Därför har airfryers blivit så populära
Gillar du friterad mat, men skulle gärna skära ner på det ohälsosamma fettet? Då bör du fundera på att investera i en så kallad varmluftsfritös. Varmluftsfritöser har kommit att bli otroligt populära de senaste åren, och det fortsatta intresset måste väl ändå ses som ett bevis på att de lyckas leva upp till sitt löfte?
Har du inte riktigt koll på vad en varmluftsfritös är eller hur den fungerar är det bara att fortsätta läsa. Här kommer vi att titta lite närmare på dess egenskaper, användningsområden och anledningarna till varför den har blivit så populär.
Förhoppningsvis kan det ge dig en bättre förståelse för denna typ av fritös och kanske göra det lite lättare för dig att bestämma om du ska investera i en eller inte. Trevlig läsning!
Skillnaden mellan att tillaga maten i en varmluftsfritös och en varmluftsugn
Eftersom maten tillagas av het cirkulerande luft låter det till mångt och mycket som varmluftseffekten i en vanlig ugn. Detta stämmer dock inte, utan både bakomliggande teknik och resultat skiljer sig åt mellan de olika tillagningsmetoderna.
Till exempel så cirkulerar luften i en varmluftsfritös betydligt snabbare än i en varmluftsugn. Detta gör att maten tillagas snabbare – en helstekt kyckling som väger cirka 800 gram tar mellan 30–40 minuter att tillaga, medan det i en varmluftsugn tar mellan 60–80 minuter.
Den snabba cirkulationen att råvarorna får en krispig yta och saftigt inre. Att både kunna steka och fritera maten utan att använda vare sig fett eller stekpanna är varmluftsfritösens främsta unika egenskap.
När det kommer till konsistens är det alltså lättare att lyckas med en varmluftsfritös. Hur många knep man än tar till är det svårt att få till samma krispiga yta och fluffiga insida på pommesen i en varmluftsugn som när du tillagar dem i en airfryer.
Fördelar och nackdelar med varmluftsfritöser
Även om vi har varit inne och nosat på flera av varmluftsfritösens fina egenskaper så kommer här en tydlig lista över dess för- och nackdelar. Ta hjälp av den om du känner dig osäker på om den passar in i ditt kök eller inte!
Fördelar med en varmluftsfritös
- Mindre fett och olja i maten – tack vare airfryerns Maillard-effekten tillagas maten helt utan olja eller fett. I vissa modeller ska du dock tillsätta en liten mängd olja, så se till att kolla upp detta innan om du vill vara säker på att kunna utesluta fettet helt.
- Lätt att få bra resultat – vid tillagning i varmluftsugn är det ibland svårt att få till en krispig yta, medan det vid tillagning i stekpanna istället kan vara svårt att uppnå en jämn värmefördelning. I en varmluftsfritös tillagas maten jämnt och får ett krispigt yttre och ett mört/saftigt/fluffigt inre.
- Det går snabbt – eftersom den heta luften cirkulerar så pass snabbt i en varmluftsfritös går tillagningen betydligt snabbare än i exempelvis en varmluftsugn. Perfekt för stressiga vardagsmåltider!
- Kräver mindre uppsyn – du behöver inte övervaka en varmluftsfritös på samma sätt som med en vanlig fritös med kokande olja. Ställ bara in maskinen på önskad tillagning, fokusera på den resterande måltiden och vänta sedan på pipet som meddelar om att friteringen är klar.
- Enkel att rengöra – ytterligare en fördel med en airfryer är att den är lätt att rengöra. Tack vare att du inte behöver använda någon kladdig olja så kan insidan av varmluftsfritösen enkelt diskas ren för hand eller i diskmaskin.
- Kan användas helt utan olja – Vill du inte använda olja? Inga problem. Då fungerar din airfryer som en helt vanligt varmluftsugn som är snabbare och effektivare. Lägs om hur man friterar utan olja med airfryer.
- Betydligt mindre energi än en varmluftsugn – I dessa tider då elen är dyr så sparar man ordentligt med energi på att använda en airfryer. Göra pommes i en airfryer kostar ungefär 0,6 kWh, medans det kostar 1 kWh bara att värma upp ugnen.
Nackdelar med en varmluftsfritös
- Den tar plats – precis som alla hushållsapparater så tar en varmluftsfritös upp plats i köksskåpen. Det kan vara ett problem om du har ont om utrymme, men om du funderar på att byta ut din vanliga fritös mot en airfryer så kommer den åtminstone inte att ta upp mer plats.
- Vissa saknar smaken från frityrolja – Även om friterad mat i airfryer smakar bra och är nära samma resultat som en vanlig fritös så ger mer olja alltid den bästa smaken. Men det är tillräckligt nära och vi sparar litervis av olja. Dessutom har mindre olja stora hälsofördelar vilket kommer i första hand.
Så vad är en varmluftsfritös egentligen?
Krispiga pommes frites till det grillade köttet, rykande färska churros och tunna chips till fredagsmyset – djupfriterad mat kan vara otroligt gott. Tyvärr är det inte det hälsosammaste valet eftersom friterad mat i längden kan ha en negativ inverkan på din hälsa.
Tack och lov har marknaden lyckats ta fram ett alternativ där du kan fortsätta att njuta av krispig och god friterad mat, men på ett betydligt hälsosammare sätt. Vill du ha tips på modeller kan du läsa vår jämförelse av bästa airfryer.
Med en varmluftsfritös kan du nämligen fritera alltifrån potatis och grönsaker till kyckling och snacks som chips, churros och lökringar. Istället för att använda olja för att fritera maten så använder en varmluftsfritös, eller airfryer som det också kallas, luft för att skapa den där härligt krispiga ytan och möra eller fluffiga insidan.
Man behöver addera bara en liten mängd olja (1-2 matskedar) och inte är i närheten av en vanlig fritös med litervis frityrolja. På så sätt behöver du inte oroa dig för att få i dig för mycket olja och fetter som kan öka kolesterolet och som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Men hur går egentligen själva tillagningen till i en varmluftsfritös? Jo, efter att du har lagt ner den råvara som ska tillagas i friteringsstället och ställt in varmluftsfritösen på önskad tillagning så kommer varm luft att blåsas ner och cirkulera runt maten.
Denna snabba cirkulation och varma luft skapar tillsammans den så kallade Maillard-effekten, vilket är en kemisk reaktion som uppstår mellan ett reducerande socker och en aminosyra när de träffas av värme. Detta resulterar i sin tur i att maten tillagas jämnt och får den krispiga yta som liknar den när du friterar i olja. Att luften cirkulerar så pass snabbt säkerställer dessutom att maten blir jämnt uppvärmd och inte bränns vid, utan alla delar och sidor utsätts för lika mycket värme.
En varmluftsfritös passar på så sätt både dig som älskar att laga mat och dig som inte har något större matintresse, men som vill att men ska tillagas snabbt och till perfektion varje gång!