Friluftskök Bäst i test
Våren står för dörren och det är dags att kolla över sin köksutrustning inför 2023 års äventyr. Ett bra friluftskök bör vara lätt att ta med och enkelt att använda. Om du planerar att utföra längre vandringar eller backpacka, är det också viktigt att friluftsköket är så lätt som möjligt.
Men det finns även annan typ av kök att köpa. För inbitna friluftsmänniskor som vandrar över flera dagar så finns det även campingugnar där man använder småved eller kvistar som bränsle. Dessa robusta friluftskök kan i vissa fall också generera elektricitet så att du kan ladda mobilen eller liknande utrustning via USB.
Nedanför hittar du marknadens bästa friluftskök för camping, vandring och backpacking. Jämförelsen är baserad på oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Även pris och egenskaper har varit en avgörande faktor över hur vi har valt ut produkter.
Primus Mimer Stove allround gaskök - Bäst i test
Butik | Pris | |
---|---|---|
885:- | Besök |
- 4 av 5 stjärnor hos Hikingisgood 2018
- 4 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa stormkök 2020
- 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 170 kundrecensioner
Primus är kanske det märke som de flesta känner till idag när det gäller campingkök med gas och det är också med gasolköken som Primus blev riktigt stora. När det gäller gasolkök som Primus erbjuder så finns det stora fördelar jämfört med vanliga stormkök som använder t.ex. T-röd som värmekälla. Vi skulle nog vilja hävda att spritköken är på väg att försvinna lite då gasol är så mycket smidigare.
Oberoende test av Primus gaskök är överens om att modellen passar bra till kortare vandringar och utflykter. Om extra låg vikt är särskilt viktigt så finns det bättre friluftskök att välja men för de allra flesta är detta en toppenprodukt.
Primus gasolkök – Bästa grundutbudet
Primus Mimer Stove paketet innehåller precis det enklaste av det grundutbud som alla bör ha hemma och som man gärna tar med sig på utflykten. Paketet innehåller själva brännaren som monteras på gasoltuben och sedan två stycken kokkärl i storlekarna 1,7 respektive 2,1 liter.
Sedan finns där också en enklare stekpanna och även en griptång för att hantera de olika varma delarna under matlagningen. Som vanligt när det gäller gasprodukter så ingår inte gasen i paketet och är något som du själv måste köpa till.
Gasoltuben finns oftast att köpa till i samma butik och brukar finnas i två olika storlekar. En på 450 g och sen även en lättare 230 g. Låt inte storleken lura dig, även den minsta gasolbehållaren håller länge. Priset för dessa gasolbehållare brukar ligga kring 50 kr för den lilla och sedan kring 80 kr för den stora.
Primus campingkök med gas
Primus har verkligen gjort ett namn för sig när det gäller gasolkök för friluftslivet och nästan alla deras kök har fått toppbetyg i olika test. För många personer är det ofta Primus som är det bästa valet av flera anledningar. En stor anledning till att folk väljer Primus är att deras produkter är väldigt säkra att använda och säkerheten är extra viktig då det gäller gas.
En annan stor fördel med gasolkök i stället för spritkök är att gasolen värmer upp betydligt snabbare än t.ex. T-röd. Skillnaden är enorm och de flesta gasolkök får 1 liter vatten att koka på bara 3 minuter och bränslet tar inte slut lika fort som spritkök.
Mer om vilka fördelar som finns med gaskök tar vi upp lite längre ner på sidan i en lite mer djupgående artikel / köpguide.
- Skäl att köpa
- Perfekt grundkit för matlagning ute i naturen
- Brännaren har ordentliga kärlstöd som även skyddar emot vinden
- Två stycken kokkärl på 1,7 l och 2,1 l
- Stekpanna / lock och även en ordentlig griptång
- Brännaren kan värma upp 1 liter vatten på bara 3 minuter
- Räknas som ett 3-säsongs friluftskök d.v.s. vår, sommar och höst
- Lagom till 1-3 personer
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
MSR Pocket Rocket Deluxe - Bästa för vandring & backpacking
- Vann utmärkelsen "Toppval" när Outdoorgearlab testa friluftsköket 2022
- 4,5 av 5,0 hos Thebrokebackpacker 2023
- 4,8 av 5,0 hos Amazon USA efter närmare 500 recensioner
- Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat MSR Pocket
Vart vi än vänder oss så prisas MSR Pocket Rocket Deluxe som en av marknadens bästa kök för vandring och backpacking. Hos bland annat Outdoorgearlab har modellen vunnit "Toppval" och på Amazon har friluftsköket ett betyg på 4,8 av 5,0 efter närmare 500 recensioner. Ett produktbetyg som väldigt få friluftskök lyckas få.
