bästa cykelvagnen för ett eller två barn

Bästa cykelvagnar 2022

Cykelvagnen är troligtvis det bästa sättet att skjutsa barn från och till förskolan eller när familjen bara ska ut på en mysig cykelutflykt. Både barn och föräldrar älskar det vilket så klart underlättar vardagen ytterligare som förälder.

Men vad är det som avgör hur bra en cykelvagn är egentligen? Förutom att cykelvagnen ska vara säker så måste vagnen kunna erbjuda både komfort för barnen och vara enkel att använda för föräldern. Sen kan det finns ytterligare krav som t.ex. förvaringsutrymme, skifta mellan sittvagn och cykelvagn med mera.

Vi har sammanställt flera stora oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner för att hitta marknadens bästa cykelvagn. Genom att granska både testresultat och vad vanliga konsumenter säger så får vi ett pålitligare resultat. Sammanställningen har också tagit hänsyn till egenskaper, funktioner och pris.

Senast uppdaterad April 2022

Thule Chariot Cross 2 - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Thule Chariot Cross 2 bild 1
ButikPris
10995:-Besök
11357:-Besök
 • Bäst i test hos TwoWheelingTots.com när de testade cykelvagnar
 • 89 av 100 hos OutdoorGearLab.com
 • Toppbetyg från konsumenter som testat cykelvagnen

Thule Chariot Cross 2 är helt klart marknadens bästa cykelvagn för barn och både TwoWheelingTots samt OutdoorGearLab har satt toppbetyg på denna modell. Förutom ett toppbetyg i tester så har även denna cykelvagn fått toppomdömen från alla de kundrecensioner som finns på nätet.

Thule Chariot Cross 2 erbjuder precis det du vill ha ut av en bra cykelvagn d.v.s. en mångsidig vagn som kan användas för flera olika aktiviteter och inte bara för cykling. Modellen finns också som enbarnsmodell d.v.s. Thule Chariot Cross 1.

Bästa cykelvagnen för fyra olika aktiviteter

I grunden är detta en cykelvagn som enkelt och säkert kan transportera två barn upp till 45 kg. Men många föräldrar vill också kunna använda cykelvagnen till andra aktiviteter och det är just vad denna cykelvagn erbjuder. Thule Chariot Cross 2 är utformad för 4 stycken olika aktiviteter d.v.s. cykling, jogging, promenader och även längdskidåkning.

Ett stort plus är möjligheten till att fälla ihop cykelvagnen inför förvaring eller om du vill transportera vagnen i bilen. Thule VersaWing-system gör också det enkelt att skifta mellan de olika aktiviteter som vagnen av avsedd för.

Thule har också tänkt till extra gällande sätena för barnen så som t.ex. fällbara säten och som också kan lutas var för sig. Sätena är vadderade och är löstagbara för enklare rengöring och så vidare. För extra komfort så är även bladfjädringen justerbar för mjukare färd med barnen.

Cykelvagn med säkerhet i fokus

Det är inget snack om att Thule är det ledande märket inom cykelvagnar på marknaden och är det något som Thule fokuserar mycket på så är det säkerhet. Barnsätena är bland annat utrustade med ett 5-punkts-bälte för extra hög säkerhet, men på baksidan av cykelvagnen hittar du även en baklykta för ökad synlighet.

Bäst i test vinnaren har också ett ordentligt regnskydd som kan justeras för bättre klimatkontroll d.v.s. du kan lossa på klämmer för att optimera luftflödet i vagnen. Thule Chariot Cross 2 har också ett stort lastutrymme för förvaring och som även kan plockas bort när du vill använda vagnen som joggingvagn, på så sätt får du ökat löpstegsutrymme.

 • Skäl att köpa
 • Cykelvagn för 1 till 2 barn
 • Viktkapacitet 45 kg
 • Fungerar som cykelvagn, joggingvagn, promenadvagn och även vagn för längdskidåkning
 • Cykelkit och promenadkit ingår. För längdskidåkning så finns där skidor som extratillbehör
 • Vadderade säten som är individuellt fällbara och med 5-punkts-bälte
 • Hopfällbar för enklare förvaring och transport
 • Justerbar bladfjädring för extra komfort
 • Vikt 14,5 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Thule Coaster XT - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Thule Coaster XT bild 1
ButikPris
5119:-Besök
5546:-Besök
6399:-Besök
6399:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 150 kundrecensioner

Är du på jakt efter en relativt billig och cykelvagn för cykling och promenader? Då kan Thule Coaster XT vara ett av de bästa alternativen på marknaden. Bra och säkra cykelvagnar kostar ganska mycket, men nu har Thule kommit med en modell som konkurrerar med de billigare alternativen.

