alkoholmätare bäst i test

Alkoholmätare Bäst i test

Gränsen för rattfylla i Sverige är väldigt låg jämfört med andra länder i världen. Redan vid 0,2 promille så riskerar man både indraget körkort och dagsböter. Så klart är det alltid bäst att inte köra dagen efter man har intagit en stor mängd alkohol. Men väljer man att ta bilen dagen efter så ska man aldrig chansa och därför kan det vara en bra idé att investera i en bra alkoholmätare.

Vårt viktigaste tips är att undvika billiga alkomätare. Flera stora testkällor visar hur opålitliga dessa är och i de flesta fall kan de inte ens kalibreras. Årlig kalibrering är kanske det viktigaste när det gäller alkoholmätare. Kostnaden för kalibrering ligger någonstans mellan 300 – 500 kronor per år.

Det finns däremot flera väldigt noggranna alkomätare att köpa och som är så pålitliga att svenska polisen använder det. Den mest populära och bästa alkoholmätaren är Dräger Alcotest 4000, ungefär samma modell som polisen själva använder. Vår lista över bästa modeller är baserat på pålitliga testkällor där mätare har genomgått laboratorietester.

Senast uppdaterad Juli 2022

Dräger Alcotest 4000 - Bäst i test

Bäst i test
Dräger Alcotest 4000 bild 1Dräger Alcotest 4000 bild 2Dräger Alcotest 4000 bild 3
ButikPris
2596:-Besök
2622:-Besök
2895:-Besök
5502:-Besök
 • Bäst i test 2022 när Testfakta uppdatera sitt test av alkoholmätare
 • Toppbetyg från konsumenter som testat alkomätaren
 • Ersätter storsäljaren och bäst i test vinnaren Dräger 3820

Testfaktas test av alkoholmätare 2022 visa tydligt hur Dräger 4000 utklassa alla andra modeller på marknaden. Den har en enorm noggranhet som inte kan jämföras med andra enheter. Ska man vara helt säker huruvida man är körklar eller inte så är detta den bästa alkomätaren.

Marknadens mest pålitliga alkoholmätare för privatpersoner

Dräger alkotestare har länge ansetts vara marknadens bästa alkoholmätare av fler skäl och lik sin föregångare Alcotest 3829 så kan man vara säker på att mätvärdena är korrekta. Dräger Alcotest 4000 ersätter den tidigare testvinnaren Alcotest 3820 med några viktiga förbättringar.

Tillförlitlighet och noggrannhet är utan tvekan de två viktigaste egenskaperna när det gäller alkoholtestare. Dräger är så pass bra att svenska polisen har valt att använda dessa. Faktum är att modellen både uppfyller standard EN16280 (privat bruk) och EN15964 för professionellt bruk. 

Så vad är skillnaden mellan Alcotest 3829 och den nyare 4000? Egentligen finns där inte så många förändringar och till största del ser de nästan identiska ut. Men hos Alcotest 4000 har Dräger valt att tillhandahålla möjligheten att byta batteri i enheten. Tidigare har man behövt skicka in sin enhet när batterier var slut men nu kan du som användare själv byta batteri. Batteriet är så kallat CR123A som är lite speciellt men finns att köpa hos bland annat Kjell & Company.

Utöver batteriluckan så finns där inte så många andra nyheter förutom att enheten ska ge ännu bättre mätnoggrannhet. Medföljande tillbehör är tre stycken munstycken och en tygpåse för förvaring. Precis som med alla andra alkoholmätare ska dessa kalibreras minst en gång om året vilket enheten kommer påminna dig om när det är dags. Kostnaden för kalibrering kostar mellan 400 till 500 kr beroende på vart man vänder sig.

Vem bör köpa Dräger Alcotest 4000? Är du en person som ofta kör dagen efter så är Dräger Alcotest 4000 utan tvekan det mest säkra på marknaden. Den ger alltid korrekt mätvärden så länge den kalibreras en gång per år vilket ger tygghet till dig och andra personer i trafiken.

