belgiskt våffeljärn bäst i test

Bästa Belgiska våffeljärn 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Fira våffeldagen den 25 Mars 2023 med lyxiga och frasiga belgiska våfflor. Drömmer du också om att grädda frasiga belgiska våfflor på våffeldagen eller andra dagar på året? Belgiska våfflor är fortfarande något alldeles extra och är närmast exotiskt i Sverige.

Ett vanligt problem med att göra belgiska våfflor är att få till en jämn och fin gräddning. För att det ska lyckas så behövs det tjockare aluminiumplattor än hos traditionella våffeljärn. Med ett tjockare gods blir värmefördelningen jämnare.

Nedanför hittar du marknadens bästa belgiska våffeljärn som antingen blivit testvinnare eller som vunnit svenska konsumenters hjärtan. Jämförelsen är baserad på testresultat, kundrecensioner, produktrecensioner, funktioner, egenskaper och pris. Ett bra våffeljärn behöver nödvändigtvis inte kosta skjortan.

Cloer 1445 belgiskt våffeljärn - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Cloer 1445 belgiskt våffeljärn bild Cloer 1445 belgiskt våffeljärn bild
ButikPris
889:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 900 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat våffeljärnet
 • 4 av 5 tummar hos svenska Bäst-i-test

Vår bäst i test vinnare Cloer 1445 kanske ser väldigt enkel ut, men faktum är att detta relativt billiga våffeljärn gräddar fantastiska belgiska våfflor. Det tyska våffeljärnet har nästan helt dominerat sin hemmamarknad under flera år och så även i Sverige.

Bara på tyska Amazon har modellen ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5 efter 900 kundomdömen men även när vi kollar svenska butiker så har våffeljärnet fått toppbetyg. Baserat på kundomdömen, pris och egenskaper vinner Cloer 1445 vår utmärkelse Bästa belgiska våffeljärn.

Snabb och väldigt jämn gräddning

Något av det svåraste med traditionella belgiska våfflor är att få till en jämn och perfekta gräddning. Det är något som vår bäst i test vinnare Cloer 1445 inte har några problem med överhuvudtaget. Enligt kundrecensioner fungerar en temperaturinställning mellan 3 och 4 bäst, men det kan skilja sig lite beroende på vilket recept du väljer att använda för smeten.

Tjockleken på de belgiska våfflorna blir omkring 1,7 cm och gräddas på bara ett par minuter. Mönstret på våfflorna är precis som de gamla klassiska våfflorna från Belgien, precis så som det ska vara.

Det belgiska våffeljärnet har helt vanlig non-stick beläggning som inte har några tendenser till att bränna fast våfflan. Konstruktionen är gedigen med snyggt borstat stål som indikerar kvalité. Cloer 1445 är väldigt enkel att drifta då det endast finns två kontrollampor som lyser d.v.s. en för att strömmen är på och en som visar när önskad temperatur är uppnådd.

Cloer 1445 har en kapacitet på två våfflor åt gången och har en effekt på 930 watt. Strömkabeln kan rullas ihop undertill på våffeljärnet för bättre förvaringsmöjligheter.

Vem bör köpa Cloer 1445 våffeljärn?

Bäst i test vinnaren är ett umärkt val för alla som vill komma igång med att göra belgiska våfflor. Den slår kanske inte premiumvalet Sage Smart Waffle Maker i funktioner men gräddar samtiidigt belgiska våfflor med fantastiskt resultat och till rätt i pris. Cloer 1445 har kanske inte lika fina finesser som Sage Smart Waffle maker men kostar bara en bråkdel av priset. 

 • Skäl att köpa
 • Smidig och enkelt användning
 • Effekt på 930 watt
 • Borstat stål
 • Non-stickbeläggning
 • Ger en snabb och jämn gräddning
 • Tjockleken blir omkring 1,7 cm
 • Enkel och bra kabelförvaring på undersidan
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Sage BWM620UK the Smart Waffle Maker - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Sage BWM620UK the Smart Waffle Maker bild
ButikPris
2699:-Besök
 • 4,6 av 5 hos brittiska Amazon efter att 270 har testat våffeljärnet
 • 4 av 5 hos svenska Bäst-i-test 2021

Märket Sage är kanske inte så stort i Sverige, men tittar vi utomlands som t.ex. Storbritannien så är Sage ett av de bästa märkena inom köksmaskiner. Sage The Smart Waffle Maker är också det dyraste modellen vi har i vårt test av belgiska våffeljärn, det är också ett av de bästa som en privatperson kan köpa.

Ett smart belgiskt våffeljärn

Om du är på jakt efter ett belgiskt våffeljärn som har flera bra lösningar och som även är smart. Då är Sage BWM620UK Smart Waffle Maker ett av de bästa valen du kan göra. Det enda negativa med just detta våffeljärn är så klart det höga priset, det är också den enda anledningen till varför Sage inte fick bäst i test i vårt test.

Våffeljärnet är smart på så sätt att du kan välja vilken typ av våffeldeg du vill använda och när du väljer program så anpassas även tiden för hur länge våfflan ska gräddas. När du sedan häller ner våffeldegen i maskinen och sedan stänger locket så börjar nedräkningen på displayen. När nedräkningen helt enkelt når noll så är dina belgiska våfflor klara och du kan sedan förbereda nästa omgång våfflor.

En annan väldigt bra och smart grej är den skåra som löper runt hela våffeljärnet. Belgiska våfflor har en tendens till att växa under gräddning, vilket de också ska, men då händer det att smeten rinner över. På andra modeller av belgiska våffeljärn så rinner smeten över på sidan, medans på detta från Sage så samlas allt upp i denna skåra. Enkelt och smart för att hålla våffeljärnet relativt rent.

De olika programmen som finns att välja mellan är bland annat klassiska våfflor, belgiska våfflor, chokladvåfflor, buttermilk våfflor eller ett program för manuell körning. Med ett manuellt program får du 100% fri valmöjlighet, kanske vill du prova göra ett eget unikt recept.

Vem bör köpa Smart Waffle Maker från Sage?

Det är få modeller som kommer i närheten av det smarta våffeljärnet från Sage. Allt från gräddningsprogram till en smart uppsamlare när våffelsmeten rinner över. Men samtidigt är Sage belgiska våffeljärn ett dyrt alternativ jämfört med konkurrenterna. Vilket drar ner betyget.

 • Skäl att köpa
 • En rad olika program för olika våfflor
 • Program för klassisk våffelsmet, belgiska våfflor, chokladvåfflor, buttermilk och sen manuell
 • Räknar ner under gräddning och meddelar när våfflorna är färdiga
 • Konstruktion i rostfritt stål
 • Non-stick beläggning
 • En smidig kant som samlar upp smet som flödar över
 • Hög effekt på 1000 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Saftigt pris men klassas som premiumprodukt

Åviken Belgisk 902 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Åviken Belgisk 902 bild
ButikPris
799:-Besök
 • Väldigt bra kundrecensioner hos svenska ebutiker som säljer våffeljärnet

Åviken är troligtvis mest känt för sina fantastiska våffeljärn för vanliga våfflor, speciellt modellen Åviken dubbeljärn 906 som har och är en storsäljare än idag. Nu har Åviken äntligen släppt en modell för belgiska våfflor och likt sina andra våffeljärn så har även denna fått en hel del positiva kundrecensioner.

Kända för sina enklare våffeljärn

Åviken är mest kända för sina enkla och relativt billiga våffeljärn, men trots det låga priset så håller dessa våffeljärn en väldigt hög kvalité. Åviken 902 belgiskt våffeljärn är en väldigt enkel våffelmaskin som har två enkla kontrollampor, en för att visa att strömmen är och sedan en lampa som visar när temperaturen är nådd. Det är allt som behövs för att kunna grädda perfekta belgiska våfflor.

Modellen har precis som bäst i test vinnaren en non-stick beläggning för enklare och smidigare gräddning. Dessutom har Åviken 902 ordentligt tjocka aluminiumplattor för snabbare och jämnare resultat. Tjocka aluminiumplattor är ett måste för att få till den där viktiga värmefördelningen vid gräddning, speciellt när det gäller tjocka belgiska våfflor.

Med en hög effekt på 1000 watt så blir dina belgiska våfflor både frasiga och jämnt gräddade. Ett billigt våffeljärn som ger godkända belgiska våfflor för de där mysiga helgmorgnarna.

Vem bör köpa Åviken Belgisk 902?

Åviken har några av marknadens bästa våffeljärn för både traditionella och belgiska våfflor. Det finns väldigt få saker att anmärka på Åviken Belgisk 902 som levererar fantastiska våfflor till ett lågt pris. Åvikens Belgiska våffeljärn vinner vår utmärkelse bästa budgetval. Är du på jakt efter ett billigt våffeljärn så är detta nog det bästa alternativet baserat på pris, kundomdömen och egenskaper.

 • Skäl att köpa
 • Hög effekt på 1 000 watt
 • Två enkla kontrollampor som indikerar ström påslagen och att temperaturen är uppnådd
 • Tar lite förvaringsplats
 • Non-stick beläggning
 • Tjocka aluminiumplattor för jämnare gräddning
 • Skäl att inte köpa
 • Inte så tjocka våfflor

Wilfa BW-1000B - Tjocka belgiska våfflor

Särskilt rekommenderad
Wilfa BW-1000B bild Wilfa BW-1000B bild Wilfa BW-1000B bild
ButikPris
469:-Besök
 • Toppbetyg hos Bagaren och Kocken från kunder som testat våffeljärnet
 • Toppbetyg hos KitchenTime
 • Höga kundomdömen hos Cervera

Så hur presterar Wilfa BW-1000B enligt vanliga konsumenter? Läser vi kundomdömen hos Bagaren & Kocken, KitchenTime och Cervera så är detta en utmärkt våffeljärn i den lägre prisklassen. Ett stort plus verkar vara att de belgiska våfflorna blir ordentligt tjocka så som de ska vara.

