Friluftskök Bäst i test

Friluftskök Bäst i test

Det är något alldeles speciellt att tillaga sin mat ute i naturen och sedan avnjuta maten i den friska luften. Många gånger så smakar maten helt annorlunda ute i naturen än om du bara skulle äta det hemma. Konstigt nog så smakar det alltid bättre utomhus av någon anledning.

Ett bra friluftskök ska vara lätt att ta med sig och det ska även vara lätt att använda. Helst bör gaskök / spritkök också vara snabbt att komma igång med och då finns det ett par olika värmekällor att välja mellan. De vanligaste friluftsköken använder vanlig sprit d.v.s. t-röd eller liknande, men på senare år har gasol tagit över marknaden då det är smidigare.

För de som verkligen är inbitna friluftsmänniskor som vandrar över flera dagar så finns det även campingugnar där man använder småved eller kvistar som bränsle. Dessa robusta friluftskök kan i vissa fall också generera elektricitet så att du kan ladda mobilen eller liknande utrustning via USB.

Vi har gått igenom utbudet av friluftskök på marknaden och har sedan rangordnat dessa kök efter popularitet men också efter kundrecensioner och oberoende test.

Senast uppdaterad Februari 2021

Primus Mimer Stove allround gaskök - Bäst i test

Bäst i test
Primus Mimer Stove allround gaskök bild 1
ButikPris
495:-Besök
506:-Besök
506:-Besök
599:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor hos Hikingisgood 2018
 • 4 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa stormkök 2020
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 170 kundrecensioner

Primus är kanske det märke som de flesta känner till idag när det gäller campingkök med gas och det är också med gasolköken som Primus blev riktigt stora. När det gäller gasolkök som Primus erbjuder så finns det stora fördelar jämfört med vanliga stormkök som använder t.ex. T-röd som värmekälla. Vi skulle nog vilja hävda att spritköken är på väg att försvinna lite då gasol är så mycket smidigare.

Oberoende test av Primus gaskök är överens om att modellen passar bra till kortare vandringar och utflykter. Om extra låg vikt är särskilt viktigt så finns det bättre friluftskök att välja men för de allra flesta är detta en toppenprodukt.

Primus gasolkök – Bästa grundutbudet

Primus Mimer Stove paketet innehåller precis det enklaste av det grundutbud som alla bör ha hemma och som man gärna tar med sig på utflykten. Paketet innehåller själva brännaren som monteras på gasoltuben och sedan två stycken kokkärl i storlekarna 1,7 respektive 2,1 liter.

Sedan finns där också en enklare stekpanna och även en griptång för att hantera de olika varma delarna under matlagningen. Som vanligt när det gäller gasprodukter så ingår inte gasen i paketet och är något som du själv måste köpa till.

Gasoltuben finns oftast att köpa till i samma butik och brukar finnas i två olika storlekar. En på 450 g och sen även en lättare 230 g. Låt inte storleken lura dig, även den minsta gasolbehållaren håller länge. Priset för dessa gasolbehållare brukar ligga kring 50 kr för den lilla och sedan kring 80 kr för den stora.

Primus campingkök med gas

Primus har verkligen gjort ett namn för sig när det gäller gasolkök för friluftslivet och nästan alla deras kök har fått toppbetyg i olika test. För många personer är det ofta Primus som är det bästa valet av flera anledningar. En stor anledning till att folk väljer Primus är att deras produkter är väldigt säkra att använda och säkerheten är extra viktig då det gäller gas.

En annan stor fördel med gasolkök i stället för spritkök är att gasolen värmer upp betydligt snabbare än t.ex. T-röd. Skillnaden är enorm och de flesta gasolkök får 1 liter vatten att koka på bara 3 minuter och bränslet tar inte slut lika fort som spritkök.

