Bästa Grytset – Hittar ett bra grytset för framtiden


Det är ganska skönt att ha ett nytt och komplett grytset / kastrullset om man gillar att laga mat. Man vill gärna också ha ett komplett enhetligt grytset med lite olika storlekar att välja mellan. De bästa grytset som säljs idag kan hålla livet ut, så det lönar sig att investera i något som kommer hålla under en lång tid.

Dessutom är det alltid roligare att använda bra köksverktyg och detta kan jämföras med alla andra typer av hantverkssysslor som t.ex. snickeri. Det finns inget värre än kök som saknar bra verktyg eller köksredskap som fungerar dåligt, matlagning är trots allt ett hantverk.

Vi har gått igenom de bästa och mest populära alternativen på marknaden och har sedan skapat vår egen lista över bästa grytset. Kundrecensioner och pris har varit en viktig faktor i vårt bäst i test.


WMF Provence Plus grytset – Bäst i test

ButikPris
1241:-Besök
1241:-Besök
1241:-Besök
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner.

Är du ute efter ett klassiskt grytset som har en enkel design men snygg design? Då kan WMF Provence Plus vara det bästa alternativet för dig. Även för dig som letar efter sitt första grytset inför utflyttningen så är detta ett perfekt grytset med många delar. Dessutom till ett bra pris.

WMF Provence Plus är ett väldigt bra grytset för dig som letar efter att byta ut sitt gamla grytset hemma, som oftast är en salig blandning av olika okända märken. Ett perfekt grytset för att få en enhetlig eller en sammanhängande utrustning med samma design.

WMF – populärt märke som tillverkar produkter av hög kvalité

Märket WMF är ett relativt känt märke som tillverkar lite olika tillbehör till köket. Framförallt är deras produkter av hög kvalité, men de säljs också till ett rimligt pris. Alla grytor och kastruller från WMF är tillverkade av Cromargan 18/10 som är rostfritt stål med en typisk blank yta.

Stort antal grytor

Priset för detta grytset är ganska oslagbart med tanke på hur många delar som medföljer. Fyra olika grytor samt en liten kastrull utan lock är fullt tillräckligt för de allra flesta och behöver egentligen inte kompletteras på något sätt. Kanske vill man köpa till en traktörpanna vid ett senare tillfälle, men till en början så är detta en bra start.

 • En stor hög gryta på 6 liter med glaslock.
 • En gryta i mellanstorlek med hög kant på 3,5 liter. Lock medföljer.
 • En mindre gryta på 2,5 liter med lock.
 • Den minsta grytan på 2 liter med lock.
 • Sedan en liten kastrull på 1,5 liter utan lock.

Detta är den perfekta grundläggande uppsättningen som behövs till ett kök när det gäller kokkärl och kastruller.  Det är också värt att nämna att dessa grytor har en smidig hällkant som många kokkärl saknar och det är ett stort plus då man ofta behöver kunna hälla med lite precision ibland.

Kort produktfilm som visar de olika grytorna i serien.

 • 4 olika grytor med lock och sedan en liten kastrull på 1,5 liter utan lock.
 • Perfekt för den som letar efter sitt första grytset eller för någon som vill byta ut sitt befintliga.
 • Lågt pris, men med väldigt hög kvalité.
 • Ordentlig hällkant på alla kokkärl så att det går att hälla utan att det spills.
 • Tål diskmaskin.
 • Klarar av alla spistyper, även induktionshäll.

WMF Inspiration Grytset med 7 delar – Prisvärt

ButikPris
1339:-Besök
1339:-Besök
3995:-Besök
 • 3,8 av 5 på tyska Amazon efter 100 kundrecensioner.

WMF Inspiration är ytterligare ett väldigt bra grytset från populära WMF. Medföljer gör tre ordentliga kokkärl samt en kastrull, med detta får man ett väldigt bra grundläggande uppsättning kokkärl.