Billigt våffeljärn för tjocka och fina belgiska våfflor

Är det något som kännetecknar belgiska våfflor så är det tjockleken med djupa dalar där det ryms både grädde och sylt. Våfflan ska också gräddas på så sätt att utsidan förblir krispig men med en mjuk konsistens på insidan. Wilfa BW-1000B ser ut att klara av detta galant och dessutom till ett lågt pris jämfört med många konkurrenter.

Wilfa BW-1000B har kanske inte lika fina funktioner som andra premiummodeller i vårt bäst i test men som ett enkelt våffeljärn är modellen helt perfekt. Något vi älskar med modellen är den lilla formfaktorn på 27 x 27,5 x 14 cm och trots detta så gör den två läckra våfflor åt gången. En annan sak vi gillar är att modellen enkelt kan ställas på sidan för smidigare förvaring i skåpet.

Våffeljärnet ser kanske lite enkelt ut men modellen är utrustad med både termostat och indikatorlampa. Termostaten är ställbar för att anpassa värmen efter behov och indikatorlampan talar om när våfflorna är färdiga. Läser vi kundomdömen så fungerar lampan okej men någon har klagat på att den indikerar lite för tidigt.

Vem bör köpa Wilfas belgiska våffeljärn? Om det är ett enkelt och billigt våffeljärn du är ute efter som gör fina belgiska våfflor så är Wilfa BW-1000B ett bra köp. Både egenskaper och funktioner är lyxiga för den här prisklassen för oftast brukar de vara betydligt enklare i sitt utförande. Wilfa BW-1000B är utan tvekan en direkt konkurrent till "Bästa budgetvalet" från Åviken.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat våffeljärnet
 • Gräddar två tjocka belgiska våfflor åt gången
 • Non-stick beläggning för smidigare rengöring
 • Utrustad med både justerbar termostat och indikatorlampa
 • Storlek 27 x 27,5 x 14 cm
 • Effekt 1000 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Vissa konsumenter upplever att våffeljärnet slutar fungerar efter ett tag.

Sage BWM520 The No Mess Waffle - Bra premiumval

Särskilt rekommenderad
Sage BWM520 The No Mess Waffle bild
ButikPris
1383:-Besök
1390:-Besök
 • 4,6 av 5 hos brittiska Amazon efter 270 kundrecensioner

Sage BWM520 The No Mess Waffle är ett annat väldigt intressant våffeljärn från märket Sage och är också en modell som fått ta emot väldigt höga kundrecensioner hos flera butiker. Bara på brittiska Amazon så har modellen ett betyg på 4,6 av 5 efter 270 kundrecensioner.

Trött på att det spills över vid gräddning?

Ett ganska vanligt problem med att grädda belgiska våfflor är att det oftast rinner över under själva gräddning och anledningen till det problemet är för att belgiska våfflor sväller betydligt mer än traditionella. Sage har löst denna problematik på ett ganska så smart sätt och om du kollar på bilden så ser du att där går en djup kanal runt om hela järnet, där samlas all smet som har runnit över vid gräddningen.

Förhoppningsvis ser vi i framtiden att andra märken också implementerar denna typ av smetskydd. Det är trots allt en ganska enkel lösning på problemet.

Sage No Mess Waffle våffeljärnet har ett enkelt reglage för att reglera temperaturen beroende på vilket recept du har valt att följa. Den har också en bra non-stick beläggning för att motverka att smeten/våfflan bränns fast.

Våffeljärn från märket Sage håller väldigt hög kvalitet och har många funktioner som är eftertraktade när det gäller bra belgiska våffeljärn. Våffeljärn från Sage är lite av en ”Holy Grail” för många personer.

Priset för denna modell är närmast identiskt med ”bästa premiumvalet” Sage Smart Waffle Maker och är enligt oss det bättre valet. Kan du däremot hitta denna modell på rea eller kampanj så är det definitivt ett bra köp.

Specifikationer för Sage No Mess Waffle våffeljärn

 • Skäl att köpa
 • Effekt 1 000 watt
 • Smidig temperaturreglage på framsidan
 • Spillskydd runt hela våffeljärnet därav namnet
 • Non-stick beläggning
 • Gedigen konstruktion och kvalité
 • Skäl att inte köpa
 • Relativt dyrt jämfört med liknande modeller

Tefal Snack Multijärn SW852D - Utbytbara värmeplattor

Särskilt rekommenderad
Tefal Snack Multijärn SW852D bild Tefal Snack Multijärn SW852D bild Tefal Snack Multijärn SW852D bild
ButikPris
861:-Besök
 • 94% när tyska ETM Testmagazin testa våffeljärnet 2017
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat våffeljärnet
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 4 400 kundomdömen

När vi kollar både tester och produktrecensioner av Tefal Snack Collection SW852D så är det tydligt att multijärnet levererar. Modellen är kanske inte är helt perfekt men fördelarna överträffar alla mindre negativa saker. Bara på Amazon UK har våffeljärnet ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor efter över 4 000 omdömen.

