bästa fotmassagemaskinen

Bästa Fotmassagemaskinen 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Har du trötta eller ömma fötter när du kommer hem från jobbet? Då kan det vara fotmassage du behöver för att pigga upp fötterna igen. Fotmassageapparater har snabbt blivit ett populärt och effektivt redskap för personer som rör sig mycket i vardagen.

Många upplever problem med sina fötter och förutom ett par bra skor finns det få saker som lindrar smärta så bra som fotmassage. Massage ökar bland annat blodcirkulation och utsöndring av endorfiner som i sin tur kan lindra smärta. Bra fotmassageapparater erbjuder en heltäckande massage med både shiatsu-massage och kompressionskuddar som sakta arbetar upp blodcirkulationen.

I jakten på den bästa fotmassageapparaten har vi sammanställt oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Även andra faktorer så som funktioner och egenskaper har legat till grund i vår jämförelse.

Flowlife Flowfeet - Bästa fotmassageapparat

Bästa valet
Flowlife Flowfeet bild Flowlife Flowfeet bild Flowlife Flowfeet bild
ButikPris
2290:-Besök
2590:-Besök
2989:-Besök
2989:-Besök
2990:-Besök
 • 98 av 100 när 43 testpersoner fick testa på produkten via Buzzador
 • Toppbetyg från vanliga kunder som testat fotmassagemaskinen
 • 9 av 10 stjärnor när testpanelen på AlltOmSwimrun fick testa fotmassagen
 • Positivt omdöme när danska Løbesko testa Flowfeet

Fotmassageapparaten Flowfeet fick 98% av 43 testmedlemmar hos Buzzador under 2018 och i princip alla som testa modellen var väldigt nöjda. Många personer blev väldigt överraskade över fotmassagen efter att till en början ha varit skeptiska till maskinen.  Flowfeet har också testats av testpanelen på AlltOmSwimrun samt danska Løbesko där alla var positivt överraskade.

Ökar blodcirkulation, minskar spänningar och fungerar även som rehab

När vi läser kundrecensioner som finns på Buzzador så är i princip alla positiva till fotmassageapparaten och med ett betyg på 98 av 100 så blir detta definitivt en rekommendation i vårt bäst i test. Vissa användare tyckte däremot att fotmassage maskinen var något hårdhänt men efter en del användning så verkar det som de flesta vänjer sig.

Hur hård fotmassage som passar en själv är högst individuellt och beställer du från FlowLife så har de 100 dagars nöjdkundgaranti. Hur hård fotmassage du vill ha kan ställas in i tre olika lägen och detta i kombination med tre olika massageprogram.

Program ett: Fotmassage under hela foten med större fokus på hälen.

Program två: Ett intensivt program som kramar åt hela foten för att sedan sakta släppa på trycket. Ett massageprogram som framförallt är framtaget för att öka blodcirkulationen i foten.

Program tre: Jobbar med att massera mellanfotsbenen och detta genom att klämma och sedan slappna av foten.

Ett stort plus med Flowfeet fotmassage-maskinen är möjligheten att kunna plocka ut insidan så att det kan tvättas. Modellen har också inbyggd luftrenare.

För dig som ofta lider av kalla fötter så har även Flowfeet så kallad infraröd värme som når in på djupet och värmer upp fötterna. Flowlife Sweden marknadsför också fotmassageapparaten som ett sätt att öka återhämtning efter t.ex. en lång löprunda eller liknande.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg: 98 av 100 när 43 testpersoner testa fotmassagemaskinen hos Buzzador
 • Tre olika inställningar för styrka
 • Tre olika program att välja mellan i kombination med styrka
 • Tvättbar insida som kan plockas ut
 • Infraröd värme som når in på djupet
 • Inbyggd luftrenare
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer FM 60 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Beurer FM 60 bild
ButikPris
867:-Besök
899:-Besök
 • 4,3 av 5 hos Amazon Tyskland efter över 2 000 kundrecensioner
 • Rekommenderas av AllAboutFootCare

Beurer är ett företag som har funnits i över 100 år och än idag så tillverkar de några av marknadens bästa produkter inom välmående. Beurer FM 60 var tidigare vår testvinnare av fotmassageapparater och det finns ett par anledningar till detta.

Det är inget snack om att denna fotmassör levererar då det finns en hel uppsjö av bra kundrecensioner. Fotmassageapparaten är också en av marknadens mest populära i Sverige. 

9 massagehuvuden per fot

Beurer FM 60 är en elektrisk fotmassage-maskin som ger en fantastisk shiatsu-fotmassage som hjälper en att koppla av eller mjuka upp stressade fötter efter en lång arbetsdag. Fotmassage-maskinen har 18 små huvuden som cirkulerar under foten på ett väldigt bekvämt sätt och med massagen så finns där även en värmefunktion.

