populära massagemetoder

Fem populära massagemetoder

Det finns få saker som är så avslappnande som en bra massage. Särskilt under de kallare vintermånaderna behöver vi något som mjukar upp stela, kalla muskler och hjälper blodcirkulationen som pumpar fram varm livskraft till hela kroppen. Konsten att massera ömma, stela muskler har troligen funnits lika länge som människan, så mängder av olika sorters massage har hunnit utvecklas genom historiens gång.


Frågan är då: Vilken sorts massage ska man välja?

Det beror på vad dina muskler behöver. Vid långvariga problem med smärta och stelhet, till exempel i ryggen, krävs ofta en djupgående och ganska kraftfull massage. Om man däremot mest vill ha något avkopplande till kvällen kan det ibland räcka med värme, lugna dofter och en lättare massage.

I dagens massageutbud finns gott om behandlingsmetoder för båda dessa lägen, plus det mesta däremellan. Här listar vi fem populära massagemetoder som täcker in det vanligaste som man vill få ut av en massage.

Klassisk svensk massage

Klassisk svensk massageDen svenska massagen utvecklades på 1800-talet av Per Henrik Ling, som annars är mer känd för sin folkhälsofrämjande Ling-gymnastik. Som man kanske kan gissa sig till är den här massageformen ganska kraftfull och har sin grund i gymnastiska övningar.

Redan när den lanserades för snart 200 år sedan spreds metoden snabbt bland läkare och terapeuter.

Idag är svensk massage känd över hela världen. Klassisk svensk massage kan passa för de flesta, men passar kanske särskilt väl om du gillar rejäl massage och vill bli mjukare och rörligare i kroppen, både nu och på längre sikt.

Idrottsmassage

IdrottsmassageDen idrottsmassage man hittar i Sverige är oftast grundad i den klassiska svenska massagen, men skiljer ut sig genom att den är till för idrottare. Idrottsmassage har till mål att snabba på musklernas återhämtning efter hård träning. Den är därför både tuffare och mer djupgående än mer klassisk massage.

De massörer som är utbildade till idrottsmassörer har ofta en gedigen kunskap om såväl massage som sjukgymnastik, idrottsmedicin och flera olika medicinska fält.

Den här massagen är till för den som verkligen jobbar med sina muskler. De tuffa tagen kan få själva massagen att kännas som ett träningspass, så om du helst söker avslappning eller lätt får ont i kroppen bör du kanske söka efter någon annan sorts behandling.

Idrottsmassage är också en typisk massagemetod som kan utföras hemma med rätt verktyg. Senaste åren har så kallade massagepistoler tagit marknaden med storm och som har visat sig vara extra effektiva. Idrottsmassage är oftast svårt att utföra på sig själv utan hjälpmedel då man måste nå ner på djupet av muskulaturen.

Massagepistolen är en sådan massageapparat som slår ner på djupet med ungefär 1-2 cm beroende på modell. Vanligtvis ger massageapparater endast vibrationsmassage som inte är rätt typ av massage för återhämtning. För tips på modeller kan du läsa vår sammanställning över massagepistoler som är bäst i test.

Fibromassage

FibromassageDetta är en betydligt mildare massageform som är framtagen för personer med olika sorters kronisk smärta. Genom mjuk och skonsam beröring ger massagen en så avslappnande smärtlindring som möjligt och involverar ofta eteriska oljor för att ge ytterligare avslappning.

Den här massagemetoden passar dig som har någon form av reumatisk sjukdom eller fibromyalgi, eller någon annan form av kronisk smärta. Dessutom lär fibromassage ibland kunna ge tillbaka lite av den energi man ofta förlorar när man drabbas av ett kroniskt smärttillstånd.

Thaimassage

ThaimassageThailändsk massage har en lång historia och grundar sig från början i traditionella sydostasiatiska medicinska metoder.

Då massagen blandar element av både akupressur och olika stretchövningar kallas den ibland ”yoga för den late”. Och det är inte helt utan fog. Även om man ligger still och slappnar av kan behandlingen ofta bli intensiv, särskilt vid hårdare stretchningar av stela muskler.

Thaimassage kan passa för dig som behöver bli av med ganska rejäl stelhet och spänningar, men inte vill ha en fullskalig idrottsmassage.

Ayurvedisk massage

Ayurvedisk massageDenna massageform har sin grund i den urgamla indiska medicinska traditionen ayurveda.
Med utgångspunkt i balansen mellan olika livsenergier involverar den flera element från både yoga och stretching. Ayurvedisk massage är mycket lugnande och utförs oftast i tystnad för att avslappningen ska bli så total som möjligt.

Precis som andra massageformer bidrar den till en bättre blodgenomströmning i de kroppsdelar som blir masserade, vilket gör kroppen både lugnare och mer rörlig. Den här massageformen passar för dig som vill fokusera på avslappning eller kanske mest har besvär med huvudvärk, sömnlöshet och/eller stress.

Andra massagemetoder

De massagemetoder som vi listar här är bland de vanligare och vi har tagit upp dem för att täcka in så många olika behov som möjligt. Men naturligtvis finns det fler massagemetoder än så och man kan nästan bli hur specifik som helst. Förutom de fem massagemetoderna ovan finns nämligen en hel uppsjö andra metoder, alla med sina särskilda inriktningar och syften.

Bland dessa kan nämnas hot stone-massage, aromamassage, de japanska traditionerna shiatsu- och nuru- massage, antroposofisk Pressel-massage, body harmony, bindvävsmassage, manuellt lymfdränage, rosenmassage, med många flera. Om du inte hittat en beskrivning som verkar stämma in på dina behov finns alltså ingen orsak att ge upp!

Massage kan utföras hemma med massageapparater

massagekudde en av många bra massageapparater

Ett besök på en bra massagesalong är givetvis svårt att slå men kanske finns det massageapparater som kan komma ganska nära. Däremot ersätter inte massageapparater all typ av massage då de helt enkelt inte kan erbjuda den beröring man får från en annan människa samt komma åt svåråtkomliga områden.

Men det finns vissa massageapparater som är särskilt effektiva att använda hemma. Här nedanför listar vi produkter som är effektiva att använda hemma och som kommer nära det som erbjuds hos massör.

Nackmassage kan vara fantastiskt effektivt på att frigöra smärta men också spänningshuvudvärk eller liknande. Bästa nackmassagen får man ju på salong men idag finns det väldigt bra massagekuddar som kommer nära upplevelsen. För tips på modeller kan du läsa vårt test av massagekuddar.

När det gäller ryggmassage så finns det egentligen ingen maskin som kan ersätta händerna hos en professionell ryggmassör. Men dagens elektriska massagedynor ger trots allt ganska bra massage vilket ska efterlikna klassisk shiatsumassage. Shiatsumassage kan närmast likna vanligt massage med fingertryck vilket det också betyder. För tips på modeller kan du läsa vår jämförelse över bästa massagedynor.

Gillar du fotmassage? Det finns väl inget lyxigare än att blir bortskämd av sin partner med en underbar fotmassage. Men kanske har inte ens partner alltid lust eller så är man singel i hushållet. Varför inte då investera i en fotmassageapparat som kan jobba med dina fötter? Dessa massagemaskiner har visat sig vara väldigt starka och effektiva. Så gillar du lite hårdare fotmassage kan vi rekommendera en fotmassageapparat som är bäst i test.

Vad säger forskningen om massage?

Vad säger forskningen om massage

Massage är inte direkt någon ny teknik eller behandlingsform. Redan för närmare 5 000 år sen höll bland annat kineserna på med olika massagebehandlingar som antecknades i olika skrifter. Men hade då kineserna rätt kring massage och dess positiva effekter?

Forskningen kring massage är fortfarande pågående men det har kommit ut flera stora studier både i Sverige och utomlands som visar på positiva effekter. Förutom att massage är skönt och avkopplande så ger det direkta effekter på hjärnan som verkar må bra av massage.

Framför allt aktiverar det hjärnans belöningssystem som i sin tur kan minska både stress, ångest och smärta. Den positiva effekten verkar komma från enkel beröring som alla människor behöver vilket inkluderar både mjuk och hårdare massage. Vill du fördjupa dig i vilka positiva effekter massage ger så kan du läsa massagens positiva effekter enligt forskningen.

Positiva hälsoeffekter av beröring och massage

  • Ökad självkänsla och kroppsuppfattning
  • Minskad stress och ångest då kroppen frigör hormonet oxytocin som är ett må-bra-hormon
  • Smärtlindring som kommer från kroppens egna opiodsystem
  • Förbättras koncentration
  • Kan även påverka hjärtfrekvensen positivt
  • Förbättrad sömn då beröringen gör oss lugna och kan slappna av
  • Även mag- och tarmsystemet kan förbättras