drönare bäst i test

6 Bästa drönare med kamera

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Många tror att lite mer avancerade drönare är svårare att styra och flyga än billiga leksaker, men faktum är att det är precis tvärtom. Riktiga drönare har både bättre och fler sensorer som underlättar flygningen vilket gör att vem som helst kan flyga dem.

Om du är nybörjare rekommenderar vi att du även läser vår korta köpguide, som ger dig grundläggande information innan du köper din första drönare. Här får du veta allt från lagar och regler, till hur mycket en bra drönare som uppfyller dina krav kan tänkas kosta.

Vi har fokuserat på bästa kameradrönarna för hobbyentusiaster och konsumenter som har ett stort intresse för fotografering och videofilmning. Självklart passar dessa modeller även bra för dig som vill börja med en spännande hobby.

DJI Mini 2 Fly More Combo - Bäst i test

Bäst i test
DJI Mini 2 Fly More Combo bild DJI Mini 2 Fly More Combo bild DJI Mini 2 Fly More Combo bild DJI Mini 2 Fly More Combo bild DJI Mini 2 Fly More Combo bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 16 000 kundrecensioner
 • 5 av 5 när Digital Camera World testa DJI Mini 2 2020
 • 5 av 5 hos Techradar 2022 i deras test av drönaren DJI Mini 2
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter som testat drönaren

Även om DJI Mini 2 lanserades vintern 2020 så är det fortfarande en fantastisk drönare till bra pris. Vart vi än vänder oss så har drönaren fått toppbetyg och speciellt Fly More-paketet som innehåller extra batterier. Bara på amerikanska Amazon har DJU drönaren ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter över 16 000 kundomdömen.

Marknadens mest prisvärda drönare för nybörjare och med 4K-kamera

Så vad är det som gör DJI Mini 2 så populär? Förutom ett lågt pris så är det en perfekt drönare för nybörjare som är både stabil och lätt att flyga. Dessutom tar den väldigt fina bilder och filmer med sin 4K-kamera / 30 bilder per sekund. Visst finns det bättre drönare på marknaden men dessa kostar också ungefär det dubbla med liknande hårdvara.

DJI Mini 2 är en liten drönare som bara väger 249 gram men trots detta är den väldigt stabil i luften. Stabiliteten är så pass bra att den kan flyga längs kusten där det blåser ganska kraftigt. Testvinnaren har också enastående flygtid på 31 minuter och med Fly More-paketet får du tre batterier med en totalt flygtid på 93 minuter.

Även om drönaren inriktar sig till nybörjare så passar modellen minst lika bra till professionella användare. Gimbal-kameran levererar perfekt bild med 4K upplösning med 30 bilder per sekund. Den har också 4 X digital zoom. 

Så vad ingår då i Fly More-paketet?

 • Laddningshubb för laddning av flera batterier samtidigt
 • Förvaringsväska för alla tillbehör
 • Fjärrkontroll med OcuSync 2.0 för längre räckvidd
 • Ytterligare 12 rotorblad och skruvar
 • 3 batterier
 • Laddkabel med stickkontakt och kabel för externa batterier
 • Med mera

Vem bör köpa drönaren DJI Mini 2?

Det är svårt att inte rekommendera DJI Mini 2 Fly More Combo. För sitt låga pris får man mycket flygtid och en drönare som är enkel att flyga trots att erfarenheten saknas. Samtidigt tar den helt perfekta bilder och filmfrekvenser.

Är du en person som vill testa på drönare och flygning för att se om intresset finns så är denna drönare det bästa valet. Drönarens pris och tillbehör är väldigt prisvärt, därför vinner modellen vår utmärkelse bäst i test.

 • Skäl att köpa
 • Fly More Combo innehåller ytterligare tillbehör med bland annat 3 batterier
 • Lång flygtid på 31 min per batteri
 • Lång räckvidd på 4 km
 • Klarar ganska kraftfulla vindar upp till 10 meter per sekund
 • 4K kamera för filmfrekvenser i 30 bilder per sekund
 • Bra topphastighet på 57 km/h
 • Skäl att inte köpa
 • Har ej följa-efter-läge
Vikt249 gram
Storlek13.8 x 8.1 x 5.8 cm
Flygtid31 min
Räckvidd4 km
Topphastighet57 km/h
Upplösning (video)4K 30 fps
Sensorupplösning12 megapixel
Lanseringsår2020

DJI Mini 3 Pro - Bästa premiumval

Bästa premiumval
DJI Mini 3 Pro bild DJI Mini 3 Pro bild DJI Mini 3 Pro bild DJI Mini 3 Pro bild DJI Mini 3 Pro bild
ButikPris
9490:-Besök
9499:-Besök
11988:-Besök
 • 4,6 av 5 på Amazon USA efter närmare 3000 kunder testat drönaren
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen
 • 5 av 5 stjärnor när tidningen T3 testa DJI Mini 3 Pro
 • 4,5 av 5 stjärnor när Techradar testa drönaren 2022
 • 4 av 5 när svenska M3 testa drönaren hösten 2022

De flesta som har testat denna DJI drönare har bara positiva saker att säga om modellen. Det enda som är lite tråkigt är att prislappen som är betydligt högre än t.ex. DJI Mini 2. Bästa förändringen är den förbättrade kameran och säkrare flygning med extra sensorer.

Är DJI Mini 3 Pro mycket bättre än DJI Mini 2?

Prisskillnaden mellan DJI Mini 3 Pro och DJI Mini 2 är ganska stor. Så frågan är om den är värd extra 5 000 kronor? Största skillnaden enligt oss och olika testkällor är kameran, som nu har en betydligt större sensor. Förutom bättre bild i mörker så innebär det både högre upplösning och fler bilder per sekund. DJI Mini 3 Pro erbjuder nu 4K med HDR i upp till 60 bilder per sekund och 1080p med 120 bilder per sekund. Pixeltätheten har också gått från 12 megapixel till 48 megapixel vilket förbättrar bildkvalitén ganska markant.

Både flygtid och flygsäkerhet har också uppgraderats ganska markant. Förutom en förlängd flygtid på 34 minuter så har nu drönaren fått ännu fler sensorer för att undvika hinder och kollision. Nu kan drönaren själv känna av hinder och undvika föremål som väggar eller träd. Detta underlättar så klart flygningen i områden där den aktivt kan undvika faror i realtid.

DJI Mini 3 Pro har också utrustats med t.ex. Mastershots där du väljer ett motiv och låter drönaren göra en egen inspelningsekvens med olika manövrar. Perfekt för nybörjaren. Den har också FocusTrack, TimeLapse, True Vertical Shooting med mera. 

Annars är DJI Mini 3 Pro närmast identiskt med storsäljaren DJI Mini 2. Den är både liten och portabel. Den har till och med samma vikt på 249 gram. 

Vem bör köpa DJI Mini 3 Pro?

Kameran på DJI Mini 3 Pro är utan tvekan toppklass som erbjuder både högre pixeltäthet och fler bilder per sekund. Den har också en större sensor som släpper in mer ljus. De nya sensorerna gör också flygningen ännu enklare då drönaren kan undvika hinder i realtid. Det har nog aldrig varit enklare att flyga en drönare just nu. Prislappen är däremot väldigt saftig och frågan är om den är värd sina extra 5 000 kronor.

Köp DJI Mini 3 Pro om du vill ha en liten och portabel drönare. Eller om du vill ha en drönare med fantastiskt kamera. Vi kan däremot inte rekommendera den som något prisvärt så länge inte kameran är en av ens viktigaste krav på en drönare.

 • Skäl att köpa
 • Extra sensorer som gör att drönaren undviker hinder i realtid
 • Extremt enkel att flyga även för nybörjare
 • Väldigt bra flygtid på 34 minuter
 • Bättre batteri finns att köpa som ger 47 minuters flygtid
 • Uppgraderad kamera på 48 megapixel som tar utmärkt video och foton
 • Liten och portabel
 • Har nu ett följa-efter-läge
 • Skäl att inte köpa
 • Saftig prislapp
Vikt249 gram
Storlek13.8 x 8.1 x 5.8 cm
Flygtid34 min
Räckvidd4 km
Topphastighet57,6 km/h
Upplösning (video)4K 60 fps
Sensorupplösning48 megapixel
Lanseringsår2022

DJI Mavic Mini - Bästa drönare för nybörjare

DJI Mavic Mini bild DJI Mavic Mini bild DJI Mavic Mini bild
ButikPris
4290:-Besök
 • 4 av 5 hos svenska M3 i deras test av drönaren
 • 5 av 5 hos populära Techradar i deras recensioner
 • 5 av 5 i ExpertReviews test av DJI drönaren

DJI Mavic Mini är en ny liten drönare ute på marknaden som släpptes så sent som november 2019. Flera oberoende test har redan fått prova drönaren och i princip alla testkällor är väldigt positiva till den nya billigare drönaren från DJI. Enligt svenska M3 så är detta den perfekta drönaren för hobbyfotografen som tidigare inte har vågat köpa en drönare.

