Bästa bakmaskinen – Bäst i test 2020

Bakmaskin bäst i test
Är verkligen bakmaskinen så smidig som alla säger? Bakmaskinen är faktiskt väldigt smidig på så sätt att den mer eller mindre gör allt åt dig. Allt från knådar degen till att grädda brödet till din önskade färg. Givetvis måste du tillsätta ingredienser innan du sätter igång den men det är också det enda du behöver göra.

Bakmaskinen minimerar också disk och rengöring då det bara är en non-stick behållare som måste rengöras samt en liten degkrok. De bästa bakmaskinerna har också en timerfunktion så att du kan vakna till doften av nybakat bröd på morgonen. Men bakmaskinen kan också göra mer än bara baka brödlimpor, läs mer om det i vår köpguide lite längre ned på sidan.

I vårt bakmaskin bäst i test så hittar du flera modeller i olika prisklasser och rangordningen av dessa är baserat på oberoende test, produktrecensioner, kundomdömen, pris och funktioner. Mer om vilka källor vi har använt för att kora en testvinnare hittar du längst ned på sidan.

Morphy Richards Homebake 502001 – Bäst i test

Bäst i test
Morphy Richards 502001 bild 1Morphy Richards 502001 bild 2Morphy Richards 502001 bild 3Morphy Richards 502001 bild 4
ButikPris
1090:-Besök
1195:-Besök
1195:-Besök
1219:-Besök
 • 4,1 av 5 stjärnor på brittiska Amazon med över 300 kundomdömen
 • 4,5 av 5 stjärnor när TrustedReviews testa bakmaskinen 2018
 • 88 av 100 när GoodHouseKeeping testade bakmaskinen 2018

Morphy Richards 502001 är en mycket populär bakmaskin i Storbritannien och bara på Amazon har modellen fått ett samlat betyg på 4,1 av 5 stjärnor efter över 300 kundomdömen. TrustedReviews har också utfört ett test på bakmaskinen 2018 och där kammade den hem nära maxpoäng med 4,5 av 5 stjärnor.

Mångsidig bakmaskin med 14 valbara bakprogram

Morphy Richards är kanske inte det mest kända märket i Sverige men över i Storbritannien så är detta märke välkänt inom köksmaskiner.

Bäst i test vinnaren är en mångsidig bakmaskin som möjliggör en rad olika bakprogram så som t.ex. fransk, söt, snabb bakning, brödmix, glutenfritt, kaka, smörgåsbröd, yoghurt med flera grundrecept. Totalt har bakmaskinen 14 olika bakprogram som du kan leka med för att skapa det bästa brödet och vara kreativ. Det finns också tre inställningar för brödstorlekar och tre alternativ för hur hård skorpa du vill ha på brödet.

Ibland kan det vara lite svårt att få till ett exakt recept men här har testvinnaren Morphy Richards tänkt till extra med medföljande tillbehör för att mäta mängden mjöl och så vidare. Stort plus är också de recept som medföljer ifall du vill vara säker på att lyckas med ditt första bröd. Givetvis ska du experimentera lite när du känner dig lite mer säker på bakmaskinen.

De bästa bakmaskinerna ska givetvis också ha en fördröjd timerfunktion så att du kan vakna upp till nybakat bröd på morgonen. Med Morphy Richards bakmaskin tillsätter du ingredienserna på kvällen och sätter sedan en timer med bakprogram.

Bäst i test vinnaren har också en behållare med non-stick beläggning så att smeten inte fastnar och gör också rengöringen enklare. Uppe på enheten hittar du också ett litet fönster för att följa hela processen utan att du behöver öppna upp och förstöra bakningen.

Är detta den bästa bakmaskinen på marknaden? Kanske inte. Men baserat på pris, egenskaper, funktioner och resultat från användare och oberoende test är detta definitivt en värdig bäst i test vinnare.

