elrök bäst i test

Bästa elrök 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Intresset för varmrökt lax eller rökt mat överhuvudtaget har blivit populärt de senaste åren. Förut röktes maten för att konservera/skydda maten från bakterier. Idag gör vi det för att få till häftiga smaker. Varmrökt laxsida eller rökta revben är något av det bästa som går att äta och speciellt om det är nyrökt, vilket inte går att få tag på i matbutikerna.

Att använda rökspån i grillen är inget ovanligt och det är också det mest vanliga idag. Det är däremot omständligt att komma igång med och det tar mycket tid. Elröken löser alla dessa problem och på bara några minuter så är du igång med varmrökning. Det är dessutom billigare i längden.

Nedanför hittar du marknadens bästa elrökar baserat på produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper och funktioner. Bästa märket bland elrökar är definitivt Muurikka vilket också är det som de flesta rekommenderar.

Muurikka Pro rökugn 1200W - Bästa rökugnen

Bästa valet
Muurikka Pro rökugn 1200W bild Muurikka Pro rökugn 1200W bild Muurikka Pro rökugn 1200W bild Muurikka Pro rökugn 1200W bild
ButikPris
2490:-Besök
2597:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat rökugnen
 • 4,7 av 5 stjärnor på tyska marknadsplatsen Amazon

Muurikkas modeller har länge ansetts vara några av de bästa rökugnarna på marknaden och Muurikka Pro är heller inget undantag. Muurikka Pro med termostat har fått toppbetyg hos svenska butiker och utländska marknadsplatser.

Äntligen en Muurikka rökugn med termostat

Rökugnen Muurikka 1200 watt har länge varit favoriten bland rökentusiaster där bland annat storlek och formfaktor har varit det vinnande konceptet. Men den har alltid saknat en funktion som är väldigt efterfrågad när det gäller rökugnar, vilket är en termostat.

Muurikka Pro rökugn har äntligen fått en termostat som kan reglera värmen när du röker fisk, grönsaker, såser eller kött. Den steglösa värmeregleringen kan justeras mellan 75-230°C beroende på vad du vill röka. Speciellt lax/fisk föredrar låga röktemperaturer runt 70 till 80°C för skonsam varmrökning. Då blir fisken riktigt saftig även om det tar lite längre tid att tillaga. Nu är detta en ganska låg temperatur och för att få bra rökutveckling behöver du första värma upp rökugnen på högsta effekt. Sätta in fisken och sänka temperaturen.

Storleken på "röktunnan" är precis som på originalet d.v.s. en diameter på 28 cm och 55 cm längd. Detta är enligt oss helt perfekt för att röka en hel lax på ungefär 1,5 till 2 kg. Det finns däremot två galler varav ena är 25 x 48 cm och ett övre på 24 x 48 cm. Varför inte passa på att röka två laxbitar åt gången? Den ena äter du samma dag och den andra sparar du till nästkommande dag. Faktum är att röksmaken framkommer bättre när laxen får gå ner i temperatur och rökt lax på smörgåsen är aldrig fel.

Likt originalet hittar vi även rökplatta för spån och en droppbricka. Muurikka Pro är också utrustad med en termometer på ovansidan så att du enklare kan följa/kontrolla temperaturen. På ena sidan finns där även en ventil för att släppa ut både rök och fukta som kommer från maten.

Vem bör köpa rökugnen Murrika Pro?

Är du på jakt efter en gedigen varmluftsrök av hög kvalitet och som dessutom är utrustad med termostat så är detta ett urmärkt val. Storlek och formfaktor gör den extra lämplig för varmrökning av både revben och hel laxsida. Föredrar du att röka andra saker än detta så finns det andra modeller. Den nyare Pro-versionen är en ganska stor uppgradering på originalet och därför vinner modellen vår utmärkelse "Bästa valet".