Enkel vagn för cykling och promenader

Thule Coaster XT erbjuder precis det du behöver för att säkert kunna frakta upp till två barn till affären eller förskolan. Båda barnen har plats nog för att sitta bekvämt och säkert med de två 5-punks-bältena som finns i vagnen. Cykelvagnen uppfyller alla de internationella säkerhetsstandarder som finns och kan frakta två barn till en maximal vikt av 45 kg.

Både cykelkit och promenadkit ingår när du köper cykelvagnen som du dessutom enkelt kan växla mellan. Promenadhjulet kan förvaras på vagnen och kan enkelt växlas till när du är ute på cykelutflykt med barnen.

Thule Coaster XT är precis som bäst i test vinnaren väldigt enkel att fälla ihop för transport eller när det är dags att förvara cykelvagnen över vintern. Bak på vagnen hittar du också ett relativt stort förvaringsutrymme för kläder eller fika som ska med på utflykten.

Gillar du långa promenader så kommer du gilla Thules justerbara HeightRight-handtag som enkelt kan justeras till rätt höjd för den person som ska köra cykelvagnen. För att fästa cykelvagnen på cykeln så används Thules patenterade ezHitch som förenklar kopplingen ytterligare.

 • Skäl att köpa
 • Cykelvagn för upp till två barn
 • Maxkapacitet 45 kg
 • Vikten på vagnen är 12 kg
 • Hopfällbar för förvaring och transport
 • Cykelkit och promenadkit ingår
 • Följer internationella säkerhetsstandarder
 • Stort förvaringsutrymme bak på vagnen
 • Justerbart handtag som passar alla föräldrar
 • Stöd för en rad olika tillbehör från Thule
 • Kan enkelt växlas mellan cykelkärra och promenadvagn ute på utflykten
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Hamax Avenida - Prisvärd cykelvagn

Särskilt rekommenderad
Hamax Avenida bild 1Hamax Avenida bild 2
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 poäng när Pricerunner testa cykelvagnar 2022

Hamax Avenida har bland annat testats av Pricerunner där den lyckades få 4,5 av 5 poäng. Några saker som lyftes fram var bland annat smidigheten med att skifta mellan cykel- och barnvagnsläge. Dessutom erbjuder den väldigt bra packutrymme jämfört med många andra modeller på marknaden. 

Supersmidig cykelvagn på alla sätt

Hamax har på senare år överraskat oss med bra och intressanta cykelvagnar som direkt utmanar märken så som t.ex. Thule. Så hur bra är Hamax Avenida egentligen? Om vi börjar med det mest självklara så är cykelvagnen noga planerad och designad. Vilket blir tydligt när vi börjar kolla på montering/nermontering men också själva bredden på cykelvagnen som mäter 78 cm. Vanligt problem med cykelvagnar är att de ibland blir för breda för att komma in genom dörren men med en standard dörr (80 cm) så rullar denna in enkelt.

Cykelvagnen Avenida är en kombinationsvagn som både fungerar som cykelvagn och en helt vanlig barnvagn/sittvagn. Montering och Nermontering av både cykelarm samt sittvagnshjul för skiftet sker väldigt enkelt. Cykelvagnen är också utrustad med ett handtag som kan justeras på höjden så båda föräldrar med olika kroppslängd får en ergonomisk hållning.

När det gäller packutrymme så hör Hamax Avenida till en av de bästa. Det bakre förvaringsutrymmet är stort och kan rymma allt från väskor till flera matkassar. Förutom stort förvaringsutrymme så är cykelvagnen utrustad med allt från regnskydd till vanligt insektsnät. Som några nämner i kundrecensioner så bör nätet användas alltid då det annars kan flyga smuts från framförvarande cykeln.

Vem bör köpa Hamax Avenida? - Hamax cykelvagn är utan tvekan en mycket prisvärd modell som har många av de funktioner och egenskaper som hittas på dyrare modeller. Söker du efter en cykelvagn med bra utrymme för både barn och packning så är detta ett utmärkt val. Det enda negativa är att barnsitsarna inte har ett viloläge där man fäller ryggstödet. Eftersöker du viloläge så har Hamax Outback detta men den kostar lite mer.

