Bästa Belgiska våffeljärn 2021

Bästa Belgiska våffeljärn 2021

Drömmer du också om att grädda färska och frasiga belgiska våfflor på helgmorgonen? Belgiska våfflor är fortfarande något alldeles speciellt och närmast exotiskt i Sverige. Vi med många andra hävdar att det är ett betydligt lyxigare alternativ till den vanliga våfflan.

Ett vanligt problem med att göra belgiska våfflor är att få till en jämn och fin gräddning. För att det ska lyckas så behövs det tjockare aluminiumplattor än hos traditionella våffeljärn. Med ett tjockare gods så blir värmefördelningen bättre och riskerar inte heller att kylas ned lika snabbt när smeten hälls på.

Priset för ett bra belgiskt våffeljärn behöver inte kosta en förmögenhet. Faktum är att flera ganska billiga alternativ gör ett fantastiskt jobb. Dyrare modeller har däremot nyare och bättre funktioner som automatisk timer-funktion och liknande. I listan nedan hittar du bästa belgiska våffeljärn som marknaden har att erbjuda och är baserat på oberoende test, kundomdömen, pris, funktioner och egenskaper.

Senast uppdaterad Oktober 2021

Cloer 1445 belgiskt våffeljärn - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Cloer 1445 belgiskt våffeljärn bild 1
ButikPris
689:-Besök
701:-Besök
701:-Besök
702:-Besök
721:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 220 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker där kunder har hunnit testat modellen
 • 4 av 5 tummar hos svenska Bäst-i-test

Vår bäst i test vinnare Cloer 1445 kanske ser väldigt enkel ut, men faktum är att detta relativt billiga våffeljärn gräddar fantastiska belgiska våfflor. Det tyska våffeljärnet har nästan helt dominerat sin hemmamarknad under flera år och så även i Sverige.

Bara på tyska Amazon har modellen ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5 efter 220 kundomdömen men även när vi kollar svenska butiker så har våffeljärnet fått toppbetyg. Baserat på kundomdömen, pris och egenskaper vinner Cloer 1445 vår utmärkelse Bästa belgiska våffeljärn.

Snabb och väldigt jämn gräddning

Något av det svåraste med traditionella belgiska våfflor är att få till en jämn och perfekta gräddning. Det är något som vår bäst i test vinnare Cloer 1445 inte har några problem med överhuvudtaget. Enligt kundrecensioner fungerar en temperaturinställning mellan 3 och 4 bäst, men det kan skilja sig lite beroende på vilket recept du väljer att använda för smeten.

Tjockleken på de belgiska våfflorna blir omkring 1,7 cm och gräddas på bara ett par minuter. Mönstret på våfflorna är precis som de gamla klassiska våfflorna från Belgien, precis så som det ska vara.

Det belgiska våffeljärnet har helt vanlig non-stick beläggning som inte har några tendenser till att bränna fast våfflan. Konstruktionen är gedigen med snyggt borstat stål som indikerar kvalité. Cloer 1445 är väldigt enkel att drifta då det endast finns två kontrollampor som lyser d.v.s. en för att strömmen är på och en som visar när önskad temperatur är uppnådd.

Cloer 1445 har en kapacitet på två våfflor åt gången och har en effekt på 930 watt. Strömkabeln kan rullas ihop undertill på våffeljärnet för bättre förvaringsmöjligheter.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Cloer 1445 belgisk våffeljärn

 • Smidig och enkelt användning
 • Effekt på 930 watt
 • Borstat stål
 • Non-stickbeläggning
 • Ger en snabb och jämn gräddning
 • Tjockleken blir omkring 1,7 cm
 • Enkel och bra kabelförvaring på undersidan

Sage BWM620UK the Smart Waffle Maker - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Sage BWM620UK the Smart Waffle Maker bild 1
ButikPris
2429:-Besök
2499:-Besök
 • 4,8 av 5 hos brittiska Amazon efter att 100 har testat våffeljärnet
 • 4 av 5 hos svenska Bäst-i-test 2021

Märket Sage är kanske inte så stort i Sverige, men tittar vi utomlands som t.ex. Storbritannien så är Sage ett av de bästa märkena inom köksmaskiner. Sage The Smart Waffle Maker är också det dyraste modellen vi har i vårt test av belgiska våffeljärn, det är också ett av de bästa som en privatperson kan köpa.