Med en lägre prislapp kring 4 500 kr så testar DJI ett prissegment som tidigare har varit svårt att etablera sig. Förut fanns DJI Spark men det verkar som att DJI Mavic Mini kanske ersätter den modellen.

Lyckas DJI locka in personer som inte riktigt har vågat köpa drönare förut?

Märket DJI har nästan monopol på marknaden när det gäller drönare med kamera men det finns ett prissegment som DJI ännu inte lyckats dominera. Vilket är segmentet för billiga drönare. Det är ganska tydligt att DJI även vill in på denna marknad med sin nya DJI Mavic Mini drönare. Något som är extra intressant är att de marknadsför modellen som en flygande kamera och inte bara en drönare. Så vad har DJI Mavic Mini att erbjuda egentligen?

Om vi börjar med kameran så erbjuder den inte 4K videoinspelning likt de bästa drönarna i vårt test. Även om vi kanske hade önskat stöd för 4K inspelning så får vi nöja oss med 2,7K och 30 fps. 1080p ger oss däremot 60 bilder per sekund. Detta innebär att vi fortfarande kan ta fantastiska bilder och videofilma med bra upplösning.

Förut tyckte vi att många portabla drönare i vårt bäst i test hade en låg vikt, men DJI Mavic Mini vinner enkelt med endast 249 gram totalvikt med batteri. Men hur påverkar det flygtiden egentligen? Inte alls verkar det som då drönaren kan flyga 30 min på en fulladdning. Vilket också är en av de bästa flygtiderna vi har i vårt bäst i test.

Billig drönare för hobbyfotografer

Så till vem passar denna drönare bäst till? Vi skulle säga att om du är en person som länge har spanat på drönare men aldrig riktigt våga trycka på köpknappen så är detta en galet prisvärd drönare. Visst, den har kanske inte alla sensorer eller funktioner som dyrare drönare med kamera erbjuder. Men för någon som aldrig har vågat köpa och som verkligen vill prova på så är detta en väldigt bra liten drönare.

DJI Mavic Mini är en drönare som så klart är något nedbantad jämfört med dyrare alternativ men den erbjuder fortfarande en väldigt bra kamera med gimbal, kreativa flygmönster, praktisk handkontroll som kopplas till mobilen för LiveView med mera.

 • Skäl att köpa
 • Bästa drönaren med kamera för nybörjare som vill hitta något relativt billigt.
 • 3-axlad gimbal med en kamera som kan videofilma i 2,7K och 30 bilder per sekund.
 • Lång flygtid på 30 minuter.
 • Live HD-video upp till 2 km.
 • Maximal flygdistans är 4 km.
 • Handkontrollen med styrspakar kopplas till direkt till din telefon, Android och IOS.
 • Extremt lätt och smidig drönare på endast 249 gram.
 • Använder Wi-Fi 5,8 GHz och GPS/GLONASS mottagare.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt249 g gram
Storlek160x202x55 mm, hopfälld (140×82×57 mm)
Flygtid30 min
laddningstid90 min
Räckvidd4 km
Topphastighet47 km/h
Upplösning (video)2.7K 2704x1520 pixlar
Sensorupplösning12 megapixel
Lanseringsår2019

DJI Air 2S - Bra allsidig drönare

DJI Air 2S bild DJI Air 2S bild DJI Air 2S bild DJI Air 2S bild
ButikPris
8290:-Besök
11990:-Besök
 • 5 av 5 när svenska M3 testa DJI Air 2S 2021
 • 5 av 5 när Techrada testa drönaren 2021
 • 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter över 2500 kundrecensioner

Vi är inte alls förvånade över att DJI Air 2S har fått så bra betyg i oberoende tester och från vanliga kundrecensioner. Det är en utmärkt drönare med fantastisk kamera som passar till alla former av aktiviteter. Bästa fördelarna är den stora kamerasensorn, liten och lätt, bra batteritid och att den är lätt att flyga.

Stor kamerasensor men inte i klass med DJI Mini 3 Pro

DJI Air 2S har mycket som talar för drönaren. Större kamerasensor, 20 megapixel kamera, liten och lätt, bra batteritid och lätt att använda. Nu är DJI Air 2S lite större än DJI Mini 3 Pro och väger ungefär det dubbla. Detta har så klart sina fördelar så som t.ex. mindre känslig när det blåser men annars är DJI Mini 3 Pro en bättre drönare till ungefär samma prislapp.

Kameran på DJI Air 2S är däremot toppklass och levererar det mesta vi förväntar oss av en drönare i denna prisklass. Kamersensorn på 2,54 centimeter gör att vi kan fånga både video och bilder högupplöst samt bättre bildkvalitet när ljuset inte riktigt räcker till. Faktum är att DJI drönaren kan filma i 5,4K som man sedan kan klippa ner till 4K för att stabilisera bilden ytterligare. 

Valbara upplösningar är 5,4K (30 bilder per sekund), 4K (upp till 60 bilder per sekund, 2,7K (60 bilder per sekund och full HD upp till 120 bilder per sekund. Vill du kunna fota och filma när solen stiger upp eller ner så är DJI Air 2S ett utmärkt val. Det är här som kameradrönaren verkligen urskiljer sig från andra modeller tack vare den stora sensorn. Givetvis är drönaren utrustad med en rad olika bildfunktioner så som en-bilds-läge, tidsinställt foto, HDR, panorama och så kallad hyperlapse som tar stillbilder i serie medans drönaren rör på sig.

När det gäller flygegenskaper så passar DJI Air 2S till vem som helst och även nybörjare. Den är bland annat utrustad med ActiveTrack för att följa ett objekt och kan samtidigt undvika hinder med sina sensorer så som t.ex. träd eller liknande. Sensorerna tittar nedåt, bakåt och framåt. Flygtiden är på 30 minuter vilket är detsamma som det mesta på marknaden.

Vem bör köpa DJI drönaren Air 2S?

DJI Air 2S har flera bra styrkor som vi gillar där kameran sticker ut allra mest. Är du på jakt efter en drönare som ska kunna filma/fota under solnedgång så är detta ett utmärkt val. Samtidigt är DJI Air 2S väldigt enkel att flyga för både nybörjare och professionella tack vare flera sensorer. Det enda vi hade önskat var att drönaren hade stöd för DJI Goggles V2.0 för att kunna få fågelperspektiv.

 • Skäl att köpa
 • Enkel att flyga, även för nybörjare
 • Har ActiveTrack för att följa objekt som rör sig
 • Undviker hinder genom tre sensorer för att undvika krasch
 • Extra stor kamerasensor som klarar video och foto under sämre ljusförhållanden
 • Kan filma upp till 5,4K 30 bilder per sekund
 • Flygtid på 31 minuter utan vind
 • Skäl att inte köpa
 • Ej stöd för DJI Goggles V2.0 för fågelperspektiv
Vikt595 gram
Storlek1183 x 253 x 77 mm
Flygtid31 min
Räckvidd5 km
Topphastighet67 km/h
Upplösning (video)4K 60 fps
Sensorupplösning20 megapixel
Lanseringsår2021

DJI FPV Combo - Något ut över det vanliga

Särskilt rekommenderad
DJI FPV Combo bild DJI FPV Combo bild
ButikPris
13990:-Besök
15990:-Besök
 • 4,4 av 5,0 hos Amazon USA efter över 1700 kundrecensioner
 • 4 av 5 när svenska prylsajten M3 testa DJI FPV
 • 4 av 5 hos T3 i deras test av DJI FPV
 • 4,5 av 5 hos DigitalCameraWorld

Vi har gått igenom DJI FPV Combo, en drönare som erbjuder en uppslukande flygupplevelse med imponerande hastigheter på upp till 140 km/h. DJI FPV har fått betyget 4,4 av 5,0 hos Amazon USA efter över 1700 kundrecensioner, 4 av 5 hos svenska prylsajten M3 och T3 samt 4,5 av 5 hos DigitalCameraWorld.

Denna drönare har en kamera med 4K/60fps upplösning och en super-vidvinkel på 150°. Den intuitiva rörelsekontrollen gör det enkelt för både erfarna och nybörjare att manövrera drönaren. FPV Combo har tre flyglägen: S-läge (hybridflygläge), N-läge (nybörjarvänligt) och M-läge (obegränsad kontroll).

