Cykelvagn eller cykelsits

Cykelvagn eller cykelsits till barnen?

Att cykla är fantastiskt sätt att komma ut i friska luften. Till vardags är cykling ett ekonomiskt, hälsosamt och miljövänligt sätt att pendla till och från jobbet. På fritiden är cykling det perfekta transportmedlet för den som vill ta sig ut i naturen. Hur gör man då om man har barn som inte kan cykla själv? Det behöver faktiskt inte alls vara svårt. Tvärtom kan cykelpendling med barn både vara smidigt och lustfyllt.

Genom att montera en cykelsits på cykeln eller investera i en cykelvagn är det enkelt att ta med sig ett eller flera barn på cykelturen. Men vilka fördelar och nackdelar finns det gällande dessa två helt olika typer av barntransporter?

Cykla med barn passar för dig som:

 • Cykelpendlar till jobbet
 • Gillar en aktiv fritid med hela familjen
 • Vill åka hälsosamt, billigt och klimatsmart
 • Vill transportera barnen på ett säkert sätt

Cykelvagn

cykelvagn har flera fördelarEn cykelvagn är en liten kärra som monteras i bakhjulets nav och som rullar efter cykeln när du trampar. Cykelvagnen har plats för ett eller två barn. Det finns vagnar som har ställbara säten vilket gör det möjligt att transportera en bebis i en ligginsats tillsammans med ett sittande barn.

Barnen spänns fast med säkerhetsbälten som följer godkända säkerhetsstandards. Cykelhjälm är obligatoriskt att bära för barn under 15 år och måste bäras i cykelvagnen precis som när de cyklar för egen maskin.

De flesta cykelvagnar har en maxvikt på 22 kg per barn. Är det en vagn som rymmer två barn är den sammanlagda maxvikten 40–50 kilo.

Cykelsits

cykelsitsar till barnCykelsitsen är en liten stol som monteras på pakethållaren eller i en skena som fästs runt sadelröret. Förr var nästan alla cyklar utrustade med en pakethållare men så är inte längre fallet. Som en konsekvens av detta fäster man idag vanligtvis en cykelsits i en skena oavsett om cykeln har en pakethållare eller inte. Undantaget är elcyklar, där används alltid pakethållaren.

En del cykelsitsar kan monteras på cykelns front under styret. De allra flesta föredrar bakmonterade modeller. Precis som när man har barnet i en cykelvagn så ska det spännas fast med säkerhetsbälte och bära cykelhjälm när det sitter i en cykelbarnstol.

Men precis som cykelvagnen så är maxvikten oftast 22 kg vilket är maxvikten för att cykelsitsen ska bli godkänd enligt europeiska säkerhetsstandarden.

En frontmonterad sits är lämplig om:

 • Barnet är under 3 år.
 • När du vill ha bra koll på barnet. Däremot bör barnet inte ta för mycket fokus då du som förälder måste koncentrera dig på trafiken.

En bakmonterad sits passar om:

 • Du vill cykla utan att riskera att knäna slår i sitsen.
 • Du är trygg med att ha barnet bakom dig.
 • Barnet är nyfiket. Sikten är bättre om sitsen är framåtvänd.
 • Barnet är mellan 9 månader och 22 kg. Från 9 månader är absolut tidigaste åldern för cykelsitsar och bebisen måste kunna sitta upp av sig själv. Är du osäker så är det alltid bra att höra efter med barnläkaren.

Viktigt: Innan du bestämmer dig för vilken barncykelsits du ska köpa är det viktigt att kontrollera att cykeln är kompatibel med sitsen. Det är nämligen inte självklart.

Fördelar med cykelvagn

Det är går lätt att cykla med en cykelvagn på släp. Det är princip bara i uppförsbackarna som det blir lite tyngre. Eftersom det är enkelt att koppla av och på cykelkärran är det smidigt att vara flera som använder samma cykelvagn förutsatt att samtliga cyklar utrustas med fästen. Cykelvagnar passar till de flesta cykelmodeller. Sannolikheten är stor att du kan använda din befintliga cykel när du investerar i en cykelvagn.

I en cykelvagn sitter barnen skyddade om det börjar regna eller blåsa. En cykelvagn är ett härligt transportmedel för att få med hela familjen ut i naturen under hela året. Många cykelvagnar är så smart konstruerade att de kan göras om till vagnar som går att ta med ut i både skid- och joggingspåret. De flesta cykelvagnar är lätta att fälla ihop och kan packas med på resan eller till sommarstugan. Det går att köpa cykelvagnar med eller utan fjädring, något att tänka på om du cyklar i terrängen.

Vad är mest säkert – Cykelbarnsits eller cykelkärra?

Tyvärr verkar det inte finnas någon bra forskning som kan påvisa vad som är mest säkert för barnen att åka. Båda två produkter har sina fördelar och nackdelar beroende på vart du cyklar regelbundet. Läser vi på NTF Säker Trafik så har de några rekommendationer gällande valet mellan cykelbarnsits och cykelkärra.

Förutom det självklara att barnen ska bära hjälm i både cykelkärra och cykelsits så finns det några saker att tänka på ur en ren säkerhetssynpunkt. NTF rekommenderar faktiskt cykelsits om du cyklar vägar där det är mycket trafik då cykelkärra syns sämre för bilar. Dessutom är cykelkärran lägre vilket innebär att barnet lättare får andas in alla avgaser från trafiken.

Däremot har cykelkärra fler fördelar om du cyklar på vägar med mindre trafik eller cykelbanor. Barnet är trots allt ganska skyddad i kärran i fall något skulle hända på vägen. Bästa cykelvagnen är också utrustad med störtbåge som skyddar barnet ifall vagnen skulle välta.

En cykelkärra ställer också högre krav på cykelns bromssystem och speciellt om du transporterar två barn. Bristfälliga bromsar i nerförsbacke och fullpackad cykelkärra kan blir livsfarligt. Så se till att bromssystemet är i gott skick.

Fördelar med cykelbarnstol

Det är enkelt att cykla med en monterad cykelsits. Det är bara att spänna fast barnet så är ni på rull. Cykelbarnstolen är ett perfekt alternativ om du bor i en storstad med mycket trafik. Det är möjligt att köpa billiga cykelbarnstolar av bra kvalitet.

Det kan upplevas som obehagligt att ha barnen på släp i en miljö med många hinder och bilar. Dessutom syns man sämre med en vagn än med en sits. När du har barnet i en stol nära kroppen så är det mer skyddat för avgaser. Vid en vurpa så tar du som cyklist den största smällen och skyddar därmed barnet.

Välj en cykelvagn om:

 • Du har flera barn att skjutsa
 • Du cyklar i ut och skur
 • Gillar att ta med barnen på fritidsaktiviteter
 • Ni är flera som delar på skjutsandet
 • Du har extra packning
 • Barnet somnar ofta
 • Barnet är otålig och ni måste göra många stopp
 • Du cyklar på vägar som inte är så hårt trafikerade

Välj en cykelsits om:

 • Du cyklar i tätort
 • Du vill cyklar med barnet på ett säkert sätt
 • Du föredrar ett billigt alternativ
 • Inte har behov en multifunktionell vagn