Bästa bakmaskinen – Bäst i test 2020

Bakmaskin bäst i test
Det har sina fördelar att känna till alla de ingredienser som finns i det bröd vi äter och för de som är glutenintoleranta så är det nästan enklare att baka eget. Men för att göra det extra smidigt så är det ganska skönt att ta hjälp av en bakmaskin som kan baka fantastiskt nybakat bröd på morgonen. För många är frukosten tillsammans på morgonen en av de viktigaste tillfällena under vardagen och speciellt på helgen vill man gärna lyxa till det med nybakat bröd.

Bakfanatiker gillar att ställa sig att baka på lördagsmorgonen, medans vi andra älskar att vakna till nybakat bröd som dessutom doftar över hela hemmet när man vaknar. Varför inte låta hela familjen ta sovmorgon och låta bakmaskinen utföra bakandet under morgonkvisten.

Vi har gått igenom ett stort antal olika bäst i test av bakmaskiner och även kollat igenom alla de kundrecensioner som finns att ta del av. Vi har sedan valt ut ett par olika bakmaskiner som har fått toppbetyg i flera test, men som också har fått bra kundrecensioner.


OBH Nordica BreadMaker Inox 6544 – Bäst i test

OBH Nordica Bakmaskin bäst i test

ButikPris
1050:-Besök
1099:-Besök
1665:-Besök
1675:-Besök
 • Bästa val i danska webbportalen FamilieJournal när de testade bakmaskiner 2015.
 • Toppbetyg bland kundrecensioner.
 • 4 av 5 i Aftonbladets test av bakmaskiner.

OBH Nordica 6544 är en väldigt populär bakmaskin som har presterat bra i flera bäst i test och även om den inte har blivit en testvinnare så har den alltid legat i toppen. T.ex. så fick bakmaskinen utnämningen Bästa val i danska webbportalen FamilieJournal och det är på grund av det låga priset, men också det fantastiska resultat den levererar. Aftonbladet satte OBH Nordica 6544 som näst bästa val och överlag så har modellen fått väldigt bra kundrecensioner.

Vår bäst i test vinnare OBH Nordica Inox 6544 är en helautomatisk bakmaskin som knådar, jäser och gräddar brödet till 100%, så att du kan vakna till gott nybakat bröd på morgonen. Just denna bakmaskinen är framtagen för att klara av lite större bröd d.v.s. den har program för både 750g samt 900g deg.

Helautomatisk bakmaskin

Testvinnaren OBH Nordica 6544 har ett helt automatiskt system för att grädda bröd och det enda du behöver göra är att helt enkelt tillsätta alla de ingredienser som krävs för att göra ett bröd. Resten sköter bakmaskinen d.v.s. knådning, jäsning och gräddning.

Det du behöver göra är att tillsätta de ingredienser som behövs och sedan välja ett av de förprogrammerade inställningar som finns. Så klart behöver du också sätta timern på när du vill att brödet ska vara färdigt.

Där finns 12 stycken olika program för olika typer av bröd / deg och sedan finns det även in inställning för hur stort bröd du vill grädda. Brödstorleken som går att välja mellan är 750g och 900g deg.

Bakmaskinen från OBH Nordica har en maxtimer på 13 timmar och sedan 1 timme med värmehållning. Så om du någon gång har velat vakna till nybakat bröd varje helg så är detta rätt bakmaskin för dig.

En bakmaskin som passar alla personer, även de som gillar att baka

Denna bakmaskin passar vem som helst egentligen och även om du älskar att baka så kan det vara ganska skönt att vakna till nybakat bröd. Fördelen med dig som gillar att baka själv är ju att du kan experimentera med de recept som medföljer bakmaskinen.

För dig som inte alls har intresset kring bakning så finns där en möjlighet till att börja bygga ett intresse, men om inte annat så medföljer där ett recepthäfte för ett stort antal olika bröd.

Några av de bröd som nämns i recepthäftet är ljust formbröd, lingonbröd, italienskt bröd, solrosbröd, grekiskt bröd, nobisbröd, bondbröd, grovt formbröd, kravring, landbröd, fruktbröd, vörtbröd, pizza och mycket mer.