DJI FPV Combo har avancerade säkerhetsfunktioner som nödbroms, svävarfunktion, smart "Return to Home"-funktion, en extra bottenlampa, hinderavkänning framåt och nedåt. Det är viktigt att notera att vissa användare har haft problem med mjukvaran och headsetet samt att det kan vara dyrt att reparera drönaren.

Något unikt med DJI FPV är dess sportiga LED-lampor och flygplansarm-lampor med anpassningsbara färger, vilket ger piloterna möjlighet att anpassa drönarens utseende. Dessutom inkluderas DJI FPV-glasögonen V2, som erbjuder en imponerande HD-videoöverföring med upp till 120 bilder per sekund.

Sammantaget är DJI FPV Combo en underhållande drönare som erbjuder en fantastisk flygupplevelse för en snäv målgrupp. Något ut över det vanliga. Det är dock inte det billigaste alternativet och kräver mod att använda på grund av dess höga hastigheter. Men för dem med rätt budget och intresse är det här ett spännande tillskott till DJI:s utbud.

Vi kan däremot inte rekommendera modellen till nybörjare då den når hastigheter som endast erfarna användare bör använda. Se till att välja en bra plats där det finns gott om flygutrymme och inget som är i vägen. Det är en upplevelse så få drönare kan erbjuda.

 • Skäl att köpa
 • En av marknadens snabbaste drönare för konsumenter, topphastighet på 140 km/h
 • Fantastisk kamera med 4K och 60/120 fps
 • Enastående räckvidd med video på 10 km
 • Flera avancerade säkerhetsfunktioner
 • Stöd för motion controller (ingår ej tyvärr)
 • Skäl att inte köpa
 • Är inte så lämplig för nybörjare
 • Mjukvaran i headsetet kan vara problematisk

DJI Mavic 2 Pro - Bra premiumval

DJI Mavic 2 Pro bild DJI Mavic 2 Pro bild DJI Mavic 2 Pro bild DJI Mavic 2 Pro bild
ButikPris
14990:-Besök
 • 9 av 10 hos svenska M3
 • 4,7 av 5 hos stora Photography Life
 • 9 av 10 hos Wired.com
 • 5 av 5 hos PCMag
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 40 kundrecensioner

Första versionen DJI Mavic 1 Pro fick bäst i test i Råd & Rön men hur står sig den nyare DJI Mavic 2 Pro egentligen? Om vi tittar hos populära källor som t.ex. svenska M3 och engelska Wired så har drönaren mer eller mindre fått högsta betyg. När vi sammanställer betyget från alla test och produktrecensioner så blir DJI Mavic 2 Pro en klar bäst i tes tvinnare.

Bästa portabla drönare med kamera – Hasselblad-kamera för 4k-video

DJI Mavic 2 Pro erbjuder något som väldigt få drönare kan och det är en hasselblad-kamera som stödjer 4K-video i 30 fps (20 megapixel stillbilder). Dessutom är sensorn i kameran 1 tum och det gör enorm skillnad i kvalité vid molniga dagar eller när det finns mindre ljus på kvällen. I jämförelse med i princip alla andra drönare i detta test så innebär det att kameran i Mavic 2 Pro släpper in fyra gånger så mycket ljus.

Hasselblad och DJI har samarbetat för att ta fram en enastående kamera till testvinnaren DJI Mavic 2 Pro och älskar du fotografering så är detta den bästa drönaren just nu. Med denna 1-tums CMOS-sensor så kan du fånga videofilm i riktig 10-bit HDR och samtidigt spela in i moderna H.265/HEVC codec. Den nya kodningen gör också att du sparar 50% mer information utan att det tar mer plats på disken.

Testvinnaren DJI Mavic 2 Pro är inte bara en grym drönare med kamera utan detta är också en modell som erbjuder sportläge med hastigheter upp till 72 km/h. Drönaren är också fullt utrustad med sensorer som gör drönaren väldigt säker att flyga så att du inte behöver oroa dig för att drönaren ska kollidera med något. Dessa hindersensorer kan känna av hinder från 8 till 40 meter beroende på vilken hastighet som drönaren flyger.

Tystare drönare och längre flygtid än någonsin

DJI som är företaget bakom denna testvinnare har gjort en rad olika förbättringar sen Mavic 1 Pro och en stor förändring är själva rotorbladen. Med små justeringar i både chassi och propellrar så har DJI Mavic 2 Pro fått en betydligt tystare flygning. Vilket de flesta förespråkar då vi gärna vill undvika störa objekt och omgivningar.

DJI Mavic 2 Pro är den mest avancerade drönaren som har kommit ut i dagsläget från DJI. Med en faktisk flygtid på 31 minuter är nu denna drönare en av marknaden bästa. Något av det bästa med DJI Mavic 2 Pro är också möjligheten till att flyga inomhus med anpassad hastighet när det är lite mindre utrymme.

DJI drönaren är också fullproppad med flera smarta och kreativa funktioner som t.ex. Active Tracking (följa rörande objekt), Waypoint 2.0 (Sätt upp en förutbestämd bana som drönaren ska flyga), panoramafotografering, hyperlapse med mycket mer.

Detta är utan tvekan en av marknadens bästa drönare med kamera för 2019 och 2020. Om du är på jakt efter en multifunktionell drönare så är detta helt klart ett alternativ.

 • Skäl att köpa
 • 1-tums CMOS sensor som släpper in 4 x så mycket ljus som övriga drönare.
 • Fånga 4K-video i 30 bilder per sekund, 20 megapixel stillbilder.
 • H.265/HEVC kodning som kan spara 50% information.
 • Sensorer som täcker nästan 360 grader för att undvika kollisioner.
 • Extremt lång flygtid på 31 minuter, bästa på marknaden?
 • Portabel drönare.
 • Live-videoström på 1080p när du flyger.
 • Slår automatisk över från 2,4 GHz till 5,8 Ghz för bästa täckning.
 • En räckvidd på 8 km.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt907 gram
Storlek322 × 84 × 242 mm
Flygtid31 min
laddningstid90 min
Räckvidd8 km
Topphastighet72 km/h
Upplösning (video)4K HDR 30 fps
Sensorupplösning20 megapixel
FlyglägenActiveTrack, Obstacle Avoidence, Waypoints
Lanseringsår2018

DJI Mavic 2 Zoom - Alternativ till testvinnaren

DJI Mavic 2 Zoom bild DJI Mavic 2 Zoom bild DJI Mavic 2 Zoom bild DJI Mavic 2 Zoom bild
ButikPris
12824:-Besök
 • 4,9 av 5 hos svenska Drönarguiden i deras test av både Zoom och Pro
 • 5 av 5 hos brittiska ExpertReviews
 • 4 av 5 hos PCMag i deras drönare test 2018
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 44 kundrecensioner

Drönaren DJI Mavic 2 Zoom är i princip identisk med bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Pro och det enda som egentligen skiljer är kameramodulen. Mer om detta lite längre ner. DJI Mavic 2 Zoom har däremot fått nästan lika bra betyg i test och produktrecensioner som testvinnaren Mavic 2 Pro.

Ett alternativ till bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Pro

Om du tycker vårt val av ”bästa drönare” Mavic 2 Pro är för dyr så kan Mavic 2 Zoom vara ett bra alternativ. Det enda skillnaden är kameran där Pro-versionen har den berömda hasselblad-kameran med 1-tums bildsensor. Mavic 2 Zoom har en betydligt mindre bildsensor på 1/2,3 tum, men det betyder det att DJI Mavic 2 Zoom har en sämre kamera? Kanske inte.

Bildsensorn på Mavic 2 Pro är större och kan fånga in mer ljus och färger men objektivet är fast d.v.s. utan någon som helst zoom. DJI Mavic 2 Zoom har som namnet kanske antyder en 2x optisk zoom och detta öppnar upp nya sätt att fotografera och spela in video. Med optisk zoom så kan denna kameradrönare skapa unika så kallad Dolly Zoom vilket ger en häftig zoom effekt mot bakgrunden.

Det är också värt att nämna att 2x optisk zoom inte alls är det samma som 2x digital zoom. Mobiltelefoner har oftast vanlig digital zoom och det är betydligt sämre än riktig optisk zoom som Mavic 2 Zoom erbjuder. Med riktig optisk zoom slipper du tappa värdefull bildkvalité när du bekymmersfritt ska fotografera objekt på avstånd. Perfekt om du inte vill störa det objekt du vill filma eller fota.