Många utbytbara värmeplattor att välja mellan

Vi är inte alls förvånade att multijärnet Tefal Snack har fått toppbetyg i både tester och från vanliga kundrecensioner. Avtagbara och utbytbara värmeplattor har många fördelar som Tefal har lyckats med. En innovation helt enkelt. För det första så underlättar det rengöringen när plattan kan sköljas av under kran. För det andra så kan skadade värmeplattor bara bytas ut. 

Tefal har däremot tagit sin produkt ännu längre genom att erbjuda en rad olika plattor för sitt multijärn. Förutom medföljande plattor som är för toast och belgiska våfflor finns det 14 andra värmeplattor att köpa. Vad sägs som bagels, donuts, vanliga våfflor, vanlig toast med många andra.

En köksapparat kan i princip ersätta flera apparater för att spara på förvaringsutrymme. Övriga plattor finns att köpa löst hos olika butiker på nätet och ska även innehålla recept. Varje platta har också non-stick beläggning och kan diskas i diskmaskin. Vi rekommenderar däremot endast handdisk för minimalt med slitage. De är trots allt ganska enkla att bara skölja av.

Användning av våffeljärnet är väldigt enkelt. För att lossa/montera plattorna trycker man bara ner en liten spärrknapp. Sedan finns det lampindikator på ovansidan som talar om när uppvärmningen är färdig. Stort plus är både kabelförvaring i järnet samt att våffeljärnet kan förvaras vertikalt för att spara plats.

Vem bör köpa Tefal Snack Multijärn SW852D?

Till största del ser vi bara fördelar med multijärnet så länge du är intresserad av att kunna tillaga annat än bara belgiska våfflor. Att rengöra våffeljärn har alltid varit lite problematiskt men med avtagbara plattor har det aldrig varit enklare. Det enda man behöver se upp med är att inte överfylla plattorna så smeten rinner ner under till värmeelementet. Tefal Snack Collection vinner vår utmärkelse Särskilt Rekommenderad.

 • Skäl att köpa
 • Avtagbara plattor för enklare rengöring
 • Plattor för toast och belgiska våfflor medföljer
 • Finns 14 andra plattor att köpa till
 • Kabelförvaring i våffeljärnet
 • Kan förvaras vertikalt för mindre förvaringsutrymme
 • Effekt på 700 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Överfyll inte plattan då smeten kan rinna ner under till värmeelementet

Tristar WF-2195 - Billig men godkänd

Tristar WF-2195 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,3 av 5 hos tyska Amazon efter 800 kundrecensioner

Ett billigt våffeljärn behöver nödvändigtvis inte vara dåligt vilket TriStar WF-2195 (tidigare Tristar WF-2141) bevisar. Bara hos den tyska marknadsplatsen Amazon DE har modellen ett samlat kundomdöme på 4,3 av 5 stjärnor med över 800 kundrecensioner.

Dubbelt våffeljärn för belgiska våfflor som överraskar i budgetklassen

Vill du testa på att göra belgisk våffla så är TriStar WF-2195 ett bra och billigt alternativ. Det är inget fel på gräddningen och läser vi kundrecensioner så är de allra flesta väldigt nöjda med våffeljärnet. 

Likt de flesta andra modeller i vårt bäst i test så har Tristar WF-2195 en väldigt gedigen konstruktion av rostfritt stål och kvalitén kommer inte göra dig missnöjd. Det belgiska våffeljärnet är relativt kompakt jämfört med andra konkurrenter, men trots detta så gör järnet ganska så stora våfflor. Storleken på våffeljärnet är bara 20 x 20 x 10 cm och är därför väldigt enkel att förvara.

Tristar våffeljärn erbjuder en effekt på 1 000 watt och har inga problem med att få upp värmen eller att grädda perfekta belgiska våfflor. Modellen har dessutom skydd mot överhettning.

För att kunna få till de där perfekta våfflorna så är Tristar WF-2195 utrustad med ett värmereglage och beroende på hur frasiga våfflor du föredrar kan detta ställas in. Vissa recept av belgiska våfflor kräver också en högre temperatur.

Järnet har en non-stick beläggning och har bara två LED-lampor som indikerar när järnet är igång, samt när rätt temperatur är uppnådd d.v.s. när våffeljärnet är redo att användas.

Vem bör köpa Tristar WF-2195? Vi skulle säga att Tristar WF-2195 är ett utmärkt val för dig som vill testa på att göra belgiska våfflor och som inte vill lägga för mycket pengar. Överlag är konsumenter som testat våffeljärnet väldigt nöjda med gräddning och funktion. Däremot är inte konstruktionen lika gedigen som t.ex. testvinnaren Cloer 1445.

