så rengör och avkalkar du en kaffemaskin

Avkalkning och rengöring av kaffemaskin

En sak är säker. Om du underhåller din kaffemaskin så kommer den att hålla längre. Det kan tyckas tråkigt men precis så är det. Det finns inga genvägar när det gäller rengöring och avkalkning av kaffemaskiner. Det finns även hygieniska skäl till varför det är viktigt att se till att kaffemaskinen hålls ren. Har man otur kan det annars börja växa bakterier i maskinen som gör att du kan bli sjuk.

Det bästa du kan göra för att säkerställa att maskinen rengörs på rätt sätt är att läsa igenom bruksanvisningen noggrant. Har du tappat bort pappersmanualen så är det enkelt att hitta instruktionerna online.


Avkalkning av kaffemaskiner

En modern espressomaskin påminner dig oftast om när det är dags för avkalkning. På displayen visas det information som säger till om det är dags att rengöra eller avkalka. Om du är osäker kring avkalkningsprocessen på t.ex. en espressomaskin så finns det oftast steg-för-steg-instruktioner i manualen.

Det är faktiskt väldigt viktigt att följa de avkalkningsintervaller som maskinen rekommenderar och hur ofta detta behövs är något som påverkas av ditt vatten i kranen. På kommunens hemsida kan man se vilken vattenhårdhet som finns i området. Ju högre vattenhårdhet, desto mer kalk och mineraler finns det i vattnet. Detta ska oftast ställas in när du sätter på din kaffemaskin för första gången. Men det gäller oftast espressomaskiner.

För manuella kaffebryggare måste du oftast själv hålla reda på när det är dags att utföra avkalka. Intervallet för avkalkning omnämns de flesta fall i manualen. För lite billigare bryggare kan vi rekommendera egen blandning med ättika som löser upp kalk ganska effektivt.

Men de flesta leverantörer rekommenderar att man använder speciella avkalkningsmedel med jämna mellanrum. Vi vill understryka att detta kan skilja sig mellan olika maskiner så för säkerhets skull bör du kolla upp vad som gäller för just din maskin i och med garantier.

Varför måste kaffemaskinen avkalkas?

avkalkningsmedel husmorsrecept eller köpa färdigt avkalkningsmedel

Kalk är den vardagliga benämningen för grundämnet kalcium. Kalk finns helt naturligt i vatten. Bor du i ett område som är kalkrikt så kommer du att behöva avkalka maskinen oftare än om du bor i ett kalkfattigt område med mjukt vatten. Oavsett kalkhalt i vattnet så behöver kaffemaskinen avkalkas då och då.

Vad händer om du inte avkalkar?

Om du inte ser till att få bort kalk ur kaffemaskinen kommer vattnet till slut att hindras från att rinna i normalt takt. Det kan uppstå små stopp i maskinen som gör att det kommer mindre och mindre kaffe varje gång du trycker på knappen. Dessutom så sjunker kaffetemperaturen. I takt med att kalk lagras så kommer pumpen i kaffemaskinen att behöva arbeta mer. Om du låter bli att avkalka kaffemaskinen kan följande saker inträffa:

  • Smaken på kaffet påverkas negativt
  • Kaffemaskinens livslängd förkortas
  • Det blir mindre och mindre kaffe i koppen
  • Kaffemaskinen låter högt och för oväsen
  • Kaffet blir inte längre lika varmt som förut
  • Kaffemaskinen måste in på service och reparation ofta

Tecken på att kaffemaskinen behöver avkalkas

Känner du inte igen hur din kaffemaskin bär sig åt kan det bero på att maskinen behöver avkalkas. Den kanske börjar låta konstigt. Googlar man på avkalkning så får man upp husmorstips som att rengöra maskinen med ättika eller citronsaft.

Man ska dock vara väldigt försiktig med att testa egna blandningar. Även om det kan fungera med hemmagjorda avkalkningslösningar på enklare köksmaskiner så är risken att dessa i stället förstör din fina kaffemaskin. Om du vill vara på den säkra sidan ska du använda rekommenderade avkalkningsmedel.

Övriga ställen att rengöra på kaffemaskinen på

Facket där kaffebönor skall läggas – Detta fack bör torkas av med ett papper innan du fyller på med nya bönor för att undvika att det bildas mögel.

Vattentank och brickor – Tvätta tanken i rinnande vatten men undvik diskmedel. Töm och diska droppbrickan. Den ska dock rengöras med diskmedel. En del vattentankar och droppbrickor tål även maskindisk.

Mjölkslang – Slangen måste rengöras för att den inte ska börja lukta illa och inte sättas igen.

Ångstav – Ångstaven rengörs enkelt genom att man ångar en kort stund och sedan torkar med en fuktig trasa. Finns det en avtagbar del så tas den bort och tvättas separat.

Mjölkskummare – Tvätta och spola alla delar av mjölkenheten dagligen för att få bort gamla mjölkrester.

Mjölksystem – Rengör mjölksystemet efter varje gång det har använts. De flesta helautomatiska kaffemaskiner med inbyggt mjölksystem har en speciell rengöringslösning som ska användas för att få mjölksystemet helt rent.