Kompakt friluftskök med ultralätta egenskaper
MSR PocketRocket Deluxe är en ultralätt och kompakt friluftskök som framför allt passar till vandrare och backpackers. Storleken på PocketRocket Deluxe gör den också enkel att bära med sig och är lätt att packa ner då gasflaskan ryms i själva grytan. Viktmässigt är MSR Pocket Rocket också något av det bästa på marknaden med endast 370 gram.
Spisen är utrustad med ett justerbart reglage som ger möjlighet att enkelt kontrollera lågan och därmed effekten. Pocket Rocket Deluxe bränner effektivt och kan koka en liter vatten på bara 3,5 minuter, vilket gör den till en av de snabbaste friluftsköken i kategorin.
En av de stora fördelarna med MSR PocketRocket Deluxe är förmågan att snabbt kunna koka vatten, trots ganska kraftiga vindar på 1,5 till 2 meter per sekund. Det är ganska anmärkningsvärt att den lilla lågan kan koka vatten i blåst och samtidigt göra det snabbare än många andra populära friluftskök.
MSR PocketRocket Deluxe har också fantastiska matlagningsegenskaper som tillåter sjudning av riktig mat. Reglaget som styr lågan är så pass bra att det är enkelt att hitta korrekt nivå för sjudning. Något som annars är ganska vanskligt på många friluftskök. Stort plus är också Piezo tändaren med start knapp.
Sammanfattningsvis är MSR PocketRocket Deluxe en högpresterande, lätt och pålitlig spis som passar utmärkt för vandrare och backpackers. Friluftsköket ger enkelhet, pålitlighet och prestanda i en kompakt och lätt design. Modellen lämpar sig antingen till en eller två personer.
Bör du köpa MSR Pocket Rocket Deluxe?
Om vikt, packvolym och prestanda är viktigast så är MSR Pocket Rocket Deluxe utan tvekan en av marknadens bästa friluftskök. Möjligheten med sjudning av riktig mat är också ett stort plus för de som backpackar. Volymen på 1,2 liter räcker också för två personer som vill kunna nyttja köket regelbundet.
- Skäl att köpa
- Kokar 1 l vatten strax över 3 minuter, en av marknadens snabbaste modeller
- Kan koka vatten trots en vind på 4 m/s
- Bästa friluftsköket för sjudning
- Kompakt förvaring där gasflaskan ryms i grytan
- Piezo tändare, med start knapp
- Grytvolym 1,2 liter
- Ultralätt kök på 371 gram
- Skäl att inte köpa
- Dyrt friluftskök med premiumegenskaper
Jetboil Zip Cooking System - Väldigt populär
- 4,8 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 1500 kunder testat gasköket
Jetboil Zip Cooking System är utan tvekan en av marknadens bästa vattenkokare för utomhusäventyret. Bara på Amazon har gasköket ett samlat kundomdöme på 4,8 av 5 stjärnor efter över 1500 kundrecensioner.
Snabb vattenkokare för 1 eller 2 personer
För någon som vill kunna koka vatten snabbt för antingen dryck eller mat så är Jetboil Zip Cooking System det bästa på marknaden. På bara 2,5 minut så har du 0,5 liter vatten redo för antingen dryck eller frystorkad mat.
Jetboil Zip Cooking System har mycket att erbjuda dig som letar efter något enkelt och som inte tar någon plats i ryggsäcken. Däremot är modellen endast avsedd att användas för 1 person eller möjligtvis 2 personer om man verkligen vill.
Som vi tidigare har skrivit i vårt test så lämpar sig denna modell bäst till att koka vatten som sedan kan användas till dryck eller frystorkad mat. Vill du däremot steka så är det inte rekommenderat även om det skulle kunna fungera. Men då finns där faktiskt bättre alternativ.
Jetboil Zip gaskök har heller inga andra lägen än just på och av. Det förenklar modellen och håller vikt samt storleken nere. Det är också därför som modellen har blivit så pass populär som den är idag.
Modellen drivs med deras egna JetPower Can och räcker till 12 liter vatten per 100g bränsle. Vilket gör att gasköket passar både långa som korta vandringar.
- Skäl att köpa
- Väldigt låg vikt på 340 gram (utan gas)
- 0,8 liter med isolering
- Modellen har också bottenskydd som kan användas som både skål och mått
- Behållaren har både hällpip och sil
- Bränslestabilisator ingår
- Kompatibel med andra tillbehör som kaffepress, hängningsats, pottstöd, skillet med mera
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Primus PrimeTech friluftskök - Särskilt rekommenderad
- 5 av 5 stjärnor när GearLab testa friluftsköket 2020
- Toppbetyg från svenska konsumenter hos butikerna
- 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 60 kundomdömen
Primus PrimeTech har vunnit flera utmärkelser där bland annat OutdoorGearLab gav friluftsköket toppbetyget 5 av 5 stjärnor. Även svenska och utländska konsumenter gav gasköket toppbetyg i både tillagningsförmåga och packförmåga.