 • Skäl att köpa
 • Effekt på 1 000 watt
 • Gräddar två belgiska våfflor åt gången med en jämn gräddning
 • Överhettningsskydd
 • Non-stick beläggning
 • Justerbar temperaturreglage
 • Kompakt modell som är enkel att förvara och lätt att rengöra
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Tefal King Size WM756D - Vändbart våffeljärn

Särskilt rekommenderad
Tefal King Size WM756D bild Tefal King Size WM756D bild Tefal King Size WM756D bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,6 av 5 stjärnor på italienska Amazon efter 400 kundomdömen
 • Testvinnare i tyska Testmagazin 2017

Tefal WM756D kan vara ett intressant vändbart våffeljärn för dig som är på jakt efter ett sådant. Modellen har närmast fått ett toppbetyg på italienska Amazon där över 400 kunder har testat våffeljärnet. Tefal våffeljärnet har också vunnit utmärkelsen ”testvinnare” när tyska tidningen Testmagazin 2017 testa våffeljärn.

En av väldigt få vändbara våffeljärn på svenska marknaden

Våffeljärnet är väldigt populärt utomlands när vi tittar på utländska marknadsplatser som t.ex. Amazon Italien och Tyskland. Tyvärr är det väldigt få butiker som säljer modellen här i Sverige men det går att få tag på den från danska ehandlare som säljer till Sverige.

Nyckelfunktionen med Tefal WM756D är definitivt den vändbara plattan men vad ger det för fördelar egentligen? När du snurrar värmeplattan så fördelas degen effektivare och på så sätt ska utsidan bli krispigare. Även insidan av våfflan blir bättre d.v.s. mjuk och fluffig.

En annan viktig egenskap med Tefals belgiska våffeljärn är de avtagbara plattorna och med ett enkelt knapptryck (de röda knapparna) så lossnar värmeplattorna. Detta förenklar rengöringen ganska så avsevärt då vi ganska enkelt kan skölja de under kranen efter användning. Definitivt en finess vi gärna hade sett på fler modeller i vårt test av belgiska våffeljärn. Det är också denna funktion som fick modellen att vinna testet som tyska Testmagazin gjorde 2017.

Modellen är också utrustad med en enkel termostat där du ställer önskad temperatur och våfflorna som kommer ut är också rätt stora med dimensionerna 10 x 16,5 cm.

 • Skäl att köpa
 • Vändbart våffeljärn som fått toppbetyg i oberoende test och kundrecensioner
 • Avtagbara värmeplattor som kan diskas förhand eller i diskmaskin
 • Kan göra två våfflor åt gången med storleken 10 x 16 cm
 • Non-stick beläggning på plattorna
 • Effekt på 1200 watt
 • Vikt 4,7 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du bästa våffeljärn för belgiska våfflor

Det finns några saker som gör att bra belgiska våffeljärn skiljer sig något från traditionella våffeljärn. Hade de inte haft dessa unika egenskaper så hade det inte blivit något vidare resultat. Speciellt en egenskap är viktig för att kunna lyckas med belgiska våfflor och det är tjockleken på värmeplattan.

Vi kommer i den här korta köpguiden att försöka gå igenom lite kort vad du bör tittar på när du väljer ett våffeljärn. Nedan hittar du också ett klassiskt recept för att lyckas med belgiska våfflor.

Ett tjockare gods för jämnare värmefördelning

tjockt gods för frasiga våfflorNågot av det viktigaste ett våffeljärn kan ha är nämligen ett tjockt gods d.v.s. själva tjockleken på värmeplattan. Om våffeljärnet har en tjock platta av t.ex. aluminium så blir värmefördelningen betydligt jämnare och är inte lika känsligt för plötsliga temperaturfall.

Om godset/värmeplattan är för tunn så kommer det synas direkt på resultatet d.v.s. våfflan. Oftast ser du mörkare partier på kanterna istället för en relativt jämn färg över hela våfflan. Det är första tecknet på att våffeljärnet inte är av speciellt hög kvalité och de belgiska våfflorna blir snabbt tråkiga.

Värmeplatta/gods tillverkat av t.ex. aluminium är ett bra alternativ för denna typ av belgiskt våffeljärn. Det leder värme fort på båda hållen d.v.s. ut till våfflan och även för snabbare uppvärmning.

Non-stick beläggning

tjocka aluminiumplattor för perfekt gräddning av belgiska våfflorIdag har de flesta våffeljärn non-stick beläggning och det är nästan ett måste för att göra våfflor på ett smidigt sätt. Våffeljärn utan beläggning blir allt svårare att hitta och tyvärr så hade där nog ändå funnits en marknad för dessa alternativ.

Nackdelen är väl att en non-stick beläggning inte kommer hålla för evigt så som gjutjärn, men det är det kanske värt då vi slipper dränka järnet med smällt smör innan varje gräddning.

