brödknivar bäst i test

Brödkniv Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Kockkniven är kanske den viktigaste kniven i köket men på andra- eller tredjeplats kommer definitivt brödkniven. En bra brödkniv ska kunna skära genom hårda som mjuka bröd utan att man behöver mosa brödet.

En bra brödkniv håller en hel livslängd om den används på ett korrekt sätt och om du behandlar den väl. Många tror också att tandade brödknivar ej går att slipa och så är inte fallet. Därför är det värt att investera i något som håller länge. Oftast behöver man inte slipa en brödkniv regelbundet och det är inte ovanligt att det går flera år emellan.

För 2022 har vi sammanställt både oberoende testkällor, produktrecensioner och kundrecensioner i jakten på den bästa brödkniven. Som vanligt är det knivar från Global som utmärker sig mest hos både testkällor och hos vanliga konsumenter. Men är dyraste brödkniven alltid det bästa valet?

Victorinox brödkniv 26 cm - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Victorinox brödkniv 26 cm bild
ButikPris
1129:-Besök
1200:-Besök
 • 4,7 av 5 hos Amazon efter 1 000 kundrecensioner
 • Bäst i test hos Mitt kök när de testa 8 olika brödknivar

Victorinox är en mycket känd knivtillverkare från Schweiz och som är kända för att tillverka köksknivar i toppklass. Mest är de kända för att tillhandahålla/tillverka knivar till armen i Schweiz, men mest kända är de för sina populära Swiss Army knivar.

Kökskniven Victorinox är också känd för sin höga kvalité och det syns tydligt i de test/recensioner som finns publicerat på nätet. Victorinox brödkniv har bland annat vunnit Bäst i test när Mitt Kök testa brödknivar.

Enkel och stilren design

Om det är något som talar för Victorinox brödkniven så är det den enkla och snygga designen. Designen/varianten vi har valt ut för detta test är rosenträ, men det finns även andra träsorter till denna modell och även plast för den som gillar det. Det är däremot samma knivblad i alla modeller.

Vi rekommendation är att välja en modell med ett trähandtag då balansen balansen i klingan blir något bättre än t.ex. plast.

Om du är på jakt efter en brödkniv som är tillverkad i hög kvalité och som dessutom inte är så dyr, så är Victorinox ett mycket bra val för köksutrustningen.

Brödkniven från Victorinox är till största del gjord för att skära bröd, men många personer väljer också att använda den vid andra tillfällen som t.ex. skära tomat, tårta, melon, sallad med mera. På grund av dess skärpa så lämpar sig kniven också till andra områden än just bara bröd.

 • Skäl att köpa
 • Relativt billig med tanke på kvalitén
 • Snygg design med olika träslag
 • Bra balans i kniven
 • Mycket vass och en bra längd för att skära bröd
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Global Brödkniv 22 cm - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Global Brödkniv 22 cm bild
ButikPris
899:-Besök
 • Toppbetyg hos Mittkök när de testade 8 stycken brödknivar.
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner.

Global knivarna slutar aldrig att leverera toppresultat i olika tester eller från alla de kundrecensioner som finns tillgängliga hos de flesta nätbutiker. Globalknivar är däremot relativt dyra i jämförelse med andra märken, men ibland är det värt att lägga extra kontanter för att få det bästa. Det är trots allt en kniv du kan ha resten av livet om du tar hand om den.

Globalkniven har aldrig varit populärare än idag

De flesta konsumenter har de senaste åren verkligen fått upp ögonen för just detta underbara märke. Knivarna från Global har prisats av de flesta proffskockar och även glada hemmakockar ser potentialen i knivarna. Global brödkniv på 22 cm är inget undantag, det är helt enkelt en förstklassig brödkniv av bästa kvalité.

Något vi gillar med brödkniven är att det finns två modeller d.v.s. en modell för vänster- och högervänta personer. Något som saknas alldeles för ofta när vi tittar på andra märken på marknaden.

Med denna brödkniv så kan du enkelt skära genom även de mest hårda bröden utan att det smular eller att brödet trycks ihop, även lite mjukare bröd är inget problem för en Global. Varje Globalkniv får nämligen gå igenom tre olika slipningar i Japan, där det sista steget görs förhand av en Master, d.v.s. en person som har 5-6 års erfarenhet av att slipa knivar.