 • Toppbetyg från kunder/produktrecensioner som testat bakmaskinen
 • 14 olika bakprogram, 3 inställningar för storlek och skorpa (ljust, medium och mörk)
 • Snabbaste bakprogrammet ger dig färdigt bröd på 90 minuter
 • Bakmaskin med stort fokus på enkelhet med medföljande mätkopp och mätsked
 • Fördröjd timerfunktion (13 timmar) så att brödet bakas under natten tills frukosten
 • Modellen är utrustad med ett glas på ovansidan där du enkelt kan följa processen utan att öppna
 • Kapacitet upp till 900 gram

Panasonic SD-2511 – Bästa premiumval

Bästa premiumval
Panasonic SD-2511 bild 1Panasonic SD-2511 bild 2Panasonic SD-2511 bild 3Panasonic SD-2511 bild 4Panasonic SD-2511 bild 5Panasonic SD-2511 bild 6
ButikPris
1770:-Besök
1810:-Besök
 • 4,7 av 5 på brittiska Amazon efter 1 000 kundrecensioner

Panasonic säljer ett par olika bakmaskiner som har fått väldigt bra kundrecensioner och framförallt modellen SD-2511 utmärker sig extra. Panasonic bakmaskiner är också en av Amazons mest sålda maskiner och även om priset är lite högre så kan det vara en bra investering om du är på jakt efter premiumfunktioner.

Tyvärr är denna bakmaskinen inte så vanlig i Sverige så där är inte speciellt många butiker som säljer den. Men den finns ändå hos vissa danska butiker som säljer till Sverige.

Bästa bakmaskinen för dig som vill baka med speciella ingredienser

Panasonics bakmaskin SD 2511W är en väldigt intressant modell som har flera smarta lösningar för att förbättra bakresultatet. En något unik funktion är temperatursensorn som känner av inomhustemperaturen och anpassar bakningen efter detta.

Men den bästa funktionen på bakmaskinen är trots allt den lilla behållaren för nötter och som tillsätter detta senare i bakningen. Här går det verkligen att experimentera lite med både nötter, frukt, bär eller liknande. Om du vill ha recept till din bakmaskin så har Panasonic startat TheIdeasKitchen.co.uk där de listar ett stort antal olika brödrecept till sina bakmaskiner.

Precis som de flesta andra bakmaskiner i vårt test så är även denna modell utrustad med en timerfunktion så att du kan vakna till nybakat färskt bröd. Timerfunktionen fungerar upp till 13 timmar.

Så vad för saker kan du göra i denna bakmaskin som vann vår utmärkelse bästa premiumval? Stort antal olika bröd, scones, sylt, glutenfritt, surdeg, franskt, italienskt, brioche med mycket mera. Faktum är att bakmaskinen kommer med 17 olika brödprogram. Dessutom har du möjligheten till att använda exklusiva ingredienser i brödet som ost, oliver, blåbär, tomater och så vidare.

Givetvis har du också möjligheten till att välja storlek på ditt bröd men också hur skorpan ska se ut på utsidan.

 • Toppbetyg från över 1 000 kunder som har hunnit testa bakmaskinen
 • Helautomatisk modell som gör allt från att blanda, knåda och grädda.
 • Eget fack för extra tillbehör till brödet så som t.ex. nötter, bär eller liknande
 • 17 olika brödrecept, på Panasonics hemsida TheIdeasKitchen.co.uk hittar du fler recept
 • Temperatursensor om anpassar bakningen efter temperaturen i hushållet för att bättre resultat
 • Flera inställningar för bröd storlek
 • Bakmaskinen kan göra allt från surdeg till scones med mera

Princess 152006 – Bästa budgetval

Bästa budgetval
Princess 152006 bild 1Princess 152006 bild 2Princess 152006 bild 3Princess 152006 bild 4
ButikPris
740:-Besök
799:-Besök
899:-Besök
969:-Besök
 • 4,3 av 5 på Amazon ES efter att över 1000 kunder har testat bakmaskinen

Princess bakmaskin 152006 är en budgetmodell som fått bra betyg från vanliga kundrecensioner. Hos t.ex. spanska Amazon har modellen ett samlat toppbetyg på 4,3 av 5 stjärnor efter över 1 000 kundomdömen.

