Ångtvätt Bäst i test 2021

Ångtvätt Bäst i test 2021

Ångmoppen och ångtvätten är idag ett av de mer populära alternativen för att få ett gott resultat vid rengöring. Allt tvättas helt utan några som helst kemikalier, men är ändå mycket bättre på att ta bort smuts och bakterier. Har du t.ex. en plastmatta i hallen så kan det vara extremt svårt att ta bort grusfläckar med en vanlig mopp. Men med en ångtvätt så åker smutsen bort direkt och detta även om smutsen sitter nere i porerna.

En ångtvätt är inte bara en enkel ångmopp för att moppa golvet regelbundet, tvärtom så är det ett multi-städredskap som kan rengöra det mesta i hemmet. Oftast medföljer där ett par olika munstycken för att t.ex. rengöra kåpor, kakel, runt diskhon med mera.

Vi har dammsugit hela nätet efter den bästa ångtvätten på marknaden och har sammanställt en lista över de bästa alternativen. Listan är baserad på betyg i oberoende tester, kundrecensioner, pris och egenskaper.

Kärcher SC3 ångtvätt - ✅ Bäst i test & bästsäljare

Kärcher SC3 ångtvätt bild 1
ButikPris
1409:-Besök
1470:-Besök
1592:-Besök
1681:-Besök
2009:-Besök
 • Bästsäljare på Amazon
 • 4,1 av 5 hos brittiska Amazon efter 400 kundrecensioner
 • 4 av 5 TrustedReviews

Kärcher är kanske marknadens största producent av rengöringsprylar med ånga i hela Europa och andra delar av världen. Kärcher är ett väldigt populärt märke när det kommer till olika städprylar så som ångtvätt, fönstertvätt och högtryckstvätt med flera.

Vår bäst i test vinnare Kärcher SC3 är en av marknadens mest sålda enheter och är också den ångtvätt som har fått högst betyg från alla de kundrecensioner som finns på Amazon. Efter över 400 kundrecensioner så ha SC3 fått ett betyg på 4,1 av 5.

Snabb användning

Kärcher SC3 är en av marknadens snabbaste ångtvättar att komma igång med och det dröjer inte längre än 30 sekunder innan vattnet är redo att ångas. Det finns ett par modeller av ångtvättar som tar betydligt längre tid att värma upp och det är inte speciellt kul när man vill komma igång med sitt moppande omgående.

Även påfyllning av ångtvätten går snabbt genom att man kontinuerligt fyller på vattentanken / reservoaren allt eftersom man moppar golvet i hemmet. Detta möjliggör helt avbrottsfri moppning som många konkurrenter inte kan.

Mångsidig ångtvätt

Bäst i test vinnaren Kärcher SC3  är en väldigt mångsidig ångtvätt som rengör helt utan några kemikalier och som dödar 99,9% av alla bakterier på hårda som mjuka ytor. När du köper Kärcher SC3 så kommer där med en hel del tillbehör för att tvätta t.ex. kakel, spiskåpor, spishäll, fogar med mera.

En ångtvätt är alltså inte endast en golvmopp, utan är ett fulländat rengöringsverktyg för att rengöra alla olika typer av områden och ytor.Ett stort plus med denna ångtvätt är den avkalkningspatron som sitter i maskinen och detta gör att vattnet avkalkas så att kalk inte fastnar någonstans som sedan kan bli stop. Detta gör att ångtvätten håller betydligt längre, även i de kommuner som har mycket kalk i vattnet.

En annan sak som de flesta recensioner och ångtvätts test gillade var förmågan att själv kunna justera ångintensiteten på ångtvätten. För det finns flera tillfällen då du vill kunna ändra intensiteten på ångan och är det t.ex. en känslig yta så vill du kan inte köra med 100% intensitet. Är det en känslig yta så är det alltid bra att starta på det lägsta och sedan stega upp tills smutsen lossnar. På så sätt kan man undvika skador på det känsliga materialet.

