Fritös Bäst i test – Bästa fritöserna på marknaden

Vi hjälper dig att hitta den bästa fritösen

I detta test så sammanställer vi alla de bästa fritöserna på marknaden genom att dammsuga alla tester vi kan hitta på nätet och även ta hänsyn till de kundrecensioner vi kan hitta. Vi tycker det är extra viktigt att ta hänsyn till kundrecensioner då det faktiskt speglar verkligheten lite bättre än labbtester.

Vem älskar inte att hälla upp en skål med rykande färska pommes i en skål. Antingen till middagen eller varför inte bara som tilltugg till en bra film i TV-soffan. Hur man gör pommes idag hemma är förändrats något då de har börjat dyka upp så kallade varmluftsfritöser som behöver betydligt mindre olja. Bara en tesked eller två, för att få den där krispiga ytan.


Princess Digital Aerofryer XL – Bäst i Test

Princess Digital Aerofryer XL

ButikPris
861:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
1299:-Besök
 • ICA Kuriren sätter denna som bästa varmluftsfritös
 • 4.3 av 5.0 på Amazon efter 250 kundrecensioner

Princess Aerofryer XL är kanske en av denna guidens bästa fritöser av den enkla anledningen att just denna modellen endast kostar kring tusenlappen. Just denna varmluftsfritös har fått extremt bra kundrecensioner och lyckats med att få bra betyg i flera stora tester.

Varmluftsfritöser är fortfarande något ganska nytt på marknaden och vi kommer nog få se betydligt fler produkter i framtiden. Oftast så kostar bra fritöser som använder varmluft kring 2000 kronor och ibland över. Men i detta fallet så har märket Princess lyckats med att tillverka en varmluftsfritös som presterar väldigt bra, men som också är billig.

En digital luftfritös med stora portioner

Denna digitala luftfritös är både enkelt och avancerad på samma gång. Den digitala displayen gör att du kan justera temperatur, men också sätta timer. Aerofryer XL luftfritös rymmer upp till 3.2 liter vilket motsvarar ungefär 5 portioner pommes. Fullt tillräckligt för de allra flesta.

I en sådan här varmluftsfritös kan du fritera med en matsked olja eller så kan du fritera helt utan olja. Smaken mellan en varmluftsfritös och en vanlig klassisk fritös är ingen större skillnad. De flesta experter har själva problem med att känna av skillnaden.

Funktioner och rengöring

Även denna digitala luftfritös har ett överhettningsskydd som stänger av fritösen i fall något fel skulle uppstå. Det känns alltid tryggare när det finns sådana funktioner, även om det i princip aldrig händer något.

Alla delar i denna fritös är diskmaskinssäkra vilket är ett stort plus i de flesta test och kundrecensioner. Det finns inget värre än fritöser som är svåra att rengöra och då tröttnar man ganska fort på att använda maskinen.

Fördelar med kundfavoriten och testvinnaren Princess Aerofryer XL

 • Priset. Ett stort plus är priset på just denna modellen och är det lägsta bland de bättre varmluftsfritöserna.
 • Diskmaskinssäkra delar.
 • Rymmer upp till 5 portioner.
 • Snabb fritering.

Philips Viva Collection Airfryer HD9220 – Mest sålda varmluftsfritösen i världen

Philips Viva Collection Airfryer - testvinnare

ButikPris
1490:-Besök
 • Bästa varmluftsfritösen i Råd & Rön
 • 4.4 av 5.0 på Amazon med 800 kundrecensioner

The original airfryer som Philips kallar det är kanske den mest populära luftfritösen på marknaden och har vunnit pris efter pris. Köper du en Philips Airfryer så kan du helt enkelt inte misslyckas med dina pommes.

Gordon Ramsay

Det är också denna luftfritös som Gordon Ramsay har varit med och tagit fram. Det är helt enkelt den mest sålda luftfritösen i världen med över 10 miljoner sålda enheter.

Gordon Ramsay är ett ganska tungt namn att ha bakom en produkt och det är inte alla produkter som Gordon vill promota. Efter att ha läst över 100 kundrecensioner på Amazon så är vi övertygade om att detta faktiskt är den bästa fritösen på marknaden just nu. I alla fall när det gäller luftfritöser och även priset på denna produkten känns väldigt rimligt med tanke på vad som kommer med produkten.

App med recept

Detta är ett ganska unikt sätt att för att förbättra sin produkt ytterligare. Med Philips Airfryer HD9220 så ingår där en app till både Android och Iphone där du kan hitta över 200 olika recept till din nya luftfritös.

Appen är så klart gratis för alla även om du inte äger just Philips Airfryer, men recepten är utformade för just denna modellen med tider samt värme.

Nedan hittar du en kort film som visar hur du kan använda recept appen för att lyckas med luftfritösen.

Kort film om själva produkten från Philips.

Fördelar med testvinnaren och kundfavoriten Philips Airfryer 9220

 • En välbeprövad fritös som har blivit lite av en kundfavorit.
 • En egen app för Android och IOS med över 200 olika recept. Speciellt framtaget för Philips fritöser.
 • Rapid Air-teknologi. Du slipper den feta doften i ditt hem.
 • Snygg och stilren design.
 • Väldigt enkel att rengöra då lådan / matkorgen är avtagbar och även diskmaskinssäker.