 • Marknadens mest pålitliga alkomätare
 • Nya modellen är nu utrustad med batterilucka och batteribyte kan göras av användaren
 • Dräger alkomätare påminner själv när det är dags för kalibrering
 • 3 medföljande munstycken för hygien och fler kan köpas till i 5-förpackning
 • Uppfyller både EN16280 och EN15964 som är för professionellt bruk

AlcoTest FCA35 - Bra i flera test

AlcoTest FCA35 bild 1
ButikPris
999:-Besök
1091:-Besök
 • Toppbetyg 9,7/10 när Testfakta testa alkomätare 2022
 • Näst bäst i Testfaktas test av alkomätare i juni 2017
 • Pålitlig och driftsäker enligt MHF

AlcoTest FCA35 är en av marknadens bästa alkoholmätare, speciellt om man jämfört priset för enheten och med betydligt dyrare modeller. För sitt relativt låga pris så är detta en väldigt bra och noggrann alkoholmätare som har presterat bra i flera tester.

Läkt bäst i test vinnaren från Dräger så kan även denna alkoholtestare kalibreras regelbunden d.v.s. vart 12e månad eller efter 500 användningar. Vilket så klart förlänger livslängden på produkten och du kan känna dig tryggare med att någon har kontrollerat enheten.

Testad av MHF

AlcoTest FCA35 är godkänd enligt standarden EN-16280:2012 som är en standard avsett för privat bruk. Den är också godkänd av MHF som är Sveriges enda ackrediterade laboratorium för alkoholmätning.

AlcoTest FCA35 är en vidareutveckling på FCA-7000 som var en storsäljare bara för några år sen och den nya modellen har dessutom fått ett par nya funktioner. T.ex. så hade de lagt till en minnesfunktion som sparar senaste 10 result och en betydligt snabbare uppstart.

Något som många klagar över är det korta mätområdet från 0,0 till 1,0 promille, men enligt oss så är det definitivt inte ett problem. Blåser du över 1,0 promille så är du ändå inte ens i närheten av att vara körklar och allt över det är ändå inte intressant. Så länge du inte besöker ett land med högre gränsvärden.

 • Godkänd enligt standarden EN-16280:2012, för privat bruk
 • Näst bäst i flera olika tester av alkoholmätare
 • Mätområde mellan 0,0 till 1,0 promille
 • Kalibrering vart 12e månad eller vart 500 användning

Alco engångs-alkotest - Engångstest

Alco engångs-alkotest bild 1
ButikPris
69:-Besök
99:-Besök
799:-Besök
 • Engångs-alkotest som anses vara pålitlig av Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Alco engång-alktotest är faktiskt en relativt bra produkt och är perfekt för dig som inte vill eller ha råd att lägga flera tusenkronor på en alkoholmätare. Alkoholmätare är en relativt dyr investering och då är det bra att det har börjat komma så kallade engångstest.

Enligt Motorförarnas Helnykterhetsförbund så är Alco engångstest faktiskt väldigt pålitligt på så sätt att den visar en färg om du har en promillehalt över 0,2. Så produkten visar så klart inte vilken promillehalt du har, utan den indikerar endast om du är körklar eller inte. Därför kan det behövas ett eller flera engångstest vid ett tillfälle för att man ska vara på den säkra sidan.

Ett kostnadseffektivt och smidigt sätt

Alco engångs-alkotest är framförallt kostnadseffekt om du inte behöver använda en sådan här produkt regelbundet. Det är däremot viktigt att poängtera att dessa engångstest har ett bäst före-datum och är endast pålitliga under 2 år efter tillverkningsdatumet.

Promillehalten mäts genom kemisk reaktion och det är också anledningen till varför de är så pålitliga i tester. Nackdelen är ju så klart att de endast går att använda en gång och sedan är det bara till att slänga testet. Behöver du testa dig flera gånger på morgonen så kommer du behöva ta flera engångstest. Kemikalierna som finns i testet är också frätande, så undvik att plocka isär tester i efterhand.

För att Alco engångs-alkotest ska vara pålitligt så måste du utföra alla instruktioner till punkt och pricka. Förvara inte heller testet i bilen om det är varmt eller kallt ute. Temperaturgränsen för att engångstestet ska vara pålitligt är nämligen mellan +10 till +40 grader.