 • Skäl att köpa
 • Bästa formfaktor för varmrökning av laxsida och revben
 • Två hyllplan för rökning, storlekar 24 x 48 cm och 25 x 48 cm
 • Reglerbar termostat 75-230 °C
 • Utrustad med både ventil och termometer
 • Diameter 28 cm, längd 55 cm
 • Rostfritt stål med delar som klarar maskindisk
 • Effekt 1200 W
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Muurikka Nokkela Elgrill/Elrök 900W - Kombinationsgrill

Särskilt rekommenderad
Muurikka Nokkela Elgrill/Elrök 900W bild
ButikPris
1399:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kunder som testat elröken

Muurikka Nokkela är en elrök och en elgrill som har kombinerats på ett smart sätt och är perfekt för de som är ute efter båda saker. Nu kan egentligen vilken elrök användas till ”grillning” genom att inte använda rökspån överhuvudtaget, men Muurikka Nokkela får man det bästa från två världar.

Värmeelement kan flyttas mellan den nedre och övre delen

Det bästa med Muurikka Nokkela är möjligheten till att själva välja vart värmeelementet ska sitta för bästa resultat. Så klart måste värmeelementet sitta i den nedre delen när man ska använda den till att varmröka då spånplåten ska sitta precis ovanför.

Men om man vill använda elröken för att grilla, så kan man själv välja vart elementet ska sitta. Det kan dock vara fördelaktigt att sätta värmeelementet ovanför maten under grillning, så slipper du rengöra det från allt fett och smuts sen.

Själva locket på denna elrök/elgrill skiljer sig något från de andra modeller från Muurikka och sättet som elröken öppnas d.v.s. hela överdelen, är kanske extra intressant för de som också tänker grilla. Om du någon gång har försökt grilla på en helt vanlig elgrill utan lock så har du nog fått uppleva hur problematiskt det är med lite vind.

Denna elgrill har inte alls det problemet och även om Muurikkas andra modeller också kan användas som vanlig elgrill så är denna typ av lock betydligt bättre till grillning. Vi skulle däremot säga att denna modellen är lite sämre som elgrill på grund av det vidöppna locket, då det släpper ut en hel del värme.

Locket på Muurikka Nokkela är en kompromiss, så att den ska fungera bra till både rökning och grillning.

 • Skäl att köpa
 • Fungerar bra som både elgrill och elrök
 • Effekt på 900 watt
 • Längd: 45,5 cm, bredd: 30 cm, höjd: 37,5 cm
 • Elkabel på 2 meter
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Mustang Rökgenerator - Kallrökning

Särskilt rekommenderad
Mustang Rökgenerator bild Mustang Rökgenerator bild Mustang Rökgenerator bild
ButikPris
649:-Besök
 • 4,9 av 5,0 hos Bagaren och Kocken efter över 30 kundrecensioner
 • 4,2 av 5,0 hos Amazon DE efter att över 100 kunder testat rökgeneratorn

De flesta konsumenter som testat rökgeneratorn för kallrökning är väldigt nöjda med produkten. Bara hos Bagaren & Kocken har produkten i skrivandes stund ett samlat kundomdöme på 4,9 av 5 stjärnor. Några konsumenter klagar däremot över trälocket som inte tål regn vilket kan vara bra att känna till.

Kallrökning i din befintliga grill eller hemmabygge

Intresset för kallrökning av t.ex. kött eller fisk har snabbt blivit väldigt populärt. Vanligtvis är det inte så lätt att kallröka då temperaturen är betydligt lägre än varmrökning. En bra temperatur för kallrökning ligger någonstans mellan 25 till 30 grader medans varmrökning är upp emot 70-100 grader. Vilket vanliga elrökar oftast inte klarar av.

Nu är detta inte en komplett elrök likt de modeller vi har med i vår jämförelse. Denna apparat generera endast rätt tempererad rök med hjälp av en luftpump och träflis. Antingen låter man den blåsa in rök i den befintliga grillen där ens råvaror finns eller så väljer man att bygga ett eget litet rökskåp.

