febertermometer bäst i test

Febertermometer Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Som vanligt inleder vi 2023 med den klassiska febersäsongen och kanske har vi aldrig varit så mycket sjuka som nu. Allt från nya coronavirus till olika influensavirus härjar fritt sen pandemins start. Och kanske är febertermometer det viktigaste instrumentet att ha i husapoteket för att hålla koll på sin egen eller barns kroppstemperatur.

Febertermometrar är något som har utvecklats väldigt mycket de senaste åren. Men kan man helt skippa den klassiska rektaltermometern? Kanske inte. För barn rekommenderar 1177 endast användning av rektaltermometer och örontermometer då andra mätmetoder inte är lika pålitliga.

I jakten på bästa febertermometer har vi sammanställt både oberoende tester och kundrecensioner. Vi har också tagit hänsyn till febertermometrar som är effektiva för barn och bebisar. Egenskaper och funktioner vi har tagit hänsyn till är bland annat avläsningstid, smidighet, noggrannhet och minnesfunktion som kan spara historik

Braun ThermoScan 7+ IRT 6525 - Bäst i test

Bäst i test
Braun ThermoScan 7+ IRT 6525 bild
ButikPris
599:-Besök
599:-Besök
669:-Besök
 • 4,7 av 5 hos Amazon DE efter över 59 000 kundrecensioner
 • Bästa Örontermometer hos svenska Bäst-i-test
 • Vunnit flera test utomlands

Braun är kanske det mest vanliga märket inom febertermometrar och Braun ThermoScan 7 IRT 6525 är en av marknadens mest populära örontermometrar. Med fantastiska resultat i olika test och närmare 100% kundnöjdhet på Amazon med över 59 000 kundrecensioner så kan kan det inte gå fel med denna febertermometer. Bäst i test vinnaren räknas också som en av marknadens snabbaste örontermometrar och håller väldigt hög noggrannhet.

Precision genom ålder

Något som många termometrar saknar är en egen tolkning av temperatur och ålder. För att en temperaturavläsning ska vara väldigt noggrann så måste man ta hänsyn till temperatur och ålder för att få rätt information. Braun ThermoScan 7 IRT 6525 har en egen utvecklad Age Precision funktion som hjälper användaren att läsa av temperaturen ute efter åldern på personen.

För att underlätta tolkningen så använder febertermometers från Braun en egen färgkodning som visas på displayn. Det finns tre stycken åldersinställningar, 0 – 3 månader, 3 – 36 månader och sen från 36 månader till fullvuxen person. Detta gör så klart denna febertermometer perfekt för hela familjen, från bebisen till föräldrarna i familjen.

Genom att läsa av temperaturen i innerörat så blir oftast avläsningsresultatet noggrant och det är därför som många föredrar dessa febertermometrar. Ett problem har varit att behöva sticka in spetsen i örat på ett barn medans den fortfarande är kall, men med Braun ThermoScan 7 så förvärms spetsen. Men den riktiga anledningen till varför spetsen förvärms är för att kunna få ett jämnare och ett mer rättvist avläsningsresultat. Detta är en patenterad teknologi från Braun.

Alla temperaturavläsningar sparas ner i minnet och termometern kan spara upp till 9 stycken mätningar så att du enklare ska kunna gå tillbaka för att se hur febern har utvecklats över tid.

Braun har även tänkt extra kring hygien och som tillval så finns det att köpa engångsfilter för spetsen på febertermometern. När du köper Braun ThermoScan 7 IRT 6525 för första gången så ingår det 21 stycken engångsfilter, men det finns att extra hos de flesta apotek. Detta är endast en rekommendation från Braun och är ett bra sätt för att motverka att bakterier sprids.

Det finns även andra smarta lösningar som t.ex. Night Light som underlättar temperaturmätningar under natten. Sedan finns det även ett system som heter ExacTemp som hjälper dig att vägleda örontermometern så att den placeras rätt i örat genom ljus och ljud.

Vem bör köpa Braun ThermoScan 7+ IRT 6525?

Braun ThermoScan 7+ IRT 6525 är utan tvekan marknadens bästa febertermometer för öronen. Den är både noggran och smidig att använda hos barn och vuxna. Detta är däremot ingen febetermometer för barn under 12 månader då 1177 endast rekommenderar rektaltermometer.

ThermoScan 7+ IRT 6525 ersätter också föregångaren 6520 men några mindre ändringar som gör modellen ännu bättre. Bland annat har den nu fått ett nattläge som lyser upp skärmen samt ljuden dämpas.

 • Skäl att köpa
 • Snabb örontermometer som läser av på 5 sekunder
 • Väldigt hög noggrannhet med avlösning i örat, men också med hjälp av Age Precision färgkoderna
 • Night Light som lyser upp skärmen i mörker
 • ExacTemp som hjälper dig att guida febertermometern i rätt position med ljud och ljus
 • Sparar 9 senaste termometeravläsningarna
 • Förvärmer spetsen för bättre komfort, men också för bättre noggrannhet
 • 2 års garanti
 • Marknadens mest populära febertermometer?
 • Skäl att inte köpa
 • Linsskydd måste köpas för att skydda den känsliga mätlinsen. Kostnaden per lins är ungefär 1,50 kr stycket
 • Ska ej användas av barn under 12 månader

Omron Febertermometer Flex Temp Smart - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Omron Febertermometer Flex Temp Smart bild
ButikPris
99:-Besök
125:-Besök
135:-Besök
 • 4,1 av 5 stjärnor hos brittiska Amazon efter över 250 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Omron Flex Temp Smart febertermometer är utan tvekan en av marknadens bästa modeller och bara på brittiska Amazon har febertermometern ett samlat kundomdöme på 4,1 av 5 stjärnor. Även hos svenska butiker som säljer modellen har användarna sagt sitt med väldigt bra kundrecensioner.

Febertermometer till ett väldigt lågt pris

Om du är på jakt efter en klassisk febertermometer för både rektal och oral avläsning så är Omron Flex Temp Smart ett av de bästa alternativen. Ett stort plus är själva mätdelen som både är mjuk men också flexibel på så sätt att den kan böjas.

För kring hundralappen så får du en febertermometer som alltid visar närmast exakt temperatur och som är enkel att använda. Nackdelen med den här typen av febertermometrar är däremot själva avläsningstiden vilket ligger på 10 sek för rektal och 20 sek för oralt. För bebisar och vuxna är detta inte ett problem.

Febertermometern är också 100% vattentät och har en batteritid upp till två år med tre avläsningar per dag. Batteriet är givetvis utbytbart och kostar ungefär 10 kr i butik.

Vem bör köpa Omron Flex Temp Smart?

Rektaltermometern Omron Flex Temp Smart är kanske det bästa och mest prisvärda alternativet på marknaden. Det är däremot viktigt att poängtera att febertermometern bör tas rektalt då studier har visat att oralt inte är lika pålitligt. Modellen är också utmärkt för mindre barn och har en böjbar spets som förbättrar komforten.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga användare
 • Billig febertermometer som är noggrann och enkel att använda
 • Lång batteritid på 2 år och som är utbytbart
 • Ganska lång avläsningstid på 10 sek (rektalt) och 20 sek (oralt)
 • Flexibel spets för bättre komfort
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Braun ThermoScan 3 IRT3030 - Örontermometer

Braun ThermoScan 3 IRT3030 bild
ButikPris
299:-Besök
299:-Besök
299:-Besök
299:-Besök
325:-Besök
 • 4,4 av 5 hos Amazon UK efter 90 kundrecensioner

Braun ThermoScan 3 IRT3030 är ytterliggare en populär örontermometer från Braun som har fått betyg i test och som också har väldigt bra kundrecensioner. Modellen är betydligt enklare än t.ex. bäst i test vinnaren Braun ThermoScan 7 IRT 6520, men håller samma kvalité och levererar hög noggrannhet. För de som inte har råd med bäst i test vinnaren så är detta en väldigt billig och noggrann örontermometer som håller hög kvalité.

Blixtsnabb avläsning i örat

Örontermometern ThermoScan 3 från Braun är en av marknadens snabbaste febertermometrar och på bara en sekund så får du ett temperaturvärde på enheten. Så klart har den snabba mättiden stor betydelse när det är barn eller bebisar i familjen, då dessa gärna undviker febertermometern. Men enheten fungera minst lika bra till vuxna som barn.

Vid avläsningen så avger febertermometern ett ljud efter lyckad mätning om personen eller barnet har feber.

Likt bäst i test vinnaren så har även denna febertermometer ExacTemp-funktionen som hjälper en att navigera enheten till en korrekt position för att säkerställa mätningen.

Någon den också har är de engångsfilter som förbättra hygienen då dessa använda i örat på olika personer. Engångsfilterna motverkar spridning av bakterier och med febertermometern så följer där med 21 stycken linsfilter. Fler finns att köpa hos de flesta apotek.

Specifikationer & fördelar med Braun ThermoScan 3 IRT3030 örontermometer

 • Skäl att köpa
 • Snabb avläsning i örat efter endast en sekund
 • Minnesfunktion som sparar senaste 8 mätningarna
 • Möjlighet till engångsfilter för bättre hygien. Endast en rekommendation
 • 21 stycken linsfilter följer med
 • Lämplig för bebisar, barn och vuxna
 • Indikerar tydligt med enklare ljud
 • Skäl att inte köpa
 • Kräver linsskydd precis som testvinnaren IRT 6525

Withings Thermo för pannan - Smart med app

Särskilt rekommenderad
Withings Thermo för pannan bild
ButikPris
849:-Besök
969:-Besök
995:-Besök
1179:-Besök
1190:-Besök
 • 4,5 av 5 hos Amazon USA efter över 3000 kundrecensioner
 • Bästa panntermometer hos Bäst-i-test
 • 8 av 10 hos svenska IDG
 • Godkänd av bland annat Boston barnsjukhus

Marknadens mest avancerade febertermometer eller kanske den mest hygieniska? Withings Thermo hette innan Nokia Thermo då Nokia köpte upp företaget Withings för att satsa på produkter inom hälsa och personvård. Withings Thermo har vunnit flera tester och har också fått fantastiska kundrecensioner runt om hos olika butiker.

Något som gör Withings Thermo till en stor favorit för många föräldrar är dess enkelhet genom att läsa av temperaturen på pannan. Mätningen tar endast 2 sekunder och håller väldigt hög noggrannhet jämfört med många konkurrenter.

Enkel och smidig, men väldigt avancerad

Febertermometern från Withings ser väldigt enkel ut och den ser även ut att vara väldigt enkelt att använda, vilket den också är. Med en enkel 2 sekunders strykning över pannan så får du ditt noggranna mätresultat, enklare än så blir det inte. Detta är speciellt effektivt då barn gärna inte vill ta temperaturen, men med febertermometern från Withings så kan du göra det medans de sover utan några större problem.

Det är inte lika lika bra noggrannhet som en febertermometer som mäter temperaturen i örat, men det är tillräckligt nära för de flesta personer. För de flesta gör det ingen skillnad om avläsningstemperaturen skiljer 0,1 grader hit och dit. Fördelarna med att läsa av på pannan genom en enkel strykning vinner över den lilla noggrannhet man tappar.

Något som inte bäst i test vinnaren har är nämligen möjligheten att koppla upp febertermometern till en app i mobiltelefonen. Appen finns tillgänglig för både IOS och Android, väl där kan du sätta upp 8 stycken profiler för hela familjen. På så sätt kan du spara ner all feberhistorik för alla familjemedlemmar.

Världens första WiFi-anslutna febertermometer och du får även möjligheten till att synca med telefonen via Bluetooth om det är något som du föredrar.

Hög noggrannhet med bra hygien

Withings Thermo använder sig av 4000 olika mätpunkter genom 16 infraröda sensorer när du drar termometern över pannan och på så sätt kan den mäta skillnader i artärer i pannan där blodet flödar från kroppens inre. Detta är framtiden vi har att vänta oss, men som redan har börjat komma i form av febertermometrar.

Genom att endast läsa av temperaturen i pannan så förblir hygienen väldigt god och med t.ex. febertermometrar till örat så finns det alltid risken att bakterier sprids. Det är därför som det är så viktigt att tvätta av örontermometrar eller använda engångsfilter. Allt detta slipper du med denna febertermometer.

I appen får du full historik över hela händelseförloppet och du kan även lägga in egna anteckningar som att du t.ex. tar någon febernedsättande läkemedel. Du kan också få påminnelser om när det är dags att göra nya avläsningar.

 • Skäl att köpa
 • Smidig feberavläsning med en enkel 2 sekunder lång strykning över pannan
 • Hög noggrannhet genom 16 sensorer som tar över 4000 avläsningspunkter
 • Håller god hygien genom att endast läsa av i pannan
 • Enkel och rekommenderas till bebisar / barn
 • Full feberhistorik genom Withings app till IOS och Android
 • Möjlighet till anteckningar och påminnelser i appen till högst 8 profiler
 • Synkroniserar genom WiFi eller Bluetooth
 • Skäl att inte köpa
 • Inte lika pålitlig som med rektal- och örontermometrar

Microlife NC 200 - Beröringsfri termometer

Microlife NC 200 bild Microlife NC 200 bild
ButikPris
399:-Besök
 • Testvinnare Aftonbladet 2020
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 70 kundrecensioner
 • Red Dot Award för produktdesign 2018

Många konsumenter som testat Microlife NC 200 har varit väldigt nöjda med både pålitlighet och funktionalitet. Även Aftonbladet gav modellen utmärkelsen Bäst i test när de testa 12 olika febertermometrar.

Beröringsfri termometer med både automatisk mätning och avståndskontroll

Microlife NC 200 beröringsfria modell är framför allt bra till föräldrar med småbarn. Småbarn med feber är oftast väldigt griniga och bättre blir det inte med en febertermometer som ska tas i öra eller mun. Med en beröringsfri febertermometer kan man snabbt och enkelt ta temperaturen på pannan utan att barnet vaknar.

Något av det bästa med Microlife NC 200 är den automatiska mätningen samt att den indikerar när rätt avstånd detekteras. Med ett avstånd inom 5 cm läser termometern av kroppens temperatur och indikerar antingen med grön eller röd lampa om tempen understiger/överstiger 37,4°C. Den ger också ifrån sig ett litet ljud men som kan tystas om så önskas.

Microlife har också tänkt till lite extra kring självanvändning och det går faktiskt bra att ta temperaturen på sig själv. På baksidan av enheten finns det en liten lampa som indikerar när febertermometern är på rätt avstånd.

Minnesfunktion är oftast något som är ganska dåligt eller helt saknas på många febertermometrar. Microlife NC 200 har däremot en bra minnesfunktion som kan hålla upp till 30 avläsningar med datum och tid. Något som uppskattas när läkare och förälder vill veta hur febern utvecklar sig.

Vem bör köpa Microlife NC 200? För att vara en beröringsfri febertermometer så är Microlife NC 200 förvånadsvärt multifunktionell och pålitlig. Noggrannheten på ±0,2 °C mellan 35,0 och 42,0 °C gör den extra intressant. Samtidigt kan den mäta temperaturer på andra föremål så som t.ex. välling melllan 0,1 - 99,9 °C. 

Nackdelen med beröringsfria febertermometrar är att de är extra känsliga för yttre påverkan så som t.ex. drag i hemmet. I och med den mäter på pannan så kan temperaturen påverkas av luften i hemmet. 

 • Skäl att köpa
 • Automatisk temperaturavläsning när den mäter ett avstånd mellan 1-5 cm
 • Tar temperaturen på 3 sekunder
 • Indikerar med grön eller röd lampa om det är feber eller inte
 • Minnesfunktion som sparar upp till 30 st mätpunkter med datum och tid
 • Kan avläsa temperaturen på andra saker så som badvatten och välling
 • Mätnoggrannhet: ±0,2 °C mellan 35,0 och 42,0 °C
 • Skäl att inte köpa
 • Inte lika pålitlig som en klassisk rektaltermometer

Braun No Touch Plus NTF3000 - Smidig panntermometer

Braun No Touch Plus NTF3000 bild
ButikPris
799:-Besök
 • 4,6 av 5 hos Amazon USA efter 65 kundrecensioner
 • Pris Mother & Baby Awards 2017
 • Rekommenderas av Bizziebaby

Även Braun är intresserade av att ta steget till att mäta temperaturen utanför öronen och har nu tagit fram en bra febertermometer som mäter på pannan med eller utan beröring. Noggrannheten är inte lika bra som bäst i test vinnaren, men det är fortfarande väldigt hög noggrannhet och de flesta personer föredrar mätning i pannan. Speciellt när det är bebisar eller barn vi måste ta temperaturen på och ett stort plus är att de även fungerar medans barnet sover.

Braun No Touch Plus NTF3000 har vunnit fantastiskt många priser hos t.ex. Mother & Baby Awards 2017, Trphees LSA 2014, LBP 2015 och 2016, iF Design Award 2016, Bizziebaby och många fler.

Ny teknologi för mätning med beröring eller avstånd

Något vi gillar och de flesta test är möjligheten till att läsa av temperaturen med eller utan beröring. Något som har efterfrågats under lång tid är nu verklighet och det fantastiska med det här är att det dessutom är klinisk exakt noggrann. Detta ger också väldigt konsekventa avläsningar som inte varierar speciellt mycket för varje avläsning.

Teknologin för att läsa av feber idag utan att behöva sticka in något i kroppen har äntligen blivit mogen och även noggrannheten är bra i dagsläget. Om det inte är en kostnadsfråga så finns det nästan ingen anledning till att välja en vanlig gammal febertermometer som mäter kroppstemperaturen i munnen eller i ändtarmen.

Vill du däremot ha exakt temperatur så bör du välja en bra klassisk febertermometer eller i alla fall de som mäter i örat är bra nära exakt.

Närhetssensor för vägledning

Braun No Touch Plus NTF3000 har också en närhetssensor som hjälper dig att hitta rätt position att mäta från, så att mätningen blir korrekt. Febertermometern från Braun har också bakgrundsbelysning så att du kan göra dina mätningar under mörkare omständigheter.

Specifikationer & fördelar med Braun No Touch Plus NTF3000 panntermometer

 • Skäl att köpa
 • Snabb avläsning i pannan som endast tar 1-2 sekunder
 • Kan ta temperaturen med eller utan beröring med hög noggrannhet
 • Vunnit många priser för sin design och smidighet
 • Bakgrundsbelysning på displayen
 • En närhetssensor som guidar en för korrekt avläsning
 • Skäl att inte köpa
 • Inte lika hög noggrannhet som med rektaltermometer

Beurer FT 95 - Kontaktfri & Bluetooth

Beurer FT 95 bild Beurer FT 95 bild Beurer FT 95 bild Beurer FT 95 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon UK efter att 250 konsumenter testat termometern
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Beurer FT 95 är en relativt ny febertermometer som lanserades 2019 och har sen dess klättrat i popularitet på marknadsplatser och butiker. Tittar vi hos svenska butiker så är flesta konsumenter överrens om att Beurer FT 95 är pålitlig och smidig om den används på ett korrekt sätt.

Hygienisk febertermometer med kontaktfri infraröd mätning

Febertermometern Beurer FT 95 har så kallad infraröd mätning som kan läsa av temperaturen på panna eller andra föremål. Detta innebär att modellen är helt beröringsfri och mäter på en distans på 2 till 3 cm. Av hygieniska skäl är detta ett stort plus men det underlättar också febermätning av småbarn som oftast inte är så glada för febertermometern. Faktum är att du inte ens behöver väcka barnet för att kontrollera temperaturen.

IR-avläsning en däremot en känslig teknik och ett stort problem med att läsa av temperaturen genom huden är påverkan av omgivningen. Därför är det viktigt att läsa manualen innan användning där de bland annat tar upp att febertermometern måste befinna sig i samma rum som den sjuka personen i 30 minuter. På så sätt blir febermätningen korrekt.

En underskattad funktion som Beurer FT 95 har är bakgrundsbelyst display som tydligt visar temperaturen även när det är släckt i rummet. Den indikerar också med färger med sin LED-belysning ifall det är feber eller inte. Just denna modell är också utrustad med Bluetooth som kan paras ihop med mobilappar som Healthmanager och Babycare där du kan lagra historik. Apparna finns till både Android och IOS.

Beurer FT 95 är så klart känsligare än t.ex. en klassisk rektal/oraltermometer men används den på ett korrekt sätt så ska den vara väldigt pålitlig. För någon som har småbarn så kan bröringsfri febertermometer vara det bästa valet. Vi anser däremot att febertermometern är ganska onödig för vuxna.

 • Skäl att köpa
 • Helt beröringsfri febertermometer för småbarn
 • Tar febermätning på ett avstånd mellan 2-3 cm
 • Display med bakgrundsbelysning
 • LED-färger som indikerar om det är feber eller inte, grönt, gult och rött
 • Bluetooth för att spara ned historik genom appar som HealthManager eller Babycare
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Val av bästa febertermometer

feber och febertermometrar

Det finns flera olika typer av febertermometrar och fortfarande är den gamla klassiska oral/rektaltermometern den mest noggranna. Men det är också den minst omtyckta varianten hos både föräldrar och barn. Den är också ganska omständlig då den oftast tar lång tid att mäta temperaturen samt att den kräver rengöring efter varje användning.

Febertermometrar som mäter temperaturen i örat eller i pannan är idag tillräckligt noggranna att användas även om de inte visar exakt temperatur. De är också betydligt mer användarvänliga och ger blixtsnabb avläsning som spelar stor roll när det är framförallt barn som ska använda termometern..

Rektaltermometrar

RektaltermometrarDen klassiska rektaltermometern är fortfarande det bästa alternativet om du vill ha exakt temperaturavläsning. Rektaltermometern kan oftast användas både rektalt och oralt beroende på modell.

Den är också väldigt enkel att använda för både vuxna och på små bebisar. Men för äldre barn är det inget omtyckt mätinstrument vilket oftast gör mätningen betydligt svårare. Den kräver också regelbunden rengöring efter varje användning.

Örontermometer

örontermometerÖrontermometern är för de allra flesta det bästa alternativet och har snabbt blivit den mest populära modellen på marknaden. Den ger väldigt snabb avläsning som oftast inte tar längre än ett par sekunder och håller hög noggrannhet gällande temperatur. Barn har inga problem med att ta temperaturen i örat vilket talar för örontermometrar.

Denna typ av febertermometer använder så kallade linsskydd som gör avläsningen extra smidig då det inte kräver någon regelbunden rengöring. Efter varje avläsning så byts linsskyddet så att örondelen alltid är rent från smuts. Detta är också den enda nackdelen med örontermometer då linsskydd måste köpas till men detta sälja hos de flesta apotek eller butiker.

Panntermometer

PanntermometerWithings/Nokia var först ut med sin panntermometer på marknaden och den visade sig vara relativt pålitlig. Nu börjar allt fler tillverkare även komma ut med sina egna modeller av panntermometrar och vi ser ett ökat intresse för dessa.

De är smidiga på så sätt att de endast mäter temperaturen på pannan vilket är en enorm fördel för barn som gärna undviker den klassiska febertermometern. En annan stor fördel är att de inte kräver någon regelbunden rengöring eller något linsskydd.

Den allra största nackdelen med att mäta temperaturen på pannan är att temperaturen kan skilja sig från det vi mäter rektalt eller oralt. Yttre påverkan kan göra att temperaturen skiljer sig och därför lämpar sig dessa bäst till att följa hur febern utvecklar sig.

Enligt 1177 så rekommenderas endast rektaltermometer och örontermometer till barn. De är helt enkelt de mest pålitliga alternativen. Läs också vår artikel om vilken febertermometer som är bäst till barn.

Extra högt tryck på febertermometrar under rådande coronapandemi

Coronapandemin som just nu alarmerar Sverige och övriga världen har satt extra hårt tryck på denna typ av produkter. Många av de bästa febertermometrarna har tyvärr sålt slut hos de allra flesta butiker på nätet och det kan krävas lite letande för att kunna hitta något vettigt.

Våren 2020 så såldes i princip allt slut hos butiker och apotek. Under sommaren såg vi att de flesta modeller fylldes på hos butikerna men nu under hösten 2020 så börjar vi se en ytterligare försäljningsökning. Antagligen kommer febertermometrar bli en bristvara igen under vinterhalvåret 2020 på grund av att pandemin ökar igen.

Om du inte kan få tag på en lite modernare febertermometer som mäter via örat eller pannan så rekommenderar vi de klassiska som tas oralt eller rektal. Dessa klassiska modeller är fortfarande väldigt bra och är mer noggranna.


FAQ – Vanliga frågor om febertermometrar

 1. När har man feber?
 2. Varför får man feber?
 3. Vad räknas som feber med Corona?
 4. Febertermometer till vuxen?
 5. Vilken febertermometer är bäst?
 6. Varför har så många febertermometrar till panna fått så dåligt betyg?

När har man feber?

Alla människor har olika kroppstemperaturer och när det gäller vuxna personer så pendlar det normala oftast mellan 36 till 37,7. Vad din normala temperatur ligger bör du mäta när du är frisk så att du har en utgångspunkt. När det gäller barn så brukar feber räknas när temperaturen gå över 38,0 Celsius.

Varför får man feber?

Många tror att feber kommer från virus eller bakterier men det är faktiskt kroppens egna naturliga försvar. En förhöjd kroppstemperatur hjälper till att försvara mot viruset. Om du någon gång har fått frossa och svettningar så är det kroppens egna sätt för att snabbt få upp temperaturen.

Feber är normalt på grund av virus eller bakterieinfektion. Men det kan också finnas andra orsaker så som t.ex. inflammationssjukdomar eller liknande.

Vad räknas som feber med Corona?

Corona är en problematisk virusinfektion som har många symtom och där feber står som en av dessa symtom. I och med inte alla personer får några symtom från Covid-19 så har det tagits fram en lång lista över typiska symtom för att vara på den säkra sidan. Temperaturen för feber räknas när din kroppstemperatur är högre än den normala som kan vara individuell mellan 36 till 37,7 grader.

Febertermometer till vuxen?

De mest pålitliga febertermometrarna är de som tas oralt eller rektalt. Som vuxen är detta oftast inte ett problem med att ta det oralt eller rektalt och därför rekommenderas dessa febertermometrar.

Vilken febertermometer är bäst?

Den bästa febertermometern är den som är mest pålitlig och som är mest smidig att använda. För småbarn kan det ibland vara väldigt problematiskt att ta temperaturen när både trötthet och feber sätter käppar i hjulet. För barn rekommenderar vi antingen termometer för öra eller panna. Till vuxna är det bästa valet en rektal eller oraltermometer så länge du inte tycker detta är omständligt.

Varför har så många febertermometrar till panna fått så dåligt betyg?

Det är inte alla febertermometrar som fått dåligt betyg när det gäller kontaktfri temperaturmätning. Men tekniken kräver att modellen används på ett korrekt sätt. Genom att ta temperaturen på huden så är avläsningen känslig för yttre påverkan så som rumstemperatur, vind, med mera.

Följer du de anvisningar som finns i manualen och är medveten om vad som kan påverka resultatet så fungerar de ganska bra.


Så valde vi ut febertermometrar som är bäst i test

Febertermometer bäst i test 2023Har den klassiska rektaltermometern äntligen blivit ersatt av något bättre? Kanske inte. Faktum är att rektaltermometer fortfarande är det mest pålitliga alternativet för att mäta kroppstemperatur. Detta är särskilt viktigt när man tar temperaturen på barn. Vilket också är därför som 1177 endast rekommenderar rektaltermometer och örontermometer till barn.

För barn under ett år rekommenderas endast rektaltermometer då de har för trånga hörselgångar. Örontermometer har också visat sig vara noggranna då de mäter närmast kroppens temperaturcentrum vilket är hjärnan. Men givetvis är viktigt med en bra febertermometer som håller hög noggrannhet.

Har då mätteknik påverkat vårt val av bästa febertermometer? Definitivt. Men samtidigt ser vi också att både rektaltermometrar och örontermometrar presterar bättre andra tekniker hos både oberoende tester samt hos vanliga konsumenter.

Det är heller ingen garanti att man får en febertermometer med hög noggrannhet bara för man väljer en rektaltermometer. Det finns flera rektaltermometrar på marknaden som inte alls håller hög noggrannhet. Därför har det varit extra viktigt att jämföra både testresultat och kundrecensioner då vissa produkter är direkt missvisande.

När vi valde ut bäst i test vinnaren Braun ThermoScan 7+ IRT 6525 har vi framför allt vägt testresultat, kundrecensioner och enkelheten att använda modellen. Trots att man behöver köpa linsskydd så tycker vi och många andra att fördelarna övervinner denna nackdel. Ett linsskydd kostar endast ungefär 1,50 per temperaturmätning.

Annars är rektaltermometern Omron Febertermometer Flex Temp Smart ett billigt och pålitligt alternativ. Modellen fungerar både som muntermometer och rektaltermometer. Däremot är rektalt betydligt mer pålitligt än att mäta i munnen.

Sammanfattningsvis är kroppstemperaturen den viktigaste rollen vid feberundersökning hemma och även inom vården. De senaste åren har vi börjat se allt fler så kallade kontaktlösa termometrar som tar temperaturen på pannan. Tekniken är inte 100% pålitlig då mätytan (pannan) kan påverkas av yttre påverkan så som drag eller liknande.

Uppdatering vintern 2023 – Braun ThermoScan 7 IRT 6525 (tidigare 6520) behåller utmärkelsen bäst i test då den fortsätter vinna oberoende tester och toppar försäljningen hos flera stora marknadsplatser. Vi har hittat andra örontermometrar på marknaden men dessa har inte visat sig vara lika pålitliga. Samma gäller Omron rektaltermometer Flex Temp Smart vilket också behåller utmärkelsen bästa budgetval.

Källor

Svenska IDG

Svenska IDG har tittat närmare på Withings Thermo (nu Nokia) som är en ny typ av febertermometer på marknaden och räknas som den första febertermometern med WiFi. Några av de positiva sakerna som IDG listade var dess enkelhet, hygienisk, bra app. Något de däremot såg negativt på var priset och priset på denna enhet är ungefär det dubbla jämfört med andra bra febertermometrar. De har dock ingen app eller någon WiFi, någon som många nog hade velat betala för. IDG.

Svenska Bäst-i-test

Svenska Bäst-i-test har sammanställt 14 stycken experttester och tagit fram flera olika febertermometrar. Modellerna som vann var Nokia Thermo (Bästa panntermometer), Braun ThermoScan 7 (Bästa örontermometer) och Braun Digital Stick PRT2000 som vann utmärkelsen (Bästa armhåletermometer). Läs om hela testet här.

Aftonbladet

Under 2020 testa aftonbladet ett stort antal olika febertermometrar där Microlife NC 200 kammade hem utmärkelsen bäst i test. Andra märken som också lyckades bra i deras test var bland annat Beurer, Omron och Visiofocus 6400. Läs mer här.