15 förinställda bakprogram och en kapacitet på upp till 900 gram

Princess levererar då och då helt godkända köksmaskiner och senast är bakmaskinen Princess 15006. Bakmaskinen har många av de funktioner vi hittar på t.ex. bäst i test vinnaren från Morphy Richards så som t.ex. timerfunktion, behållare med non-stick beläggning, lock med fönster och så vidare.

Andra väldigt bra funktioner är varmhållningsfunktion på 60 minuter, skydd mot överhettning, automatisk avstängning vid störningar, alltid kall utsida, anti-glid fötter med mera. Men detta är inga unika egenskaper eller funktioner och vi hittar detta på de allra flesta bakmaskiner i testet.

Men det som gör bakmaskinen intressant är priset och det höga kundomdömet. Är du på jakt efter en billig bakmaskin och som kan göra bra bröd så är detta definitivt ett bra val. Bakmaskinen har trots allt väldigt många förinställda bakprogram med upp till 15 olika program. Några om programmen är franskt bröd, snabb bakning, sött, sylt, kaka, smörgås, kaka, glutenfritt, yoghurt med flera. Dessutom kan programmen justeras efter ditt egna tycke genom att ändra storlek på limpan och hur hård skorpa.

Men du bör inte förvänta dig något ut över det vanliga när det gäller denna modell. Det du kan förvänta dig är en bakmaskin som är helt automatisk d.v.s. maskinen mixar ingredienserna, knådar degen och bakar brödet. Resultatet ska vara klart godkänt från vad vi har kunnat läsa oss till däremot kommer du behöva hitta recept på nätet att följa om du inte är så kunnig gällande bakandet av bröd.

 • Bra kundomdöme från över 1 000 kunder som har hunnit testa bakmaskinen
 • Billig bakmaskin som ger ett bra och färskt bröd
 • Bra kapacitet från 680 till 900 gram
 • Fördröjd timerfunktion upp till 13 timmar, starta på kvällen och färskt bröd på morgonen
 • 15 förprogrammerade program med t.ex. glutenfritt bröd med mera
 • Bakprogrammen går också att konfigurera efter dina önskemål
 • Varmhållningsfunktion upp till 60 minuter
 • Diskmaskinssäkra delar

Sage Appliances Custom Loaf Pro 4300 – Bra premiumval

Sage Appliances Custom Loaf Pro 4300 bild 1Sage Appliances Custom Loaf Pro 4300 bild 2Sage Appliances Custom Loaf Pro 4300 bild 3
ButikPris
4252:-Besök
 • 4,4 av 5 på Amazon UK efter över 120 kundrecensioner

Bakmaskinen Custom Loaf Pro från Sage Appliances är utan tvekan en av marknadens bästa bakmaskiner. Hos brittiska Amazon har bakmaskinen i skrivades stund ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter att över 120 kunder har testat bakmaskinen.

Egenskaper och funktioner som endast finns på premiummodeller

Köksmaskiner från Sage Appliances är utan tvekan i premiumsegmentet när det gäller både funktioner och pris. Detta är troligtvis inte en bakmaskin för dig som tänker göra saftigt bröd någon eller några gånger i månaden. Men är planen att göra färskt bröd regelbundet och du har utrymmet hemma så är detta utan tvekan en av marknadens bästa bakmaskiner.

Precis som namnet antyder så ger bakmaskinen dig stora möjligheter till att varierar ditt bröd med olika ingredienser. En av bakmaskinens viktigaste funktionerna är den avskilda behållaren för nötter, sylt och frukt. Här kan du ställa in när dessa ingredienser ska läggas till under bakprocessen. Vilket så klart öppnar upp för helt fantastiska brödrecept.