Värmefunktionen i denna elektriska fotmassage använder sig av infraröd värme som hjälper en foten att slappna av ordentligt, men som också mjukar upp stela eller trötta fötter. Värmefunktionen är valbar och kan så klart stängas av om det inte behövs.

Ett stort plus är att vinkeln kan justeras på massagehuvudena och även höjden så att fotmassagen kan nå alla ställen under foten på ett effektivt sätt.

Shiatsu-fotmassage utan kompression

Massagekonsten Shiatsu är den absolut vanligaste massagetypen och härstammar från Asien där den utvecklades under flera hundra år. Shi står för finger och atsu står för tryck. Shiatsu-massage går ut på att använda fingrarna som man sedan trycker över den yta man vill massera. Massagehuvudena på Beurer FM 60 ska helt enkelt simulera denna teknik genom att ge massage genom tryck och rotation, vilket produkten gör på ett fantastiskt sätt.

Några av de vanligaste hälsofördelarna med att använda en bra fotmassageapparat är stimulering av blodcirkulation, uppmjukande av spända muskler, revitaliserar eller väcker fötterna och så klart minskar stress. För många personer är fotmassage ren terapi för ens välmående och de personer som köper dessa produkter tenderar att använda de dagligen.

Det är inte alla som gillar övriga fotmassageapparater som använder kompressionsmassage. Vissa användare föredrar denna typ av fotmassage där fötterna inte hålls fast genom uppblåsbara kuddar. 

 • Skäl att köpa
 • 18 massagehuvuden, 9 per fot som roterar på ett väldigt skönt och avkopplande sätt
 • Värmefunktion i form av infraröd värme
 • Möjlighet till att justera vinkel och höjd för effektiv fotmassage
 • Smart kabelförvaring
 • Effekt 50 watt och väger 3,1 kg
 • Två hastighetsnivåer
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Sharper Image Shiatsu & Acupressure - Akupressur & Shiatsu

Sharper Image Shiatsu & Acupressure bild Sharper Image Shiatsu & Acupressure bild Sharper Image Shiatsu & Acupressure bild
ButikPris
1496:-Besök
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över att över 150 kunder testat modellen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat fotmassageapparaten

Många konsumenter som testat Sharper Image fotmassageapparat är glatt överraskade över både funktioner och egenskaper. Största fördelen som ofta nämns är den öppna ovandelen som passar både mindre och större fötter. Akupressurmassagen omnämns också som något positivt. Många konsumenter tycker däremot modellen är något dyr.

Fotmassageapparat med både akupressur och shiatsu-massage

Sharper Image Shiatsu & Acupressure har många liknelser med storsäljaren Beurer FM 60 som har en öppnare design. Fördelen med denna lösning är att större fötter enklare får plats och kan justeras så att fotmassagen hamnar rätt. Har du storlek 47 så ska det inte vara några problem. Beurer FM 60 saknar däremot kompressionsmassage vilket Sharper Image har implementerat i bandet som går över fötterna.

Så vilka massagemetoder finns det då på denna apparat? Om vi börjar med bältet som löper över fötterna så finns det så kallad kompressionsmassage som utförs genom luftkuddar. Trycket som kommer från kuddarna ger en lugnande och skön känsla. Samtidigt ger detta ett kompressionstryck på foten som pressar nedåt där både akupressurmassage och Shiatsu-massage finns. Fotmassageapparaten har också inbyggd värmefunktion som ska hjälpa muskulaturen att slappna av under massagen.

Akupressurmassagen är däremot något unikt jämfört med andra maskiner i vårt bäst i test. Detta i kombination med roterande massagehuvuden och kompressionsmassage från ovansidan gör det extra intressant. Detta kan kanske tyckas vara lite halvgalet men enligt de flesta kundrecensioner är detta en vinnande koncept. Speciellt för användare som föredrar öppna fotmassageapparater.

Vem bör köpa Sharper Image Shiatsu & Acupressure? Det är inte alla som gillar fotmassageapparater där man stoppar in sina fötter i två hål. Speciellt inte de som har lite större fötter. Med denna "öppna" variant får du bättre kontroll över fotmassagen och kan styra vart på foten som behöver mer massage. 

 • Skäl att köpa
 • Kompressionsmassage i bandet som löper av fötterna
 • Både shiatsumassage och akupressurmassage
 • Värmefunktion som mjukar upp muskulaturen
 • Fotmassageapparat med låg ljudnivå
 • Passar bra till både normalstora och stora fötter
 • Skäl att inte köpa
 • Priset är lite högt jämfört med liknande produkter

Beurer FM 90 Shiatsu fotmassage - Toppbetyg från kunder

Beurer FM 90 Shiatsu fotmassage bild Beurer FM 90 Shiatsu fotmassage bild
ButikPris
2199:-Besök
2199:-Besök
 • 4,2 av 5 på tyska marknadsplatsen Amazon efter 600 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga användare

Beurer är utan tvekan en av marknadens ledande märken inom massageapparater och välbefinnande. Tittar vi på vad kunderna säger om fotmassagemaskinen Beurer FM 90 så är betyget i absoluta toppen med ett samlat betyg på 4,2 av 5 hos tyska Amazon efter över 600 kundomdömen.