 • Skäl att köpa
 • Kan användas som både cykelvagn och vanlig sittvagn (fronthjul ingår)
 • Extra stort förvaringsutrymme baktill
 • Solskydd, enklare regnskydd och insektsnät
 • Parkeringsbroms på handtaget
 • Enkel att fälla upp/ner för transport eller förvaring
 • 1-2 barn med en maxvikt på 45 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Ryggstöden saknar viloläge men är något tillbakalutat

Hamax Outback - Testvinnare

Särskilt rekommenderad
Hamax Outback bild 1
ButikPris
6399:-Besök
7959:-Besök
9269:-Besök
 • Bäst i test hos norska Foreldre & Barn
 • 9,4 av 10 hos TwoWheelingTots.com i deras test av tvåbarnsmodeller

Hamax Outback är en relativt populär modell som bland annat har blivit testad hos TwoWheelingTots.com med ett toppbetyg. I deras test av cykelvagnen så fann de stora fördelar med storleken som enkelt kan få plats med två barn upp till 5-6 års åldern.

Ett annat stort plus var klädseln/kapellet som möjliggör god utsikt för barnen, men också ventilationen så att det inte blir alldeles för varmt inne i vagnen.

Multifunktionell cykelvagn i toppklass

Hamax Outback Double är ett mellanting mellan en vanlig barnvagn och en cykelvagn. Det finns dessutom finns ett särskilt kit att köpa till så att cykelvagnen även går att användas som joggingvagn.

Cykelvagnen är utrustad med ordentliga sitsar som är justerbara i höjden så att barnen enklare ska kunna sitta med hjälm. Båda sätena är utrustade med ett så kallat 5-punkts-bälte.

Kapellet är utrustad med UV-skydd och har också ett vattentätt polyestertyg som enkelt kan motstå regn under turen. Kapellet har också bra ventilationspunkter som vädrar tillräckligt för att det inte ska kunna bli alldeles för varmt inne i cykelvagnen.

Cykelvagnen är också utrustad med justerbar fjädring för högre komfort beroende på vikten i vagnen. Planerar du att skjutsa ett barn endast så kan du anpassa fjädringen för detta. Cykelvagnen har också en bra parkeringsbroms och har också alla de nödvändiga reflexer runtom vagnen.

Likt bäst i test vinnaren så har Hamax Outback också ett system där du enkelt kan skifta mellan cykelvagn och vanlig barnvagn. Något vi gillar extra mycket är att det låssystem som tydligt visar med grön eller röd färg om kopplingen är korrekt eller inte.

 • Skäl att köpa
 • Cykelvagn för upp till två barn
 • Kan användas som cykelvagn, promenadvagn och även joggingvagn med ett tillbehörskit
 • Två separata sitsar som är justerbara i höjdled
 • Barnen har gott om plats för hjälm och så vidare
 • Kapell med god utsikt, men som också är vattentätt. Flera ventilationspunkter för ökad luftcirkulation
 • Stort förvaringsutrymme på baksidan av vagnen
 • Insektsnät och UV-skydd ingår
 • Cykelvagnen väger 18,5 kg
 • Maximal belastning är 40 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Thule Chariot Lite 2 - Lättare modell

Thule Chariot Lite 2 bild 1
ButikPris
8490:-Besök
8490:-Besök
9532:-Besök
 • 5 av 5 hos norska tidningen Foreldre & Barn
 • 9,4 av 10 hos Busted Wallet
 • 84 av 100 hos OutdoorGearLab

Thule Chariot Lite 2 är en cykelvagn som har fått toppbetyg hos bland annat Busted Wallet och OutdoorGearLab. Thule Chariot Lite 2 har flera liknelser med bäst i test vinnaren, men är något nedbantad version för en lägre totalvikt.

Även denna modell finns som enbarnsmodell och heter Thule Chariot Lite 1. Pris samt vikt för dessa två modeller skiljer sig knappt och därför rekommenderar vi att man köper tvåbarnsmodellen.

Enklare variant av bäst i test vinnaren Thule Chariot Cross 2

Om du tycker bäst i test vinnaren är något för dyr så kan Thule Chariot Lite 2 vara ett bättre val. Det är trots allt ungefär samma cykelvagn med lite färre funktioner, men också lite mindre vikt som säkert tilltalar många personer.