Mer om vilka fördelar som finns med gaskök tar vi upp lite längre ner på sidan i en lite mer djupgående artikel / köpguide.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Primus Mimer Stove Kit gasolkök

 • Perfekt grundkit för matlagning ute i naturen
 • Brännaren har ordentliga kärlstöd som även skyddar emot vinden
 • Två stycken kokkärl på 1,7 l och 2,1 l
 • Stekpanna / lock och även en ordentlig griptång
 • Brännaren kan värma upp 1 liter vatten på bara 3 minuter
 • Räknas som ett 3-säsongs friluftskök d.v.s. vår, sommar och höst
 • Lagom till 1-3 personer

BioLite CampStove 2 - Använd ved från naturen

Särskilt rekommenderad
BioLite CampStove 2 bild 1
ButikPris
:-Besök
1421:-Besök
1421:-Besök
1421:-Besök
1421:-Besök
1595:-Besök
 • 4.2 av 5 stjärnor när Thebrokebackpacker testa BioLite CampStone 2021
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 800 kundomdömen
 • 4,2 av 5 hos bland annat svenska Outnorth efter 19 kundrecensioner

BioLite CampStove 2 är ett ganska unikt friluftskök som kanske tilltalar de som är ute i naturen under en längre period eller för de som vill ha ett backup kök ifall elen skulle gå. Det bästa med detta campingkök? Är att du kan elda med naturligt material som mindre ved eller kvistar. Ut kommer både värme för matlagning, men också elektricitet för att t.ex. ladda mobilen.

När vi läser oberoende test av BioLite CampStove så är det tydligt att modellen är omtyckt. Däremot är det inte ett friluftskök för alla typer av äventyr. Som Thebrokebackpacker skriver så är BioLite en fantastisk produkt i områden där det är torrt om du inte är begränsad av vikt eller kan dela upp utrustningen på flera personer.

Ett överlevnadskök för hemmet och på fjällvandringen

I tider då MSB/staten rekommenderar att vi ska kunna överleva själva under en hel vecka utan någon hjälp så passar denna typ av friluftskök perfekt både hemma och på vandringen. BioLite CampStove 2 har ett inbyggt batteri som laddas när det eldas med en kapacitet på 2600 mAh.

Batterikapaciteten motsvarar ungefär en fulladdning till en iPhone eller en Samsung mobil och fungerar helt enkelt som en vanlig powerbank. Du skulle kunna ladda mobilen och det inbyggda powerbanken medans du tillagar maten, då har du två fulladdade batterier. Hur pass mycket lagrad elektricitet du har i ditt kök syns på de LED-lampor som finns på framsidan.

En annan väldigt smart funktion är den elektriska fläkt som tillför syre till elden, som i sin tur får upp temperaturen i elden så att mindre rök bildas. Fläktens rotationshastighet / inställning går även att se på de LED-lampor som finns framtill.

Likt bäst i test vinnaren och även andra gasolkök så värmer detta friluftskök upp en liter vatten väldigt snabbt, på bara 4,5 minut så har du kokande vatten.

Får aldrig slut på bränsle

Detta friluftskök kanske inte passar vem som helst då det ändå är ganska omständligt att behöva leta ved ute i naturen när man bara är ute på en liten friluftsrunda. Men för de som är ute i naturen under längre perioder eller för de som vill ha ett överlevnadskök så är detta det ultimata köket så det finns oändligt med bränsle.

Ska du vandra ute i naturen 1-2 veckor så blir det ganska klumpigt att bära med gasolbehållare som ska räcka hela vandringen. Friluftsköket kanske ser klumpigt och tungt ut, men faktum är att köket endast väger 935 gram. När köket är hoppackat så mäter det 20,1 x 12,7 cm.

BioLite CampStove 2 blir vårt val av bästa friluftskök för längre vandringar. Ett friluftskök med USB-laddning är ju något som vi alla vill ha med när vi ger oss ut på äventyret.

 • Ett friluftskök med gratis och oändligt med bränsle
 • Genererar elektricitet som laddar det inbyggda batteriet på 2600 mAh och även de prylar som är inkopplade via USB / microUSB
 • En så kallad Flexlight ingår som kan avge 100 lumen. Lampan har också en dimmer
 • Vikt på 935 gram
 • Storlek ihoppackad 201 x 127 mm
 • Förvaringspåse
 • Paket fire starters
 • USB-kabel
 • Instruktionsbok

Jetboil Zip Cooking System - Väldigt populär

Särskilt rekommenderad
Jetboil Zip Cooking System bild 1Jetboil Zip Cooking System bild 2
ButikPris
:-Besök
1144:-Besök
1144:-Besök
 • 4,8 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 1500 kunder testat gasköket

Jetboil Zip Cooking System är utan tvekan en av marknadens bästa vattenkokare för utomhusäventyret. Bara på Amazon har gasköket ett samlat kundomdöme på 4,8 av 5 stjärnor efter över 1500 kundrecensioner.

Snabb vattenkokare för 1 eller 2 personer

För någon som vill kunna koka vatten snabbt för antingen dryck eller mat så är Jetboil Zip Cooking System det bästa på marknaden. På bara 2,5 minut så har du 0,5 liter vatten redo för antingen dryck eller frystorkad mat.

Jetboil Zip Cooking System har mycket att erbjuda dig som letar efter något enkelt och som inte tar någon plats i ryggsäcken. Däremot är modellen endast avsedd att användas för 1 person eller möjligtvis 2 personer om man verkligen vill.

Som vi tidigare har skrivit i vårt test så lämpar sig denna modell bäst till att koka vatten som sedan kan användas till dryck eller frystorkad mat. Vill du däremot steka så är det inte rekommenderat även om det skulle kunna fungera. Men då finns där faktiskt bättre alternativ.

Jetboil Zip gaskök har heller inga andra lägen än just på och av. Det förenklar modellen och håller vikt samt storleken nere. Det är också därför som modellen har blivit så pass populär som den är idag.

Modellen drivs med deras egna JetPower Can och räcker till 12 liter vatten per 100g bränsle. Vilket gör att gasköket passar både långa som korta vandringar.

 • Väldigt låg vikt på 340 gram (utan gas)
 • 0,8 liter med isolering
 • Modellen har också bottenskydd som kan användas som både skål och mått
 • Behållaren har både hällpip och sil
 • Bränslestabilisator ingår
 • Kompatibel med andra tillbehör som kaffepress, hängningsats, pottstöd, skillet med mera

Trangia 25-3 UL med gasolbrännare - Ultralätt friluftskök

Trangia 25-3 UL med gasolbrännare bild 1
ButikPris
934:-Besök
1095:-Besök
 • 4,4 av 5 hos brittiska Amazon efter 35 kundrecensioner

Trangia är kanske det mest kända märket i Sverige och världen när det gäller förstklassiga spritkök i lättvikts metall. Trangia är framförallt kända för sina fantastiska spritkök som har var enormt populära så länge de flesta av oss kan minnas, men på senare år har även Trangiakök kommit med gasolbrännare.

Om du inte redan har ett gammalt Trangia campingkök liggandes så finns detta fantastiska set att köpa som är tillverkat av ett ultralätt material. Om du redan har ett Trangiaspritkök liggandes så finns möjligheten till att konvertera din gamla spritbrännare till gasol. Mer om detta lite längre ner.

Trangiakök med gasolbrännare

Även Trangia har börjat få upp ögonen med alla de fördelar som finns med gas och har också börjat sälja kompletta friluftskök med gasbrännare. Om du har ett gammalt kök liggandes så kan det ändå vara dags att uppgradera till Trangias nya ultralight-paket. Viktskillanden mellan de gamla spritköken från Trangia och detta nya ultralätta är setet är ganska så stor.

Likt bäst i test vinnaren ingår det två stycken kokkärl (kittlar) där den ena är på 1,75 l, medans den andra är på 1,5 liter. Sedan ingår det även två ordentligt vindskydd som skyddar emot vinden och på detta så finns det även en stekpanna. Stekpannan har så kallad non-stick beläggning och används också som lock när det är dags att koka upp vatten eller liknande. Transportrem och grepptång ingår också.