Fotmassagemaskin med shiatsu-massage och kompressionsmassage

Beurer FM 90 fotmassage leverera det vi förväntar oss av en bra fotmassagemaskin d.v.s. komplett massage för hela foten, även hälen där många modeller missar. Beurer fotmassage erbjuder klassisk shiatsu- och kompressionsmassage för fotsulorna och hälarna.

Likt de flesta andra modeller i vårt test av fotmassagemaskiner så har Beurer FM 90 några (3 st) olika massageprogram att välja mellan. Dessutom kan du styra intensitetsnivå i tre steg och vi rekommenderar alltid att du först testar lägstanivån innan du går över till högsta inställningen. Vissa av dessa fotmassageapparater är faktiskt ganska kraftfulla och det kan kännas lite obehagligt att sätta ned foten i en maskin som knådar hårt.

För dig som lider av kalla fötter under vårt kalla vinterhalvår kommer säkert få nytta av den inbyggda värmefunktionen som antingen kan vara på eller av under din massagebehandling.

Har du stora fötter? Enligt tillverkaren ska modellen klara av fötter upp till storlek 46. Vi brukar däremot inte rekommendera ett köp om du ligger precis på gränsen för vad fotmassageapparaten klarar av. Oftast fungerar dessa maskiner bäst om där finns lite marginal.

 • Skäl att köpa
 • Toppomdöme från befintliga kunder som testat fotmassagemaskinen
 • Fotmassage från roterande massagehuvuden (shiatsumassage) och vanlig kompressionsmassage
 • Tre massageprogram och tre intensitetsnivåer
 • Värmefunktion som kan köras samtidigt med massageprogrammen
 • Fotmassage även för större fötter upp till storlek 46
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Zenkuru Fotmassage - Avslappning, wellness och djup massage

Zenkuru Fotmassage bild
ButikPris
1995:-Besök
 • 4,3 av 5 hos svenska Coolstuff efter 29 kundrecensioner

Coolstuff säljer en väldigt intressant fotmassage-maskin från Zenkuru och som har fått väldigt högt betyg från sina befintliga användare. Det är däremot bara Coolstuff själva som säljer denna produkt i Sverige.

De flesta kundrecensioner hos Coolstuff vittnar om att detta är en väldigt bra fotmassage-maskin och enligt de flesta så är det en väldigt starkt maskin som jobbar på fötterna. Massagetekniken som denna produkt ger är vanlig Shiatsumassage, likt alla andra massageprodukter på marknaden. Det är också just denna massageteknik som nästan alla efterfrågar då det ger bäst resultat.

Funktion som neutraliserar dålig lukt

Med Zenkuru fotmassage-maskinen så följer där med en funktion som ta bort dålig lukt och hur detta fungerar framgår inte riktigt. Men vi skulle gissa på att det är någon form av joniseringsfunktion som är en beprövad teknik för att ta bort dålig lukt.

Det finns tre olika förprogrammerade massageprogram att välja mellan och de är avslappning, wellness och djup massage. Dessutom har den olika intensitetsinställningar för att ändra styrkan på fotmassagen och gillar du väldigt hård massage så finns detta som alternativ.

Modellen kommer även med en värmefunktion som du kan välja att sätta på eller stänga av, beroende på vad du föredrar. Dina fötter bör ej heller vara större än storlek 46 för att fotmassage-maskinen ska fungera bra och en manual på svenska följer med, samt några andra språk.

Enligt de flesta kundrecensioner så tyder det på att fotmassageapparaten ger väldigt hård massage på högsta inställningen, så det kan vara en bra idé att börja med en lägre nivå till en början.

 • Skäl att köpa
 • Värmefunktion
 • Klarar upp till fotstorlek 46, perfekt för dig som har stora fötter
 • Tre olika massageprogram att välja mellan
 • Inställningar för intensitetsnivå, hård eller mjuk massage
 • Funktion som neutraliserar dålig lukt
 • Effekt på 50 W och en vikt på 4 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Medisana FM 888 - Shiatsu & tryckmassage

Medisana FM 888 bild Medisana FM 888 bild Medisana FM 888 bild
ButikPris
1466:-Besök
2093:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon DE efter över 450 kundrecensioner

Fotmassageapparaten Medisana FM 888 har fått väldigt bra kundomdömen när vi tittar utomlands på brittiska Amazon. I skrivande stund har modellen ett samlat kundbetyg på 4,3 av 5 stjärnor efter över 450 kundrecensioner.

Shiatsu-massage för fotsula och häl

Medisana har en rad olika fotmassageapparater på marknaden och flera har fått väldigt bra kundomdömen. Tyvärr är Medisana inte ett märke som riktigt har slagit igenom i Sverige då få butiker säljer enheterna. Medisana FM 888 liknar det vi ser hos andra produkter i vårt bäst i test och har också ungefär samma design.

Vilken typ av fotmassage? Medisana erbjuder kombinerad Shiatsu fotmassage och vanlig tryckmassage som når toppen samt sidorna av foten. Tryckmassagen kommer i form kompression som sker genom uppblåsbara luftkuddar som omfamnar fotens ovansida och sidor. Shiatsu är koncentrerad på både fotsula och häl. Båda massagemetoder är valbara.

Modellen är också utrustad med infrarött ljus som effektivt värmer upp fötterna på djupet. Medisanas fotmassage har också förbättrat hygienen genom att göra innerfodret på insidan är avtagbart för enklare rengöring.

Fotmassagen från Medisana erbjuder egentligen inget nytt om vi jämför med andra modeller i vårt bäst i test. Den har ungefär samma funktioner och egenskaper som vi ser på de flesta enheter. Däremot har fotmassagen fått bra betyg från konsumenter som testat modellen.

 • Skäl att köpa
 • Valbart rött ljus och värmefunktion
 • Kompressionsmassage av fötterna
 • Shiatsu massage av fotsulorna och hälarna
 • Avtagbart och tvättbart innerfoder
 • Två intensitetsnivåer för kompressionsmassage kan väljas
 • Ska passa fötter upp till storlek 46
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer FM 150 - Både ben- & fotmassage

Beurer FM 150 bild Beurer FM 150 bild Beurer FM 150 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,1 av 5 på tyska Amazon efter 170 kundrecensioner
 • Bästa produkt 2017 Plus X Award

Beurer FM 150 fot- och benmassage fungerar inte riktigt som de andra modellerna vi har med i vårt bäst i test. Mer om det lite längre ned. Däremot har modellen fått toppbetyg från befintliga kunder som har testat fotmassageapparaten och bara på tyska Amazon har apparaten fått ett samlat kundomdöme på 4,1 av 5.

Fot- och benmassage genom lufttrycksmassage

Det är viktigt att redan nu poängtera att detta inte är en klassisk fotmassagemaskin som ger shiatsumassage som flera andra modeller i vårt bäst i test. Om du däremot älskar kompressionsmassage för både fötter och ben så kan detta vara ett alternativ för dig.

Lufttrycksmassage är perfekt för dig som kommer hem från en hård arbetsdag eller löprunda. Kompressionen som skapas runt både fötter och ben kan direkt främja både blodcirkulation och lätta på spänningar i muskler. Perfekt för ett par trötta ben och fötter. Denna fot- och benmassagemaskin kan också hjälpa personer med dålig blodcirkulation på grund av olika skäl.

Alla funktioner styrs med hjälp av den medföljande handkontrollen där du styr både behandlingstid och intensitet. Modellen är utrustad med en timerfunktion där själv kan välja behandlingstid mellan 10, 20 eller 30 minuter. Givetvis kan du också styra intensiteten för lufttrycket och här får du experimentera vad som passar dig bäst. Vårt tips är att börja på lägstanivån och sedan stega upp tills du hittar rätt nivå.

Ben- och fotmassageapparaten från Beurer vann faktiskt ”Bästa produkt 2017” i det klassiska testet Plus X Award. Några av de saker som utmärktes var komfort, kvalitet, funktionalitet och innovation.

Så till vem passar denna produkt? Vi skulle egentligen säga vem som helst som antingen lider av dålig blodcirkulation i ben/fötter eller som gillar avkopplande kompressionsmassage. Även för dig som är uppe och går hela dagarna i jobbet kan få stor nytta av produkten.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen
 • Vunnit pris för "Bästa produkt" 2017
 • Både fot- och benmassage genom lufttryckskuddar
 • Timerfunktion 10, 20 eller 30 minuters behandling
 • Enkel styrning av intensitet via handkontrollen
 • Nödstopp-knapp
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

HoMedics FMS-350H Shiatsu Air Pro - Populär utomlands

HoMedics FMS-350H Shiatsu Air Pro bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos Amazon USA efter 20 kundrecensioner
 • Rekommenderas av Footmassagers

HoMedics är kanske inte det mest kända märket i Sverige, men tittar vi i USA så är HoMedics ett väldigt känt märke inom hälso- och välmåendeprodukter i USA. Denna fotmassage-maskin har blivit testat på ett par olika hemsidor och har bland annat testats hos Footmassagers, där den även blev varmt rekommenderad.

En elektrisk fotmassageapparat som levererar

Det finns inget tråkigare att lägga en massa pengar på en produkt som inte kan leverera, men så är verkligen inte fallet kring denna fotmassage-maskin. I nästan alla tester eller kundrecensioner så blir de flesta glatt överraskade kring hur bra denna produkten är. Enligt footmassager.com så gör produkt exakt det som den är byggd för att göra d.v.s. ger fantastisk fotmassage.

Ett stort plus med denna produkt är möjligheten till att själv kunna ställa in styrkan på fotmassagen, vilket är högst personligt när det gäller massage. HoMedics FMS-350H har tre olika styrkor att välja mellan så om du har haft en riktigt jobbig dag med mycket spring så kan det högsta läget vara aktuellt. Lägsta om du bara vill koppla av inför kvällen eller liknande.

Massagetekniken som erbjuds är Shiatsu och fungerar precis som alla andra fotmassage-maskiner, d.v.s. punktmassage. Med detta så används även kompression med luft som masserar foten mjukt med luftkuddar som precas emot foten.

HoMedics FMS-350H har även värmefunktion som gör hela behandlingen betydligt mer tillfredsställande och det hjälper även till att mjuka upp musklerna i foten.

Enkla knappar som du styr med hjälp av fötterna

Knapparna eller själva kontrollpanelen är tillräckligt stor för att du ska kunna styra fotmassage-maskinen med hjälp av dina fötter. Du behöver helt enkelt inte böja dig framåt bara för du vill ändra en liten inställning.

På denna modellen kan du även justera hastigheten på massageprogrammet med tre olika hastigheter. Perfekt om du bara vill ha avkoppling eller om du verkligen vill knåda ut dina ömma fötter.

 • Skäl att köpa
 • Tre olika inställningar för hur hård fotmassagen ska vara
 • Tre olika hastighetsinställningar
 • Knapparna kan styras med dina fötter så att du slipper böja dig framåt hela tiden
 • Värmefunktion
 • Populärt märke från USA
 • Använder luftkompression för extra skön massage
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Vilken är bästa fotmassageapparat för dig?

köpguide fotmassagemaskin

När det gäller fotmassagemaskiner så finns det en rad olika modeller att välja mellan och frågan är vad som passar bäst för dina egna ändamål. Förut har det bara varit ganska enkla maskiner likt t.ex. bäst i test vinnaren Beurer FM 60, men på senare år har det börja dyka upp allt mer avancerade enheter som omfamnar fötterna.

Vad som egentligen passar dig bäst är givetvis svårt för oss att avgöra men vi kommer försöka lista lite för- och nackdelar med de olika varianterna. En fotmassage-maskin som omfamnar hela foten är inte alltid nödvändigtvis bättre, men är det populäraste valet. Fotmassageapparater är också en utmärkt produkt att köpa till ens partner eller familjemedlem.

Med ”öppna modeller” syftar vi på fotmassagemaskiner som endast masserar undersidan av foten och som inte omsluter själva foten.

Omfamnade fotmassagemaskiner – Ett lyxigare alternativ

fotmassagemaskin som omfamnar fotenDen största fördelen med fotmassagemaskiner som nästan helt omfamnar fötterna är att de känns och uppfattas som mer exklusiva. De är rent ut sagt fantastiska när ens fötter passar enheten, men problemet uppkommer när ens fötter antingen är för små eller för stora.

Problemet som uppstår när fötterna eller tårna antingen är för små eller för stora är att passformen inte riktigt överensstämmer med hur enheten är konstruerad. Många tillverkare skriver att enheten ska klara av alla fotstorlekar, men när vi läser kundrecensioner så verkar det inte riktigt stämma.

Har du däremot normal fotstorlek så kan vi rekommendera den här typen av enheter så länge det passar plånboken. För de allra flesta personer så fungerar dessa massagemaskiner bra och är oftast inte något problem.

Fördelar med omfamnade fotmassagemaskiner

 • Ger kompressionsmassage genom luftkuddar
 • Värmefunktion som fungerar bättre än öppna enheter
 • Flera massageprogram och variation
 • Enheten styr intensiteten oftast med olika nivåer
 • Fotmassagen känns mer komplett i och med maskinen omfamnar hela foten

Alla fördelar/egenskaper vi har listat finns givetvis inte på alla modeller och märken

Öppna fotmassagemaskiner – Enkel och bra

öppen fotmassagemaskinMed öppna fotmassagemaskiner syftar vi på modeller där du endast placerar foten på en platta med roterande massagehuvuden. De kanske ser enkla ut, vilket de också är men det har sina fördelar trots allt.

Den absolut största fördelen är att du själv kan styra exakt vart på foten du behöver massera lite extra men också intensitet. Däremot är antalet massageprogram ganska begränsat och oftast finns det endast hastigheter att välja mellan.

Tar vi en titt på t.ex. bäst i test vinnaren Beurer FM 60 så har den även värmefunktion inbyggd, något som är extra uppskattat under vintern. Men det kan ta några minuter innan foten har värmts upp.

Fördelar med öppna fotmassagemaskiner

 • Passar alla fotstorlekar
 • Du styr själv över hur du vill ha din fotmassage
 • Billigare alternativ
 • Luftigare känsla (Individuellt)
 • Kan ställa lutning och ibland höjd
 • Värmefunktion

Fotmassage kan hjälpa mot en rad olika fotproblem

fotmassage och fotproblemDe flesta har nog någon gång lidit av trötta eller kalla fötter och det bästa botemedlet är att helt enkelt fotmassage. Men det finns också många andra fotbesvär som kan motverkas genom enkel fotmassage och här nedan lista vi några av de mest vanliga problemen.

Vi vill däremot vara noga med att poängtera att det är viktigt att kolla med en läkare ifall du har återkommande problem med dina fötter.

Problem med fötterna behöver inte bara vara någon enkel överbelastning. Utan kan även uppstå genom allvarliga sjukdomar eller brist på vitaminer och mineraler.

Kolla alltid med din läkare innan så att massagebehandlingen inte förvärrar problemen.

Kalla fötter under vinterhalvåret

Det kan finnas flera skäl till varför du alltid har kalla fötter men vanligtvis så hänger det ihop med utomhus eller inomhustemperaturen. Kalla fötter kan vara väldigt jobbigt under vinterhalvåret och när temperaturen sjunker så dra kroppen ihop blodkärlen för att spara på energi.

När blodkärlen dras ihop så kan fötterna kännas väldigt kalla och för många är det väldigt obekvämt. Det är också en stor anledning till varför vi känner oss så frusna under vinterhalvåret. För att väcka fötterna igen så kan du antingen ta ett varmt bad eller använda en fotmassagemaskin som ger både massage och värme.

Muskelkramp i fötterna

Kramp i fötterna är både jobbigt och närmast obehagligt. Anledningen till varför vi får kramp i fötterna varierar och många gånger vet vi inte varför det egentligen sker. Ibland kan det vara en sådan enkel sak som att vi saknar vitaminer eller mineraler men oftast är det på grund av överansträngning.

Överansträngning kan komma allt från att du har stått i en konstig ställning i trädgården till att du har överansträngt dig under ett träningspass. Det bästa sättet för att motverka kramp är genom helt vanlig fotmassage.

Förhårdnader

De allra flesta har nog lite förhårdnader på fötterna och det är inte direkt snyggt även om det ibland fyller en viktig funktion. Förhårdnader i sig kan vara en direkt fördel i vissa fall då det är kroppens sätt att skydda oss mot slitage och stötar.

Men även om förhårdander kan vara effektivt så är det inte alla som vill ha det på fötterna och genom kontinuerlig fotmassage så kan detta motverkas. Fotmassage ökar blodcirkulationen och minskar spänningar i foten vilket i sin tur kan minska bildningen av förhårdnader.

Lider du t.ex. av diabetes eller bara allmänt dålig blodcirkulation i fötterna så rekommenderar många läkare att dessa förhårdnader tas bort. Genom att använda en bra fotmassagemaskin så kan detta arbete underlättas.

Motverka svullna fötter

Svullna fötter är för många något väldigt vanligt och anledningen till varför detta problem uppstår varierar. Men ibland kan fotmassage vara ett bra sätt för att lätta på svullnaden och minska blodansamlingar i foten. Om du däremot lider av svullna fötter ofta så rekommenderar vi att du först tar kontakt med en läkare för att hitta anledningen till åkomman.


FAQ – Vanliga frågor om fotmassage och apparater

 1. Vilken fotmassageapparat anses vara bäst?
 2. Vad är fotmassage bra för?
 3. Är elektrisk fotmassage kraftfull?
 4. Hur fungerar en fotmassageapparat?
 5. Varför gör det ont fötterna?

Vilken fotmassageapparat anses vara bäst?

I vår jämförelse av olika modeller har vi valt ut Flowfeet från svenska Flowlife som bästa fotmassageapparat. Den har enligt många testkällor och kundrecensioner den bästa heltäckande fotmassagen med olika behandlingsprogram som kan kombineras på olika sätt.

Däremot finns det andra väldigt bra och populära modeller så som t.ex. Beurer FM 60. Det är egentligen två helt olika fotmassagemaskiner som har både sina fördelar och nackdelar.

Vad är fotmassage bra för?

Även om fotmassage är bra för behandling av ömma och trötta fötter så är det för många bara skönt med fotmassage. Fotmassage hjälper däremot mot både ömma och trötta fötter genom att öka blodcirkulationen. Är du en person som lider av kalla fötter regelbundet kan fotmassage också vara väldigt effektivt. Ökad blodcirkulation ger också varmare fötter samt att många fotmassageapparater erbjuder IR-värme som värmer upp muskulaturen på djupet.

Är elektrisk fotmassage kraftfull?

Några av marknadens bästa fotmassageapparater tillhandahåller både mjukare och kraftfullare massage. Många förstagångsanvändare blir glatt överraskade över styrkan och i vissa fall kan det även vara lite negativt. Speciellt för personer som aldrig har fått fotmassage förut kan första tiden vara lite smärtsamt men oftast vänjer man sig efter några behandlingar. 

Om du har känsliga fötter så finns det enklare fotmassageapparater så som t.ex. storsäljaren Beurer FM 60 där du själv avgör styrkan. Med Beurer FM60 kan du själv anpassa hur hård fotmassagen bör vara genom vikten av dina egna ben.

Hur fungerar en fotmassageapparat?

Det finns lite olika massageapparater att välja mellan. En av marknadens mest populära apparater är den omslutande modellen som använder både tryckkuddar med luft och roterande massagehuvuden. Vissa har också IR-värme som snabbt värmer upp fötterna. Dessa olika massageprogram kan oftast kombineras på olika sätt för att få en heltäckande massage.

Sen finns det också enklare modeller som endast ger shiatsu-massage i form av roterande fingrar. Dessa massageapparater har oftast en öppen design kraft kan justeras med ens egna ben.

Varför gör det ont fötterna?

Det kan finnas olika anledningar till varför fotmassagen gör ont. Allt från ömma fötter till att fottmassageapparaten inte passar dina fötter. Det kan också vara så enkelt som att fötterna inte är vana med massage.

Fotmassageapparater kan vara förvånadsvärt kraftfulla och är inte fötterna vana eller är ömma så kan fotmassagen göra ganska ont till en början. Vårt bästa tips är att starta på lägsta läget och sedan stega upp efter några behandlingar.

Men det kan också vara så att fotmassagen inte passar dina fötter även om det är ganska ovanligt. Våra fötter ser inte likadana ut, allt från olika form till storlekar. Det kan faktiskt vara så att apparaten inte passar dina fötter. Är det en fotmassagapparat med omslutande design kan det vara läge att lämna tillbaka den och i stället testa en öppen modell så som t.ex. Beurer FM 60.


Så valde vi ut bästa fotmassage maskiner

Vi är ganska begränsade när det gäller bra fotmassage maskiner då utbudet är ganska dåligt jämfört med andra produktkategorier inom massageprylar. Men vi har börjat se en liten ökning av nya produkter inom segmentet bara de senaste åren. Efterfrågan av bra fotmassage maskiner ökar också och förhoppningsvis kommer vi se mer avancerade modeller i närtid.

Vårt bäst i test av fotmassagemaskiner är till största del baserat på produktrecensioner och kundrecensioner. Det finns helt enkelt inte några direkta stora oberoende test för denna typ av massageprodukter där vi kan se jämförelse mellan modellerna. I vår köpguide har vi däremot också tagit hänsyn till pris, egenskaper och funktioner.

”Öppna” vs ”slutna” maskiner är den största frågan vid val av en fotmassagemaskin. Det hänger lite på vad du är ute efter och vad som passar användaren. Men oftast är den öppna varianten det billigare alternativet. Vi tycker båda typer fyller en funktion men med lite annorlunda inriktning. Den största fördelen med en fotmassagemaskin där du bara placerar fötterna på en rullande massage är att du själv kan styra över intensiteten.

Om du vill få en mer omslutande känsla och fler typer av massageprogram så är faktiskt den slutna varianten det bästa valet så länge din fotstorlek passar maskinen. Det är också här som osäkerheten kommer in angående fotstorlek och hur maskinen masserar. Nu är de flesta kunder väldigt nöjda med dessa enheter men då och då läser vi kundrecensioner där användaren inte alls uppskattar massagen på grund av att foten inte riktigt passar maskinen.

Som tur är så finns alltid distansköplagen som ger dig 14 dagars ångerrätt ifall fotmassagemaskinen inte skulle passa. Även vissa butiker som t.ex. FlowLife erbjuder kundnöjdhetsgaranti.

Uppdatering hösten 2022 – Flowfeet från svenska Flowlife behåller utmärkelsen bästa valet av flera skäl. Framför allt är det den heltäckande massagen som utmärker modellen. Sharper Image Shiatsu & Acupressure är en ny modell i vår sammanställning som ger både shiatsumassage och akupressurmassage. Modellen liknar på många sätt storsäljaren Beurer FM 60 men med några förbättringar.

Källor

AllAboutFootcare

AllAboutFootcare är en relativt stor hemsida som täcker allt kring fotvård och de testar bland annat olika fotmassage-maskiner från olika tillverkare. De har bland annat testat Beurer FM 60 fotmassage-maskin och enligt de själva så är denna elektriska fotmassage ett givet köp. Med tanke på det låga priset så har denna produkt en klar fördel. AllAboutFootcare.

FootMassagers

Footmassagers är en dedikerad hemsida om just fotmassage-maskiner och som har test väldigt många olika modeller inom detta segment. Enligt deras test så är HoMedics FMS-350H en fulländad fotmassageapparat som gör jobbet ordentligt och som har gott om inställningsmöjligheter. HoMedics FMS-350H rekommenderas av Footmassagers.

Danska Løbesko

Løbesko har gjort ett utförligt test av flowfeet där hela familjen fått prova på massageapparaten. Alla testpersoner har någon form av fysisk aktivitet som t.ex. sport eller jobb som stressar fötterna. Testpanelen är alla positiva till Flowfeet med kommentarer som ”Gillar verkligen att den är kraftfull”, ”Alla får ut något av det”, ”Snabbare återhämtning efter tuffa träningspass eller dagar”. Största nackdelarna var bland annat storleken vilket är svårt att ändra på samt att modellen kräver strömkabel. Testpanelen förstår däremot att en batteridriven variant kanske inte är möjligt. Läs hela testet här.

AlltOmSwimrun

En familj på tre testpersoner har fått testa Flowfeet fotmassageapparat. Resultatet var till största del väldigt positivt men en av personerna fick känslan av att satt fast. De två andra personerna i hushållet tyckte den var fantastisk på flera sätt och i deras recension går de igenom de olika programmen. Slutbetyget hamna tillslut på 9 av 10 stjärnor. Läs hela testet här.

Kundomdömen

Vi har i detta bäst i test också använt oss av kundomdömen då det egentligen inte finns några stora test där de jämför olika modeller. Däremot har vi varit noga med att endast använda kundrecensioner på produkter där det faktiskt finns en hel del recensioner att använda oss av. Produkter som endast har några få kundrecensioner har alltså inte varit aktuella ta med i testet.


Borttagna modeller

Här nedanför listar vi borttagna modeller som fortfarande kan vara intressant att läsa om. Det kan finnas olika anledningar varför de hamnar men oftast har produkten utgått eller blivit ersatt av en bättre produkt.

Andersson MLM 2.0 Foot Massage - Prisvärd

Andersson MLM 2.0 Foot Massage bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundrecensioner hos NetOnNet.

Andersson MLM 2.0 är en ganska så intressant fotmassage-maskin som har fått väldigt högt betyg hos butiken NetOnNet. De flesta kanske inte känner till vad Andersson är för märke, men lite kortfattat så är detta NetOnNet’s egna produktmärke. På så sätt kan de hålla ner priset på sina egna produkter, vilket är så klart bra för oss konsumenter.

Vi vet sen innan att flera andra produkter från Andersson inom andra produktkategorier har fått ganska bra i olika test och med efter ha läst alla de kundrecensioner som finns hos NetOnNet så är det tydligt att produkten levererar.

Shiatsumassage

Nu är Shiatsumassage den mest vanliga alternativet och så är det även med Andersson MLM 2.0. Det är också den massagetyp som är mest eftertraktad och är mest uppskattad. Denna typ av massage passar vem som helst, även de som egentligen inte är så speciellt glada i massage överhuvudtaget. Shiatsumassage går ut på att använda fingrarna eller handflatorna som en form av tryckmassage och har använts i Japan sen urminnes tider.

Andersson MLM 2.0 ger en väldigt stark shiatsu-fotmassage och läser man i kundrecensionerna så vittnar många om att den nästan är för stark. De flesta rekommenderar att använda fotmassageapparaten på den lägsta nivån till en början, för att sedan jobba sig uppåt i styrka.

Fotmassageapparaten har också värmefunktion som är så klart skönt nu när det börjar bli kallt, men det hjälper dessutom musklerna att slappna av ordentligt. Speciellt om man har varit igång en hel dag så att musklerna är överansträngda. Värmefunktionen går så klart att stänga av om så önskas.

Intensiteten har tre olika nivåer som du själv kan välja och dessa är low, medium eller high. Vår rekommendation är att du provar på low från första början och sedan jobbar dig uppåt, då vissa kunder varnar för att maskinen är stark.

 • Skäl att köpa
 • Tar fötter upp till storlek 44
 • Ger ordentlig och stark Shiatsu-fotmassage
 • Värmefunktion
 • Förprogrammerade 15 minuters program
 • Tre inställningar för styrka, low, medium, high
 • Det är bara NetOnNet som säljer denna produkt då det är deras egna märke
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt