bästa betakaroten blir snabbare brun

Bästa betakaroten 2024 - Förläng din solbränna

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Det är hög tid att börja ta betakaroten inför vår och sommaren 2023. Betakaroten är ett populärt kosttillskott som lagras i huden och som sedan omvandlas till A-vitamin när kroppen känner behov. Förutom att det skyddar huden mot oxidativ stress så kan kosttillskottet ge en snyggare och djupare solbränna.

Även om påståendet ”brun utan sol” inte riktigt stämmer så kan betakaroten hjälpa avsevärt. Pigmenteringen i betakaroten gör att du blir brunare snabbare och solbrännan sitter dessutom i längre än om du inte åt betakaroten. Däremot bör man äta betakaroten mellan 10 till 12 veckor innan man ska vistas i solen för bästa effekt. Det ersätter däremot inte vanligt solskyddsmedel som skyddar mot farliga UV-strålar.

Nedanför hittar du marknadens bästa betakaroten produkter baserat på kundrecensioner, pris och innehåll. Vi har även tittat och jämfört popularitet hos svenska marknadsplatser för att hitta en testvinnare.

Betakaroten från Healthwell - Bästa betakaroten 2023

Bästa valet
Betakaroten från Healthwell bild
ButikPris
109:-Besök
109:-Besök
 • 4,5 av 5,0 - Toppbetyg från vanliga kunder som testat produkten

Healthwell är det märke som Svenskt Kosttillskott och Svensk Hälsokost står bakom och är allmänt känt för att leverera bra produkter inom flera olika kosttillskott. Nu säljer de även betakaroten i from av 30 kapslar per burk och är väldigt konkurrenskraftigt på flera sätt jämfört med andra liknande produkter på marknaden.

Det naturliga betakaroten från Healthwell har fått ta emot fantastiska kundrecensioner från sin användare och har nu fått ett toppbetyg. Pris och kundrecensioner har varit viktigt i avgörandet av bästa betakaroten 2023.

Naturligt betakaroten till ett bra pris

Vi stöttar produkter som har valt att använda 100% naturligt betakaroten och enligt oss så borde alla produkter inom detta område vara naturligt. Healthwell producerar sitt betakaroten från den gröna mikroalgen Dunaliella salina. Ett naturligt betakaroten har en avsevärt bättre upptagningsförmåga än det syntetisk alternativet, dessutom ger det bättre egenskaper som t.ex. bättre skydd.

Healthwell hävdar att deras nya förbättrade formula med solrosolja dessutom hjälper till att förbättra själva upptagningsförmågan, på så sätt uppnås resultatet på ett effektivare sätt. Det är dock inget vi kan bevisa och vi får helt enkelt lita på tillverkaren, däremot så berättar kundrecensionerna om att kosttillskottet fungerar mycket väl.

Varje kaspel innehåller 50 mg betakaroten och är en bra bit över den gräns som krävs för att få någon effekt. Mängden betakaroten passar in bra på de TDI-rekommendationer som finns för kortvarigt intag av mycket betakaroten. 50 mg är inget man bör äta året runt och varje dag, utan är en högre dosering som man bör köra i kortare perioder d.v.s. 6-12 veckor innan solsäsong/semester drar igång.

Även om inte friska personer kan överdosera betakaroten så bör du följa de anvisningar som finns på produkten.

De flesta personer ser en skillnad redan efter någon månad, men ju tidigare du är ute med doseringen, desto snabbare få du resultat. Healhwell rekommenderar att du börjar doseringen 2-3 månader innan solsäsongen kommer igång för bästa resultat. Fast ju tidigare, desto bättre.

 • Skäl att köpa
 • 30 kapslar per burk. Ju fler du köper, desto billigare blir det
 • 50 mg betakaroten per tablett och dag. En relativt hög dos som kan tas 2-3 månader innan solsäsongen/semester drar igång för bästa resultat
 • 100% naturligt betakaroten, ger avsevärt bättre effekt än syntetiskt
 • Innehåller även solrosolja som hjälper till med upptagningsförmågan
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Better You Betakaroten - Toppbetyg

Särskilt rekommenderad
Better You Betakaroten bild
ButikPris
179:-Besök
179:-Besök
179:-Besök
179:-Besök
179:-Besök
 • Toppbetyg från kunder som testat betakaroten Better You

Betakaroten Better You har fått väldigt bra kundomdömen hos svenska butiker och ligger bra till med både pris per tablett samt mängden betakaroten. 50 mg betakaroten är en bra mängd som annars är väldigt svårt att nå med vanlig kost.

