Bästa Bänkspis & Bänkugn

Bästa Bänkspis & Bänkugn

Är du på jakt efter en bra bänkspis eller miniugn till din ditt trånga studentboende, husvagn eller kanske utekök? Det finns både bänkugnar utan kokplattor och modeller med både ugn samt stekhäll.

I vårt jämförelsetest av bänkspisar och bänkugnar hittar du både kombinerade modeller med ugn och stekhäll. Vilken typ av bänkugn eller bänkspis som passar dig bäst avgörs av flera saker så som t.ex. hur mycket plats du kan tillhandahålla. Läs också vår korta köpguide som tar upp både egenskaper och funktioner du bör kolla efter när du väljer modell.

Vi har sammanställt en lista över bästa bänkspis och bänkugn på marknaden genom att jämföra både kund- och produktrecensioner som finns på nätet. Vi har även tagit stor hänsyn till pris, egenskaper, funktioner och givetvis storleken.

Senast uppdaterad Juni 2021

Wilfa EMK 218 Bänkspis med ugn - Bästa valet

Bästa valet
Wilfa EMK 218 Bänkspis med ugn bild 1
ButikPris
1889:-Besök
2170:-Besök
2210:-Besök
2210:-Besök
 • Väldigt bra kundrecensioner hos svenska och utländska butiker
 • Rekommenderas av danska madmaskiner.dk

Wilfa EMK 218 har blivit utvald till den bästa bänkspisen, vilket vi har baserat på produktrecensioner men också kundrecensioner. Marknaden för mindre kompakta bänkspisar är så pass liten att det är svårt att hitta några ordentliga bäst i test kring dessa produkter. Vi tar också hänsyn till vilket märke det är på bänkspisen och Wilfa är en av nordens största leverantör av elektronikvaror.

Enkel bänkspis med 2 kokplattor

Wilfa EMK 218 är en enkel liten bänkspis med måtten H 35 x B 59 x D 37 cm och volymen i ugnen är på 22 liter. Med 22 liter så räcker ugnen till det mesta för mindre hushåll och med en mindre volym så blir även energieffektiviteten bättre.

Bänkspisen EMK 218 från Wilfa har grillelement både över och underifrån i ugnen. Kokplattorna ovanpå bänkspisen har sex olika effektnivåer, båda plattorna har separata värmeväxlare. Effekten på dessa kokplattor är 1000 och 1200 watt. Termostaten till ugnen går från 50 till 275°C och fungerar lika bra som en fullskalig ugn, fast med lite mindre volym.

Bänkspisen Hybel EMK 218 är en väldigt lättanvänd bänkspis som inte tar speciellt mycket plats och med bänkspisen följer det även med ett grillgaller samt en långpanna.

Det är däremot värt att nämna att endast den lilla kokplattan kan användas samtidigt som ugnen.

 • Ugnstermostat från 50 till 260°C
 • Grillfunktion med element underifrån och ovanifrån
 • Två kokplattor med 1000 och 1200 watt. Båda kokplattorna har egna reglage med 6 nivåer
 • Bara den lilla kokplattan kan användas samtidigt som ugnen
 • Ugnen rymmer 22 liter
 • Storlek höjd 34 cm , bredd 59 cm, djup 37 cm
 • 5 års garanti

Severin MW 7759 bänkugn - Varmluftsugn och Mikro

Bästa valet
Severin MW 7759 bänkugn bild 1Severin MW 7759 bänkugn bild 2Severin MW 7759 bänkugn bild 3Severin MW 7759 bänkugn bild 4
ButikPris
1869:-Besök
2069:-Besök
2259:-Besök
2291:-Besök
3141:-Besök
 • 4,4 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter över 400 kundomdömen

Bänkugnen Severin MW 7759 har flera intressanta egenskaper och funktion som är ovanliga på den här typen av miniugnar. Modellen har fått väldigt bra betyg från vanliga konsumenter som testat bänkugnen och bara på tyska Amazon har den 4,4 av 5 stjärnor efter över 400 kundrecensioner.

