Bästa Creme Brulee gasbrännare – Få till den där knäckiga ytan

Creme Brulee gasbrännare Bäst i test
Crème brûlée är kanske något av det godaste som finns att baka och för att lyckas få till den där knäckiga yta som kännetecknar crème brûlée så behövs det gott om värme för att smälta sockret. För att lyckas med att få upp värmen ordentligt så behövs en tändare som ger en ordentlig svetslåga och då finns det speciella gasbrännare för köket.

Dessa enkla gasbrännare kan användas till väldigt mycket inom matlagning samt bakning, men också till andra saker i hemmet där det behövs rikligt med värme. Gasbrännare drivs oftast av vanlig tändargas d.v.s. butangas som finns att köpa i de flesta butiker och en sådan tub håller väldigt länge. Sen finns det också lite mer avancerade gasbrännare där du måste köpa till särskilda gastuber.

Vi har gått igenom hela marknaden i jakten på den bästa gasbrännaren och har kommit fram till ett par olika modeller som har fått väldigt bra kundrecensioner. Tyvärr finns där inte några direkt test på dessa gasbrännare och därför får vi lita på de produktrecensioner och kundrecensioner som finns att tillgå.

Senast uppdaterad Januari 2020

Hotery Professionel Gasbrännare – Bästa alternativet

Funktion Professionel gasbrännare - bästa alt

ButikPris
449:-Besök
495:-Besök
 • Toppbetyg från kundomdömen

Hotery Professionel gasbrännare har en relativt populär bruleebrännare som har fått väldigt bra kundrecensioner hos olika butiker på nätet. Gasbrännaren kommer från märket Hotery som faktiskt är ett Taiwanesiskt företag som är kända för sin tillverkning av bra gasbrännare som använder butangas.

Säker gasbrännare med bra användarvänlighet

Vårt bäst i test av gasbrännare har valt ut Hotery Professionel som testvinnare och är en modell som har en väldigt enkel design, men som också har en väldigt bra användarvänlighet.

Gasbrännaren från Hotery har en skjutknapp för extra säkerhet som stänger av gasflödet tills att du skjuter till i rätt läge. När säkerhetsknappen ligger i rätt läge kan du öppna gasflödet genom att vrida på det runda vredet baktill och sedan använda den stora röda knappen för att tända butangasen.

Det hela är väldigt enkelt och även om man aldrig har lekt med sådana tändare så förstår man direkt vad man behöver göra för att använda den på rätt sätt.

Många användningsområden

Oftast kallar vi dessa gasbrännare för brûléebrännare eller crème brûlée brännare, men faktum är att dessa gasbrännare går att använda till så mycket mer än bara brûlée. För de som älskar att baka fina bakelser så är detta ett av de bästa verktygen för att få till smaker som annars inte är möjligt. När man bränner t.ex. socker så sker så kallad karamellisering så att helt andra smaker kommer fram och många gånger blir smaken helt oemotståndlig.

Det finns oändligt många maträtter eller bakverk som drar stor nytta av karamellisering, t.ex. stekning av kött är också en form av protein karamellisering som ger fantastiskt resultat. Gasbrännare finns i princip på varje restaurang i stan där de många gånger slutför stekytan med en gasbrännare eller varför inte slutföra gratängen.

Crème brulée är franska för ”bränd grädde” men det finns också andra användningsområden som t.ex. fixa ytan på tomater eller andra grönssaker som paprika med mera.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Hotery Professionel Gasbrännare

 • Tillverkad i riktigt stål
 • Drivs av vanlig butangas / tändargas som finns i flesta butiker
 • Kraftig låga som även är justerbar
 • Användarvänlig design som är väldigt användarvänlig
 • Höjd 17 cm.

Sievert Handyjet – Kraftfull grilltändare

Sievert Handyjet bild 1
 • Sievert Handyjet
 • Gasflaska
ButikPris
752:-Besök
849:-Besök
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som har testat

Sievert handyjet gasbrännare är en stor favorit bland många hemmakockar som sysslar med sous vide regelbundet. Modellen nämns i princip överallt på forum och sociala medier när vi tittar på gasbrännare för sous vide och crème brûlée.

En kraftfull gasbrännare med många användningsområden

Men denna gasbrännare har flera väldigt bra användningsområden och köper du till den stora gastuben med butan och propan så har du något som räcker ett helt år troligtvis. Flera år om du bara använder den då och då.

Den största gastuben på 350 gram propanmix ska enligt tillverkaren klara av att driva gasbrännaren i 2,5 timme på full gas. Men givetvis så används dessa bara i intervaller så det vara bra mycket längre än så. Ganska länge med tanke på att den gastub endast kostar 100 kr för den stora modellen. Ibland ingår den första gastuben beroende på vilken butik som säljer modellen.

Sievert handyjet piezotändare är som sagt väldigt populär inom sous vide för att bränna på en yta på köttet men gaständaren används också för att tända grillen. Då lågan genererar en temperatur på närmare 2 000 grader så kan den ganska enkelt få fyr på brasan utan några som helst problem. Men den passar minst lika bra för att bränna på marängtopparna som att tända grillen.

Om du bara ska bränna på din crème brûlée så är detta alternativ kanske lite överdrivet. Men sysslar du med sous vide eller vill ha en bra grilltändare så är detta definitivt ett av de bästa alternativen. Bättre än bäst i test vinnaren om du vill ha något mer månsidigt. Brännaren kan också användas vid vallning av skidor eller när upptining av frusna vattenledningar.

 • Rekommenderas av många som sysslar med sous vide matlagning
 • Bästa gasbrännaren för många olika användningsområden
 • Gasolförbrukning på 140 g/h, vilket ger 2,5 timme på den stora gasflaskan
 • Hög temperatur på 1925°C (Guld smälter vid 1064°C)
 • Passar bra till crème brûlée, sous vide, tända grillen med mera

Satake Flame Master – Proffsbrännare med grillfunktion

Satake Flame Master bild 1
ButikPris
799:-Besök
849:-Besök
 • Toppbetyg från användare som har testat modellen

Satake Flame Master är också en väldigt populär gasbrännare för att bränna på allt från créme brulée till köttstycken som tillagats med hjälp av sous vide. Modellen har fått högt kundomdöme när vi kollar på marknadsplatser och butiker.

Mjukare bränning med munstycke

Satake Flame Master är en modell framförallt framtagen för mjukare och jämnare bränning. En direkt gaslåga kan vara ganska intensiv och bränner endast där lågan slutar. Med Satake egna munstycke så sprids värmen bättre och du får en större brännyta med lite lägre intensitet.

Detta är lite vad vi kallar för grillfunktion och passar perfekt för att halstra utsidan av fisk eller kött. Men den fungerar också perfekt för dig som vill bränna på marängen eller kanske grilla lite på grönsaker.

Munstycket är också avtagbart om du vill använda den som en helt vanlig gasbrännare med öppen gaslåga. Är den lika bra som ett searzall munstycke? Kanske inte. Men den kostar bra mycket mindre och ger ungefär samma resultat fast ett lite mindre område.

 • Populär brännare för créme brulée eller för att få till grillyta på kött
 • Munstycke som sprider värmen och som ger lite mjukare bränning (likt searzall)
 • Munstycket/grillfunktionen är avtagbar om du vill ha en vanlig brännare
 • Når temperaturer upp till 1200 grader

Flame Boy VSFB – Liten och billig

Flame boy gasbrännare VSFB

ButikPris
149:-Besök
149:-Besök
273:-Besök
299:-Besök

Gasbrännaren Flame Boy är en annan väldigt populär bruleebrännare som har en kraftig eldslåga på 10 – 25 mm beroende på vad du ställer in den. Flame Boy har alltså en justerbar eldslåga som kan anpassas efter vad du önskar att använda den till och eldslågan har en maxtemperatur på 1300°C.

1300 grader kanske inte låter så mycket men många metaller har en smältpunkt långt under 1000 grader och 1300°C räcker för att smälta t.ex. aluminium, guld och koppar. Den kan tyvärr inte smälta järn då det kräver 1500 grader, men det är kanske inte rätt användningsområde för denna gasbrännare.

Men som du förstår så är 1300°C fullt tillräckligt för att användas till t.ex. crème brûlée eller andra mäktiga bakverk i köket. Denna livsmedelsbrännare har ett stort användningsområde inom både bak och vanlig matlagning, det är egentligen bara fantasin som sätter stopp.

Klassisk design i flera olika färger

Flame Bot gasbrännaren är kanske den bruleebrännare som har den mest färgglada designen och som tilltalar de flesta personer. Designen är lite av den så kallade retro-designen, speciellt modellen med den klarröda färgen. Flame Boy finns i andra färger som t.ex. helvit, svart och en som är både svart /vit.

En påfyllning ska räcka ungefär 30 – 45 minuter och fylls på med vanlig tändarvätska / butangas. Butangas går att hitta nästan var som helst, men vill du vara på den säkra sidan så är det värt att besöka en tobaksaffär eller en vanligt bensinmack.

Specifikationer & fördelar med gasbrännaren Flame Boy

 • Enkel användning som alla förstår sig på
 • Justerbar eldslåga
 • Max temperatur på 1300 °C
 • Drivs av vanlig tändarvätska / butangas

Övrigt om Crème brûlée gasbrännare

Det är ganska vanligt för personer att försöka få till den där riktigt knäckiga crème brûlée som finns i böcker och tidningar. Många väljer att försöka göra det i ugnen på högsta värmen, men det fungerar inte speciellt bra och de flesta misslyckas tyvärr. Andra väljer att försöka använda en vanlig tändare eller liknande, men riktigt så enkelt är det inte.

För att verkligen få till en krispig yta och verkligen få igång karamelliseringen så behövs det väldigt hög värme. Socker bryts bland annat ner kring 165 grader, men det finns så mycket mer än att bara bränna socker. Utan att egentligen gå in på avancerad molekyllära så finns där något som kallas för maillardreaktion som är en kemisk rekaiton mellan kolhydrater och aminosyror.

Maillardreaktion är också en form av karamellisering som ger fantastiska smaker och dofter till livsmedelsprodukter. Detta är framförallt viktigt vid tillverkning / tillagning av t.ex. öl, choklad, kaffe eller rostat bröd.

Men för att uppnå karamellisering så behövs det hög värme och det bästa sättet för att nå detta är att använda en gasbrännare. Det är också betydligt smidigare än att behöva använda t.ex. ugnen och det går mycket snabbare med en bruleegasbrännare.

Men visst går det att göra det under grillen i ugnen, men det krävs lite is i magen för att verkligen få till rätt karamellisering. Du måste vara speciellt uppmärksam kring ytans färg och helst bör den vara gyllenbrun till det lite mörkare hållet för att det ska bli riktigt knaprigt. Det är svårt att få till ett riktigt bra resultat med bara ugnen och det är därför som vi tycker gasbrännaren är det bästa valet.

Gasbrännaren har dessutom så många fler användningsområden i köket, men också utanför köket.