Prisvärd betakaroten som är vegansk

Better You Betakaroten marknadsförs som extra stark men i självaverket så är den inte starkare än övriga betakaroten produkter vi har med i vårt bäst i test. En tablett innehåller däremot 50 mg betakaroten som är en bra nivå och är också den nivå vi ser på andra produkter.

Med en daglig dos på 50 mg får kroppen en ordentlig mängd betakaroten som kroppen kan lagra i hud, hår, naglar med mera. En nivå på 50 mg är annars väldigt svårt att uppnå genom vanlig allsidig kost så länge du inte äter mycket morötter eller liknande.

Ett stort plus är avsaknaden av aktiva ingredienser och att allt innehåll är veganskt. Så är även kapslarna. Precis som många andra betakarotenprodukter så rekommenderar Better You att du börjar äta kapslarna ungefär 10 veckor innan solsäsongen börjar för bästa resultat. Då det inte finns några aktiva ingredienser så rekommenderas det att du äter dina kapslar i samband med en måltid då den är fettlöslig.

En burk räcker till ungefär 6-7 veckor och därför kommer det krävas 2 burkar under dessa 10 veckor.  

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga kunder som testat produkten
 • 100% naturligt och rent betakaroten
 • Utan aktiva ingredienser
 • 50 mg betakaroten per tablett
 • En burk räcker ungefär 6-7 veckor
 • Better You betakaroten bör tas 10 veckor innan solsäsongen börjar för bästa resultat
 • Bör också ätas i samband med en måltid då inga aktiva ingredienser finns
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Bringwell Maxosol - Populär produkt

Särskilt rekommenderad
Bringwell Maxosol bild
ButikPris
159:-Besök
159:-Besök
159:-Besök
209:-Besök
 • Toppbetyg från konsumenter som testat kosttillskottet

Bringwell Maxosol är en annan väldigt populär produkt inom betakaroten-kosttillskott och är den produkt som de flesta väljer för att motverka soleksem på semestern. Detta är ett väldigt vanligt problem för många svenskar i Skandinavien och det är för att vi har för lite färgpigment i huden som kan skydda emot plötslig solbränna. Att börja sin utomlandssemester med en ordentlig solsveda är något vi gärna undviker.

Maxosol är en mycket populär betakaroten-produkt och som har fått toppbetyg bland alla kundrecensioner som finns hos de olika butikerna.

Betakaroten året runt

Maxosol från Bringwell går att äta regelbundet och kan intas året runt om så önskas. På så sätt så slipper du vara vinterblek under hela vinterhalvåret. Denna produkt innehåller inte lika mycket betakaroten som bäst i test vinnaren och kan därför intas året runt, enligt rekommenderad RDI-dosering. Men Maxosol kan också intas en period innan du åker i väg på semester eller innan sommarhalvåret börjar om du inte vill äta året runt.

Om man inte ska äta Maxosol året runt så rekommenderar tillverkaren att du börjar ungefär 10 veckor innan skyddet eller effekten behövs. Åker du i väg på solsemester så är det en bra idé att fortsätta äta Maxosol-kosttillskott under hela semestern och även en period efteråt. Fortsätter du ta kosttillskottet efter semestern så kommer din fina, bruna solbränna sitta i längre.

Bringwell Maxosol innehåller 15 mg naturligt betakaroten och följer de rekommendationer för ODI-doseringsmängd. Men preparatet innehåller även andra vitaminer som vitamain C,E,B3,B6,B7, zink, koppar, selen med mera och dessa ämnen hjälper bland annat till för att skydda huden emot soleksem.

Som vanligt vill vi säga att detta kosttillskott inte ersätter helt vanligt solskydd och är endast ett komplement.

Om du jagar efter ett kosttillskott som skyddar emot soleksem och även vill kunna bli brunare fortare så är detta en väldigt bra betakarotenprodukt. Vi gillar att Bringwell har valt ut det bästa vitaminerna som hjälper till för att skydda hud, men också mineraler som tar hand om huden och förstärker pigmenteringen i hår, naglar och hyn.