Ett smart belgiskt våffeljärn

Om du är på jakt efter ett belgiskt våffeljärn som har flera bra lösningar och som även är smart. Då är Sage BWM620UK Smart Waffle Maker ett av de bästa valen du kan göra. Det enda negativa med just detta våffeljärn är så klart det höga priset, det är också den enda anledningen till varför Sage inte fick bäst i test i vårt test.

Våffeljärnet är smart på så sätt att du kan välja vilken typ av våffeldeg du vill använda och när du väljer program så anpassas även tiden för hur länge våfflan ska gräddas. När du sedan häller ner våffeldegen i maskinen och sedan stänger locket så börjar nedräkningen på displayen. När nedräkningen helt enkelt når noll så är dina belgiska våfflor klara och du kan sedan förbereda nästa omgång våfflor.

Smarta lösningar

En annan väldigt bra och smart grej är den skåra som löper runt hela våffeljärnet. Belgiska våfflor har en tendens till att växa under gräddning, vilket de också ska, men då händer det att smeten rinner över. På andra modeller av belgiska våffeljärn så rinner smeten över på sidan, medans på detta från Sage så samlas allt upp i denna skåra. Enkelt och smart för att hålla våffeljärnet relativt rent.

De olika programmen som finns att välja mellan är bland annat klassiska våfflor, belgiska våfflor, chokladvåfflor, buttermilk våfflor eller ett program för manuell körning. Med ett manuellt program får du 100% fri valmöjlighet, kanske vill du prova göra ett eget unikt recept.

 • En rad olika program för olika våfflor
 • Program för klassisk våffelsmet, belgiska våfflor, chokladvåfflor, buttermilk och sen manuell
 • Räknar ner under gräddning och meddelar när våfflorna är färdiga
 • Konstruktion i rostfritt stål
 • Non-stick beläggning
 • En smidig kant som samlar upp smet som flödar över
 • Hög effekt på 1000 watt

Åviken Belgisk 902 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Åviken Belgisk 902 bild 1
ButikPris
482:-Besök
482:-Besök
482:-Besök
499:-Besök
499:-Besök
549:-Besök
 • Väldigt bra kundrecensioner hos svenska ebutiker som säljer våffeljärnet

Åviken är troligtvis mest känt för sina fantastiska våffeljärn för vanliga våfflor, speciellt modellen Åviken dubbeljärn 906 som har och är en storsäljare än idag. Nu har Åviken äntligen släppt en modell för belgiska våfflor och likt sina andra våffeljärn så har även denna fått en hel del positiva kundrecensioner.

Kända för sina enklare våffeljärn

Åviken är mest kända för sina enkla och relativt billiga våffeljärn, men trots det låga priset så håller dessa våffeljärn en väldigt hög kvalité. Åviken 902 belgiskt våffeljärn är en väldigt enkel våffelmaskin som har två enkla kontrollampor, en för att visa att strömmen är och sedan en lampa som visar när temperaturen är nådd. Det är allt som behövs för att kunna grädda perfekta belgiska våfflor.

Modellen har precis som bäst i test vinnaren en non-stick beläggning för enklare och smidigare gräddning. Dessutom har Åviken 902 ordentligt tjocka aluminiumplattor för snabbare och jämnare gräddning. Tjocka aluminiumplattor är ett måste för att få till den där viktiga värmefördelningen vid gräddning, speciellt när det gäller tjocka belgiska våfflor.

Med en hög effekt på 1000 watt så blir dina belgiska våfflor både frasiga och jämnt gräddade. Ett billigt våffeljärn som ger godkända belgiska våfflor för de där mysiga helgmorgnarna.

Åvikens Belgiska våffeljärn 902 vinner vår utmärkelse bästa budgetval. Är du på jakt efter ett billigt våffeljärn så är detta nog det bästa alternativet baserat på pris, kundomdömen och egenskaper.

Specifikationer för Åviken 902 Belgiskt våffeljärn

 • Hög effekt på 1 000 watt
 • Två enkla kontrollampor som indikerar ström påslagen och att temperaturen är uppnådd
 • Tar lite förvaringsplats
 • Non-stick beläggning
 • Tjocka aluminiumplattor för jämnare gräddning

Wilfa BW-1000B - Tjocka belgiska våfflor

Wilfa BW-1000B bild 1Wilfa BW-1000B bild 2Wilfa BW-1000B bild 3
ButikPris
499:-Besök
593:-Besök
593:-Besök
593:-Besök
749:-Besök
 • Toppbetyg hos Bagaren och Kocken från kunder som testat våffeljärnet
 • Toppbetyg hos KitchenTime
 • Höga kundomdömen hos Cervera

Så hur presterar Wilfa BW-1000B enligt vanliga konsumenter? Läser vi kundomdömen hos Bagaren & Kocken, KitchenTime och Cervera så är detta en utmärkt våffeljärn i den lägre prisklassen. Ett stort plus verkar vara att de belgiska våfflorna blir ordentligt tjocka så som de ska vara.

Billigt våffeljärn för tjocka och fina belgiska våfflor

Är det något som kännetecknar belgiska våfflor så är det tjockleken med djupa dalar där det ryms både grädde och sylt. Våfflan ska också gräddas på så sätt att utsidan förblir krispig men med en mjuk konsistens på insidan. Wilfa BW-1000B ser ut att klara av detta galant och dessutom till ett lågt pris jämfört med många konkurrenter.

Wilfa BW-1000B har kanske inte lika fina funktioner som andra premiummodeller i vårt bäst i test men som ett enkelt våffeljärn är modellen helt perfekt. Något vi älskar med modellen är den lilla formfaktorn på 27 x 27,5 x 14 cm och trots detta så gör den två läckra våfflor åt gången. En annan sak vi gillar är att modellen enkelt kan ställas på sidan för smidigare förvaring i skåpet.

Våffeljärnet ser kanske lite enkelt ut men modellen är utrustad med både termostat och indikatorlampa. Termostaten är ställbar för att anpassa värmen efter behov och indikatorlampan talar om när våfflorna är färdiga. Läser vi kundomdömen så fungerar lampan okej men någon har klagat på att den indikerar lite för tidigt.

Vem bör köpa Wilfas belgiska våffeljärn? Om det är ett enkelt och billigt våffeljärn du är ute efter som gör fina belgiska våfflor så är Wilfa BW-1000B ett bra köp. Både egenskaper och funktioner är lyxiga för den här prisklassen för oftast brukar de vara betydligt enklare i sitt utförande. Wilfa BW-1000B är utan tvekan en direkt konkurrent till "Bästa budgetvalet" från Åviken.

 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat våffeljärnet
 • Gräddar två tjocka belgiska våfflor åt gången
 • Non-stick beläggning för smidigare rengöring
 • Utrustad med både justerbar termostat och indikatorlampa
 • Storlek 27 x 27,5 x 14 cm
 • Effekt 1000 watt

Tefal King Size WM756D - Vändbart våffeljärn

Särskilt rekommenderad
Tefal King Size WM756D bild 1Tefal King Size WM756D bild 2Tefal King Size WM756D bild 3
ButikPris
1239:-Besök
1260:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor på italienska Amazon efter 400 kundomdömen
 • Testvinnare i tyska Testmagazin 2017

Tefal WM756D kan vara ett intressant vändbart våffeljärn för dig som är på jakt efter ett sådant. Modellen har närmast fått ett toppbetyg på italienska Amazon där över 400 kunder har testat våffeljärnet. Tefal våffeljärnet har också vunnit utmärkelsen ”testvinnare” när tyska tidningen Testmagazin 2017 testa våffeljärn.