Bättre än klassiska stormköket från Trangia?
Primus PrimeTech finns i två olika storlekar varav ena är på 1,3 liter och en större på 2,3 liter. Den minsta modellen räcker till ungefär 1-3 personer beroende på vad du tänker tillaga medans den större är upp till 5 personer.
Friluftsköket är kanske inte det lättaste på marknaden med sina 727 gram (minsta modellen) men är ändå tillräckligt lätt för att bära med sig på vandringar. Jagar du ultralätta alternativ så finns det kanske bättre modeller.
Det som gör gasköket extra intressant är kastrullen med värmeväxlare och keramisk non-stick beläggning. Med värmeväxlare blir friluftsköket ungefär 50% effektivare med både bränsle och tiden för uppvärmning. Det medföljer ytterligare en vanlig kastrull med anodiserad aluminium.
Brännaren är också integrerad med själva vindskyddet där det även hittas uppfällbara fötter som kan hålla vilket kokkärl som helst. Eller varför inte packa med ditt stekjärn hemifrån. En liten detalj vi och många andra gillar är själva handtaget som du ska greppa grytorna med. Vilket har en inbyggd låsfunktion som underlättar hanteringen av de varma delarna.
Vem bör köpa Primus PrimeTech friluftskök?
Friluftsköket från Primus är utan tvekan mer genomtänkt än det traditionella Trangiaköket. Tyvärr är köket lite dyrare men det kan det vara värt om du vill hitta något som kommer hålla en livstid. Friluftsköket passar egentligen vem som helst och kan följa med på många olika äventyr. Jagar du däremot ett ultralätt kök så kanske det finns bättre modeller.
- Skäl att köpa
- Vindskydd med integrerad brännare
- 2 kastruller varav ena har keramisk non-stick beläggning
- Ena kastrullen har också värmeväxlare för att spara tillagningstid och bränsle
- Lock med integrerat durkslag
- Griptång som är låsbar
- Både piezotändare och isolerad förvaringspåse medföljer
- Effekt 2000 W
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Bushcraft Essentials Bushbox LF - Vikbart stormkök
Butik | Pris | |
---|---|---|
798:- | Besök |
- 4,8 av 5 stjärnor på Amazon DE efter att över 200 kunder testat stormköket
Friluftsentusiaster har sagt sitt gällande Buschbox LF och bara på tyska Amazon har stormköket ett samlat kundomdöme på 4,8 av 5 stjärnor efter över 200 recensioner.
Bästa stormkök för dig som värdesätter packvolym
Bushcraft Essentials Bushbox är utan tvekan en av marknadens mest unika stormkök. Det som gör Buschbox unikt är förmågan att kunna fälla ihop så att köket nästan blir helt platt. Det kanske ser ut som att det skulle ta lång tid att montera upp stormköket men faktum är att alla delar sitter ihop så monteringen tar bara 3-4 sekunder.
En annan sak som gör stormköket unikt är förmågan att kunna använda två olika bränslen. Buschcraft kan använda både brännare med sprit och naturligt bränsle från skogen i form av kvistar, träbitar, kottar med mera. Vanlig Trangia brännare får plats i köket.
Bushbox LF är ett utmärkt eldkök/spritkök att ha med sig på den långa vandringen. Modellen tar väldigt lite plats i ryggsäcken och mäter endast 140 x 100 x 12 mm när den är hopfälld. Monterad storlek är 140 x 100 mm vilket gör att den rymmer både stekpannor och grytor när den är monterad.
Vem bör köpa Bushbox LF? Som överlevnadskök är Buschbox LF ett utmärkt val att ha med sig på den långa vandringen där packvolymen ligger i fokus. Buschbox LF är definitivt inte det snabbaste stormköket på marknaden. Men friheten av att kunna använda vilket bränsle som helst gör stormköket lämpligt för flera olika typer av äventyr.
- Skäl att köpa
- Stormkök som kan använda både ved och spritbrännare
- Snabb montering på bara några sekunder
- Rymmer både stekpanna och grytor
- Monterad storlek 140 X 100 mm
- Ihopfälld storlek 140 X 100 X 12 mm
- Vikt: 470 gram.