Värmeplattans djup bestämmer tjockleken på våfflan

Belgiska våfflor är utan tvekan ett lyxigare alternativ till den traditionella våfflan. Men för att det ska uppfattas som något lyxigt så behöver våfflan ha ordentlig tjocklek. Flera belgiska våffeljärn på marknaden ger inte så tjocka våfflor som vi hade önskat och oftast ser vi bara denna egenskapen på lite dyrare premiumval.

Om du verkligen värdesätter tjockleken på våfflan så bör du välja ett lite finare våffeljärn som erbjuder denna egenskap. Men det finns också billiga alternativ som kommer nära så som t.ex. Wilfa BW-1000B men det är tyvärr en ganska ovanlig egenskap på många modeller.

Billiga våffeljärn behöver inte betyda sämre resultat

De flesta skulle nog kunna tro att billiga belgiska våffeljärn ger ett ganska kasst resultat, men så är det verkligen inte. Det kanske var så för 10 år sen men idag går det att komma över modeller som kostar kring 500-lappen och som ger ett perfekt resultat. Sen finns det så klart sämre modeller att hitta, men då är det tur att detta bäst i test av belgiskt våffeljärn finns tillgängligt på nätet.

Sen kan det hända att maskiner för 3 000 – 5 000 kronor gör lite godare våfflor men skillnaden är faktiskt minimal. Däremot så är de dyrare våffeljärnen bättre på andra sätt som t.ex. bättre funktioner och egenskaper. Vissa har till och med automatisk nedräkning under gräddningen.

Plånboken styr så klart vilken modell du väljer till ditt hem och vi alla värderar olika funktioner olika. Men det går utan tvekan att få till ett par goda belgiska våfflor utan några större investeringar.

Funktioner och egenskaper

smart våffeljärn från sage - belgiska våfflorDe allra flesta belgiska våffeljärn på marknaden är ganska enkla och det behöver inte vara något fel med det. Ett våffeljärn behöver inte vara ”smart” för att man ska lyckas med belgiska våfflor och mycket av hemligheten ligger i själva smeten. Tittar vi på modeller som t.ex. testvinnaren Cloer 1445 och många andra modeller så har de oftast bara ett enkelt värmereglage vilket oftast räcker.

Däremot finns det betydligt lyxigare alternativ på marknaden från bland annat Sage där våffeljärnen har timer-funktion och olika gräddningsprogram. Detta är givetvis ingen nödvändighet för att lyckas med våfflor och är enligt oss endast ett alternativ för den inbitna våffelätaren. Nedan listar vi några av de mest vanliga funktioner och egenskaper som kan vara värt att kolla efter.

 • Värmereglage – Detta är ett måste för att kunna grädda belgiska våfflor enligt ens egna smak. Antingen gillar man frasiga våfflor eller mindre gräddade som är mjuka.
 • Timer-funktion – Denna funktion finns även på relativt billiga alternativ ibland och på mer lyxiga modeller kan de även räkna ned tiden tills att våfflan är färdig. På premiumval som t.ex. Sage Smart Waffle går det även att reglera tiden för gräddning.
 • Valbara program – Nu har de flesta våffeljärn endast ett program med temperaturinställning men på lyxigare modeller finns det ibland även program för andra alternativ. Som t.ex. choklad, kärnmjölk med mera.
 • Droppskydd – Det är tyvärr inte många våffeljärn som har ett skydd när smeten rinner över. Men det finns på t.ex. Sage no mess waffle där det finns en extra kant runt järnet som fångar upp smet när det rinner över.
 • Vändbart järn – Tittar vi professionella belgiska våffeljärn så är många av dessa vändbara för att effektivisera gräddningen. Det är däremot en ovanlig funktion som endast finns på fåtal modeller för konsumenter som t.ex. Tefal King Size WM756D och Princess Flip.

Tips – Recept för belgiska våfflor

recept på belgiska våfflorAllt för ofta läser vi kundrecensioner där användaren klagar på hur våfflan blir och mer eller mindre sågar våffeljärnet. Det kan ju vara så att våffeljärnet inte är bra nog men många gånger är det receptet som avgör hur resultatet blir.

Köper du ett belgiskt våffeljärn och inte blir riktigt nöjd med hur frasig våfflan blir så ge inte upp direkt. Det bästa du kan göra är att testa flera olika recept för att hitta resultatet du är ute efter och det gäller även om du är nöjd med våfflan. Läs vårt bästa tips på recept för belgiska våfflor.

Det finns säkert flera hundra olika recept för belgiska våfflor och det är värt att testa sig fram för att hitta det som passar dig personligen. En bra idé är också att testa göra egna småjusteringar av receptet. Något många våffelexperter rekommenderar är att göra smeten dagen innan så att mjölet hinner svälla ordentligt. På så sätt blir våfflorna lite mer frasiga.