Som vanligt så tillverkar WMF sina grytor i sitt speciella rostfria stål Cromargan, vilket gör att dessa kokkärl kommer hålla livet ut om de används med lite kärlek. Cromargan-materialet är ett väldigt slitstarkt stål som tål slitage bra och det blir inte så lätt repor i glansen.

Ordentliga glaslock

De flesta personer föredrar grytor med glaslock eller ett material där du faktiskt kan se vad som händer där under locket. Men det är kanske inte så konstigt då synen är en väldigt viktig aspekt vid matlagning.

För dig som letar efter ditt första grytset så är detta ett av marknadens bästa bra val och storlekarna på kokkärlen täcker alla de grundläggande behov som finns för att kunna laga effektivt. Där finns egentligen inget du behöver komplettera när det gäller kokkärl för vanlig matlagning.

Detta grytset är även bra för dig som vill slänga den gamla utrustningen hemma för att få en enhetlig utrusning i köket. Eller om det bara dags för att förnya sin utrustning.

WMF Inspiration grytset klarar av alla spistyper, inklusive induktionshäll. Ett stort plus är att dessa grytor även innehåller en hel del krom för att motverka missfärgningar som kan vara ett problem med billiga grytset.

Storlekarna som följer med är:
 • Den största grytan är på 5,7 liter och kommer med ett glaslock.
 • Näst största grytan är på 3,3 liter med glaslock.
 • Sista grytan är på 1,9 liter med glaslock.
 • Sedan hänger där med en kastrull på 1,4 liter utan lock. Perfekt till såsen.

WMF Inspiration är ett relativt billigt grytset som räcker för de flesta personer och som ger en bra grundläggande uppsättning av kokkärl för köket. Det behövs egentligen inga andra grytor för vanlig matlagning i köket och för dig som letar efter det första grytsetet så är detta ett givet val.

 • Tre grytor och en kastrull. Alla grytorna kommer med lock.
 • Glaslock är för många personer ett måste och dessa glaslock är av bra kvalité med lite tyngd.
 • Klarar av induktionshäll.
 • Tillverkas i det slitstarka stålet 18/8 som är rostfritt.
 • Stålet innehåller dessutom krom som motverkar missfärgningar vid matlagning.
 • Tål diskmaskin.

Eva Solo Gravity Collection grytset – Snygg design

Eva Solo Gravity - Bästa grytset?

ButikPris
2997:-Besök

Eva Solo är ett väldigt känt märke inom köksutrustning / tillbehör som t.ex. Eva Solo populära termoskanna och andra produkter. Eva Solo har däremot tillverkat grytset ända sedan 1977 och har idag flera väldigt populära serier som t.ex. Gravity Collection, Trio White med flera. Eva Solo är ett gammalt märke som har funnits sedan början av 1900-talet och är idag det märket som utmärker sig mest med sina design-produkter.

Eva Solo Gravity grytset är ett kastrullset som inte liknar något annat på marknaden och man kan nästan gissa vem tillverkaren är genom att endast titta på designen. Eva Solo produkter har oftast en väldigt stilren skandinavisk design som tilltalar framförallt oss här i norden, men också utanför norden då det ses som exotiskt.

Ett fiffigt grytlock

Eva Solo är definitivt ett favoritmärke hos många svenskar och det är inte bara designen som tilltalar, utan det är också det praktiska med det. För vissa så kanske det ser ut som ett vanligt lock, men så är det verkligen inte. Faktum är att det snygga locket faktiskt är väldigt praktiskt och funktionellt jämfört med andra konkurrenters alternativ.

I detta grytset så följer det med ett lock till varje gryta och vill du även tittar på deras traktörpanna så har även den samma lock. Locket är inte bara ett lock, utan fungerar även som stänkskydd om locket placeras på kanten. Dessutom har det en inbyggd sil när det är dags att hälla ut vattnet, men det fungerar också som en form av ångventil.