 • 1900 watt effekt så vattnet värms upp på bara 30 sekunder
 • Maxtrycket på denna ångtvätt är 3,5 bar på hösta intensitet
 • Volymen är 1 liter vatten, men möjlighet till att fylla på kontinuerligt utan avbrott
 • Slanglängd på 2 meter
 • Kabellängd på 4 meter
 • Medföljande tillbehör: Fönstermunstycke, Ångrör, Rundborste, Golvmunstycke, Precisionsmunstycke och handmunstycke

Kärcher SC 5 - Bästa premiumval

Kärcher SC 5 bild 1
ButikPris
3940:-Besök
4719:-Besök
 • 4 av 5 hos JohnLewis.com
 • 4,7 av 5 hos AlaTest.co.uk
 • 4 av 5 hos Amazon, efter 60 kundrecensioner

Kärcher SC5 är antagligen den bästa ångtvätten som man kan få tag på idag. Till en början tänkte vi inte ens ta med just denna modellen då vi redan har Kärcher SC3 and SC4 i detta bäst i test. Men det är svårt att exkludera en ångtvätt som är den bästa ångtvätten just nu, även om priset också är det högsta. Så därför har vi valt att ändå inkludera denna fantastiska ångtvätt från Kärcher.

Funktioner som vi gillar med Kärcher SC5

Likt Kärcher SC4 så har även denna modellen ett riktigt barnlås på handtaget så att det inte kan uppstå några hemska olyckor. Barn ska alltså inte kunna använda ångreglaget på ett enkelt sätt.

Ett stort plus är det fack som används för att förvara den långa strömkabeln d.v.s ett integrerat förvaringsfack för strömkabeln.

Mycket av dessa funktioner liknar det som finns på Kärcher SC4 och det skiljer inte speciellt mycket och det som gör Kärcher SC5 så bra är att den är så kraftfull. SC5 är seriens mest kraftfulla ångtvätt och har ett ångtryck på 4,2 bar, vilket tar bort även de värsta smutsfläckarna.

En funktion som de flesta nog tycker om är VapoHydro som är en form av jetstråle av ånga som sprutar bort smuts från svåråtkomliga ställen eller ingrodda fläckar.

 • Klarar av husytor upp till 150 m² på en vattentank. Kan så klart fyllas på
 • En hög effekt på 2200 watt
 • Kraftfullt ångtryck på 4,2 bar
 • VapoHydro-funktion som fungerar ungefär som en jetstråle med ånga. Bra för att komma åt svåra ställen eller fläckar som har blivit väldigt ingrodda. Varför inte till att rengöra insidan av ugngen?
 • Uppvärmningen tar ungefär 3 min
 • Slangen är 2,5 m
 • Anslutning för ångstrycksstryckjärn (Säljs som ett tillbehör)
 • Samma 2-tanksystem som Kärcher Sc4
 • Reglage på handtaget för ångintensitet

Kärcher SC4 - Ångtvätt i toppklass

Kärcher SC4 bild 1
ButikPris
1839:-Besök
2112:-Besök
 • 4 av 5 hos TrustedReviews
 • 4,3 av 5 hos Productreview.com.au
 • 9,3 av 10 hos Reevoo

Kärcher SC4 är en av testets mest kraftfulla ångtvättar och är också den modell som många väljer att investera i när de ska köpa en ny golvtvätt. Ångtvätten SC3 är kanske den bästa instegsmodellen för att ångtvätta och många nöjer sig med den modellen. Kärcher SC4 är steget bättre än SC3an på ett par olika områden och kostar också lite extra därefter.

Funktioner

Kärcher SC4 har bland annat barnlås för att motverka allvarliga olyckor med barn och då ångan som kommer ut är extremt varm så är detta en viktig detalj för många föräldrar. Ångan som kommer ut är extremt varm och dessutom under högt ångtryck.

Där finns även ett ångreglage uppe på handtaget, perfekt för att reglera ångtrycket för svårare fläckar eller när man vill ånga på lite mer ömtåliga ytor / material. Detta reglage justera alltså ångans intensitet och vill man att vattentanken ska räcka till hela hemmet så behöver man inte göra på max intensitet hela tiden.

