Diskmaskin Bäst i test 2018 – Se vilka diskmaskiner som gör rent
En bra diskmaskin ska ha flera bra egenskaper så som låg ljudnivå, flera smarta diskprogram, energieffektiv och helst bör den också torka disken, så att man snabbt kan ställa in ren disk direkt. Idag har de flesta bra diskmaskiner dessa egenskaper, men det finns ändå vissa saker som skiljer de åt och som man bör känna till.
Vi har kompilerat ihop en lista/sammanställning över de bästa diskmaskinerna som finns att hitta på marknaden och rangordningen på dessa modeller bygger på flera kända bäst i test. Vi har gått igenom ett stort antal olika test av integrerad diskmaskin från bland annat svenska Råd & Rön, men också utländska test.
Vi har också tagit stor hänsyn till alla de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet och hos olika nätbutiker. Även om resultatet från testlabb är viktiga, så är kundrecensioner minst lika viktigt då de speglar verkligheten när väl diskmaskinen används hemma.
Om du är osäker på vad du bör känna till när du letar efter en ny diskmaskin, så har vi skrivet ihop en kort köpguide över vad du bör tänka på.
I detta bäst i test av diskmaskiner så hittar du…
Uppdaterad våren 2018
Bosch SMU46CW02S – Bäst i test
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Bäst i test hos svenska Råd & Rön i deras stora test av diskmaskiner 2017.
- 4,5 av 5 hos Bosch Home efter 40 kundrecensioner.
Bosch SMU46CW02S har bland annat tagit hem bäst i test hos svenska Råd & Röns stora test av diskmaskiner i början av 2017 och har också tagit emot ett stort antal positiva kundrecensioner. Vart vi än vänder oss för att titta på kundrecensioner, så hittar vi att modellen har tagit emot toppbetyg från sina befintliga kunder.
Bosch överlag är ett väldigt välkänt märke inom olika vitvaror och är också det märke som de flesta föredrar att använda i hemmet. Det finns egentligen flera anledningar till varför Bosch är så populärt idag, men något som är extra tydligt med diskmaskiner från Bosch är den långa livslängden och prestandan.
Supertyst diskmaskin med effektiv torkning av rendisken
Efter att ha läst igenom de flesta test av diskmaskiner så är det tydligt att de bästa modellerna presterar ungefär lika bra och för att bli testvinnare så krävs det att diskmaskinen erbjuder något extra.
En av de saker som gör Bosch SMU46CW02S till bäst i test vinnare är deras SuperSilence-teknologi, som gör maskinen förvånansvärt tyst jämfört med konkurrenterna. De som sätter igång diskmaskinen för första gången kommer undra om maskinen är igång eller inte, då den endast avger 44 dB. Detta kan jämföras med ett vanligt kök som endast har ett bakgrundsljud från t.ex. ventilationen, kyl eller liknande.
En annan sak som gör Bosch diskmaskiner till testvinnare är deras Zeolith-teknologi, vilket är ganska unikt. Zeolith gör det möjligt att snabbt torka disken för varje gång du diskar. Systemet gör detta genom att suga in all fuktighet från disken och sedan omvandla det till varmluft. Vill du ha disken extra torr så kan du även välja ExtraDry-funktionen som även torkar de mest svåra saker som t.ex. plast eller liknande.
Det kanske låter som att diskmaskinen slösar mycket energi på att torka disken, men så är det inte. Bosch diskmaskiner som använder Zeolitkulor för torkning är en form av mineral och denna mineral reagerar starkt på vatten. När dessa zeolitkulor kommer i kontakt med vatten så alstrar dessa snabbt värme och detta är inget som du behöver byta ut under diskmaskinens livslängd.
Flera väldigt bra egenskaper
Bäst i test vinnaren Bosch SMU46CW02S har gott om funktioner som gör diskmaskinen extra attraktiv och det är svårt att få ner allt som gör modellen extra intressant. Något vi gillar med diskmaskinen från Bosch är det barnlås som låser maskinen när den är under drift, så att ett barn inte kan öppna när den är som varmast.
Diskmaskinen har en mängd olika sensorer som läser av vattenmängder för att spara på vatten och energi. Den har även AquaSensorer som mäter diskens smutsighet under själva driften och på så sätt anpassar vattenmängden.