Mavic 2 Zoom har också stöd för något som kallas för SuperRes där kameran tar nio snabba bilder och klistrar ihop till ett enda stort detaljerat foto. Även om kameran ”bara” har 12 megapixel så blir ett SuperRes-foto hela 48 megapixel.

Så vilken drönare ska du köpa, DJI Mavic 2 Pro eller den billigare Mavic 2 Zoom?

DJI Mavic 2 Zoom är utan tvekan en av marknadens bästa drönare med kamera och om du föredrar kameror med snabb bred zoom så är detta ett fantastiskt val. Vi skulle säga att DJI Mavic 2 Zoom passar bäst till dig som vill kunna spela in filmsekvenser med olika zoomeffekter för att få den där klassiska filmkänslan.

Bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Zoom är kanske något sämre under mörkare förhållanden med den mindre sensorn, men för många är det inte ett problem om du tänker flyga din drönare under ljusa förhållanden. Om du vill veta hur bra DJI Mavic 2 Zoom presterar jämfört med Mavic 2 Zoom så hittar du drönarfilmer här.

Med DJI drönarens fjärrkontroll kopplar du på din mobiltelefon för att få livestream direkt från drönaren. DJI Mavic 2 Zoom är annars helt identisk med Pro-versionen d.v.s. samma flygtid på 31 minuter och samma räckvidd på 8 km.

 • Skäl att köpa
 • En av marknadens bästa drönare med kamera som kan spela in 4K H.265, MPEG-4 AVC/H.264, MP4 (MPEG-4 AVC/H.264).
 • Stillbildsformat i JPEG, RAW, DNG
 • Sportläge för snabbflygning upp till 72 km/h.
 • En av marknadens bästa och längsta flygtider på 31 minuter.
 • Kortläsare: MicroSD upp till 128 GB.
 • Flera väldigt bra foto-funktioner som Hyperlapse (automatisk), SuperRes (48 megapixel), Dolly Zoom med mera.
 • Hybrid autofokus som ger både snabb och exakt fokus.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt905 g
Storlek322x242x84 mm
Flygtid31 min
laddningstid-90 min
Räckvidd8 km
Topphastighet72.0 km/h
Upplösning (video)3840x2160 (4K Ultra HD) 30 fps
Sensorupplösning12 megapixel
FlyglägenActiveTrack, Course Lock, Home Lock, Waypoints
Lanseringsår2018

Köpguide – Så väljer du bästa drönare efter dina behov

så väljer du den bästa drönaren med kamera för ditt ändamål

Val av drönare är inte alltid så enkelt då vi har olika förväntningar och behov. Ett exempel är kameran. För någon som vill kunna videofilma snygga scener så är drönare med en bra kamera av högsta betydelse. De bästa drönarna har en kamera som kan videofilma i 4K-upplösning, justerbar bländare, HDR med mera.

Men för någon som bara vill kunna flyga sin drönare och möjligtvis ta enklare bilder så är kameran kanske inte lika viktig längre. Även om du kanske inte värdesätter kameran så rekommenderar vi att du väljer en modell med en relativt bra kamera. Kanske får du upp intresset av att kunna ta foton och videofilma områden du besöker med din nya drönare.

En annan sak som verkligen påverkar ens val av drönare är så klart priset. Drönare är något som kostar ganska mycket om man framförallt är ute efter en med high-end kamera. Men en high-end kamera är inte ett krav för att kunna ta fantastiska bilder eller filmer från drönare. Lite längre ner i denna guide kommer du kunna hitta videofilmer från olika drönare.

I vårt bäst i test så har vi valt att endast hålla oss till modeller som inte klassas som leksaker. Det är enorm skillnad mellan en leksak och en modell som vi har med i vårt test. Även om du är nybörjare på att flyga med drönare så är i princip alla modeller väldigt enkla att flyga med. Faktum är att dyrare drönare har bra mycket bättre stabilitet och egenskaper som gör flygningen enklare.

Vilken drönare ska du köpa?

vilken drönare med kamera

Om du är nybörjare gällande drönare och flygning så skulle vi rekommendera att du i alla fall håller dig undan modeller som har ”advanced” i namnet. Om vi tittar på modeller från kända DJI så har de lite olika beteckningar i sina modellnamn som t.ex. PRO, Advanced eller Plus i vissa fall.

Här ska du helst välja en modell som har PRO i namnet då dessa är utrustade med flera sensorer för att stoppa eller undvika hinder när du flyger. Både framåt och bakåt men också uppåt och nedåt. Advanced är oftast en nerskalad version av drönaren för att få ner vikten och innehåller inte lika många sensorer.

Ett exempel är bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Pro som har alla dessa säkerhetssensorer för att undvika onödiga olyckor. Det är trots allt en hel del pengar det handlar om. Rent generellt så är Mavic-serien troligtvis den bästa drönaren för i princip alla användare. Den är liten, smidig, enkel, bra funktioner, bra egenskaper och har en fantastisk kamera.

En annan sak som är värt att nämna är att alla drönare inte är redo att flygas direkt vid leverans d.v.s. vissa kräver montering eller liknande. Om drönaren har beteckningen RTF (Ready to fly) så kan du vara säker på att drönaren kommer färdigmonterad med en kontroll och är redo att användas. Eventuellt kommer du behöva ladda batteriet bara.

Står det däremot BNF eller ARF så är det inte säkert att drönaren är komplett med fjärrkontroll och är färdigmonterad.

Om det är din allra första drönare någonsin så rekommenderar vi att du först köper en drönare till lite lägre pris. Det finns alltså ingen anledning att köpa t.ex. bäst i test vinnaren för 15 000 kr om du aldrig har provat på att flyga drönare. Se det i stället som en potentiell framtida uppgradering.

Drönare runt 5 000 kronor erbjuder fortfarande fantastisk flygtid, kamera, med mera och i vår guide hittar du flera väldigt bra drönare vi rekommenderar till nybörjare.

Är det inte svårt att flyga dessa hobby och professionella drönare?

enkelt att flyga drönare

De flesta personer tror nog att det är ganska svårt att flyga dessa lite dyrare drönare, men så är det verkligen inte. Vem som helst är kapabel att flyga dessa professionella och hobbydrönare så länge du förstår dig på din egna mobiltelefon.

Om vi jämför med billiga drönare typ (leksaker) så är dessa mycket svårare att flyga än hobby/professionella modeller som vi har med i vårt drönare test. Varför egentligen? Billiga drönare har inte alls de fantastiska sensorer eller mätverktyg som hjälper till att styra/navigera drönaren.

Leksaksdrönare liknar mer racer drönare som behöver kontinuerliga instruktioner för att hålla sig flygande medans kameradrönare är precis tvärtom. Släpper du t.ex. handkontrollen så fortsätter din quadcopter att sväva och kommer stanna på sin position tills att batteriet tar slut. De flesta kameradrönare flyger dessutom hem till sin startposition och landar när batteriet blir lågt.

Så det korta svaret på denna frågan är: Nej det är väldigt enkelt att flyga dessa drönare.

drönare handkontrollMen även den bästa drönaren är inte 100-procentig d.v.s. om du inte lär dig grunderna och lär känna drönarens olika sensorer så är risken stor att du eventuellt kommer krascha för eller senare.

Det finns egentligen två saker som gör att en drönare kraschar och det ena är att GPS-mottagaren slutar ta emot signaler på grund av de blockeras. Eller så är det störningar av den inbyggda kompassen, vilket också är det viktigaste sensorn i en drönare.

Nu låter detta kanske lite hemskt att dessa sensorer kan störas på något sätt men det finns ganska enkla knep för att undvika dessa situationer. När det gäller GPS-mottagare i drönare så behöver den fri sikt att kommunicera med satelliter. Flyger du mitt inne i stan där det finns höghus så finns det risk att dessa byggnader blockerar GPS-signalen.

Om du någon gång har provat starta din pulsklocka mitt inne i stan och inte riktigt fått kontakt med satelliter så är detta exakt samma problem. Det bästa är att helt enkelt undvika områden där det finns mycket byggnader eller liknande.

Hur undviker vi på bästa sätt så att kompassen inte störs?

drönare kompassKompassen är det absolut viktigaste instrumentet i en drönare. Det är det instrument som berättar för drönaren i vilken riktning den befinner sig. Ser du din drönare flyga i cirklar så ska du landa omedelbart.

Men några av de saker som kan störa kompassen är saker som vi ofta inte tänker på när vi är utomhus. Saker som t.ex. stora metallobjekt, strömledningar, metallkonstruktioner eller liknande skapar sina egna magnetfält vilket så klart kan störa kompassen. Det bästa du kan göra är att helt enkelt se över området där du tänker flyga din kameradrönare och se om där finns några objekt som skulle kunna störa.

Nu kanske det låter som att kameradrönare är väldigt känsliga och att de lätt kan störas ut. Men faktum är att nya moderna drönare har flera redundanta sensorer och ännu fler sensorer som motverkar olyckor. Tittar vi på DJI drönare så har alla deras modeller dubbla sensorer som redundans och är därför mindre känsliga för störningar.

Många nya modeller som t.ex. bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Pro har även sensorer för undvikande av hinder och kan i bästa fall även använda kameran för att positionera sig.

Drönare har helt enkelt aldrig varit så bra och säkra att flyga som de är idag. En dyrare drönare behöver nödvändigtvis inte vara svårare att flyga, oftast är det tvärtom.

Drönare med kamera – Vilken drönare levererar bästa bilden?

drönare med bästa kameran

De flesta som köper en drönare med kamera vill så klart få en modell som kan ta både bra foton och videofilm. Att kunna videofilma sitt hus eller andra roliga objekt ute i naturen är en väldigt stor del av glädjen när du flyger drönare. Alla drönare i vårt test har en kamera som håller hög kvalité men det finns modeller som sticker ut lite extra för dig som har lite högre krav på kameran.

Drönare som t.ex. bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Pro / Zoom har en av marknadens bästa kameror som kan videofilma i 4K HDR med 30 bilder per sekund. 60 fps om du väljer en lägre upplösning på 2,7K. Mavic 2 Pro har en 20 megapixel sensor, medans DJI Mavic 2 Zoom har en på 12 megapixel. Mavic 2 Zoom har däremot en funktion för att klippa ihop flera bilder till en enda stor 48 megapixel bild.

För att att vara så liten drönare så erbjuder dessa drönare en bildkvalité som slår de flesta konkurrenter på fingrarna. Vilket syns i de test som har gjorts på dessa två modeller.

Men det finns många andra modeller som har en av marknadens bästa drönarkameror och ett exempel är Parrot Anafi som erbjuder liknande specifikationer som DJI:s toppmodeller. Parrot Anafi drönarkamera har en upplösning på 4K med 30 bilder per sekund och 21 megapixel.

Är du en seriös fotograf som vill kunna videofilma för att göra film så är DJI Phantom 4 Pro V2.0 en en av marknadens bästa drönaren med kamera. DJI Phantom 4 Pro är en fantastisk drönare med en kamera som kan videofilma i 4K (20 megapixel) och 60 bilder per sekund. Är du en professionell filmskapare så finns det ännu bättre drönare som t.ex. DJI Inspire 2 som har flera kamera alternativ där den dyraste kameran erbjuder 6K upplösning i 30 bilder per sekund och 4K 60 bilder per sekund.

Egenskaper som är viktiga för en bra drönare

Sensor och objektiv

drönare kamera objektivStorleken på en sensor i en kamera har väldigt stor betydelse och ju större, desto bättre bildkvalité kommer du få. Tittar vi på t.ex. bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Pro så har den en enorm sensor på 1 tum vilket är väldigt ovanligt när det gäller dessa mindre drönare. Oftast ser vi detta endast på större drönare som DJI Phantom 4 Pro eller DJI Inspire 2. Med en större sensor så får vi också in betydligt mer ljus i kameran och vill du videofilma under molniga dagar/kväll så är detta det bästa valet.

Om du vill ha en seriös drönare med kamera så är det DJI Mavic 2 Pro du ska välja för att få den bästa bilden. Se videofilmerna nedan för att jämföra bildkvalitén på olika drönare.

DJI Mavic 2 Zoom har däremot ett objektiv med optisk zoom vilket kan vara till stor fördel för dig som vill göra häftiga filmprojekt. Med optisk zoom kan du göra effekter som t.ex. Dolly Zoom vilket annars är svårt att göra annars.

Aktiv följa efter funktion

drönare följa efterActive Tracking är en funktion som är ganska ny och den möjliggör för drönaren att låsa kameran på ett aktivt objekt som t.ex. dig själv när du springer utomhus. Med hjälp av appen till telefon eller handkontroll så kan du ge instruktioner till drönaren så att den följer efter dig när du utför någon aktivitet och givetvis samtidigt videofilma.

För någon som sysslar med någon form av outdoor-aktivitet som t.ex. löpning eller cykling så är detta en fantastisk funktion om du vill klippa ihop en film. Givetvis så jobbar sensorerna samtidigt så att drönaren inte flyger in i något när den flyger efter dig automatiskt. Denna funktion fungerar också inomhus på modeller som t.ex. DJI Mavic 2 Pro som vann vår utmärkelse bäst i test.

Gimbal

gimbal på kameran drönareGimbal eller kardansk upphängning som det ibland heter är en mekanisk funktion som håller kameran stadig även när plötsliga rörelser uppstår som t.ex. vid accelerering eller inbromsning av drönaren. Utan en bra gimbal på drönaren så kommer kameran att skaka och röra på sig vilket så klart kommer synas på filmen.

De flesta drönare med kamera i vårt test har en gimbal för att skapa en mjuk och följsam videofilm utan massa plötsliga rörelser.

Det finns också drönare som helt saknar gimbal och där har tillverkaren istället valt att sätta stabiliseringen i mjukvaran. Denna digitala stabilisering finns också på helt vanliga mobiltelefoner och fungerar faktiskt väldigt bra i de flesta fall.

Smart Return Home

DJI drönare erbjuder oftast en funktion som gör att drönaren själv kan sätta sig i säkerhet om antingen signalen bryts eller om batteriet börjar ta slut. Detta är enligt oss och många andra oberoende drönare test en funktion som alla drönare borde implementera. Om du flyger din drönare tillräckligt mycket så kommer du någon gång stöta på ett problem vid ett tillfälle. Då är det ganska skönt att veta att drönaren själv kan hitta hem samt landa där den startade. Någon dag så kanske denna funktion kan rädda din drönare från att krascha.

Så hur fungerar denna smarta returnera hem funktion?

drönare som hittar hem automatisktMed DJI drönare så finns det egentligen tre olika ”Return Home” funktioner där en av dessa håller koll på batterinivån. Om batteriet i drönaren skulle bli lågt så kommer du få upp denna information på skärmen och kommer sedan försöka leta sig tillbaka till där du startade din drönare. Skulle det däremot vara så att batteriet är extremt lågt så kommer drönaren att försöka landa omedelbart utan att flyga tillbaka.

En annan väldigt bra ”försäkring” är Failsafe RTH (return to home) som kickar in om drönaren tappar signalen till din handkontroll. Drönaren kommer då utföra hemflygning till din startposition eller om du har gjort någon annan form av inställning/instruktioner ifall detta skulle hända.

DJI drönare har också något som de kallar för Smart RTH och den kan du aktivera när du vill att din drönare ska flyga tillbaka när du önskar. Smart RTH startas när du trycker RTH-knappen på handkontrollen eller i appen. Vissa drönare flyger tillbaka exakt efter den väg som den redan har flugit medans andra gör något liknande. Här skiljer det sig lite från modell till modell. Aktiverar du RTH inom 20 meter så kommer drönaren bara att landa där den står.

Videoinspelning från de modeller du hittar i vårt drönare test

DJI Mavic 2 Pro – Bäst i test vinnare drönare med kamera

DJI Mavic 2 Pro med sin hasselblad-kamera är något enastående och vi har inte sett den här kvalitén på någon annan drönare i den här prisklassen. Om du har svårt att välja mellan Mavic 2 Pro och Zoom så kolla samt jämför de två filmerna nedan.

DJI Mavic 2 Zoom – Bästa drönaren för klassisk film?

Om du inte riktigt kan välja mellan DJI Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom så ska du kolla den är videon som demonstrerar hur zoom-funktionen kan användas. För dig som sysslar med filmskapande så kan DJI Mavic 2 Zoom vara ett bättre alternativ än t.ex. bäst i test vinnaren DJI Mavic 2 Pro.

DJI Mavic Air

DJI Phantom 4 Pro – Professionell drönare

DJI Mavic Mini – Relativt billig drönare (5000 kr) som tar fantastiska bilder

Men även du bara köper en lite billigare drönare så betyder det inte per automatik att videokvalitén kommer bli dålig. Här kan du se en kort videofrekvens som kommer från en av de drönare som vi rekommenderar till nybörjare d.v.s. DJI Mavic Mini.


Frågor & svar – Vanliga frågor om drönare

 1. Behöver jag ett tillstånd för att flyga drönare?
 2. Kan drönare flyga i dåligt väder?
 3. Hur länge kan en drönare flyga?
 4. Hur långt kan en drönare flyga?
 5. Är det lagligt att flyga drönare?

Behöver jag ett tillstånd för att flyga drönare?

Så här skriver transportstyrelsen. "För drönare under 25 kg krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken utom över hinder, och inte över folksamlingar (i de nuvarande reglerna gäller att man måste söka tillstånd för alla drönare över 7 kg)". Se länk för mer information.

Kan drönare flyga i dåligt väder?

De flesta drönare är känsliga för dåligt väder, såsom regn, snö och starka vindar. Att flyga i dåliga väderförhållanden kan skada drönaren och göra det svårare att styra. Det är bäst att flyga i lugna och klara förhållanden. Är du nybörjare rekommenderar vi en dag då det är helt vindstilla för att få känsla för drönarens egenskaper.

Hur länge kan en drönare flyga?

Drönarens flygtid varierar beroende på modell, batteristorlek och flygförhållanden. De flesta hobbydrönare har en flygtid på mellan 15 och 30 minuter, medan professionella drönare kan ha längre flygtider. Men det mest vanliga är mellan 25-30 minuter åt gången.

Hur långt kan en drönare flyga?

Drönarens räckvidd varierar beroende på modell och märke. Vissa drönare kan flyga upp till flera kilometer från fjärrkontrollen, medan andra har en begränsad räckvidd på några hundra meter. Batteriets livslängd påverkar också hur långt en drönaren kan flyga. Det finns även lagar kring avstånd då var noga med att kolla upp det först.

Är det lagligt att flyga drönare?

Lagarna och reglerna för drönarflygning varierar mellan länder och regioner. I de flesta fall är det lagligt att flyga drönare under vissa omständigheter och med vissa begränsningar. Det är viktigt att undersöka nuvarande lagar och reglerna för drönare vilket du hittar på Transportstyrelsens drönarsida.


Så valde vi ut bästa drönare med kamera till vårt bäst i test

Drönare Bäst i test 2023Sen den första bra drönaren DJI Phantom kom ut på marknaden under 2013 har intresset för drönare bara ökat för varje år. Tidigare har det funnits leksaksdrönare men det har inte riktigt varit något som har kunnat jämföras med de modeller DJI började lansera under 2013 och framåt.

Däremot var Parrot först ut med sin Parrot AR Drone som kom ut under 2010. Innan dess så var quadcopters mer eller mindre endast för företag och industrier då de helt enkelt kostade alldeles för mycket för oss privatpersoner.

En sak som vi däremot märkte direkt när vi skrev ihop vårt bäst i test av drönare var att märket DJI mer eller mindre har monopol på marknaden. Där finns nog ingen tillverkare i världen som ens kommer i närheten av vad DJI erbjuder med sina drönare.

Vi har gått igenom ett stort antal oberoende tester av drönare men också många produktrecensioner i jakten på den bästa drönaren. Läser vi lite äldre test av drönare så är DJI Phantom konungen bland drönare, men på senare år har de mindre modeller ökat enormt i popularitet. De flesta tycker nog DJI Phantom drönaren nog är ganska häftig och ser väldigt professionell ut. Men den är inte direkt praktisk och tillverkas inte längre.

På senare år har betydligt mindre drönare tagit över marknaden för vanliga konsumenter. De är kanske mer känsliga för vind men har samtidigt nya funktioner som förbättrar flygningen avsevärt. Modeller så som t.ex. DJI Mini 2 och DJI Mini 3 Pro är två av marknadens mest sålda drönare.

När vi valde ut bästa drönare har vi använt oss av olika externa testkällor och sedan kombinerat dessa med helt vanliga kundomdömen. Även om testkällor är viktiga så är det tillslut konsumenten som får testa drönaren under långa perioder.

Pris har också varit direkt avgörande då vårt bäst i test inriktar sig till både nybörjare och professionella. Därför behöver testvinnaren vara en drönare som är både prisvärd och som levererar funktioner/egenskaper i toppklass.

Uppdatering våren 2023 – DJI Mini 2 Fly More Combo behåller utmärkelsen bäst i test på grund av sitt låga pris inklusive tillbehör. Det är få drönare på marknaden som erbjuder så mycket som DJI Mini 2 för sitt pris. Nytt tillskott är DJI FPV Combo som lanserades redan 2021 och som är en av marknadens snabbaste modeller.

Källor

DJI Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom?

Valet mellan dessa två fantastiska drönare kommer nog vara svårt för de allra flesta och även om du känner till vilka skillnader som finns så kommer det ändå vara svårt att välja. Mavic 2 Pro har en stor kamerasensor på en tum, medans Mavic 2 Zoom har optisk zoom. Vi hade gärna sett endast en DJI drönare med både en tums sensor och optisk zoom, men tyvärr måste vi välja.

Båda modeller presterar i absoluta toppen och båda enheter har mer eller mindre fått maxpoäng i de flesta drönare test. Vi tycker bland många tycker däremot att Mavic 2 Pro är snäppet vassare med sin fantastiska hasselblad-kamera. Med en betydligt större sensor så kan du fota/videofilma även om mörkret börjar närma sig, något som mindre kamerasensorer har problem med.

Men vi förstår också varför DJI Mavic 2 Zoom är ett bättre alternativ för många då den har optisk zoom. Om din plan är att endast flyga under soldagar och vill kunna göra vissa zoomeffekter för film så kan DJI Mavic 2 vara ett bättre val. Dessutom är den några tusenlappar billigare.

DJI Mavic 2 Pro

 • 9 av 10 hos svenska M3 – ”Kamera i världsklass” – Länk
 • 4,7 av 5 hos stora Photography Life – ”Big fan of the Mavic 2 Pro” – Länk
 • 9 av 10 hos Wired.com – ”Movie magic” – Länk
 • 5 av 5 hos PCMag – ”The DJI Mavic 2 Pro is the best small drone on the market” – Länk

DJI Mavic 2 Zoom

 • 4,9 av 5 hos svenska Drönarguiden i deras test av både Zoom och Pro – ”Imponerande batteritid” – Länk
 • 5 av 5 hos brittiska ExpertReviews – ”Simply the best” – Länk
 • 4 av 5 hos PCMag i deras drönare test 2018 – ”The DJI Mavic 2 Zoom sets itself apart from other drones thanks to an optical zoom lens” – Länk

DJI Mavic Mini och Mavic Air

Enligt oss och de flesta andra så vinner den nya DJI Mavic Mini enkelt då den kostar hälften så mycket som populära DJI Mavic Air. Visst, den har inte lika bra sensorer för att undvika hinder och har inte lika lång flygtid, men vi är övertygade om att det låga priset får många att trycka på köp nu-knappen.

DJI Mavic Air vinner i princip på alla egenskaper förutom kameran, där är faktiskt DJI Mavic Mini bättre enligt flera stora test och produktrecensioner. Men om pengar inte är ett problem så är DJI Mavic Air en ganska mycket bättre drönare. Men då börjar vi komma upp på priser som motsvarar DJI Mavic 2 Zoom vilket är ännu bättre.

DJI:s senaste Mavic Mini ligger precis rätt i pris för de som aldrig har vågat köpa en lite finare drönare med kamera. Den är inte perfekt, men den är fortfarande väldigt bra och billig för någon som aldrig har provat på att flyga drönare tidigare.

DJI Mavic Air

 • 4,5 av 5 hos svenska M3 – ”DJI förbättrar en redan lysande drönare” – Länk
 • 8,8 av 10 hos svenska Digital Foto – ”Mavic Air får lätt plats i en jackficka” – Länk
 • 9 av 10 hos norska Tek.no – Länk
 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews – ”Easy to fly with intelligent flight modes” – Länk
 • 4,5 av 5 hos svenska Testfakta i deras stora test av drönare – ”Mycket lättmanövrerad och bra bildkvalitet.” – Länk

DJI Mavic Mini – Bästa drönare för nybörjare

 • 4 av 5 hos svenska M3 i deras test av drönaren – ”Prisvärd drönare” – Länk
 • 5 av 5 hos populära Techradar i deras recensioner – ”DJI’s smallest, lightest, and cheapest drone is a triumph” – Länk
 • 5 av 5 i ExpertReviews test av DJI drönaren – ”A miniature marvel” – Länk

DJI Air 2S

Även om inte DJI Air 2S är den senaste drönaren på marknaden så är det fortfarande en av marknadens bästa drönare för sin prisklass. Den kan både fota och filma under sämre ljusförhållanden så som t.ex. vid en solnedgång. Flygegenskaperna är också riktigt bra med allt från ActiveTrack till att undvika hinder med sina sensorer.