Ingredienser för 8 belgiska våfflor

 • 4 dl vetemjöl eller vetemjöl special fullkorn om du vill ha något nyttigare
 • 1 dl strösocker – Det fungerar även utan socker enligt många
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 msk bakpulver
 • 3 1/2 dl mjölk – 3% fetthalt rekommenderas
 • 2 ägg
 • 200 g smör – Smält smör som har hunnit svalna

Så här gör du

 1. Blanda ned alla ingredienser med mjöl, salt, socker, vaniljpulver och bakpulver. Börja sedan att separera äggulorna från äggvitan men spara allt. Häll ned både mjölk och äggulor och forma en fin smet. Rör sedan ned det avsvalnade smöret.
 2. Vispa sedan upp äggvitan du har sparat så att den blir fluffig och fin. Sedan vänder du försiktigt ned den fluffiga äggvitan i smeten.
 3. Grädda dina belgiska våfflor.

Glöm inte bort att variera tillbehören till dina belgiska våfflor. Det är inte endast grädde och glass som passar till våfflor. Vad sägs som kallrökt lax med löjrom, eller varför inte choklad och bananer? För fler tips kan du läsa vår artikel om bästa tillbehör till belgiska våfflor.


FAQ – Vanliga frågor om belgiska våffeljärn

 1. Hur rengör man ett våffeljärn?
 2. Vad kan man göra med ett våffeljärn förutom våfflor?
 3. Är vändbara belgiska våffeljärn ovanliga?
 4. Är det nödvändigt med socker i belgiska våfflor?
 5. Går det att byta ut vetemjöl i våfflor till något annat?

Hur rengör man ett våffeljärn?

Det enklaste är nog bara att använda vanligt hushållspapper och skulle där sitta kvar något fastbränt så kan du använda en smörkniv i plast (ej metall) för att skrapa bort det. Det bästa är trots allt våffeljärn som har avtagbara plattor som du enkelt kan skölja under kranen men de är fortfarande ganska ovanliga.

Ett annat knep är att göra så kallade diskvåfflor d.v.s. en våffla som suger åt sig smutsen på ett enkelt sätt. Receptet för detta är 1/2 dl vatten, 1 dl vetemjöl,  2 matskedar salt. Häll ned smeten och grädda våfflan som vanligt. Förhoppningsvis tar denna diskvåffla upp merparten av smutsen men det kan hända att du behöver göra en extra diskvåffla om ditt våffeljärn är väldigt smutsigt.

Vad kan man göra med ett våffeljärn förutom våfflor?

Nu är detta ett test av belgiska våffeljärn men våffeljärnet kan också användas till annat så som t.ex. göra toast, varma mackor, platta kanelbullar, råkakor, sockerkacka, smördegsvåfflor, fattiga riddare med mera. Nu kanske dessa exempel passar bäst till ett vanligt våffeljärn men många av dessa tips fungerar även i ett våffeljärn för belgiska våfflor.

Är vändbara belgiska våffeljärn ovanliga?

Tittar vi på professionella våffeljärn som används vid stora evenemang så är det väldigt vanligt men för oss vanliga konsumenter är det ganska ovanligt. Förut fanns KitchenAid Artisan 5KWB110 som kostade närmare 3 500 kr men det modellen finns inte längre vilket är lite synd. Just den modellen vann flera oberoende tester av belgiska våffeljärn men har helt försvunnit sen 2017 av någon anledning.

Är ett vändbart våffeljärn nödvändigt? Nä inte till vanliga utformade belgiska våfflor. Om du däremot måste ha ett vändbart alternativ så har vi med Tefal King Size WM756D som fått väldigt bra betyg i tester och kundrecensioner.

Är det nödvändigt med socker i belgiska våfflor?

Många recept på nätet använder socker i smeten och oftast ganska mycket. Men vi och många andra entusiaster har testat använda utan och det blir gott också.

Går det att byta ut vetemjöl i våfflor till något annat?

Följer man olika dieter så kan vetemjöl vara något som måste väljas bort. Vi vet att vetemjöl kan ersättas med fullkorn och att det även finns LCHF våfflor med mandelmjöl. Huruvida bra detta blir bra eller inte låter vi ha osagt. Men det finns många som förespråkar alternativet med mandelmjöl.


Så valde vi ut bästa belgiska våffeljärnet

Belgiska våffeljärn som är bäst i test 2023Intresset för våffeljärn till belgiska våfflor är något som ökar allt mer för varje år. Även om det kanske inte ersätter den klassiska våfflan så är det roligt med lite variation. Belgiskt våffeljärn var förut något ganska ovanligt i Sverige men numera finns det en rad olika alternativ att välja mellan. Allt från väldigt enkla till betydligt mer avancerade modeller.

Något som blir extra tydligt i oberoende tester av våffeljärn är att även billigare våffeljärn kan göra helt okej våfflor, även om de inte blir riktigt lika krispiga på utsidan. Går man däremot upp en prisklass till våffeljärn över 600-700 kronor så blir resultatet oftast betydligt bättre.

