Brödkniv bäst i test

bästa brödkniven

Kockkniven är kanske den absolut viktigaste kniven i köket, men på andra- eller tredjeplats kommer brödkniven för de som äter bröd regelbundet. En bra brödkniv ska kunna skära genom hårda som mjuka bröd utan att smulas eller att brödet trycks ihop alldeles för mycket. Gör din brödkniv något av detta så är det dags att investera i en ny brödkniv.

En bra brödkniv håller en hel livslängd om den används på ett korrekt sätt och om du behandlar den väl. De flesta personer har också en tro om att tandade brödknivar ej går att slipa om och det är helt fel. Därför är det värt att investera i något som håller länge och oftast behöver man inte slipa om en brödkniv på länge.

Vi har tittat över hela utbudet av brödknivar och har även kollat över några test i jakten på den bästa brödkniven. Som vanligt är det Globalknivarna som utmärker sig mest i olika test, men det finns även billigare brödknivar som kan leverera ett gott resultat under en lång tid framöver.


Global Brödkniv 22 cm – ✅ Bäst i test

Global Brödkniv 22 cm

ButikPris
1049:-Besök
1299:-Besök
1361:-Besök
 • Toppbetyg hos Mittkök när de testade 8 stycken brödknivar.
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner.

Global knivarna slutar aldrig att leverera toppresultat i olika tester eller från alla de kundrecensioner som finns tillgängliga hos de flesta nätbutiker. Globalknivar är däremot relativt dyra i jämförelse med andra märken, men ibland är det värt att lägga extra kontanter för att få det bästa. Det är trots allt en kniv du kan ha resten av livet om du tar hand om den.

Globalkniven har aldrig varit populärare än idag

De flesta konsumenter har de senaste åren verkligen fått upp ögonen för just detta underbara märke. Knivarna från Global har prisats av de flesta proffskockar och även glada hemmakockar ser potentialen i knivarna. Global brödkniv på 22 cm är inget undantag, det är helt enkelt en förstklassig brödkniv av bästa kvalité.

Något vi gillar med brödkniven är att det finns två modeller d.v.s. en modell för vänster- och högervänta personer. Något som saknas alldeles för ofta när vi tittar på andra märken på marknaden.

Med denna brödkniv så kan du enkelt skära genom även de mest hårda bröden utan att det smular eller att brödet trycks ihop, även lite mjukare bröd är inget problem för en Global. Varje Globalkniv får nämligen gå igenom tre olika slipningar i Japan, där det sista steget görs förhand av en Master, d.v.s. en person som har 5-6 års erfarenhet av att slipa knivar.

Stålet är toppklass inom knivindustrin och materialet som används är Cromova 18, vilket också är speciellt framtaget endast för Globalknivar. Alla Globalknivar har också en perfekt balans mellan klinga och handtag, det är en stor anledning till varför svenska kocklandslaget använder dessa knivar.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Global brödkniv 22 cm

 • Toppbetyg hos alla svenska butiker som säljer kniven.
 • Tillverkas av Cromova 18 som är unikt för Globalknivar.
 • Rekommenderas av de flesta proffskockar och hemmakockar.
 • Används av svenska kocklandslaget.
 • Grym balans mellan klinga och handtag.

Victorinox brödkniv 26 cm rosenträ – Näst bästa brödkniv

Victorinox brödkniv 26 cm

ButikPris
376:-Besök
499:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
679:-Besök

 • 4,7 av 5 hos Amazon efter 1 000 kundrecensioner.
 • Bäst i test hos Mitt kök när de testade 8 olika brödknivar.

Victorinox är en mycket känd knivtillverkare från Schweiz och som är kända för att tillverka köksknivar i toppklass. Mest är de kända för att tillhandahålla/tillverka knivar till armen i Schweiz, men mest kända är de för sina populära Swiss Army knivar.

Köksknivar som t.ex. brödkniven från Victorinox är också känd för sin höga kvalité och det syns tydligt i de test/recensioner som finns publicerat på nätet.

Enkel och stilren design

Om det är något som talar för Victorinox brödkniven så är det den enkla och snygga designen. Designen/varianten vi har valt ut för detta test är rosenträ, men det finns även andra träsorter till denna modell och även plast för den som gillar det. Det är däremot samma knivblad i alla modeller.

Vi rekommendation är att välja en modell med ett trähandtag då balansen balansen i klingan blir något bättre än t.ex. plast.

Om du är på jakt efter en brödkniv som är tillverkad i hög kvalité och som dessutom inte är så dyr, så är Victorinox ett mycket bra val för köksutrustningen.

Brödkniven från Victorinox är till största del gjord för att skära bröd, men många personer väljer också att använda den vid andra tillfällen som t.ex. skära tomat, tårta, melon, sallad med mera. På grund av dess skärpa så lämpar sig kniven också till andra områden än just bara bröd.

Specifikationer för Victorinox brödkniv 26 cm

 • Relativt billig med tanke på kvalitén.
 • Snygg design med olika träslag.
 • Bra balans i kniven.
 • Mycket vass och en bra längd för att skära bröd.