Specifikationer för bäst i test vinnaren Bosch SMU46CW02S
- Energiklass A+++ (högsta på skalen).
- Energiförbrukning per år: 234 kWh.
- Energiförbrukning per diskning: 820 Wh.
- Ljudnivå 44 dB.
- Temperaturlägen från 40 – 70 grader.
- Barnlås, startfördröjning, vattenskydd.
- Modell: integrerad.
- 100 dagars nöjdhetsgaranti om produkten registreras.
Electrolux ESF5545LOW – Populär
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Toppbetyg hos svenska Råd & Rön 2017.
- Toppbetyg hos danska Tænk i deras test av diskmaskiner under 2017.
Electrolux är ett annat väldigt känt märke på diskmaskiner och som nog de flesta svenskar känner sig trygga med att investera på. Electrolux ESF5545LOW har fått toppbetyg hos bland danska Tænk , men har också fått toppbetyg i Råd & Röns senaste bäst i test av diskmaskiner. Både danska Tænk och svenska Råd & Rön gör enorma diskmaskin test varje år och det är inte alls ovanligt att de testar över 80 diskmaskiner per gång.
Electrolux ESF5545LOW har det mesta man kan önska sig av en modern diskmaskin och det är allt från snabbprogram på 30 minuter till effektiv torkningsteknologi som torkar disken snabbt.
Färdig disk på 30 minuter
De flesta diskmaskiner har oftast ett program som möjliggör diskning under 60 minuter, men Electrolux har ett program som diskar på endast 30 minuter. Nu är detta program inte alls lika energieffektivt som de långsammare programmen och är inget man bör använda regelbundet. Men när man har gäster över på kalas eller liknande så är det förbannat smidigt att kunna diska upp disken snabbt i förberedelse till efterrätten eller om man vill bli av med diskberget.
Electrolux diskmaskiner har något som de kallar för AirDry och det är så fiffigt att diskmaskinen använder det naturliga luftflöde som uppstår när luckan öppnas. Så när disken är färdig så öppnas helt enkelt luckan helt automatiskt och då blir det ett bra luftflöde på grund av den varma luften. Detta fungerar bättre än man tror och då slösar man inte heller på någon energi och resultatet blir väldigt bra.
Likt bäst i test vinnaren från Bosch så kan även denna diskmaskin känna av mängden disk, men också hur smutsig den är genom ett par sensorer. AutoFlex som funktionen heter är den finess som helt automatiskt justerar vattenmängd efter mängden disk och smuts.
100 dagars öppet köp
Electrolux erbjuder 100 dagars öppet köp på sina utvalda diskmaskiner och detta är så klart väldigt skönt då det känns lite tryggare att köpa modellen. Detta är dock inget unikt för många toppmärken som Bosch och Siemens, som erbjuder något liknande. Det är så klart väldigt uppskattat att detta även finns med på denna diskmaskin från Electrolux.
Electrolux ESF5545LOW har en ljudnivå på endast 44 dB och är supertyst, nästans å att du knappt hör maskinen även om du lägger örat till. Ljudnivån är samma som på bäst i test vinnaren från Bosch.
Specifikationer för Electrolux ESF5545LOW integrerad diskmaskin
- Energiklass A+++ (högsta på skalen).
- Energiförbrukning per år: 234 kWh.
- Energiförbrukning per diskning: 832 Wh.
- Ljudnivå 44 dB.
- Temperaturlägen från 45 – 70 grader.
- Startfördröjning, vattenskydd.
- Modell: integrerad.
- 100 dagars öppet köp.
Siemens SR46M580SK – Testvinnare 2016
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Bäst i test hos danska Tænk under 2016.
- 4,4 av 5 hos Siemens Home efter 30 kundrecensioner.
Siemens är ett annat väldigt populärt märke när det gäller bra diskmaskiner och redan 2016 så tog Siemens SR46M580SK hem utmärkelsen bäst i test i hos danska Tænk. Trots att diskmaskinen inte har tagit hem bäst i test sen dess, så är modellen fortfarande en av de bästa på marknaden.
