Test av chokladfontäner

Bästa chokladfontänen

En chokladfontän kanske anses vara ganska onödig. Men en chokladfontän för lite mysig chokladfondue en kväll och med gott sällskap kan vara väldigt trevligt. Det bästa med chokladfontäner är att du själv får möjligheten till att bestämma chokladsmak, tillbehör med mera.

Vanliga tillbehör för en perfekt chokladfondue är bland annat färska jordgubbar, ananas eller andra exotiska frukter. Det många också glömmer bort när de väl införskaffar en chokladfontän är att de också går att användas som ostfontän. Perfekt om du vill ta dina nacho- eller tacokvällar till en ny nivå.

I jakten på den bästa chokladfontänen så har vi sammanställt ett antal olika modeller. Testet är framförallt baserat på de kundrecensioner som finns hos olika butikerna, men också detaljer som pris, kapacitet, utseende har haft betydelse.

Chokladfontän stor 1,5 kg choklad – ✅ Bäst i test

Bästa chokladfontänen i testet

ButikPris
466:-Besök
499:-Besök
 • 4 av 5 hos tyska Amazon efter 1200 kundomdömen
 • Toppbetyg hos CoolStuff

Just denna chokladfontän går under ett par olika namn beroende på vart i världen du köper den och kommer troligtvis från samma tillverkare. CoolStuff kallar den för KitchPro och i Storbritannien säljs den under märket Andrew James. Chokladfontänen har däremot fått toppbetyg hos både på Amazon och svenska CoolStuff.

Bäst i test vinnaren har flera väldigt bra egenskaper som t.ex. ganska billig, stor modell, bra värmeelement, ganska tyst med mera. Det bästa är däremot det höga kundomdöme som modellen har fått på nätet.

Bästa chokladfontänen just nu

Många bra chokladfontäner är tyvärr alldeles för små för att kunna användas till t.ex. barnkalas, middagar eller romantiska kvällar. Med denna chokladfontän får du däremot en stor kapacitet upp till 1,5 kg choklad, perfekt om ni ska vara några stycken som vill äta chokladfondue. Men med så stor kapacitet så passar denna chokladfontän också som ”ostfontän” för så kallade nachokvällar, något som många troligtvis vill prova på.

Chokladfontänen är tillverkad av rostfritt stål för enklare rengöring och har två enkla reglage på framsidan. Ena reglaget slår av/på fontänpumpen, medans den andra slår av/på värmeelementet som smälter chokladen.

Värmeelementet har en effekt på 170 watt och driver en motor som är relativt tyst. Du kommer däremot att behöva hjälpa fontänen lite med att smälta chokladen i mikrovågsugn eller i ett enkelt vattenbad.

Ett tips är att experimentera med smaker i chokladen som kaffe eller liknande. Läs vår guide som finns lite längre ner i vårt bäst i test av chokladfontäner.

Specifikationer för bästa chokladfontän 170 watt

 • Ganska tyst motor som pumpar runt chokladen
 • Stor kapacitet upp till 1,5 kg choklad
 • Effekt på 170 watt
 • Rostfritt stål
 • Storlek: 40 x 21 cm

Ariete chokladfontän 500 gram – Lagom stor

Ariete 2962 bild 1Ariete 2962 bild 2
ButikPris
446:-Besök
478:-Besök
478:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter 70 kundomdömen

Chokladfontänen Ariete 2962 är en relativt populär modell på stora marknadsplatsen Amazon och i skrivandes stund så har fontänen fått ett samlat kundomdöme på 4 av 5 stjärnor.

Chokladfontän med en kapacitet på 500 gram choklad

Ariete 2962 är en enkel och smidigt chokladfontän som fått bra betyg från vanliga kunder som testat modellen. Effekten på 90 watt räcker gott och väl för att smälta chokladen men är inte riktigt i klass med bäst i test vinnaren med sina 170 watt. Men det är inte helt rättvist att jämföra på detta sätt då testvinnaren tar tre gånger så mycket choklad vilket behöver en högre effekt.