 • Skäl att köpa
 • 60 kapslar per ask, räcker två månader
 • 15 mg betakaroten per tablett, följer ODI-doseringen
 • Fungerar väldigt bra för att motverka soleksem
 • Du blir lättare brun och får på så sätt ett bättre skydd snabbare
 • Innehåller gott om mineraler och vitaminer
 • 100% naturligt betakaroten
 • Kan intas året runt för att slippa vara vinterblek eller så kan det intas 10 veckor innan önskad effekt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Core Betakaroten - Bra kundomdömen

Core Betakaroten bild
ButikPris
99:-Besök
99:-Besök
 • Toppbetyg hos SvensktKosttillskott från kunder som har testat produkten

Core betakaroten är ett kosttillskott som är framtaget för att underlätta kroppens upptagningsförmåga av betakaroten. Kosttillskottet innehåller därför inte bara 100% naturlig betakaroten som många andra produkter, utan innehåller även MCT-olja (kokosnöt) och svartpepparextrakt före bättre upptagningsförmåga.

Betakaroten ska alltså vara fettlösligt och på sätt ska kokosnötsoljan förbättra upptagningsförmågan då kosttillskottet behöver tillgång till fett. När vi läser kundomdömen så är i princip alla positiva till produkten och vissa hävdar också att denna blandning ger ett bättre resultat.

Det är också värt att nämna att mängden betakaroten i dessa kapslar är av de högre graden på 50 mg per kapsel. Vilket är avsevärt högre innehåll än t.ex. storsäljaren Bringwell Maxosol som bara är på 15 mg. Däremot är den jämförelsen kanske inte så rättvis då Maxosol innehåller andra vitaminer också.

Core betakaroten är bäst till dig som vill ta detta kosttillskott utan andra mineraler och vitaminer. Äter du andra kosttillskott samtidigt så är detta ett bra val. Även om vitaminer är bra så är det aldrig en bra idé att överdosera. Då Core betakaroten innehåller 50 mg så ska inte detta kosttillskott intas året runt utan endast under några månader.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kundomdömen från kunder som har testat
 • Kostnadsmässigt så ligger denna produkt i klass med bäst i test vinnaren
 • 30 kapslar per burk
 • Innehåller 50 mg betakaroten (naturlig), MCT olja, svartpepparextrakt
 • Bör börja intas ungefär 2-3 månader innan säsongen för bästa resultat
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Naturens Apotek Betakaroten - Rent betakaroten

Naturens Apotek Betakaroten bild
ButikPris
109:-Besök
109:-Besök

Naturens Apotek har nu även ett betakaroten-kosttillskott ute på marknaden och är framförallt framtagen för de personer som bara vill åt rent betakaroten. I dessa tabletter får du inga andra vitaminer eller mineraler.

Rent betakaroten

Det finns vissa tillfällen eller personer som gärna tar rent betakaroten och inget annat. Det kan så klart finnas flera olika anledningar varför man vill undvika ytterligare mineraler samt vitaminer. Det kan vara allt från att man äter någon medicin som krockar eller att man redan äter något kosttillskott som gör att man får i sig för mycket vitaminer.

Betakaroten från Naturens Apotek är det bästa valet om du bara vill ha rent 25 mg betakaroten per tablett och inget annat. 25 mg betakaroten är en bit över den gräns som tillåter året runt intag och därför bör du endast ta dessa tabletter i perioder. En sådan period kan vara 2-3 månader innan önskat resultat och kanske någon period efteråt för att förlänga solbrännan.

Produkten är fri från sötningsmedel, glutenfri, laktosfri, mjölkfri.

Specifikationer för Naturens Apotek Betakaroten

 • Skäl att köpa
 • 90 tabletter per burk, räcker ungefär 3 månader
 • Innehåller endast 100% betakaroten (25 mg), inga vitaminer eller mineraler
 • Billig betakaroten räknat per kapsel
 • Fri från sötningsmedel, gluten, laktos, mjölk
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Betakaroten – Skyddar och ger en bättre solbrännabetakaroten skyddar mot solbränna

Betakaroten är något som har blivit väldigt populärt de senaste åren och det finns egentligen flera olika anledningar till detta. Den största anledningen till varför betakaroten är så populärt är på grund av dess brun utan sol egenskaper och för att det skyddar huden något d.v.s. du blir inte lika lätt solbränd.

