Test av Belgiskt våffeljärn – Bästa alternativen

bästa våffeljärn för belgiska våfflor

Drömmer du också om att grädda färska och frasiga belgiska våfflor på helgmorgonen? Då har du kommit till rätt typ av våffeljärn test. Belgiska våfflor är något alldeles speciellt och för att verkligen få till det där perfekta resultatet så krävs det en utrustning som är gjord för att grädda belgiska våfflor.

Ett vanligt problem med att göra belgiska våfflor är att få till en jämn gräddning och för att det ska fungera så behövs det betydligt tjockare aluminiumplattor än hos traditionella våffeljärn. Med ett tjockare gods så blir värmefördelningen betydligt bättre och riskerar inte heller att kylas ner lika snabbt.

Priset för ett bra belgiskt våffeljärn behöver inte kosta en förmögenhet, faktum är att flera ganska billiga alternativ gör ett fantastiskt jobb. Men sen finns där så klart dyrare modeller som också gör fantastiska belgiska våfflor och som erbjuder nya bättre funktioner som automatisk timer-funktion. Listan nedan hittar du testets bästa belgiska våffeljärn som marknaden har att erbjuda.

Uppdaterades hösten 2018


Cloer 1445 belgiskt våffeljärn – Bäst i test

Bäst i test vinnaren Cloer 1445

ButikPris
649:-Besök
100kr rabatt på allt vid köp över 700, även reavaror, med koden SUPERWKT20
649:-Besök
100kr rabatt vid köp över 700 kr med koden SUPERWCL20
690:-Besök
690:-Besök
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 150 kundrecensioner
 • Toppbetyg när KitchenTime testade Cloer 1445.

Bäst i test vinnaren Cloer 1445 kanske ser väldigt enkel ut, men faktum är att detta relativt billiga våffeljärn gräddar fantastiska belgiska våfflor. Det tyska våffeljärnet har nästan helt dominerat sin hemmamarknad under flera år och även här i Sverige är det ett belgiskt våffeljärn som flera butiker satsar på.

Nästan alla kundrecensioner som gäller Cloer 1445 ”bästa belgiska våffeljärn” vittnar om hur bra resultatet blir och även KitchenTime har valt att testa detta belgiska våffeljärn. KitchenTime blev något överraskade över hur bra dessa våffeljärn presterade och har nu därför valt att satsa på dessa våffeljärn.

Snabb och väldigt jämn gräddning

Något av det svåraste med traditionella belgiska våfflor är att få till en jämn och perfekta gräddning. Det är något som bäst i test vinnaren Cloer 1445 inte har några problem med överhuvudtaget. Enligt KitchenTimes egna test så valde de att köra en temperatur mellan 3 och 4, men det kan skilja sig lite mellan vilket recept man väljer att följa.

Tjockleken på de belgiska våfflorna blir omkring 1,7 cm och gräddas på bara ett par minuter. Mönstret på våfflorna är precis som de gamla klassiska våfflorna från Belgien, precis så som det ska vara.

Det belgiska våffeljärnet har helt vanlig non-stick beläggning som inte har några tendenser till att få något att fastna, vilket deras test också visar. Konstruktionen är gedigen med snyggt borstat stål som indikerar kvalité. Cloer 1445 är väldigt enkelt att drifta då det endast finns två kontrollampor som lyser d.v.s. en för att strömmen är på och en som visar när temperaturen är uppnådd.

Cloer 1445 har en kapacitet på två våfflor åt gången och har en effekt på 930 watt. Strömkabeln kan rullas ihop undertill på våffeljärnet för bättre förvaringsmöjligheter.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Cloer 1445 belgisk våffeljärn

 • Smidig och enkelt användning.
 • Effekt på 930 watt.
 • Borstat stål.
 • Non-stickbeläggning.
 • Ger en snabb och jämn gräddning.
 • Tjockleken blir omkring 1,7 cm.
 • Enkel och bra kabelförvaring på undersidan.

Sage BWM620UK the Smart Waffle Maker

Fantastiskt belgiskt våffeljärn från Sage

ButikPris
2431:-Besök
2995:-Besök
15% rabatt vid köp över 999kr med koden MARS2
 • 4,8 av 5 hos brittiska Amazon efter 50 kundrecensioner.