 • Techradar – 5 av 5 – Länk
 • M3 – 5 av 5 – Länk

DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3 Pro har fått ganska många bra uppgraderingar jämfört med DJI Mini 2. Största förbättringen är kameran på 48 megapixel som nu klarar av 4K och 60 bilder per sekund. Den har också fått sensorer som nu kan undvika hinder i realtid som underlättar flygningen ganska markant. Största nackdelen är priset som nu nästan är det dubbla jämfört med DJI Mini 2.

 • M3 – 4 av 5 poäng – Länk
 • Techradar – 4,5 av 5 – Länk
 • T3 – 5 av 5 – Länk

DJI Mini 2

DJI Mini 2 är i dagsläget den bästa och mest prisvärda drönaren för nybörjaren. Trots att du saknar erfarenhet så är DJI Mini 2 väldigt enkel att flyga och är också stabil i luften trots vindstyrkor på 8-10 meter per sekund. Flygtid, 4K kamera, räckvidd och kontroll är det som utmärker sig mest.

 • Techradar – 5 av 5 stjärnor – Länk
 • DigitalCameraWorld – 5 av 5 stjärnor – Länk

DJI FPV Combo

DJI FPV Combo är en av marknadens snabbaste modeller med topphastigheter på 140 km/h. Dessutom medföljer där glasögon med hd-videoöverföring upp till 10 km räckvidd.

 • Toppbetyg hos svenska M3 – Länk
 • Toppbetyg hos T3 – Länk
 • Toppbetyg hos Digitalcameraworld – Länk

Drönare som har utgått eller tagits bort

Här nedanför hittar du drönare som tidigare varit med i vår testjämförelse. Antingen har produkten utgått från tillverkaren eller så har de blivit ersatta av något bättre på marknaden.

DJI Inspire 2 - Ultimata drönaren för filminspelning

DJI Inspire 2 bild DJI Inspire 2 bild DJI Inspire 2 bild DJI Inspire 2 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.

DJI Inspire 2 är en av marknadens mest avancerade drönare med kamera för professionellt bruk och har du alldeles för mycket pengar eller så är detta ett fantastiskt köp. DJI Inspire 2 inriktar framförallt sig till professionella filmskapare och företag som vill skapa klassiska filmfrekvenser till sina produkter.

En stor drönare med stora möjligheter

Vi ska vara ärliga, detta är egentligen ingen drönare som passar in i vårt drönare bäst i test med kamera. Men vi kände ändå att DJI Inspire trots allt borde vara med i vårt test för att visa våra besökare vad som finns på marknaden. DJI drönaren Inspire 2 är en väldigt professionell drönare som lämpar sig till företag/filmskapare som vill kunna filma under tuffare förhållanden.

Om ni som företag ställer höga krav på en drönare som måste kunna accelerera från 0-80 km/h på 4 sekunder, flyga upp till 3 000 – 5 000 meter, klara av låga temperaturer ned till -20 °C (smarta batterier som är självuppvärmda med mera. Ja då är detta rätt drönare för ert filmprojekt.

DJI drönaren har en flygtid upp till 27 minuter med sitt dubbelbatterisystem med automatisk uppvärmning vid kallare temperaturer. Live feed använder också dubbla signalfrekvenser för bättre och snabbare överföring.

DJI Inspire 2 har en fantastisk 5,2K kamera som kan spela in video i både CinemaDNG RAW och Apple ProRe. Filformaten som stöd är både FAT32 och XFAT för snabbare överföring/kopiering.

En drönare byggd för avancerad spårningsläge

Det bästa med DJI Inspire 2 är alla de avancerade flyg/spårningsfunktioner med möjlighet till snabba accelerationer. Men som samtidigt kan användas av ovana användare vilket möjliggör komplexa och ganska dramatiska videosekvenser. Detta är vad DJI kallar för Spotlight Pro som är ett särskilt spårningsläge som gör att även nybörjare ska kunna filma häftiga filmsekvenser.

Spotlight Pro spårningsläge låser fast på ett objekt och följer efter även om objektet rör sig i 50 km/h. Sensorerna gör också att DJI Inspire kan upptäcka hinder upp till 25-30 meter framför drönaren och som så klart gör att drönaren kan undvika kollision. Med så pass bra sensorer gör att drönaren kan röra sig i hastigheter upp till 50 km/h utan risk för kollision.

För filmskapare som vill komma igång med drönare så erbjuder DJI två stycken inspelningslägen som underlättar filmskapandet. Ett läge som heter Quick Mode gör att du kan markera ett objekt att spåra, sen ett läge Composition Mode där du styr både motiv och spårningsläge.

DJI Inspire 2 är mer eller mindre fullproppad av film/videoinspelningsfunktioner så som t.ex. TapFly, ActiveTrack, Smart Return Home med mycket mera.

Utan tvekan en av marknadens bästa DJI drönare för seriösa filmskapare så länge du har råd att köpa.

 • Skäl att köpa
 • DJI Drönare för seriösa/professionella filmskapare.
 • Intelligenta batterier som värms upp vid kalla förhållanden, ned till minus 20 grader.
 • Livesändningsläge för att stream direkt till en TV i 1080i/50 fps.
 • Smart Return Home ifall du tappar signalen eller att batterier blir lågt.
 • TapFly, ActiveTrack med mera.
 • Byggd med flera inspelningslägen som gör det möjligt även för nybörjare att komma igång.
 • Klarar av höga hastigheter upp till 54 km/h utan att kollidera.
 • Topphastighet på 93 km/h.
 • Lång flygtid på 27 minuter med dubbelbatterisystem.
 • Spelar in i 5,2K med CinemaDNG RAW eller Apple ProRe.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Parrot Anafi 4K - Tyst drönare

Parrot Anafi 4K bild Parrot Anafi 4K bild Parrot Anafi 4K bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 5 av 5 hos brittiska ExpertReviews i deras test av Parrot Anafi Drönare
 • 3,8 av 5 hos TechRadar
 • 95% av Dronesgator.com

DJI är inte den enda tillverkaren av bra drönare med kamera och faktum är att Parrot Anafi 4K levererar en hel del bra saker. Parrot Anafi 4K har fått lite blandat betyg när vi kollar oberoende test och tittar vi hos brittiska ExpertReviews så har drönaren fått det högst betyg. Även hos Dronesgator.com har modellen nästan fått bästa betyg. Men denna lilla drönare är nog inte rätt val för alla.

Fantastisk drönare med bra kamera, men saknar kollisionssensor

Det finns också andra oberoende test som t.ex. TechRadar som inte alls är lika nöjda med drönaren då den saknar vissa egenskaper som DJI drönare erbjuder. Något TechRadar inte alls gillade var avsaknaden av sensorer som förhindrar kollisioner och faktum är att denna drönare helt saknar detta. Men är den helt värdelös på grund av detta? Kanske inte.

Om detta är din första drönare så kan vi inte rekommendera denna drönare då priset för denna modell är likvärdigt med t.ex. DJI Mavic Air som passar nybörjare bättre. För någon som aldrig har flugit drönare förut så rekommenderar vi en modell med sensorer som undviker kollision.

Men för någon som har lite erfarenhet av att flyga en liten drönare så erbjuder Parrot Anafi 4K fantastiska video och fotoegenskaper. Kameran på Parrot drönaren kan videofilma med 4K UHD i 30 bilder per sekund och 21 megapixel kamera för stillbilder. De flesta oberoende test på drönaren är överens om att bildkvalitén slår DJI Mavic Air.

Något som gör denna drönare något unik är kameran som kan justeras vertikalt upp/ned till 180 grader. Något som för filmentusiaster är en funktion som möjliggör nya typer av filmvinklar.

Slimmad och väldigt tyst drönare

Att denna lilla drönare saknar sensorer för att undvika kollision är lite synd och är antagligen en riktig deal breaker för personer som är nya till drönare. Den är helt enkelt helt blind förutom den landningssensor som sitter undertill och du som förare måste sköta allt så att ingen olycka uppstår.

Men är du en erfaren drönare användare som inte vill ha några sensorer som håller dig tillbaka när du flyger så är faktiskt Parrot Anafi 4K kanske ett bra val. Läser vi på DJI:s forum så är det många som skryter om hur de har kopplat bort sensorer och kameror för 100% frihet. Så tydligen finns det även ett stort intresse för drönare utan sensorer.