Så den största skillnaden med Thule Chariot Lite 2 är att den saknar fällbara sätet och även justerbar fjädring. Cykelvagnen har fortfarande bladfjädring som förbättrar komforten, men den är ej justerbar. Chariot Lite 2 saknar också det stora förvaringsutrymmet på baksidan.

Trots att Thule Chariot Lite 2 saknar många av de funktioner som finns på bäst i test vinnaren så är detta fortfarande en av marknadens bästa cykelvagnar. Många av de saker som är borttagna är finesser som du kan klara dig utan.

Stöd för 4 olika aktiviteter

Förutom att det är en cykelvagn i grunden så kan denna modell också användas till andra aktiviteter så som t.ex. promenader, joggning och även längdskidåkning. Vilka kit som ingår kan skilja från butik till butik, däremot medföljer där alltid ett cykelkit från början.

Det medföljer även ett kapell som skyddar mot regn och även sol med sitt inbyggda solskydd.

 • Skäl att köpa
 • Cykelvagn för 1 till 2 barn
 • Maxkapacitet 45 kg
 • Vikt 12,5 kg
 • Kan användas till cykling, promenad, joggning och skidåkning
 • Bladfjädring för mjukare åkturer
 • Stort utbud av extratillbehör hos Thule
 • Hopfällbar för enklare förvaring och transport
 • 5-punkts-bälte
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Hamax Traveller - Prisvärd dubbelvagn

Hamax Traveller bild 1Hamax Traveller bild 2Hamax Traveller bild 3
ButikPris
3690:-Besök
3690:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor på brittiska Amazon
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner hos svenska butiker

Hamax cykelvagnar är utan tvekan några av de bästa på marknaden och är kända för sina barncykelstolar, cykelvagnar, hjälmar med mera. Hamax Traveller dubbelvagn är en prisvärd modell som fått väldigt bra kundomdömen både utomlands och i Sverige. Bara på brittiska Amazon har vagnen ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor.

Cykelvagn och promenadvagn i ett paket

Likt flera andra cykelvagnar i vårt bäst i test så är Hamax Traveller en så kallad kombinationsvagn vilket kan både användas till cykeln men också som en helt vanlig jogg- och promenadvagn. Handtaget kan också monteras på två olika sätt (upp eller ned) för bättre användarvänlighet.

Dubbelvagnen tar som sagt två barn mellan 6 månader och upp till 22 kg per barn vilket är i 6 till 7-årsåldern. Med en max last på 47 kg så finns där utrymme att även förvara lite saker i det utrymmet som finns bak på cykelvagnen. Förvaringsutrymmet bakom vagnen får ändå anses vara relativt stort jämfört med andra modeller i vårt test av cykelvagnar. Du får utan problem plats med övriga saker som måste med på färden.

Hamax har alltid haft stort fokus på säkerheten vilket ändå är det absolut viktigaste när det gäller barn. Barnen fästs med ett säkert 5-punktsbälte vilket ändå bör ses som det bästa alternativet. Ett sort plus är både medföljande cykelarm och premenadhjul vilket ibland är tillbehör som måste köpas till.

För bättre upplevelse så har Hamax utrustat cykelvagnen med bra fönster både framåt, sidorna och i taket. Det ska trots allt vara en rolig upplevelse för barnen att åka cykelvagnen.

Andra bra egenskaper är den enkla monteringen, fälla ihop cykelvagnen, snabbkoppling på hjulen, fotmanövrerad parkeringsbroms, dragögla under vagnen till förvaring med mera. Sett till pris, egenskaper, kundrecensioner, funktioner, säkerhet så är detta en väldigt prisvärd cykelvagn som passar plånboken.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från föräldrar som testat cykelvagnen
 • Dubbelvagn för 2 barn, lägsta ålder 6 månader och en maxvikt på 22 kg per barn
 • Stort förvaringsutrymme bak på vagnen
 • Hopfällbar cykelvagn med snabbkoppling av hjulen
 • Hög säkerhet med 5-punktsbälte
 • Hamax cykelvagn kan antingen användas till cykeln eller som promenadvagn
 • Fotmanövrerad parkeringsbroms
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide: Så väljer du den bästa cykelvagnen

Utbudet av cykelkärror har nästan exploderat de senaste åren och i takt med att cyklandet ökar i Sverige så kommer vi troligtvis få se ett ännu större utbud i framtiden. De flesta outdoor och cykelbutiker säljer till största del cykelvagnar från märket Thule och är också det märke som producerar de bästa vagnarna just nu.

