crosstrainer bäst i test

Bästa Crosstrainer 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Crosstrainer är idag en av marknadens mest populära träningsmaskiner för att komma i form på ett effektivt och skonsamt sätt. Den största fördelen med crosstrainer är helkroppsträningen som gynnar både fettförbränning och muskeltillväxt. Rörelsen kan närmast likna det vi ser hos längdskidåkning vilket aktiverar stora muskelgrupper som t.ex. ben, armar, mage och bröst.

Välj rätt crosstrainer genom att först läsa vår korta köpguide om vad du bör tänka på innan ett köp. Kanske kommer en billigare crosstrainer passa dig och din plånbok bättre.

Nedanför hittar du crosstrainers som är bäst i test och som har fått höga betyg från konsumenter som testat modellerna. Genom att kombinera både testresultat och kundomdömen får vi en bättre bild över vilken crosstrainer som är bäst. Pris har varit en avgörande faktor men så har även funktioner och egenskaper.

Finnlo Ellypsis E3000 - Bäst i test

Bäst i test
Finnlo Ellypsis E3000 bild
ButikPris
14795:-Besök
15890:-Besök
17490:-Besök
 • Toppbetyg 4 av 5 i Aftonbladets test av crosstrainers 2019
 • Bra kundomdöme hos butiker och marknadsplatser

Finnlo Ellypsis E3000 är en fantastisk crosstrainer i premiumklassen som liknar många av de professionella maskiner som du hittar på gymmet. Finnlo crosstrainer fick bland annat toppbetyg i Aftonbladets egna test av crosstrainers under 10 000 kr. Modellen har också fått väldigt bra kundrecensioner från användare som har testat crosstrainern.

En crosstrainer för hemmet och för hela familjen

Likt bäst i test vinnaren från Hammer så har denna Finnlo crosstrainer stöd för flera användare som maskinen minns. D.v.s. du kan sätta egna inställningar för varje användare likt de professionella maskiner du hittar på gymmet.

Finnlo Ellypsis E3000 träningsdator är utan tvekan en av marknadens bästa. Förutom stöd för flera användare så erbjuder datorn flera egenskaper som vi inte se på billigare modeller. Träningsdatorn har bland annat bakgrundsbelyst LCD-skärm som visar allt från kalorier till din puls. Modellen har också pulsbaserade träningsprogram där motståndet anpassas efter din egna puls. Allt detta sker helt automatiskt, vilket gör att du kan anpassa din träning mer effektivt och på så sätt få snabbare resultat.

Att ligga i rätt pulszon är viktigt beroende på vad du vill uppnå d.v.s. tränar du högst 60% av din maxpuls så inriktar du dig på att förbränna fett och så vidare. Modellen har stöd för både pulsmätning i handtaget och ett externt pulsbälte.

Tittar vi på konstruktionen så ser vi att Finnlo har svänghjulet framtill och det ger oftast en bättre rotationsrörelse än de som har baktill. Svänghjulet väger också hela 16 kg med ett precisionskullager som får billigare modeller att blekna. Modellen har en stor steglängd på 50 cm och klarar av användare upp till 150 kg.

Likt bäst i test vinnaren så har även denna crosstrainer hållare för smartphone eller surfplatta. Du kan också koppla in den via USB-porten ifall du vill kunna ladda samtidigt. Crosstrainern har också inbyggd fläkt som kan startas ifall du utför ditt träningspass under varma dagar. Men ses som ganska onödig då den är alldeles för underdimensionerad.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i Aftonbladet 2019 när de testa crosstrainers
 • Väldigt bra kundomdöme från befintliga användare
 • Frontdrivet svänghjul för smidigare elliptisk stegrörelse
 • Flera smarta träningsprogram
 • Pulsbaserade träningsprogram med automatisk motståndsstyrning
 • Magnetbromsar och svänghjul på 16 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Den inbyggda fläkten bör bara ses som en rolig funktion
Vikt70 kg
Träningsprogram5 st
PulsmätningHandsensor, pulsbälte (ingår ej)
Steglängd50 cm
TransporthjulJa
Mått165 x 55 x 158 cm
Svänghjul16 kg
Max användarvikt150 kg
Motståndsnivåer15 st

Titan Life Athlete C55 - Bästa budgetmodell

Bästa budgetval
Titan Life Athlete C55 bild
ButikPris
6478:-Besök
6499:-Besök
7290:-Besök
 • Toppbetyg i oberoende test ”bästa budgetval” enligt svenska Bäst i test
 • Bra kundrecensioner

Titan Life Athlete C55 är en bra budgetmodell som bland annat fått utmärkelsen ”bästa budgetval” när svenska Bäst i test testade crosstrainers. Även när vi tittar på kundrecensioner så är de allra flesta väldigt nöjda över sitt val av crosstrainer.

Bästa billiga crosstrainer enligt oberoende test och användare

Är detta den bästa och mest stabila crosstrainern på marknaden? Kanske inte, men vi kan inte heller jämföra denna med modeller som kostar upp emot 10 000 kronor. Det är helt enkelt inte rättvist. Men detta är fortfarande en väldigt bra crosstrainer med en prislapp som passar flesta plånböcker. Den är däremot bara något billigare än vår bäst i test vinnare Hammer Cross Motion BT som är det bättre valet.

Trots det låga priset så erbjuder Titan Life Athlete C55 flera genomtänkta funktioner och egenskaper. Ett stort plus är det elektroniska magnetmotståndet med 32 nivåer. Däremot är det inte automatiskt och måste därför justeras manuellt via ett reglage. Svänghjulet är också på 8 kg och ger en lätt glidande rörelse.

Likt alla andra modeller i vårt crosstrainer bäst i test så har även denna crosstrainer en dedikerad träningsdator med LCD-skärm. Träningsdatorn hjälper dig med motivation med sina 12 olika träningsprogram och visar bland annat tid, distans, kalorier, handpuls, klocka, alarm, temperatur och RPM.

