fast installerad ac eller portabel

Fast installerad eller portabel AC?

Kanske har du som läser denna artikel bestämt dig för att investera i någon form av luftkonditionering, men är osäker på vilken enhet som passar dig bäst? I så fall kan du vara lugn för här kommer du att bli guidad om allt som rör fasta och portabla AC-enheter men även värmepumpar med kylförmåga.

Det här med luftkonditionering kan verkligen kännas som en djungel. Vilka produkter finns det, hur fungerar de och vilka för- och nackdelar har de? Genom att läsa om de olika produkterna nedan kan du kanske få en känsla för vad som passar dig och din boendesituation bäst!

Fast installerad AC

värmepump med luftkonditioneringPrecis som namnet indikerar är en fast installerad AC monterad på väggen, men det kan se lite olika ut beroende på vilken typ av AC du vill ha och har möjlighet att installera. Det finns nämligen två varianter, en med och en utan split-aggregat. En AC med split-aggregat har en utedel och en innedel medan en AC utan aggregat har en innedel och två hål i väggen. Men båda varianterna omvandlar utomhusluft med hjälp av ett köldmedium som i sin tur kyler pumpar ut sval inomhusluft.

För- och nackdelar med fast installerad AC

En fast installerad AC är ett utmärkt val för dig som vill ha en effektiv och tyst luftkonditionering, som har låg energiförbrukning och låga omkostnader. Den enda nackdelen är att det kan bli en något stor engångskostnad om du vill investera i en AC med aggregat eftersom du behöver anlita en kyltekniker som utför installationen. Det är däremot inte aktuellt om du vill investera i en AC utan utedel.

Portabel AC

portabel acEn portabel AC är precis som namnet avslöjar, portabel, den är med andra ord inte fastmonterad på väggen och kan flyttas runt mellan både rum och bostäder. En portabel AC fungerar i stort sett som en fast installerad AC men du slipper borra hål i väggen. Istället placerar du den nära ett fönster eller en balkongdörr och kopplar frånluftsslangen dit.

För- och nackdelar med portabel AC

En portabel AC är ultimat för dig som inte får eller vill installera ett aggregat och vill kunna flytta runt den. Perfekt om du vill kunna ta med den till sommarstugan till exempel. Den är också idealisk om du inte är i behov av att kyla ner alla hemmets rum. En portabel AC är att rekommendera för dig som bor i lägenhet eller helt enkelt inte vill betala en stor engångskostnad. Nackdelarna med en portabel AC är att den är mindre energisnål, effektiv och låter mer, vilket inte är så konstigt med tanke på att den har helt andra förutsättningar än en fast installerad AC. Så är du ljudkänslig kan det vara bra att leta efter en AC med det lågt decibelvärde.

Värmepump med kylförmåga

värmepump med kyleffektEn värmepump med kylningsförmåga går under namnet (luft) luftvärmepump och kan producera både värme eller kyla. Likt en AC med aggregat har luftvärmepumpen både en inomhusdel och en utomhusdel. Den fungerar genom att den tar utomhusluften och med hjälp av ett köldmedium omvandlar den till värme eller kyla beroende på årstid och önskemål. Luftvärmepumpen klarar lägre arbetstemperaturer än en AC.

För- och nackdelar med en luftvärmepump

En luftvärmepump kan ge dig svalka under sommaren precis som en AC, men till skillnad från den kan luftvärmepumpen även ge dig värme under vintern. Det är med andra ord en utmärkt lösning för dig som vill ha ett behagligt hem under alla årstider. Luftvärmepumpen kommer däremot med en hög engångskostnad, som å andra sidan lönar sig på sikt eftersom den ger låga energikostnader och kan användas året om. Den renar dessutom luften från damm och pollen, perfekt för dig som är allergiker.

Bra att tänka på innan du bestämmer luftkonditionering

1. Vad har du för möjligheter?

Om du är intresserad av en AC med aggregat eller en luftvärmepump är första steget att undersöka om du kan, i frågan om utrymme, och får installera den typen av luftkonditionering. Det beror i allra högsta grad på hur du bor. Bor du i en villa är det mest troligt inga problem, det kan däremot vara lite krångligare om du bor i radhus och, framförallt, lägenhet. Hör med din samfällighetsförening, bostadsrättsförening eller hyresvärd innan du påbörjar processen.

2. Vad har du för budget och framtidsplaner?

Börja med att se över vad du har råd med. Därefter kan du fundera över dina framtidsplaner. Om du exempelvis är intresserad av en luftvärmepump kan du fråga dig själv om du ska bo kvar i din nuvarande bostad under längre tid så att du kan vara säker på att investeringen lönar sig. Det kan såklart räknas som en investering inför en eventuell försäljning också, men det kan ändå vara bra att ha i åtanke.

3. Vilka är dina största behov?

Rannsaka dig själv och dina behov, med andra ord tänk igenom vad som är viktigast för dig. Kanske är det en effektiv luftkonditionering som håller jämn temperatur i alla rum? I så fall är en fast installerad AC med flera innedelar aktuellt för dig. Eller är det att ditt hem ska vara varmt under vintern? Då är en värmepump rätt val för dig. Faktorer som ljudnivå, utomhusmiljö och installation kan också vara något att tänka igenom.