Stålet är toppklass inom knivindustrin och materialet som används är Cromova 18, vilket också är speciellt framtaget endast för Globalknivar. Alla Globalknivar har också en perfekt balans mellan klinga och handtag, det är en stor anledning till varför svenska kocklandslaget använder dessa knivar.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg hos alla svenska butiker som säljer kniven
 • Tillverkas av Cromova 18 som är unikt för Globalknivar
 • Rekommenderas av de flesta proffskockar och hemmakockar
 • Används av svenska kocklandslaget
 • Grym balans mellan klinga och handtag
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Morakniv Classic 1891 Brödkniv 24 cm - Klassisk design

Morakniv Classic 1891 Brödkniv 24 cm bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos svenska Mitt kök i deras test av brödknivar.

Morakniven är troligtvis Sveriges mest kända kniv genom tiderna och precis som den populära Morakniven så är detta en fantastisk kniv med goda ergonomiska egenskaper. Kort och gott är det en fantastiskt brödkniv som har fått alla de bästa egenskaperna från originalet.

Morakniven, mest sålda kniven i Sverige

Troligtvis så hör den klassiska morakniven till den typen av knivar som har sålts mest i Sverige genom åren. Men Morakniv är också väldigt känt utomlands och har är alltså ett internationellt knivmärke.

Precis allt på denna brödkniv liknar klassikern från 1891 och det är vi glada för. Något vi däremot ser som en förbättring är skyddet klingan erbjuder, du kan inte glida ut över bladet på denna modellen. Parerstång heter det i vissa fall, men i detta fallet så är det den höga klingan som agerar som parerstång.

Om du någon gång har hållit i en äkta klassisk morakniv så har du troligtvis tyckt om det runda handtaget, som ger en fantastisk ergonomi jämfört med andra knivar. Vissa gillar den, medans andra inte. Något du däremot kan vara säker på är att du får samma känsla i denna brödkniv som den klassiska modellen.

 • Skäl att köpa
 • Klassisk design som efterliknar den klassiska morakniven
 • Bra ergonomi
 • Tillverkad för hand
 • Fingerstopp/parerstång för fingrarna
 • Härdat stål enligt Moraknivs hemliga recept
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Satake Kuro brödkniv 25 cm - Praktfull

Satake Kuro brödkniv 25 cm bild Satake Kuro brödkniv 25 cm bild
ButikPris
889:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kunder som testat brödkniven

Knivserien Kuro från världsberömda Satake är mycket populär bland kniventusiaster. Vill man ha något unikt med karaktär så är Kuro-serien ett utmärkt val. Brödkniven från Satake har fått utmärkta kundrecensioner där kunder framför allt lyfter fram utseende och skärpa.

Handgjord brödkniv för dig som föredrar knivar med karaktär

Är brödkniv i japanskt damaskusstål en nödvändighet? Troligtvis inte. Men vi förstår varför många konsumenter blir mer eller mindre kära i knivserien Satake Kuro. Det fantastiska knivbladet består av 67 lager VG-10 stål som ger en snygg och unik finish för varje kniv.

När vi läser kundrecensioner på brödkniven så är det några saker som utmärker sig. Förutom den unika designen så skär brödkniven som ett samurajsvärd även om brödet har en hård skorpa. Sylvass helt enkelt.

Knivskaftet ligger väldigt bra i handen och ger en bra balans sam stabilitet. Skaftet är tillverkat av trä som sedan har bränts vilket ger en härlig lyster till kniven. Ett riktigt hantverk som borde uppskattas av många.

En annan sak som utmärker brödkniven är det spetsiga bladet som är betydligt spetsigare än tranditionella brödknivar eller bagarknivar. Varför vet vi inte riktigt men kanske hittar du bra användningsområden för spetsen. Kanske när man ska skära stora frukter eller till bakning.

Brödkniven levereras också i en snygg träask där du kan förvara kniven. Vi tycker däremot att kniven ska vara framme i köket på magnetlisten där den syns.