Titan Life Athlete C55 är en lite större crosstrainer med en steglängd på 40 cm och 36 cm mellan fotpedalerna. Max användarvikt är 120 kg och själva maskinen väger in på 55 kg.

 • Skäl att köpa
 • Fått utmärkelsen "Bästa budgetval" hos en svensk oberoende testkälla
 • Toppbetyg från vanliga kunder som har testat modellen
 • Manuell justering av motstånd, 32 hastigheter
 • Elektroniskt justerbart magnetmotstånd
 • 12 olika träningsprogram via träningsdatorn
 • Steglängd på 40 cm och 35 cm mellan pedalerna
 • Max användarvikt på 120 kg
 • Pulsmätning via handen
 • Skäl att inte köpa
 • Den är inte lika stabil som liknande modeller i samma prisklass
 • Ganska liten med smal steglängd
Vikt55 kg
MotståndsjusteringAutomatiskt
Träningsprogram12 st
PulsmätningHandsensor
Steglängd40 cm
Avstånd pedaler35 cm
TransporthjulJa
Mått156 x 72 x 169

Sole Fitness E35 - Bästa professionella

Bästa valet
Sole Fitness E35 bild
ButikPris
11999:-Besök
 • Bästa professionella val hos svenska Bäst i test
 • Bästa köp enligt Treadmilldoctor.com

De flesta är nog inte beredda på att lägga närmare 20 000 kronor på en crosstrainer, men för de som sysslar med träning på högre nivå så kan det vara värt investeringen. Sole Fitness E35 har bland annat blivit utnämnd till bästa crosstrainer elitval hos svenska Bäst i test.

Märket Sole Fitness har också tagit hem stora utländska utmärkelser och är också det märke som säljer bäst i USA när kommersiella gym köper in träningsmaskiner.

Crosstrainer med hög kvalité från populära märket Sole Fitness

Nu finns det tyvärr inte så många återförsäljare i Sverige som säljer crosstrainers från Sole Fitness. Träningspartner verkar vara den enda leverantören i Sverige som säljer populära Sole Fitness E35 crosstrainer.

Om vi börjar med konstruktionen så är det en ganska så stabil maskin på hela 105 kg med ett svänghjul framtill på 11 kg. Crosstrainern kan därför klara av användare upp till 170 kg och passar perfekt till dig som antingen har mycket övervikt eller som vill kunna träna på hög nivå.

Sole Fitness E35 crosstrainer har många av de egenskaper som vi hittar på deras löpband som t.ex. inbyggda högtalare (bluetooth), inbyggd fläkt, USB-anslutning för laddning av mobil, hållare för mobiltelefon eller surfplatta med mera.

Fotpedalerna är speciellt designade i samarbete med en ledande fysioterapeut för bästa ergonomi. Sole Fitness crosstrainer erbjuder helt enkelt allt som du kan förvänta dig av en professionell crosstrainer som du oftast hittar hos kommersiella gym. Vi rekommenderar att du går in på Träningspartner och läser mer om modellen om du är intresserad.

 • Skäl att köpa
 • Bästa crosstrainer för professionella användare på elitnivå
 • Avancerad träningsdator med enormt många funktioner
 • Integrerad USB-anslutning för laddning och bluetooth-högtalare
 • Crosstrainer som närmast kan jämföras med kommersiella modeller för gym
 • Hög max användarvikt på 170 kg
 • Många olika träningsprogram med pulsstyrda program
 • Garantitid 2 år för hemmabruk
 • Skäl att inte köpa
 • Saftigt pris men inriktar sig till professionella användare
Vikt105 kg
Träningsprogram6 st förinställda
Steglängd50 cm
PulsmätningHandsensor, pulsbälte (ingår)
TransporthjulJa
Mått208 x 79x 170 cm
Svänghjul11 kg

Hammer Speed-Motion BT - Virtuell träning

Särskilt rekommenderad
Hammer Speed-Motion BT bild Hammer Speed-Motion BT bild Hammer Speed-Motion BT bild Hammer Speed-Motion BT bild Hammer Speed-Motion BT bild
ButikPris
9977:-Besök
 • 4,2 av 5 hos Amazon DE efter att över 90 konsumenter testat modellen

De konsumenter som testat crosstrainern Hammer Speed-Motion är väldigt nöjda med både egenskaper och funktionalitet. Hammer stora styrka ligger i deras träningsdatorer som möjliggör roligare träning med virtuella kartor och lopp.

Pulsstyrd och wattstyrd crosstrainer med smart träningsdator

Äntligen börjar crosstrainers blir smarta med träningsdator som stödjer tredjepartsappar genom mobil eller surfplatta. I det här fallet blir din mobiltelefon eller surfplatta träningsdator som kan kopplas till appar så som t.ex. iConsole+ och Kinomap. Till dessa appar kan du träna till virtuella lopp/rutter och kartor för ökad motivationen. Dessa appar kan också spara träningsresultat som du sedan kan följa upp och jämföra med tidigare resultat.

Det är däremot inget krav att behöva koppla upp mobilen till träningsdatorn för träna. Hammer träningsdator är redan fullpackad med träningsprogram och pulsstyrda program. Pulsprogrammen styrs genom pulsmätning i handleden eller externt pulsband. När inställd maxpuls uppnås ljuder en signal som talar om att du ligger i överkant för pulsintervallet. Genom att träna inom valt pulsintervall kan du skräddasy din träning för att effektivisera träningen för både konditionsträning och lågintensiv träning.

Ut över wattstyrd och pulsstyrd träning finns det även 12 förprogrammerade träningsprogram och ytterligare 5 användarprogram. Med användarprogram kan du spara olika profiler så som vikt och kön.

Hammer Speed-Motion BT är en gedigen crosstrainer med både elektronisk magnetbromssystem och ett ordentligt svänghjul på 12 kg. Motståndet kan antingen regleras manuellt eller styras genom träningsprogrammen. Crosstrainern har handledssensor men kan också kopplas till externt bröstband. I det här fallet stödjer den pulsband från Polar och Finnlo.