Rökgeneratorn från Mustang producerar tjock rök med väldigt låg temperatur. Många konsumenter som har valt att köpa modellen har byggt helt egna rökskåp där man kan hänga upp kött eller fisk för kallrökning. Det kan vara så enkelt som en gammal plåttunna som utrustats med galler eller hängkrokar. Eller varför inte bygga ett skåp av trä.

Mustangs rökgenerator fungerar som bäst till träflis som är mellan 3-10 mm. Behållaren för rökflis rymmer ungefär 2 liter och ska räcka till 3-4 timmars kallrökning. Beroende på vad du ska kallröka så kan det krävas påfyllningar av behållaren. Pumpen som pumpar igenom luft kan också regleras beroende på hur intensiv rök som ska produceras.

Vem bör köpa rökgeneratorn från Mustang?

Om du vill testa på kallrökning så är detta det absolut smidigaste och billigaste sättet för att komma igång. Det är både enkelt och smidigt för något som annars är ganska komplicerat. Vill du öppna upp dörren för kallrökning är detta helt enkelt det enklaste sättet.

Kallrökning av fisk, kött, ost eller vad det nu kan vara är något alldeles speciellt. Smakmässigt skiljer det sig ganska mycket då kallrökning inte gör att proteinerna koagulerar som vid varmrökning.

 

 • Skäl att köpa
 • Smidig produkt för att komma igång med kallrökning
 • Ger tjock rök som har låg temperatur för kallrökning
 • Fungerar med rökflis mellan 3-10 mm
 • En påfyllning ska räcka till 3-4 timmars kallrökning
 • Luftpump som kan regleras
 • Skäl att inte köpa
 • Locket till spånbehållaren är känsligt mot väta

Muurikka Elrök 1200W - Särskilt rekommenderad

Muurikka Elrök 1200W bild
ButikPris
2495:-Besök
 • 4,6 av 5 på tyska Amazon efter 20 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat Muurikka elrök

Varmrökt lax eller rökta revben är något alldeles speciellt och med Muurikka 1200 watt elrök kan du enkelt få till ett lyckat resultat som är bättre än det du hittar i matbutiken. Skillnaden mellan färsk rökt lax och den färdiga i butiken är ganska stor och är något som man måste få uppleva.

Muurika elrök 1200 watt vann tidigare vår utmärkelse "bästa elrök" men har ersatts av Murrikka Pro 1200 watt. Förutom toppbetyg från vanliga konsumenter som testat elröken så har den ett extra hyllplan som möjliggör ytterligare utrymme vid rökning. Dessutom har den en bra och smidig termometer i locket som kan tala om hur temperaturen ser ut.

Muurikka ett av de bästa märkena inom grill/stek och rök

De flesta som har hört talas om Muurikka tänker troligtvis på deras stora stekhällar som är omåttligt populära. Elrökugnar från Muurikka är kanske marknadens mest populära och det är mycket på grund av den kvalité, samt det perfekta resultat dessa elrökar levererar.

Muurikka elröken på 1200 watt är precis lagom stor för den som älskar att röka en hel laxsida och med en längs på 550 mm så får detta plats utan problem. Höjden på 280 mm gör det också möjligt att trycka in en extra gallerhylla, där kan du t.ex. röka lite grönsaker samtidigt som laxen varmröks.

Nu är det inget krav på att använda rökspån för att använda elröken och kan också användas som en helt vanlig ugn. Men även om det är möjligt att grilla saker precis som i en ugn, så är det inte där som som elröken verkligen lyser även om det fungerar väldigt bra.

Om du köper denna elrök så är det för att varmröka fisk, kött, korv, grönsaker, ost, med mera. Det är här den verkligen skiner och resultatet blir perfekt med väldigt få moment. Enkelheten med en elrökugn som Murrikka och en vanlig grill som ska tändas/justeras är väldigt tydlig.

Vem bör köpa elröken från Muurikka?