Tvådelat vattentank för större vattenvolym och snabbare uppvärmning

Just denna Kärcher SC4 har lite annorlunda tanksystem jämfört med de billigare varianterna och tanken är uppdelad i en 0,5 liter samt en 0,8 liters tank. Meningen med detta system är att ha en lite större total vattenvolym. Problemet som uppstår är att ju mer vatten, desto längre tid tar det att värma upp.

Med ett tvådelat tanksystem så löser man detta problem genom att ena tanken tar vatten från den andra efter behow. Då behöver inte systemet värma upp allt vatten på en gång.

Extra tanken är avtagbar och du kan i stället själv välja att fylla på tanken allt eftersom vattnet minskar. Detta kan så klart göras medans du använder ångtvätten och påverkar inte ångfunktionen.

 • Stor vattentank på 0,5 + 0,8 liter
 • Klarar av ytor upp till 100 m², men kan så klart fyllas på medans man arbetar
 • Hög effekt på 2000 watt gör att vattnet värms upp snabbt
 • Tillbehör som följer med är handmunstycke, precisionsmunstycke, golvmunstycke, mikrofiberdukar, avkalkningsmedel för vattnet eller sticks, frottéöverdrag och en svart rundborste
 • Områden där Kärcher SC4 verkligen gör sitt jobb är på bland annat golv, handfatet, fönster, fläktkåpan, spishällen, kakel, speglar med mera
 • Längd på slang: 2 m
 • Kabellängd: 4 m

Nilfisk Steamtec 312 - Bästa budgetval

Nilfisk Steamtec 312 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 5 av 5 i danska Renthjem
 • Rekommenderas av Tyska testsidan Testberichte.de

De flesta känner nog igen namnet Nilfisk som är ett stort danskt märke som tillverkar lite olika produkter. Bland annat så tillverkar de en hel del olika städredskap och städmaskiner. Deras modeller / produkter är oftare i det billigare segmentet, men deras produkter brukar trots det prestera relativt bra hos diverse tester.

Nilfisk Steamtex 312 är vår rekommendation för bästa budgetval och just denna modellen har fått en hel del beröm i utländska tester från Danmark samt Tyskland.

Flera tillbehör

Nilfisk Steamtex 312 är kanske inte testets bästa ångtvätt, men med tanke på det låga priset så är detta kanske den mest prisvärda ångtvätten i detta test. Det följer med flera olika tillbehör så som ånghandtaget med slangen, munstycket för moppningen, borstadapter för skåror med mera, ett ångmunstycke för svåra ställen. En golvtrasa som fästs på golvmunstycket.

Funktioner

De flesta ångtvättar klarar av de flesta ytor i hemmet och det gör även Nilfisk Steamtec utan större problem. Med de tillbehör som följer med ångtvätten kan man tvätta av allt i köket, hallen, vardagsrummet men också badrummen. Med ångmunstycket som följer med så kan man även tvätta av fogarna på klinkers, vilket är ett stort plus.

Detta är inte en mest avancerade ångtvätten, men den gör sitt jobb på de vanligaste ytorna i hemmet.

 • Bra effekt på 1 450 watt så vattnet värms upp ganska fort
 • Stor vattentank på 1,2 liter
 • Slanglängd 2 m
 • Kabellängd 4 m
 • Flera bra tillbehör som fönstermunstycke, golvmunstycke, ångrör med mera
 • Billig och prisvärd
 • Vikten är 3,2 kg

Vanliga frågor och tips kring ångtvättar

Ibland låter det som att det är svårt att använda en ångtvätt, är det så?

Det kanske låter så men så är det verkligen inte och faktum är att det är jätteenkelt att komma igång med en ångtvättat. Det är dessutom riktigt kul då du direkt ser effekten av den heta ångan och vi kan nästa garantera att du aldrig igen kommer svabba med en gammal mopp.

Vi skulle nästan hävda att det är enklare att använda en ångtvätt för att få till ett bra resultat, än att få till ett bra resultat med en helt vanlig mopp. Dessutom så har ångtvätten betydligt fler användningsområden än en gammal bomullsmopp.

Kan en ångtvätt användas på trägolv eller laminatgolv?