Siemens SR46M580SK har flera väldigt attraktiva funktioner/finesser som t.ex. dubbelsprayarm, snabbtork, snabbdisk, högre vattentryck i nederdelen, skonsamt diskprogram (40 grader) för ömtlig disk och mycket mera.
Livstidsgaranti mot vattenskador med aquaStop
De flesta diskmaskiner erbjuder idag någon from av vattenskydd och det Siemens erbjuder är livstidsgaranti emot läckage från läckande slang eller andra otätheter i diskmaskinen. Så att du ska vara 100% skyddad under hela diskmaskinens livslängd.
Siemens SR46M580SK har flera liknelser med bäst i test vinnaren från Bosch och även om vissa egenskaper skiljer sig så är slutresultatet det samma. Diskmaskinen har allt från mekaniskt barnlås, startfördröjning, vattenskydd till diskprogram som möjliggör skonsam diskning av ömtåligt porslin eller liknande.
Energiklassen på Siemens SR46M580SK är A+, men trots detta så drar modellen bara pytte lite mer energi än testvinnaren från Bosch. Energiförbrukningen ligger på 237 kWh per år och ska bara förbruka 840 Wh per diskprogram.
Siemens diskmaskin har det mesta som man kan önska sig av en väldigt bra diskmaskin och det är allt från torkning av disk till att den arbetar väldigt tyst. Märkligt nog så ligger de bästa diskmaskinerna kring 44 dB och så gör även denna modell. Denna ljudnivå kan nästan jämföras med bakgrundsljudet i en helt vanlig lägenhet med ventilation.
Diskar och torkar dubbel så snabbt
Siemens SR46M580SK har gott om olika diskprogram som möjliggör snabbprogram eller skonsam disk för ömtålig disk som porslin. Siemens har dock något som kallas för VarioSpeed, som aktiveras på det aktuella programmet som körs för tillfället och då ska maskinen diska 50% snabbare med samma slutresultat. VarioSpeed kan kombineras med alla program förutom det snabbprogram som redan fanns.
Förutom VarioSpeed Plus som ser till att disken är ren och torr när den är färdig, så finns det även ett extra program för torrare disk. ExtraTorrt-programmet är avsett för öka temperaturen vid torkning så att även material som plast torkar ordentligt. Bestick och tallrikar tillverkade av plast är lite problematisk, då dessa kräver en högre temperatur för att torka ordentligt.
Specifikationer för Siemens SR46M580SK
- Energiklass A+ (högsta på skalen).
- Energiförbrukning per år: 237 kWh.
- Energiförbrukning per diskning: 840 Wh.
- Ljudnivå 44 dB.
- Temperaturlägen från 40 – 70 grader.
- Startfördröjning, vattenskydd, barnlås.
- Modell: integrerad.
Köpguide, så hittar du rätt diskmaskin
Det finns ändå en hel del du bör känna till när du tittar på att köpa en ny diskmaskin och med lite extra kunskap så blir valet av modell betydligt enklare. Om vi tittar på stora test från t.ex. Råd & Rön eller danska, så tar de ofta upp vikten över att välja en diskmaskin med låg energiförbrukning. Meningen med en energisnål diskmaskin är att du ska kunna diska din disk till en lägre kostnad, än om du diskade den förhand.
Energiförbrukning & energimärkning
Idag så satsar nästan alla tillverkare på att ta fram diskmaskiner som använder så lite vatten och energi som det bara är möjligt. Backar vi bara 5-10 år så var inte tidens diskmaskiner speciellt smarta, men idag har många modeller smarta sensorer som styr vattenmängden baserat på flera parametrar. Dessa sensorer kan bland annat kolla på mängden disk som finns i diskmaskinen, men också känna av hur smutsig disken är och sedan justera vattenmängden efter detta.
Alla diskmaskiner som säljs idag måste ha en korrekt energimärkning som berättar om hur energieffektiv maskinen är. Denna energimärkning hittar du oftast på hemsidan där du köper diskmaskinen och där kan du se pilar med olika färger som beskriver vart diskmaskinen kvalar in.
Energimärkningen går från A till G där det sistnämnda är det sämsta tänkbara och A är så klart det bästa. Energimärkningen ska också visa på hur mycket watt maskinen drar per disktillfälle och detta räknas på ett hushåll med fyra personer som inte diskar förhand eller sköljer disken innan den sätts ner i maskinen. Denna uträkningen räknar också med att diskmaskinen är helt full.
Letar du efter en energisnål diskmaskin så är det definitivt A och gärna med ett par plus, så som A++ eller A+++ som är det högsta i energiklassningen. Diskmaskinen är trots allt den maskin som används mest i hushållet och bör därför vara ordentligt energioptimerad.
Ljudnivå
Det finns knappt något värre än en diskmaskin som väsnas ständigt, kanske är en högljudd tvättmaskin något värre. Som tur är så är de allra flera diskmaskiner extremt tysta jämfört med modeller för bara 5-10 år sen och det är inte alls ovanligt för diskmaskiner att ligga någonstans kring 44-50 dB.
En ljudnivå under 50 dB motsvarar ungefär bakgrundsljudet i ett helt vanligt hemmakök med god ventilation. För många som aldrig har fått uppleva en supertyst diskmaskin på 44 dB undrar ibland om maskinen är igång eller inte. Bor man i lägenhet så är det extra effektivt att ha en väldigt tyst diskmaskin som kan köras på sena kvällar eller på natten.
Låg ljudnivå är något som de flesta personer uppskattar mest när de köper en nyare diskmaskin.
Kallvatten- eller varmvattenanslutning
Det finns diskmaskiner som ansluts till antingen varm eller kallvatten och de maskiner som har direktkoppling till varmvattnet i huset drar upp till 30% mer energi. Även om diskmaskiner kopplade till kallvatten behöver värma upp vattnet, så tar det betydligt mindre energi för diskmaskinen bestämmer själv när det är dags att ta till varmvatten.
Programmen i diskmaskinen styr helt automatiskt när det är dags att använda varmvatten för bästa resultat och då är det ganska onödigt att ständigt hämta varmvatten från huset. Direkt slöseri enligt många.
Vår rekommendation är att investera i en diskmaskin som kopplas till kallvatten och sedan låta diskmaskinen själv styra över vattentemperaturen. Vanligtvis så behövs det endast varmvatten under diskningen och sedan slutskeden när diskmaskinen genomför slutsköljning.
Skydd mot vattenläckage
Vattenskador från diskmaskiner har länge varit det mest vanliga orsaken till vattenskador i köket, men idag har de flesta diskmaskiner moderna vattenstopp som skyddar emot detta. I vissa fall så lämnar tillverkare även livstidsgaranti på vattenläckage under hela diskmaskinens livslängd, även om ett rör börjar läcka.
Idag ska även diskmaskinen ställas på en speciell plastmatta som gör att vattnet rinner ut från väggen och bakre delen av diskmaskinen. På så sätt kan man snabbt se om där är något läckage från diskmaskinen och kan stoppa den i tid.
Annars har de flesta bra modeller ett elektroniskt skydd, som avbryter programmet om det skulle bli översvämning i diskmaskinen på grund av ett stopp i röret. Flera modeller har också skytt mot läckage i rören och kan känna av om trycket minskar plötsligt.
En annan bra idé är att också se över den hemförsäkring man har och kolla av kostnaden för självrisk med mera. Om du vill installera diskmaskinen själv, så måste det vara fackmannamässigt. Om det inte installationen görs på ett korrekt sätt och det skulle hända något, så är risken stor att försäkringsbolaget sänker själva ersättningen ordentligt. I värsta fall får du inget och du får stå för alla kostnader vid renovering.
Barnlås om du har barn
Om du har småbarn hemma som gillar att pilla på saker så kan en diskmaskin med barnlås vara ett bra alternativ. Även om barnen inte vanligtvis pillar på saker i köket så som spis eller diskmaskin, så är det ganska skönt att ha barnlås på diskmaskinen.
Det bästa med ett barnlås är att barn inte kan avbryta programmet som körs för tillfället och så klart att de inte kan råka öppna när det är som varmast. Nu är inte vattnet några 100 grader som skulle kunna vara jättefarligt, utan de högsta temperaturerna ligger någonstans mellan 60-70 grader.
