måltidsersättning kan vara väldigt effektivt vid viktnedgång

Därför är måltidsersättning effektivt vid viktnedgång

Har du försökt skära ner på fett och socker och kanske lagt till ett extra träningspass i veckan, utan att se några viktminskningsresultat? Du är inte ensam. Att gå ner i vikt kan vara en svår process som tar lång tid och kräver engagemang. Alla kroppar fungerar dessutom olika, vilket gör att vägen till målvikten också kan se otroligt olika ut.

Vill du få en ordentlig kickstart för att boosta motivationen och komma på rätt bana kan måltidsersättning vara något för dig. Det hjälper dig nämligen att bryta dina gamla vanor, samtidigt som det innehåller de näringsämnen som din kropp behöver för att må bra.

Men hur effektivt är det egentligen att byta ut vanlig mat mot måltidsersättning? Och ger det dig rätt förutsättningar för att behålla din nya vikt? Läs vidare för att ta reda på hur måltidsersättning fungerar och hur effektivt det är för viktnedgång.


Vad är måltidsersättning?

Måltidsersättning kommer ofta i pulverform som kan blandas ut till shake, smoothie eller soppa. De kan också komma i form av färdigblandad dryck, vilket är bra alternativ när du vill kunna äta på språng.

De har oftast ett lågt energiinnehåll med få kolhydrater och fetter, men ett balanserat innehåll av näringsämnen som fibrer, proteiner, vitaminer och mineraler för att kunna ersätta vanliga måltider. De passar därför utmärkt som diet för viktkontroll och viktminskning och du väljer själv om du vill ersätta en eller flera måltider per dag.

Marknaden erbjuder en mängd varumärken och olika typer av måltidsersättningar. De kommer i många goda smaker, vilket gör det enkelt att hitta en sort som passar dig. De ger dig även en bra mättnadskänsla för att hjälpa dig att minska suget mellan måltiderna.

Genom att bryta ditt vanliga levnadsmönster och få kontroll över intaget av kalorier har du goda chanser att nå riktigt bra viktminskningsresultat. Det gör att måltidsersättning är mycket populärt bland de som vill kickstarta sin resa mot målvikten och få tydliga resultat snabbt.

Fördelar med måltidsersättning

Fördelar med måltidsersättning

Studier har visat att du uppnår en lägre vikt på sikt vid snabb viktnedgång i början av processen, jämfört med en långsam och utdragen viktnedgång. Då gäller det dock att du även bryter eller förbättrar andra vanor i livet, till exempel genom att träna mer eller sluta småäta mellan måltiderna.

Måltidsersättning är därför ett utmärkt alternativ för effektiv viktnedgång eftersom det både hjälper dig att minska intaget av kalorier och att bryta dina dåliga vanor.

Nedan följer en kort sammanfattning av de främsta fördelarna med måltidsersättning:

1. Det är enkelt

En av de stora fördelarna med måltidsersättning är att det är otroligt enkelt och du behöver inte lägga tid på att inhandla mängder av ingredienser eller avancerad matlagning. Du behöver heller inte planera en matlista för veckan. Med tanke på det höga tempo som många håller idag kan detta vara en gamechanger på många sätt.

2. Det är tydligt

Om du vill slippa räkna kalorier och försöka hitta recept som innehåller den mängd näringsämnen du behöver kommer måltidsersättning att passa dig bra. Du behöver inte fundera på hur mycket du behöver äta om du följer det program som är framtaget av varumärket.

3. Det skapar nya vanor

Genom att byta ut vanlig mat mot måltidsersättning bryter du dina gamla vanor på ett effektivt sätt och har istället möjlighet att etablera nya och mer hälsosamma rutiner. Det blir som en typ av nystart där du kan ta distans till ditt tidigare leverne och få perspektiv över din livsstil.

4. Det ger resultat

Tack vare att du håller dig till ett kontrollerat kaloriintag har du möjlighet att gå ner i vikt snabbt. Med snabba resultat följer självförtroende och motivation, vilket kan hjälpa dig att fortsätta resan mot din målvikt och sedan upprätthålla din nya vikt på sikt.

Vill du ha förslag på måltidsersättningsprodukter kan du läsa vår jämförelse över bästa måltidsersättning. Allt från specialanpassade måltidsersättningar till produkter för veganer. Vi jämför även pris per portion och själva innehållet.

Vanlig mat vs. måltidsersättning

Måltidsersättning gör det alltså enkelt att kontrollera ditt kaloriintag och nå dina viktminskningsmål snabbt och effektivt. Visst, du kan äta vanlig mat och hålla dig till en viss kalorinivå, men det kan vara betydligt svårare. Särskilt när kalorinivån ska vara väldigt låg och du samtidigt ska få i dig rätt mängd näringsämnen.