Muurikka har länge ansetts var ett märke i toppklass och så är det även idag. Storleken på Muurikka elröken är enligt oss helt perfekt för att röka en hel lax på 1,5 till 2 kg. Givetvis går det att röka mindre bitar men ett tips är att spara en bit av laxen till nästa dag. Röksmaken kommer fram betydligt bättre när köttet har fått svalna och stå till sig lite. 

 • Skäl att köpa
 • Rymligt utrymme för både laxsida och revben
 • Bredd/höjd 28 cm, längd 55 cm
 • Två hyllplan för rökning och sedan en spånplåt för rökspånet
 • Kabellängd på 2 meter
 • En påse rökspån ingår
 • Effekt 1200 watt
 • Anslutning 230 volt
 • Vikt 6,7 kg
 • Modellen har fettplåt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Mustang elrök med termostat - Utmanaren

Särskilt rekommenderad
Mustang elrök med termostat bild Mustang elrök med termostat bild Mustang elrök med termostat bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundomdömen från konsumenter som testat elröken

Det finns väldigt få kundomdömen på Mustangs elektriska varmrök men de få som finns ställer sig väldigt positiva till enheten. Det enda negativa vi har kunnat hitta är svårigheter med att montera ihop smådetaljer på elgrillen vilket kan vara bra att känna till. 

Elrök med både termostat och termometer

Mustang elrök har egentligen alla funktioner som krävs för att kunna röka både kött, fisk, grönsaker, korv med mera. Det bästa med elröken är definitivt termostaten och den inbyggda termometern i locket. Det finns även en justerbar lucka/öppning i locket där du kan styra temperatur och rök. Termostat eller värmereglering är oftast något som saknas på den här typen av elrökar.

Vill du t.ex kunna röka kött under långa perioder är detta ett måste så som med t.ex. älghjärta som föredrar lägre temperaturer. Vad för temperaturnivåer den klarar av framgår tyvärr inte men tittar vi på "bästa elröken" från Muurikka så ligger den på lite över 110 grader på högsta effekten (1200 watt). Mustang elrök har en effekt på max 1100 watt och kan även regleras nedåt. Enligt manualen tar det allt från 20 till 70 minuter att röka fisk beroende på storlek.

Det är tyvärr inte den största elröken vi har med i vårt test men med ett galler på 41,5 x 24 cm får du trots allt plats med lite råvaror att röka.

Vem bör köpa Mustang elrök med termostat?

Ska du bara varmröka lax eller annat vanligt kött så tycker vi Muurikka elrök 1200 watt är det bästa valet då den är större. Men samtidigt är termostat något som många efterfrågar och genom att kunna ställa temperaturen så öppnas helt nya rökmöjligheter. Elröken från Mustang är en direkt utmanare till "bästa valet" Muurikka och värdesätter du termostat så kan detta vara det bättre alternativet.

 • Skäl att köpa
 • Elrök med både termostat och termometer
 • Ovansidan av locket har även en reglerbara lucka för att styra temperatur och rök
 • Gallerstorlek på 41.5 x 24 cm
 • IPX4 klassad för skydd mot väta
 • Max effekt på 1100 watt
 • Kabellängd 1,6 meter
 • Skäl att inte köpa
 • Montering med många smådetaljer

Muurikka Elrök 1100W - Prisvärd elrök

Muurikka Elrök 1100W bild
ButikPris
Hittade inga butiker.

Muurikka elrök 1100 w påminner om modellen vi har satt som "bästa elrök" och egentligen skiljer det inte så mycket mellan dessa två elrökugnar från Muurikka. Det enda som egentligen skiljer dessa två modeller är det något lägre effekten och dess mindre storlek. Den lägre effekten är inget problem då elröken är något mindre.

Elrökugn på 1100 watt

Om du är på jakt efter en renodlat elrökugn som du enkelt kan komma igång med, så är Muurikka elrök 1100 watt ett av de bästa alternativen på marknaden. Du slipper använda t-sprit eller andra bränslesorter för att komma igång med varmrökning och då blir det genast betydligt roligare.