Trangia gasbrännare

I detta Trangiakök så medföljer där ingen spritbrännare för t.ex. T-röd, utan istället så medföljer det en gasbrännare. Denna gasbrännare passar nästan alla de gasoltuber som finns att köpa och den passar även konkurrenten Primus gasbehållare som är de vanligaste i butikerna. Så länge gasbehållaren följer standarden EN417 så passar det.

Även om spritbrännare har sina nackdelar så rekommenderar vi att man köper till en spritbrännare att ha hemma när gasen har tagit slut. I vår värld så är det bäst att ha båda två ifall det blir nödläge, spritbrännaren är också billig.

Gasolbehållaren finns att köpa i samma butik som säljer köken och finns i två olika storlekar, en mindre och en större. Priset för dessa gasbehållare ligger kring 50-80 kronor beroende på storlek.

För dig som redan har ett befintligt Trangiakök kan istället kompletta ditt spritkök med en gasbrännare. Se hur du gör detta lite längre ner i detta test.

Specifikationer för Trangia 25-3 UL (Ultralight) gaskök

 • Trangiakök tillverkat i ultralätt metall
 • Medföljer en gasbrännare som passar de flesta gasbehållare från t.ex. Primus och anda märken
 • 2 st kokkärl, ett på 1,75 l och 1,5 l
 • 1 st stekpanna med non-stick beläggning och som också fungerar som lock till kokkärlen
 • Ordentlig grund i form av två stycken vindskydd för brännaren
 • Transportrem och grepptång ingår

Primus Express Stove Set - Lätt och litet stormkök

Primus Express Stove Set bild 1
ButikPris
1195:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från användare som testat friluftsköket

Primus Express Stove är ett litet och populärt stormkök att ha med sig på kortare vandringar eller utflykten. Modellen har bland annat fått toppbetyg från vanliga användare som har hunnit testa stormköket och hos svenska butiker så ligger betyget närmare 5 av 5 stjärnor.

Litet och lätt stormkök för friluftsäventyret

Primus Express Stove Set har allt som ett riktigt stormkök ska erbjuda d.v.s. tillräckligt med vindskydd för att klara av även de värsta dagarna. Nu är detta ett ganska enkelt stormkök med endast en kastrull men det innebär också lägre vikt och packvolym på vandringen. Du kan trots allt göra det mesta i en kastrull på 1 liter.

Det är också värt att nämna att kastrullen är behandlad med en non-stick beläggning och att där finns en matskål av BPA-fri plast. När det gäller vindskyddet så är det smidigt på så sätt att det snäpps fast med ett par starka magneter.

Vikten då? Primus gasköket är utan tvekan en av marknadens lättaste modeller och väger endast 449 gram. Packmåttet på 15 x 10 cm gör också detta till en av de minsta vi har hittat i den här kategorin. En sak vi gillar extra mycket är förmågan att kunna packa ned en 100 gram gasbehållare direkt i kastrullen.

När det gäller uppvärmningstid av 1 liter vatten så tar det inte längre än 2,5 minut vilket är en effektivitet på 80%. Detta innebär också att du inte behöver bära med dig speciellt mycket gas för att täcka äventyret. En gasbehållare på 100 gram ska räcka för 5 dagars matlagning (36 minuter totalt). Med den större gasbehållaren på 230 gram så blir brinntiden istället 85 min.