 • Billigt engångs-alkotest, som är kostnadseffektivt vid få kontroller årligen
 • Indikerar endast om man är körklar eller inte
 • Kan endast användas en gång
 • Mäter noggrant med kemisk mätning
 • Har ett bäst före-datum på 2 år

Dignita AM 8000 - Tillförlitlig och driftsäkert

Dignita AM 8000 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Pålitlig & Driftsäker enligt MHFs ackrediterade laboratorium för alkoholmätning

Märket Dignita är kanske inte lika känt som populära Dräger, men Dignita är trots allt ganska stora men flera populära modeller på marknaden. Dignita AM 8000 har testats av bland annat MHF och har också fått omdömet ”pålitlig & driftsäker” enligt deras laboratorium tester.

Tillförlitlig och driftsäkert alkoholmätare

Förutom sin höga tillförlitlighet och driftsäkerhet så är Dignita AM 8000 en väldigt bra alkoholmätare med flera bra egenskaper. Modellen har en egen inbyggd timmer som håller koll när det är dags att lämna in alkoholmätaren för kalibrering.

Mätinstrumentet har en enkel guide att följa, som ger en hög säkerhet för att kunna få ut ett korrekt mätvärde vid varje tillfälle.

Trots att detta är en väldigt bra alkoholmätare så är prisnivån i klass med bäst i test vinnaren Dräger 4000 och då är frågan om det inte är bättre att köpa alkoholmätaren från Dräger. Även denna Dignita kräver sin årliga kalibrering, men något som är väldigt oklart är vart denna kan lämnas in någonstans. Med Dräger så är det bara att lämna in till en butik som t.ex. NetonNet eller liknande.

Vår rekommendationer är att helt enkelt köpa bäst i test vinnaren Dräger 4000 istället, så har du större möjligheter till kalibrering och service på din enhet. Men om du fortfarande vill ha en Dignita så är detta en väldigt bra modell och många av Dignitas andra modeller har också fått bra betyg i olika test.

 • Hög noggrannhet och driftsäkerhet
 • Inbyggd timer som talar om när det är dags för kalibrering
 • Godkänd enligt standarden EN16280:2012 (för privat bruk)

Köpguide – Så väljer du en pålitlig alkoholmätare

Det finns ingen tvekan om att du vill ha en så pålitlig alkoholmätare som möjligt och tyvärr så kostar de bästa alkomätarna ett par tusen, men så gör även ett indraget körkort och dagsböter. I värsta fall är kostnaden någons eller ens eget liv.

Om du tror att du kan komma över en bra och billig alkoholtestare, så är du helt fel ute. Det är bättre att du investerar i en pålitlig alkoholtestare som du kan använda under en längre tid och som du dessutom kan göra en kalibrering på vart 12e månad eller efter ett par hundra utandningstest. Det är inte värt att snåla gällande denna typ av produkt.

I och med du gör regelbunden kalibrering årligen så är du säker på att resultatet hela tiden är så pålitligt som möjligt och skulle promillemätaren vara trasig så kommer du få reda på det omgående.

Enkel kalibrering

Kalibrering av Dräger 3820

Väg en alkotestare som är enkel att kalibrera som t.ex. Dräger 4000. Vad vi menar med det är att du bör välja en modell som är enkel att lämna in och som många butiker har stöd för att kalibrera.

Kalibrering av Dräger 4000 görs av väldigt många butiker på nätet, men också vanliga butiker som Clas Ohlson och NetonNet. Där kan du enkelt gå in i butiken och sedan lämna in den för kalibrering.

Väljer du en modell som inte är lika populär så är ju risken att det inte finns någon butik i närheten som kan kalibrera alkoholmätaren. Kanske hittar du någon butik på nätet, men då blir det ganska omständligt att behöva skicka in enheten.

Dräger 4000 kan kalibreras hos bland annat dessa butiker:

 • Clas Ohlson
 • NetonNet
 • Bilia
 • Med över hundra fler..

denna länken kan du söka efter butiker som tar emot och kalibrerar Dräger alkoholmätare.

Finns det alkotest som engångsprodukt?

