använda gästnätverk för dina smarta prylar

Därför bör du använda gästnätverk för dina smarta prylar

Ett gästnätverk för smarta prylar är ett sätt att ge smarta hem-enheter som exempelvis rörelsedetektorer och termostater tillgång till internet utan att ge dem tillgång till det interna nätverket i hemmet. Syftet med detta är att säkerställa att enbart gäster inte kan få tillgång till privata filer och enheter som är anslutna till det interna nätverket.

Men varför bör man sätta upp ett eget nätverk för sina IoT-enheter (smarta prylar). Läs vidare så ska vi gå igenom både säkerhetsrisker med smarta prylar och hur du sätter upp ett eget gästnätverk för dina uppkopplade prylar.


Smarta prylar kan vara en säkerhetsrisk

robotdammsugare räknas som uppkopplad smart IoT enhetSmarta prylar, som till exempel röststyrda assistenter och trådlösa kameror, har blivit allt vanligare i hemmen på senare år. Men medan dessa enheter kan vara bekväma och användbara, kan de också vara en säkerhetsrisk om man inte använder dem på rätt sätt.

Ett av de största problemen med smarta prylar är att de ofta är anslutna till internet och därför kan vara mottagliga för hackare. Detta kan innebära att hackare kan få tillgång till dina privata filer och enheter, eller till och med komma åt dina personliga uppgifter. Det är därför viktigt att man tar säkerhetsåtgärder för att skydda sig mot denna typ av hot.

En annan säkerhetsrisk med smarta prylar är att de kan användas för att spionera på användaren. Detta kan ske genom att en enhet placeras i hemmet och används för att fånga upp ljud eller bilder utan användarens vetskap. Det är därför viktigt att man är försiktig med vem man låter ansluta till sitt nätverk och att man håller koll på vilka enheter som är anslutna till det.

Att använda smarta prylar kan vara en stor fördel, men det är viktigt att man är medveten om de säkerhetsrisker som finns. Genom att ta säkerhetsåtgärder och vara försiktig med vilka enheter man låter ansluta till sitt nätverk kan man minimera risken för att bli utsatt för en säkerhetsrisk.

Här är några exempel på smarta prylar som kan vara en säkerhetsrisk:

 • Röststyrda assistenter, som Amazon Echo och Google Home
 • Trådlösa kameror, som övervakningskameror och babymonitorer
 • Smarta hem-system, som kan styras med en app
 • Smarta dörrslås
 • Smarta belysning
 • Trådlösa termostater
 • Smarta lås för fönster och dörrar
 • Robotdammsugare

Detta är bara ett urval av smarta prylar som kan vara en säkerhetsrisk. Det finns många andra enheter som kan vara mottagliga för hackare och som kan användas för att spionera på användaren. Det är därför viktigt att man är försiktig med vilka enheter man låter ansluta till sitt nätverk och att man tar säkerhetsåtgärder för att skydda sig mot dessa typer av hot.

Så fungerar gästnätverk på din router

Så fungerar gästnätverk på din router

När man sätter upp ett gästnätverk på en router skapar man en separat trådlös signal som gäster kan ansluta till. Detta gör att gäster kan använda internet utan att ha tillgång till ditt privata nätverk och enheter som är anslutna till det. Det är bra för att det minimerar risken för att gäster ska komma åt dina privata filer eller på annat sätt skada ditt nätverk.

Det är också en bra idé att koppla upp sina smarta prylar på gästnätverket för att se till att de inte påverkar ditt privata nätverk. Smarta prylar kan ibland vara känsliga för störningar och kan påverka nätverket på olika sätt. Genom att koppla upp dem på gästnätverket minimerar man risken för att de ska orsaka problem.

När man sätter upp ett gästnätverk på en router kan man oftast ställa in olika inställningar för det, till exempel hur länge en enhet ska vara ansluten till gästnätverket innan den måste ansluta igen och vilka typer av enheter som får ansluta. Detta ger extra kontroll och flexibilitet när det gäller att hantera gästernas användning av nätverket.

Det är enkelt att sätta upp ett gästnätverk på en router och det är värt besväret för den extra säkerhet och skydd det ger. Genom att koppla upp sina smarta prylar på gästnätverket kan man se till att både gäster och smarta prylar använder internet utan att påverka det privata nätverket.