 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat modellen
 • Väldigt låg vikt på 449 gram
 • Extremt liten packvolym på 15 x 10 cm med en 100 gram gasbehållare
 • Smidigt vindskydd som fästs med starka magneter
 • Kokar 1 liter vatten strax över 2,5 minuter
 • En liten BPA-fri matskål medföljer

Trangia Gas Burner - Komplettera ditt befintliga Trangiakök

Trangia Gas Burner bild 1
ButikPris
475:-Besök
475:-Besök
595:-Besök
 • Toppbetyg bland kundrecensioner

Det finns ganska många av oss som redan har ett gammalt Trangia spritkök liggandes i gömmorna och dessa spritkök går att förnya genom att byta brännare. Det är allmänt känt att dessa friluftskök håller en livstid och det är inte alls ovanligt att vi ser att de går i arv.

De gamla Trangiaköken fungerar minst lika bra att använda idag som de nya och det är egentligen bara aktuellt att förnya om du har som mål att vandra långt. De nya ultralight modellerna är nämligen betydligt lättare att bära runt än de gamla, men om du ska bara gå 2-3 km på din skogsrunda så fungerar de gamla köken bra.

Men de flesta av oss idag föredrar gasolbrännare och det är också den typen av brännare som de flesta vill använda idag på grund av flera skäl. Trangia har äntligen börjat sälja gasbrännare som kan ersätta spritbrännaren du redan har till ditt spritkök och med en ny gasbrännare samt gasbehållare så har du plötsligt ett gasolkök.

Gasolbrännaren ska passa alla spritkök från Trangia förutom modellerna Minitrangia, Trangia Triangel och häll. Har du någon av dessa modeller så kommer det krävas att du köper ett nytt gasolkök inklusive gasolbrännare.

 • Billigt sätt att konvertera över till gas
 • Kombinera både gas och sprit beroende på hur din utflykt kommer se ut
 • Fungerar även till lite äldre Trangia kök
 • Bästa alternativet för att väcka nytt liv i ditt gamla Trangia stormkök

Köpguide – Så väljer du bästa gaskök efter ändamål

I vår korta köpguide av stormkök/friluftskök hittar du lite kort information om vad du bör tänka på när du väljer stormkök. Det finns trots allt lite olika användningsområden och när de lämpar sig bäst.

På korta utflykter så kanske det inte spelar någon större roll vilket alternativ du väljer men på längre vandringar så har det större betydelse. Vid längre vandringar på fjället så är större stormkök inte direkt aktuellt då packningen är mer begränsad.

Laga mat på stormkök är en form av avkoppling på utflykten och även om vanliga gaskök är okej så finns det andra alternativ som t.ex. vedkök. Gillar du doften och känslan av att elda naturmaterial så är detta ett väldigt bra alternativ.

Vilket friluftskök – Flera modeller att välja mellan

Det finns lite olika campingkök att använda sig av och alla har sina för- samt nackdelar. Det kan vara en bra idé att funderar över hur campingköket kommer användas under vandringen eller utflykten. För de alla flesta personer fungerar ett vanligt klassiskt stormkök men för de som vandrar längre sträckor på fjället eller liknande så begränsas packningen ganska avsevärt. Nedan hittar du de mest vanliga friluftsköken samt vart och när de lämpar sig bäst.

Klassiska stormköket – Trangia stormkök

trangia stormkökDet klassiska stormköket är troligtvis det bästa alternativet för många och denna typ av kök har flera väldigt vanliga användningsområden. Klassiska stormkök lämpar sig bäst till enklare äventyr där vikten av minimal packning inte ligger i fokus. Under korta vandringar och enklare utflykter så lämpar sig denna typ av stormkök. Modellen är relativt kompakt och väger inte heller speciellt mycket.

Denna typ av stormkök är också det vi rekommenderar till personer som vill ha något ifall krisen kommer. Är du intresserad av att införskaffa ett krisberedskapskit så rekommenderar vi ett multifuelkök d.v.s. ett vanligt spritkök. Glöm inte bort att köpa 1-2 liter t-sprit som du kan lagra med ditt spritkök.

Klassiska stormköket finns i ett par olika utföranden som både gaskök och spritkök. De allra flesta föredrar ett stormkök med gas då det har fler fördelar jämfört med modeller som drivs med hjälp av sprit. Lite längre ned på sidan hittar du fördelar och nackdelar med de två alternativen.