Det fungerar helt perfekt så länge du inte försöker köra din ångtvätt på högsta tryck och det finns det inte heller någon anledning till. Däremot om det finns någon svår fläck på trägolvet så kan det fungerar med lite högre tryck på just det specifika stället.

Men du ska ändå vara lite försiktig med att använda ångtvätten med ett för högt tryck på t.ex. trägolv eller laminatgolv. Med för högt tryck så kan det antingen bildas kondens eller så finns risken att ånga pressas ner i det mellanrum som finns mellan golvplankorna.

Men de flesta modeller av dagens ångtvättar har reglage för att justera ångryck och om du väljer att köra på lägsta trycket så ska det inte heller vara några problem. Var däremot noga med att använda det munstycke som är gjort för golv och som dessutom använder någon form av mikrofiberduk.

För att vara på den säkra sidan så kan du också försöka minimera tiden som du moppar på ett specifikt ställe. Skulle där vara en fläck som inte riktigt går bort trots den höga ångtemperaturen så kan det vara smart att försöka ta bort den förhand. Men när det gäller vanliga golv som plastmatta och så vidare så är det bara till att höja trycket på de lite svårare fläckarna, oftast löses de upp efter ett par sekunder.

Varför går det snabbare att rengöra med ånga?

Hemligheten bakom ångtvättar är värme, tryck och fukta. Med varm ånga så löser man upp det mesta från vanliga fläckar till intorkade fettfläckar som kan sitta som berget. Värmen i kombination med fukta gör att även de svåraste fläckarna löses upp utan några större problem.

Vanligtvis behöver man skrubba bort vissa fläckar, men med varm ånga så löses det flesta svåra fläckarna upp på bara några sekunder. För någon som aldrig har städat med en ångtvätt någon gång så blir det helt plötsligt väldigt kul att rengöra saker i hemmet. Det är som natt och dag med varm ånga. Även på svårare ställen där man normalt undviker att städa för det är så tidskrävande.

Tittar vi på tillbehör som t.ex. munstycken som skapar en varm ångstråle med borste, så är det ungefär som att använda tryckluft fast med varm ånga. Detta är extremt effektivt till ställen kring vasken eller andra svåra ställen där man oftast behöver skrubba för att komma åt. Här behöver du bara använda ångstrålen och sedan torka med en trasa då smutsen i princip bara rinner bort.

Om du har problem med kalkfläckar kring diskhon så är ångtvätten ett av de bästa verktygen för att få bort dessa. Det är dessutom utan några som helst kemikalier och som annars kan vara ganska skadliga.


Användningsområden där ångtvätten verkligen gör sitt jobb

Här kommer lite tips kring användandet av ångtvättar och vart de verkligen kan göra stor nytta. Ångtvätten är bra till mycket, men det finns områden i hemmet där den verkligen kan göra ett bra resultat där man annars kan ha problem med att få rent. Men först vill vi skapa en kort lista på varför ånga är så effektivt.

 1. Det går fortare att städa med ånga då smuts lossnar mycket fortare.
 2. Ånga tar bort smuts som annars är väldigt svårt att ta bort. Kort sagt så blir det renare.
 3. Du slipper lägga några pengar på dyra städmedel då du endast behöver vatten.
 4. Du slipper också giftiga kemikalier på golvet. Speciellt bra om du har husdjur eller barn som kryper på golvet.
 5. Det är miljövänligt.
 6. Ånga dödar 99,9% av alla bakterier. Även på ställen där du vanligtvis inte kommer åt.
 7. Det är också enklare att städa då du slipper gnugga eller ta till våld för att ta bort den där fläcken.

Ångtvätt i köket

En av de bästa ställena att använda en ångtvätt är i köket. Varför? jo för att det är där man gärna vill ha kliniskt rent för att undvika bakterier i maten. Då ångtvätten dödar över 99,9% av alla bakterier så är detta det bästa verktygen för att göra köket rent och hygieniskt.

Har du problem med att få bort intorkade fettfläckar på din nya fina rostfria spiskåpa?. Detta är ett extremt vanligt problem som de flesta har och de som har en med rostfritt stål vet hur svårt det kan vara att ta bort dessa fläckar. Med ånga från ångtvätten är det extremt enkelt och fettet löses nästan upp direkt.

Badrummet eller andra utrymmen med klinkers

Ett vanligt problem med klinkers i t.ex. badrummet är att fogarna snabbt samlar massa smuts och det blir snabbt ganska fult.  De flesta ångtvättar kommer med ett precisionsmunstycke som är gjort för denna typ av jobb. Med detta munstycke kan man ganska enkelt komma åt fogarna för att göra helt rent och med lite hjälp av borsten så lossnar smutsen snabbt.

Detta är definitivt det mest effektiva sättet för att rengöra fogarna på ytor med klinkers och detta fungerar minst lika bra i badrummet som t.ex. köket.

De flesta ångtvättar från Kärcher har ett manuellt munstycke som är bra till fönster och speglar. Det är ungefär som ett golvmunstycke fast lite mindre och med detta tillbehör är det väldigt enkelt att även rengöra fönster samt vanliga speglar.

Trägolv & laminatgolv

När det kommer till trä överhuvudtaget så ska man alltid vara försiktig med fukt och ångtvätten måste användas försiktigt på dessa ytor. Du vill alltså inte köra med ångstrålen mellan limfogarna då vatten kan åka ner under träet. Använd endast golvmunstycket till dessa golvytor och använd endast medium eller lägre inställning på ångstrålen för att undvika skador.

Du som har trägolv som är vaxat eller inoljat ska inte använda ångtvätt på dessa ytor. Då risken är alldeles för stor att ytan tar skada.


Källor

Det finns inte direkt några bäst i test när det kommer till ångtvättar och det är för att ångtvättar är fortfarande en ganska ny typ av produkt i dagsläget. Det har helt enkelt inte hunnit komma några större tester än och då har vi valt att gå på produktrecensioner och vanliga kundrecensioner.

I de flesta fall så är det kundrecensionerna som är den viktiga källan då det är direkt hos konsumenterna som produkten testas. D.v.s. i det riktiga livet och inte bara i ett testlabb. Så klart föredrar vi att använda både bäst i test från oberoende parter och kundrecensioner som vi gör i våra andra testsammanställningar. När vi hittar ett riktigt bäst i test av ångtvättar så kommer vi uppdatera denna artikeln så fort som möjligt.

Ångtvättar är idag en av hemmets mest häftiga städredskap och vi kommer antagligen se en avsevärd stor ökning av nya produkter inom de närmsta åren. Idag är Kärcher helt klart den ledande ångtvätten på marknaden, i alla på den europeiska marknaden. Vi kommer troligtvis få se ytterligare test av ångtvättar i framtiden, då ångtvätten har kommit för att stanna.

alaTest

En stor testsida som sammanställer flera test av produkter på den engelska marknaden. Hos alaTest fick Kärcher SC5 ångtvätt 4.7 av 5.0 och fick därför toppoäng. Mer om det hos alaTest.

Testberichte

Testberichte.de är en stor testsida i Tyskland som regelbundet gör egna tester på diverse olika produkter. Denna gången testade de ångtvättar som fanns ute på marknaden och det mesta av testet visade sig att Kärscher ångtvättar är de bästa på marknaden just nu. Det finns inte direkt någon konkurrens just nu och trots detta så gör Kärscher ångtvättar av toppklass. Testberischte.

Amazon

Som vanligt så försöker vi använda Amazon som en del av slutresultatet för de bästa produkterna och det har med att göra att det finns så många testare. D.v.s. vanliga kunder som har hunnit testa ångtvätten flera gånger och det riktiga testet är ändå att testa produkten i en hemmamiljö.

TrustedReviews

Den stora testsidan TrustedReviews har testat Kärscher SC3 och gav just denna modellen ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. TrustedReviews är en väldigt stor och populär nättidning som testar olika produkter. Oftast testar de endast enskilda produkter så som i detta fallet så testade de Kärscher SC3 ångtvätt väldigt grundligt. TrustedReviews.