Elgrill bäst i test 2020 – Samma grillsmak som en kolgrill med rätt val

Elgrillar bäst i test
Grillsäsongen är igång och många personer vill leta sig ut utomhus för att grilla, tyvärr är det inte alla som kan använda kolgrill eller gasolgrill. Bor du t.ex. i lägenhet med balkong så är det oftast inte tillåtet att grilla med kol eller gas och vissa fall är det även inte tillåtet att grilla i trädgårdarna. Lösningen på detta problem är att helt enkelt att inhandla en elgrill, men när det gäller elgrillar så finns det gott om skräp som inte alls ger den grillkänsla/smak man är ute efter.

Vi har gått igenom ett stort antal olika bäst i test, produktrecensioner, kundrecensioner med mera i jakten på de bästa elgrillarna på marknaden. De två bästa elgrillarna kommer från samma märke d.v.s. Weber och räknas också som de två dyraste. Grillresultatet från dessa två elgrillar är dock identiskt i både grillyta och smak jämfört med vanliga kolgrillar.

Det är nämligen inte kolen som sätter grillsmaken som många tror, detta är bara en myt som cirkulerar hela tiden. Grillsmak kommer från förångat fett som droppar ner på värmekällan, som sedan tränger in i köttet.


Weber Q 1400 – ✅ Bäst i test

Weber Q 1400 - bäst i test vinnare

ButikPris
2690:-Besök
3021:-Besök
 • Bäst i test hos Testfakta 2017.
 • Bäst i test i Aftonbladets stora test av elgrillar 2015.
 • 4,5 av 5 på amerikanska Amazon efter 150 kundrecensioner.

När det gäller elgrillar så är tyvärr utbudet ganska dåligt och egentligen finns det bara ett par stycken elgrillar som man verkligen kan kalla grill överhuvudtaget. Weber Q 1400 är en sådan grill och är även vår bäst i test vinnare bland elgrillar.

Om du är ute efter en riktig grill men kan bara använda elektricitet som värmekälla så är detta det bästa valet. Detta är precis så nära som du kan komma till en riktig grill och även resultatet / smakerna påminner om vanliga gasolgrillar / kolgrillar.

Anledningen till detta är att bränt fett är det som sätter mest smak vid grillning, vilket även denna elgrill levererar. Detta skulle lika bra kunna jämföras med en gasolgrill och det är nog få personer som hade kunnat skilja resultatet mellan dessa två typer av grillar. Chansen är kanske att man känner av någon form av gasol-smak, men det är ingen positiv sak.

Bästa lösningen med samma grillsmak som i en vanlig grill

Detta är enkelt den bästa elgrillen efter kolgrillar och gasolgrillar, faktum är att testpersoner troligen hade haft problem att urskilja en gasolgrillad köttbit emot en elgrillad. Problemet med elgrillar är att det är svårt att uppnå en hög temperatur vid grillandet, men Weber har löst detta genom att använda ett ordentligt lock.

Fördelen med att ha ett lock på elgrillen gör att den värmer upp betydligt snabbare, speciellt om där är lite vind där man ska grilla. Sen kan du grilla med stängt lock under hela sessionen, vilket också gör att köttet får mer smak från det brända fettet än vad en öppen grill hade kunnat leverera.

Smaken av grillat kommer från det fett som droppar ner från köttet och som sedan förångas av värmekällan. Det förångade fettet tränger sedan in i köttet och sätter ”grillsmaken”. Det är alltså inte kolen eller gasolen som sätter grillsmaken, om det gör så är det ingen god smak du vill ha i köttet.

Smart och välplanerad elgrill från Weber

Bäst i test vinnaren Weber Q 1400 är en väldigt välplanerad elgrill som har tänkt på allt som är dåligt med elgrillar och sedan fixat till de problem som har funnits. Något de flesta är speciellt glada i är det gjutjärnsgaller som medföljer, då det hjälper till att ge en jämn värmefördelning över hela grillytan.

Det tjocka gjutjärnsgallret ger också en ökad temperaturstabilitet när du t.ex. öppnar locket för att titta till det du grillar. Ett exempel skulle kunna vara när du öppnar locket och att det blåser mycket så påverkas inte temperaturen nämnvärt. Det största problemet elgrillar har är nämligen vind, speciellt de utan ett lock. Anledningen till detta är att de helt enkelt inte är lika kraftfulla som kol- eller gasolgrillar och är därför känsligare.