Kombinerad mikrovågsugn och ugn med varmluft

Severin MW 7759 är en väldigt intressant och populär bänkugn utan kokplattor. Men som däremot har både ugn och mikrovågsugn. När det gäller själva ugnen så har Severin MW 7759 både varmluft- och grill-funktion vilket öppnar upp nya matlagningsmöjligheter.

Bänkugnen är också utrustad med ett specialprogram för att tillaga pizzor. Allt från frysta till hemmagjorda pizzor vilket ska vara 50% snabbare med sin över- och undervärme. Det medföljer även en non-stick tallrik på 28 cm som kan rotera under tillagningen, något som traditionella ugnar inte erbjuder.

En bänkugn med varmluftsugn har flera fördelar som t.ex. snabbare uppvärmning, jämnare värme för jämnare tillagning, smidig upptining och snabbare matlagning. Matlagning med varmluft är speciellt effektivt när du ska tillaga mat som t.ex. pommes, kyckling, pizza, potatisgratäng med mera. Men varmluft är också speciellt effektivt när vi vill baka muffins eller bröd. Varmlufts-funktionen är ganska ovanlig när det gäller bänkugnar men är definitivt en egenskap som många konsumenter letar efter.

Severin MW 7759 bänkugn med varmluft är utan tvekan en av marknadens mest intressanta val och modellen passar perfekt till både studentboendet och husvagnen. Bänkugnen klarar 230°C med en grilleffekt på 1650 watt och varmluftseffekt på 2150 watt. Severin MW 7759 vinner vår utmärkelse "bästa val" för bänkugnar baserat på kundrecensioner, pris, egenskaper och funktioner

 • Kombinerad mikrovågsugn och varmluftsugn med grillfunktion
 • Särskilt program för pizzor med snabbare och effektivare gräddning
 • Non-stick tallrik medföljer som även kan roteras under gräddning
 • Grillfunktionen passar perfekt till pizza eller potatisgratängen
 • Trött på en pipande mikrovågsugn? Kan nu stängas av med "Be silent"
 • 11 stycken förinställda program
 • Digital display med LED-belysning
 • Innerkapacitet: på 25 liter, yttermått: djup 500 mm, höjd 294 mm, bredd 491
 • Effekt: 900W, grilleffekt: 1650W, varmluftseffekt: 2150W

Steba KB 19 - Liten bänkugn för husvagnen

Särskilt rekommenderad
Steba KB 19 bild 1Steba KB 19 bild 2Steba KB 19 bild 3
ButikPris
1141:-Besök
1169:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter över 100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundrecensioner

Steba KB 19 är en ganska liten bänkugn som fått högt kundomdöme hos både utländska och svenska marknadsplatser. Bara på Amazon har den ett kundbetyg på 4,3 av 5 stjärnor efter över 100 kundrecensioner.

Liten bänkugn för husvagnen eller studentboendet

Bänkugnen Steba KB 19 är väldigt enkel och liten modell som passar bäst till dig som har platsbrist. Det kan antingen vara hemma eller när du behöver en mindre modell till husvagnen. Modellen mäter endast 43 cm bredd, 36 cm djup och 26 cm på höjden. Precis som namnet antyder på rymmer ugnen bara 19 liter vilket gör detta till en av de minsta bänkugnarna i vårt bäst i test.

Steba KB 19 är väldigt enkel och liten men har ändå många av de funktioner som vi letar efter. Den är utrustad med både grill- och varmluftsfunktion som når en temperatur på 230 grader. Givetvis är temperaturen ställbar mellan 90 och 230 grader. Den har också tre stycken höjdnivåer så att du kan placera plåten för optimal gräddning.

En liten men bra detalj är timerfunktionen som finns på ett av reglagen. På så sätt kan du enkelt ställa tiden på hur länge du vill grädda mat eller bakning. Timerfunktionen kan ställas mellan 0 till 90 minuter.

