kan man använda air fryer utan olja

Fritera utan olja med airfryer

Älskar du också friterad mat, men tycker att det verkar krångligt eller onyttigt att laga den hemma? Då kan en varmluftsfritös, eller en så kallad airfryer vara alternativet för dig. Med en varmluftsfritös minskar du radikalt mängden matfett du behöver vid tillagning och även i den mat du sedan äter. Men kan man verkligen använda airfryer utan olja?


Airfryer använder sig inte av särskilt mycket olja vid fritering, vilket både sparar pengar och fett vid tillagningen. Du behöver dessutom inte bry dig om besväret med att byta gammal olja eller oroa dig för att bränna dig på den heta oljan vid fritering.

Varmluftsfritös eller airfryer som det oftast kallas för behöver egentligen ingen olja för att fungera. Men oftast när man prata om att fritera utan olja så handlar det om att inte använda litervis med frityrolja som med traditionella fritöser. Men lite olja (1-2 matskedar) krävs för att få smaken av friterat om du ska göra pommes eller liknande.

Men airfryer kan också tillaga mat helt utan olja och då fungerar den som en helt vanlig varmluftsugn fast lite snabbare.

Airfryer – Vad kan man ”fritera” utan olja?

airfryer fritera kött utan olja

Det finns ganska många saker du kan tillaga i en airfryer utan någon som helst olja. Även om lite olja kan höja smaken på t.ex. pommes så är det inte en nödvändighet för att det ska blir gott. Nedanför listar vi några saker du kan tillaga i en airfryer helt utan olja.

Ugnsrostade pommes utan olja

Detta är en riktig klassiker för de som inte har tillgång till en fritös. Antingen väljer du är skära egna pommes eller så köper du frysta pommes. Ugnsrostade pommes fungerar att göra i både varmluftsugn eller airfryer.

Rostade grönsaker utan olja

Även om olja gör mycket för smak och konsistens så är rostade grönsaker utan olja både nyttigt och gott. Om du vill kan du alltid försöka byta ut oljan till andra smaksättare som t.ex. timjan eller rosmarin som extra smakförstärkare. Eller varför inte testa lite vegeta?

Grillat kött utan tillsatt olja

Airfryer kan också grilla kött då det innehåller eget fett. Ju fetare kött, desto bättre grillsmak blir det. Några bra alternativ är entrecote, biffstek, korv och fläskkotletter. Glöm inte bort att testa göra bacon i airfryer för resultatet blir helt magiskt.

Bakning

När det gäller bakning så fungerar airfryer över förväntan och det finns nästan oändligt med recept på nätet. Några exempel är kladdkaka, scones, sockerkaka, frallor, bröd, fattiga riddare med mera. Det är som sagt bara fantasin som sätter stopp.

Hur fungerar en varmluftsfritös?

En varmluftsfritös fungerar ungefär som en varmluftsugn, med den skillnaden att varmluftsfritösen är betydligt snabbare och effektivare och därmed ger ett bättre och mer friterat resultat. Airfryern, eller varmluftsfritösen, använder sig av varm luft i stället för olja när den friterar maten, vilket ger en krispig yta utan eventuellt överskottsfett från oljan.

Eftersom en airfryer inte använder sig av den mängd olja som en traditionell fritös gör, är den också betydligt enklare att rengöra mellan användningarna. Du slipper dessutom irriterande os i köket, och kan samtidigt njuta av härligt krispig och friterad mat.

Det faktum att en varmluftsfritös använder sig av mestadels luft i stället för olja gör också att du sparar pengar som du annars skulle lagt på ren och ny olja till din fritös med jämna mellanrum.

I varmluftsfritösen cirkulerar varm luft runt kring maten du friterar och skapar ett friterat resultat, utan överflödigt fett som du kanske vill undvika. Det finns en uppsjö airfryers på marknaden idag, med olika finesser och funktioner, men gemensamt för dem alla är helt enkelt att du slipper upp till 90 % av fettet från oljan i en traditionell fritös.

Tänk på att du själv kan välja om du använder din airfryer helt utan olja eller upp till ungefär en matsked, beroende på vilket resultat du vill ha.

Hur väljer jag varmluftsfritös?

Hur väljer jag varmluftsfritös

När du ska skaffa en varmluftsfritös så ska du framför allt fundera på vad du ska använda den till, och hur mycket du ska använda den. Om du vill ha en fritös som ska klara av att tillaga större mängder mat till hela familjen så bör du välja en fritös med mer utrymme så att hela familjen kan njuta av nyfriterad, varm mat samtidigt.

Det finns också en del andra funktioner i varmluftsfritöser som kan vara intressanta, beroende på hur man vill använda den. Det finns modeller som även kan användas för bakning och modeller som endast har diskmaskinssäkra delar.

Det finns till och med modeller som kan dra ut överflödigt fett ur maten, för att på så sätt göra den ännu nyttigare. Det är viktigt att du väljer en tillräckligt stor fritös från början, så att du inte upptäcker att du inte får plats med allt du skulle vilja fritera. Då är risken stor att det blir alldeles för omständligt att använda fritösen, och att den då förpassas längst in i kastrullskåpet, tillsammans med bortglömda juicepressar och äggkokare.

Skaffar du däremot en som är tillräckligt stor för att både grilla, baka och fritera så är den flexibel nog för att vara till verklig användning i köket. Läs vår köpguide som listar airfryers som är bäst i test.

Vad kan jag laga i en varmluftsfritös?

Baka i en air fryer

Eftersom du själv kan anpassa mängden fett du använder i din varmluftsfritös så kan du ofta använda den både som fritös och som något som liknar en varmluftsugn. Det finns därför knappt några gränser för vad du kan tillaga i en airfryer, så länge det finns plats förstås.

I de flesta modeller kan du till och med grilla, till exempel fisk och kött. När du friterar kan du själv välja om du vill att din mat ska vara panerad eller doppad i frityrsmet eller inte. Här kommer några tips på saker som blir lite extra goda om de tillagas i varmluftsfritösen:

 • Pommes frites
 • Kyckling
 • Fisk
 • Bröd
 • Kakor
 • Churros
 • Bläckfiskringar
 • Räkor
 • Grönsaker
 • Chips
 • Falafel
 • Munkar

Kort sagt är det få saker du inte kan tillaga i en varmluftsfritös eller airfryer, så länge det finns utrymme i korgen. Har du en tillräckligt snabb och effektiv airfryer kan du skapa en hel måltid på kort tid och med ett resultat som är betydligt mer hälsosamt för både dig själv, din plånbok och för miljön än en traditionell oljefritös.