Dyrare våffeljärn från t.ex. Sage har däremot fler finesser och funktion som kan höja upplevelsen. Allt från olika program som kan göra chokladvåfflor till smarta egenskaper som underlättar rengöringen av järnet. Men dessa premiumval är nödvändigtvis inte det bästa valet.

Efter att vi har granskat flera stora test av belgiska våffeljärn så är det tydligt att man inte bara kan gå på våffeljärnets effekt. Det är alltså inte bara effekten som kommer avgöra om det blir en bra eller dålig våffla. Mycket handlar om själva järnet d.v.s. tjockleken på godset som ska behålla och sprida värmen.

I vårt bäst i test har vi använt oss av både testkällor och kundrecensioner för att kora de bästa modellerna. Helt vanliga kundrecensioner är minst lika viktiga som resultat från olika testkällor. Vi har sett flertalet gånger att produkter presterar väl hos en testkälla som sedan floppar när väl vanliga konsumenter får testa våffeljärnet under en längre period.

Men vanliga kundrecensioner är också viktiga på grund av att alla modeller inte testas helt enkelt. Det finns flera bra belgiska våffeljärn som aldrig har sett ett testlabb men som ändå toppar försäljningen hos olika marknadsplatser. Förutom dessa resultat har vi även tagit hänsyn till egenskaper, funktioner och pris.

Uppdatering 2023 – Cloer 1445 vinner utmärkelsen bäst i test som är ett fantastiskt våffeljärn. Modellen har bland annat fått toppbetyg hos både testkällor och kundrecensioner. Men samtidigt är det ett prisvärt våffeljärn för tjocka, frasiga belgiska våfflor. Vill man däremot komma undan lite billigare finns alltid Åviken 902 eller Wilfa BW-1000B som är två väldigt bra våffeljärn.

Bästa premiumval vann Smart Waffle Maker från Sage som är ett utmärkt våffeljärn i premiumklassen. Den gör nödvändigtvis inte bättre våfflor än bäst i test vinnaren Cloer 1445 men har några egenskaper samt funktioner som förbättrar upplevelsen.


Källor

Svenska Bäst-i-test

Svenska testsidan har testat framförallt vanliga våffeljärn men i deras test finns det även belgiska våffeljärn så som t.ex. Cloer 1445, KitchenAid 110, Emerio WM-115008 och Sage The Smart Waffle. Toppbetyg fick både Cloer 1445 och den dyra premiumprodukten Sages belgiska våffeljärn. Läs mer om testet här.

Amerkanska Amazon

Detta test av belgiska våffeljärn har till största del använd sig av kundrecensioner från amerikanska företaget Amazon och en stor anledning till detta är för att alla deras kundrecensioner kommer från verifierade kunder. Oftast när man tittar på produktrecensioner eller kundrecensioner så kan man inte vara 100% säker att det verkligen är en kund som har köpt produkten. Vissa kundrecensioner kan faktiskt vara fejkade.

Hos Amazon så tillåter de endast kundrecensioner från verifierade köpare i deras tjänst och därför blir recensionerna extra intressanta. En annan väldigt viktig sak med recensioner hos Amazon är den stora mängden/antalet kundrecensioner som finns tillgängligt. Det är inte alls ovanligt att den bra produkt kan ha flera hundra eller till och med tusen kundrecensioner inom vissa produktkategorier.

Detta är några av de anledningar till varför vi väljer att använda Amazon som en form av betygkälla i vissa test. Speciellt när det fattas test på belgiska våffeljärn så har vi inget annat att gå på i vissa fall. Tyvärr så väljer de flesta bäst i test på nätet att endast testa de traditionella våffeljärnen, vilket kan tyckas vara lite tråkigt.

KitchenTime

Det händer då och då att butiken KitchenTime tar hem särskilda produkter för att testa huruvida bra produkten presterar och kan på så sätt avgöra om det är värt att satsa på att köpa hem ett större parti. Vår bäst i test vinnare i detta test, nämligen Cloer 1445 är en sådan produkt som de har tagit hem för att testa ytterligare.

Om du går in på KitchenTime så kommer du kunna läsa hela testet de utförde på detta fantastiska våffeljärn och enligt testpanelen själva så blev de väldigt imponerande över resultatet. Det är trots allt ett belgiskt våffeljärn som inte kostar speciellt mycket, men på hemmamarknaden i Tyskland så är detta ett väldigt välkänt våffeljärn.

Tyska Testmagazinet

Tyska tidningen testa våffeljärn under 2017 varav Tefal WM756D kammade hem förstaplatsen. Andra modeller som också testades var Chef Maker WMR-1600W, Emerio WM-110984 och Rosenstein & Söhne NC3687-3002. Bilder och mer information hittar du på Testmagazinet.


Borttagna modeller

Det finns olika anledningar till varför en produkt har tagits bort från vår bäst i test lista. Vanligaste anledningen är att produkten har utgått eller har ersatts med en bättre modell. Vi listar däremot borttagna modeller då dessa fortfarande kan vara intressanta för våra läsare.