Allround friluftskök passar bra till utflykter, korta vandringar, krisberedskap med mera.

Koka vatten eller mat på påse

primus gaskökI princip alla gaskök kan koka både vatten och mat på påse men det finns också särskilda modeller som endast är avsedd till detta. Dessa gaskök lämpar sig bäst till dig som vet vad du kommer äta på vandringen och som värdesätter låg packvikt samt packstorlek.

För längre vandringar är detta definitivt det bästa valet men också till dig som vill kunna ha med något som tar mindre plats i ryggsäcken. Det är inte alls ovanligt att vissa modeller även rymmer själva gasflaskan inne i själva gasköket för att minimera storleken.

Man är däremot något begränsad med storleken och det är inget stormkök som lagar mat till flera personer. Nu finns det såklart lite olika storlekar att köpa men oftast rymmer behållaren inte mer än 0,6 – 0,8 liter för de mindre modellerna. Det finns däremot lite större modeller som tar 1-3 liter för 2-6 personer.

Gasköket passar bäst till dig som värdesätter minimal packning till t.ex. vandringar eller liknande äventyr.

Vedkök – kök som använder bränsle från naturen

bästa vedkökBiolite CampStove är en av få populära modeller på marknaden som är avsedda för att eldas med bränsle direkt från naturen som t.ex. kvistar, kottar med mera. Detta har givetvis flera väldigt stora fördelar för någon som ska hålla sig ute i naturen under en längre tid.

Har du mycket tid på din vandring eller utflykt så är detta något av det mest intressanta på marknaden. För många är det ren mindfulness/terapi att elda med naturmaterial och vistelsen i naturen blir också en bättre upplevelse.

Men tekniken har också både sina fördelar och nackdelar. För det första behöver du inte bära med dig gas eller sprit för att kunna elda och sen finns inte risken att veden tar slut ute i vildmarken. Ett problem är däremot om det regnar och är allmänt blött så kommer du behöva planera ditt eldande. Många som vandrar med denna typ av vedkök försöker oftast plocka lite brännbart material medans de vandrar så att där finns torrt material när väl köket ska tändas.

Största nackdelen med denna typ av friluftskök är tiden det tar att tända upp och speciellt om materialet är fuktigt. Det krävas också lite inlärning och erfarenhet innan vedköket bör följa med på det stora äventyret. Det kan också vara smart att packa ned lite torrt material som du kan använda för att enklare tända brasan.

Vedkök passar bra till både korta och längre utflykter så länge du uppskattar det extra arbete som medföljer. Det är trots allt lite av charmen med denna typ av friluftskök.

 

Varför är gaskök bättre än spritbrännare?

Detta är nog en av de vanligaste frågorna när det gäller val av friluftskök och vi anser egentligen att båda två alternativen är bra, men att de har olika användningsområden. Vi kan börja med att lista fördelar och nackdelar med spritbrännare rent generellt.

Fördelar med spritkök

 • Enkelt att använda och är väldigt billigt
 • Fungerar i alla väderförhållanden, även vid väldigt kalla och våta omständigheter
 • 1 liter T-röd räcker till matlagning en hel vecka för två personer

Nackdelar med spritkök

 • Sotar ner köket fullständigt med svart sot varje gång du använder spritbrännaren. Du måste då tvätta av köket innan du stoppar ner det i ryggsäcken
 • Tar ganska lång tid att värma upp 1 liter vatten, ungefär 10 minuter

Fördelar med gasolbrännare

 • Enkel att använda
 • Väldigt snabb koktid på 3-4 min för 1 liter vatten
 • Sotar inte ned kärlen
 • Fungerar i alla väderförhållanden så länge temperaturen inte faller under -22 grader
 • Lätt att justera lågan

Nackdelar med gasolbrännare

 • Lite dyrare bränsle än T-röd
 • Bränslet tar lite mer plats
 • Måste bara med sig tomma gasflaskor

FAQ – Vanliga frågor om stormkök och campingkök

 1. Hur fungerar ett stormkök?
 2. Hur släcker man ett stormkök?
 3. Vilket stormkök är bäst?
 4. Fungerar gasolbehållarna med olika gasolköksmärken?
 5. Vad gäller vid eldningsförbud med stormkök?