- Skäl att inte köpa
- Vikten kunde varit något lägre
BioLite CampStove 2 - Använd ved från naturen
- 4.2 av 5 stjärnor när Thebrokebackpacker testa BioLite CampStone 2021
- 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 800 kundomdömen
- 4,2 av 5 hos bland annat svenska Outnorth efter 19 kundrecensioner
BioLite CampStove 2 är ett ganska unikt friluftskök som kanske tilltalar de som är ute i naturen under en längre period eller för de som vill ha ett backup kök ifall elen skulle gå. Det bästa med detta campingkök? Är att du kan elda med naturligt material som mindre ved eller kvistar. Ut kommer både värme för matlagning, men också elektricitet för att t.ex. ladda mobilen.
När vi läser oberoende test av BioLite CampStove så är det tydligt att modellen är omtyckt. Däremot är det inte ett friluftskök för alla typer av äventyr. Som Thebrokebackpacker skriver så är BioLite en fantastisk produkt i områden där det är torrt om du inte är begränsad av vikt eller kan dela upp utrustningen på flera personer.
Ett överlevnadskök för hemmet och på fjällvandringen
I tider då MSB/staten rekommenderar att vi ska kunna överleva själva under en hel vecka utan någon hjälp så passar denna typ av friluftskök perfekt både hemma och på vandringen. BioLite CampStove 2 har ett inbyggt batteri som laddas när det eldas med en kapacitet på 2600 mAh.
Batterikapaciteten motsvarar ungefär en fulladdning till en iPhone eller en Samsung mobil och fungerar helt enkelt som en vanlig powerbank. Du skulle kunna ladda mobilen och det inbyggda powerbanken medans du tillagar maten, då har du två fulladdade batterier. Hur pass mycket lagrad elektricitet du har i ditt kök syns på de LED-lampor som finns på framsidan.
En annan väldigt smart funktion är den elektriska fläkt som tillför syre till elden, som i sin tur får upp temperaturen i elden så att mindre rök bildas. Fläktens rotationshastighet / inställning går även att se på de LED-lampor som finns framtill.
Likt bäst i test vinnaren och även andra gasolkök så värmer detta friluftskök upp en liter vatten väldigt snabbt, på bara 4,5 minut så har du kokande vatten.
Får aldrig slut på bränsle
Detta friluftskök kanske inte passar vem som helst då det ändå är ganska omständligt att behöva leta ved ute i naturen när man bara är ute på en liten friluftsrunda. Men för de som är ute i naturen under längre perioder eller för de som vill ha ett överlevnadskök så är detta det ultimata köket så det finns oändligt med bränsle.
Ska du vandra ute i naturen 1-2 veckor så blir det ganska klumpigt att bära med gasolbehållare som ska räcka hela vandringen. Friluftsköket kanske ser klumpigt och tungt ut, men faktum är att köket endast väger 935 gram. När köket är hoppackat så mäter det 20,1 x 12,7 cm.
BioLite CampStove 2 blir vårt val av bästa friluftskök för längre vandringar. Ett friluftskök med USB-laddning är ju något som vi alla vill ha med när vi ger oss ut på äventyret.
- Skäl att köpa
- Ett friluftskök med gratis och oändligt med bränsle
- Genererar elektricitet som laddar det inbyggda batteriet på 2600 mAh och även de prylar som är inkopplade via USB / microUSB
- En så kallad Flexlight ingår som kan avge 100 lumen. Lampan har också en dimmer
- Vikt på 935 gram
- Storlek ihoppackad 201 x 127 mm
- Förvaringspåse
- Paket fire starters
- USB-kabel
- Instruktionsbok
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Trangia 25-3 UL med gasolbrännare - Ultralätt friluftskök
- 4,4 av 5 hos brittiska Amazon efter 35 kundrecensioner
Trangia är kanske det mest kända märket i Sverige och världen när det gäller förstklassiga spritkök i lättvikts metall. Trangia är framförallt kända för sina fantastiska spritkök som har var enormt populära så länge de flesta av oss kan minnas, men på senare år har även Trangiakök kommit med gasolbrännare.
Om du inte redan har ett gammalt Trangia campingkök liggandes så finns detta fantastiska set att köpa som är tillverkat av ett ultralätt material. Om du redan har ett Trangiaspritkök liggandes så finns möjligheten till att konvertera din gamla spritbrännare till gasol. Mer om detta lite längre ner.
Trangiakök med gasolbrännare
Även Trangia har börjat få upp ögonen med alla de fördelar som finns med gas och har också börjat sälja kompletta friluftskök med gasbrännare. Om du har ett gammalt kök liggandes så kan det ändå vara dags att uppgradera till Trangias nya ultralight-paket. Viktskillanden mellan de gamla spritköken från Trangia och detta nya ultralätta är setet är ganska så stor.