Vem bör köpa Hammer Speed-Motion BT?

Detta är en crosstrainer för dig som värdesätter smartare träning genom tredjepartsappar. Hela styrkan med modellen ligger i stödet för appar så som t.ex. iConsole+ och Kinnomap. Virtuella kartor och lopp är definitivt något som ökar motivationen för många. Vi tycker däremot att priset är lite för högt om vi jämför med liknande modeller på marknaden.

 • Skäl att köpa
 • Både pulsstyrda och wattstyrda träningsprogram
 • Elektroniskt och manuellt magnetbromssystem
 • Ordentligt svänghjul på 12 kg
 • Träningsdator med 22 träningsprogram
 • Stöd för iConsole+ och Kinomap
 • Max användarvikt 130 kg
 • Bra steglängd på 43 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Något högt pris
Vikt53,5 kg
Prestanda10 till 400 watt
MotståndsjusteringElektroniskt och manuellt
Träningsprogram22 st
PulsmätningHandsensor, stöd för pulsbälte
Strömförsörjning230 volt
Steglängd43 cm
TransporthjulJa
BluetoothJa

Abilica Stream FC X - Välbyggd

Abilica Stream FC X bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bästa premiumval hos svenska Bäst i test

Abilica Stream FC X är en crosstrainer i premiumklassen som bland annat fått utmärkelsen ”Bästa premiumval” enligt svenska Bäst i test. Modellen är en av Abilicas high-end modeller med framdrivet svänghjul för smidigare rotation.

High-end crosstrainer för seriösa användare

Detta är en crosstrainer framförallt framtagen för seriösa användare eller till företag som vill erbjuda träningsutrustning till sina anställda. Detta är alltså en maskin för dig som vill kunna ta träningen till en högre nivå och som behöver det bästa. Denna crosstrainer kan utmana dig som även är väldigt vältränad.

Den 72 kilo tunga konstruktionen klarar av användare upp till 200 kg med en stor steglängd på 51 cm. Detta gör denna crosstrainer till en av vårt bäst i test tyngsta modeller och även den som klarar högst användarvikt.

Träningsdatorn på Abilica crosstrainer har också stöd för populära träningsappen iConsole+ via bluetooth. Där kan både sätta upp rutter/kartor med grafik och följa avancerad träningsstatistik över tid. Allt detta ger givetvis en ökad motivation för att träna mer och längre. Träningsdatorn har också 12 st förprogrammerade träningsprogram och har så klart även hållare för surfplatta eller mobiltelefon.

 • Skäl att köpa
 • Bästa premium crosstrainer enligt svenska Bäst i test
 • Stabil crosstrainer som klarar av användare upp till 200 kg
 • Avancerad träningsdator med stöd för populära iConsole+ app
 • 12 st förprogrammerade träningsprogram
 • En crosstrainer som även kan utmana de mest vältränade personerna
 • Stor steglängd på 51 cm
 • Elektromagnetiskt motstånd för jämn stegrotation
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt72 kg
Träningsprogram12 st förinställda
Steglängd51 cm
PulsmätningHandsensor, pulsbälte
TransporthjulJa
Mått170 x 66 x 183 cm
Svänghjul9 kg
Max användarvikt200 kg
MotståndElektromagnetiskt motstånd

Xterra Fitness FS3.9e - Bra premiumval

Xterra Fitness FS3.9e bild
ButikPris
12999:-Besök
 • Utsedd till bäst i test vinnare
 • Bra kundrecensioner från användare som testat

Xterra Fitness crosstrainer FS3.9E är en mycket populär modell som bland annat har blivit utsedd till bäst i test vinnare hos oberoende test. Modellen har också fått väldigt bra kundrecensioner när vi tittar hos butiker och marknadsplatser.

Bästa crosstrainer 2019

När svenska Bäst i test under 2019 testade flera olika crosstrainers så slutade det med att Xterra Fitness FS3.9e vann hela testet. Med sitt låga pris i mellanklassen och robusta konstruktion, samt träningsegenskaper gör detta till en testvinnare. Det är väldigt få modeller som kan erbjuda den prestanda och funktionalitet som Xterra crosstrainer tillhandahåller. Speciellt inte till det priset.

För omkring 8 000 kronor får du en crosstrainer med ett frammonterad svänghjul på 8,6 kg som de allra flesta testinstitut förespråkar. Enligt dessa testinstitut så blir fotrörelsen smidigare med elliptisk rörelse och du får jämnare motstånd. Normalt ser vi inte modeller med en frontmonterat svänghjul i denna prisklassen.

Konstruktionen är mycket stabil med sin maskinvikt på 70 kg och klarar också av personer upp till en maxvikt på 148 kg. Steglängden är också relativt stor med sina 46 cm och passar bra till dig som är både kort eller lång.

Modellen har också en väldigt smidig och lättanvänd träningsdator med 15 st motiverande träningsprogram. Crosstrainern har både pulsmätning i handtagen och stöd för ett externt pulsbälte. Detta öppnar så klart upp nya möjligheter för pulsbaserade träningsprograms om maskinen stödjer. Speciellt intressant för dig som vill hamna i rätt pulszon för effektivare träning. Allt från förbränna fett till att bygga muskler eller kondition.