Upplever du det är jobbigt ibland att behöva hålla locket medans du rör om för det inte finns plats på diskbänken?. Med locket på Gravity-serien så kan du ställa locket upp på högkant för att det smidigare. Nu är det äntligen slut på att leta plats på diskbänken vart man kan lägga grytlocket.

Praktiskt och enkelt

Det är inte så konstigt att just denna serien är så populär och alla grytor från Eva Solo klarar av alla spisar, inklusive induktionshällar. De tål så klart även diskmaskin som är ett måste när det kommer till grytor och kastruller. Det finns även anda väldigt smarta lösningar så som att det t.ex. finns ett innermått på varje kastrull för att mäta hur mycket vätska som finns.

Grytorna är även utformade så att de kan förvaras på ett smidigt sätt där varje mindre gryta får plats i den större. På så sätt så kan man spara en hel del plats i grytskåpet.

Se kortfilmen om Eva Solo Gravity Serien.

 • Fantastisk kvalité och en väldigt snygg design som tilltalar många
 • Locket har flera väldigt bra lösningar som t.ex. sil, ångventil, genomskinligt lock möjlighet till att ställa locket på högkant, mått på insidan
 • Väldigt bra förvaringsmöjligheter
 • Klarar av alla spisar, även induktionshällar
 • Tål diskmaskin

Eva Solo Trio White Line – Unikt utseende

ButikPris
1276:-Besök
1276:-Besök

För den som verkligen är ute efter något unikt så erbjuder Eva Solo en serie grytor som påminner om mjölk och lantlig design. Bästa och snyggaste designen när det kommer till kokkärl överhuvudtaget?, kanske. Det finns även en Black Line serie för den som gillar svart design i stället. Detta är en väldigt välkänd grytserie från Eva Solo som har vunnit pris för sin design.

Kommer utan lock

Tyvärr så valde Eva Solo att sälja detta grytset utan lock till kokkärlen och det kan vi tycka är en liten miss. Det finns däremot lock att köpa till som en form av tillbehör ifall du verkligen vill få tag i denna grytserie och vill ha lock till. Priset på dessa lock varierar något beroende på storlek, men kostar omkring 200 – 300 kronor styck.

Den vita färgen är av keramisk beläggning, en form av non-stick som inte avger några gifter så som teflon. Den är dessutom betydligt tåligare och slits inte lika lätt. Den keramiska beläggningen är både hård och riktigt robust så den är både diskmaskinssäker, men också väldigt enkelt att rengöra.

Eva Solo Trio White Line är en mycket populär grytserie för personer som älskar att inreda sina hem och kök. Med denna läckra design så är det få personer som kan undvika att titta på dessa kokkärl när de står framme. Kokkärl som kan stå framme i köket är också de bästa då det är dem som kommer till användning regelbundet. Varför inte hänga upp de på väggen som en del av inredningen i köket.

Eva Solo Trio White Line – Produktfilm.

 • Definitivt en av de snyggaste kokkärlen på marknaden.
 • Bra värmeledningsförmåga.
 • Klarar av de flesta spistyper, även induktionshällar.
 • Keramisk beläggning som är väldigt robust och som fungerar som non-stick. Mycket hårdare än t.ex. teflon och avger inte heller några gifter som teflon kan göra.
 • Tål diskmaskin.
 • Lock finns att köpa till i form av tillbehör. Priset på dessa ligger någonstans från 200 - 300 kr styck.

Fissler Original Pro grytset 5 delar – Bästa du kan tänka dig

ButikPris
8299:-Besök

Märket Fissler är kanske inte det märke som den vanliga generella svensken känner till men för de som jobbar i köket eller som verkligen brinner för matlagning vet vad det är. Fissler är ett märkte som man ofta ser hos professionella kockar och är alltså grytor för proffs eller för personer som verkligen vill ha det bästa som finns på marknaden.