Grillytan på denna testvinnare är 42 x 32 cm, vilket är tillräckligt för en normalstor familj som vill grilla på sommaren. Värmereglaget är steglöst och elgrillen drar som mest 2200 watt vid max effektförbrukning.

Grillgallret är tvådelat, vilket öppnar upp för användning av t.ex. ett gjutjärnspanna på ena sidan medans du grillar på den andra. Locket och själva grillbaljan är tillverkat i aluminium som också hjälper till att få ner vikten på elgrillen.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Weber Q 1400

 • Vunnit flera stora bäst i test.
 • Ett tvådelat gjutjärnsgaller som ger en effektiv värmefördelning.
 • Grillyta på 42,5 x 32 cm.
 • Garantitid från 2 – 5 år beroende på vilken del av elgrillen. Grillgaller har 5 års garantitid.
 • Effekt på 2200 watt.

Weber Q 2400 med stativ – Större grillyta

ButikPris
4395:-Besök
4699:-Besök
5013:-Besök
 • Bäst i test hos Testfakta 2017.
 • Bäst i test i Aftonbladets stora test av elgrillar 2015.
 • 4,5 av 5 på amerikanska Amazon efter 250 kundrecensioner.

Weber Q 2400 är också en testvinnare då det i princip är samma modell som bäst i test vinnaren Weber Q 1400 och det enda som egentligen utskiljer dessa två är själva ställningen. Weber Q 2400 har också en annan stor skillnad och det är storleken på grillytan som är 55 x 39 cm jämfört med 42,5 x 32 cm som bäst i test vinnaren har. Annars är de två modellerna identiska i material och utförande.

Den större grillytan tilltalar många personer

Det kanske inte låter som någon större skillnad mellan en grillyta på 42,5 x 32 cm och 55 x 39 cm, men skillnaden blir ganska avsevärd. Om du är osäker kring vilken grillyta du är mest intresserad av, så rekommenderar vi att du ritar upp ytan på en bit kartong eller papper. Den extra grillyta som Weber Q 2400 erbjuder är ganska stor och vi pratar säkert om 2-4 stycken extra köttbitar beroende på storlek så klart.

Vår rekommendation är att du överväger ett köp av Q 2400 i stället för Q 1400 om du har pengarna och även plats för förvaring. Weber Q 1400 räcker gott och väl för en familj, men vill man däremot ha några gäster så ser vi Q 2400 som det enda alternativet.

Priset är avsevärt högre på denna modellen, men för många familjer kan det vara värt att lägga till extra pengar på en större modell.

Annars är dessa två modeller nästan helt identiska och det enda du behöver överväga när det gäller dessa två elgrillar är storleken på grillytan och om du vill ha en ställning till din nya elgrill.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Weber Q 2400 med ställning

 • Stor grillyta på 54 x 39 cm.
 • Stadig ställning.
 • Garantitid mellan 2 – 5 år beroende på del. Grillgaller / aluminium delar är 5 år och övriga delar är 5 år.
 • Effekt 2200 watt.
 • Steglöst reglage.
 • Grillgaller i gjutjärn.

Severin PG 8523 – Näst bästa elgrill

Näst bästa alternativet Severin PG 8523

ButikPris
599:-Besök
 • 4,1 av 5 hos tyska Amazon efter 160 kundrecensioner.
 • Bäst i test fick Severins systermodell 8526 i tidningen Helsingborgs Dagblad 2014.

För de som inte vill lägga ett par tusen på en elgrill så finns där lite enklare varianter som t.ex. Severin PG 8523 som har presterat bra i test, men som också har fått väldigt bra kundrecensioner. Modellen som testades i tidningen Helsingborgs Dagblad var PG 8526 och den modellen är nästan identisk med denna vi har valt ut. Elgrillen från märket Severin lyckades kamma hem Bäst i test redan 2014.

Enkel & praktisk elgrill

Severin har verkligen lyckats med att ta fram en elgrill som är både enkel och praktiskt. Den har även presterat bra i flera tester och erbjuder enklare grillning för de personer som inte har möjlighet till att grilla med kol eller gasolgrill.