Fördelen med att köpa en cykelvagn från ett känt märke som t.ex. Thule, är att du enkelt kan få tillgång till extra tillbehör och även reservdelar ifall något skulle gå i sönder. Det är också därför som Thule har ett väldigt högt andrahandsvärde då andrahandsägare enkelt kan skaffa fram reservdelar.

Vi kommer i denna köpguide att gå igenom egenskaper och funktioner du bör kolla efter när du letar efter ny cykelvagn. Vare sig du är på jakt efter en enkel cykelvagn för cykelturer eller en cykelvagn som kan användas till flera olika aktiviteter så som joggning, promenader eller skidåkning.

Säkerhet i fokus med cykelvagnar till barn

Cykelvagnar och säkerhet

Säkerheten är troligtvis den mest viktiga aspekten vid val av en cykelvagn, det är trots allt det mest värdefulla vi har livet som ska åka vagnen d.v.s. barnen. När du tittar på en ny cykelvagn så bör du i alla fall kolla så att modellen följer de internationella säkerhetsstandarder som finns.

Oftast skrivs det ut hos butiken som säljer modellen med vilka standarder som följs, eller så kan du besöka tillverkarens hemsida för mer information. Är det ett märke du inte känner till och som saknar en hemsida så är det oftast ett dåligt tecken.

En bra cykelvagn ska också ha ett 5-punkts-bälte, det är enligt oss och många experter ett måste för att barnen ska kunna sitta fast säkert under cykelturen. Det är stor skillnad i säkerhet mellan ett enkelt bälte runt midjan och ett 5-punkts-bälte.

Cykelvagnen ska också vara utrustad med reflexer på sidor, hjul och på baksidan. Ännu bättre är det om klädsel eller kapell är färgad i en färg som syns ordentligt i trafiken.

Se upp för billiga cykelvagnar från lågprisbutiker, flera av dessa modeller har visat sig vara farliga i oberoende tester så som t.ex. Råd & Rön. Ibland är det värt att investera när det gäller barnens säkerhet.

Cykelsits eller cykelvagn

cykelsits eller cykelvagn

Cykelsitsen är kanske det mest enkla för att snabbt kunna åka med sitt barn från och till t.ex. förskolan. Det är också det mest billiga alternativet, men problemet uppkommer när man t.ex. behöver skjutsa två barn till förskolan eller affären. Det finns cykelsitsar för frammontering, men dessa cykelsitsar rekommenderas inte av flera säkerhetsskäl.

Cykelvagnen löser de flesta problem om man vill skjutsa två barn samtidigt och en annan väldigt stor fördel med cykelvagn är att barnets vikt inte påverkar cykelns balans. Detta gäller även om du bara skjutsar ett barn som väger närmare 20 kg. Dessutom klarar cykelvagnar en högre vikt än vad traditionella cykelsitsar gör.

Men en bra och säker cykelvagn är en ganska stor investering för många familjer. För att cykelvagnen verkligen ska vara värt det så bör ni vara en familj som är relativt aktiv med vardagliga utflykter och så vidare. Men både cykelvagn samt cykelvagnar har sina fördelar och nackdelar.

Köpa en cykelvagn för ett eller två barn?

För ett eller två barn

Vår rekommendation är att du köper en cykelvagn för upp till två barn då kostnad och vikt knappt påverkas av att välja den större modellen. Andrahandsvärdet är också betydligt högre på modeller som tar två barn. Det finns inga problem med att skjuta ett barn endast i en vagn som är avsedd för två barn.

Man kan ju tycka att vikten påverkas avsevärt om man väljer en cykelvagn för ett barn istället för två. Men faktum är att vikten knappt påverkas då det inte krävs speciellt mycket extra material för två barn, samma gäller för priset på cykelvagnen. Skillnaden är marginell.

Fördelarna med att välja en cykelvagn för två barn även om du bara har ett barn är alldeles för många. Det är också därför som många butiker har valt att endast sälja modeller som tar två barn. Om du sysslar med joggning eller liknande aktiviteter så kan det så klart spela lite roll om vagnen väger något kilo mindre, men även då är det knappt värt det.

Dessutom är det ganska skönt för barnet att där finns extra utrymme i cykelvagnen, du kan också få med dig extra utrustning till utflykten.