Det är lätt att man hänt att man misstolkar saker som ”brun utan sol” och ”skyddar huden”, även om detta stämmer till en viss del så bör man vara uppmärksam om vad det egentligen innebär. Att stoppa i sig betakaroten och sedan tro att man är 100% skyddad mot solens strålar är direkt felaktigt. Läs hela vår guide om hur betakaroten kan hjälpa dig och din kropp.

Det finns så klart en hel del andra positiva egenskaper med betakaroten och vi kommer försöka täcka av de flesta frågor angående denna antioxidant som sedan blir vitamin A i kroppen.

Så vad är betakaroten och vart kommer det från?

vad är betakarotenBetakaroten är ett ämne som tillhör gruppen karotenoider, som är ett naturligt ämne som återfinns i olika gröna och gula grönsaker samt vanlig frukt. Detta ämne finns i bland annat morötter, grönkål, spenat och persilja, vilket är där vi får i oss det vanligtvis.

När betakaroten sedan hamnar i våra kroppar så lagras det i vårt hudlager d.v.s. hudens fettvävnad och det är där vi får den första positiva effekten av betakaroten. Betakaroten har nämligen en gyllenbrun färg och detta hjälper/förstärker därför hudens färg något, därav ”brun utan sol”. Men detta ger bara en liten tonskillnad och det är inte förrns vi börjar sola som det verkligen ger en riktigt bra effekt.

Betakaroten är ett kosttillskott som hjälper solbrännan avsevärt, men att säga att det är ”brun utan sol” är lite felaktigt.

Kroppen kan sedan själv omvandla den lagrade betakaroten och då görs det om till helt vanligt vitamin A, som har flera väldigt viktiga och positiva egenskaper på kroppen. Hur mycket betakaroten som ska omvandlas till A-vitamin eller när, bestämmer din kropp själv och är inget vi själva kan styra över.

Vilka positiva effekter ger betakaroten?

Betakaroten har flera väldigt bra egenskaper på kroppen och faktum är att vissa effekter syns tydligt på oss i form av friskare hy. Det har varit allmänt känt länge över hur positivt betakaroten har på våra kroppar och senaste 10 årens så har det även börjat komma i from av kosttillskott. Det mest vanliga idag är att vi inte får i oss tillräckligt med betakaroten och det är egentligen bara de som äter mycket grönt som får i sig den rekommenderade dosen. Läs mer om dosering lite längre ner.

snabb och snygg solbrännaDet bästa med betakaroten är dess positiva effekter när vi solar och är också den största anledningen till varför vi köper detta kosttillskott/vitamin. För det första ger det en grundfärg utan att vi ens har solar och det är bevisat av forskare sen länge.

Har man dessutom ett bra lager av betakaroten lagrat direkt i hudens fettvävnad så skyddar detta en något och det blir inte lika enkelt att bränna sig i solen. På så sätt får vi också en betydligt jämnare och snyggare solbränna. Det är dock värt att påpeka att detta skydd inte ersätter vanlig sololja och skyddar inte mot UV-strålning.

Betakaroten ökar pigmenteringen i huden med dess naturliga gyllenbruna färg och när du solar så blir huden brun, vilket också förstärks med den extra pigmenteringen från betakaroten. Du kommer helt enkelt uppleva det som att din hy blir lättare brun och du behöver inte sola lika mycket för att nå önskat resultat. Så i stället för ”brun utan sol” så borde det kallas för ”brun med mindre sol”.

Men förutom att du blir brunare snabbare när du solar så har betakaroten flera andra väldigt positiva egenskaper och det är också något som många även är intresserade över när de köper detta kosttillskott.

Några av de positiva egenskaper som betakaroten kan ge kroppen

 • Förstärker kroppens immunförsvar
 • Positivt för matsmältningen
 • Kolesterolsänkande
 • Skyddar huden lite extra från att brännas i solen. Du får då alltså en jämnare solbränna
 • Pigmenteringen gör att du lättare blir solbrun och du behöver sola mindre för samma resultat
 • Förbättrar och förstärker kroppens slemhinnor
 • Förbättrar nattseende och motverkar olika ögonsjukdomar
 • Förbättrar läkning av benbrott
 • Kan lindra astma eller andra andningssvårigheter då slemhinnor förbättras

Dosering av betakaroten

De flesta idag underdoserar betakaroten garanterat och även om du äter vanlig husmanskost så är det svårt att nå upp till de gränsvärden som Livsmedelsverket rekommenderar. Det är egentligen bara du som äter en växtbaserad kost som kommer upp i de nivåer som rekommenderas och även där i vissa fall räcker det inte.