Engångstest för promillehalt

Det är inte helt vanligt med engångsalkotest och ett problem har länge varit att tillverka engångsalkotest som är relativt pålitliga. Men det finns trots allt ett märke på marknaden som säljer engångstest och detta märke säljer två varianter av sitt test där det ena använder sig av en ballong.

Även om dessa test inte är exakt 100% korrekt så är de väldigt nära och det är tack vare den kemiska mätning som utförs på utandningsluften. Detta föresätter så klart att du följer varje hänvisning till punkt och pricka. Dessutom så är där ett bäst före datum som du alltid bör kolla efter innan du gör testet.

Produkten vi pratar om är Alco engångsalkotest och finns i ett par olika utföranden, antingen säljs det i ett 1-pack eller i ett 3-pack. Kostnaden är för ett sådant alkotest är ungefär 30 kronor per enskilt alkoholtest och var noga med att du väljer testet för 0,2 promille och inte testet för 0,5 promille som är lagligt i vissa europeiska länder.

Dessa engångsalkotest är bland annat godkända av MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) som säger att produkten är ”pålitlig” enligt deras egna tester. Den är dessutom godkänd enligt standarden för Europa, Sverige, Norge sedan 2017.

Just detta engångs-alkotest är också en av de produkter vi rekommenderar i vårt jämförelsetest av alkoholmätare.

Undvik billiga modeller, det är helt enkelt inte värt det

Köp ej billiga alkolholmätare

Om du beslutar dig för att läsa ett par olika test av alkoholmätare så kommer något bli väldigt tydligt för dig. Nästan alla billiga alkoholmätare som testar promillehalten i utandningsluften har mer eller mindre blivit underkända.

Antingen visar de ett alldeles för lågt värde eller så visar de ett alldeles för högt. Inget av det är ju egentligen bra och tillförlitligheten med en modell som visar för höga värden är inte heller något vi eller någon annan rekommenderar.

Det är egentligen bara engångs-alkotesten som har visat sig vara relativt pålitliga och vill du komma över något billigt/tillfälligt så är dessa något som många rekommenderar.

Som vanligt är dessa alkoholmätare endast en fingervisning, detta gäller både billiga och dyra modeller.

Godkända alkoholmätare som följer standarder

Sen försäljningen av alkoholmätare totalt exploderade för några år sen, så har EU tagit fram två standarder som kvalitetssäkrar dessa enheter. På den tiden då marknaden blev översvämmad av nya modeller dagligen så var det mer eller mindre vilda västern, ingen hade någon koll på vilka modeller som faktiskt fungerade.

Sen dess har EU tagit fram två olika standarder som ställer höga krav på tillverkare och för att en enhet ska bli godkänd enligt någon av dessa två standarder så krävs specifika auktoriserade laboratorium tester. Dessa standarder måste uppfyllas för att de ska få säljas i bland annat Sverige.

År 2013 infördes två standarder:

 • EN 16280:2012 – En standard som godkänd för privat bruk.
 • EN 15964:2011 – Får användas professionellt, d.v.s. polis, företag, evenemang med mera.

För att en alkoholmätare ska kunna klara någon av dessa standarder så måste tillverkare uppfylla en rad olika saker. T.ex. så måste enheten/modellen testas av opartiska auktoriserade laboratorium, krav på att mäta utandningsluft inom en viss felmarginal, stabilt resultat (även efter flera utandningstest) och så klart att enheten måste kunna kalibreras regelbundet.

Förvaring i bilen

Det finns alkoholmätare som kan förvaras i bilen om det är normal temperaturer, flera modeller klarar från 0 till 40+ grader. Men trots detta så rekommenderar vi att du inte förvarar din mätutrustning i bilen.

För det första så är det en ganska dyr utrustning och är väldigt stöldbegärligt. Sen är alkoholmätaren väldigt känslig för låga temperaturer och kan därför visa fel promillehalt om det är fel temperatur. Vissa mätare säger däremot till om den är för kall eller för varm.

Vissa alkoholmätare kan dessutom gå bananas om någon blåser när röret är fryst, då lagras det alkohol i de sensorer som ska känna av promillehalten. Vissa instrument kan till och med gå i sönder på grund av detta.

Vårt tips är att helt enkelt förvara den inomhus i inomhustemperatur, då mår elektroniken bättre och har en större chans att de visar en korrekt promillehalt.