En av väldigt få vändbara våffeljärn på svenska marknaden

Våffeljärnet är väldigt populärt utomlands när vi tittar på utländska marknadsplatser som t.ex. Amazon Italien och Tyskland. Tyvärr är det väldigt få butiker som säljer modellen här i Sverige men det går att få tag på den från danska ehandlare som säljer till Sverige.

Nyckelfunktionen med Tefal WM756D är definitivt den vändbara plattan men vad ger det för fördelar egentligen? När du snurrar värmeplattan så fördelas degen effektivare och på så sätt ska utsidan bli krispigare. Även insidan av våfflan blir bättre d.v.s. mjuk och fluffig.

En annan viktig egenskap med Tefals belgiska våffeljärn är de avtagbara plattorna och med ett enkelt knapptryck (de röda knapparna) så lossnar värmeplattorna. Detta förenklar rengöringen ganska så avsevärt då vi ganska enkelt kan skölja de under kranen efter användning. Definitivt en finess vi gärna hade sett på fler modeller i vårt test av belgiska våffeljärn. Det är också denna funktion som fick modellen att vinna testet som tyska Testmagazin gjorde 2017.

Modellen är också utrustad med en enkel termostat där du ställer önskad temperatur och våfflorna som kommer ut är också rätt stora med dimensionerna 10 x 16,5 cm.

 • Vändbart våffeljärn som fått toppbetyg i oberoende test och kundrecensioner
 • Avtagbara värmeplattor som kan diskas förhand eller i diskmaskin
 • Kan göra två våfflor åt gången med storleken 10 x 16 cm
 • Non-stick beläggning på plattorna
 • Effekt på 1200 watt
 • Vikt 4,7 kg

Sage BWM520 The No Mess Waffle - Proffsig modell

Särskilt rekommenderad
Sage BWM520 The No Mess Waffle bild 1
ButikPris
1485:-Besök
1529:-Besök
1547:-Besök
1608:-Besök
 • 4,3 av 5 hos brittiska Amazon efter 50 kundrecensioner

Sage BWM520 The No Mess Waffle är ett annat väldigt intressant våffeljärn från märket Sage och är också en modell som fått ta emot väldigt höga kundrecensioner hos flera butiker. Bara på brittiska Amazon så har modellen ett betyg på 4,3 av 5 efter 50 kundrecensioner.

Trött på att det spills över vid gräddning?

Ett ganska vanligt problem med att grädda belgiska våfflor är att det oftast rinner över under själva gräddning och anledningen till det problemet är för att belgiska våfflor sväller betydligt mer än traditionella. Sage har löst denna problematik på ett ganska så smart sätt och om du kollar på bilden så ser du att där går en djup kanal runt om hela järnet, där samlas all smet som har runnit över vid gräddningen.

Förhoppningsvis ser vi i framtiden att andra märken också implementerar denna typ av smetskydd. Det är trots allt en ganska enkel lösning på problemet.

Sage No Mess Waffle våffeljärnet har ett enkelt reglage för att reglera temperaturen beroende på vilket recept du har valt att följa. Den har också en bra non-stick beläggning för att motverka att smeten/våfflan bränns fast.

Våffeljärn från märket Sage håller väldigt hög kvalitet och har många funktioner som är eftertraktade när det gäller bra belgiska våffeljärn. Våffeljärn från Sage är lite av en ”Holy Grail” för många personer.

Priset för denna modell är närmast identiskt med ”bästa premiumvalet” Sage Smart Waffle Maker och är enligt oss det bättre valet. Kan du däremot hitta denna modell på rea eller kampanj så är det definitivt ett bra köp.