Att inta rikligt med betakaroten precis innan och under solsäsongen är alltså rekommenderat för att kunna uppnå de bästa effekterna.

När man pratar om dosering så finns där olika gränsvärden så som t.ex. RDI, ODI och TDI. RDI är det värde som rekommenderar det dagliga intaget för att motverka bristsjukdomar. Det är också detta värde som Livsmedelsverket, vården, dietister har valt att följa.

ODI är det värde som anger den mest optimala mängden per dag och som dessutom kan förstärka kroppens olika fysiologiska skydd. TDI står för terapeutiskt dagligt intag och detta är en så kallad megados d.v.s. detta ska endast intas under korta perioder för att ge extra skjuts till kroppen. Man bör gärna rådfråga läkare vid denna typ av dosering.

Rekommenderad dosering av betakaroten
 • RDI: 3-6 mg
 • ODI: 6-15 mg
 • TDI: 15-600 mg

En vanlig husmanskost ger ungefär 1-3 mg per dag och en starkt växtbaserad kost kan ge allt från 5-20 mg per dag. Ett typiskt kosttillskott som är inriktat på att leverera betakaroten innehåller allt från 50 till 100 mg per tablett, i vissa fall mindre eller mera.

Där finns ingen känd toxicitet gällande överdosering av betakaroten då kroppen själv väljer när och hur mycket som ska omvandlad till A-vitamin. Däremot kan man få orangefärgad hy om man äter över rekommenderad dosering, så ser till att följa de rekommendationer som medföljer produkten.

Där finns dock studier som visar på att rökare med cancer och alkoholister kan ta skada av höga doser av betakaroten och bör därför undvika detta kosttillskott.

När ska du börja ta betakaroten för att uppnå bättre solbränna?

Detta är inget ämne som snabbt värkar över natten, utan det är bra om du börjar i god tid innan semestern eller då du vill kunna bli brun snabbare. De flesta är överens om att det är bra om man börjar äta extra betakaroten redan 4-8 veckor innan det är dags att börja sola.

Så om du ska iväg på semester under vintern eller annan årstid och vill optimera ditt solande så att du kan bli ordentligt brun, så bör du börja äta betakaroten en till två månader innan du åker. Ju tidigare du börjar, desto bättre effekt kommer det ha på ditt solande och du behöver inte sola lika länge för att uppnå ett bra resultat.

Genom att äta betakaroten innan semestern så kommer du också få ett litet skydd, vilket är extra viktigt när man byter från ingen sol hemma till stark sol utomlands. Dessutom så varar din solbränna längre när du väl återvänder hem från semestern.


FAQ – Vanliga frågor om betakaroten

 1. Inget händer när jag tar betakaroten?
 2. Hur tidigt bör man börja med betakaroten?
 3. Hur mycket betakaroten finns det i en morot?
 4. Ersätter betakaroten vanligt solskydd?
 5. Blir jag brun utan sol genom att äta betakaroten?
 6. Hur mycket betakaroten per dag?
 7. Är betakaroten farligt?

Inget händer när jag tar betakaroten?

Effekten av betakaroten är inte omedelbar och behöver byggas upp i cirka 2-3 månader innan du ska vistas i solen. Så länge du du äter enligt anvisningarna så bör de se en effekt efter 3 månader.

Hur tidigt bör man börja med betakaroten?

Ju tidigare, desto bättre. Men en bra riktlinje är att starta doseringen ungefär tre månader innan du ska på semester för att uppnå önskat resultat. Genom att börja tidigt har din hud ett litet försprång och på så sätt bränner du dig inte lika lätt.

Hur mycket betakaroten finns det i en morot?

En lagom stor morot väger någonstans omkring 100 gram vilket ger ungefär 6 mg betakaroten. Det kan jämföras med betakaroten tabletter som innehåller 50 mg vilket innebär att du måste äta 1 kg morötter dageligen för att uppnå samma effekt. Äta så mycket morötter är inget som rekommenderas då rotfrukter tar upp kadmium från jorden som inte är hälsosamt.

Ersätter betakaroten vanligt solskydd?