 • Skäl att köpa
 • Underbart blad i japanskt damaskusstål (67 lager)
 • Bränt träskaft som ger en snygg finish
 • Bra balans mellan skaft och knivblad
 • Sylvass brödkniv som klarar hård brödskorpa
 • Ett hantverk som överträffar de flesta brödknivar
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska dyr för att vara en brödkniv

Wüsthof Classic Brödkniv - 200 års erfarenhet

Wüsthof Classic Brödkniv bild
ButikPris
1300:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon DE efter över 300 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumentomdömen

Nu har i princip alla knivar från kända Wüsthof fått toppbetyg och deras klassiska brödkniv är heller inget undantag. Bara på tyska Amazon har modellen ett samlat kundomdömen på 4,7 av 5 stjärnor efter över 300 recensioner. Men även hos svenska butiker har modellen fått toppbetyg från svenska konsumenter som testat brödkniven.

Brödkniv av tysk kvalitet från kända Wüsthof

Wüsthof är ett välkänt märke som funnits i branschen i över 200 år och som producerar knivar till både professionella samt vanliga hemmakockar. Men vad är det egentligen som gör knivar från Wüsthof så populära?

Förutom den klassiska och populära europeiska designen så tillverkar Wüsthof sina brödknivar med deras egna stål. Kniven tillverkas av härdat Wüsthof-stål som ger en hårdhetsgrad på 58 HRC (Rockwellskala). Ju högre hårdhetsgrad, desto svårare och dyrare blir det att tillverka kniven. Hög hårdhetsgrad gör också att brödkniven håller sin skärpa längre. Nu är detta inte det hårdaste som finns på marknaden men ligger i den övre gränsen för vad kvalitetsknivar erbjuder.

Handtaget är tillverkat av syntetiskt polypropen som inte missfärgas, klarar värme och som inte är känsligt mot stötar. Wüsthof Classic är en gedigen brödkniv som hör hemma i vilket kök som helst men var försiktig med fingrarna för kniven är otroligt vass. 

Något annat som blir tydligt när vi läser kundrecensioner är att många nämner hållbarheten som något enastående. I och med Wüsthof har funnits så länge i branschen så är det inte ovanligt att konsumenter använder knivarna under flera årtionden. Flera konsumenter nämner bland annat att brödkniven inte har behövts slipas på över 30 år.

 • Skäl att köpa
 • Klassisk och tidlös europeisk design
 • Tillverkas av Wüsthofs härdade stål
 • Syntetiskt handtag som inte missfärgas eller är känsligt
 • Hårdshetsgrad på 58 HRC (Rockwellskala)
 • Perfekt balans mellan klinga och handtag
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Fiskars Norr brödkniv 21 cm - Snygg, enkel design

Fiskars Norr brödkniv 21 cm bild
ButikPris
524:-Besök

Fiskars är oftast ett märke som de flesta ser som ett billigt alternativ eller ett så kallat budgetmärke. Fiskars säljer en hel del billiga saker men faktum är att många av deras produkter presterar väldigt bra i oberoende tester.

Grym skärpa och design

Fiskars Norr brödkniv är däremot en lite dyrare modell och är en del av en större serie av knivar från Fiskars. Fiskars Norr brödkniv har också fått ta emot en hel del positiva omdömen från befintliga kunder och är en modell/serie speciellt framtagen för att vara lite lyxigare än de traditionella modellerna från Fiskars.

Det bästa med Fiskars Norr serie är ändå själva designen och dess fantastiska ergonomi. Enligt oss och andra så har Fiskars slagit en så kallad ”home run” gällande design och greppkänsla. Den enkla designen skriker skandinavisk design av högsta kvalité, men till ett relativt lågt pris.

Bladet på brödkniven är av tyskt stål av högsta kvalité och sedan är handtaget tillverkad från norskt kebonyträ. Vilket är ett träslag av typen furu eller lönn, som sedan behandlas av restprodukter från sockerrör. På så sätt går det att efterlikna träslag från Sydamerika, men vi slipper skövla vår vackra regnskog.

En perfekt liten brödkniv som klarar allt från nybakta frallor till stora baguetter, eller liknande.

 • Skäl att köpa
 • Lagom storlek på 21 cm, något mindre än de flesta modeller
 • Snygg skandinavisk design
 • Tyskt stål och ett handtag tillverkat av norsk kebonyträ
 • Bra ergonomi
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du den bösta brödkniven

köpguide brödknivar

Nedan går vi igenom lite kort på vad du bör tänka på när du väljer en brödkniv. Vissa egenskaper är inte lika viktiga på en brödkniv som på en kockkniv/kökskniv som ska hacka grönsaker och så vidare.