Fissler Original Pro är en serie grytor i vanlig klassisk stil som är helt tidlös och som ses som det enda alternativet för de kända europeiska proffskockarna. Fissler har varit ett känt märke under flera generationer proffskockar och hör till de märken som många amatörkockar bara drömmer om att få ha i köket. Kort och gott så går en gryta loss på ungefär 1 500 – 2 000 kronor beroende på storlek.

Storlekar och utformning

I detta grytset från Fissler så följer där med 4 grytor och en kastrull, grytorna har lock medans kastrullen ej behöver något. Storlekarna är 1,6 liter, 2,1 liter, 4 liter, 6,5 liter och sedan en liten kastrull på 1,4 liter. Botten är extra tjock så att värmefördelningen blir bra, men också för att grytorna ska bevara värmen längre.

Handtagen på alla grytor är rejäla och greppvänliga, men som också förblir svala så länge grytan används. Sättet som locket är utformat gör att handtagen förblir kalla, även när det kokar som mest.

En enklare stekpanna från Fissler kostar också närmare 2 000 kronor om man känner för att slutföra sin samling från Fissler. Däremot är det lite billigare att köpa så som vi listar det här i form av ett färdigplockat grytset. Så vill man komma över Fissler grytor eller stekpannor och börja lite smått så rekommenderar vi att man börjar med de färdig grytseten. Då är man en bra bit på vägen i alla fall.

Ett sådant här förstklassigt grytset kan och ska hålla livet ut mer eller mindre. Det är svårt att beskriva hur fina dessa grytor är och egentligen behöver man känna på sakerna i verkligheten för att kunna uppskatta kvalitén.

 • Förstklassig kvalité.
 • Snygg och enkel tidlös design.
 • Greppvänliga handtag som aldrig blir varma på grund av flera smarta lösningar.
 • Lockets konvexa yta gör att allt som kondenserar droppar tillbaka så att inga smaker försvinner.
 • Diskmaskinssäker.
 • Ugnssäkra.
 • Tjock botten.
 • Måttskala på insidan av kastrullen / grytan.

Utgångna grytset som inte säljs längre

Fiskars Classic grytset

ButikPris
Hittade inga butiker.

De flesta känner nog till märket Fiskars som tillverkar lite olika produkter till köket, något de däremot också tillverkar är vanliga enkla grytor av god kvalité. Fiskars är inget budgetmärke, utan är ett märke som tillverkar prylar av hög kvalité som håller länge. De flesta av Fiskars produkter ligger i mellansegmentet rent prismässigt samt kvalité, så är du ute efter tre väldigt bra och billiga grytor i olika storlekar så är detta ett grytset för dig.

Detta är en klassisk serie som har funnits väldigt länge och är man ute efter något väldigt enkelt, men något som ska hålla länge så är detta ett perfekt val. Visst där är inga fiffiga lösningar så som hos t.ex. Eva Solo grytset, men grytorna från Fiskars gör jobbet. Dessutom så ser de bra ut med sin enkla design.

Klassiskt grytset från Fiskars

I detta grytset så följer där med två olika grytor i två storlekar, samt en kastrull. Det följer även med lock till alla kokkärlen. Detta grytset tål maskindisk och klarar av temperaturer på 240°C om du vill använda de i ugnen. Alla kokkärl klarar av typer av spisar, inklusive induktionshäll.

Det som följer med är en stor gryta på 5 liter, en på 3 liter och sedan en kastrull på 1,5 liter. Perfekt för den som vill komma över ett prisvärt litet grundläggande uppsättning kokkärl till köket som knappt behöver kompletteras i framtiden.

Specifikationer & fördelar med Fiskars grytset Classic

 • Kommer med två grytor och en kastrull. Alla kokkärl har ett eget lock av rostfritt stål.
 • Billigt grytset.
 • Tål diskmaskin.
 • Ingen beläggning som kan avge gifter.
 • Klarar av induktionshäll.
 • Klassisk serie från Fiskars.