 

Klassiska fritöser med olja

Vi kommer först täcka av de bästa vanliga fritöserna på marknaden och det är de klassiska som man häller i någon liter olja. Om du är intresserad av varmluftsfritöser så finns det lite längre ner på hemsidan.

OBH Nordica Digital Fryer 6357 – Bästa klassiska modell

OBH Nordica Digital Fryer 6357 bäst i test

ButikPris
635:-Besök
749:-Besök
 • Tidningen Råd & Rön satte denna klassiska fritös som testvinnare

Detta är kanske en av de enklaste fritöserna på marknaden och det är just enkelheten som gör den så bra. Den är både kraftfull och en stor fritös på 4L, vilket gör att denna fritös är perfekt till lite större familjer. I och med den är på 2000W så är det inga problem med att sänka ner pommes som är djupfrysta då oljan inte kyls ner något nämnvärt.

Funktionell och snygg samtidigt

OBH Nordica Digital Fryer är en riktig fullträff med sin enkla design och med sina enkla funktioner. Något som OBH Nordica också har lyckats med enligt testerna är att temperaturen är stabil. Inte bara stabil men också att temperaturen är jämn över hela oljedepån.

Även oljan 4 liter värms upp väldigt snabbt och håller sedan en konstant temperatur för bästa resultat. Pommesen blir riktigt krispiga och spröda i denna fritös.

Rengöring

En av de viktigaste funktionerna hos en fritös är möjligheten till att enkelt kunna rengöra de olika delarna. OBH Nordica har löst det på ett riktigt bra sätt genom att använda non-stick beläggning på själva behållaren som är löstagbar. Detta gör att det blir extremt enkelt att rengöra behållaren och hela fritösen, vilket oftast är ett problem för många fritöser då det är olja.

Fördelarna med testvinnaren

 • Snygg och funktionell design som passar de flesta hem.
 • Värms upp snabbt fast det är en stor fritös på 4 liter.
 • Enkelt att rengöra.
 • Men framförallt så blir ens pommes krispiga / frasiga. Ännu bättre blir det om man gör egna pommes eller chips.

Tefal Easy Pro – Bra klassisk modell

Tefal Easy Pro testvinnare

ButikPris
571:-Besök
653:-Besök
699:-Besök
 • Testvinnare i Råd & Rön december 2015
 • 4 / 5 i ICA Kuriren

De flesta känner nog till Tefal som ett bra märke att ha hemma i köket och även denna bäst i test vinnare Tefal Easy Pro är en klockren fritös att ha i köket. Råd & Rön gjorde sitt test redan december 2015 och var galet nöjda med hela utförandet av fritösen.

Idag 2017 så går det fortfarande att köpa just denna fritös och det är tack vare att produkten blev en riktig fullträff. Läser vi de flesta kundrecensioner så på diverse olika hemsidor så ser vi snabbt att 98% är väldigt nöjda med produkten, även efter 1 – 2 år.

Kraftfull fritös

Även denna fritös ligger strax över 2100 watt vilket gör att oljan snabbt värms upp i behållaren. Det krävs för att kunna värma upp oljan relativt snabbt och för att oljan inte ska kylas ned för mycket när man sänker ner det man ska fritera.

Med hög effekt på en fritös så blir även temperaturen i oljan jämn vilket också är väldigt viktigt för att resultat ska bli bra. Pommesen blir både frasiga och spröda med rätt samt jämn oljetemperatur.

Där finns däremot en så kallad Cold Zone i botten på behållaren vilket gör att oljan håller längre d.v.s. den går att återanvända. Det gör också så att matrester inte bränner fast i bottnen.

Bra och tydliga funktioner

Något som vi verkligen gillar är att fritösen innehar så kallat skydd emot överhettning och skulle den bli överhettad så stänger fritösen av sig själv.

En annan väldigt bra funktion / designval är glasrutan som ger en lite översikt över hur långt friteringen har kommit. Det är också skönt att kunna kontrollera maten som man friterar.

Fördelar med Bäst i Test vinnaren Tefal Easy Pro

 • Kraftfull fritös på 2100 watt vilket ger ordentlig fritering även om maten är djupfryst.
 • Glasrutan för att kontrollera friteringen är ett stort plus.
 • Flera delar vilket gör att det är enkelt att rengöra fritösen efteråt.

Slutord om detta bäst i test

Lökringar i fritös

Att hitta en bra fritös idag är oftast inget problem. Väljer man att gå med den vanliga klassiska modellen där man friterar maten helt i olja så finns där gott om fritöser att välja mellan.

Där finns inte heller några konstiga finesser med en klassisk fritös och det finns egentligen bara två saker som är väldigt viktiga för att en vanlig fritös ska prestera bra. Det är själva effekten på uppvärmaren och sedan är det också hur enkelt det är att rengöra fritösen. Det finns ingen personer i världen som kommer köpa en fritös som är svår att rengöra och det får inte ta för lång tid att värma upp en fritös i heller.