Likt bäst i test vinnaren ingår det två stycken kokkärl (kittlar) där den ena är på 1,75 l, medans den andra är på 1,5 liter. Sedan ingår det även två ordentligt vindskydd som skyddar emot vinden och på detta så finns det även en stekpanna. Stekpannan har så kallad non-stick beläggning och används också som lock när det är dags att koka upp vatten eller liknande. Transportrem och grepptång ingår också.
Trangia gasbrännare
I detta Trangiakök så medföljer där ingen spritbrännare för t.ex. T-röd, utan istället så medföljer det en gasbrännare. Denna gasbrännare passar nästan alla de gasoltuber som finns att köpa och den passar även konkurrenten Primus gasbehållare som är de vanligaste i butikerna. Så länge gasbehållaren följer standarden EN417 så passar det.
Även om spritbrännare har sina nackdelar så rekommenderar vi att man köper till en spritbrännare att ha hemma när gasen har tagit slut. I vår värld så är det bäst att ha båda två ifall det blir nödläge, spritbrännaren är också billig.
Gasolbehållaren finns att köpa i samma butik som säljer köken och finns i två olika storlekar, en mindre och en större. Priset för dessa gasbehållare ligger kring 50-80 kronor beroende på storlek.
För dig som redan har ett befintligt Trangiakök kan istället kompletta ditt spritkök med en gasbrännare. Se hur du gör detta lite längre ner i detta test.
Specifikationer för Trangia 25-3 UL (Ultralight) gaskök
- Skäl att köpa
- Trangiakök tillverkat i ultralätt metall
- Medföljer en gasbrännare som passar de flesta gasbehållare från t.ex. Primus och anda märken
- 2 st kokkärl, ett på 1,75 l och 1,5 l
- 1 st stekpanna med non-stick beläggning och som också fungerar som lock till kokkärlen
- Ordentlig grund i form av två stycken vindskydd för brännaren
- Transportrem och grepptång ingår
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Trangia Gas Burner - Komplettera ditt befintliga Trangiakök
- Toppbetyg bland kundrecensioner
Det finns ganska många av oss som redan har ett gammalt Trangia spritkök liggandes i gömmorna och dessa spritkök går att förnya genom att byta brännare. Det är allmänt känt att dessa friluftskök håller en livstid och det är inte alls ovanligt att vi ser att de går i arv.
De gamla Trangiaköken fungerar minst lika bra att använda idag som de nya och det är egentligen bara aktuellt att förnya om du har som mål att vandra långt. De nya ultralight modellerna är nämligen betydligt lättare att bära runt än de gamla, men om du ska bara gå 2-3 km på din skogsrunda så fungerar de gamla köken bra.
Men de flesta av oss idag föredrar gasolbrännare och det är också den typen av brännare som de flesta vill använda idag på grund av flera skäl. Trangia har äntligen börjat sälja gasbrännare som kan ersätta spritbrännaren du redan har till ditt spritkök och med en ny gasbrännare samt gasbehållare så har du plötsligt ett gasolkök.
Gasolbrännaren ska passa alla spritkök från Trangia förutom modellerna Minitrangia, Trangia Triangel och häll. Har du någon av dessa modeller så kommer det krävas att du köper ett nytt gasolkök inklusive gasolbrännare.
- Skäl att köpa
- Billigt sätt att konvertera över till gas
- Kombinera både gas och sprit beroende på hur din utflykt kommer se ut
- Fungerar även till lite äldre Trangia kök
- Bästa alternativet för att väcka nytt liv i ditt gamla Trangia stormkök
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Köpguide – Så väljer du bästa gaskök efter ändamål
I vår korta köpguide av stormkök/friluftskök hittar du lite kort information om vad du bör tänka på när du väljer stormkök. Det finns trots allt lite olika användningsområden och när de lämpar sig bäst.
På korta utflykter så kanske det inte spelar någon större roll vilket alternativ du väljer men på längre vandringar så har det större betydelse. Vid längre vandringar på fjället så är större stormkök inte direkt aktuellt då packningen är mer begränsad.
Laga mat på stormkök är en form av avkoppling på utflykten och även om vanliga gaskök är bra så finns det andra alternativ som t.ex. vedkök. Gillar du doften och känslan av att elda naturmaterial så är detta ett väldigt bra alternativ. Söker du matlagningstips så läs vår korta artikel som tar upp både tips och recept som kan tillagas på stormkök.