För dig som inte klarar av gluten så finns där även en massa olika brödrecept för glutenfritt bröd.

Specifikationer och fördelar med bäst i test vinnaren OBH Nordica Inox 6544

 • Helautomatisk bakmaskin. Lägg i ingredienser och låt bakmaskinen sköta resten.
 • 13 timmars timerfunktion, ställ in när brödet ska vara färdigt.
 • 1 timmes värmehållning.
 • Snabbfunktion, bröd på 58 minuter.
 • Ett stort recepthäfte medföljer med många olika recept.
 • Flera glutenfria alternativ i recepthäftet.

Kenwood Limited BM450

Kenwood Limited BM450

ButikPris
1645:-Besök
1645:-Besök
 • 4 av 5 på brittiska Amazon efter 500 kundrecensioner.
 • 86 av 100 hos GoodHouseKeeping.
 • 4 av 5 hos brittiska ExpertReviews.

Kenwood BM450 är en annan väldigt populär bakmaskin som har fått fantastiska kundrecensioner och sm har presterat väldigt bra när produkten har testats i olika nättidningar. Bakmaskinen har bland annat fått toppbetygen på den stora testsidan ExpertReviews och har även fått toppbetyg på GoodHouseKeeping.

Denna bakmaskinen från Kenwood räknas som en av de större maskinerna på marknaden och faktum är att den väger nästan 10 kg. Storleken på bakmaskinen är höjd 38,5 cm, bredd 23,5 cm och ett djup på 31,5 cm. Stor maskin alltså, som tur är det en snygg design som passar in vart som helst i köket.

Stor bakmaskin med många förprogrammerade program

Likt bäst i test vinnaren i vår sammanställning så är Kenwood BM 450 en helautomatisk bakmaskin där du endast tillsätter ingredienserna för att sedan låta maskinen göra resten. Jämfört med andra bakmaskiner så är denna modellen relativt stor och även om det kanske är en nackdel för vissa så har det ändå sina fördelar. Dessutom är design snygg och stilren.

En större bakmaskin som Kenwood BM450 har möjlighet till att baka 3 stycken olika brödstorlekar där den största är på hela 1 kg deg. De andra två storleksinställningar är 500g och 750g deg.

Något extra unikt med Kenwood BM450 är att det finns ett speciell behållare som kan hålla t.ex. fröer eller nötter som ska tillsättas senare i bakningen. Denna funktion är det inte speciellt många bakmaskiner som har och denna egenskap gör att du kan skräddarsy dina egna recept ytterligare.

Intällningsmöjligheter

Kenwood BM450 har hela 15 stycken standard program och som är förprogrammerade för det bästa resultatet. Den har också 5 stycken egna så kallade favoritprogram som du kan ställa in själv där du ställer tid för bakning, förvärmning, knådning och bakning.

Om du är glutenintolerant så finns där ett eget program för att baka glutenfritt bröd, vilket ställer högre krav på bakmaskinen. Men enligt de test på Kenwood så klarar denna bakmaskin av det mesta och så även baka glutenfritt bröd.

Liks bäst i test vinnaren från OBH Nordica så har även denna Kenwood bakmaskin en så kallad snabbfunktion som kan baka ett bröd på bara 60 minuter. Perfekt när man vill kunna få till en gott bröd så snabbt som möjligt till fika.

Denna bakmaskin har också en timerfunktion där du kan ställa in när baket ska vara färdigt och maxtiden på denna funktion är 15 timmar.

Specifikationer & fördelar med Kenwood BM450

 • Helautomatisk bakmaskin som knådar, jäser och gräddar.
 • 15 timmars timerfunktion.
 • 15 st förprogrammerade program med 5 st favoritprogram.
 • Snabbfunktion för bakning av bröd, 58 minuter till färdigt bröd.
 • Glutenfri-programinställning.
 • Har en liten behållare på 125g som kan tillsätta t.ex. nötter eller fröer senare i bakningsprocessen.
 • Vikt 9,5 kg.
 • 780w och drar 1w i standby.
 • Klarar av degstorlekar på 500g, 750g och 1kg.

Produktfilm för Kenwood BM450


Panasonic SD-2500

Panasonic SD-2500

ButikPris
1650:-Besök
2115:-Besök
 • 4,7 av 5 på brittiska Amazon efter 770 kundrecensioner.

Panasonic säljer ett par olika bakmaskiner som har fått väldigt bra kundrecensioner och framförallt modellen SD-2500 har fått fantastiska kundrecensioner. Panasonic bakmaskiner är också en av Amazons mest sålda maskiner och även om priset är lite högt så avskräcker det inte de som vill komma över en bra bakmaskin.

Denna bakmaskinen från Panasonic räknas också som en av de mer lyxiga varianterna för privatpersoner och något som gör Panasonic SD-2500 extra bra är den specialfunktion som tillåter mjölsorter som dinkel. Dessa svåra mjölalternativ är ganska så svåra att baka med och ställer högre krav på utrustningen.

Tyvärr är denna bakmaskinen inte så vanlig i Sverige så där är inte speciellt många butiker som säljer den, men den finns ändå hos vissa butiker som har valt att ta in den.

Speciallägen och eget program för glutenfritt

För den som är glutenintolerant så är detta programläge kanske det viktigaste och med detta programläge kan du baka 100% glutenfritt. Perfekt för dig som gillar att baka olika glutenfria brödmixar och även de som är glutenintolerant ska väl kunna njuta av nybakat bröd med resten av familjen.

Bakmaskinen kommer med 10 stycken olika bröd och deg program. Sedan finns där även program för att göra sylt och kompott.

Storleken på brödet går att välja där det finns small, medium och XL. Bakmaskinen har även en egen dispenser där du kan lägga ner t.ex. fröer eller nötter som ska tillsättas vid ett senare skede i bakningsprocessen.

Degkroken och själva brödpannan som sätts in när det ska bakas använder så kallad non-stick beläggning som Panasonic själva har tagit fram. Denna beläggning ska faktiskt ha små diamantpartiklar som gör att det blir en väldigt hal yta, men den blir också extremt hård och slittålig emot t.ex. repor.

Som bäst i test vinnaren i vår sammanställning så har även denna bakmaskin en snabbfunktion som kan baka ett bröd på bara 60 minuter.

Specifikationer & fördelar med Panasonics bakmaskin SD-2500

 • Helautomatisk bakmaskin från sköter allt från början till slut.
 • Har en egen dispenser som kan tillsätta t.ex. nötter eller frön vid ett senare tillfälle i bakningen.
 • Eget program för glutenfritt bröd.
 • Snabbfunktion, baka ditt bröd på 60 minuter.
 • Vikt 6,4 kg.
 • Bredd 28cm, höjd 37 cm, djup 33 cm.
 • Recepthäfte medföljer som täcker vanliga brödrecept, men även sylt och kompott.

Produktfilm – En som visar hur enkel bakmaskinen är att använda.


Generellt om bakmaskiner

Årets julklapp 1988

När Svensk Handel först började med årets julklapp redan 1988 så var det faktiskt bakmaskinen som blev första årets julklapp. Idén av att kunna göra fantastiskt bröd under natten medans man sover och sedan ha det färdigt på morgonen lät nästan som en framtidssaga. Men framtidssagan blev ganska kort då de flesta bakmaskiner var väldigt dyra och även ganska dåliga.

Bakmaskinen var den perfekta julklappen som få personer hade råd med och de som köpte fick något som fungerade lite sådär. Intresset kring bakmaskinen försvann väldigt snabbt och det är egentligen inte förrns nu eller närmsta 7 – 10 åren som bakmaskinen har kommit för att stanna.

Dagens bakmaskiner är relativt billiga och fungerar bra

När bakmaskinen mer eller mindre försvann ett par år efter 1988 så kom där bara ett par få modeller under en längre period. Anledningen till detta var att ingen egentligen trodde på att de skulle fungera speciellt bra.

Nu de senaste 10 åren så har där kommit en hel del väldigt bra bakmaskiner och även priserna har gått ner avsevärt jämfört med förr. Så det är egentligen nu som det verkligen går att göra fynd på dessa maskiner.

För de flesta personer handlar det om att kunna få till nybakat bröd på helgen och det är inte ovanligt att sedan rullar på så varje helg. För de som gillar att experimentera så finns det alltid möjlighet till att justera receptet varje gång man bakar i hopp om att resultatet blir bättre.

För många personer är detta en upplevelse för väcker gamla minnen från barndomen, för vem gillar inte att vakna till fantastisk doft från nybakat bröd på morgonen.

Det finns glutenfria-program

Nu är det inte alla bakmaskiner som klarar av att baka glutenfritt så om du verkligen är intresserad av en bakmaskin så var noga med att kolla upp så där finns program för detta. Glutenfritt innebär högre krav på bakmaskinen och måste därför kunna klara av de alternativa ingredienserna.

Alla de bakmaskiner vi har tagit med i vår sammanställning ska klara av att baka glutenfritt och vi ser det som en bra indikation på att maskinen klarar av det mesta.


Källor

Aftonbladet testar bakmaskiner 2010

Redan 2010 så testade Aftonbladet fyra stycken olika bakmaskiner från olika märken och en stor anledning till varför de valde att testa bakmaskiner var på grund av det lägre priset. Förr var bakmaskiner ganska så dyrt och de flesta tappade intresset ganska snabbt då modellerna som fanns var ganska dåliga, men också dyra.

Idag är utbudet av bakmaskiner relativt bra trots att hysterin har lagt sig, men utbudet av denna typ av maskiner har också rensats ut från sämre modeller. Idag går det få tag på en väldigt bra bakmaskin för under tusenlappen, vilket de flesta nog är beredda att lägga. Som Aftonbladet även nämner så finns det ganska mycket pengar att spara om man börjar baka ofta till sin större familj. OBH Nordica Inox 6544 lyckades nästan bli testvinnare, men fick nöja sig med en stark andra plats. Aftonbladet.

ExpertReviews

ExpertReviews är en stor brittisk nättidning som recenserar diverse olika produkter och denna gången fick de testa Kenwood BM450 bakmaskin. När de utförde sitt breda test på Kenwood bakmaskinen så testade de bland annat olika brödtyper för att se hur resultatet skiljer sig mellan de olika recepten.

Testpanelen som fick testa bakmaskinen blev lite överraskade över det positiva resultatet kring den funktion som tillsätter frön eller nötter. En funktion som fler konkurrenter borde införa i framtida modeller. Kenwood BM450 fick i deras produktrecension 4 av 5 stjärnor. ExpertReviews.

GoodHouseKeeping

GoodHouseKeeping är ett brittiskt institut som testar bland annat olika hushållsprodukter och denna gången tittade de närmare på Kenwood BM450 Breadmaker. Bakmaskinen fungerade överförväntan och lyckades kamma hem 86 av 100 poäng.

Några av de saker eller egenskaper som de gillade var snabbfunktion för att göra ett bröd på 58 minuter. Smaken var något enkel på snabbfunktion, men var förväntat. Glutenfritt-programmet fungerade väldigt bra och resultatet blev väldigt gott med rätt konsistens. GoodHouseKeeping.

Danska FamiljeJournal

Danska tidningen FamiljeJournal har testat ett par olika bakmaskiner från t.ex. Morphy Richards, OBH Nordica, Kenwood, Philips, Wilfa, Tristar, Moulinex. Bäst i test vinnare blev den ganska okända bakmaskinen Morphy Richards Breadmaker. Men faktum är att OBH Nordica 6544 blev bästa val på grund av den mindre storleken, men också på grund av det fantastiska resultat den ger.

Enligt FamilieJournal själva så blev franskbrödet väldigt fint med en under krispig utsida, precis så som det ska vara. FamilieJournal.