Bästa betakaroten 2019 – Förläng din solbränna

bästa betakaroten

Betakaroten har flera väldigt bra effekter på våra kroppar och är framförallt populärt som ett kosttillskott för att förbättra sin solbränna under sommarhalvåret. Vill du få till en riktigt fin och jämn solbränna i sommar så är betakaroten det bästa kosttillskottet och även om påståendet ”brun utan sol” inte riktigt stämmer, så hjälper betakaroten avsevärt.

Kosttillskottet betakaroten gör att du får brunare hy avsevärt snabbare under solen och du behöver inte sola lika mycket för att uppnå samma eller bättre resultat än tidigare. Pigmenteringen i betakaroten gör att du blir brunare snabbare och solbrännan sitter dessutom i längre än om du inte åt betakaroten. Denna antioxidant skyddar också huden något och du blir inte lika lätt bränd i solen när du solar. Det ersätter dock inte vanligt solskydd.

Vi har kollat över hela marknaden i jakten på bästa betakaroten och har kommit fram till ett par alternativ som troligtvis uppfyller dina krav för en snyggare solbränna. Betakaroten finns naturligt i grönsaker/frukt, men det är inte så enkelt att få i sig tillräckligt för att uppnå den rätta effekten. Detta ämne kan framställas på olika sätt och vi sätter högre betyg på de produkter som innehåller naturligt betakaroten, då det ger bättre effekt. Pris och kundrecensioner har också varit en viktig del över hur vi har valt ut de bästa produkterna.


Uppdaterad våren 2019


Betakaroten från Healthwell – Bästa betakaroten 2019

healthwell betakaroten

ButikPris
219:-Besök
219:-Besök

Healthwell är det märke som Svenskt Kosttillskott och Svensk Hälsokost står bakom och är allmänt känt för att leverera bra produkter inom flera olika kosttillskott. Nu säljer de även betakaroten i from av 30 kapslar per burk och är väldigt konkurrenskraftigt på flera sätt jämfört med andra liknande produkter på marknaden.

Det naturliga betakaroten från Healthwell har fått ta emot fantastiska kundrecensioner från sin användare och har nu fått ett toppbetyg. Pris och kundrecensioner har varit viktigt i avgörandet av bästa betakaroten 2018.

Naturligt betakaroten till ett bra pris

Vi stöttar produkter som har valt att använda 100% naturligt betakaroten och enligt oss så borde alla produkter inom detta område vara naturligt. Healthwell producerar sitt betakaroten från den gröna mikroalgen Dunaliella salina. Ett naturligt betakaroten har en avsevärt bättre upptagningsförmåga än det syntetisk alternativet, dessutom ger det bättre egenskaper som t.ex. bättre skydd.

Healthwell hävdar att deras nya förbättrade formula med solrosolja dessutom hjälper till att förbättra själva upptagningsförmågan, på så sätt uppnås resultatet på ett effektivare sätt. Det är dock inget vi kan bevisa och vi får helt enkelt lita på tillverkaren, däremot så berättar kundrecensionerna om att kosttillskottet fungerar mycket väl.

Varje kaspel innehåller 50 mg betakaroten och är en bra bit över den gräns som krävs för att få någon effekt. Mängden betakaroten passar in bra på de TDI-rekommendationer som finns för kortvarigt intag av mycket betakaroten. 50 mg är inget man bör äta året runt och varje dag, utan är en högre dosering som man bör köra i kortare perioder d.v.s. 6-12 veckor innan solsäsong/semester drar igång.

Även om inte friska personer kan överdosera betakaroten så bör du följa de anvisningar som finns på produkten.

De flesta personer ser en skillnad redan efter någon månad, men ju tidigare du är ute med doseringen, desto snabbare få du ditt resultat. Healhwell rekommenderar att du börjar doseringen 2-3 månader innan solsäsongen kommer igång för bästa resultat. Fast ju tidigare, desto bättre.

Specifikationer för bästa betakaroten 2018 – Healthwell

 • 30 kapslar per burk. Ju fler du köper, desto billigare blir det.
 • 50 mg betakaroten per tablett och dag. En relativt hög dos som kan tas 2-3 månader innan solsäsongen/semester drar igång för bästa resultat.
 • 100% naturligt betakaroten, ger avsevärt bättre effekt än syntetiskt.
 • Innehåller även solrosolja som hjälper till med upptagningsförmågan.