Specifikationer för Sage No Mess Waffle våffeljärn

 • Effekt 1 000 watt
 • Smidig temperaturreglage på framsidan
 • Spillskydd runt hela våffeljärnet därav namnet
 • Non-stick beläggning
 • Gedigen konstruktion och kvalité

Köpguide – Så väljer du bästa våffeljärn för belgiska våfflor

Det finns några saker som gör att bra belgiska våffeljärn skiljer sig något från traditionella våffeljärn. Hade de inte haft dessa unika egenskaper så hade det inte blivit något vidare resultat. Speciellt en egenskap är viktig för att kunna lyckas med belgiska våfflor och det är tjockleken på värmeplattan.

Vi kommer i den här korta köpguiden att försöka gå igenom lite kort vad du bör tittar på när du väljer ett våffeljärn. Nedan hittar du också ett klassiskt recept för att lyckas med belgiska våfflor.

Ett tjockare gods för jämnare värmefördelning

tjockt gods för frasiga våfflorNågot av det viktigaste ett våffeljärn kan ha är nämligen ett tjockt gods d.v.s. själva tjockleken på värmeplattan. Om våffeljärnet har en tjock platta av t.ex. aluminium så blir värmefördelningen betydligt jämnare och är inte lika känsligt för plötsliga temperaturfall.

Om godset/värmeplattan är för tunn så kommer det synas direkt på resultatet d.v.s. våfflan. Oftast ser du mörkare partier på kanterna istället för en relativt jämn färg över hela våfflan. Det är första tecknet på att våffeljärnet inte är av speciellt hög kvalité och de belgiska våfflorna blir snabbt tråkiga.

Värmeplatta/gods tillverkat av t.ex. aluminium är ett bra alternativ för denna typ av belgiskt våffeljärn. Det leder värme fort på båda hållen d.v.s. ut till våfflan och även för snabbare uppvärmning.

Non-stick beläggning

Idag har de flesta våffeljärn non-stick beläggning och det är nästan ett måste för att göra våfflor på ett smidigt sätt. Våffeljärn utan beläggning blir allt svårare att hitta och tyvärr så hade där nog ändå funnits en marknad för dessa alternativ.

Nackdelen är väl att en non-stick beläggning inte kommer hålla för evigt så som gjutjärn, men det är det kanske värt då vi slipper dränka järnet med smällt smör innan varje gräddning.

Värmeplattans djup bestämmer tjockleken på våfflan

Belgiska våfflor är utan tvekan ett lyxigare alternativ till den traditionella våfflan. Men för att det ska uppfattas som något lyxigt så behöver våfflan ha ordentlig tjocklek. Flera belgiska våffeljärn på marknaden ger inte så tjocka våfflor som vi hade önskat och oftast ser vi bara denna egenskapen på lite dyrare premiumval.

Om du verkligen värdesätter tjockleken på våfflan så bör du välja ett lite finare våffeljärn som erbjuder denna egenskap. Men det finns också billiga alternativ som kommer nära så som t.ex. Wilfa BW-1000B men det är tyvärr en ganska ovanlig egenskap på många modeller.

Billiga våffeljärn behöver inte betyda sämre resultat

De flesta skulle nog kunna tro att billiga belgiska våffeljärn ger ett ganska kasst resultat, men så är det verkligen inte. Det kanske var så för 10 år sen men idag går det att komma över modeller som kostar kring 500-lappen och som ger ett perfekt resultat. Sen finns det så klart sämre modeller att hitta, men då är det tur att detta bäst i test av belgiskt våffeljärn finns tillgängligt på nätet.

Sen kan det hända att maskiner för 3 000 – 5 000 kronor gör lite godare våfflor men skillnaden är faktiskt minimal. Däremot så är de dyrare våffeljärnen bättre på andra sätt som t.ex. bättre funktioner och egenskaper. Vissa har till och med automatisk nedräkning under gräddningen.