Men vad är det egentligen som karakteriserar en bra brödkniv? Med en brödkniv ska du inte behöva tillföra massa kraft för att ta dig igenom en hård skorpa. Tänderna ska enkelt kunna jobba sig igenom skorpan precis som en helt vanlig arbetssåg.

Andra egenskaper som design och ergonomi anses också vara två viktiga egenskaper. När det gäller handtag och grepp så varierar det ganska kraftigt från modell till modell. Greppet ska vara stadigt och det ska inte finnas risk för handen att glida.

Brödknivars skärpa varierar kraftigt enligt oberoende test

vass brödknivOberoende test av brödknivar har visat att skärpan varierar ganska kraftigt från märke till märke. Speciellt billiga märken eller modeller som säljs av butiker med sitt egna namn på verkar leverera väldigt dålig skärpa. Några exempel är ICAs brödkniv, Åhlens Björn Frantzén, Clas Ohlsson Coline med flera.

Men det är inte alla lågpris brödknivar som presterar dåligt och tittar vi t.ex. på modeller från IKEA och Fiskars så presterar dessa godkänt. Däremot är de inte riktigt i klass med det vi ser hos välkända märken som t.ex. Global, Victorinox eller Mora.

Är det ett mjukt börd utan någon hård skorpa så fungerar egentligen vilken brödkniv som helst. Men när väl skorpan är hård så faller många knivmodeller. Risken med en dålig skärpa är att du använder onödigt mycket kraft och att något händer så man riskerar att skära sig. En vass kniv är det mest säkra.

Balans och vikt har inte så stor betydelse

brödknivar balansTittar vi på vanliga kockknivar så är både balans och vikt en viktig faktor för att kniven ska fungera effektivt när man ska t.ex. hacka grönsaker eller liknande. Med en brödkniv ställer vi inte lika höga krav då den används på ett helt annat sätt och inte lika ofta.

Vi hävdar istället att både skärpa och design är två av de viktigaste aspekterna. Men visste du att brödkniven är bra till andra saker också? Testa att använda brödkniven när du ska skiva tomater eller salladshuvud.

Nu ska en vass kockkniv enkelt kunna skära igenom en tomat men har du en dålig kniv så kan du testa brödkniven istället. Även om brödkniven är avsedd till bröd så är den effektiv till andra saker också.

Knivslip för brödknivar – Slipning är möjligt även om det sker sällan

Vulkanus VG2 knivslip för brödknivarEn bra brödkniv ska ha lite bredare sågtänder så att den kan slipas i en knivslip som klarar av tandade knivar. Det finns däremot brödknivar som har väldigt små tänder (oftast billigare brödknivar) och dessa är inte avsedda att slipas överhuvudtaget.

Slipning av brödknivar är alltså inget större problem men tar du hand om din brödkniv och inte misshandlar den så kommer den inte behöva slipning på många år. Då brödknivar inte används lika mycket som en klassisk kockkniv så är inte 5 år eller mer ovanligt innan den behöver slipas.

Var däremot rädd om tänderna för behöver du slipa fram nya tänder så är det inget jobb för en enkel knivslip. Behöver det slipas fram nya tänder på knivbladet så går det men det kräver helt andra verktyg. Vill du har förslag på vilka knivslipar som klarar av brödknivar så kan du läsa vårt bäst i test men annars fungerar modeller som t.ex. Vulkanus VG2 Professional eller liknande.


FAQ – Vanliga frågor om brödknivar

 1. Hur är elektriska brödknivar?
 2. Vad mer än bröd kan brödknivar användas till?
 3. Vilka egenskaper har en bra brödkniv?
 4. Reumatisk sjukdom - Finns det anpassade brödknivar?
 5. Hur slipar man en brödkniv?

Hur är elektriska brödknivar?

Elektriska brödknivar är ganska ovanligt i Sverige men mer populärt utomlands. För de allra flesta personer är inte en elektrisk brödkniv någon nödvändighet. Jobbar man däremot inom catering eller liknande så är elektrisk brödkniv kanske en nödvändighet. 

Vi vet däremot att elektriska brödknivar används till mycket annat än just bröd. De kan bland annat skära grönsaker, kött, frukt och även andra saker utanför köket som skummadrasser.