Hur fungerar ett stormkök?

Stormkök fungerar lite olika beroende på vad du köper. Mest vanliga stormköket idag är gasköket som eldas med hjälp av en gasflaska och det är inte svårare än att tända gasen så är du igång.

Hur släcker man ett stormkök?

Nu finns det lite olika stormkök men använder du t.ex. ett stormkök som eldas med t-sprit eller liknande så är det oftast bäst att låda det brinna klart. Oftast tar det inte så lång tid. Andra alternativet är att släcka elden med det lock som oftast sitter på själva spritbrännaren.

Är det ett gaskök du använder så är det bara att stänga av gasen och vandra vidare. Det är också anledningen till varför så många har gått över till att använda gas i stället för att elda med sprit. Det är helt enkelt smidigare på alla sätt.

Vilket stormkök är bäst?

Vi tycker det klassiska Primus eller Trangia stormköket är det bästa alternativet för de allra flesta personer. Det är enkelt, relativt kompakt, låg vikt, tål mycket stryk med mera. Definitivt det alternativ som passar flesta friluftsmänniskor. 

Men givetvis så passar inte detta campingkök alla personer och ändamål. De personer som ger sig ut på långa vandringar föredrar oftast något enklare och som tar upp mindre utrymme i ryggsäcken. Då finns det bättre alternativ som är mer anpassat för detta ändamål.

Fungerar gasolbehållarna med olika gasolköksmärken?

Till största del så passar alla gasolbehållare från t.ex. Primus till Trangia gasolbrännare eller liknande. Anledningen till detta är att nästan alla tillverkare av dessa stormkök / friluftskök följer den standard som har tagits fram. Standarden vi pratar om är EN417 som använder sig av gängade ventiler och nästan alla länder i världen ska följa den standarden.

Vad gäller vid eldningsförbud med stormkök?

Om det är normalt eldningsförbud så påverkas inte stormkök som eldas med sprit eller gas. Du har däremot alltid eget ansvar och måste vara extra försiktig vid dessa förhållanden. De kan däremot införa skärpt eldningsförbud vilket även inkluderar stormkök då det är öppen låga.

Källor

 • Thebrokebackpacker – Chris Lininger har testat Biolite CampStove 2 under 2021 som är en av få friluftskök som både kan elda med pinnar och ladda mobilen genom USB. Modellen fick toppbetyg med 4,2 av 5 stjärnor då den tillhandahåller egenskaper och funktioner som annars saknas helt ute i vildmarken. Chris påpekar däremot att BioLite inte är för alla situationer. Läs hela testet här.
 • Hikingisgood – Michal har testat en rad olika friluftsprylar och under 2018 fick klassiska Primus Mimer Stove testas under en veckas tur i Scottland. Resultatet blev inte perfekt då modellen kändes något stor och tung. Men den uppfattades som väldigt stadig, säker och pålitlig. Primus friluftskök fick ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor med motiveringen att köket troligtvis passar till dig som inte räknar gram innan vandringen. Läs hela testet här.
 • OutdoorGearLab – Det finns väldigt få testsidor som ständigt testar nya friluftsprylar så bra som OutdoorGearLab. När det gäller friluftskök så har de bland annat testat Primus klassiska gaskök. Fördelarna var bland annat priset, perfekt för smidig matlagning, klarar av större kokkärl. En av nackdelarna som nämndes var bland annat vikten som flera test har påpekat. Är vikten en stor prioritet så finns det bättre alternativ ute på marknaden. Primus gaskök fick 4 av 5 stjärnor. Här hittar du hela testet.