Betakaroten har visat sig kunna ge skydd mot solen i form av att du inte bränner dig lika enkelt. Men när det gäller det farliga UV-ljuset så skyddar inte betakaroten överhuvudtaget och du bör därför också använda bra solskyddskräm när du är ute i solen.

Blir jag brun utan sol genom att äta betakaroten?

Alldeles för ofta läser vi på hemsidor att betakaroten ska göra en brun bara genom att äta tabletter. Men det stämmer inte riktigt. Betakaroten kan däremot göra det enklare att bli brun när du solar d.v.s. resultatet kommer snabbare och solbrännan håller sig också längre. Betakaroten skyddar också så att du inte bränner dig lika enkelt och lider du av soleksem så vittnar många om att betakaroten även motverkar detta.

Hur mycket betakaroten per dag?

Vitamindosering är viktigt att känna till och när det gäller betakaroten så är ODI-värdet 5-15 mg (optimalt dagligt intag) d.v.s. över 15 mg så kan du inte ta tillskottet varje dag under hela året. Många av de produkter vi listar innehåller högre dosering upp emot 50 mg och dessa kosttillskott ska endast tas under kortare perioder t.ex. inför sommaren. 

Är betakaroten farligt?

Vad vi vet så finns det inget som pekar på att betakaroten skulle vara farligt i stora mängder d.v.s. där finns ingen känd toxicitet. Är du däremot rökare eller går på diet så finns det studier på att det skulle kunna vara farligt med för höga doser. Enligt livsmedelsverket finns det en studie som pekar på att dödligheten ökar för personer som har lungcancer och som äter betakaroten. När det gäller bantning eller dieter så kan det öka känsligheten för betakaroten.


Så valde vi ut produkter till vår jämförelse över bästa betakaroten

Bästa betakaroten 2023Betakaroten är väldigt intressant för oss som befinner sig i norra Europa där solen inte skiner året runt. Speciellt när vi ska resa till varmare länder med mycket sol under vinterhalvåret eller när våren står för dörren. Men glöm inte bort solkrämen för betakaroten ersätter inte detta fantastiska skydd.

Men varför inte bara äta morötter för att få i sig betakaroten? Det krävs en hel del morötter för att få i sig en hög dos av betakaroten och för att uppnå den gyllenbruna färgen krävs en högre dos. Äter du 500 gram morötter om dagen kan du däremot förvänta dig en effekt. Hela anledningen till varför huden får en orangebrun hudton är för att kroppen inte kan ta hand om all betakaroten. Allt överskott lagras i huden vilket också ger en djupare färgton i kombination med solbränna.

Nu är betakaroten inget speciellt att framställa och därför fungerar egentligen vilken produkt som helst på marknaden. Därför har pris varit en avgörande faktor när vi valde ut bästa betakaroten till vårt jämförelsetest. Koncentration av mängden betakaroten och mängden kapslar har därför varit extra viktigt.

Kundrecensioner har också varit avgörande då oberoende tester av betakaroten helt enkelt inte finns. Det finns helt enkelt inget att testa förutom att mängden betakaroten stämmer överens med innehållsförteckningen. Vi har också tittar på marknadsplatser och jämfört populariteten mellan de olika produkterna.

Källor, Studier & Forskning

Konsumentomdömen och marknadsplatser

Helt vanliga kundomdömen och recensioner har varit en viktig faktor när vi valde ut produkter. För 2023 har vi gått igenom dessa recensioner i jakt på både positiva och negativa effekter. Betakaroten är nu ett så pass pålitligt kosttillskott att det inte finns så många negativa effekter. Från vad vi har kunnat läsa oss till så finns det inga kända biverkningar av att ta betakaroten. Däremot finns det en liten varning till rökare där man har kunnat hitta ett litet samband mellan betakaroten och lungcancer.

Uppsala Universitet

Vanligtvis så ska antioxidanter vara nyttigt för våra kroppar och till största skaran så stämmer detta. Men det finns en eller några grupper som inte alls drar nytta av de positiva effekter som betakaroten oftast ger. De grupper som har höga nivåer av oxidativ stress så som storrökare kan direkt ta skapa av att äta betakaroten.

Dessa studier visar direkt på att antioxidanter inte är en självklart ofarliga som man har trott förr och man bör därför känna till att det trots allt finns högre risker för vissa grupper. Uppsala Universitet.