Testvinnaren Severin PG 8523 kommer med ett stadigt stativ där det även finns en enklare avlastningshylla precis under grillen. Perfekt för att ställa antingen färdiggrillad mat eller andra tillbehör eller verktyg som används vid grillningen.

Elgrillen har en reglerbar termostat och under värmeelementet så hittar du även ett vattenbad. Vi förstår varför de har inkluderat ett vattenbad och det kanske är bra för vissa som har känsliga grannar då det tar bort grillrök. Problemet är att denna grillrök från bränt fett är det som smakersätter köttet så att det smakar grillar. Vår rekommendation är så klart att använda fatet, men endast som uppsamlingsfat för fettet.

Elgrillen saknar ett lock

Något som skiljer sig mellan bäst i test vinnaren Q 1400 och denna testvinnaren från Severin är att det saknas ett lock på denna elgrill. Detta kan utgöra ett problem om det är extra blåsigt utomhus. Detta har Severin däremot tänkt på och har därför inkluderat ett extra stort vindskydd som förhindrar att värmen smiter i väg för mycket när det blåser.

Grillgallret är förkromat och är löstagbart för att underlätta rengöring, så är även värmeelementet som behöver lite rengöring då och då.

Grillytan på denna elgrill är inte speciellt stort och storleken på grillgallret är 37 x 23 cm. Är ni bara två personer och något barn så är denna modellen perfekt. Vill du däremot kunna bjuda andra personer på grillning så bör du tittar efter något större som t.ex. Weber Q 2400 eller bäst i test vinnaren Q 1400.

Specifikationer för testvinnaren Severin PG 8523

 • Grillytan är på 37 x 23 cm.
 • Grillgallret är avtagbart och så är även grillelementet. Detta för att underlätta rengöring.
 • Effekt på 2300 watt.
 • Stort vindskydd som skyddar emot vind som annars är ett problem för elgrillar.
 • Denna modellen erbjuder möjligheten till att använda ett vattenbad för att minimera rök. Perfekt för de som har väldigt känsliga grannar, men tyvärr så tar det bort smaken av grillat. Så klart är det ett fritt val om det ska användas eller inte.

Övrigt om elgrillar

När det gäller utbudet av bra elgrillar så är det tyvärr ganska dåligt och de enda modeller som har funnits under väldigt lång tid är både Weber Q 1400 (förut 140), samt Weber Q 2400 (förut 240). Dessa två elgrillar är egentligen de enda två som verkligen kan leva upp till känslan av vad en kolgrill kan leverera. Faktum är att det är extremt svårt att urskilja en grillad köttbit på t.ex. Weber Q1400 och en vanlig kolgrill eller gasolgrill.

För många låter detta väldigt märkligt att skillnaden är så liten mellan en elgrillad och kolgrillad köttbit. Men det är precis samma anledning till varför personer har svårt att urskilja smaken mellan en kolgrillad och gasolgrillad köttbit.

Grillsmaken kommer inte från kolen

Många personer tror att det är kolen eller gasolen som sätter smak på köttet och det är där som grillsmaken kommer ifrån. Det är en myt som fortfarande cirkulerar överallt och är helt fel. Om du får smak från kolen eller gasolen så gör du något fel och det smakar definitivt inte gott.

Grillsmaken får man när köttet droppar av fett som bränns på värmekällan och när fettet bränns så förångas det, vilket i sin tur tränger in i köttet. Precis detta sker vid grillning på gasolgrill och det är därför som många inte kan känna skillnad på kött från gasolgrill och kolgrill.

För att få till bra grillkänsla och smak så krävs det höga temperaturer, något som både Weber Q 1400 och Q 2400 klarar av. De flesta andra elgrillar har problem med att komma upp i tillräckligt höga temperaturer då de saknar ett lock som isolerar värmen. De elgrillar som inte har något lock har enorma problem så fort det blåser lite ute, då mycken av värmen bara blåser bort.