Måltidsersättning är utformad för att erbjuda dig allt du behöver med ett kaloriinnehåll på endast cirka 150–200 kcal per måltid. Faktum är att det är svårt att hitta en annan diet som kan ge lika snabba viktminskningsresultat som olika typer av måltidsersättningar.

Men vad händer egentligen i kroppen när du går på en diet med måltidsersättning? Och kan du fortsätta att använda produkterna efter att du har nått din målvikt och gått klart programmet?

När du byter ut måltider bestående av vanlig mat mot måltidsersättning börjar kroppen att förbruka sitt lager av vätska och kolhydrater, vilket gör att du snabbt går ner i vikt. Med tanke på att kroppen kommer göra av med mycket vatten är det viktigt att hela tiden fylla på med väska för att du ska fortsätta att må så bra som möjligt.

Märker du därför att du inte mår bra av att byta ut flera måltider mot måltidsersättning kan det vara en bra idé att testa att istället byta ut en per dag, eller kanske en varannan dag. Genom att kombinera detta med lågkalorikost och träning kan du ändå lyckas med att gå ner i vikt.

Om du har valt att följa ett viktminskningsprogram kan en fortsatt ersättning av enstaka måltider även hjälpa dig att behålla din nya vikt. Tack vare att det finns smidiga alternativ på måltidsersättningar, såsom shakes och bars, är de lätta att ta med sig när du är på språng och inte har tid för vanlig mat. Mycket bättre än att till exempel gå till snabbmatskedjan!

Men vanlig mat är fortfarande det bästa alternativet om du har möjlighet. Att väga maten är ett bra sätt för att få koll på hur mycket kalorier man äter. Det är inte alls ovanligt att man blir förvånad över hur mycket kalorier man äter regelbundet vilket kan styras upp genom att väga maten.

Olika dieter där du kan använda dig av måltidsersättning

Dieter där du kan använda dig av måltidsersättning

Om du inte vill följa ett typiskt viktminskningsprogram med endast måltidsersättning kan du välja att kombinera dem med någon av de vanligaste dieterna. Det gäller att hitta ett kostprogram som passar dig för att du ska må bra, nå dina mål och också lyckas behålla din målvikt i framtiden!

5:2-dieten

Detta är en populär diet som går ut på att du fastar under två dagar i veckan med ett kaloriintag på högst 500 kcal. De resterande fem dagarna får du äta vad du vill. Att fasta har visat sig vara bra för både hälsa och viktnedgång och att man tillåts äta som vanligt en större del av veckan gör att det passar många som annars har svårt att hålla sig till en diet. Under de två fastedagarna är måltidsersättning ett perfekt alternativ för att hålla nere kaloriintaget. Detta samtidigt som du säkerställer att du får i dig alla näringsämnen du behöver.

VLCD (Very Low Calorie Diet)

Forskning har visat att VLCD är en av de mest effektiva dieterna om du vill gå ner i vikt. Dieten går ut på att ligga på ett kaloriunderskott för snabb och effektiv viktnedgång. Enkelt förklarat så är det ju faktiskt så viktminskning fungerar – att du måste göra av med mer kalorier än du stoppar i dig. När du äter enligt VLCD ska ditt kaloriintag per dag vara ungefär 560-675 kcal, till skillnad från det genomsnittliga intaget som är cirka 2000–2500 kcal per dag för kvinnor. För att hålla dig till denna låga nivå av kalorier och samtidigt få i dig alla nödvändiga näringsämnen är måltidsersättning i form av shakes och soppor ett bra alternativ.

Räkna kalorier

Om du planerar att gå ner i vikt genom att räkna kalorier kommer måltidsersättningarna att förenkla din tillvaro. Som nämnt tidigare i artikeln är det ett enkelt sätt att hålla koll på ditt kaloriintag och du slipper lägga tid på att leta fram passande recept eller läsa på förpackningar. Oavsett om du behöver byta ut en eller flera måltider mot måltidsersättning för att hålla dig till ditt planerade kaloriintag så kommer det att förenkla din vardag betydligt. Det finns dessutom en mängd automatiska kaloriräknare tillgängliga på marknaden så att du enkelt kan hålla koll på vad du stoppar i dig under dagen.

Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig en bättre inblick i hur måltidsersättningar fungerar och hur de kan hjälpa dig på vägen mot din målvikt. Försök att hitta en kostplan och träningsnivå som passar dina förutsättningar och vardag eftersom det kommer att göra det lättare att upprätthålla ditt nya levnadssätt på lång sikt. Lycka till!