Vilket friluftskök – Flera modeller att välja mellan
Det finns lite olika campingkök att använda sig av och alla har sina för- samt nackdelar. Det kan vara en bra idé att funderar över hur campingköket kommer användas under vandringen eller utflykten. För de alla flesta personer fungerar ett vanligt klassiskt stormkök men för de som vandrar längre sträckor på fjället eller liknande så begränsas packningen ganska avsevärt. Nedan hittar du de mest vanliga friluftsköken samt vart och när de lämpar sig bäst.
Det finns flera olika faktorer som kan avgöra vilken typ av stormkök du bör ta med dig på äventyret. Saker som temperatur och vart du kommer befinna dig kan avgöra vilken typ av kök som du bör välja. Läs också vår fördjupningsguide om hur du väljer friluftskök.
Klassiska stormköket – Trangia stormkök
Det klassiska stormköket är troligtvis det bästa alternativet för många och denna typ av kök har flera väldigt vanliga användningsområden. Klassiska stormkök lämpar sig bäst till enklare äventyr där vikten av minimal packning inte ligger i fokus. Under korta vandringar och enklare utflykter så lämpar sig denna typ av stormkök. Modellen är relativt kompakt och väger inte heller speciellt mycket.
Denna typ av stormkök är också det vi rekommenderar till personer som vill ha något ifall krisen kommer. Är du intresserad av att införskaffa ett krisberedskapskit så rekommenderar vi ett multifuelkök d.v.s. ett vanligt spritkök. Glöm inte bort att köpa 1-2 liter t-sprit som du kan lagra med ditt spritkök.
Klassiska stormköket finns i ett par olika utföranden som både gaskök och spritkök. De allra flesta föredrar ett stormkök med gas då det har fler fördelar jämfört med modeller som drivs med hjälp av sprit. Lite längre ned på sidan hittar du fördelar och nackdelar med de två alternativen.
Allround friluftskök passar bra till utflykter, korta vandringar, krisberedskap med mera.
Koka vatten eller mat på påse
I princip alla gaskök kan koka både vatten och mat på påse men det finns också särskilda modeller som endast är avsedd till detta. Dessa gaskök lämpar sig bäst till dig som vet vad du kommer äta på vandringen och som värdesätter låg packvikt samt packstorlek.
För längre vandringar är detta definitivt det bästa valet men också till dig som vill kunna ha med något som tar mindre plats i ryggsäcken. Det är inte alls ovanligt att vissa modeller även rymmer själva gasflaskan inne i själva gasköket för att minimera storleken.
Man är däremot något begränsad med storleken och det är inget stormkök som lagar mat till flera personer. Nu finns det såklart lite olika storlekar att köpa men oftast rymmer behållaren inte mer än 0,6 – 0,8 liter för de mindre modellerna. Det finns däremot lite större modeller som tar 1-3 liter för 2-6 personer.
Gasköket passar bäst till dig som värdesätter minimal packning till vandring eller backpacking.
Vedkök – kök som använder bränsle från naturen
Biolite CampStove är en av få populära modeller på marknaden som är avsedda för att eldas med bränsle direkt från naturen som t.ex. kvistar, kottar med mera. Detta har givetvis flera väldigt stora fördelar för någon som ska hålla sig ute i naturen under en längre tid.
Har du mycket tid på din vandring eller utflykt så är detta något av det mest intressanta på marknaden. För många är det ren mindfulness/terapi att elda med naturmaterial och vistelsen i naturen blir också en bättre upplevelse.
Men tekniken har också både sina fördelar och nackdelar. För det första behöver du inte bära med dig gas eller sprit för att kunna elda och sen finns inte risken att veden tar slut ute i vildmarken. Ett problem är däremot om det regnar och är allmänt blött så kommer du behöva planera ditt eldande. Många som vandrar med denna typ av vedkök försöker oftast plocka lite brännbart material medans de vandrar så att där finns torrt material när väl köket ska tändas.
Största nackdelen med denna typ av friluftskök är tiden det tar att tända upp och speciellt om materialet är fuktigt. Det krävas också lite inlärning och erfarenhet innan vedköket bör följa med på det stora äventyret. Det kan också vara smart att packa ned lite torrt material som du kan använda för att enklare tända brasan.
Vedkök passar bra till både korta och långa utflykter så länge du uppskattar det extra arbete som medföljer. Det är trots allt lite av charmen med denna typ av friluftskök.
Varför är gaskök bättre än spritbrännare?
Detta är nog en av de vanligaste frågorna när det gäller val av friluftskök och vi anser egentligen att båda två alternativen är bra, men att de har olika användningsområden. Vi kan börja med att lista fördelar och nackdelar med spritbrännare rent generellt.
Fördelar med spritkök
- Enkelt att använda och är väldigt billigt
- Fungerar i alla väderförhållanden, även vid väldigt kalla och våta omständigheter
- 1 liter T-röd räcker till matlagning en hel vecka för två personer
Nackdelar med spritkök
- Sotar ner köket fullständigt med svart sot varje gång du använder spritbrännaren. Du måste då tvätta av köket innan du stoppar ner det i ryggsäcken
- Tar ganska lång tid att värma upp 1 liter vatten, ungefär 10 minuter
Fördelar med gasolbrännare
- Enkel att använda
- Väldigt snabb koktid på 3-4 min för 1 liter vatten
- Sotar inte ned kärlen
- Fungerar i alla väderförhållanden så länge temperaturen inte faller under -22 grader
- Lätt att justera lågan
Nackdelar med gasolbrännare
- Lite dyrare bränsle än T-röd
- Bränslet tar lite mer plats
- Måste bara med sig tomma gasflaskor
FAQ – Vanliga frågor om stormkök och campingkök
- Hur fungerar ett stormkök?
- Hur släcker man ett stormkök?
- Vilket stormkök är bäst?
- Fungerar gasolbehållarna med olika gasolköksmärken?
- Vad gäller vid eldningsförbud med stormkök?
Hur fungerar ett stormkök?
Stormkök fungerar lite olika beroende på vad du köper. Mest vanliga stormköket idag är gasköket som eldas med hjälp av en gasflaska och det är inte svårare än att tända gasen så är du igång.
Hur släcker man ett stormkök?
Nu finns det lite olika stormkök men använder du t.ex. ett stormkök som eldas med t-sprit eller liknande så är det oftast bäst att låda det brinna klart. Oftast tar det inte så lång tid. Andra alternativet är att släcka elden med det lock som oftast sitter på själva spritbrännaren.
Är det ett gaskök du använder så är det bara att stänga av gasen och vandra vidare. Det är också anledningen till varför så många har gått över till att använda gas i stället för att elda med sprit. Det är helt enkelt smidigare på alla sätt.
Vilket stormkök är bäst?
Vi tycker det klassiska Primus eller Trangia stormköket är det bästa alternativet för de allra flesta personer. Det är enkelt, relativt kompakt, låg vikt, tål mycket stryk med mera. Definitivt det alternativ som passar flesta friluftsmänniskor.
Men givetvis så passar inte detta campingkök alla personer och ändamål. De personer som ger sig ut på långa vandringar föredrar oftast något enklare och som tar upp mindre utrymme i ryggsäcken. Då finns det bättre alternativ som är mer anpassat för detta ändamål.
Fungerar gasolbehållarna med olika gasolköksmärken?
Till största del så passar alla gasolbehållare från t.ex. Primus till Trangia gasolbrännare eller liknande. Anledningen till detta är att nästan alla tillverkare av dessa stormkök / friluftskök följer den standard som har tagits fram. Standarden vi pratar om är EN417 som använder sig av gängade ventiler och nästan alla länder i världen ska följa den standarden.
Vad gäller vid eldningsförbud med stormkök?
Om det är normalt eldningsförbud så påverkas inte stormkök som eldas med sprit eller gas. Du har däremot alltid eget ansvar och måste vara extra försiktig vid dessa förhållanden. De kan däremot införa skärpt eldningsförbud vilket även inkluderar stormkök då det är öppen låga.
Så valde vi ut bästa friluftsköken
Det finns egentligen inget friluftskök som passar alla personer och äventyr. Vissa gaskök är speciellt anpassade för äventyr där vikten ligger i fokus så som vid långa vandringar. De flesta friluftspersoner klarar sig däremot utmärkt med ett klassiskt stormkök eller gaskök med en eller två kastruller.
När vi har läst igenom tester av stormkök så skiljer det sig ändå ganska mycket mellan olika modeller och märken. Framför allt så kan matlagningstiden skilja sig stort beroende på vilken typ av stormkök du väljer. Ska du koka upp soppa så finns det flera enkla och bra modeller så som t.ex. JetBoil Zip som också har en extra låg vikt. Vill du däremot laga mat till flera personer på friluftsköket så rekommenderar vi i stället en lite större modell med flera kastruller.
Packningsförmågan är också väldigt viktig och här lyckas de flesta modeller väldigt bra även om de kanske väger lite mer ibland. En vikt under 0,8 kg är för det mesta en bra utgångspunkt om du ska utföra vandringar medans om du bara ska campa lite enkelt så spelar inte vikten någon större roll.
Friluftskök är överlag väldigt populära och därför har det inte varit några större problem att hitta trovärdiga och oberoende tester av produkterna. Framför allt har OutdoorGearLab varit en viktig testkälla då de testar stort antal friluftskök årligen.