Parrot-drönarens kamera är kanske något av det bästa i det hela men en annan egenskap som också sticker ut extra mycket är hur tyst drönaren flyger. I princip alla drönare test vi har hittat på modellen säger att den flyger ovanligt tyst jämfört med många andra konkurrenter.

 • Skäl att köpa
 • Drönare som fått toppbetyg i många test på nätet.
 • En liten drönare som helt saknar sensorer som motverkar kollisioner men som samtidigt ger användaren större frihet. Ej en drönare för nybörjare.
 • Fantastisk kamera som kan spela in video i 4K UHD med 30 bilder per sekund.
 • 21 megapixel för stillbilder i HDR.
 • 180 graders vertikal vinkel på kameran.
 • Relativt bra flygtid på 23 minuter.
 • Parrot Anafi 4K är en portabel drönare som kan fällas ihop.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt320 g
Storlek175 × 240 × 65 mm
Flygtid25 min
laddningstid-
Räckvidd4 km
Topphastighet55 km/h
Upplösning (video)3840x2160 (4K Ultra HD) 60 fps
Sensorupplösning21 megapixel
Lanseringsår2018

DJI Phantom 4 - Mest ikoniska drönaren

DJI Phantom 4 bild DJI Phantom 4 bild DJI Phantom 4 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.

DJI Phantom serien är troligtvis den modell som är mest i ikonisk när vi tänker på drönare med bra kamera för det är här det hela började när lite mer seriösare drönare kom ut på marknaden. DJI Phantom 4 är en serie drönare som mer eller mindre har fått toppbetyg i princip alla oberoende test och som finns i ett par olika modeller. Vanliga Phantom 4, Pro och sen Advanced.

Seriös kameradrönare för hobbyentusiaster och professionella filmskapare

DJI Phantom 4 är utan tvekan topp 10 bästa drönaren som någonsin har kommit ut på marknaden och Phantom 4 serien erbjuder en hel del uppgraderingar sen 3-serien. Många blev oroliga när DJI gick ut med att kameran kommer vara ungefär detsamma som på de tidigare modellerna. Men i flera drönare bäst i test så visade det sig att objektivet hade förbättrats avsevärt, vilket blev tydligt på de exempelbilder och film som finns på nätet. Både foto och videofilm är nu knivskapt tack vare det förbättrade objektivet.

DJI Phantom 4 erbjuder videoinspelning i 4K med en sensorupplösning på 12 megapixel och objektivet har en bländare på f/2.8. Föredrar du fler bilder per sekund så kan du gå ned till 1080p med både 60 och 120 bilder per sekund. Kameran sitter givetvis på en gimbal som gör bilden stadig under flygning.

Drönaren från DJI erbjuder också Live Feed direkt till din inkopplade telefon med en upplösning på 720p och som fungerar upp till 2 km långa avstånd. Tänk däremot på de regler/lagar som finns gällande drönare.

En stadig drönare med bra flygtid på 27 minuter

Detta är kanske inte en bärbar drönare på så sätt att du transporterar den i din väska likt de mindre drönarna i vårt test. Men denna konstruktion är riktigt gedigen och många entusiaster föredrar detta format av drönare då det är lite mer åt det professionella hållet.

Detta är en relativt tung drönare som väger in på 1380 gram men detta har sina fördelar när du flyger. En tyngre drönare är inte alls lika känslig om det skulle börja blåsa upp lite. Men trots denna vikt så har denna drönare bra flygtid och kan flyga iväg 5 km utan några större problem.

Drönaren är utrustad med GPS/GLONASS, WiFi, radiosändare, FPV live video, sensorer för att motverka kollision med mera.

Det ryktas också om att DJI Phantom 5 är på gång men vi har hört något annat. På vissa drönarsidor så flera personer att 5an kanske har blivit nedlagd. Vilket vi så klart inte hoppas då detta är en drönare som många antagligen väntar på.

 • Skäl att köpa
 • En av marknadens bästa semi-professionella drönare för filmskapare.
 • Stabil drönare med lite tyngd och som erbjuder en flygtid på 27 minuter.
 • Bra kamera med 4K inspelning med förbättrad objektiv.
 • Extremt enkel att flyga, även för amatörer.
 • Sensorer som känner av hinder och motverkar kollisioner.
 • Sports-läge för höga hastigheter upp till 72 km/h.
 • Lång räckvidd på 5 km.
 • Live Feed till mobilen i 720p.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

DJI Mavic Air - Liten drönare men kraftfull

DJI Mavic Air bild DJI Mavic Air bild DJI Mavic Air bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 hos svenska M3
 • 8,8 av 10 hos svenska Digital Foto
 • 9 av 10 hos norska Tek.no
 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews
 • 4,5 av 5 hos svenska Testfakta i deras stora test av drönare

Om bäst i test vinnaren är lite för dyr för plånboken så kan DJI Mavic Air vara ett bättre val. Denna kameradrönare har mer eller mindre fått toppbetyg i alla test och produktrecensioner. Denna drönare med 4K kamera har bland annat fått toppbetyg i svenska M3 och Digital Foto.

Ultraportabel drönare med fantastiska foto- och filminspelning

En portabel liten drönare som t.ex. DJI Mavic Air eller DJI Mavic 2 Pro har väldigt stora fördelar jämfört med t.ex. DJI Phantom modellerna. Den bästa drönaren är den som du alltid har med dig. Precis som med vanliga kameror så vill du alltid kunna ha med dig dig drönare utan att behöva transport och liknande. Med dessa nya portabla drönare så kan du faktiskt fälla ihop drönaren så den passar i en större ficka.

För dig som älskar att videofilma eller ta stillbilder så har DJI Mavic Air en fantastiska kamera som sitter på en 3-axlad gimbal. Videoupplösningen på kameran är 4K ultra HD med 30 bilder per sekund, 1080p ger dig däremot upp till 120 bilder per sekund. Bildsensorn är på 1/2,3 tum och tar bilder upp till 12 megapixel.

Precis som med alla andra DJI drönare så är denna utrustad med dubbla sensorer som redundans och säkrare mätvärden. Drönaren är utrustad med flera hindersensorer för att undvika onödiga kollisioner och som så klart också gör denna drönare enklare att flyga för nybörjare. Drönaren kan också styras utan handkontroll med hjälp av dina händer med olika handtecken.

Trots den lilla formfaktorn och den låga vikten så är detta en väldigt stabil drönare som flyger obehindrat i vindbyar upp till 10 sekundmeter. Det ger också förbättrad responsivitet med mera.

Sportläge och Active Tracking

Likt vårt val av bästa drönare för 2019 (DJI Mavic 2 Pro) så har DJI Mavic Air många av de funktioner som bäst i test vinnaren erbjuder trots att den nästan kostar hälften så mycket. Så i mångas ögon så kan denna drönare många gånger vara mer prisvärd än testvinnaren om du inte värderar hasselblad-kameran lika högt.

DJI Mavic Air är också en drönare som har två kameror för navigering och för att kunna flyga helt automatiskt utan någon som helst mänsklig styrning. Med DJI ActiveTrack kan du sätta så att drönaren förföljer dig och samtidigt videofilma/fota när du utför någon aktivitet. Så som t.ex. löpning, cykling eller liknande. Med QuickShot kan du enkelt och smidigt filma/fota dig och din omgivning i olika mönster/rörelser som Rocket, Dronie, Cicle, Helix, Asteorid med mera.

Precis som många andra drönare från DJI så är även denna modell utrustad med ett sportläge som möjliggör hastigheter upp till 68 km/h. Vi rekommenderar däremot att du först lär känna din nya drönare innan du ger dig in på detta då sensorer och sånt är avstängt i detta läge. Men det är ett fantastiskt kul att prova på.

 • Skäl att köpa
 • Spela in video i 4K och 30 bilder per sekund, 120 bilder per sekund med 1080p.
 • 3-axel gimbal som gör dina filmer mjuka och fina.
 • Kan automatiskt följa efter videofilma objekt som rör på sig.
 • FlightAutonomy 2.0 sensorsystem som säkerställer att drönaren flyger säkert utan kollisioner.
 • Styr DJI drönaren utan handkontroll och ge i stället kommandon med dina händer.
 • En relativt lång flygtid på 21 minuter på en fulladdning.
 • LiveView strömmande video i 720p direkt till din telefon.
 • Räckvidden på DJI Mavic Air är 4 km.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Vikt430 gram
Storlek184 × 64 × 168 mm
Flygtid21 min
laddningstid55 min
Räckvidd4 km
Topphastighet68 km/h
Upplösning (video)4K HDR 30 fps
Sensorupplösning12 megapixel
FlyglägenActiveTrack, TapFly
Lanseringsår2018