LCHF

LCHF står för Low Carb High Fat – alltså lite kolhydrater och mycket fett. Det är en effektiv metod för att gå ner i vikt och har kommit att bli en av de absolut populäraste dieterna de senaste åren. När du äter enligt LCHF ska du utesluta kolhydrater i princip helt och hållet och istället öka ditt intag av fetter för att sätta igång förbränningen i kroppen. Vet du därför att du har svårt att vara utan potatis, pasta, ris och kakor lite då och då är detta kanske inte rätt diet för dig.

LCLC

En blandning av kaloridieten och LCHF är LCLC, vilket står för Low Carb Low Calories. Även här ska du begränsa ditt intag av kolhydrater och kalorier, men mängden proteiner får vara högre och mängden fett får vara lägre än vid LCHF. LCLC är därför ett bra alternativ för dig som tycker att det fungerar bra med lågkolhydratkost, men inte vill äta lika mycket fett som man ska göra med LCHF.

5:2

Vill du fortsätta att njuta av din favoritmat och goda snacks då och då kan 5:2-dieten vara något för dig. Denna metod går nämligen ut på att du äter som vanligt fem dagar i veckan för att sedan ligga på ett kaloriunderskott de resterande två. Dessa dagar ska du helst äta endast en måltid per dag med ett kaloriinnehåll på cirka 500 kcal om du är kvinna och cirka 600 kcal om du är man. Du väljer själv vilka två dagar du vill fasta och när på dagen du vill inta måltiden. Även här kan du använda dig av måltidsersättning för att vara säker på att få i dig alla de vitaminer och mineraler du behöver under fastedagarna.

16:8

En annan typ av fastediet är den så kallade 16:8-metoden. Men istället för att fasta två dagar i veckan ska du fasta under sexton timmar och sedan inta dina måltider under dygnets resterande åtta timmar. Du kan välja ditt ätfönster utifrån din livsstil, så det spelar ingen roll om du äter mellan 10.00–18.00 eller 20.00–04.00. Det viktiga är att du håller dig till dina åtta timmar och att ätfönstret är detsamma varje dag för att det ska resultera i viktnedgång.

Keto

En strikt variant på LCHF är den så kallade Keto-dieten. Här ska du inte bara begränsa mängden kolhydrater i din kost, utan också ditt intag av proteiner. Du ska även äta färre mjölkprodukter. Detta kommer nämligen att försätta din kropp i ketos, vilket är ett tillstånd där du förbränner mer fett och upplever mindre hungerkänslor.

GI

En annan populär diet som har funnits länge är GI-metoden. Här ska du äta mat med ett lågt glykemiskt index (GI) eftersom den bryts ner långsammare av kroppen. Detta resulterar i att du håller dig mättare längre och en positiv inverkan på blodsockret. En stor del av kosten består av baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter för att skapa en bra mättnadskänsla utan att du får i dig för mycket energi.

Medelhavskost

En av forskarnas stora favoriter när det kommer till dieter är kalorisnål medelhavskost. I denna diet ska du äta mycket grönsaker, nötter, frön, olivolja, frukt, fullkornsprodukter och baljväxter – precis som man gör i många av medelhavsländerna. Rött kött ska dessutom bytas ut mot fisk och fågel i så stor utsträckning som möjligt. Dessa råvaror förser din kropp med nyttiga fetter och viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter, istället för snabba kolhydrater och socker.

Slutord

Även om olika dieter kan vara effektiva för att gå ner i vikt så är det inget som man bör gå på några längre perioder. Speciellt inte på dieter som drar ner på kalorimängden ganska markant då kroppen själv anpassar sig till mängden kalorier. Ett kraftigt underskott av kalorier kan sänka kroppens basalomsättning vilket i sin tur kommer motverka viktnedgången.

Dieter och måltidsersättning bör därför endast användas under kortare perioder. D.v.s. ett hjälpmedel för att komma igång med nyttiga matvanor och träning. Förändrad livsstil och hälsosamma vanor är den viktigaste aspekten i det hela för att lyckas med både viktnedgång och bättre hälsa.

Anpassad måltidsersättning är oftast betydligt bättre än t.ex. proteinbars. Det är väldigt ofta vi läser om att personer ersätter flera måltider med proteinbars. Men faktum är att de flesta proteinbars inte innehåller tillräckligt med vitaminer och näringsämnen för att kroppen ska fungera optimalt. Men det finns också bra proteinbars som fungerar som mellanmål och några kan du hitta i vår jämförelse av bästa proteinbaren.