Funktioner och egenskaper du bör kolla efter när du tittar på en ny cykelvagn

Innan du kollar på att köpa en cykelvagn så finns där lite egenskaper att ha i åtanke så som storlek, vikt, lastutrymme med mera. Om du t.ex vill använda cykelvagnen när du handlar så kanske det behövs extra utrymme för packning och så vidare.

Sedan finns där även olika aktiviteter att använda cykelvagnen med. Är du en person som joggar så finns där flera cykelvagnar som kan konverteras till en enkel joggingvagn.

Nedan hittar du både egenskaper och funktioner som du bör överväga innan du väljer en barncykelvagn.

Lastutrymme och förvaring

Ett stort last- eller förvaringsutrymme är viktigt för de allra flesta som letar efter en ny cykelvagn. Även om du inte planerar att storhandla med vagnen så är det ganska skönt att ha lite extra lastutrymme när ni ska ge er ut på ett litet cykeläventyr med barnen.

De flesta modeller vi har med i vårt test har ett ganska bra förvaringsutrymme bak på vagnen. Hur stort detta utrymme är skiljer sig från modell till modell och därför ska du vara noga med att kolla upp detta innan du gör ditt köp.

Tittar vi på bäst i test vinnaren Thule Chariot Cross 2 så har denna en stor förvaringsficka som enkelt rymmer två påsar från affären. Tänk däremot på att inte överlasta vagnen om du både har lastat och har barnet i vagnen.

Multifunktionell cykelvagn

joggingvagn och cykelvagnOm du bara är intresserad av en cykelvagn som ska användas på cykeln så är det bara till att välja vilken cykelvagn som helst som har fått bra betyg. Vill du däremot kunna använda cykelvagnen som joggingvagn eller för skidåkning så är alternativen färre. Vad vi vet så är det bara Thule som erbjuder cykelvagnar med skidor som tillval.

Däremot finns det gott om modeller som också kan användas som promenad- och joggingvagn. Var däremot noga med att detta kit medföljer när du köper cykelvagnen. Detta då många modeller endast har kit för cyklar och promenader, joggingkit finns oftast att köpa till.

Så innan ett köp bör du funderar på hur cykelvagnen kommer användas i framtiden.

Terräng eller stadskörning

cykelvagn med skidorDe flesta föräldrar vill kunna ta med cykelvagnen på utflykter där det kanske inte finns asfalterad väg och då är det extra viktigt att köpa en cykelvagn med fjädring. Det är långt ifrån alla modeller som har bra fjädring och att åka en cykelvagn på en gropig väg med icke existerande fjädring fungerar inte. Om du vill kunna ge dig ut på grusvägar och så vidare, så bör du kolla efter en cykelvagn med bra fjädring.

Planerar du att endast cykla på asfalterade vägar så är inte fjädring lika viktigt, men det är ändå något du bör kolla efter när du letar cykelvagn. En bra fjädring ger en avsevärt bättre komfort för barnen i vagnen.

Storlek och hopfällbara cykelkärror

hopfällbara cykelvagnarStorleken på en cykelvagn kan variera ganska mycket och vill du ha in cykelvagnen i hemmet för förvaring så bör du kolla upp storleken. Om du t.ex. kommer använda vagnen dagligen och vill förvara den inomhus över natten så behöver du hitta en cykelvagn som i alla fall kommer innanför dörren.

För långtidsförvaring eller transport så vill du hitta en cykelvagn som kan fällas ihop och idag är de flesta bra cykelvagnar hopfällbara. Tittar vi på samtliga modeller i vårt bäst i test så är alla hopfällbara.

Men det är långt ifrån alla modeller på marknaden som är hopfällbara på ett smart sätt och som samtidigt håller hög säkerhet. Det är därför som vi flera gånger i test av cykelvagnar försöker poängtera hur viktigt det är att inte köpa en alldeles för billig cykelvagn från ett okänt märke. Det är trots allt det mest värdefulla du har i ditt liv som ska åka vagnen d.v.s. barnen.

Kapell och överdrag som regnskydd

kapell och regnskydd cykelvagnEn annan väldigt viktig detalj är det kapell som medföljer cykelvagnen och det bästa är om överdraget är helt vattentätt. Du vill inte köpa en cykelvagn som läcker in regnvatten medans ni cyklar från och till förskolan eller liknande aktiviteter. Barnen kommer helt enkelt snabbt tröttna på att åka cykelvagn istället för att älska det.

