Friluftskök Bäst i test – Köpguide för camping- & friluftskök

friluftskök gasolkök - bäst i test

Det är något alldeles speciellt att tillaga sin mat ute i naturen och sedan avnjuta maten i den friska luften. Många gånger så smakar maten helt annorlunda ute i naturen än om du bara skulle äta det hemma. Konstigt nog så smakar det alltid bättre utomhus av någon anledning.

Ett bra friluftskök ska vara lätt att ta med sig och det ska även vara lätt att använda. Helst bör gaskök / spritkök också vara snabbt att komma igång med och då finns det ett par olika värmekällor att välja mellan. De vanligaste friluftsköken använder vanlig sprit d.v.s. t-röd eller liknande, men på senare år har gasol tagit över marknaden då det är smidigare.

För de som verkligen är inbitna friluftsmänniskor som vandrar över flera dagar så finns det även campingugnar där man använder småved eller kvistar som bränsle. Dessa robusta friluftskök kan i vissa fall också generera elektricitet så att du kan ladda mobilen eller liknande utrustning via USB.

Vi har gått igenom hela det enorma utbudet av friluftskök på marknaden och har sedan rangordnat dessa kök efter popularitet, men också efter kundrecensioner och oberoende test av friluftskök.

Senast uppdaterad Maj 2020

Primus Mimer Stove allround gaskök – Bäst i test

Primus allround friluftskök med gas bäst i test

ButikPris
599:-Besök
599:-Besök
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 170 kundrecensioner.

Primus är kanske det märke som de flesta känner till idag när det gäller campingkök med gas och det är också med gasolköken som Primus blev riktigt stora. När det gäller gasolkök som Primus erbjuder så finns det stora fördelar jämfört med vanliga stormkök som använder t.ex. T-röd som värmekälla. Vi skulle nog vilja hävda att spritköken är på väg att försvinna lite då gasolen är så mycket smidigare.

Primus gasolkök – Bästa grundutbudet

Primus Mimer Stove paketet innehåller precis det enklaste av det grundutbud som alla bör ha hemma och som man gärna tar med sig på utflykten. Paketet innehåller själva brännaren som monteras på gasoltuben och sedan två stycken kokkärl i storlekarna 1,7 respektive 2,1 liter.

Sedan finns där också en enklare stekpanna och även en griptång för att hantera de olika varma delarna under matlagningen. Som vanligt när det gäller gasprodukter så ingår inte gasen i paketet och är något som du själv måste köpa till.

Gasoltuben finns oftast att köpa till i samma butik och brukar finnas i två olika storlekar, en på 450 g och sen även en lättare 230 g. Låt inte storleken lura dig, även den minsta gasolbehållaren håller väldigt länge. Priset för dessa gasolbehållare brukar ligga kring 50 kr för den lilla och sedan kring 80 kr för den stora.

Primus campingkök med gas

Primus har verkligen gjort ett namn för sig när det gäller gasolkök för friluftslivet och nästan alla deras kök har fått toppbetyg i olika test. För många personer är det ofta Primus som är det bästa valet av flera anledningar. En stor anledning till att folk väljer Primus är att deras produkter är väldigt säkra att använda och säkerheten är extra viktig då det gäller gas.

En annan stor fördel med gasolkök i stället för spritkök är att gasolen värmer upp betydligt snabbare än t.ex. T-röd. Skillnaden är enorm och de flesta gasolkök får 1 liter vatten att koka på bara 3 minuter och bränslet tar inte slut lika fort som spritkök.

Mer om vilka fördelar som finns med gaskök tar vi upp lite längre ner på sidan i en lite mer djupgående artikel / köpguide.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Primus Mimer Stove Kit gasolkök

 • Perfekt grundkit för matlagning ute i naturen.
 • Brännaren har ordentliga kärlstöd som även skyddar emot vinden.
 • Två stycken kokkärl på 1,7 l och 2,1 l.
 • Stekpanna / lock och även en ordentlig griptång.
 • Brännaren kan värma upp 1 liter vatten på bara 3 minuter.
 • Räknas som ett 3-säsongs friluftskök d.v.s. vår, sommar och höst.
 • Lagom till 1-3 personer.

