bra fakta om yogamattor

Allt du behöver veta om yogamattor

Yoga är en populär träningsform. Den stärker kroppen, ger bättre balans och smidighet och kan också lindra vid till exempel oro, stress, huvudvärk och sömnsvårigheter. Du kan egentligen utföra yoga var som helst: i en yogastudio, hemma i sovrummet, i vilorummet på din arbetsplats eller utomhus när det är vackert väder – det enda du behöver är en yogamatta!

I den här guiden ska vi reda ut alla frågetecken som finns runt yogamattor. Varför behöver man en yogamatta? Vad är den tillverkad av? Hur tjock ska den vara och går den att rengöra? När du har kommit till sista punkten vet du allt du behöver veta om yogamattor och då är det faktiskt dags att börja yoga!

Yogamattan ger stabilitet och dämpning

stabilitet och dämpning - yogamattaEn yogamatta ska ge ett stabilt underlag och ha tillräcklig dämpning för att vara skonsam mot knä och leder. Yogamattan är ofta lite tunnare än en vanlig träningsmatta för att ge god balans men den ska samtidigt vara så tjock att du bekvämt kan göra liggande yogaövningar. Det finns yogamattor med olika tjocklekar och hårdhet så här gäller det helt enkelt att testa sig fram. De flesta yogamattor är mellan två och sex millimeter. En yogamatta som är fyra millimeter tjock brukar passa de flesta.

Ny yogamatta?

När du ska investera i en ny yogamatta finns några saker som kan vara bra att tänka på. Här får du våra bästa tips!

 • Halksäker och bra grepp
  Det är viktigt att yogamattan är halksäker så att du kan utföra yogapositionerna utan att förlora greppet. Att du har balans och ett bra grepp är faktiskt helt avgörande för att lyckas med yogaövningarna. De flesta yogamattor får faktiskt ett bättre grepp ju mer de används. Ha därför tålamod i början! Yogamattan ska också ha ett bra grepp mot underlaget så att den ligger platt och inte veckar sig eller rullar ihop sig.
 • Tjocklek
  Som vi redan sett finns yogamattor i olika tjocklekar. En tjock yogamatta passar bättre till lugnare yogaformer, till exempel yinyoga och MediYoga, och en tunnare matta passar bra till mer fysiska former som hathayoga och ashtangayoga.
 • Praktisk
  Brukar du ofta yoga på gymmet eller en yogastudio är det bra om yogamattan inte väger så mycket och att den är enkel att rulla ihop. Det kan också vara smart med en rem så att du kan bära den till och från träningen utan problem. Det finns faktiskt också reseyogamattor som passar dig som ofta är på språng.
 • Material
  Köp gärna en yogamatta som är tillverkad i ett ekologiskt och giftfritt material, till exempel naturgummi, PVC, kork eller ull. Yogamattor i giftfri PVC har ofta längre hållbarhet än mattor i naturgummi. Korkmattor har antibakteriella egenskaper och håller sig därför fräscha länge. Den passar därför bra att använda i fuktiga miljöer till bikramyoga eller hotyoga. Ull är ett naturligt hållbart material med naturlig andningsfunktion och smutsresistens. En yogamatta i ull är mjuk och skön och passar särskilt bra till meditativa yogaformer.
 • Pris
  Det finns yogamattor för en hundralapp eller två och det finns yogamattor som kostar över tusen kronor. Här får du helt enkelt avgöra vilken budget som är rimlig för dig.
 • Snygg
  Att ha en snygg yogamatta är kanske inte det viktigaste men visst blir man mer inspirerad av en yogamatta som har en fin färg eller ett trevligt mönster?

Rengöra en yogamatta

rengöring av yogamattaDet går ofta att låna en yogamatta på yogastudion eller på gymmet. Många tycker dock att det känns mer hygieniskt att köpa en egen matta. Då vet du också att den är ordentligt rengjord från intorkad svett och döda hudceller.

Om du sköter din yogamatta med omsorg kommer den att hålla längre. Hur ofta du bör rengöra den beror på vilken typ av yoga du utför och hur mycket du svettas. Ha dock alltid för vana att torka av den efter varje yogapass och gör en mer grundlig rengöring ungefär en gång i månaden. Några typer av yogamattor, det beror på vilket material de är tillverkade i, kan tvättas i maskin. Andra mattor kan rengöras med såpa, en blandning av vinäger och vatten eller med en specialspray för yogamattor. Följ de tvättinstruktioner som följer med yogamattan när du köper den.

En yoga matta som passar dig

De viktigaste när du ska köpa en ny yogamatta är att den passar dig och den typ av yoga du ska göra. Är det första gången du ska testa yoga kan det vara smart att börja med en enklare yogamatta. När du sedan vet mer bestämt vilken form av yoga som passar dig bäst kan du avancera och investera i en yogamatta som passar just den yogaformen extra bra. Vi hoppas att du har fått många värdefulla tips här och så önskar vi dig lycka till med yogan!