Bringwell Maxosol – Populär produkt

ButikPris
115:-Besök
115:-Besök
169:-Besök

Bringwell Maxosol är en annan väldigt populär produkt inom betakaroten-kosttillskott och är den produkt som de flesta väljer för att motverka soleksem på semestern. Detta är ett väldigt vanligt problem för många svenskar i Skandinavien och det är för att vi har för lite färgpigment i huden som kan skydda emot plötslig solbränna. Att börja sin utomlandssemester med en ordentlig solsveda är något vi gärna undviker.

Maxosol är en mycket populär betakaroten-produkt och som har fått toppbetyg bland alla kundrecensioner som finns hos de olika butikerna.

Betakaroten året runt

Maxosol från Bringwell går att äta regelbundet och kan intas året runt om så önskas. På så sätt så slipper du vara vinterblek under hela vinterhalvåret. Denna produkt innehåller inte lika mycket betakaroten som bäst i test vinnaren och kan därför intas året runt, enligt rekommenderad RDI-dosering. Men Maxosol kan också intas en period innan du åker i väg på semester eller innan sommarhalvåret börjar om du inte vill äta året runt.

Om man inte ska äta Maxosol året runt så rekommenderar tillverkaren att du börjar ungefär 10 veckor innan skyddet eller effekten behövs. Åker du i väg på solsemester så är det en bra idé att fortsätta äta Maxosol-kosttillskott under hela semestern och även en period efteråt. Fortsätter du ta kosttillskottet efter semestern så kommer din fina, bruna solbränna sitta i längre.

Bringwell Maxosol innehåller 15 mg naturligt betakaroten och följer de rekommendationer för ODI-doseringsmängd. Men preparatet innehåller även andra vitaminer som vitamain C,E,B3,B6,B7, zink, koppar, selen med mera och dessa ämnen hjälper bland annat till för att skydda huden emot soleksem.

Som vanligt vill vi säga att detta kosttillskott inte ersätter helt vanligt solskydd och är endast ett komplement.

Om du jagar efter ett kosttillskott som skyddar emot soleksem och även vill kunna bli brunare fortare så är detta en väldigt bra betakarotenprodukt. Vi gillar att Bringwell har valt ut det bästa vitaminerna som hjälper till för att skydda hud, men också mineraler som tar hand om huden och förstärker pigmenteringen i hår, naglar och hyn.

Specifikationer för Maxosol från Bringwell

 • 60 kapslar per ask, räcker två månader.
 • 15 mg betakaroten per tablett, följer ODI-doseringen.
 • Fungerar väldigt bra för att motverka soleksem.
 • Du blir lättare brun och får på så sätt ett bättre skydd snabbare.
 • Innehåller gott om mineraler och vitaminer.
 • 100% naturligt betakaroten.
 • Kan intas året runt för att slippa vara vinterblek eller så kan det intas 10 veckor innan önskad effekt.

Naturens Apotek Betakaroten – Rent betakaroten

Naturens Apotek Betakaroten

ButikPris
96:-Besök
96:-Besök

Naturens Apotek har nu även ett betakaroten-kosttillskott ute på marknaden och är framförallt framtagen för de personer som bara vill åt rent betakaroten. I dessa tabletter får du inga andra vitaminer eller mineraler.

Rent betakaroten

Det finns vissa tillfällen eller personer som gärna tar rent betakaroten och inget annat. Det kan så klart finnas flera olika anledningar varför man vill undvika ytterligare mineraler samt vitaminer. Det kan vara allt från att man äter någon medicin som krockar eller att man redan äter något kosttillskott som gör att man får i sig för mycket vitaminer.

Betakaroten från Naturens Apotek är det bästa valet om du bara vill ha rent 25 mg betakaroten per tablett och inget annat. 25 mg betakaroten är en bit över den gräns som tillåter året runt intag och därför bör du endast ta dessa tabletter i perioder. En sådan period kan vara 2-3 månader innan önskat resultat och kanske någon period efteråt för att förlänga solbrännan.

Produkten är fri från sötningsmedel, glutenfri, laktosfri, mjölkfri.