Uppdatering våren 2023 – För friluftssäsongen 2023 har vi nu även utsett bästa kök för vandring vilket blev MSR Pocket Rocket Deluxe. Det är ett ultralätt gaskök som klarar av hård vind och som även kan sjuda maten. Primus Mimer Stove behåller utmärkelsen bäst i test då vi anser att modellen är bästa allround friluftskök. Lämpar sig perfekt till både camping och lättare vandringar. Det är dessutom väldigt prisvärt.
Källor
- Thebrokebackpacker – Chris Lininger har testat Biolite CampStove 2 under 2021 som är en av få friluftskök som både kan elda med pinnar och ladda mobilen genom USB. Modellen fick toppbetyg med 4,2 av 5 stjärnor då den tillhandahåller egenskaper och funktioner som annars saknas helt ute i vildmarken. Chris påpekar däremot att BioLite inte är för alla situationer. Läs hela testet här.
- Hikingisgood – Michal har testat en rad olika friluftsprylar och under 2018 fick klassiska Primus Mimer Stove testas under en veckas tur i Scottland. Resultatet blev inte perfekt då modellen kändes något stor och tung. Men den uppfattades som väldigt stadig, säker och pålitlig. Primus friluftskök fick ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor med motiveringen att köket troligtvis passar till dig som inte räknar gram innan vandringen. Läs hela testet här.
- OutdoorGearLab – Det finns väldigt få testsidor som ständigt testar nya friluftsprylar så bra som OutdoorGearLab. När det gäller friluftskök så har de bland annat testat Primus klassiska gaskök. Fördelarna var bland annat priset, perfekt för smidig matlagning, klarar av större kokkärl. En av nackdelarna som nämndes var bland annat vikten som flera test har påpekat. Är vikten en stor prioritet så finns det bättre alternativ ute på marknaden. Primus gaskök fick 4 av 5 stjärnor. Här hittar du hela testet.Outdoorgearlab har även testat Primus PrimeTech som plockade hem 5 av 5 stjärnor med fördelar som t.ex. stabilitet, effektivitet, tillagningsförmåga och användarvänlighet. Läs mer här.
Tidigare modeller
Nedanför listar vi friluftskök som antingen har utgått eller ersatts av bättre alternativ. Trots det, är det fortfarande värt att visa några av de mest populära friluftsköken eller de som har fått positiva omdömen i olika tester. Vi vill säkerställa att våra kunder får tillgång till en fullständig lista över alternativ som kan hjälpa dem att göra ett välgrundat köpbeslut.
Primus Express Stove Set - Lätt och litet stormkök
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Toppbetyg hos svenska butiker från användare som testat friluftsköket
Primus Express Stove är ett litet och populärt stormkök att ha med sig på kortare vandringar eller utflykten. Modellen har bland annat fått toppbetyg från vanliga användare som har hunnit testa stormköket och hos svenska butiker så ligger betyget närmare 5 av 5 stjärnor.
Litet och lätt stormkök för friluftsäventyret
Primus Express Stove Set har allt som ett riktigt stormkök ska erbjuda d.v.s. tillräckligt med vindskydd för att klara av även de värsta dagarna. Nu är detta ett ganska enkelt stormkök med endast en kastrull men det innebär också lägre vikt och packvolym på vandringen. Du kan trots allt göra det mesta i en kastrull på 1 liter.
Det är också värt att nämna att kastrullen är behandlad med en non-stick beläggning och att där finns en matskål av BPA-fri plast. När det gäller vindskyddet så är det smidigt på så sätt att det snäpps fast med ett par starka magneter.
Vikten då? Primus gasköket är utan tvekan en av marknadens lättaste modeller och väger endast 449 gram. Packmåttet på 15 x 10 cm gör också detta till en av de minsta vi har hittat i den här kategorin. En sak vi gillar extra mycket är förmågan att kunna packa ned en 100 gram gasbehållare direkt i kastrullen.
När det gäller uppvärmningstid av 1 liter vatten så tar det inte längre än 2,5 minut vilket är en effektivitet på 80%. Detta innebär också att du inte behöver bära med dig speciellt mycket gas för att täcka äventyret. En gasbehållare på 100 gram ska räcka för 5 dagars matlagning (36 minuter totalt). Med den större gasbehållaren på 230 gram så blir brinntiden istället 85 min.
- Skäl att köpa
- Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat modellen
- Väldigt låg vikt på 449 gram
- Extremt liten packvolym på 15 x 10 cm med en 100 gram gasbehållare
- Smidigt vindskydd som fästs med starka magneter
- Kokar 1 liter vatten strax över 2,5 minuter
- En liten BPA-fri matskål medföljer
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt