Elrök Test 2018 – Den bästa elröken på marknaden

bästa elrök för varmrökning

Intresset för varmrökt lax eller rökt mat överhuvudtaget har blivit galet populärt de senaste åren. Förr rökte man maten för att konservera/skydda maten från bakterier, idag gör vi det för att få till häftiga smaker. Varmrökt laxsida eller rökta revben är något av det bästa som går att äta och speciellt om det är färskt, vilket inte går att få tag på i matbutikerna.

Att använda rökspån grillen är inget ovanligt och det är också det mest vanliga idag. Det är däremot väldigt omständligt att komma igång med och det tar mycket tid. Elröken löser alla dessa problem och på bara några minuter så är du igång med rökandet av maten. Det är också billigare i längden.

Priset på dessa elrökar har också börjat gå ner och nu är även de bästa modellerna väldigt prisvärda. Det mest populära märket bland elrökar är definitivt Muurikka och det är också det märke som de flesta letar efter då de håller hög kvalité. Precis som deras världskända stekhällar så är deras elrökar något av det bästa på marknaden.


Muurikka Elrök 1200W – Bästa elrök

Bästa elgrillen

Butik Pris
1789:- Besök
1789:- Besök
1789:- Besök
2182:- Besök
  • 4,6 av 5 på tyska Amazon efter 20 kundrecensioner.

Varmrökt lax eller rökta revben är något alldeles speciellt och med Muurikka 1200 watt elrök kan du enkelt få till ett lyckat resultat som är bättre än det du hittar i matbutiken. Skillnaden mellan färsk rökt lax och den färdiga i butiken är stor, något som man måste få uppleva.

Muurika elrök 1200 watt är vår bäst i test vinnare av flera anledningar och det vi gillar med just denna modell är det extra hyllplan som möjliggör extra utrymme för delikatesser.

Muurikka ett av de bästa märkena inom grill/stek och rök

De flesta som har hört talas om Muurikka tänker troligtvis på deras stora stekhällar som är omåttligt populära. Elrökugnar från Muurikka är kanske marknadens mest populära och det är mycket på grund av den kvalité, samt det perfekta resultat dessa elrökar levererar.

Muurikka elröken på 1200 watt är precis lagom stor för den som älskar att röka en hel laxsida och med en längs på 550 mm så får detta plats utan problem. Höjden på 280 mm gör det också möjligt att trycka in en extra gallerhylla, där kan du t.ex. röka lite grönsaker samtidigt som laxen varmröks.

Nu är det inget krav på att använda rökspån för att använda elröken och kan också användas som en helt vanlig ugn. Men även om det är möjligt att grilla saker precis som i en ugn, så är det inte där som som elröken verkligen lyser även om det fungerar väldigt bra.

Om du köper denna elrök så är det för att varmröka fisk, kött, korv, grönsaker, ost, med mera. Det är här den verkligen skiner och resultatet blir perfekt med väldigt få moment. Enkelheten med en elrökugn som Murrikka och en vanlig grill som ska tändas/justeras är väldigt tydlig.

Specifikationer för bästa elrök Muurikka Elrök 1200W

  • Rymligt utrymme för både laxsida och revben.
  • Bredd/höjd 28 cm, längd 55 cm.
  • Två hyllplan för rökning och sedan en spånplåt för rökspånet.
  • Kabellängd på 2 meter.
  • En påse rökspån ingår.
  • Effekt 1200 watt.
  • Anslutning 230 volt.
  • Vikt 6,7 kg
  • Modellen har fettplåt

Muurikka Nokkela Elgrill/Elrök 900W – Kombinationsgrill

Muurikka Nokkela elrök

Butik Pris
999:- Besök
999:- Besök

Muurikka Nokkela är en elrök och en elgrill som har kombinerats på ett smart sätt och är perfekt för de som är ute efter båda saker. Nu kan egentligen vilken elrök användas till ”grillning” genom att inte använda rökspån överhuvudtaget, men Muurikka Nokkela får man det bästa från två världar.

Värmeelement kan flyttas mellan den nedre och övre delen

Det bästa med Muurikka Nokkela är möjligheten till att själva välja vart värmeelementet ska sitta för bästa resultat. Så klart måste värmeelementet sitta i den nedre delen när man ska använda den till att varmröka då spånplåten ska sitta precis ovanför.

Men om man vill använda elröken för att grilla, så kan man själv välja vart elementet ska sitta. Det kan dock vara fördelaktigt att sätta värmeelementet ovanför maten under grillning, så slipper du rengöra det från allt fett och smuts sen.

Själva locket på denna elrök/elgrill skiljer sig något från de andra modeller från Muurikka och sättet som elröken öppnas d.v.s. hela överdelen, är kanske extra intressant för de som också tänker grilla. Om du någon gång har försökt grilla på en helt vanlig elgrill utan lock så har du nog fått uppleva hur problematiskt det är med lite vind.

Denna elgrill har inte alls det problemet och även om Muurikkas andra modeller också kan användas som vanlig elgrill så är denna typ av lock betydligt bättre till grillning. Vi skulle däremot säga att denna modellen är lite sämre som elgrill på grund av det vidöppna locket, då det släpper ut en hel del värme.

Locket på Muurikka Nokkela är en kompromiss, så att den ska fungera bra till både rökning och grillning.

Specifikationer för Muurikka Nokkela elrök/elgrill

  • Fungerar bra som både elgrill och elrök.
  • Effekt på 900 watt.
  • Längd: 45,5 cm, bredd: 30 cm,  höjd: 37,5 cm.
  • Elkabel på 2 meter.

Muurikka Elrök 1100W

Muurikka Elrök 1100W

Butik Pris
1379:- Besök
1379:- Besök
1399:- Besök
1599:- Besök

Muurikka elrök 1100 w påminner om modellen vi har satt som testvinnare och egentligen skiljer det inte så mycket mellan dessa två elrökugnar från Muurikka. Det enda som egentligen skiljer dessa två modeller är det något lägre effekten och dess mindre storlek. Den lägre effekten är inget problem då elröken är något mindre.

Elrökugn på 1100 watt

Om du är på jakt efter en renodlat elrökugn som du enkelt kan komma igång med, så är Muurikka elrök 1100 watt ett av de bästa alternativen på marknaden. Du slipper använda t-sprit eller andra bränslesorter för att komma igång med varmrökning och då blir det genast betydligt roligare.

Alla dessa extra moment med att tända grillen eller plocka fram t-sprit och grejor gör att vi drar oss från att varmröka. Det är också en av anledningarna till varför som elröken har blivit så populär de senaste åren och även intresset för varmrökning har ökat.

Elrökugnen på 1100 watt från Muurikka är något mindre än testvinnaren i detta test och det innebär att det endast finns ett hyllplan för varmrökning. Detta räcker däremot gott och väl för de flesta personer som bara vill röka lite lax eller liknande. Vill du däremot röka revben som tar mycket plats, så kan det vara en bättre idé att välja den större modellen på 1200 watt.

Valet mellan 1100w-modellen och 1200w-modellen

1200-watt-modellen är definitivt det bästa valet för revben i och med det finns två hyllplan att använda.

För de som endast planerar att röka små mängder revben eller använda elröken till fisk, så är denna modell fullt tillräcklig. Vill du röka ost som också har blivit populärt så är denna elrök ett bra val.

Vill du däremot röka fisk och grönsaker samtidigt så rekommenderar vi den större modellen på 1200-watt. Grönsaker tar ändå ganska mycket plats vid rökning, så de två extra hyllplanen på bäst i test vinnaren gör ganska mycket.

Specifikationer för populära Muurikka elrökugn 1100 watt

  • Fungerar bäst som rök, men går att använda som grill också.
  • Längd: 50 cm, bredd/höjd: 25cm.
  • Effekt 1100 watt.
  • Elkabel på 2 meter.
  • Anslutning 230 volt.
  • 5,6 kg.
  • Modellen har fettplåt.

Rökguiden, detta kan du varmröka

Intresset för varmrökt mat ökar

Intresset kring varmrökt mat är något som har exploderat de senaste åren och det är mycket på grund av att vi börjar få upp ögonen för gammal husmanskost. Förr rökte vi maten för att konservera den, men idag är varmrökt mat en riktig delikatess för de flesta.

De flesta som har provat röka något, har troligtvis provat att använda lite rökspån direkt på grillkollen eller liknande. Eller så har man kanske ärvt eller köpt en röklåda som varit relativt populära under lång tid. Allt detta kräver att man förbereder en värmekälla t.ex. grillkol eller t-sprit till röklådan och det är faktiskt väldigt omständligt.

Med en elrök så kommer du igång direkt, på med t.ex. en laxsida och sedan ut med lite rökspån på spånplåten. Plugga sedan in elkontakten och du är igång med rökandet. Att varmröka över grillkol är definitivt det som tar längst tid och många gånger är det svårt att få till en jämn temperatur.

Även med röklåda och t-sprit så kan det vara svårt att få till jämn temperatur. Det är inte heller alls ovanligt att behöva fylla på med t-sprit för att få klart maten. Med en elrökugn så har man inte dessa problem och det är egentligen bara rökspånet du behöver se över under processen.

Varmrökt lax – det mest populära

Det är väldigt få personer som inte gillar varmrökt lax och de som aldrig har fått prova färsk varmrökt lax har verkligen gått miste om något. De personer som får prova det för första gången, blir nästan alltid helt sålda på maten.

För att varmröka en laxsida och för att få det bästa resultatet, så behöver man helst göra en saltlag eller rimlag som det oftast kallas för. Detta är väldigt enkelt, men kräver lite förberedelser och lite planering i förväg.

En vanlig rimlag innehåller

  • 1 dl salt.
  • 1 msk socker
  • 1 liter vatten.

Dessa ingredienser ska sedan lösas upp i vattnet och sedan bör laxsidan marinas med detta i några dygn, men även 24 timmar tycks fungera väldigt bra. Du kan också torrsalta laxsidan ett dygn innan rökning och det görs genom att helt enkelt gnida in laxen med salt. Detta fungerar också väldigt bra och är det många personer väljer att göra.

Rökta revben

Varmrökta revben är också något som är på väg att bli väldig populärt och på många håll är det redan väldigt populärt. Fördelen med revben är att de är redan är färdigtillagade och röken från elröken är egentligen endast en liten finjustering på smaken när det gäller smala revben eller kamben.

Men även tjocka revben har blivit väldigt populärt att röka och för att röken ska kunna trängas in ordentligt så krävs det att man i alla fall röker några timmar. Nu gillar inte alla alldeles för mycket röksmak, så det är något man måste experimentera med och även rubben till revbenen ska man experimentera med.

Skapa ditt egna unika recept med hjälp av en god rubb och elröken. Läs även lite längre ner om hur olika träsorter kan göra stor skillnad på smaken.

Röka grönsaker är väldigt hett

De flesta personer är nog mest intresserade av att röka kött i elröken och det är troligtvis det bästa ur alla världar. Men rökta grönsaker är något som många personer har börjat få upp ögonen för och det är både vegetarianer och köttätare som har hittat intresset.

Vad sägs som varmrökt paprika eller varför inte quornfiléer?.

Fantasin är det enda som sätter stopp för vad du kan varmröka i din elrök

Egentligen går det att varmröka vad som helst, allt från vilken fisk som helst till vanligt kött. Du kan också röka korv som du har gjort själv eller köpt i butik, en smak som går att leka något med genom att testa olika träsorter och även hur lång tid du röker det.

I Sverige använder vi oftast Al när du röker, men tittar vi söderut ner i Europa så är Bok väldigt vanligt. Men det finns så många andra träsorter som fungerar lika bra och det är allt från körsbärsträ till enris.

Om du är glad i räkor så måste du prova att varmröka räkor, även havskräftor är fantastiska att varmröka i elröken. Jordnötter rökta med hickory är något alldeles speciellt som man bör uppleva och dessutom färska sådana.

Vad som passar bäst är så klart något man behöver testa sig fram till, men här nedan kommer en kort lista över de mest populära träsorterna för varmrökning.

  • Al – Mild röksmak – Vanligast till rökt lax, men passar perfekt till fisk, fläsk, fågel.
  • Pecan – Mild röksmak – Väldigt populär för fisk, fågel och även viltkött.
  • Valnöt – Väldigt stark röksmak – Passar bra till det mesta förutom fisk.
  • Körsbär – Mild röksmak – Passar till allt.
  • Ek – Mild röksmak –  Passar till allt.
  • Hickory – Stark röksmak – Hickory finns inte i Sverige och passar bäst till det mesta.
  • Äppelträ – Stark men söt – Passar allt.
  • Lönn – Mild röksmak – Passar också allt och är omtyckt för de som älskar mild röksmak.

Det är som sagt bara fantasin som sätter stopp för vad du kan använda elröken till och enkelheten med en elrök så blir detta ett roligt hantverk inom matlagning.