Alla dessa extra moment med att tända grillen eller plocka fram t-sprit och grejor gör att vi drar oss från att varmröka. Det är också en av anledningarna till varför som elröken har blivit så populär de senaste åren och även intresset för varmrökning har ökat.

Elrökugnen på 1100 watt från Muurikka är något mindre än testvinnaren och det innebär att det endast finns ett hyllplan för varmrökning. Detta räcker däremot gott och väl för de flesta personer som bara vill röka lite lax eller liknande. Vill du däremot röka revben som tar mycket plats, så kan det vara en bättre idé att välja den större modellen på 1200 watt.

Valet mellan 1100w-modellen och 1200w-modellen

1200-watt-modellen är definitivt det bästa valet för revben i och med det finns två hyllplan att använda.

För de som endast planerar att röka små mängder revben eller använda elröken till fisk, så är denna modell fullt tillräcklig. Vill du röka ost som också har blivit populärt så är denna elrök ett bra val.

Vill du däremot röka fisk och grönsaker samtidigt så rekommenderar vi den större modellen på 1200-watt. Grönsaker tar ändå ganska mycket plats vid rökning, så de två extra hyllplanen på testvinnaren gör ganska mycket.

 • Skäl att köpa
 • Fungerar bäst som rök, men går att använda som grill också
 • Längd: 50 cm, bredd/höjd: 25cm
 • Effekt 1100 watt
 • Elkabel på 2 meter
 • Anslutning 230 volt
 • 5,6 kg
 • Modellen har fettplåt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Rökguiden – Detta kan du röka i en elrök

bästa elrök för varmrökning

Intresset kring varmrökt mat är något som har exploderat de senaste åren och det är mycket på grund av att vi börjar få upp ögonen för gammal husmanskost. Förr rökte vi maten för att konservera den, men idag är varmrökt mat en riktig delikatess för de flesta.

De flesta som har provat röka något, har troligtvis provat att använda lite rökspån direkt på grillkollen eller liknande. Eller så har man kanske ärvt eller köpt en röklåda som varit relativt populära under lång tid. Allt detta kräver att man förbereder en värmekälla t.ex. grillkol eller t-sprit till röklådan och det är faktiskt väldigt omständligt.

Med en elrök så kommer du igång direkt, på med t.ex. en laxsida och sedan ut med lite rökspån på spånplåten. Plugga sedan in elkontakten och du är igång med rökandet. Att varmröka över grillkol är definitivt det som tar längst tid och många gånger är det svårt att få till en jämn temperatur.

Även med röklåda och t-sprit så kan det vara svårt att få till jämn temperatur. Det är inte heller alls ovanligt att behöva fylla på med t-sprit för att få klart maten. Med en elrökugn så har man inte dessa problem och det är egentligen bara rökspånet du behöver se över under processen.

Varmrökt lax – det mest populära

varmrökt lax i elgrillDet är väldigt få personer som inte gillar varmrökt lax och de som aldrig har fått prova färsk varmrökt lax har verkligen gått miste om något. De personer som får prova det för första gången, blir nästan alltid helt sålda på maten.

För att varmröka en laxsida och för att få det bästa resultatet, så behöver man helst göra en saltlag eller rimlag som det oftast kallas för. Detta är väldigt enkelt, men kräver lite förberedelser och lite planering i förväg.

En vanlig rimlag innehåller

 • 1 dl salt
 • 1 msk socker
 • 1 liter vatten

Dessa ingredienser ska sedan lösas upp i vattnet och sedan bör laxsidan marinas med detta i några dygn, men även 24 timmar tycks fungera väldigt bra. Du kan också torrsalta laxsidan ett dygn innan rökning och det görs genom att helt enkelt gnida in laxen med salt. Detta fungerar också väldigt bra och är det många personer väljer att göra.

Rökta revben

rökta revben i elrökVarmrökta revben är också något som är på väg att bli väldig populärt och på många håll är det redan väldigt populärt. Fördelen med revben är att de är redan är färdigtillagade och röken från elröken är egentligen endast en liten finjustering på smaken när det gäller smala revben eller kamben.

Men även tjocka revben har blivit väldigt populärt att röka och för att röken ska kunna trängas in ordentligt så krävs det att man i alla fall röker några timmar. Nu gillar inte alla alldeles för mycket röksmak, så det är något man måste experimentera med och även rubben till revbenen ska man experimentera med.

Skapa ditt egna unika recept med hjälp av en god rubb och elröken. Läs även lite längre ner om hur olika träsorter kan göra stor skillnad på smaken.

Fantasin är det enda som sätter stopp för vad du kan varmröka i en elrök

elrök som röker både kött och grönsakerDe flesta personer är nog mest intresserade av att röka kött i elröken och det är troligtvis det bästa ur alla världar. Men rökta grönsaker är något som många personer har börjat få upp ögonen för och det är både vegetarianer och köttätare som har hittat intresset.

Vad sägs som varmrökt paprika eller varför inte quornfiléer?.

Egentligen går det att varmröka vad som helst, allt från vilken fisk som helst till vanligt kött. Du kan också röka korv som du har gjort själv eller köpt i butik, en smak som går att leka något med genom att testa olika träsorter och även hur lång tid du röker det.

I Sverige använder vi oftast Al när du röker, men tittar vi söderut ner i Europa så är Bok väldigt vanligt. Men det finns så många andra träsorter som fungerar lika bra och det är allt från körsbärsträ till enris.

Om du är glad i räkor så måste du prova att varmröka räkor, även havskräftor är fantastiska att varmröka i elröken. Jordnötter rökta med hickory är något alldeles speciellt som man bör uppleva och dessutom färska sådana.

Vad som passar bäst är så klart något man behöver testa sig fram till, men här nedan kommer en kort lista över de mest populära träsorterna för varmrökning.

 • Al – Mild röksmak – Vanligast till rökt lax, men passar perfekt till fisk, fläsk, fågel.
 • Pecan – Mild röksmak – Väldigt populär för fisk, fågel och även viltkött.
 • Valnöt – Väldigt stark röksmak – Passar bra till det mesta förutom fisk.
 • Körsbär – Mild röksmak – Passar till allt.
 • Ek – Mild röksmak –  Passar till allt.
 • Hickory – Stark röksmak – Hickory finns inte i Sverige och passar bäst till det mesta.
 • Äppelträ – Stark men söt – Passar allt.
 • Lönn – Mild röksmak – Passar också allt och är omtyckt för de som älskar mild röksmak.

Det är som sagt bara fantasin som sätter stopp för vad du kan använda elröken till och enkelheten med en elrök så blir detta ett roligt hantverk inom matlagning.


FAQ – Vanliga frågor om elrökar

 1. Hur lång tid tar det att röka lax i en elrök?
 2. Är rimlag ett måste vid rökning?
 3. Ryker det mycket från elröken?
 4. Kan man använda elröken på en balkong?
 5. Är det svårt att röka i en elrök?
 6. Vad mer än lax kan rökas i en elrök?
 7. Varför rekommenderas det att torka av köttet innan rökning?
 8. Vilken typ av träslag till elröken?

Hur lång tid tar det att röka lax i en elrök?

Du får räkna med ungefär 40-60 minuter för att röka en laxsida beroende på tjockleken. Här kan man experimentera lite beroende på vad man gillar. Ju längre du röker, desto rökigare blir smaken. Mängden spån som används kommer också påverka intensiteten.

Är rimlag ett måste vid rökning?

Att först lägga laxen i rimlag och sedan röka ger utan tvekan det bästa resultatet. Men även utan detta så blir det gott. Om du vill fuska lite så går det att köpa färdigrimmat kött och då slipper du göra egen rimlag med mera.

Ryker det mycket från elröken?

Lite rök kommer alltid sippra ut från själva locket men det är inte så farligt som många tror. Däremot är det en hel del rök som kommer ut när locket väl avlägsnas från elröken och det är inget som kan göras åt.

Kan man använda elröken på en balkong?

Vi ser inga problem med att köra elröken om du bor i radhus med trädgård eller liknande. Men på balkong är nog inget vi kan rekommendera då lite rök ändå kommer läcka ut under processen.

Är det svårt att röka i en elrök?

Nej det är väldigt enkelt. Det är inte svårare än att lägga köttet på gallret och spån på brickan så är det mer eller mindre färdigt efter en bestämd tid. Det är bra mycket enklare att röka i en elrök än att röka i grillen eller liknande. En stor fördel med en elrök är att temperaturen är samma varje gång du startar den. Därför kan det vara värt att skriva ned tiden de gånger som köttet har blivit riktigt bra så det blir enklare att upprepa detta resultat i framtiden.

Vad mer än lax kan rökas i en elrök?

Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad du kan röka. Det finns mer fisk än bara lax som blir supergott i röken. Allt från abborre till sill kan rökas. När det gäller kött så finns även där mängder av saker som kan rökas. Ren, hjort, gris, kossa, fågel med mera.

Varför rekommenderas det att torka av köttet innan rökning?

Det finns flera guider på nätet som rekommenderar att man först torkar av köttet. Anledningen till detta är att röksmaken sätter sig bättre om ytan är torr. I vissa guider har vi även sett rekommendationer till att köra laxen i ugnen på väldigt låg temperatur innan den hamnar i elröken.

Vilken typ av träslag till elröken?

Även här bör du experimentera med olika träslag och det finns också spån som har blivit behandlat med whisky eller liknande. Mest vanliga träslagen är al och ek. Men även andra träslag som pekan, körsbärsträd, äpple, persika med mera passar bra till rökning med sin egna distinkta smak.


Slutord – Så valde vi ut bästa elröken

Bästa elrök 2023Intresset för varmrökning och kallrökning har länge varit populärt men idag är det betydligt populärare. Många glada hemmakockar har börjat få upp ögonen för hur enkelt det är att lyckas med rökning av både fisk och kött. Det är ett betydligt lyxigare alternativ än den traditionella tillagningsprocessen och är dessutom väldigt enkelt.

Elröken är egentligen inte det enda alternativet för att kunna röka fisk eller kött. Många väljer att röka maten direkt på grillen med rökspån vilket fungerar väldigt bra men elröken gör det betydligt smidigare och billigare. Allt som krävs är rökspån av någon sort och du är igång med elröken. Med t.ex. en kolgrill måste kolen tändas och sen måste du även tillföra rätt mängd kol så att temperaturen inte blir för hög. Med elröken slipper du alla dessa problem.

I och med det inte finns några oberoende tester av elrökar så har vi valt att endast använda oss av kundrecensioner från både butiker och marknadsplatser. Mängden kundrecensioner per produkt har varit en viktig faktor men även egenskaper och funktioner har varit viktiga. Några av dessa egenskaper och funktioner är bland annat storleken, termometer och termostat.

Vi har också koncentrerat oss på modeller som är portabla och inte stora rökskåp som måste ha en egen plats i trädgården. För 2023 har vi även inkluderat en modell som tillåter kallrökning vilket är Mustang rökgenerator. Detta är inte en komplett lösning men är enkel att använda i ens befintliga grill eller i ett eget hemmabygge.

Uppdatering våren 2023 – Muurikka Pro 1200W behåller utmärkelsen bästa elröken trots ett ganska högt pris. Muurikka håller däremot väldigt hög kvalitet och har allt som behövs för att lyckas med varmrökning.Framför allt är det den reglerbara termostaten något som varit efterfrågat när det gäller Muurikkas klassiska rökugnar. Både storlek och formfaktor gör den extra lämplig för varmrökning av både lax och revben

Nytt för våren 2023 är en rökgenerator från Mustang som gör det möjligt att kallröka på ett enkelt sätt. Modellen har fått toppbetyg hos konsumenter som hunnit testa modellen.