 • Skäl att köpa
 • Vunnit oberoende crosstrainer test och fått utmärkelsen bäst i test
 • Prisvärd crosstrainer som levererar både prestanda och funktionalitet
 • Passar både nybörjare och mer avancerade användare
 • Väldigt stabil crosstrainer på 70 kg och som klarar av användare upp till 148 kg
 • Steglängd på 46 cm för både korta och långa användare upp till 200 cm
 • Motstånd permanentmagnet
 • Kopplas till vanligt vägguttag 230 V
 • Pulsbaserad träningsprogram
 • Skäl att inte köpa
 • Saknar hållare till surfplatta eller mobil
Vikt70 kg
Träningsprogram15 st förinställda
Steglängd46 cm
PulsmätningHandsensor, pulsbälte (ingår ej)
TransporthjulJa
Mått172 x 62 x 145 cm
Svänghjul9 kg
Max användarvikt148 kg
MotståndElektromagnetiskt motstånd

Reebok GX40s - Bra instegsmodell

Reebok GX40s bild Reebok GX40s bild Reebok GX40s bild Reebok GX40s bild Reebok GX40s bild
ButikPris
6799:-Besök
7387:-Besök
7995:-Besök
8990:-Besök
 • 4,4 av 5 efter att 50 kunder testat crosstrainern på brittiska Amazon
 • 9,3 av 10 poäng när GymTechReview testa modellen

Reebok GX40s är en relativt billig crosstrainer baserat på egenskaper och funktioner som kommer med crosstrainern. Modellen har presterat bra i både produktrecensioner och kundrecensioner med ett toppbetyg på 4,4 av 5 stjärnor efter att 50 kunder testat crosstrainern.

Bra och prisvärd crosstrainer i mellansegementet

Reebok GX40s har mycket att erbjuda för dig som vill komma igång med crosstrainer hemma i hemmet. Det är en bra instegsmodell som ligger bra till i pris men också gällande funktioner och egenskaper.

Reebok har satsat på många träningsprogram med 20 st olika program varav 12 är förprogrammerade, 3 målinriktade och några för både watt-test samt pulstest. Givetvis finns där också utrymme för egna manuella träningsprogram. När det gäller motstånd så finns det 32 olika nivåer och som styrs automatiskt genom elektroniken.

Pulsmätning sker genom handtaget och tyvärr finns där inget stöd för trådlös pulsmätning. Skärmen och kontrollpanelen är också enkel att förstå även för en nybörjare. På den 5,5 tums stora skärmen hittar du information som pulsvärden, tid, distans, hastighet, kalorier, watt med mera.

Är detta den bästa crosstrainern i prisklassen? Kanske inte. Men det är fortfarande en väldigt bra crosstrainer som erbjuder det mesta vi kan önska oss av en bra instegsmodell. Givetvis hade gärna sett stöd för trådlös pulsmätning och liknande men för många användare är detta ingen nödvändighet.

 • Skäl att köpa
 • Bra betyg i oberoende test och från helt vanliga kundrecensioner
 • Gott om träningsprogram (20 st) och olika program för att testa ens nivå
 • Automatisk styrning av motståndet
 • Motstånd med permanentmagnet
 • Passar framförallt bäst till nybörjare
 • Pulsmätning med handsensor (ej trådlöst)
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska kort steglängd
Vikt49 kg
MotståndsjusteringAutomatiskt
Träningsprogram20 st
PulsmätningHandsensor
Strömförsörjning240 volt
Steglängd38,1 cm
TransporthjulJa
FlaskhållareJa
AnvändarviktMax 120 kg
Svänghjul9 kg

Master Fitness CR30 - Prisvärd & populär

Master Fitness CR30 bild Master Fitness CR30 bild
ButikPris
7050:-Besök
7355:-Besök
7990:-Besök
 • Bra betyg från vanliga kunder som har hunnit testa crosstrainern

Master Fitness CR30 är kanske ingen bäst i test vinnare men börjar vi titta närmare på egenskaper och funktioner så är modellen väldigt prisvärd jämfört med andra modeller i vårt test av crosstrainers. Vi vet också sen innan att träningsmaskiner från Master Fitness oftast håller väldigt hög kvalitet.

Bra steglängd och tydlig LCD-skärm

Crosstrainern CR30 från Master Fitness har väldigt bra egenskaper när vi jämför modellen med andra liknande enheter i samma prisklass. Steglängden på 41 cm är bättre än många andra modeller på marknaden och även en max användarvikt på 150 kg talar för att konstruktionen är ordentligt.

Modellen har en tydlig LCD-skärm som snabbt visar pågående träningsdata som t.ex. distans, hastighet, kalorier, watt, puls med mera. Crosstrainern har mäter pulsen i handtaget eller om du har ett externt pulsband som kan kopplas upp trådlöst.

Träningsdatorn levereras med 12 st olika träningsprogram varav några är skalbara. Motståndet är permanent magnet och har 16 st olika motståndsnivåer. När vi läser kundrecensioner på modellen så är de allra flesta användare överens om att den är väldigt tyst crosstrainer och är något som många lägenhetsägare nog eftersträvar.

 • Skäl att köpa
 • Populär crosstrainer som fått bra kundrecensioner
 • Hög användarvikt på max 150 kg
 • Lång steglängd på 41 cm
 • 12 olika träningsprogram och 16 motståndsnivåer
 • Tyst crosstrainer-modell
 • Pulsmätning genom handsensor men också stöd för trådlösa pulsband
 • Magnetiskt motstånd
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt62 kg
Träningsprogram12 st
PulsmätningHandsensor och stöd för trådlösa pulsband
Steglängd41 cm
TransporthjulJa
FlaskhållareJa
AnvändarviktMax 150 kg
Svänghjul9 kg

Hammer Cross Motion BT - Testvinnare

Bäst i test
Hammer Cross Motion BT bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test när Aftonbladet testade flera modeller under 10 000 kr
 • 4 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter 40 kundrecensioner

Hammer Cross Motion BT är en mycket populär crosstrainer som ligger bra till i både pris och prestanda. Denna crosstrainer har bland annat testats av Aftonbladet under 2019 där den tog hem förstapris d.v.s. bästa crosstrainer under 10 000 kronor. Modellen har också fått väldigt bra kundrecensioner när vi tittar på kundomdömen hos olika marknadsplatser.

Prisvärd crosstrainer som slår många dyrare konkurrenter

Bäst i test vinnaren Hammer Cross Motion BT crosstrainer använder sig ut av elektroniskt magnetsbromssystem. Vilket ger både slitagefria delar och en exakt belastningstyrning genom hela momentet. Crosstrainern från Hammer har också en 20 kg tung svängvikt som ger en jämn och fint rotationsrörelse.