Specifikationer för Naturens Apotek Betakaroten

 • 90 tabletter per burk, räcker ungefär 3 månader.
 • Innehåller endast 25 mg betakaroten, inga vitaminer eller mineraler.

betakaroten skyddar mot solbränna

Betakaroten – Skyddar och ger en bättre solbränna

Betakaroten är något som har blivit väldigt populärt de senaste åren och det finns egentligen flera olika anledningar till detta. Den största anledningen till varför betakaroten är så populärt är på grund av dess brun utan sol egenskaper och för att det skyddar huden något d.v.s. du blir inte lika lätt solbränd.

Det är lätt att man hänt att man misstolkar saker som ”brun utan sol” och ”skyddar huden”, även om detta stämmer till en viss del så bör man vara uppmärksam om vad det egentligen innebär. Att stoppa i sig betakaroten och sedan tro att man är 100% skyddad mot solens strålar är direkt felaktigt. Läs hela vår guide om hur betakaroten kan hjälpa dig och din kropp.

Det finns så klart en hel del andra positiva egenskaper med betakaroten och vi kommer försöka täcka av de flesta frågor angående denna antioxidant som sedan blir vitamin A i kroppen.

Så vad är egentligen betakaroten och vart kommer det från?

vad är betakarotenBetakaroten är ett ämne som tillhör gruppen karotenoider, som är ett naturligt ämne som återfinns i olika gröna och gula grönsaker samt vanlig frukt. Detta ämne finns i bland annat morötter, grönkål, spenat och persilja, vilket är där vi får i oss det vanligtvis.

När betakaroten sedan hamnar i våra kroppar så lagras det i vårt hudlager d.v.s. hudens fettvävnad och det är där vi får den första positiva effekten av betakaroten. Betakaroten har nämligen en gyllenbrun färg och detta hjälper/förstärker därför hudens färg något, därav ”brun utan sol”. Men detta ger bara en liten tonskillnad och det är inte förrns vi börjar sola som det verkligen ger en riktigt bra effekt.

Betakaroten är ett kosttillskott som hjälper solbrännan avsevärt, men att säga att det är ”brun utan sol” är lite felaktigt.

Kroppen kan sedan själv omvandla den lagrade betakaroten och då görs det om till helt vanligt vitamin A, som har flera väldigt viktiga och positiva egenskaper på kroppen. Hur mycket betakaroten som ska omvandlas till A-vitamin eller när, bestämmer din kropp själv och är inget vi själva kan styra över.

Vilka positiva effekter ger betakaroten?

Betakaroten har flera väldigt bra egenskaper på kroppen och faktum är att vissa effekter syns tydligt på oss i form av friskare hy. Det har varit allmänt känt länge över hur positivt betakaroten har på våra kroppar och senaste 10 årens så har det även börjat komma i from av kosttillskott. Det mest vanliga idag är att vi inte får i oss tillräckligt med betakaroten och det är egentligen bara de som äter mycket grönt som får i sig den rekommenderade dosen. Läs mer om dosering lite längre ner.

snabb och snygg solbrännaDet bästa med betakaroten är dess positiva effekter när vi solar och är också den största anledningen till varför vi köper detta kosttillskott/vitamin. För det första ger det en grundfärg utan att vi ens har solar och det är bevisat av forskare sen länge.

Har man dessutom ett bra lager av betakaroten lagrat direkt i hudens fettvävnad så skyddar detta en något och det blir inte lika enkelt att bränna sig i solen. På så sätt får vi också en betydligt jämnare och snyggare solbränna. Det är dock värt att påpeka att detta skydd inte ersätter vanlig sololja och skyddar inte mot UV-strålning.

Betakaroten ökar pigmenteringen i huden med dess naturliga gyllenbruna färg och när du solar så blir huden brun, vilket också förstärks med den extra pigmenteringen från betakaroten. Du kommer helt enkelt uppleva det som att din hy blir lättare brun och du behöver inte sola lika mycket för att nå önskat resultat. Så i stället för ”brun utan sol” så borde det kallas för ”brun med mindre sol”.

Men förutom att du blir brunare snabbare när du solar så har betakaroten flera andra väldigt positiva egenskaper och det är också något som många även är intresserade över när de köper detta kosttillskott.