Vad mer än bröd kan brödknivar användas till?

Brödkniv är bra till mer än bara bröd. Brödkniven är faktiskt ganska funktionell då den har en tandad klinga som enkelt kan såga sig igenom olika livsmedel. Bland annat fiskare som rensar sig egen fisk kan använda brödkniven för att såga av fiskhuvudet eller för att skära upp en laxsida i mindre bitar. Den kan också användas för att dela olika grönsaker med mera.

Vilka egenskaper har en bra brödkniv?

En bra brödkniv ska enkelt kunna skära igenom brödet utan att brödet mosas, trots att där finns en fin hård skorpa. En av de viktigaste egenskaperna är bland annat bladlängden som bör vara ganska lång så att kniven kan skära upp större brödlimpor. Knivbladets hårdhetsgrad bör också vara av den hårdare typen så att eggen inte behöver slipas om på länge. Brödknivar med lite större tänder och en ordentlig egg brukar också prestera bättre.

Reumatisk sjukdom - Finns det anpassade brödknivar?

Olika reumatiska sjukdomar kan göra det problematiskt att använda vanliga köksknivar inklusive brödknivar. Men det finns speciellt anpassade brödknivar med ett egonomiskt och vinklat handtag som avlastar handleden. Tyvärr är det inget som vi har med i vårt test av brödknivar. Om du gör en sökning på Google så kan du antingen söka efter ergonomisk brödkniv eller vinklad brödkniv.

Hur slipar man en brödkniv?

Oftast behöver man inte slipa en brödkniv under flera år om den endast används till bröd. Men givetvis kan även sågtandade knivar behöva lite kärlek och slipning av dessa är faktiskt ganska enkelt om det endast gäller eggen. Ska du slipa eggen mellan tänderna så finns det flera bra och enkla knivslipar som t.ex. Vulkanus VG2 Professional.

Men om brödknivens tänder har tagit skada eller är nerslitna är det betydligt svårare. Då rekommenderar vi att i stället skicka in kniven på slipning så nya tänder kan slipas fram.


Så här utsågs vinnaren i vårt bäst i test

Bäst i testDet finns gott om oberoende tester av vanliga kockknivar men det finns däremot inte speciellt många test för vanliga brödknivar. Vi hittade däremot ett test från Mitt kök som också hade testat ett antal olika brödknivar i flera prisklasser. Detta test har legat som en grund på hur vi har valt ut testvinnare men vi har också tagit stor hänsyn till alla de kundrecensioner som finns tillgängligt hos butiker samt marknadsplatser.

Priset på dessa knivar varierar ganska mycket och även om det vägt in lite hur vi har tänkt kring vinnaren så har det inte varit en avgörande faktor. Globalkniven är enligt oss en solklar vinnare om vi väger in kundrecensioner och betyg i test. Victorinox är däremot en lite billigare brödkniv och är enligt oss en minst lika bra brödkniv. Det är också den modellen som fick bäst i test i Mitt Köks test av brödknivar.

Förhoppningsvis så kommer vi få se fler test från andra aktörer i framtiden och då kommer vi uppdatera den här guiden. Nu är brödkniven så klart en vanlig produkt som alla köper och det är inga problem med att hitta kundrecensioner på olika modeller. I vissa fall finns det över tusen kundomdömen som snabbt talar om hur produkten presterar hos konsumenten.

Källor

Mitt kök

Mitt kök har testat 8 stycken olika brödknivar i sitt lilla test och de modeller som testades var både billiga, men också dyrare brödknivar. Några av de knivar som testades var bland annat IKEA 365, Fiskars Functional Form, Global brödkniven, ICA brödkniv,  Morakniv Classic 1891, Victorinox brödkniv, Åhlens med flera.

Några av de bästa brödknivarna blev Global, Morakniv och Victorinox, som också är de modeller vi har valt ut i vår sammanställning. Bäst i test blev Victorinox brödkniv och på andra plats kom både Global och Morakniv Classic brödkniven.

Bäst i test vinnaren från Victorinox fick toppbetyget 5 av 5 och ansågs vara den brödkniv som levererade mest för sin prislapp. Snygg design, bra trähandtag, bra vikt, rejäl med mera. Mitt kök.