Något vi gillar med Hammer Cross Motion BT är de omfattande funktioner och utrustning som följer med maskinen. Ett stort plus är just träningsdatorn. Det är trots allt den funktion som kommer hjälpa dig med att hålla uppe motivationen med varierad träning.

Träningsdatorn erbjuder 22 olika träningsprogram för både nybörjare och mer erfarna användare. Datorn har fullt stöd för populära iConsole+ som är en träningsapp för att lägga upp program/rutter via din smartphone eller surfplatta. Sammankoppling sker via Bluetooth och det finns också en praktisk hållare framtill för din enhet där du sedan kan följa din träning.

Hammer Cross Motion BT är utan tvekan en av marknadens bästa crosstrainers i denna prisklass. Den är både stabil med sina 40 kg och ger en jämn rotationsrörelse som överklassar många dyrare alternativ.

 • Skäl att köpa
 • Crosstrainer bäst i test vinnare hos bland annat Aftonbladet
 • Slitagefri elektronisk magnetbromssystem
 • Kullager och svängvikt av hög kvalité för jämn och fin rotation
 • Appstyrning/träning via iConsole+ som kopplas till smartphone
 • Bra träningsdator med 22 olika träningsprogram
 • LCD-display som visar tid, distans, hastighet, RPM, kcal och puls
 • Pulsmätning och pulsträningsprogram via handen
 • Max användarevikt: 130 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt40 kg
Prestanda10 till 350 watt
MotståndsjusteringAutomatiskt
Träningsprogram22 st
PulsmätningHandsensor
Strömförsörjning230 volt
Steglängd37 cm
TransporthjulJa

Köpguide – Så väljer du bästa crosstrainer efter behov och plånbok

köpguide crosstrainer

Crosstrainer är ett fantastiskt träningsredskap för att komma i form för både nybörjare och mer avancerade användare. Hur tufft du vill träna styrs av det motstånd du väljer på maskinen och hur detta ser ut varierar från maskin till maskin.

En bra crosstrainer är ett av de bästa träningsredskapen för effektivt helkroppsträning och är effektivt för att förbränna fett, bygga kondition, bygga muskler i armar och ben. Träningsformen påminner mycket om vanliga promenader och skidåkning.

I vår korta köpguide kommer vi gå igenom vad du bör tänka på innan du köper en crosstrainer. Allt från vilket prissegment som skulle kunna passa dig och vilka funktioner du bör kolla efter.

Corona 2021-2022 – Svårt att få tag på crosstrainers

crosstrainers under pandemin coronaDe allra flesta har nog inte missat att många produkter och framförallt träningsmaskiner samt träningsutrustning har sålt slut överallt. I och med coronapandemin så har det var extra hög efterfrågan på träningsmaskiner och där ingår även crosstrainerns.

Under 2021 var det extremt svårt att få tag på bästa crosstrainers men nu under 2022 har tillgången förbättrats avsevärt. Från att ha varit nästan 6 månaders väntetid så finns nu de flesta modeller i lager.

Problemet som uppstod under 2021 där tillgången minskade kraftigt har nu under 2022 nästan blivit tvärtom i och med sämre tider. Butiker har i vissa fall ett alldeles för stort lager vilket kommer gynna konsumenter. Här kan det vara läge att slå till på bra kampanjer under hösten 2022 så som t.ex. black friday eller black week.

Vilken prisklass passar dig bäst?

pris för olika crosstrainersCrosstrainer är för många en väldigt dyr investering, men det behöver inte kosta en förmögenhet för en bra crosstrainer. Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren Hammer Cross Motion BT så är det en fantastisk crosstrainer i mellanklassen för omkring 5 000 kronor.

Börjar vi tittar på modeller under 5 000 kronor så finns det inte speciellt många bra crosstrainers som levererar acceptabel prestanda och funktion. Likt många andra träningsmaskiner så får du vad du betalar för och letar du efter en crosstrainer så bör du räkna med att i alla fall lägga ungefär 5 000 kronor.

Men så klart styr både plånbok och träningsnivå. Det finns ingen anledning för någon som bara tränar 60 minuter i veckan att investera i en crosstrainer i premiumklassen.

Billiga crosstrainers

Billigare crosstrainers från t.ex. lågprisbutiker kommer du snabbt tröttna på och dessa har aldrig presterat bra i oberoende test eller kundrecensioner. Oftast är motståndet ojämnt när fotrörelsen utförs eller så låter de väldigt mycket. Dessutom är kvalitén bedrövlig.

Om 5 000 kr är över din budget så rekommenderar vi att du istället lägger pengarna på något annat eller sparar ihop till något vettigt i framtiden.

Mellanklass

Crosstrainers i mellanklassen (4000 – 8000 kr) är där vi börjar hittar väldigt bra modeller som är både stabila och rika på funktioner. Oftast är dessa även lite större med gedigen konstruktion och tål mer användning. Modellerna är också tystare, träningsdator med fler avancerade funktioner, ett jämnt och fint motstånd med mera.

En crosstrainer i mellanklassen passar till dig som vill komma igång med crosstraining hemma och som vill kunna använda den några år framöver.

Premiumklass

Premiumklassen gäller för modeller över 10 000 kr och uppåt. Dessa crosstrainers är oftast större, mer kraftfulla och har en konstruktion som ska hålla flera år. Även steglängden brukar vara längre då den större konstruktionen tillåter det, vilket också kan vara det enda alternativet om du är närmare 200 cm. De flesta premium-modeller har också drivhjulet framtill vilket oftast är det bästa valet .

Detta ska du tänka på vid köp av crosstrainer

Steglängden

steglängd crosstrainerSteglängden varierar ganska mycket beroende på vilken modell du tittar på och det är viktigt att den passar din kroppslängd. Korrekt steglängd är viktigt för att få optimala benrörelser och träningsresultat. Steglängden på en crosstrainer varierar mellan 30 till 55 cm och ibland är den också justerbar på de bästa modellerna.