Bakprogrammen är både manuella och automatiska beroende på vad du vill baka. Däremot kommer bakmaskinen förprogrammerad med 12 förinställda bakprogram som t.ex. pizzadeg, glutenfritt, pastadeg, sprött bröd, utan jäst med mera. När det gäller de manuella programmen så kan du spara ned dina egna recept så att du enklare kan köra dessa i framtiden.

En annan sak som vi också gillar är själva degkroken i bottnen och när den har blandad färdigt så fälls den ned för att låta brödet växa. Risken för att denna degkrok ska fastna i brödet är numera minimalt. En annan ganska unik funktion är skyddet mot tillfälliga strömavbrott och går strömmen så kan bakmaskinen fortsätta sin bakning när strömmen återkommer igen. Men strömavbrottet får inte vara längre än 60 minuter.

Bakmaskinens kapacitet på 1,25 kg är också något av det bästa när vi jämför med andra modeller i vårt test av bakmaskiner. Detta är en perfekt modell för dig som vill kunna göra färskt bröd i bakmaskin några dagar i veckan och som vill kunna varierar recepten med egna ingredienser.

 • Toppbetyg från användare som fått testa modellen
 • Egen behållare för nötter, sylt och frukt som automatiskt kan tillföras under bakningen
 • Många förprogrammerade bakprogram och stöd för spara ned egna inställningar/recept
 • Stor kapacitet på 1,25 kg, brödstorlekar 500 g, 750 g, 1 kg och 1,25 kg
 • Fördröjd timerfunktiond är du ställer tiden när brödet ska vara färdigt
 • Vikt 8 kg med måtten 40 x 35,2 x 24,8 cm
 • 60 minuters skydd mot tillfälliga strömavbrott
 • Degkrog som fälls ned när brödet ska bakas

OBH Nordica BreadMaker Inox 6544 – Bra betyg i test

OBH Nordica Bakmaskin bäst i test

ButikPris
849:-Besök
899:-Besök
1019:-Besök
1120:-Besök
 • Bästa val i danska webbportalen FamilieJournal när de testade bakmaskiner 2015
 • Toppbetyg bland kundrecensioner
 • 4 av 5 i Aftonbladets test av bakmaskiner

OBH Nordica 6544 är en populär bakmaskin som har presterat bra i flera bäst i test och även om den inte har blivit en testvinnare så har den alltid legat i toppen. Bakmaskinen fick bland annat utmärkelsen bästa val i danska webbportalen FamilieJournal på grund av det lågt pris, men också det fantastiska resultat den levererar. Aftonbladet satte OBH Nordica 6544 som näst bästa val och överlag så har modellen fått väldigt bra kundrecensioner.

Bakmaskinen från OBH Nordica är en helautomatisk bakmaskin som knådar, jäser och gräddar brödet till 100% så att du kan vakna till gott nybakat bröd på morgonen. Just denna bakmaskinen är framtagen för att klara av lite större bröd d.v.s. den har program för både 750 g samt 900 g deg.

Helautomatisk bakmaskin

Testvinnaren OBH Nordica 6544 har ett helt automatiskt system för att grädda bröd och det enda du behöver göra är att helt enkelt tillsätta alla ingredienser. Resten sköter bakmaskinen d.v.s. knådning, jäsning och gräddning.

Det du behöver göra är att tillsätta de ingredienser som behövs och sedan välja ett av de förprogrammerade bakprogram som finns. Så klart behöver du också sätta timer på när du vill att brödet ska vara färdigt. OBH Nordica bakmaskin har en maxtimer på 13 timmar och sedan 1 timme med värmehållning.

Där finns 12 stycken olika program för olika typer av bröd och sedan finns det även inställning för hur stort bröd du vill grädda. Brödstorleken som går att välja mellan är 750 g och 900 g.

En bakmaskin som passar alla personer, även de som gillar att baka

Denna bakmaskin passar vem som helst egentligen och även om du älskar att baka så kan det vara ganska skönt att vakna till nybakat bröd. Fördelen med dig som gillar att baka själv är ju att du kan experimentera med de recept som medföljer bakmaskinen.