Ariete chokladfontän är perfekt för dig som inte behöver så stor fontän och för de allra flesta räcker 500 g choklad ganska långt. Även om ni är två personer så är 500 g choklad oftast för mycket och det ska inte vara några problem med att vara betydligt fler personer som använder fontänen. Perfekt till det lilla barnkalaset eller liknande evenemang. Enligt de kundrecensioner som finns på modellen så har vissa även gått över gränsen på 500 gram och har ändå fungerat relativt bra.

Designen påminner mycket om det vi ser på gamla 50-tals bilar och läskmaskiner. Antingen gillar du det eller så gör du inte det. Det enda negativa vi har hittat är att modellen är något svår att rengöra efter användning. Det är kanske inte den bästa chokladfontänen om du planerar att använda den varje fredag men på ett barnkalas då och då är nog inget problem.

 • Lagom stor chokladfontän med en kapacitet på 500 gram
 • Bra kundomdöme på modellen men något svår att rengöra
 • Väldigt enkel att använda
 • Effekt på 90 watt
 • Perfekt till mindre barnkalas eller liknande evenemang

Princess Chocolate Fountain – Mindre modell

ButikPris
179:-Besök
294:-Besök
 • 3,7 av 5 på tyska amazon efter att 500 kunder har testat chokladfontänen

Princess tillverkar en rad olika köksmaskiner, allt fån våffeljärn till vattenkokare och så klart chokladfontäner. Princess chokladfontän har fått ett relativt bra kundomdöme hos ett par butiker och är en väldigt enkel fontän som passar två personer.

Mindre chokladfontän för två till tre personer

Princess Chocolate Fountain är väldigt enkelt i sitt utförande och har också ett väldigt enkelt reglage som styr både chokladfontänen, men också själva värmeelementet. På reglaget kan du själv bestämma om du bara vill ha värme eller om du vill ha både värme och chokladfontänen igång. Du kan också enkelt stänga av hela chokladfontänen.

Fontändelen är helt tillverkad av metall och är också väldigt enkel att rengöra. Själva fontändelen är också avtagbar och kan faktiskt diskas direkt i diskmaskinen om man vill.

Enligt tillverkaren så behöver du inte smälta chokladen först, utan du kan låta chokladfontänen göra detta själv. Tänk på att chokladfontänen endast är på 32 watt och det kommer ta en stund för att få all choklad smält. Så antingen kan det vara en bra idé att sätta igång maskinen någon timme innan, eller så väljer du att smälta chokladen själv genom ett vattenbad.

En chokladfontän som är perfekt för romantiska kvällar, barnkalas, bröllop eller liknande evenemang.

Specifikationer för Princess Chocolate Fountain

 • Kapacitet på 0,4 liter
 • Effekt 32 watt
 • Kan smälta choklad själv, men det tar lite tid
 • Anti-glid fötter
 • Diskmaskinssäkra delar

Champion CHCF100 – Kapacitet på 0,4 liter

chokladfontänen Champion 100

ButikPris
199:-Besök
201:-Besök
204:-Besök
271:-Besök
281:-Besök

Champion CHCF100 skulle kunna vara samma modell som Princess Chocolate Fountain och troligtvis är det så också. Två olika märken har antagligen köpt in exakt samma modell från en fabrik och har sedan klistrat på sitt egna märke.

Detta är inget ovanligt överhuvudtaget och är ett vanligt förekommande i den globala värld vi lever idag. Ibland är modeller identiska och ibland har märket gjort/önskat mindre ändringar för att skilja sig från mängden.

Bra kundrecensioner

Champion CHCF100 har också fått ganska så bra kundrecensioner när man kollar runt hos de butiker som säljer chokladfontänen. Även specifikationerna är det samma som på Princess chokladfontän.

Kapacitet på 0,4 liter som räcker  perfekt till 2-3 personer ungefär och kan också själv smälta chokladen, även om det kanske tar en liten stund. Vill du komma igång snabbare så är det bättre att köra igång ett vattenbad för att snabbt smälta chokladen till fontänen.