Vi rekommenderar att välja en steglängd på minst 40 cm så länge du inte är en väldigt kort person. Generellt brukar man prata om att personer på 160 cm och uppåt bör välja en steglängd på minst 40 cm och för längre personer gäller 50 cm eller mer. Billiga crosstrainers har oftast en lägre steglängd jämfört med premiummodeller.

Storlek/längd

storlek crosstrainerCrosstrainers kan vara ganska stora och kan ta upp en hel del plats i hemmet. Har du en begränsad bostadsyta så är storleken högst aktuell och storlekarna varierar ganska kraftigt beroende på vilken modell/typ du väljer.

Vår rekommendation är att mäta upp utrymmet där du kan tänka dig ställa din nya crosstrainer och sedan leta modeller efter dessa mått. Glöm inte bort att crosstrainers behöver lite extra utrymme då delar rör sig under användning. Storleken påverkar också som regel maskinens stabilitet och är du en stor person så kan detta vara viktigt.

Träningsprogram

träningsprogram på crosstrainerInomhusträning kan vara ett fantastiskt och effektivt sätt att få till träningen regelbundet. Men det kan också vara lite monotont jämfört med utomhusträning och därför är det viktigt med varierande träningsprogram.

Variation är viktigt för att hålla igång träningen och därför är det viktigt att crosstrainern har flera förprogrammerade träningsprogram. Ännu bättre är det om maskinen har en träningsdator/skärm som kan kopplas upp till digitala tjänster så som iConsole+, Kinomap eller liknande smarta program. Med denna typ av program går det att ladda ned virtuella kartor och träna med dessa.

Motstånd

Motståndsreglering kan ske på två olika sätt och det finns också olika tekniker för hur motståndet i svänghjulet genereras. Svänghjulets motståndsreglering kan antingen vara manuellt eller elektroniskt styrd. Elektroniskt motstånd är det som föredras då detta oftast är kopplat direkt till träningsdatorn och kan styras av träningsprogrammen. Mest populärt är pulsbaserade träningsprogram som automatiskt anpassar motståndet efter användarens puls.

Bromssystemet kan antingen vara elektromagnetiskt eller klassiska magnetbromsar varav det förstnämnda är att föredra. Elektromagnetiska bromsar är betydligt tystare och mer slitstarka än vanliga magnetbromsar, men är tyvärr också dyrare.

Garanti och reservdelar

Om du ska investera i en crosstrainer för en stor summa pengar så kan det vara bra att kolla upp garantitiden. Hur länge eller vad garantin täcker varierar från märke till märke. När det gäller reservdelar så varierar detta också ganska kraftigt varav mer kända märken har oftast säljer betydligt fler reservdelar.

Framdriven eller bakdriven crosstrainer?

framdriven eller bakdriven crosstrainerDet kanske inte ser så ut men skillnaden är ganska så stor när det gäller framdrivna och bakdriva crosstrainers. Tittar vi på crosstrainers i budget- och mellanklassen så har i princip alla modeller svänghjulet baktill. Dessa träningsmaskiner tar oftast mindre plats och ger ibland en lite kortare steglängd.

På bakhjulsdrivna crosstrainers så är stegrörelsen är antingen elliptisk eller oval beroende på modell och om den är oval så kan de liknas bäst med stavgång. Stegen är något mer utmanade än på maskiner med framhjulsdrift.

Framdriven crosstrainer med svänghjulet framtill ger oftast en mer planare/lägre rörelse och är också det som många förespråkar. Fotrörelsen är framförallt skonsam för dina knän och kan bäst jämföras med längdskidåkning.

Men oftast har crosstrainers möjlighet för inställningar till stegkänslan genom att vinkla eller ändra fotplattan.

Köp en crosstrainer med en smart träningsdator – iConsole+

iconsole google maps rutter crosstrainerCrosstrainer är ett av de träningsverktyg som ger ett fantastiskt resultat för både fettförbränning, kondition och muskelbyggande. Men för att göra det ännu bättre och effektivare så rekommenderar vi att du väljer en modell som har en smart träningsdator. Helst bör crosstrainern ha flera olika träningsprogram som du kan variera från dag till dag. Vissa dagar kanske du vill köra tuffare träning, medans andra lite lättare pass för en varierad träning.

En smart träningsdator hjälper också till när motivationen haltar lite och allt som kan hjälpa en att hålla igång motivationen är guld värt. Ett exempel är träningsappen iConsole+ där du kan lägga upp egna rutter med t.ex. Google Maps som du ska köra. I appen får du också tillgång till all din träningsstatistik med mera. Appen finns till både Android och IOS.

Däremot är det inte alla crosstrainers som har stöd för appar som t.ex. iConsole+ och om detta är något viktigt för dig så bör du kolla upp detta noga innan ett köp. Men den här typen av appar hjälper definitivt till för att hålla igång ens träningsmotivation över tid.


FAQ – Vanliga frågor om crosstrainers

 1. Vilka muskler tränas med crosstrainer?
 2. Crosstrainer - hur länge ska man träna?
 3. Vad tränar man med crosstrainer?
 4. Vad är crosstrainer bra för?
 5. Hur många kalorier bränner man på crosstrainer?
 6. Hur bra träning ger crosstrainer?
 7. Vad är bäst motionscykel eller crosstrainer?
 8. Vilken steglängd?

Vilka muskler tränas med crosstrainer?

Crosstrainer är lite som roddmaskin där flera stora muskelgrupper aktiveras, vilket också gör denna typ av träningsmaskin extra effektivt för fettförbränning. Framförallt är det muskelgrupper som ben, armar, rumpa, vader, axlar, bröst, lungor och hjärta som tränas allra mest. Därför är också denna träningsform extra effektivt när det kommer till konditionsträning.

Crosstrainer - hur länge ska man träna?