Se därför till att hitta en cykelvagn som använder ett kapell som håller vädret på utsidan och hitta också ett kapell som kan ventilera effektivt. När sommarvädret väl kommer så måste kapellet kunna lufta tillräckligt så att det inte blir alldeles för varmt inne i utrymmet.

Ett bra regnskydd till cykelvagnen är utan tvekan en av de viktigaste egenskaper som du bör kolla extra noga på. En bra cykelvagn utan ett ordentligt regnskydd är närmast otänkbart.

Cykelvagnens vikt påverkar

En lägre vikt på själva cykelvagnen är att föredra i nästan alla lägen då det blir enklare att dra den bakom cykeln. Det går både snabbare att starta och stanna hela ekipaget. Kör du elcykel så hjälper det till ganska mycket vid start och stopp, något som många föräldrar använder idag. Då påverkar inte vikten lika mycket, men har du en vanlig cykel så vill du helst ha så låg vikt som möjligt.

Men vikt och säkerhet går oftast hand i hand hos de flesta modeller. Tillverkaren måste helt enkelt balansera mellan vikt och säkerhet samt funktioner. Det är svårt att få allt man önskar med en så låg vikt som möjligt.


FAQ – Vanliga frågor om cykelvagnar

 1. Vilken cykelvagn bör man välja?
 2. Hur stora barn kan åka i en cykelvagn?
 3. Hur fäster man en cykelvagn?
 4. När kan ett barn börja åka cykelvagnen?
 5. Hur låsa fast cykelvagn?

Vilken cykelvagn bör man välja?

De allra flesta rekommenderar en dubbelvagn som har möjlighet att ta två barn. Även om två barn inte åker så finns där gott om utrymme för annan packning vid transport. Vår rekommendation är också att välja en cykelvagn som kommer från av de mer kända märkena som Thule eller Hamax då deras tänk kring säkerhet är något av det bästa i branschen.

Andra egenskaper som är värda att fundera över är huruvida du vill använda vagnen som promenadvagn också eller liknande aktiviteter. Flera av de cykelbarnvagnar vi har med i vårt test är en kombination av cykelvagn och promenadvagn.

Hur stora barn kan åka i en cykelvagn?

Hur pass stora barnen kan vara varierar lite från modell till modell. Men någonstans i 6-7 års åldern så börjar barnen blir för stora för vagnen. Oftast ser vi en max vikt på ungefär 20-22 kg per barn i stolarna.

Hur fäster man en cykelvagn?

Tittar vi på populära Thule cykelvagnar så använder de ett fäste som monteras på själva bakaxeln på cykeln. Efter att det fästet är monterat så kopplas cykelvagnen på enkelt genom ett snabbfäste. Är du osäker på hur detta fäste ska monteras bak på cykeln så rekommenderar vi att du besöker en cykelreparatör eller cykelhandlare. Denna montering gör de väldigt billigt och är inte speciellt svår.

När kan ett barn börja åka cykelvagnen?

När ditt barn kan börja åka cykelvagnen tidigast varierar lite beroende på modell men också hur långt i utvecklingen barnet har kommit. Många av de cykelvagnar vi har med i vårt bäst i test har en åldersgräns på 6 månader och uppåt. Barnet måste kunna sitta upp stadigt innan barnet kan åka i cykelvagnen. Ju längre du väntar, desto bättre är det.

Hur låsa fast cykelvagn?

Det finns ett par olika sätt att låsa fast cykelvagnen när du parkerar. Vissa modeller och märken har egna lösningar där vagnen låses till cykeln. Men om det inte finns så rekommenderas ett vajerlås eller kätting som kan träs igenom cykelvagnen på ett bra sätt. Lås däremot inte fast cykelvagnen med däcken då dessa är enkla att plocka av och detsamma gäller för vanliga cyklar. Helst bör du fästa kättingen/vajern i vagnens ram så att det är extra jobbigt för tjuven.


Så valde vi ut bästa modellerna

Bäst i testCykelvagn är oftast en ganska dyr investering så länge du inte köper den hos en lågprisbutik vilket vi inte kan rekommendera. Det är trots allt ditt barn, det mest värdefulla som ska åka vagnen. Cykelvagnar från kända lågprisbutiker har inte presterat speciellt bra i tester. Ibland kan de även varit direkt livsfarliga där några modeller även har blivit återkallade på grund av tillverkningsfel.

Vårt bästa tips är att hålla sig till kända tillverkare som t.ex. Thule och Hamax som har enormt säkerhetstänk gällande deras konstruktion samt design.

Vår sammanställning över marknadens bästa cykelvagnar är framför allt baserat på oberoende tester och vanliga kundrecensioner. Genom att granska dessa noggrant kan vi med ganska stor säkerhet välja ut endast bra modeller. Att bara gå på vad testkällor säger har ibland visat sig vara problematiskt då de endast testar under korta perioder. Men genom att kombinera testresultat med vanliga konsumentrecensioner får vi en pålitligare sammanställning.

Uppdatering 2022 – Hamax Avenida har nu kommit med i listan och vann vår utmärkelse ”Särskilt rekommenderad”. Cykelvagnen är väldigt prisvärd för alla sina funktioner och egenskaper som gör den både smidig samt användarvänlig. Något som överraskar med modellen är framför allt det stora förvaringsutrymmet som enkelt rymmer väskor eller matkassar. Dessutom har den presterat i topp i oberoende test.

Källor

OutdoorGearLab

OutdoorGearLab är en stor nättidning som relativt ofta testar olika outdoor-prylar, men som också testar andra prylar som cykelvagnar. Cykelvagnen är trots allt en outdoor-pryl som många aktiva föräldrar använder när de ska ut med barnen i skogen eller andra friluftsområden.

De har bland annat testat Thule Chariot Cross som fick ett toppbetyg på 89 av 100 och hamnade därför på en andraplats över bästa cykelvagn. Några av de fördelar som nämndes var kvalité, komfort, vädersäker, enkel montering. En nackdel var den höga prislappen.

OutdoorGearLab har också testat populära Thule Chariot Lite och som fick ett toppbetyg på 84 av 100, vilket är en tredjeplats på deras topplista över bästa cykelkärra. Fördelarna var bland annat enkel montering, regnsäker, enkel manövrering. Nackdelarna var bland annat det fasta kapellet och priset.

I deras bäst i test av cykelvagnar så lovordar de Thule för deras höga säkerhet jämfört med andra märken.

 • Thule Chariot Cross, Testet hittar du här.
 • Thule Chariot Lite, mer om testet här.

Norska Foreldre & Barn

Norska tidningen Foreldre & Barn genomförde ett test av flera olika cykelvagnar under 2018. Cykelvagnar som testades var Hamax Outback, Thule Chariot Lite 2, Nordic Cab Active, Burley D’Lite, Biltemas cykelvagn, Julas cykelvagn.

Något som är extra tydligt i deras test är att de billiga lågprismodellerna inte presterar särskilt bra. Tittar vi på Biltemas och Julas cykelvagnar så presterar de inte särskilt bra. De är bland annat ostabila, Julas modell trillande till och med i en sväng utan några större problem.

De bästa cykelkärrorna blev Hamax Outback (Testvinnare) och Thule Chariot Lite 2 (andraplats). Om du vill läsa hela testet så hittar u det här.

TwoWheelingTots

TwoWheelingTots har testat några av de cykelvagnar vi har tagit med i testet, dessa modeller är Thule Chariot Cross 2 och Hamax Outback. Båda modeller har fått ett toppbetyg i deras test över cykelvagnar.

Bland annat har vår bäst i test vinnare Thule Chariot Cross 2 blivit testvinnare, med Hamax Outback på en säker andraplats. Båda modellerna presterar i absoluta toppen i deras egna test och man får helt enkelt väga fördelar samt nackdelar med de två alternativen. Hamax Outback är något tyngre men har också andra fördelar som gör denna cykelvagn värd att spana in.

 • Thule Chariot Cross 2 testet hittar du här.
 • Hamax Outback recensionen hittar du här.

Pricerunner

Pricerunner är en av Sveriges största testkällor när det gäller cykelvagnar och i deras test har de framför allt tittat närmare på cykelläge, barnvagnsläge samt hur barnen åker. Modeller som testats är Hamax Outback, Thule Chariot Cross 2, Hamax Traveler, Thule Chariot Lite 2, Hamax Avenida, Thule Chariot Cab 2, Thor Hushovd Kid Racer Twin, Nordic Roll Ivy, Nordic Roll Cruiser, Thule Coaster. Läs mer här.