BioLite CampStove 2 – Använd ved från naturen och ladda mobilen

BioLite CampStove 2 ladda mobilen

ButikPris
1595:-Besök
1600:-Besök
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 800 kundomdömen
 • 4,2 av 5 hos bland annat svenska Outnorth efter 19 kundrecensioner

BioLite CampStove 2 är ett ganska unikt friluftskök som kanske tilltalar de som är ute i naturen under en längre period eller för de som vill ha ett backup kök ifall elen skulle gå. Det bästa med detta campingkök? Är att du kan elda med naturligt material som mindre ved eller kvistar. Ut kommer både värme för matlagning, men också elektricitet för att t.ex. ladda mobilen.

Ett överlevnadskök för hemmet och på fjällvandringen

I tider då MSB/staten rekommenderar att vi ska kunna överleva själva under en hel vecka utan någon hjälp så passar denna typ av friluftskök perfekt både hemma och på vandringen. BioLite CampStove 2 har ett inbyggt batteri som laddas när det eldas med en kapacitet på 2600 mAh.

Batterikapaciteten motsvarar ungefär en fulladdning till en iPhone eller en Samsung mobil och fungerar helt enkelt som en vanlig powerbank. Du skulle kunna ladda mobilen och det inbyggda powerbanken medans du tillagar maten, då har du två fulladdade batterier. Hur pass mycket lagrad elektricitet du har i ditt kök syns på de LED-lampor som finns på framsidan.

En annan väldigt smart funktion är den elektriska fläkt som tillför syre till elden, som i sin tur får upp temperaturen i elden så att mindre rök bildas. Fläktens rotationshastighet / inställning går även att se på de LED-lampor som finns framtill.

Likt bäst i test vinnaren och även andra gasolkök så värmer detta kfriluftskök upp en liter vatten väldigt snabbt, på bara 4,5 minut så har du kokande vatten.

Får aldrig slut på bränsle

Detta friluftskök kanske inte passar vem som helst då det ändå är ganska omständligt att behöva leta ved ute i naturen när man bara är ute på en liten friluftsrunda. Men för de som är ute i naturen under längre perioder eller för de som vill ha ett överlevnadskök så är detta det ultimata köket så det finns oändligt med bränsle.

Ska du vandra ute i naturen 1-2 veckor så blir det ganska klumpigt att bära med gasolbehållare som ska räcka hela vandringen. Friluftsköket kanske ser klumpigt och tungt ut, men faktum är att köket endast väger 935 gram. När köket är hoppackat så mäter det 20,1 x 12,7 cm.

BioLite CampStove 2 blir vårt val av bästa friluftskök för längre vandringar. Ett friluftskök med USB-laddning är ju något som vi alla vill ha med när vi ger oss ut på äventyret.

Produktfilm

Specifikationer & fördelar med testvinnaren BioLite CampStove 2

 • Ett friluftskök med gratis och oändligt med bränsle.
 • Genererar elektricitet som laddar det inbyggda batteriet på 2600 mAh och även de prylar som är inkopplade via USB / microUSB.
 • En så kallad Flexlight ingår som kan avge 100 lumen. Lampan har också en dimmer.
 • Vikt på 935 gram.
 • Storlek ihoppackad 201 x 127 mm.
 • Förvaringspåse.
 • Paket fire starters.
 • USB-kabel.
 • Instruktionsbok.

Trangia 25-3 UL med gasolbrännare – Ultralätt friluftskök

Trangia Set med gasbrännare

ButikPris
1095:-Besök
1199:-Besök
 • 4,4 av 5 hos brittiska Amazon efter 35 kundrecensioner.

Trangia är kanske det mest kända märket i Sverige och världen när det gäller förstklassiga spritkök i lättvikts metall. Trangia är framförallt kända för sina fantastiska spritkök som har var enormt populära så länge de flesta av oss kan minnas, men på senare år har även Trangiakök kommit med gasolbrännare.