Det finns väl ingen direkt tidsgräns, utan det är din befintliga fysik som avgör hur länge du kan träna. Är du otränad så rekommenderar vi en långsam start och sedan sakta bygga upp träningstiden över tid. Är du väldigt otränad så kommer du känna av träningsvärken om du kör på alldeles för tufft i början.

Har du som mål att träna kondition så kan du i princip träna varje dag i början men vill du däremot träna muskler med hårdare motstånd så får du lägga in vilodagar. Därför kan det vara bra att variera träningsprogrammen från dag till dag så att du inte endast kör hårda träningspass varje dag.

Vad tränar man med crosstrainer?

Crosstrainer är en kombination av löpband, motionscykel och stepmaskin. Träningsformen kan bäst liknas med längdskidåkning vilket aktiverar i princip hela kroppen. Allra mest tränar du kondition men beroende på träningsprogram så kan du också bygga muskler.  

Vad är crosstrainer bra för?

En crosstrainer är bra för många olika saker beroende på vad du vill uppnå med din träning. Vill du t.ex. förbränna fett så är detta utan tvekan en av de bästa träningsmaskinerna. Vill du bygga kondition så är detta också något av det bästa då alla stora muskelgrupper aktiveras. Lider du av någon skada och behöver rehabilitering så kan crosstrainer och vara bra då den är så skonsam för kroppen.

Hur många kalorier bränner man på crosstrainer?

Exakt kaloriförbrukning på en crosstrainer är omöjligt att säga då både intensitet och användarens vikt avgör hur mycket energi som går åt. En lättare person förbrukar inte lika mycket energi som någon som har övervikt. Men vanligtvis pratar vi om en kaloriförbrukning någonstans mellan 300-350 kalorier per 30 minuter. Vilket kan jämföras med löpning som kanske ligger vid 450 kalorier per 30 minuter.

Hur bra träning ger crosstrainer?

De flesta är nog överens om att crosstrainer är något av det bästa när det gäller effektiv träning. Det är tack vare att maskinen aktiverar så många stora muskelgrupper, likt roddmaskiner. Men styrkan i det hela är att kroppen slipper onödig belastning på leder och så vidare.

Vad är bäst motionscykel eller crosstrainer?

Motionscykel är ju definitivt bra för att bygga kondition och träna nedre kroppen som rumpa, ben med mera. Men förutom det så ger det egentligen ingen annan träning. Men frågan är egentligen, vad vill du uppnå med träningen?

Vilken steglängd?

Detta är en relativt vanlig fråga när det gäller val av crosstrainer och är relativt viktig för att få en skön fotrörelse. Oftast har dyrare crosstrainers en längre steglängd än billigare alternativ. Ju längre steglängd desto intensivare rörelse. Är du längre än 170 cm så rekommenderar vi en steglängd från 40 till 50 cm för optimal komfort. Är du närmare 200 cm så rekommenderas minst 48 cm.


Så valde vi ut modeller till vårt crosstrainer bäst i test

Bäst i test - CrosstrainerDet är ingen tvekan om att crosstrainers är ett populärt träningsredskap för hemmet och det finns ett enormt urval av olika modeller. När vi började göra vår research på vilka modeller som presterade bra i oberoende test så var det ganska tydligt att många modeller inte alls levde upp till förväntningarna.

Det är inte acceptabelt att en crosstrainer för närmare 10 000 kr presterar sämre än bra mycket billigare alternativ. Dessutom hittar vi flera dyrare alternativ som inte alls verkar leverera den kvalité som vi förväntar oss av en maskin i premiumklassen.

Men det finns bra crosstrainers också och även i mellanklassen hittar vi maskiner som levererar bra prestanda och funktionalitet. Gå vi upp till premiumsegmentet så hittar vi väldigt avancerade modeller som vi lika bra skulle kunna jämföras med enheter från ett kommersiellt gym.

Då det finns så många olika prisklasser att vi var tvungna att välja ut flera testvinnare i olika segment. Därför har vi valt ut en bäst i test vinnare som är prisvärd, fått bra i test och som fått toppbetyg bland kundrecensioner. Vi har också valt ut crosstrainers där vi ger utmärkelsen bästa premiumval och bästa professionella crosstrainer. Dessa två utmärkelser är främst för de som har pengar eller som behöver något som kan utmana även den mest vältränade personen.

Bäst i test blev Hammer Cross Motion BT som är en fantastiskt prisvärd crosstrainer sett till funktioner och egenskaper. Modellen vann också bäst i test när Aftonbladet testade crosstrainers under 2019. Även kundrecensioner kring modellen visar på väldigt bra kvalité och där finns bra känsla i fotrörelsen.

Uppdatering 2022 – Vår testjämförelse av crosstrainers har inte förändrats speciellt mycket förutom en ny modell från Hammer. Hammer Speed-Motion BT är en intressant crosstrainer som fått bra kundomdömen från konsumenter som testat modellen. Därav förändrar vi inget när det gäller testvinnare, bästa budgetval och bästa premiumval.

Källor

Svenska Bäst i test

En väldigt viktig testkälla till vår sammanställning var bland annat svenska Bäst i test, som har gjort ett enormt test av crosstrainers. Antagligen en av nordens största i dagsläget. I deras test så hittar du 12 olika modeller i olika prisklasser och där de bland annat har tittat närmare på kvalité, konstruktion, användarvänlighet, funktionalitet, prestanda med mera.

Modellerna som presterade bäst var bland annat Xterra Fitness FS3.9E, Sole Fitness E35, Abilica Stream FC X, Titan Life Athlete C55 och Spirit Fitness CE800. Bästa crosstrainer blev Xterra Fitness FS3.9E. Om du vill läsa hela deras test så hittar du det här.

Treadmilldoctor.com

Treadmilldoctor finns inte längre tyvärr men i deras test så utsågs Sole Fitness E35 crosstrainer till bästa alternativ. Sole Fitness är just nu en av marknadens mest heta märken inom träningsutrustning. Märket har på senare tid tagit hem stora internationella pris för kvalité, prestanda och pris. Några av de utmärkelser som finns är ”Award winner Fitness industry”, ”Rekommended product of the year”, ”Best buy of the year” med mera.

Aftonbladet

Aftonbladet utförde ett större test på crosstrainers för hemmabruk under 2019. Deras fokus låg mycket på funktion, användning, ekonomi och framförallt monteringen som ibland kan vara ganska jobbig. Modeller som testades var bland annat Decathlon Domyos E Shape Elliptical, Epsilon XT-70, Epsilon XT-90, Hammer Finnlo E3000 och Hammer Cross-Motion BT.

Bäst i test utmärkelsen fick Hammer Cross-Motion BT vilket också är den modell som vann vårt egna test. 2018 tog däremot Hammer Finnlo E3000 hem förstaplats men föll på att Hammer Cross Motion BT är en mer prisvärd modell. Läs mer om testet, (Aftonbladet Plus).

GymTechReview

Gymtechreview har tittat närmare på Reebooks crosstrainer Reebok GX40s och var mestadels positiva till modellen. Några av de bästa fördelarna var motståndet, svänghjulet, bra steglängd och den tydliga LCD-skärmen. Några saker som de däremot inte gillade var knapparna som var något för små och att den var lite halvklumpig att flytta runt. Läs mer om deras test här.


Utgångna modeller

Abilica Stream FC X - Välbyggd

Abilica Stream FC X bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bästa premiumval hos svenska Bäst i test

Abilica Stream FC X är en crosstrainer i premiumklassen som bland annat fått utmärkelsen ”Bästa premiumval” enligt svenska Bäst i test. Modellen är en av Abilicas high-end modeller med framdrivet svänghjul för smidigare rotation.

High-end crosstrainer för seriösa användare

Detta är en crosstrainer framförallt framtagen för seriösa användare eller till företag som vill erbjuda träningsutrustning till sina anställda. Detta är alltså en maskin för dig som vill kunna ta träningen till en högre nivå och som behöver det bästa. Denna crosstrainer kan utmana dig som även är väldigt vältränad.

Den 72 kilo tunga konstruktionen klarar av användare upp till 200 kg med en stor steglängd på 51 cm. Detta gör denna crosstrainer till en av vårt bäst i test tyngsta modeller och även den som klarar högst användarvikt.

Träningsdatorn på Abilica crosstrainer har också stöd för populära träningsappen iConsole+ via bluetooth. Där kan både sätta upp rutter/kartor med grafik och följa avancerad träningsstatistik över tid. Allt detta ger givetvis en ökad motivation för att träna mer och längre. Träningsdatorn har också 12 st förprogrammerade träningsprogram och har så klart även hållare för surfplatta eller mobiltelefon.

 • Skäl att köpa
 • Bästa premium crosstrainer enligt svenska Bäst i test
 • Stabil crosstrainer som klarar av användare upp till 200 kg
 • Avancerad träningsdator med stöd för populära iConsole+ app
 • 12 st förprogrammerade träningsprogram
 • En crosstrainer som även kan utmana de mest vältränade personerna
 • Stor steglängd på 51 cm
 • Elektromagnetiskt motstånd för jämn stegrotation
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt72 kg
Träningsprogram12 st förinställda
Steglängd51 cm
PulsmätningHandsensor, pulsbälte
TransporthjulJa
Mått170 x 66 x 183 cm
Svänghjul9 kg
Max användarvikt200 kg
MotståndElektromagnetiskt motstånd

Casall Infinity 1.3X - Populär

Casall Infinity 1.3X bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg 4 av 5 när svenska Bäst i test pröva crosstrainers

Casall är ett väldigt populärt märke i Sverige när det gäller träningsutrustning och framförallt deras crosstrainer-modeller. Casall Infinity 1.3X crosstrainer är ett bra mellansegment som fått bra betyg i oberoende test och kundrecensioner.

Crosstrainer med skandinavisk design och kvalité

Casall Infinity 1.3X har flera liknade egenskaper som populära mellanklassmodellen Casall Infinity 1.2X. Som t.ex. samma starka ramkonstruktion, rotationshjul på 9 kg och magnetiskt motstånd. Men den nyare modellen 1.3X har fått några förväntade uppdateringar som gör detta till det bättre valet.

Crosstrainern Infinity 1.3X har bland annat fått en uppdaterad träningsdator med bättre menysystem där du enklare kan välja mellan 12 olika träningsprogram. Det bästa med träningsdatorn är trots allt stödet för populära appen iConsole+ där du kan själv lägga upp rutter/kartor och följa träningen. I appen får du också total kontroll över all din träningsstatistik och historik. Detta ger givetvis en ökad träningsmotivation när du kan följa utvecklingen över tid och kan använda grafiska miljöer när du tränar.

Detta är en väldigt stabil och stark crosstrainer med en ram av toppkvalité och som tillåter användare upp till 150 kg. Casall crosstrainer har ett tungt svänghjul på 9 kg och passar användare mellan 150 och 200 cm. Steglängden är på 40 cm.

Modellen har både pulsmätning i handtagen men också stöd för användning av ett pulsbälte, som också ingår när du köper modellen. Crosstrainern har också stöd för vad vi kallar för  pulsbaserad träning där pulsen styr motståndet under träningsprogrammet.

Detta är utan tvekan en välgenomtänkt bra crosstrainer från Casall och som ligger bra till i pris med sina smarta funktioner och egenskaper.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i svenska oberoende crosstrainer test
 • Bra kundomdöme hos butiker och marknadsplatser
 • Stöd för iConsole+ via smartphone eller surfplatta för roligare träning
 • 12 st träningsprogram
 • Magnetiskt motstånd
 • Hög max användarvikt på 150 kg
 • Pulsmätning i handtag och pulsbälte som ingår
 • Pulsbaserad träningsprogram
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt54,8 kg
Träningsprogram12 st
PulsmätningHandsensor, pulsbälte (ingår)
Steglängd40 cm
TransporthjulJa
Mått145 X 62 X 172 cm
Svänghjul9 kg