Specifikationer för Champion CHCF100 chokladfontän

 • Elektrisk chokladfontän
 • Effekt 30 watt
 • Kapacitet på 0,4 liter
 • Värmehållning eller både värmehållning och fontänfunktion

Chokladfontäner och hur de kan användas

Många personer skulle troligtvis se chokladfontäner som något helt onödigt och som bara kommer samla damm på hyllan. Men för någon som älskar choklad och färska frukter så kan chokladfontänen vara något alldeles speciellt. Ännu bättre är det om man kan dela fontänen med någon, kanske någon väldigt nära eller med en god vän.

Chokladfontäner passar perfekt till en rad olika tillfällen
 • Romantiska kvällar
 • Filmkvällar
 • Barnkalas
 • Bröllop
 • Nachokvällar (med ost) eller liknande

Ost i chokladfontän

Skapa din egna ostfontän

Du behöver inte vara en chokladfantast för att köpa en chokladfontän, faktum är att många som köper dessa maskiner även använder dessa för att smälta go och krämig ost. Nachos med diverse olika goda tillbehör och sen rinnande ost från en fontän. det är definitivt något som väldigt få personer har fått prova.

Att använda ost istället för choklad ska inte vara något problem, så länge osten har en fetthalt kring 35 till 40%, då har osten ungefär samma konsistens som den rinnande chokladen.

Så plocka fram din favoritost och prova med lite nachochips eller tortillachips. Ännu bättre är det om du plockar fram till tillbehör som köttfärs, grönsaker eller annat som passar bra till nachos.

Om du bjuder dina vänner på nachokväll  och med en fantastisk ostfontän, så kommer dina vänner tacka dig efteråt.

Så lyckas du med din chokladfontän

Det finns ett par saker man bör känna till för att verkligen lyckas med sin chokladfontän och tyvärr misslyckas en del personer första gången de drar igång sin fontän. När dessa chokladfontäner säljs i butik så är manualen oftast inte så tydlig gällande vilken typ av choklad man bör använda och så vidare.

För att du verkligen ska få den där bästa chokladfontänen att fungerar som den ska, så måste du välja ett choklad som har tillräcklig mycket med fett. Du bör helst välja ett choklad som har en fetthalt kring 40% och skulle det vara lägre så kan du tillföra extra fett.

Det finns bland annat speciell choklad att köpa som kallas för couvertyrchoklad och denna är framförallt framtagen för den här typen av maskiner. Den är oftast också väldigt rent utan några konstiga tillsatser.

Men du kan så klart använda din egna choklad också, men du bör däremot kolla upp hur mycket fett som finns i chokladen. Är det under 40% så bör du tillföra extra fett och det bästa fettet att tillföra är antingen kokosfett eller kakaosmör som är det bästa. Använder du annat fett så är risken att chokladen kommer smaka bitter.

Med lite enkel matte så kan du komma upp i rätt mängd fetthalt och då blir inte chokladen så trögflytande.

Smälta choklad

Även om du använder bäst i test vinnaren som har en effekt på 170 watt så kommer det ta lite tid att smälta chokladen. Visst, du kan sätta igång chokladfontänen någon timme innan den ska använda, men det bästa är att smälta chokladen i mikrovågsugnen i en bunke.

Du kör bara köra en minut åt gången på medeltemperatur så chokladen inte blir för varm, helst bör temperaturen ligga någonstans kring 40 grader. Över 40 grader gör att chokladen blir som tandkräm och du behöver då börja om från början efter att chokladen har svalnat.

Kör du en alldeles för hög temperatur så är risken att du bränner chokladen och då går det inte att rädda den. Ta därför det lugnt och sansat när du smälter chokladen i mikrovågsugnen.

Tillbehör

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan använda till din chokladfontän, men det mest vanliga är att använda färska frukter så som t.ex. jordgubbar, ananas, bär eller liknande. Många använder också kex eller särskilda kakor när de kör igång fontänen. Det mesta passar bra till choklad.

Ska du göra en ostfontän så finns där en rad olika tillbehör du kan välja mellan. Antingen tar du helt vanliga nachos eller så kan du faktiskt göra vanliga tacos. Så klart vill du ha de vanliga tillbehören i dina tacos, men lite smälts ost ovanpå tacos kan ju inte gå fel.