Det som medföljer är grillgaller, djup plåt och en bottenbricka som fångar upp smulor eller liknande. Bänkugnen är som sagt ganska liten och passar bäst till husvagnar eller husbilar där platsbristen oftast är påtaglig. Den skulle också kunna passa i den lilla stugan eller på ett trångt studentboende.

 • Väldigt liten och lätt bänkugn för husvagnen
 • Vikt på 5,6 kg och mäter 26 x 43 x 36 cm
 • Bänkugn med varmluft och grillfunktion
 • Insidan har non-stick beläggning för enklare rengöring
 • Det medföljer grillgaller, plåt och en smulbricka
 • Tre höjdnivåer, timerfunktion
 • 1200 watt som ger maximalt 230 grader (Justerbar temperaturinställning)

Severin TO2058 bänkugn - Populär modell

Severin TO2058 bänkugn bild 1
ButikPris
1356:-Besök
1356:-Besök
1590:-Besök
1619:-Besök
1695:-Besök
 • 4,4 av 5 på Amazon efter att över 1 000 kunder testat miniugnen

Severin TO 2058 är en miniugn som har fått ett väldigt högt betyg bland alla kundrecensioner och på Amazon Tyskland så är detta en av de mest populära miniugnarna. Med denna miniugn från Severin så finns där gott om plats i ugnen med hela 42 liter, vilket är en av de större volymerna vi har sett.

Enkel och modern miniugn utan kokplattor

Det är lätt att det missas men denna miniugn har inga stekplattor och fungerar endast som en miniugn. Vill du ha kokplattor så finns det elprodukter som endast har denna funktionen och som inte heller kostar speciellt mycket. Vissa föredrar att använda de två olika funktionerna separat.

Miniugnen Severin 2058 har ett ordentligt värmeelement på 1800 watt och har både under samt övre grill. Denna miniugnen har dessutom ett roterande spett för att grilla t.ex. kyckling eller liknande råvaror.

Termostaten kan ställas från 60 – 230°C och har en timmer på 120 minuter där du även kan sätta på en signal när den önskade timern ska ringa.

Specifikationer & fördelar med populära miniugnen Severin 2058

 • Stor volym på 42 liter.
 • Undervärme och övervärme.
 • Temperatur från 60 till 230°C.
 • Timer upp till 120 min och som även avger en rington när tiden är ute.
 • Roterande spett för grillning av t.ex. fågel eller annat kött.
 • Måtten är L 52 x H 36,5 x D 43 cm.
 • Uttagbar smuplåt.
 • Medföljande galler.

Wilfa EMC-3000 bänkspis med ugn - Lyxig keramisk stekhäll

Wilfa EMC-3000 bänkspis med ugn bild 1
ButikPris
3220:-Besök
3567:-Besök
5386:-Besök
 • Bra kundrecensioner hos svenska butiker

En av Wilfas mest lyxiga bänkspisar som kommer med keramisk stekhäll som blir varm på några få sekunder. Detta är så klart Wilfas värstingmodell och de två kokplattorna på 1000 och 1500 watt får hela bänkspisen att kännas väldigt modern. Troligtvis så passar denna bänkspisen in i vilket kök som helst och är perfekt för det trånga permanenta boendet samt provisoriska.

Relativt stor ugn för att vara en bänkspis

Volymen i ugnen på denna bänkspis är 20,5 liter, vilket räcker gott och väl till vanlig matlagning. Ska du däremot grilla kalkon så får du välja en mindre modell, men kyckling eller liknande bör fungera utan några större problem. Ugnen är också utrustad med grillelement för över och undervärme.

Enligt oss är detta enkelt den snyggaste bänkspisen som finns ute på marknaden och efter att ha läst en del kundrecensioner så delar de flesta den åsikten.

Termostaten för ugnen sträcker sig från 50 till 250°C vilket är ganska standard när det gäller bänkspisar. Det är ändå inte så ofta som man behöver över 250 grader. Termostaten har också en timer-funktion.

Specifikationer & fördelar med lyxiga Wilfa EMC-3000

 • Kanske den snyggaste bänkspisen på marknaden
 • Med keramisk stekhäll så känns bänkspisen extra lyxig. Den är dessutom enklare att hålla ren
 • Två kokplattor, en på 1000W och en på 1500W
 • Ugnstermostat mellan 50-250°C
 • Bänkspisen kommer med både långpanna och grillgaller
 • Ugnsvolym på 20,5 liter
 • Timer-funktion på 90 minuter
 • Måtten är H 325 x B 585 x D 400 mm
 • 5 års garanti

Severin TO 2056 bänkugn - Toppbetyg från kundomdömen

Severin TO 2056 bänkugn bild 1Severin TO 2056 bänkugn bild 2Severin TO 2056 bänkugn bild 3
ButikPris
1253:-Besök
1344:-Besök
1348:-Besök
 • 4,2 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter 1 300 kundomdömen
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat bänkugnen

Severin TO 2056 miniugn är en väldigt populär modell i både Sverige och utomlands. Modellen har i skrivandes stund ett toppbetyg på 4,2 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter att över 1 300 kunder har testat miniugnen. Men även hos svenska butiker som säljer modellen har produkten fått ett högt kundomdöme.

Rymlig miniugn som mäter 45 x 39 cm

Severin TO 2056 är utan tvekan en av marknadens bästa miniugnar och trots att den är ganska så liten så är den mer rymlig än många andra konkurrenter. Med en bredd på 45 cm och ett djup på 39 cm kan du utan problem få plats med en hel kyckling eller liknande. Bakplåten som medföljer mäter också 32,5 x 28 cm.

Miniugnen har också en justerbar termostat från 0 till 230°C och erbjuder flera värmefunktioner. Ugnen har både under- och övervärme samt en varmluftsfunktion. Ett stort plus är också rotationsgallret eller rotisserie som det ibland kallas för. Perfekt för dig som gillar att grilla kyckling eller liknande.

Severin miniugn har en effekt på 1600 watt och en timerfunktion på upp till 120 minuter. Vad som medföljer är smulplåt, rotationsgaller, galler och bakplåt. Miniugnen är perfekt till det lilla köket eller som ett komplement till husvagnen eller liknande.

 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner
 • Ugn som erbjuder både under- och övervärme
 • Varmluftsfunktion och rotationsgaller
 • Rymmer 30 liter
 • Bakplåt, smulplåt, rotationsgaller medföljer
 • Timerfunktion på 120 minuter
 • Storlek 45 x 39 cm
 • Effekt 1600 watt

Steba KB 28 bänkugn - Med roterande grillspett

Steba KB 28 bänkugn bild 1Steba KB 28 bänkugn bild 2Steba KB 28 bänkugn bild 3
ButikPris
1439:-Besök
1519:-Besök
1556:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter att 25 kunder testat miniugnen

Steba KB 28 är mindre miniugn som fått bra kundomdömen hos svenska butiker men också på utländska marknadsplatser som t.ex. tyska Amazon.

Liten miniugn på 28 liter

Steba KB 28 är perfekt till dig som har väldigt begränsat med utrymme som t.ex. i husvagnen eller vanliga studentbostäder. Modellen mäter endast 51 x 31 x 41 cm och rymmer 28 liter.

Modellen har flera av de lite nyare egenskaperna vi ser på moderna miniugnar så som t.ex. roterande grillspett och varmluftsfunktion. Steba miniugn har också över- och undervärme med timerfunktion upp till 90 minuter. Med en effekt på 1400 watt så är högsta temperatur 230°C vilket givetvis är ställbart med termostaten.

Med paketet medföljer smulbricka, bakplåt, ugnsgaller och ett roterande grillspett för kyckling eller liknande kött. På en av bilderna ser du att två hela kycklingar grillas men du får nog räkna med att grillspettet endast klarar av en kyckling åt gången.

 • Bra kundomdöme hos butiker och marknadsplatser
 • Erbjuder både över- och undervärme
 • Varmluftsfunktion, roterande grillspett
 • Invändig belysning
 • Smulbricka, galler, bakplåt och grillspett medföljer
 • Storlek 310 x 510 x 410 mm
 • Effekt 1400 watt

Köpguide – Val av bästa bänkspis & miniugn

köpguide val av bänkspisar

Miniugnar och bänkspisar har flera olika användare som studenter, husvagnsägare med mera. Vilken bänkspis som passar dig bäst hänger lite på hur och vart den ska användas. Ska den stå ute i uteköket så kanske det finns gott om plats men för husvagnsägaren är det kanske annorlunda.

En annan sak att fundera över är om du ska köpa en kombinerad ugn med stekhäll eller bara en enkel bänkugn. Kanske är det bättre för vissa att köpa till en kokplatta till miniugnen beroende på hur det ser ut och vad du tänker använda den till.

Hur väl utrustade de olika modellerna? När det gäller funktioner och egenskaper så varierar det ganska kraftigt beroende på modell. Nedan hittar du några av de mest eftersökta egenskaper och funktioner.

Bänkugnar med varmluft – Det finns relativt många bänkugnar med varmluft vilket också är en av de mest populära funktionerna. Med varmluft blir tillagningen effektivare men också jämnare. Vill du t.ex. baka eller göra pommes så är detta helt klart den bästa funktionen.

Temperaturer & termostat – 230 grader i ugnen är oftast standard med denna typ av produkter. Men det finns också modeller som klarar högre temperaturer som t.ex. testvinnaren från Wilfa med 260 grader. Det är också viktigt att där finns en termostat där du enkelt kan ställa temperaturen även till lägre temperaturer.

Grillfunktion & andra förinställda program – Gillar du att grilla mat i ugnen så var noga med att välja en bänkugn som har denna funktion. Oftast har dessa ett grillelement både ovanför och i lägre delen så att det blir effektivare. Även andra förinställda matprogram som pizza eller liknande finns på flera modeller som t.ex. Severin MW 7759.

Tillbehör – De allra flesta bänkugnar har medföljande tillbehör så som galler, tallrikar, plåtar med mera. Är detta något viktigt så bör du kolla efter en modell där det medföljer då det är svårt att köpa till vid ett senare tillfälle på grund av storleken.

Bänkspis med ugn eller bänkugn?

bänkspis med kokplatta eller bara bänkugnDet finns lite olika modeller att välja mellan och beroende på hur samt vart du tänker använda den kan avgöra vad som passar dig bäst. Bänkspis med både ugn och stekhäll/kokplattor är en bra lösning för att få båda delar i en enhet.

Men ibland kan det faktiskt vara bättre att välja en bänkugn utan kokplattor då detta kan köpas till som ett löst tillbehör till ugnen. Vill du t.ex. placera enheten i sommarstugan så finns där oftast mer plats än om du skulle vilja använda den i husvagnen. Vissa bänkspisar klarar dessutom bara av att använda en kokplatta samtidigt som ugnen används.

Bänkugnar utan plattor har också oftast fler funktioner och egenskaper så som t.ex. varmluft, grillfunktion med mera. En lös kokplatta är ibland också lättare att använda då den kan placeras vart som helst. Men allt hänger på hur utrymmet ser ut där du tänker använda bänkspisen eller bänkugnen.

Vart vill du använda din nya bänkspis, i köket eller uteköket?

bänkspis till husvagnStorleken har verkligen stor betydelse för många som letar efter en bra bänkspis och oftast är utrymmet väldigt begränsat. Det är allt från studentboenden till husvagnar och husbilar.

En annan bra sak att tänka på är vart du kommer ställa enheten för vissa modeller kan bli ganska varma på ovansidan. Ugnen kan inte riktigt jämföras med mikrovågsugnar där utsidan alltid håller sig kall. Därför bör du inte sätta ugnen på ställen där den inte kan göra sig av med värmen som t.ex. trånga utrymmen.

Alternativet är att plocka fram bänkspisen när den ska användas och ställa den på ett bord. Vill du använda den i husvagnen så kan den alltid användas utanför vagnen på ett bord och då är kanske inte storleken lika viktigt.

Storlekarna varierar ganska kraftigt beroende på modell och en produkt kan vara närmare dubbelt så stor som en annan. Därför är det extra viktigt att du kollar upp måtten ordentligt innan du trycker på köpknappen.

Kombinerad miniugn och stekhäll

Det kan kanske tyckas vara endast fördelar med att köpa en bänkspis med både ugn och värmeplattor. Men riktigt så enkelt är det inte. Den allra största nackdelen med en kombinerad enhet är att ugnen rymmer lite mindre jämfört med miniugnar. Oftast har kombinerade modeller (bänkspisar) en volym på strax över 20 liter, medans renodlade miniugnar ligger närmare 30 liter.

Samtidigt är det ganska skönt att ha en kombinerad bänkspis som erbjuder alla delar och här behöver du fundera lite på vad eller hur du kommer använda produkten. Att komplettera en miniugn med en eller två kokplattor kan i bland vara det bästa alternativet.

Så valde vi ut bästa bänkspis och bänkugn

2021 bästa valTittar vi tillbaka några år så var utbudet av bänkspisar ganska begränsat med några få modeller som prestera bra. Idag finns det betydligt fler bänkspisar att välja mellan och vi är inte längre begränsade med några få storlekar.

Storleken är givetvis en viktig faktor för de som vill placera enheten i husvagnen eller husbilen. Där är det både brist på utrymme och vikt. Utrymmet är också begränsat i småstugor och ibland i studentlägenheter. Storleken har inte varit avgörande när vi betygsatt de olika modellerna då de allra flesta är ganska små. Förutom modeller som t.ex. Severin TO2058 som rymmer närmare det dubbla jämfört med andra bänkugnar.

Funktioner har däremot var en viktig aspekt när vi valt ut de bästa modellerna. Funktioner som varmluft, kokplattor och grillfunktion är några viktiga detaljer så många konsumenter letar efter. Bänkugnar utan kokplattor är för många det bästa alternativet då externa kokplattor kan köpas till och tas efter behov.

Hur ser det ut med prisnivåer? Kollar vi priser så finns där flera bra bänkugnar och bänkspisar som ligger någonstans mellan 1 000 till 2 000 kronor. Det är någonstans här man bör ligga om du vill få något bra. Givetvis finns där lyxigare modeller som t.ex. Wilfa EMC-3000 som har en keramisk stekhäll. Lyxigt och snyggt men det kostar också extra i form av vikt samt pris.

Kundrecensioner har varit en avgörande faktor då det helt enkelt inte finns några oberoende bäst i test av bänkspisar. Därför har vanliga kundomdömen varit extra viktigt när vi valt ut bästa bänkugnar och bänkspisar. Amazon har varit en viktig källa då de säljer stora volymer utanför Sverige och att kundomdömena är från verifierade köpare.

Källor

Madmaskiner.dk

Madmaskiner.dk är en dansk hemsida om just matmaskiner och som publicerar produktrecensioner regelbundet. Danska Madmaskiner täcker av de mest vanliga köksmaskinerna men också vanliga vitvaror som kyl och frys. Madmaskiner har bland annat skrivit om bänkspisen EMK 218 från Wilfa. Mer om det här.

Kundomdömen

I vårt test av bänkspisar så har kundomdömen varit en ganska viktig faktor och framförallt på modeller där det finns ett stort antal kundrecensioner. Vi har med flera miniugnar och bänkspisar som har flera hundra kundrecensioner vilket ger en ökad trovärdighet gällande betyget. Dessutom är de flesta kundrecensioner från verifierade köpare och inte som på tjänster likt Prisjakt där vem som helst kan lägga betyg.