Om du inte redan har ett gammalt Trangia campingkök liggandes så finns detta fantastiska set att köpa som är tillverkat av ett ultralätt material. Om du redan har ett Trangiaspritkök liggandes så finns möjligheten till att konvertera din gamla spritbrännare till gasol. Mer om detta lite längre ner.

Trangiakök med gasolbrännare

Även Trangia har börjat få upp ögonen med alla de fördelar som finns med gas och har också börjat sälja kompletta friluftskök med gasbrännare. Om du har ett gammalt kök liggandes så kan det ändå vara dags att uppgradera till Trangias nya ultralight-paket. Viktskillanden mellan de gamla spritköken från Trangia och detta nya ultralätta är setet är ganska så stor.

Likt bäst i test vinnaren ingår det två stycken kokkärl (kittlar) där den ena är på 1,75 l, medans den andra är på 1,5 liter. Sedan ingår det även två ordentligt vindskydd som skyddar emot vinden och på detta så finns det även en stekpanna. Stekpannan har så kallad non-stick beläggning och används också som lock när det är dags att koka upp vatten eller liknande. Transportrem och grepptång ingår också.

Trangia gasbrännare

I detta Trangiakök så medföljer där ingen spritbrännare för t.ex. T-röd, utan istället så medföljer det en gasbrännare. Denna gasbrännare passar nästan alla de gasoltuber som finns att köpa och den passar även konkurrenten Primus gasbehållare som är de vanligaste i butikerna. Så länge gasbehållaren följer standarden EN417 så passar det.

Även om spritbrännare har sina nackdelar så rekommenderar vi att man köper till en spritbrännare att ha hemma när gasen har tagit slut. I vår värld så är det bäst att ha båda två ifall det blir nödläge, spritbrännaren är också billig.

Gasolbehållaren finns att köpa i samma butik som säljer köken och finns i två olika storlekar, en mindre och en större. Priset för dessa gasbehållare ligger kring 50-80 kronor beroende på storlek.

För dig som redan har ett befintligt Trangiakök kan istället kompletta ditt spritkök med en gasbrännare. Se hur du gör detta lite längre ner i detta test.

Specifikationer för Trangia 25-3 UL (Ultralight) gaskök

 • Trangiakök tillverkat i ultralätt metall.
 • Medföljer en gasbrännare som passar de flesta gasbehållare från t.ex. Primus och anda märken.
 • 2 st kokkärl, ett på 1,75 l och 1,5 l.
 • 1 st stekpanna med non-stick beläggning och som också fungerar som lock till kokkärlen.
 • Ordentlig grund i form av två stycken vindskydd för brännaren.
 • Transportrem och grepptång ingår.

Primus Express Stove Set – Lätt och litet stormkök

Primus Express Stove Set Gas bild 1
ButikPris
1195:-Besök
1199:-Besök
1199:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från användare som testat friluftsköket

Primus Express Stove är ett litet och populärt stormkök att ha med sig på kortare vandringar eller utflykten. Modellen har bland annat fått toppbetyg från vanliga användare som har hunnit testa stormköket och hos svenska butiker så ligger betyget närmare 5 av 5 stjärnor.

Litet och lätt stormkök för friluftsäventyret

Primus Express Stove Set har allt som ett riktigt stormkök ska erbjuda d.v.s. tillräckligt med vindskydd för att klara av även de värsta dagarna. Nu är detta ett ganska enkelt stormkök med endast en kastrull men det innebär också lägre vikt och packvolym på vandringen. Du kan trots allt göra det mesta i en kastrull på 1 liter.

Det är också värt att nämna att kastrullen är behandlad med en non-stick beläggning och att där finns en matskål av BPA-fri plast. När det gäller vindskyddet så är det smidigt på så sätt att det snäpps fast med ett par starka magneter.

Vikten då? Primus gasköket är utan tvekan en av marknadens lättaste modeller och väger endast 449 gram. Packmåttet på 15 x 10 cm gör också detta till en av de minsta vi har hittat i den här kategorin. En sak vi gillar extra mycket är förmågan att kunna packa ned en 100 gram gasbehållare direkt i kastrullen.