Men det är ändå tillräckligt varmt för att det ska vara ordentligt obehagligt för barnet och går det att få barnlås på diskmaskinen så är det något man bör överväga. De bästa och flesta diskmaskiner har barnlås, i alla fall de modeller som har presterat bra i de olika bäst i test av diskmaskiner.
För de diskmaskiner som inte har inbyggt barnskydd så kan man alltid använda sig av de där barnlåsen som kan kopplas på dörrar med självhäftande tejp. Är det en modell som öppnar luckan automatiskt för att torka disken så gå ju inte detta tyvärr.
Källor
Råd & Rön
Sen 2013 har Råd & Rön släppt 1-2 diskmaskin test per år och som vanligt när det gäller denna källa, så litar vi på Råd & Rön till 100%. Deras labbtester består inte bara av ett par produkter, utan deras resultat baseras på ett stort antal olika produkter inom samma segment. Dessutom är testen utförda på ett korrekt sätt och är väldigt grundliga. I testet från 2016 så testades hela 83 stycken diskmaskiner inom alla prisklasser.
Bosch SMU46CW02S tog hem bäst i test så sent som januari 2017 och i det testet så var det faktiskt Bosch som tog hem 1a, 2a och tredjeplats. Bosch olika diskmaskin-modeller krossar just nu konkurrensen med smarta finesser, men tittar vi på diskresultatet så är det ungefär det samma på de flesta maskiner.
Däremot så kan det skilja en del på resultatet när det gäller kastruller för det är det svåraste att diska. Men annars är det bara finesser och egenskaper som de kan förbättra i dagsläget. Det är detaljerna som gör diskmaskinen, kan man kanske säga.
I testen så är det också tydligt att det är värt att investera i en diskmaskin som har bra energimärkning. Där finns gott energi och vatten att spara bara genom att välja en energisnål diskmaskin. Priset är kanske något högre vid inköp, men hellre gråta en gång än flera
På andraplats hamnade Bosch SMU46CI01S och på tredjeplats kom Bosch SMU46CI02S. Råd & Rön.
Electrolux ESF5545LOW är också en diskmaskin som har fått toppbetyg hos Råd & Rön.
Bosch Home
Vi försöker att använda tillverkarens hemsida ibland och anledningen till det är för att det finns gott om information att hämta från alla de kundrecensioner som har publicerats. Vårt tips är att alltid besöka tillverkarens egna hemsida för att spana på både specifikationer, men också alla de kundrecensioner som finns på de mest populära diskmaskiner.
När väl detta bäst i test av diskmaskiner skrivs (våren 2018) så har Bosch SMU46CW02S fått ett kundbetyg på 4,5 av 5,0 efter 42 kundrecensioner. Definitivt ett toppbetyg som man gärna vill ha på en diskmaskin.
Blir du dessutom medlem hos myBosch så kan du registrera din diskmaskin och få 100 dagars nöjdhetsgaranti d.v.s. öppet köp. Det kan så klart kännas lite tryggare med lite extra öppet köp på en sådant dyrt inköp.
Danska Tænk
Danska Tænk är också en väldigt viktig källa till våra sammanställningar av test och är precis som Råd & Rön väldigt grundliga när de gör sina test. Speciellt deras test på olika vitvaror är väldigt stora och deras test av diskmaskiner är inget undantag.
I deras stora test av diskmaskiner så har de testat över 60 olika diskmaskiner. Testen har oftast några få viktiga parametrar som testpanelen tittar extra på, så som t.ex. energiförbrukning, användarvänlig, ljudnivå, snabbhet med mera.
I testen som Tænk har genomfört så är det oftast Bosch eller Siemens som ligger bäst till och om du vill se deras senaste test så hittar du det här.
Siemens Home
Siemens Home har ibland en del kundrecensioner på sina tvättmaskiner och det kan därför vara extra viktigt att läsa vad befintliga kunder tycker om produkten. Det är värt att nämna att tillverkaren ej tar bort negativa kundrecensioner av den enkla anledningen att det hade synts direkt. Så recensionerna ska vara pålitliga för oss konsumenter. Mer om Siemens SR46M580SK finns att hitta på Siemens Home.