Valet av varmluftsfritös

Förr var det väldigt dyrt att köpa en varmluftsfritös och det sågs lite som en lyxprodukt för de allra flesta. Idag kostar denna typ av fritös inte mer än precis över 1 000 kronor och då får man i princip det bästa på marknaden för en vanlig konsument.

För en vanlig konsument som vill göra pommes då och då, men även andra enklare saker som chips eller annan friterad mat. Så räcker en varmluftsfritös långt och det är inte förrän du börjar med mer avancerade saker som munkar eller dylikt då du behöver en ”riktig” fritös. Det tillhör dock inte vanligheterna att tillverka egna munkar hemma.

Priset styr som med allt annat

Vårt tips är att investera i en varmluftsfritös direkt om du har pengarna och det är av flera anledningar. För det första så är det helt underbart att slippa krångla med olja varje gång som man vill fritera något. Det är absolut det största hindret när det kommer till fritering då det är så omständligt.

Det är heller inte kul att behöva slänga en liter olja bara för man inte heller hade lust att fritera några dagar senare. Oljan i en fritös går oftast att återanvända beroende på hur gammal den är samt vad du har friterade senast. Har du friterat fisk så kanske du inte vill återanvända oljan till att fritera pommes nästa gång, då det sätter för mycket smak.

En varmluftsfritös är så mycket enklare i längden och det blir inte heller längre omständligt bara för att man vill fritera något någon gång. Har du inte råd riktigt råd denna månaden så köp det till nästa lön i stället.

Vill du däremot göra special saker som munkar eller andra saker som kräver rikligt med olja så har du så klart inget val. Men för de flesta konsumenterna så är en luftfritös det bästa valet.

Varmluftsfritöser blir allt mer populära

Troligtvis så kommer varmluftsfritöserna att ta allt fler marknadsandelar framför vanliga fritöser med olja. De klassiska fritöserna kommer fortfarande att finnas kvar då visa livsmedel kräver mycket olja för att friteringen ska lyckas.

Varmluftsfritöser är dock smidigare att använda på något sätt då det endast krävs en matsked olja eller två. Den största nackdelen med klassiska fritöser är att de kräver så mycket olja och även om man kan återanvända oljan ett par dagar senare så är det ganska skönt att slippa just det. Det är inte alltid som man vill fritera pommes ett par gånger i veckan.

Sedan är varmluftsfritöserna lite mer nyttiga då det inte används så mycket olja och för någon som bara gör pommes eller annan friterad mat ibland så är detta det bästa alternativet. Den största nackdelen med varmluftsfritöser är väl priset, men det borde man tjäna in på oljan på bara något år.


Källor

I detta test har vi använt både bäst i test guider och även kundrecensioner från större butiker som t.ex. Amazon. Vi har även valt använda enskilda test artiklar som endast testar en produkt.

 • ICA Kuriren är en viktig källa till våra sammanställningar av test och vi tar stor hänsyn till vilka betyg de sätter på produkterna. Faktum är att ICA Kuriren gör ganska bra tester när det gäller köksutrusning eller liknande produkter. De har haft en hel del stora och bra tester genom åren. Mer om Fritös testet kan du läsa om här.
 • Det bästa med riktigt populära produkter som Philips Airfryer HD 9220 är att de oftast finns väldigt många kundrecensioner att sammanställa. T.ex. på Amazon så ser vi snabbt hur himla populär just denna varmluftsfritös är. Närmare 800 kundrecensioner när vi sammanställer detta test och de flesta är väldigt nöjda med sin fritös.
 • Vi har också använt oss av Råd & Rön egna testresultat för att sammanställa testerna för att hitta de bästa fritöserna på marknaden. Råd & Rön är kanske den största källan till våra sammanställningar då de verkligen vet hur de ska göra testerna i olika produktkategorier. Problemet med mindre testpaneler / labb är att de utformar testerna dåligt, men så är det inte med Råd & Rön. Vill du läsa mer om testet så finns det på den här länken.

 


Allmänna tips för att lyckas med friteringen av pommes

Vi vill så klart även passa på att tipsa om småknep för att lyckas göra extra goda pommes. Så klart krävs det att man har en bra fritös för att lyckas med pommes eller andra livsmedel. I princip vad som helst går att fritera och det finns inte speciellt många livsmedel som inte blir gott i en fritös.

Oljor

De flesta föredrar en så neutral olja som möjligt när de friterar, men vi tycker man ska experimentera lite med det här då man kan få fram ganska så unika smaker. T.ex. så finns det sojaolja, jordnötsolja eller varför inte solrosolja.

Var inte rädd för att experimentera med oljorna, det kan bli stor skillnad i smak.

Animaliska fetter är på väg tillbaka och det sägs att originalreceptet för pommes använder hästfett. Resultatet av att använda animaliska fetter blir att pommesen blir krispigare.

Kryddor

Var inte rädd för att prova nya kryddor när pommesen är klara. Du kan bli förvånad över hur enkelt det kan vara att få fram helt nya underbara smaker genom att endast prova nya kryddor. Färska kryddor är det absolut bästa och mest lyxiga alternativet.