Några av de positiva egenskaper som betakaroten kan ge kroppen

 • Förstärker kroppens immunförsvar.
 • Positivt för matsmältningen.
 • Kolesterolsänkande.
 • Skyddar huden lite extra från att brännas i solen. Du får då alltså en jämnare solbränna.
 • Pigmenteringen gör att du lättare blir solbrun och du behöver sola mindre för samma resultat.
 • Förbättrar och förstärker kroppens slemhinnor.
 • Förbättrar nattseende och motverkar olika ögonsjukdomar.
 • Förbättrar läkning av benbrott.
 • Kan lindra astma eller andra andningssvårigheter då slemhinnor förbättras.

Dosering av betakaroten

De flesta idag underdoserar betakaroten garanterat och även om du äter vanlig husmanskost så är det svårt att nå upp till de gränsvärden som Livsmedelsverket rekommenderar. Det är egentligen bara du som äter en växtbaserad kost som kommer upp i de nivåer som rekommenderas och även där i vissa fall räcker det inte.

Att inta rikligt med betakaroten precis innan och under solsäsongen är alltså rekommenderat för att kunna uppnå de bästa effekterna.

När man pratar om dosering så finns där olika gränsvärden så som t.ex. RDI, ODI och TDI. RDI är det värde som rekommenderar det dagliga intaget för att motverka bristsjukdomar. Det är också detta värde som Livsmedelsverket, vården, dietister har valt att följa.

ODI är det värde som anger den mest optimala mängden per dag och som dessutom kan förstärka kroppens olika fysiologiska skydd. TDI står för terapeutiskt dagligt intag och detta är en så kallad megados d.v.s. detta ska endast intas under korta perioder för att ge extra skjuts till kroppen. Man bör gärna rådfråga läkare vid denna typ av dosering.

Rekommenderad dosering av betakaroten
 • RDI: 3-6 mg
 • ODI: 6-15 mg
 • TDI: 15-600 mg

En vanlig husmanskost ger ungefär 1-3 mg per dag och en starkt växtbaserad kost kan ge allt från 5-20 mg per dag. Ett typiskt kosttillskott som är inriktat på att leverera betakaroten innehåller allt från 50 till 100 mg per tablett, i vissa fall mindre eller mera.

Där finns ingen känd toxicitet gällande överdosering av betakaroten då kroppen själv väljer när och hur mycket som ska omvandlad till A-vitamin. Däremot kan man få orangefärgad hy om man äter över rekommenderad dosering, så ser till att följa de rekommendationer som medföljer produkten.

Där finns dock studier som visar på att rökare med cancer och alkoholister kan ta skada av höga doser av betakaroten och bör därför undvika detta kosttillskott.

När ska du börja ta betakaroten för att uppnå bättre solbränna?

Detta är inget ämne som snabbt värkar över natten, utan det är bra om du börjar i god tid innan semestern eller då du vill kunna bli brun snabbare. De flesta är överens om att det är bra om man börjar äta extra betakaroten redan 4-8 veckor innan det är dags att börja sola.

Så om du ska iväg på semester under vintern eller annan årstid och vill optimera ditt solande så att du kan bli ordentligt brun, så bör du börja äta betakaroten en till två månader innan du åker. Ju tidigare du börjar, desto bättre effekt kommer det ha på ditt solande och du behöver inte sola lika länge för att uppnå ett bra resultat.

Genom att äta betakaroten innan semestern så kommer du också få ett litet skydd, vilket är extra viktigt när man byter från ingen sol hemma till stark sol utomlands. Dessutom så varar din solbränna längre när du väl återvänder hem från semestern.


Källor, Studier & Forskning

Uppsala Universitet

Vanligtvis så ska antioxidanter vara nyttigt för våra kroppar och till största skaran så stämmer detta. Men det finns en eller några grupper som inte alls drar nytta av de positiva effekter som betakaroten oftast ger. De grupper som har höga nivåer av oxidativ stress så som storrökare kan direkt ta skapa av att äta betakaroten.

Dessa studier visar direkt på att antioxidanter inte är en självklart ofarliga som man har trott förr och man bör därför känna till att det trots allt finns högre risker för vissa grupper. Uppsala Universitet.