Plånboken styr så klart vilken modell du väljer till ditt hem och vi alla värderar olika funktioner olika. Men det går utan tvekan att få till ett par goda belgiska våfflor utan några större investeringar.

Vilket recept du väljer kan ha stor betydelse på resultatet

recept på belgiska våfflorAllt för ofta läser vi kundrecensioner där användaren klagar på hur våfflan blir och mer eller mindre sågar våffeljärnet. Det kan ju vara så att våffeljärnet inte är bra nog men många gånger är det receptet som avgör hur resultatet blir.

Köper du ett belgiskt våffeljärn och inte blir riktigt nöjd med hur frasig våfflan blir så ge inte upp direkt. Det bästa du kan göra är att testa flera olika recept för att hitta det resultat du är ute efter och det gäller även om du är nöjd med våfflan.

Det finns säkert flera hundra olika recept för belgiska våfflor och det är värt att testa sig fram för att hitta det som passar dig personligen. En bra idé är också att prova göra egna småjusteringar av receptet. Något många våffelexperter rekommenderar är att göra smeten dagen innan så att mjölet hinner svälla ordentligt. På så sätt blir våfflorna lite mer frasiga.

Ingredienser för 8 belgiska våfflor

 • 4 dl vetemjöl eller vetemjöl special fullkorn om du vill ha något nyttigare
 • 1 dl strösocker – Det fungerar även utan socker enligt många
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 msk bakpulver
 • 3 1/2 dl mjölk – 3% fetthalt rekommenderas
 • 2 ägg
 • 200 g smör – Smält smör som har hunnit svalna

Så här gör du

 1. Blanda ned alla ingredienser med mjöl, salt, socker, vaniljpulver och bakpulver. Börja sedan att separera äggulorna från äggvitan men spara allt. Häll ned både mjölk och äggulor och forma en fin smet. Rör sedan ned det avsvalnade smöret.
 2. Vispa sedan upp äggvitan du har sparat så att den blir fluffig och fin. Sedan vänder du försiktigt ned den fluffiga äggvitan i smeten.
 3. Grädda dina belgiska våfflor.

FAQ – Vanliga frågor om belgiska våffeljärn

 1. Hur rengör man ett våffeljärn?
 2. Vad kan man göra med ett våffeljärn förutom våfflor?
 3. Är vändbara belgiska våffeljärn ovanliga?
 4. Är det nödvändigt med socker i belgiska våfflor?
 5. Går det att byta ut vetemjöl till något annat?

Hur rengör man ett våffeljärn?

Det enklaste är nog bara att använda vanligt hushållspapper och skulle där sitta kvar något fastbränt så kan du använda en smörkniv i plast (ej metall) för att skrapa bort det. Det bästa är trots allt våffeljärn som har avtagbara plattor som du enkelt kan skölja under kranen men de är fortfarande ganska ovanliga.

Ett annat knep är att göra så kallade diskvåfflor d.v.s. en våffla som suger åt sig smutsen på ett enkelt sätt. Receptet för detta är 1/2 dl vatten, 1 dl vetemjöl,  2 matskedar salt. Häll ned smeten och grädda våfflan som vanligt. Förhoppningsvis tar denna diskvåffla upp merparten av smutsen men det kan hända att du behöver göra en extra diskvåffla om ditt våffeljärn är väldigt smutsigt.

Vad kan man göra med ett våffeljärn förutom våfflor?

Nu är detta ett test av belgiska våffeljärn men våffeljärnet kan också användas till annat så som t.ex. göra toast, varma mackor, platta kanelbullar, råkakor, sockerkacka, smördegsvåfflor, fattiga riddare med mera. Nu kanske dessa exempel passar bäst till ett vanligt våffeljärn men många av dessa tips fungerar även i ett våffeljärn för belgiska våfflor.

Är vändbara belgiska våffeljärn ovanliga?

Tittar vi på professionella våffeljärn som används vid stora evenemang så är det väldigt vanligt men för oss dödliga konsumenter är det ganska ovanligt. Förut fanns KitchenAid Artisan 5KWB110 som kostade närmare 3 500 kr men det modellen finns inte längre vilket är lite synd. Just den modellen vann flera oberoende test av belgiska våffeljärn men har helt försvunnit sen 2017 av någon anledning.

Är ett vändbart våffeljärn nödvändigt? Nä inte till vanliga utformade belgiska våfflor. Om du däremot måste ha ett vändbart alternativ så har vi med en modell Tefal King Size WM756D som fått väldigt bra betyg i oberoende test och kundrecensioner.

Är det nödvändigt med socker i belgiska våfflor?

Många recept på nätet använder socker i smeten och oftast ganska mycket. Men vi och många andra entusiaster har testat använda utan och det blir gott också.

Går det att byta ut vetemjöl till något annat?

Följer man olika dieter så kan vetemjöl vara något som helt går bort. Vi vet att vetemjöl kan ersättas med fullkorn och att det även finns LCHF våfflor med mandelmjöl. Huruvida bra detta blir låter vi ha osagt men det finns många som förespråkar det alternativet med mandelmjöl.


Så valde vi ut bästa belgiska våffeljärnet

Bäst i testIntresset för våffeljärn till belgiska våfflor är något som ökar allt mer för varje år. Även om det kanske inte ersätter den klassiska våfflan så är det roligt med lite variation. Belgisk våffeljärn var förut något ganska ovanligt i Sverige men numera finns det en rad olika modeller att välja mellan. Allt från väldigt enkla till betydligt mer avancerade modeller.

Något som blir extra tydligt i oberoende test av våffeljärnär att även lite billigare våffeljärn kan göra helt okej våfflor, även om de inte blir riktigt lika krispiga på utsidan. Går man däremot upp en prisklass till våffeljärn över 600-700 kronor så blir resultatet oftast väldigt bra. Men den bästa belgiska våfflan kommer från lite dyrare modeller från t.ex. Sage eller liknande. I och med belgiska våfflor är tjockare än traditionella våfflor så behövs oftast en högre effekt för att uppnå rätt temperatur. Det är däremot inte bara effekten som avgör om våfflan blir bra eller inte.

I vårt bäst i test av belgiska våffeljärn så har vi mer eller mindre endast gått på kundomdömen, pris och funktioner. Det finns helt enkelt knappt några oberoende test när det gäller belgiskt våffeljärn, däremot finns det flera stora test för traditionella våffeljärn.

Bäst i test vinnare blev Cloer 1445 som är ett fantastiskt och prisvärt våffeljärn för belgiska våfflor. Modellen har både fått toppbetyg från kundomdömen på bland annat tyska Amazon men också toppbetyg när vi tittar hos svenska butiker. Modellen ligger också precis rätt i pris och ger bra belgiska våfflor varje gång.

Källor

Svenska Bäst-i-test

Svenska testsidan har testat framförallt vanliga våffeljärn men i deras test finns det även belgiska våffeljärn så som t.ex. Cloer 1445, KitchenAid 110, Emerio WM-115008 och Sage The Smart Waffle. Toppbetyg fick både Cloer 1445 och den dyra premiumprodukten Sages belgiska våffeljärn. Läs mer om testet här.

Amerkanska Amazon

Detta test av belgiska våffeljärn har till största del använd sig av kundrecensioner från amerikanska företaget Amazon och en stor anledning till detta är för att alla deras kundrecensioner kommer från verifierade kunder. Oftast när man tittar på produktrecensioner eller kundrecensioner så kan man inte vara 100% säker att det verkligen är en kund som har köpt produkten. Vissa kundrecensioner kan faktiskt vara fejkade.

Hos Amazon så tillåter de endast kundrecensioner från verifierade köpare i deras tjänst och därför blir recensionerna extra intressanta. En annan väldigt viktig sak med recensioner hos Amazon är den stora mängden/antalet kundrecensioner som finns tillgängligt. Det är inte alls ovanligt att den bra produkt kan ha flera hundra eller till och med tusen kundrecensioner inom vissa produktkategorier.

Detta är några av de anledningar till varför vi väljer att använda Amazon som en form av betygkälla i vissa test. Speciellt när det fattas test på belgiska våffeljärn så har vi inget annat att gå på i vissa fall. Tyvärr så väljer de flesta bäst i test på nätet att endast testa de traditionella våffeljärnen, vilket kan tyckas vara lite tråkigt.

KitchenTime

Det händer då och då att butiken KitchenTime tar hem särskilda produkter för att testa huruvida bra produkten presterar och kan på så sätt avgöra om det är värt att satsa på att köpa hem ett större parti. Vår bäst i test vinnare i detta test, nämligen Cloer 1445 är en sådan produkt som de har tagit hem för att testa ytterligare.

Om du går in på KitchenTime så kommer du kunna läsa hela testet de utförde på detta fantastiska våffeljärn och enligt testpanelen själva så blev de väldigt imponerande över resultatet. Det är trots allt ett belgiskt våffeljärn som inte kostar speciellt mycket, men på hemmamarknaden i Tyskland så är detta ett väldigt välkänt våffeljärn.

Tyska Testmagazinet

Tyska tidningen testa våffeljärn under 2017 varav Tefal WM756D kammade hem förstaplatsen. Andra modeller som också testades var Chef Maker WMR-1600W, Emerio WM-110984 och Rosenstein & Söhne NC3687-3002. Bilder och mer information hittar du på Testmagazinet.


Borttagna modeller

Det finns olika anledningar till varför en produkt har tagits bort från vår bäst i test lista. Vanligaste anledningen är att produkten har utgått eller har ersatts med en bättre modell. Vi listar däremot borttagna modeller då dessa fortfarande kan vara intressanta för våra läsare.

Tristar WF-2141 - Billig men godkänd

Tristar WF-2141 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,1 av 5 hos tyska Amazon efter 200 kundrecensioner

Tristar WF-2195 (tidigare Tristar WF-2141) är ett relativt populärt belgiskt våffeljärn i utlandet och som också har fått väldigt bra kundrecensioner. Speciellt i Tyskland är modellen en riktig storsäljare men i Sverige är det fortfarande ett ganska ovanligt våffeljärn.

Enkel men en solid konstruktion

Likt de flesta andra modeller i detta test så har Tristar WF-2195 en väldigt gedigen konstruktion av rostfritt stål och kvalitén kommer inte göra dig missnöjd. Det belgiska våffeljärnet är relativt kompakt jämfört med andra konkurrenter, men trots detta så gör järnet ganska så stora våfflor. Storleken på våffeljärnet är bara 20 x 20 x 10 cm och är därför väldigt enkel att förvara.

Tristar våffeljärn erbjuder en effekt på 1 000 watt och har inga problem med att få upp värmen eller att grädda perfekta belgiska våfflor. Modellen har dessutom skydd mot överhettning.

För att kunna få till de där perfekta våfflorna så är Tristar WF-2195 utrustad med ett värmereglage och beroende på vilket recept du väljer att följa så kan rätt temperatur väljas. Vissa recept av belgiska våfflor kräver en högre temperatur än om du skulle göra det mer traditionella alternativen.

Järnet har en non-stick beläggning och har bara två LED-lampor som indikerar när järnet är igång, samt när rätt temperatur är uppnådd d.v.s. när våffeljärnet är redo att användas.

Specifikationer för Tristar WF-2141 belgiskt våffeljärn

 • Effekt på 1 000 watt
 • Gräddar två belgiska våfflor åt gången med en jämn gräddning
 • Överhettningsskydd
 • Non-stick beläggning
 • Justerbar temperatur