För dig som inte alls har intresset kring bakning så finns där en möjlighet till att börja bygga ett intresse, men om inte annat så medföljer där ett recepthäfte för ett stort antal olika brödsorter.

Några av de bröd som nämns i recepthäftet är ljust formbröd, lingonbröd, italienskt bröd, solrosbröd, grekiskt bröd, nobisbröd, bondbröd, grovt formbröd, kravring, landbröd, fruktbröd, vörtbröd, pizza med flera.

För dig som inte klarar av gluten så finns där en massa olika brödrecept för glutenfritt bröd.

 • Helautomatisk bakmaskin. Lägg i ingredienser och låt bakmaskinen sköta resten
 • 13 timmars fördröjd timerfunktion, ställ bara in när brödet ska vara färdigt
 • 1 timmes värmehållning
 • Snabbfunktion, bröd på 58 minuter
 • Ett stort recepthäfte medföljer med många olika recept
 • Flera glutenfria alternativ i recepthäftet

Kenwood Limited BM450 – Toppbetyg

Kenwood Limited BM450

ButikPris
1664:-Besök
1664:-Besök
 • 4 av 5 på brittiska Amazon efter 500 kundrecensioner.
 • 86 av 100 hos GoodHouseKeeping.
 • 4 av 5 hos brittiska ExpertReviews.

Kenwood BM450 är en annan väldigt populär bakmaskin som har fått fantastiska kundrecensioner och sm har presterat väldigt bra när produkten har testats i olika nättidningar. Bakmaskinen har bland annat fått toppbetygen på den stora testsidan ExpertReviews och har även fått toppbetyg på GoodHouseKeeping.

Denna bakmaskinen från Kenwood räknas som en av de större maskinerna på marknaden och faktum är att den väger nästan 10 kg. Storleken på bakmaskinen är höjd 38,5 cm, bredd 23,5 cm och ett djup på 31,5 cm. Stor maskin alltså, som tur är det en snygg design som passar in vart som helst i köket.

Stor bakmaskin med många förprogrammerade program

Likt bäst i test vinnaren i vår sammanställning så är Kenwood BM 450 en helautomatisk bakmaskin där du endast tillsätter ingredienserna för att sedan låta maskinen göra resten. Jämfört med andra bakmaskiner så är denna modellen relativt stor och även om det kanske är en nackdel för vissa så har det ändå sina fördelar. Dessutom är design snygg och stilren.

En större bakmaskin som Kenwood BM450 har möjlighet till att baka 3 stycken olika brödstorlekar där den största är på hela 1 kg deg. De andra två storleksinställningar är 500g och 750g deg.

Något extra unikt med Kenwood BM450 är att det finns ett speciell behållare som kan hålla t.ex. fröer eller nötter som ska tillsättas senare i bakningen. Denna funktion är det inte speciellt många bakmaskiner som har och denna egenskap gör att du kan skräddarsy dina egna recept ytterligare.

Intällningsmöjligheter

Kenwood BM450 har hela 15 stycken standard program och som är förprogrammerade för det bästa resultatet. Den har också 5 stycken egna så kallade favoritprogram som du kan ställa in själv där du ställer tid för bakning, förvärmning, knådning och bakning.

Om du är glutenintolerant så finns där ett eget program för att baka glutenfritt bröd, vilket ställer högre krav på bakmaskinen. Men enligt de test på Kenwood så klarar denna bakmaskin av det mesta och så även baka glutenfritt bröd.

Liks bäst i test vinnaren från OBH Nordica så har även denna Kenwood bakmaskin en så kallad snabbfunktion som kan baka ett bröd på bara 60 minuter. Perfekt när man vill kunna få till en gott bröd så snabbt som möjligt till fika.

Denna bakmaskin har också en timerfunktion där du kan ställa in när baket ska vara färdigt och maxtiden på denna funktion är 15 timmar.