Elgrillen påverkas inte av grillförbud

Under den varma sommaren 2018 så såg vi en enorm ökning av sökningar på elgrillar och det berodde givetvis på det långa grillförbudet. I princip hela landet hade ett strikt förbud mot öppen låga i trädgården och därför var elgrillen en frälsare för många som ändå ville kunna grilla.

Nu vet vi inte hur sommaren 2019 kommer utvecklas och det är givetvis svårt att spekulera hur sommaren kommer se ut. Men våren 2019 har varit extremt varmt och marken är väldigt torr på många håll i landet. Frågan är då om ett grillförbud är på gång trots allt.

Idag går det att få tag på väldigt bra elgrillar som i princip kan leverera vad en kolgrill eller gasolgrill gör. Med rätt typ av elgrill som t.ex. Weber Q1400 så får du också till den där grillsmaken som kommer från det droppande fettet.

Så frågan är om vi inte i framtiden kommer få se ytterligare elgrills modeller om nu våra sommarmånader fortsätter förbli så här varma. Dessutom är elgrillen mer miljövänlig då den inte direkt släpper ut några gifter.

Raclettegrillar ger inte samma smak

En annan sak vi ofta ser i olika test är att de blandar riktiga elgrillar med så kallade raclettegrillar och det är inte alls samma typ av produkt. Raclettegrill är något helt annat och ger inte den grillsmak som man är ute efter när man grillar. Anledningen till detta är att köttet steks i stället för att grillas, två helt olika smaker och två helt avskilda resultat.

Raclettegrillar kan vara fantastiska, men man kan inte förvänta sig någon grillsmak från de flesta modeller tyvärr. Det är många personer som köper en elgrill med en helt vanlig stekyta i hopp om att det ska smaka grillat. De flesta personer blir väldigt besvikna när de upptäcker att de lika bra kan steka köttet inomhus på spisen, då smaken är identisk.


Källor

Testfakta testar elgrillar

Så sent som maj 2017 så testade Testfakta 8 stycken olika elgrillar och enligt oss så testade de inte bara elgrillar utan testade även raclettegrillar. Vi tycker där är stor skillnad på en raclettegrill och en elgrill. Med en riktig elgrill så blir resultatet minst lika bra som en kolgrill eller gasolgrill. Detta visar även testet som Testfakta gjorde där Weber Q 1400 vinner bäst i test för bästa grillkänsla och det är för att den fungerar precis som en vanlig kolgrill.

Raclettegrill är mer att man steker köttet än att man grillar det och då skiljer sig smakerna för mycket. Det många inte vet om är att det är det brända / förångade fettet som smaksätter det man grillar. Det är det som sätter den där klassiska grillsmaken, inte kolen eller gasolen. Testfakta.

Aftonbladet i samarbete med WiseGuides

Aftonbladet tar upp ett väldigt vanligt problem som många personer har där de bor och det är att det helt enkelt inte är tillåtet att grilla med kol eller gasol. Bor du i lägenhet och har balkong så är risken väldigt stor att du inte får elda med kol eller gasol och även om du har trädgård så är det inte säkert det är tillåtet av fastighetsägaren. Så var noga med att kolla upp detta innan du köper någon typ av grill.

Testet som Aftonbladet utförde i samarbete med WiseGuide visa också på hur viktigt det är att välja en elgrill som kommer upp i en hög temperatur. Klarar elgrillen av att nå en tillräckligt hög temperatur så blir resultatet nästan identiskt som om du grillade med kol. Likt de flesta bäst i test av elgrillar så blev Weber Q testvinnare. Aftonbladet.

Helsingsborgs dagblad testar 6 st elgrillar

Helsingsborgs dagblad testade 6 st elgrillar för personer som bor på balkong och i deras test var det extra viktigt att grillen levererade en önskad grillkänsla. Vi ställer oss dock frågandes varför de inte testade den mest kända elgrillen av de alla, nämligen Weber Q 1400 eller Q 2400. I alla andra test så hittar vi denna fantastiska elgrill.

I deras test så testade de bland annat elgrillar från Severin, OBH Nordica men också Landmann som har ett par modeller. Bäst i test vinnaren blev Severin PG8526 Barbecuegrill och är en systermodell till PG8523 som vi har valt att lista. Anledningen till detta är för att PG 8526 inte längre säljs och PG 8523 är identisk. HD.