Så här sammanställde vi listan över bästa alkoholtestare

Bäst i test - cykellamporDet finns egentligen bara ett bra sätt att sammanställa ett sådant här test av alkoholmätare och det är att helt enkelt kolla resultat som de oberoende testen har kommit fram till. De har helt enkelt rätt typ av utrustning för att testa dessa promillemätare och den labbutrustning som har använts i dessa oberoende tester är inget en vanlig privatperson kan använda.

Vi har valt att helt skippa kundrecensioner som någon form av måttstock över hur bra en alkomätare är. Detta då vanliga användare omöjligt kan säga om en alkoholmätare är bra eller inte. Även om vi uppskattar produkter som har många kundrecensioner och som vi ofta använder som en måttstock när vi sammanställer våra tester. Så är detta inte rätt tillfälle.

Detta bäst i test är så pass viktigt att vi endast kommer använda större kända oberoende tester till vår sammanställning. Det är trots allt en produkt som kan rädda liv i trafiken och därför vill vi endast rekommendera produkter som är pålitliga.

Vi vill också påpeka att denna typ av produkt måste kalibreras regelbundet för att kunna vara pålitlig vid alla tillfällen och de flesta godkända modeller ska kalibreras vart 12e månad eller vart 500e alkotest. Om du inte kalibrerar din alkomätare så är chansen stor att värdet inte alls stämmer överens, då utsätter du dig själv och anda för direkt livsfara när du ger dig ut i trafiken. Se därför till att göra den där billiga kalibreringen regelbundet, se vår lista över företag som kan göra kalibrering.

Uppdatering 2022 – Dräger alkomätare 4000 ersätter nu den äldre modellen 3820. Givetvis håller den samma höga kvalitet och pålitlighet enligt oberoende tester. Däremot har den några nyheter som förbättrar produkten ytterligare.

Källor

Göteborgs-Posten

Göteborgs-Posten har totalt testat 13 olika alkomätare och några av de märken som testades var bland annat Dräger, Dignita, Tekenik Magasinet, Kala, Alcolock, Sencor, Fyndiq, Mekonomen, Conrad med mera.

Om det är något som är tydligt med dessa test så är det att du ska hålla dig borta från billiga alkoholmätare. Vissa modeller visar alldeles för höga mätvärden och ännu värre så visar flera modeller alldeles för låga värden. De fem bästa alkoholmätarna blev Dräger 3820 (bäst i test vinnare), Kala FCA 35 (näst bäst), Dignita AM 700 (tredjeplats), Premium alkoholmätare AM800 (fjärdeplats) och sedan Kala FC 45.  Göteborgs-Posten.

Testfakta

Testfakta är en väldigt viktig testkälla för många av våra bäst i test på Inspekto.se och så är även deras test på alkoholmätare. Vi tror också att Göteborgs-Postens test är baserat eller beställt från Testfaktas egna test.

Likt resultatet i Göteborgs Postens test så blev Dräger Alcotest 4000 bäst i test vinnare och på andraplats kom Alcosense, Alcotrx FCA 35 och Dignita 7000. Dessa enheter vissa väldigt exakta mätvärden och kan också enkelt kalibreras genom att lämna in till den butik som säljer produkten. Dräger 4000 går att lämna in till en rad olika butiker, medans FC 35 går att lämna in på Clas Ohlson för kalibrering.

Även detta test av alkotestare visar att du bör hålla dig borta från billiga alternativ, de är helt enkelt inte pålitliga. Testfakta.

Teknikens Värld

Så sent som Juni 2017 utförde Teknikens Värld ett test på ett par olika alkoholmätare och några av de modeller som testades var bland annat Scandtest AM800, Dignita AM-4000, AlcoTest FCA35, Alcoscan AL2500 och Dräger 3820.

Likt alla andra alkotest så blev Dräger 3820 bäst i test vinnare och på andraplats kom AlcoTest FCA35. Efter så många test så är det tydligen att Dräger 3820 är den bästa alkoholmätaren på marknaden för personligt bruk. På andraplats kommer FCA35 som är en lite billigare alkoholmätare, men som ändå presterar i hälarna på bäst i test vinnaren. Teknikens Värld.