 • Helautomatisk bakmaskin som knådar, jäser och gräddar
 • 15 timmars timer
 • 15 st förprogrammerade program med 5 st favoritprogram
 • Snabbfunktion för bakning av bröd, 58 minuter till färdigt bröd
 • Glutenfri-programinställning
 • Har en liten behållare på 125g som kan tillsätta t.ex. nötter eller fröer senare i bakningsprocessen
 • Vikt 9,5 kg
 • Klarar av degstorlekar på 500g, 750g och 1kg

Köpguide – Så väljer du den bästa bakmaskinen

köpguide så väljer du den bästa bakmaskinen

Bakmaskinen blev årets julklapp redan 1988

När Svensk Handel först började med årets julklapp redan 1988 så var det faktiskt bakmaskinen som blev första årets julklapp. Idén av att kunna göra fantastiskt bröd under natten medans man sov och sedan ha det färdigt på morgonen lät nästan som en framtidssaga. Men framtidssagan blev ganska kort då de flesta bakmaskiner var väldigt dyra och även ganska dåliga.

Bakmaskinen var den perfekta julklappen som få personer hade råd med och de som köpte fick något som fungerade lite sisådär. Intresset kring bakmaskinen försvann tyvärr väldigt snabbt. Idag är den fortfarande inte så vanlig men dagens bakmaskiner är avsevärt bättre och många blir förvånande över hur bra de faktiskt fungerar.

Dagens bakmaskiner fungerar bra och är enkla att använda

När bakmaskinen mer eller mindre försvann efter 1988 så kom där bara ett par få modeller under en längre period. Anledningen till detta var att ingen egentligen trodde på att de skulle fungera speciellt bra.

Nu de senaste 10 åren så har där kommit en hel del väldigt bra bakmaskiner och även priserna har börjat gå ned avsevärt jämfört med förut. Så det är egentligen nu som det verkligen går att göra fynd på dessa maskiner. För runt 1 000 kr får du en bakmaskin som kan göra väldigt bra bröd efter färdiga eller dina egna recept. Vill du däremot ha lyxigare funktioner där bakmaskinen tillsätter nötter, frukt, bär under bakningen så kostar de lite mera.

För de flesta personer handlar det om att kunna få till nybakat bröd på lördagsmorgonen och det är inte ovanligt att sedan rullar på så varje helg. För de som gillar att experimentera så finns det alltid möjlighet till att justera receptet varje gång man bakar för att testa om receptet kan bli bättre.

För många personer är detta en upplevelse som väcker gamla minnen från barndomen. För vem älskar inte att vakna till fantastisk doft från nybakat bröd på morgonen.

Funktioner och egenskaper du bör hålla koll efter

Kapacitet

De flesta bakmaskiner har en bra kapacitet och det är inte alls ovanligt med kapaciteter över 1 kg på vissa premiummodeller. Även lite billigare bakmaskiner har relativt bra kapacitet runt närmare 1 kg och tittar vi på bästa budgetval så har den en maxkapacitet på 900 gram.

Detta kan jämföras med normalstora brödlimpor du hittar i affären som t.ex Pågenlimpan väger 900g. Men oftast är de flesta brödlimpor i butik närmare 600-700 gram beroende på märke och typ.

Timerfunktion

Detta är kanske den viktigaste funktionen en bakmaskin bör ha och i princip alla modeller har detta. Det är denna funktion som möjliggör att förbereda baket och så att brödet blir färdigt till en viss tid på dygnet.

De flesta bakmaskiner har en timerfunktion som oftast sträcker sig 13-15 timmar och som borde vara tillräckligt för de allra flesta personer. Detta innebär i praktiken att du kan förbereda 20:00 på kvällen med alla ingredienser och sedan ställa in bakmaskinen så att brödet blir färdigt 08:00 morgonen.

Älskar du doften av nybakat bröd på morgonen så är bakmaskinen något för dig.

Dispenser med avskild behållare för nötter, sylt, frukt med mera

Denna funktion är helt fantastisk för dig som vill kunna göra lite mer unika brödvarianter. Allt från bröd med nötter till små torkade fruktbitar. Tyvärr har inte alla bakmaskiner en separat dispenser som blandar ned extra tillbehör under bakningen. Du hittat t.ex. inte detta på billigare bakmaskiner och även bäst i test vinnaren saknar denna funktion.

Men hur fungerar denna nöt-dispenser? Det är en liten avsedd behållare som ska öppnas upp senare under själva bakprocessen. När bakmaskinen har knådat färdigt degen så öppnas där upp en lucka så att nötterna kan fördelas jämnt inåt i degen. Utan en sådan här dispenser så hade tyvärr nötter, frukt eller liknande gått i sönder under själva knådandet.

Allergier och glutenfritt bröd

Nu är det inte alla bakmaskiner som klarar av att baka glutenfritt så om du verkligen är intresserad av en bakmaskin så var noga med att kolla upp så där finns program för detta. Glutenfritt innebär högre krav på bakmaskinen och måste därför kunna klara av de alternativa ingredienserna.

Alla de bakmaskiner vi har tagit med i vår sammanställning ska klara av att baka glutenfritt och vi ser det som en bra indikation på att maskinen klarar av det mesta.

Genom att kunna välja dina egna ingredienser så kan du också anpassa brödet efter din diet men också för att undvika vissa ingredienser du är allergisk mot. En stor fördel med en bakmaskin är att du själv bestämmer över vad som ska användas i brödet, kanske vill du endast använda ekologiska ingredienser.

Vanliga frågor om bakmaskiner

 1. Hur fungerar en bakmaskin?
 2. Varför köpa en bakmaskin?
 3. Vart kan jag hitta recept till min bakmaskin?
 4. Hur enkelt är det att rengöra en bakmaskin?

Hur fungerar en bakmaskin?

De bästa bakmaskinerna är väldigt enkla att använda och det enda du behöver göra är att hälla ned ingredienserna. Resten sköter bakmaskinen d.v.s. allt från att knåda degen till att grädda brödet som i en ugn. Vill du få färskt bröd tills på morgonen som förbereder du allt kvällen innan och sätter på timern på enheten. Har du följt anvisningarna som medföljer bakmaskinen så vaknar du till nygräddat bröddoft i hemmet.

Varför köpa en bakmaskin?

För många kanske det kan tyckas vara onödigt men bakmaskinen är smidigare att använda då den i princip gör allt åt dig. Du slipper alltså knåda deg och sätta på ugnen med mera. Det enda du behöver göra efteråt är att rengöra den lilla behållaren som oftast har non-stick beläggning och kan enkelt diskas direkt under kökskranen.

Allergier mot vissa ingredienser kan också vara en motivation till ett köp av en bakmaskin. Här bestämmer du själv vilka ingredienser du vill använda i ditt bröd. Är du glutenintolerant så har i princip alla bakmaskiner en bakfunktion för detta.

Gillar du bröd med sylt, nötter eller frukt så har flera premiummodeller ett separat fack för detta och under bakningen så tillsätts detta beroende på dina önskemål/inställningar.

Vart kan jag hitta recept till min bakmaskin?

Vanligtvis medföljer där några recept till bakmaskinen men givetvis ska du kunna göra mer än bara de medföljande recepten. En idé kan vara att söka upp nya recept från andra kunder genom Google. Om du gör en sökning på "bread machine recipes" så hittar du säkert tusen olika recept för bakmaskiner. 

Vi gillar Panasonics idé om att starta upp en hemsida för recept till deras bakmaskiner och övriga maskiner. Även om dessa recept är avsedda till Panasonics bakmaskiner så fungerar många av recepten på andra modeller. Hemsidan vi pratar om är TheIdeasKitchen.co.uk. 

Köper du en bra bakmaskin så ska du givetvis också testa dina egna recept som du har samlat på dig genom åren. Alternativt ändra lite de recept som medföljer bakmaskinen.

Hur enkelt är det att rengöra en bakmaskin?