När det gäller uppvärmningstid av 1 liter vatten så tar det inte längre än 2,5 minut vilket är en effektivitet på 80%. Detta innebär också att du inte behöver bära med dig speciellt mycket gas för att täcka äventyret. En gasbehållare på 100 gram ska räcka för 5 dagars matlagning (36 minuter totalt). Med den större gasbehållaren på 230 gram så blir brinntiden istället 85 min.

 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat modellen
 • Väldigt låg vikt på 449 gram
 • Extremt liten packvolym på 15 x 10 cm med en 100 gram gasbehållare
 • Smidigt vindskydd som fästs med starka magneter
 • Kokar 1 liter vatten strax över 2,5 minuter
 • En liten BPA-fri matskål medföljer

Komplettera ditt befintliga Trangiakök med en gasbrännare

Komplettera ditt trangia spritkök med en gasbrännare

ButikPris
595:-Besök
649:-Besök
649:-Besök
 • Toppbetyg bland kundrecensioner.

Det finns ganska många av oss som redan har ett gammalt Trangia spritkök liggandes i gömmorna och dessa spritkök går att förnya genom att byta brännare. Det är allmänt känt att dessa friluftskök håller en livstid och det är inte alls ovanligt att vi ser att de går i arv.

De gamla Trangiaköken fungerar minst lika bra att använda idag som de nya och det är egentligen bara aktuellt att förnya om du har som mål att vandra långt. De nya ultralight modellerna är nämligen betydligt lättare att bära runt än de gamla, men om du ska bara gå 2-3 km på din skogsrunda så fungerar de gamla köken bra.

Men de flesta av oss idag föredrar gasolbrännare och det är också den typen av brännare som de flesta vill använda idag på grund av flera skäl. Trangia har äntligen börjat sälja gasbrännare som kan ersätta spritbrännaren du redan har till ditt spritkök och med en ny gasbrännare samt gasbehållare så har du plötsligt ett gasolkök.

Gasolbrännaren ska passa alla spritkök från Trangia förutom modellerna Minitrangia, Trangia Triangel och häll. Har du någon av dessa modeller så kommer det krävas att du köper ett nytt gasolkök inklusive gasolbrännare.


Vanliga frågor campingkök / friluftskök

Varför är gasolbrännare bättre än spritbrännare?

Detta är nog en av de vanligaste frågorna när det gäller val av friluftskök och vi anser egentligen att båda två alternativen är bra, men att de har olika användningsområden. Vi kan börja med att lista fördelar och nackdelar med spritbrännare rent generellt.

Fördelar med spritbrännare
 • Enkelt att använda och är väldigt billigt.
 • Fungerar i alla väderförhållanden, även vid väldigt kalla omständigheter.
 • 1 liter T-röd räcker till matlagning en hel vecka för två personer.
Nackdelar med spritbrännare
 • Sotar ner köket fullständigt med svart sot varje gång du använder spritbrännaren. Du måste då tvätta av köket innan du stoppar ner det i ryggsäcken.
 • Tar ganska lång tid att värma upp 1 liter vatten, ungefär 10 minuter.
Fördelar med gasolbrännare
 • Enkel att använda.
 • Väldigt snabb koktid på 3-4 min för 1 liter vatten.
 • Sotar inte ner överhuvudtaget.
 • Fungerar i alla väderförhållanden så länge temperaturen inte faller under -22 grader.
Nackdelar med gasolbrännare
 • Lite dyrare bränsle än T-röd.
 • Bränslet tar lite mer plats.

Fungerar gasolbehållarna med olika gasolköksmärken?

Till största del så passar alla gasolbehållare från t.ex. Primus till Trangia gasolbrännare eller liknande. Anledningen till detta är att nästan alla tillverkare av dessa stormkök / friluftskök följer den standard som har tagits fram. Standarden vi pratar om är EN417 som använder sig av gängade ventiler och nästan alla länder i världen ska följa den standarden.