FAQ – Vanliga frågor om chokladfontäner

 1. Vilken choklad till chokladfontänen?
 2. Hur smälta chokladen innan den används i fontänen?
 3. Hur mycket choklad till fontänen?

Vilken choklad till chokladfontänen?

Det är ganska viktigt att köpa rätt typ av choklad och gör du inte det så är risken väldigt stor att du blir besviken. Bästa resultatet får du om du väljer en choklad som innehåller 40% fett och helst inte under det. Om chokladen innehåller mindre fett kan du lägga till eget fett för att uppnå samma resultat men det är viktigt att det inte blir för mycket för att det ska kunna blanda sig.

Hur smälta chokladen innan den används i fontänen?

Oftast behöver du smälta chokladen innan den hälls över i fontänen och det enklaste sättet är att smälta det i en mikrovågsugn. Lägg chokladen i en bunke och kör på medeltemperatur. Kör bara 30-60 sekunder åt gången och rör om regelbundet.

Hur mycket choklad till fontänen?

Varje chokladfontän tar olika mängder choklad och det borde stå i manualen hur mycket som är rekommenderat. Det bör inte vara för mycket eller för lite för att det ska fungera på bästa sätt. Oftast gör det inget om det är lite extra men häller du i alldeles för lite choklad så fungerar det oftast dåligt.

Flera modeller i testet har ungefär 500 gram choklad och det är ganska mycket trots allt. Det är för mycket för 2 personer och egentligen skulle det inte vara några problem med 5-10 personer på den mängden choklad. Nu är det inget som säger att du inte kan använda mindre choklad och det kan vara rätt bra att köpa en fontän som klarar av lite mer än vad som behövs för tillfället.


Källor

Tyvärr så saknas där riktiga test av chokladfontäner och därför har vi tagit hjälp av alla de kundrecensioner som finns på nätet. Vi har bland annat kollat kundrecensioner på brittiska Amazon som säljer några av de chokladfontäner som säljs här i Sverige. Fördelen med att använda Amazons kundrecensioner är att vi är säkra på att alla kundrecensioner kommer från riktiga köpare och inte några fejkkonton. Därför är dessa kundrecensioner extra viktiga när vi saknar vanliga testkällor.

Vi har också tagit hänsyn till kundrecensioner hos vissa svenska butiker som säljer dessa chokladfontäner. Vi har också vägt in egenskaper, kapacitet, pris med mera för att kunna rangordna testet.

Utgångna modeller

Emerio Chokladfontän 0.45 L

Chokladfontän för chokladfondue

Emerio CF-110992 är en annan ganska populär chokladfontän som också har fått ganska bra kundrecensioner. Emerio chokladfontän är en något mindre modell än t.ex. bäst i test vinnaren och just denna modell lämpar sig väldigt bra till ungefär två personer som vill njuta av ett vattenfall av choklad.

Chokladfondue lagom till 2 personer

Maxkapaciteten på Emerio CF-110992 är ungefär 500 gram choklad och det är fullt tillräckligt till i alla fall två personer. Om ni oftast är fler än två personer, så rekommenderar vi att välja en större modell.

Designen är så klassisk som den kan bli och för de flesta är denna en riktigt stilig retrodesign som tilltalar. Konstruktionen är tillverkad av rostfritt stål d.v.s. skål och själva fontänen, resten består av plast. Reglaget på framsidan styr över pumpen och värmehållningen. Du kan välja mellan bara värmehållning eller både värmehållning och fontänpump.

Effekten är bara på 25 watt och därför bör du hjälpa fontänen genom att smälta chokladen i mikro eller över ett vattenband. Chokladfontänen kan smälta chokladen själv, men den klarar endast av att smälta 100g på 10 min.

En bra chokladfontän som är värd att köpa om ni är max två personer som vill njuta av en romantisk kväll.

Specifikationer för Emerio CF-110992 chokladfontän

 • Effekt 25 watt.
 • Kapacitet upp till 500 gram choklad.
 • Smälter 100 gram på 10 min.
 • Pinnar och plastgafflar ingår, annars fungerar grillpinnar eller tandpetare bra.