MHF

Vi vill också passa på att lyfta fram MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund. Det är en ideel organisation som arbetar för att allt mindre ska dö i trafiken och på deras hemsida hitta du mängder av information.

Den typ av information du hittar är bland annat tips på vad du bör tänka på i trafiken, viktig information om du ska köra i utlandet, test av de flesta alkoholmätare på marknaden med mera.

MHF har en fantastisk databas av guider, artiklar, tester med mera. Besök MHF.


Utgångna alkoholmätare

Här lista vi tidigare modeller som har vunnit tester och som inte längre säljs. Det kan finnas flera olika skäl till varför dessa nu inte längre säljs men oftast har produkten utgått från tillverkaren. Ibland kan vi även lista produkter som har blivit ersatta av något bättre eller varna för produkter som har visat sig vara opålitliga.

Dräger Alcotest 3820 - Bäst i test

Dräger Alcotest 3820 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos svenska testsidan Testfakta
 • Bäst i test hos svenska tidningen Teknikens Värld
 • Bäst i test i svenska Göteborgs-Posten
 • Pålitlig & Driftsäker enligt Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Om du någon gång har blivit stoppad av polisen för att blåsa så har du troligtvis fått blåsa i en Dräger alkoholmätare. Däremot så använder polisen en dyrare professionell modell som klarar upp till 1500 utandningsprov, denna heter Dräger 5820 (tidigare 6510).

Dräger 3820 är den bästa alkoholmätaren på marknaden för personligt bruk.

Dräger Alcotest 3820 (ersatt Dräger 3000) är en professionell alkoholmätare för privatpersoner. Modellen har samma kvalité och noggrannhet som modellen polisen använder. Vill du vara säker på att du är körklar, så är detta den enda modellen på marknaden som är riktigt pålitlig och driftsäker.

Tillförlitliga mätvärden och driftsäker

Dräger har levererat pålitliga alkoholmätare till den svenska polisen i över 60 år och alla modeller från Dräger räknas som det bästa på marknaden. Dräger 3820 är den alkoholmätare som kallas som den mest pålitliga modellen på marknaden och är också den som alla experter rekommenderar.

Dräger Alcotest 3820 är bland annat en bäst i test vinnare i Testfakta egna test av alkoholmätare och har också blivit testvinnare i Teknikens Världs stora test av alkotestare. Förutom dessa alkoholmätare test så har modellen blivit godkänd av MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) som mycket pålitlig och driftsäker.

Enkel användning och regelbunden kalibrering

Dräger ser Sverige som en mycket viktig marknad och anledningen till det är för att vi i Sverige är väldigt medvetna kring säkerhet i trafiken. Därför så är menyn/instruktionerna på svenska, som guidar dig i form av ljud och text på displayn.

För att en alkoholmätare ska kunna vara pålitlig och kunna leverera korrekta mätvärden varje gång, så måste dessa enheter kalibreras regelbunden. Varje Dräger 3820 har en inbyggd klocka som talar om när enheten behöver kalibreras och detta ska ske en gång per år eller när enheten har använts 500 gånger.

En sådan kalibrering av Dräger 3820 kostar någonstans mellan 200 – 500 kronor beroende på inlämningsställe och förutom kalibrering så är det även service. I servicen så ingår bland annat batteribyte, instrumentkontroll, mjukvaruuppdatering.

Förutom sin fantastiska noggrannhet så har Dräger 3820 ett brett mätområde d.v.s. 0 till 5 promille, vilket väldigt få modeller har. Den har också ett minne som sparar ner senaste 10 resultaten, perfekt om du vill följa utvecklingen när din kropp rensar ut alkoholen.

 • Bäst i test vinnare i flera test och rekommenderas av experter
 • Kalibrering vart 12e månad eller efter 500 användningar
 • Minne för senaste 10 resultaten
 • Mätområde från 0 till 5 promille
 • Skydd, munstycke x 3 och förvaringspåse ingår
 • Kompakt och snabb
 • Svensk meny som ger enkla instruktioner
 • Godkänd enligt den professionella standarden EN 15964 (den tuffaste som finns)