Fiskars Norr brödkniv 21 cm

Fiskars Norr brödkniv 21 cm

ButikPris
469:-Besök
469:-Besök
627:-Besök

Fiskars är oftast ett märke som de flesta ser som ett billigt alternativ eller ett så kallat budgetmärke. Fiskars säljer en hel del billiga saker och faktum är att många av deras produkter presterar väldigt bra i tester, även om de är billiga.

Fiskars Norr brödkniv är däremot en lite dyrare modell och är en del av en större serie av knivar från Fiskars. Fiskars Norr brödkniv har också fått ta emot en hel del positiva omdömen från befintliga kunder och är en modell/serie speciellt framtagen för att vara lite lyxigare än de traditionella modellerna från Fiskars.

Grym skärpa och design

Det bästa med Fiskars Norr serie är ändå själva designen och dess fantastiska ergonomi. Enligt oss och andra så har Fiskars slagit en så kallad ”home run” gällande design och greppkänsla. Den enkla designen skriker skandinavisk design av högsta kvalité, men till ett relativt lågt pris.

Bladet på brödkniven är av tyskt stål av högsta kvalité och sedan är handtaget tillverkad från norskt kebonyträ. Vilket är ett träslag av typen furu eller lönn, som sedan behandlas av restprodukter från sockerrör. På så sätt går det att efterlikna träslag från Sydamerika, men vi slipper skövla vår vackra regnskog.

En perfekt liten brödkniv som klarar allt från nybakta frallor till stora baguetter, eller liknande.

Specifikationer för finska Fiskars Norr brödkniv 21 cm

 • Lagom storlek på 21 cm, något mindre än de flesta modeller.
 • Snygg skandinavisk design.
 • Tyskt stål och ett handtag tillverkat av norsk kebonyträ.
 • Bra ergonomi.

Morakniv Classic 1891 brödkniv 24 cm

Morakniv Classic 1891 brödkniv 24 cm

ButikPris
1034:-Besök
1149:-Besök
 • 4 av 5 hos svenska Mitt kök i deras test av brödknivar.

Morakniven är troligtvis Sveriges mest kända kniv genom tiderna och precis som den populära Morakniven så är detta en fantastisk kniv med goda ergonomiska egenskaper. Kort och gott är det en fantastiskt brödkniv som har fått alla de bästa egenskaperna från originalet.

Morakniven, mest sålda kniven i Sverige

Troligtvis så hör den klassiska morakniven till den typen av knivar som har sålts mest i Sverige genom åren. Men Morakniv är också väldigt känt utomlands och har är alltså ett internationellt knivmärke.

Precis allt på denna brödkniv liknar klassikern från 1891 och det är vi glada för. Något vi däremot ser som en förbättring är skyddet klingan erbjuder, du kan inte glida ut över bladet på denna modellen. Parerstång heter det i vissa fall, men i detta fallet så är det den höga klingan som agerar som parerstång.

Om du någon gång har hållit i en äkta klassisk morakniv så har du troligtvis tyckt om det runda handtaget, som ger en fantastisk ergonomi jämfört med andra knivar. Vissa gillar den, medans andra inte. Något du däremot kan vara säker på är att du får samma känsla i denna brödkniv som den klassiska modellen.

Specifikationer för Morakniv brödkniv 24 cm

 • Klassisk design som efterliknar den klassiska morakniven.
 • Bra ergonomi.
 • Tillverkad för hand.
 • Fingerstopp/parerstång för fingrarna.
 • Härdat stål enligt Moraknivs hemliga recept.

Källor

Mitt kök

Mitt kök har testat 8 stycken olika brödknivar i sitt lilla test och de modeller som testades var både billiga, men också dyrare brödknivar. Några av de knivar som testades var bland annat IKEA 365, Fiskars Functional Form, Global brödkniven, ICA brödkniv,  Morakniv Classic 1891, Victorinox brödkniv, Åhlens med flera.

Några av de bästa brödknivarna blev Global, Morakniv och Victorinox, som också är de modeller vi har valt ut i vår sammanställning. Bäst i test blev Victorinox brödkniv och på andra plats kom både Global och Morakniv Classic brödkniven.

Bäst i test vinnaren från Victorinox fick toppbetyget 5 av 5 och ansågs vara den brödkniv som levererade mest för sin prislapp. Snygg design, bra trähandtag, bra vikt, rejäl med mera. Mitt kök.


Så här utsågs vinnaren i detta test

Det finns gott om test gällande vanliga kockknivar men det finns däremot inte speciellt många test för vanliga brödknivar. Vi hittade däremot ett test från Mitt kök som också hade testat ett bra antal olika brödknivar i de flesta prisklasser. Detta test har legat som en grund på hur vi har valt ut en vinnare i detta test, men vi har också tagit stor hänsyn till alla de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet.

Priset på dessa knivar varierar ganska mycket och även om det vägt in lite hur vi har tänkt kring vinnaren, så har det inte varit en avgörande faktor. Globalkniven är enligt oss en solklar vinnare om vi väger in kundrecensioner och betyg i test. Victorinox är däremot en lite billigare brödkniv och är enligt oss en nästan lika bra brödkniv för de flesta personer. Det är också den modellen som fick bäst i test i Mitt Köks test av brödknivar.

Förhoppningsvis så kommer vi få se fler test från andra aktörer i framtiden och då kommer vi uppdatera den här guiden.