Hur man sätter upp ett gästnätverk på en Asus router

 • Öppna webbläsaren på datorn och skriv in adressen för routerns inloggningssida. Detta är oftast en IP-adress som är specificerad i routerns instruktionsmanual.
 • Logga in på routern med ditt användarnamn och lösenord. Om du inte har ändrat dessa standardinställningar är användarnamnet oftast ”admin” och lösenordet är tomt.
 • Välj ”Gästnätverk” från menyn.
 • Klicka på rutan bredvid ”Aktivera gästnätverk” för att aktivera funktionen. Här kan man oftast välja två olika Wi-Fi gästnätverk. Antingen ett på 2.4 GHz eller 5 GHz. Många smarta prylar eller så kallade IoT-enheter stödjer bara 2.4 Ghz.
 • Ange ett namn och ett lösenord för ditt gästnätverk. Det är viktigt att du väljer ett säkert lösenord för att skydda ditt gästnätverk mot obehöriga användare.
 • Klicka på ”Spara” för att spara dina ändringar.

Efter att du har följt dessa steg bör ditt gästnätverk vara aktivt och redo att användas. Dina gäster kan ansluta till det genom att söka efter det trådlösa nätverket och ange lösenordet som du angav när du satte upp gästnätverket.

Så säkrar du upp övriga Wi-Fi nätverket på din router

Så säkrar du upp övriga Wi-Fi nätverket på din router

Att säkra sitt WiFi-nätverk hemma är viktigt för att skydda sig mot hackare och andra typer av hot. Här är några tips på hur man kan göra det:

 • Använd ett starkt lösenord: Det är viktigt att välja ett säkert lösenord för att skydda sitt WiFi-nätverk. Det bästa är att välja ett lösenord som är minst 8 tecken långt och som innehåller både bokstäver, siffror och specialtecken. Det är också bra att undvika att använda ord som finns i ordlistan, eftersom dessa kan vara lätta för en hackare att gissa.
 • Aktivera WPA2-kryptering: WPA2 är en kryptering av trådlösa nätverk. Genom att aktivera WPA2-kryptering kan man se till att ingen obehörig person kan ta sig in på sitt nätverk. WPA3 finns också men det är inte alla smarta prylar som stödjer denna krypteringsfunktion.
 • Dölj ditt nätverksnamn: Genom att dölja ditt nätverksnamn kan man förhindra att obehöriga personer enkelt kan hitta och ansluta till ditt nätverk.
 • Använd en brandvägg: En brandvägg fungerar som en barriär mellan ditt nätverk och internet. Genom att aktivera en brandvägg kan man förhindra att obehöriga personer kommer åt ditt nätverk. En brandvägg kan också hjälpa till att blockera skadlig mjukvara och annat oönskat innehåll från att komma in på ditt nätverk.
 • Uppdatera dina enheter regelbundet: Hackare utnyttjar ofta sårbarheter i mjukvaran hos enheter för att ta sig in på nätverket. Genom att hålla alla enheter uppdaterade med den senaste mjukvaran kan man minimera risken för detta. Det är också bra att se till att alla enheter har aktiverat automatiska uppdateringar, så att de alltid har den senaste säkerhetspatchen installerad.

Säkerheten på ditt WiFi-nätverk är bara så stark som det svagaste länket: Om du har ett starkt lösenord på ditt WiFi-nätverk, men en av dina enheter har en sårbarhet som inte är åtgärdad, kan en hackare utnyttja den sårbarheten för att ta sig in på nätverket. Därför är det viktigt att se till att alla enheter som är anslutna till nätverket är säkra och uppdaterade.

Det finns olika typer av hackningar: Hackare använder sig av olika metoder för att ta sig in på ett nätverk. Vissa hackare försöker gissa lösenord, medan andra utnyttjar sårbarheter i mjukvaran. Det finns också hackare som använder sig av ”social engineering”, där de försöker manipulera användaren till att ge bort sina inloggningsuppgifter. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och följa säkerhetsråd för att skydda sig mot dessa typer av hot.

Det går att sätta upp flera olika nätverk hemma: Om man har flera enheter som ska anslutas till nätverket, kan det vara bra att sätta upp flera olika nätverk hemma. Till exempel kan man ha ett nätverk för sina smarta prylar, ett annat nätverk för datorer och andra enheter och ett tredje nätverk för gäster. På så sätt kan man se till att alla enheter får den säkerhet som de behöver.

En skicklig hackare kan få tillgång till hela ditt nätverk via en enda osäker enhet och det är också därför det är så viktigt att skilja de olika enheterna åt på nätverket. Det finns ingen anledningen att ge robotdammsugaren tillgång till hela nätverket där din privata dator befinner sig.