Många köksmaskiner är ganska omständliga att rengöra och det är också därför som många enheter tyvärr blir ståendes. Men bakmaskinen är förvånansvärt enkel att rengöra då det är så få delar. Det är definitivt mer disk att baka själv än att baka bröd i en bakmaskin.

De bästa bakmaskinerna har i princip bara en låda/bunke där allt görs från knådning till gräddning. Det är denna bunke och degkrok som bara måste rengöras efter användning. Detta görs enkelt med vanlig handdisk under kranen.Källor

Aftonbladet testar bakmaskiner 2010

Redan 2010 så testade Aftonbladet fyra stycken olika bakmaskiner från olika märken och en stor anledning till varför de valde att testa bakmaskiner var på grund av det lägre priset. Förr var bakmaskiner ganska så dyrt och de flesta tappade intresset ganska snabbt då modellerna som fanns var ganska dåliga, men också dyra.

Idag är utbudet av bakmaskiner relativt bra trots att hysterin har lagt sig, men utbudet av denna typ av maskiner har också rensats ut från sämre modeller. Idag går det få tag på en väldigt bra bakmaskin för under tusenlappen, vilket de flesta nog är beredda att lägga. Som Aftonbladet även nämner så finns det ganska mycket pengar att spara om man börjar baka ofta till sin större familj. OBH Nordica Inox 6544 lyckades nästan bli testvinnare, men fick nöja sig med en stark andra plats. Aftonbladet.

ExpertReviews

ExpertReviews är en stor brittisk nättidning som recenserar diverse olika produkter och denna gången fick de testa Kenwood BM450 bakmaskin. När de utförde sitt breda test på Kenwood bakmaskinen så testade de bland annat olika brödtyper för att se hur resultatet skiljer sig mellan de olika recepten.

Testpanelen som fick testa bakmaskinen blev lite överraskade över det positiva resultatet kring den funktion som tillsätter frön eller nötter. En funktion som fler konkurrenter borde införa i framtida modeller. Kenwood BM450 fick i deras produktrecension 4 av 5 stjärnor. ExpertReviews.

GoodHouseKeeping

GoodHouseKeeping är ett brittiskt institut som testar bland annat olika hushållsprodukter och denna gången tittade de närmare på Kenwood BM450 Breadmaker. Bakmaskinen fungerade överförväntan och lyckades kamma hem 86 av 100 poäng.

Några av de saker eller egenskaper som de gillade var snabbfunktion för att göra ett bröd på 58 minuter. Smaken var något enkel på snabbfunktion, men var förväntat. Glutenfritt-programmet fungerade väldigt bra och resultatet blev väldigt gott med rätt konsistens. GoodHouseKeeping.

GoodHouseKeeping har också testat bäst i test vinnaren Morphy Richards Homebake Breadmaker. Bakmaskinen fick ett väldigt högt betyg på flera delar som t.ex. enkelhet, design, instruktioner och resultat. Mer om testet hittar du här.

Danska FamiljeJournal

Danska tidningen FamiljeJournal har testat ett par olika bakmaskiner från t.ex. Morphy Richards, OBH Nordica, Kenwood, Philips, Wilfa, Tristar, Moulinex. Bäst i test vinnare blev den ganska okända bakmaskinen Morphy Richards Breadmaker. Men faktum är att OBH Nordica 6544 blev bästa val på grund av den mindre storleken, men också på grund av det fantastiska resultat den ger.

Enligt FamilieJournal själva så blev franskbrödet väldigt fint med en under krispig utsida, precis så som det ska vara. FamilieJournal.

TrustedReviews

2018 testa TrustedReviews bäst i test vinnaren Morphy Richards Homebake Breadmaker där den fick ett toppbetyg på 4,5 av 5 stjärnor. De största fördelarna var bland annat priset på enheten men också på själva resultatet när det gäller det färdiga brödet. Ett stort plus var också den enkla manualen som medföljer bakmaskinen. Men bakmaskinen var inte 100% perfekt och något som de inte gillade var att toppen blev lite väl varm. Läs mer här.