Känns det som om luften inomhus är för torr? Hur motsägelsefullt det än kan låta så kan det kan faktiskt bero på att luftfuktigheten är för hög. Både för hög och för låg luftfuktighet kan nämligen ge en känsla av torr luft och problem med torra luftvägar, ögon och torr hud. Vid för hög luftfuktighet kan det också bildas mögel och partiklar i luften som irriterar lika mycket som torr luft kan göra. Därför kan det vara bra att ta reda på vad du reagerar på för att kunna åtgärda eller förebygga problem med för hög eller för låg luftfuktighet inomhus. Läs vidare så får du veta mera!
Vad är lagom luftfuktighet inomhus?
Luftfuktigheten inomhus brukar mätas i relativ luftfuktighet. Den är alltid i förhållande till 100 procent som känns ungefär som när det duggregnar utomhus! En lagom relativ luftfuktighet inomhus bör vara mellan 40 till 60 procent. Då är risken mindre att du får besvär med torra ögon, hud och luftvägar på grund av för lite eller för mycket fukt. På vinterhalvåret kan luftfuktigheten sjunka ända ner till 20 procent och är den över 80 procent kan mögel börja växa. Så det gäller att hålla den på rätt nivå!
Hur kan man då veta om luftfuktigheten är för låg eller för hög? Förutom att du kan få symptom så kan det synas på dina saker. Böcker och tidningar kan ha vågiga sidor om luftfuktigheten är för hög, som den ofta kan vara i exempelvis en källare. Är det däremot sprickor eller glipor parketten eller i annat trämaterial kan det bero på att luften är för torr (för låg luftfuktighet). Vill du vara riktigt säker så kan du kan mäta luftfuktigheten med en fuktmätare som kallas hygrometer som finns att köpa i olika prisklasser hos de flesta butiker som säljer hemelektronik.
Även om luftfuktigheten för de flesta av oss ligger på lagom nivåer så kanske den behöver förbättras för att du ska må bra. Olika personer är olika känsliga. Läs vidare så får du veta mer om vad som kan hända om luftfuktigheten är för hög eller för låg inomhus.
För låg luftfuktighet inomhus kan göra att:
- partiklar och damm sprids mer.
- virus sprids lättare i torr luft, särskilt om fuktnivån är under 20 procent.
- slemhinnorna i ögonen, näsan och luftrören blir torra. Känsliga slemhinnor är extra känsliga för torr luft!
- astma försämras.
- elektronik blir statisk.
- material i trä och parkett kan spricka.
- livsmedel torkar.
- hälsoproblem som torr hud, klåda, irriterade luftrör.
För hög luftfuktighet inomhus kan göra att:
- mögel och mikroorganismer får fäste i material som väggar och textilier och kan ge överkänslighet med torr hud, hosta och torra ögon.
- astma försämras.
- material som huset är byggt av eller exempelvis mattlim kan börja avge föroreningar i kontakt med för mycket fukt som kan ge hälsobesvär.
- det luktar unket.
- risken ökar för kvalster som kan ge allergier.
- livsmedel blir fuktiga eller möglar.
- silverfisk eller andra skadedjur trivs i fuktiga miljöer.
Tre enkla tips för lagom luftfuktighet inomhus
Det finns saker du kan göra för att få en lagom luftfuktighet inomhus som känns bekväm och passar dig. Här kommer tre enkla tips:
- Ställ in växter inomhus, fredskalla både renar och ökar luftfuktigheten.
- Se alltid till att ventilationen fungerar, vare sig det är för torrt eller för fuktigt inomhus. Ett papper ska fastna i utsuget i badrummet och luft ska komma in från en ventil i något annat rum.
- Ställ in en luftfuktare eller luftavfuktare beroende på om inomhusluften är för torr eller för fuktig.
Om du vill förbättra nivåerna på luftfuktigheten med hjälp av en luftfuktare eller luftavfuktare är det bra att tänka på några saker. Både luftfuktare och luftavfuktare finns för olika rumsstorlekar och i olika prisklasser. Det är också bra att kolla ljudnivåerna, särskilt om du vill ha luftavfuktaren i sovrummet. Här nedanför kan du läsa mer om skillnaden på luftfuktare och luftavfuktare.
Vad är en luftfuktare?
En luftfuktare gör precis det som namnet avslöjar: fuktar luften inomhus. Med en luftavfuktare kan du ställa in och hålla en hälsosam nivå på luftfuktigheten och slippa damm, besvär med torra slemhinnor och minska risken för att bakterier och virus sprider sig. Även möbler i trä och växter trivs bättre om luften inte är för torr.
Luftavfuktaren suger upp den torra luften och fuktig luft sprids i rummet. På en del modeller kan du ställa önskad fuktnivå som hålls med hjälp av en sensor. Fukten sprids jämnt över rummet, du behöver alltså inte vara orolig att fukten ska samlas på ett ställe.
Det går bra att ha en luftfuktare på under natten. Ljudnivåerna är oftast anpassade för att vara låga. Luftfuktarna har en vattentank som fylls på, vanligtvis mellan 2 till 5 liter. Den håller mellan 8 till 10 timmar. På en del luftfuktare finns det timerfunktion. Det kan vara tryggt att veta att luftfuktaren stänger av sig själv när tanken är tom. Gillar du aromaterapi? Det går att tillsätta aromadoft i de flesta luftavfuktare.
Till sist: damm och bakterier samlas i filtret. Så kom ihåg att rengöra eller byta filtret regelbundet för att luften håller sig ren och fräsch! Enheten bör även ha utbytbara filter som du kan köpa allt eftersom det slits och håll dig därför till luftfuktare som kommer från kända tillverkare. Bästa luftfuktaren kommer från märken som t.ex. Philips, Beurer, Wilfa med flera som tillhandahåller extra filter vid behov.
Vad är en luftavfuktare?
En luftavfuktare förebygger för hög luftfuktighet så att du inte får problem med fukt och mögel eller överkänslighet. En luftavfuktare minskar även dålig lukt eftersom lukter blir starkare av fukt. Det är bra att ha en luftavfuktare där det samlas mycket fukt, som i badrum eller där du torkar tvätten. Med en luftavfuktare torkar också tvätten snabbare!
En luftavfuktare passar utmärkt överallt där du vill förebygga fukt- och mögelproblem och där värme och ventilation är sämre som i källaren och på vinden. Men du kan också ha en luftavfuktare i vardagsrummet. Många modeller har både snygg design och är lätta att flytta.
Men tänk på att det finns olika typer av luftavfuktare för olika utrymmen, rumstemperaturer och ändamål. Det är därför viktigt att veta var du ska ha luftavfuktaren och i vilken miljö den ska vara innan du bestämmer dig. En del avfuktare klarar inte för låga temperaturer och en del är gjorda för köldgrader.
En luftavfuktare kan vara ett klokt sätt att minska luftfuktigheten inomhus för att förebygga fukt, mögel och hälsoproblem.