Märket Sage är kanske inte så stort i Sverige, men tittar vi utomlands som t.ex. Storbritannien så är Sage ett av de bästa märkena inom köksmaskiner. Sage BWM620UK the Smart Waffle Maker är också det dyraste modellen vi har i vårt test av belgiska våffeljärn, det är också ett av de bästa som en privatperson kan köpa.

Ett smart belgiskt våffeljärn

Om du är på jakt efter ett belgiskt våffeljärn som har flera bra lösningar och som även är smart. Då är Sage BWM620UK Smart Waffle Maker ett av de bästa valen du kan göra. Det enda negativa med just detta våffeljärn är så klart det höga priset, det är också den enda anledningen till varför Sage inte fick bäst i test i vårt test.

Våffeljärnet är smart på så sätt att du kan välja vilken typ av våffeldeg du vill använda och när du väljer program så anpassas även tiden för hur länge våfflan ska gräddas. När du sedan häller ner våffeldegen i maskinen och sedan stänger locket så börjar nedräkningen på displayen. När nedräkningen helt enkelt når noll så är dina belgiska våfflor klara och du kan sedan förbereda nästa omgång våfflor.

Smarta lösningar

En annan väldigt bra och smart grej är den skåra som löper runt hela våffeljärnet. Belgiska våfflor har en tendens till att växa under gräddning, vilket de också ska, men då händer det att smeten rinner över. På andra modeller av belgiska våffeljärn så rinner smeten över på sidan, medans på detta från Sage så samlas allt upp i denna skåra. Enkelt och smart för att hålla våffeljärnet relativt rent.

De olika programmen som finns att välja mellan är bland annat klassiska våfflor, belgiska våfflor, chokladvåfflor, buttermilk våfflor eller ett program för manuell körning. Med ett manuellt program får du 100% fri valmöjlighet, kanske vill du prova göra ett eget unikt recept.

Specifikationer för fantastiska Sage The Smart Waffle Maker

 • En rad olika program för olika våfflor.
 • Program för klassisk våffelsmet, belgiska våfflor, chokladvåfflor, buttermilk och sen manuell.
 • Räknar ner under gräddning och meddelar när våfflorna är färdiga. Tiden räknas ut helt automatiskt.
 • Rostfritt stål.
 • Non-stick beläggning.
 • En smidig kant som samlar upp smet som flödar över.
 • Effekt 1000 watt.

Åviken Belgisk 902

Populära Åviken 902 belgiskt våffeljärn

ButikPris
419:-Besök
494:-Besök
499:-Besök
499:-Besök

Åviken är troligtvis mest känt för sina fantastiska våffeljärn för vanliga våfflor, speciellt modellen Åviken dubbeljärn 906 som har och är en storsäljare än idag. Nu har Åviken äntligen släppt en modell för belgiska våfflor och likt sina andra våffeljärn så har även denna fått en hel del positiva kundrecensioner.

Kända för sina enklare våffeljärn

Åviken är mest kända för sina enkla och relativt billiga våffeljärn, men trots det låga priset så håller dessa våffeljärn en väldigt hög kvalité. Åviken 902 belgiskt våffeljärn är en väldigt enkel våffelmaskin som har två enkla kontrollampor, en för att visa att strömmen är och sedan en lampa som visar när temperaturen är nådd. Det är allt som behövs för att kunna grädda perfekta belgiska våfflor.

Modellen har precis som bäst i test vinnaren en non-stick beläggning för enklare och smidigare gräddning. Dessutom har Åviken 902 ordentligt tjocka aluminiumplattor för snabbare och jämnare gräddning. Tjocka aluminiumplattor är ett måste för att få till den där viktiga värmefördelningen vid gräddning, speciellt när det gäller tjocka belgiska våfflor.

Med en hög effekt på 1000 watt så blir dina belgiska våfflor både frasiga och jämnt gräddade. Ett billigt våffeljärn som ger godkända belgiska våfflor för de där mysiga helgmorgnarna.

Specifikationer för Åviken 902 Belgiskt våffeljärn

 • Hög effekt på 1 000 watt.
 • Två enkla kontrollampor som indikerar ström påslagen och att temperaturen är uppnådd.
 • Enkel förvaring.
 • Non-stick beläggning.
 • Tjocka aluminiumplattor för jämn gräddning.

Sage BWM520 The No Mess Waffle

Sage The No Mess Waffle

ButikPris
1852:-Besök
 • 4,3 av 5 hos brittiska Amazon efter 50 kundrecensioner.

Sage BWM520 The No Mess Waffle är ett annat väldigt intressant våffeljärn från märket Sage och är också en modell som fått ta emot väldigt höga kundrecensioner hos flera butiker. Bara på brittiska Amazon så har modellen ett betyg på 4,3 av 5 efter 50 kundrecensioner.

Trött på att spills över vid gräddning?

Ett ganska vanligt problem med att grädda belgiska våfflor är att det oftast rinner över under själva gräddning och anledningen till det problemet är för att belgiska våfflor sväller betydligt mer än traditionella. Sage har löst denna problematik på ett ganska så smart sätt och om du kollar på bilden så ser du att där går en djup kanal runt om hela järnet, där samlas all smet som har runnit över vid gräddningen.

Förhoppningsvis ser vi i framtiden att andra märken också implementerar denna typ av smetskydd. Det är trots allt en ganska enkel lösning på problemet.

Sage No Mess Waffle våffeljärnet har ett enkelt reglage för att reglera temperaturen beroende på vilket recept du har valt att följa. Den har också en bra non-stick beläggning för att motverka att smeten/våfflan bränns fast.

Sages olika våffeljärn håller väldigt hög kvalité och är för många personer deras våffeljärn lite av en holy grail.

Specifikationer för Sage No Mess Waffle våffeljärn

 • Effekt 1 000 watt.
 • Temperaturreglage.
 • Spillskydd.
 • Non-stick beläggning.
 • Gedigen konstruktion och kvalité.

Tristar WF-2141

Belgiskt våffeljärn från Tristar

ButikPris
503:-Besök
807:-Besök
 • 4,1 av 5 hos tyska Amazon efter 200 kundrecensioner.

Tristar WF-2141 är ett relativt populärt belgiskt våffeljärn i utlandet och som också har fått väldigt bra kundrecensioner. Speciellt i Tyskland är modellen är riktig storsäljare, men i Sverige är det fortfarande ett ganska ovanligt våffeljärn.

Solid konstruktion

Likt de flesta andra modeller i detta test så har Tristar WF-2141 en väldigt gedigen konstruktion av rostfritt stål och kvalitén kommer inte göra dig missnöjd. Det belgiska våffeljärnet är relativt kompakt jämfört med andra konkurrenter, men trots detta så gör järnet ganska så stora våfflor. Storleken på våffeljärnet är bara 20 x 20 x 10 cm och är därför väldigt enkel att förvara.

Tristar våffeljärn erbjuder en effekt på 1 000 watt och har inga problem med att få upp värmen eller att grädda perfekta belgiska våfflor. Modellen har dessutom skydd mot överhetting.

För att kunna få till de där perfekta våfflorna så är Tristar WF-2141 utrustad med ett värmereglage och beroende på vilket recept du väljer att följa så kan rätt temperatur väljas. Vissa recept av belgiska våfflor kräver en högre temperatur än om du skulle göra det mer traditionella alternativen.

Järnet har en non-stick beläggning och har bara två LED-lampor som indikerar när järnet igång, samt när rätt temperatur är uppnådd d.v.s. när våffeljärnet är redo att användas.

Specifikationer för Tristar WF-2141 belgiskt våffeljärn

 • Effekt på 1 000 watt.
 • Gräddar två belgiska våfflor åt gången med en jämn gräddning.
 • Överhettningsskydd.
 • Non-stick beläggning.
 • Justerbar temperatur.

Detta kännetecknar ett bra belgiskt våffeljärn

Det finns några saker som gör att bra belgiska våffeljärn skiljer sig något från traditionella våffeljärn och hade de inte haft dessa unika egenskaper så hade det inte blivit något bra resultat. Nu ser vissa modeller ut på olika sätt och vissa fungerar också annorlunda.

Ett tjockare gods för jämnare värmefördelning

Något av det viktigaste ett våffeljärn kan ha är nämligen ett tjockt gods d.v.s. själva tjockleken på värmeplattan. Om våffeljärnet har en tjock platta av t.ex. aluminium så blir värmefördelningen betydligt jämnare och är inte lika känsligt för plötsliga temperaturfall.

Om godset/värmeplattan är för tunn så kommer det synas direkt på resultatet d.v.s. våfflan. Oftast ser du mörkare partier på kanterna istället för en relativt jämn färg över hela våfflan. Det är första tecknet på att våffeljärnet inte är av speciellt hög kvalité och de belgiska våfflorna blir snabbt tråkiga.

Värmeplatta/gods tillverkat av t.ex. aluminium är ett bra alternativ för denna typ av belgiskt våffeljärn. Det leder värme fort på båda hållen d.v.s. ut till våfflan och även för snabbare uppvärmning.

Non-stick beläggning

Idag har de flesta våffeljärn non-stick beläggning och det är nästan ett måste för att göra våfflor på ett smidigt sätt. Våffeljärn utan beläggning blir allt svårare att hitta och tyvärr så hade där nog ändå funnits en marknad för dessa alternativ.

Nackdelen är väl att en non-stick beläggning inte kommer hålla för evigt så som gjutjärn, men det är det kanske värt då vi slipper dränka järnet med smällt smör innan varje gräddning.

Billigt belgiskt våffeljärn behöver inte betyda sämre resultat

De flesta skulle nog kunna tro att billiga belgiska våffeljärn ger ett ganska kasst resultat, men så är det verkligen inte. Det kanske var så för 10 år sen men idag går det att komma över modeller som kostar kring 500-lappen och som ger ett perfekt resultat. Sen finns det så klart sämre modeller att hitta, men då är det tur att detta bäst i test av belgiskt våffeljärn finns tillgängligt på nätet.

Sen kan det hända att maskiner för 3 000 – 5 000 kronor gör lite godare våfflor, men skillnaden är faktiskt minimal. Däremot så är de dyrare våffeljärnen bättre på andra sätt som t.ex. bättre funktioner/egenskaper, vissa har till och med automatisk nedräkning under gräddningen.

Plånboken styr så klart vilken modell du väljer till ditt hem och vi alla värderar olika funktioner olika.


Källor

Amerkanska Amazon

Detta test av belgiska våffeljärn har till största del använd sig av kundrecensioner från amerikanska företaget Amazon och en stor anledning till detta är för att alla deras kundrecensioner kommer från verifierade kunder. Oftast när man tittar på produktrecensioner eller kundrecensioner så kan man inte vara 100% säker att det verkligen är en kund som har köpt produkten. Vissa kundrecensioner kan faktiskt vara fejkade.

Hos Amazon så tillåter de endast kundrecensioner från verifierade köpare i deras tjänst och därför blir recensionerna extra intressanta. En annan väldigt viktig sak med recensioner hos Amazon är den stora mängden/antalet kundrecensioner som finns tillgängligt. Det är inte alls ovanligt att den bra produkt kan ha flera hundra eller till och med tusen kundrecensioner inom vissa produktkategorier.

Detta är några av de anledningar till varför vi väljer att använda Amazon som en form av betygkälla i vissa test. Speciellt när det fattas test på belgiska våffeljärn så har vi inget annat att gå på i vissa fall. Tyvärr så väljer de flesta bäst i test på nätet att endast testa de traditionella våffeljärnen, vilket kan tyckas vara lite tråkigt.

KitchenTime

Det händer då och då att butiken KitchenTime tar hem särskilda produkter för att testa huruvida bra produkten presterar och kan på så sätt avgöra om det är värt att satsa på att köpa hem ett större parti. Vår bäst i test vinnare i detta test, nämligen Cloer 1445 är en sådan produkt som de har tagit hem för att testa ytterligare.

Om du går in på KitchenTime så kommer du kunna läsa hela testet de utförde på detta fantastiska våffeljärn och enligt testpanelen själva så blev de väldigt imponerande över resultatet. Det är trots allt ett belgiskt våffeljärn som inte kostar speciellt mycket, men på hemmamarknaden i Tyskland så är detta ett väldigt välkänt våffeljärn.