Bästa musmatta för gaming

Bästa musmatta för gaming

Så vad är egentligen den bästa musmattan för spel? Är det en stor musmatta av tyg eller är det en mindre modell av plast. I vår köpguide kommer vi lite snabbt gå igenom de alternativ finns att välja mellan på marknaden och även vilka modeller som säljer bäst just nu.

Val av musmatta kan så klart också ha stor betydelse om du t.ex. spelar titlar som Counter Strike och Call of Duty. I sådana speltitlar krävs det en större musmatta då man behöver extra utrymme för att snabbt kunna reagerar till svåra situationer.

Vi har gått igenom ett stort antal olika musmattor på marknaden och har kommit fram till några alternativ som fått bra resultat i oberoende test men också från vanliga kundrecensioner.

Senast uppdaterad Oktober 2021

Asus ROG Sheath - ✅ Bästa gamingmusmatta

Asus ROG Sheath bild 1
ButikPris
399:-Besök
399:-Besök
 • 4,7 av 5 hos amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner
 • 4,2 av 5 hos Play3r.net

Trött på att använda alldeles för små gamingmusmattor? då ska du prova Asus ROG Sheath som är större än störst. Det kan tyckas vara lite onödigt med en sådan stor musmatta,  men det är faktiskt fantastiskt skönt då du också kan vila armen mot något mjukt.

Bäst i test vinnaren från Asus är en musmatta som är extra effektiv till spel som kräver en lägre sense, som t.ex. Counter Strike som kräver en hög precision som endast kan uppnås med en lägre sense på musen. Nu slipper du veva med musen om och om igen för att undvika bli knivad på mappen Mirage.

Ordentlig storlek som klär hela skrivbordet nästan

En riktigt stor gaming-musmatta är att föredra i alla lägen. Det är både skönt för handleden men också för öronen då det dämpar ljudet något, speciellt om du använder ett mekaniskt tangentbord. Storleken på bäst i test vinnaren Asus ROG Sheath är 900 x 440 mm och är endast 3 mm tjock.

Undersidan av musmattan är helt klädd av gummi för att motverka något form av glid när det går hett till när du spelar. Alla kanter är också sydda så att du slipper att kanterna får fransar över tid och vikten på hela musmattan är 695 gram. Den ligger där den ligger när den rullas ut helt enkelt.

Ytan är av vävt tyg som ger en mjuk känsla och som dessutom ger väldigt lite friktion. Ytan är skapad för att ge en perfekt avläsning för din gaming-mus och erbjuder perfekt pixelspårning till optiska enheter.

Ytan är också vattentät och stöter ifrån sig vätska. Det innebär att om du skulle råka spilla så samlas där droppar ovanpå själva ytan och är därför väldigt enkelt att torka bort. En annan häftig detalj är att texten på musmattan är självlysande i mörker.

 • Extra stor gaming-musmatta 900 x 440 mm och endast 3 mm tjock
 • Gummiförklädd undersida
 • Vattenresistent ovansida
 • Låg friktion med vävd yta av specialmärket Cordura
 • Sydda kanter

SteelSeries QcK XXL - Populär modell

SteelSeries QcK XXL bild 1
ButikPris
339:-Besök
339:-Besök
353:-Besök
399:-Besök
399:-Besök
 • 4,7 av 5 hos brittiska Amazon efter 2000 kundrecensioner

SteelSeries är en annan väldigt stor tillverkare av just gamingprylar och framförallt så är deras musmattor väldigt populära. De håller väldigt god kvalité och så kostar de inte speciellt mycket jämfört med andra konkurrenter på marknaden.

Stor och populär serie

Gamingmusmattan SteelSeries QcK är en väldigt populär serie som finns i ett par olika storlekar, där den största är XXL som mäter 900 x 400 mm och har en tjocklek på 4 mm. Just denna serie musmattor är väldigt populära bland professionella e-sportspelare och har fått ta emot enormt mycket positiva kommentarer.

Ovansidan är av ett väldigt fint tyg som ger en perfekt pixelprecision för din laser- och optiska gamingmus. Storleken är så klart perfekt för dig som behöver en extra stor yta att röra musen på, så slipper du lyfta musen när du ska göra svåra och snabba rörelser.

Undersidan är klädd av gummi och musmattan rör sig helt enkelt inte när den väl har blivit utrullad på bordet. Vikten på 914 gram hjälper också till att hålla musmattan på plats, dessutom har du ditt tangentbord som ligger på musmattan.

 • Stor modell på 900 x 400 mm
 • 4 mm tjock
 • Mjuk ovansida av tyg som ger perfekt pixelprecision
 • Gummiklädd undersida
 • Vikt 914 gram

Corsair MM700 RGB Extended - Musmatta med RGB-belysning

Corsair MM700 RGB Extended bild 1Corsair MM700 RGB Extended bild 2Corsair MM700 RGB Extended bild 3
ButikPris
749:-Besök
749:-Besök
749:-Besök
779:-Besök
 • 90/100 när MEF Tech testa musmattan 2021
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

När MEF Tech testa musmattan 2021 så hitta de flera väldigt bra egenskaper så som t.ex. USB-passthrough vilket innebär att du kan ansluta andra USB-enheter till musmattan. Tittar vi på kundomdömen hos butiker och marknadsplatser så har den även fått toppbetyg där.

Stor musmatta med RGB-belysning och USB-passthrough

Corsair MM700 RGB är utan tvekan en stor musmatta som är avsedd för att täcka både tangentbord och mus. Den rejäla storleken på 930 x 400 mm möjliggör ett stort utrymme som förhindrar att musen hamnar på kanten under spelandet. Extra stora musmattor är också väldigt skönt på vintern när skrivbordet upplevs kyligare.

Corsairs gamingmusmatta är vad vi kallar för tygmatta som är det alternativ de allra flesta föredrar. De är snällare mot huden och håller längre än t.ex. musmattor i hårdplast. Musmattan har också RGB-belysning som kopplas in med en vanlig USB-A kontakt i datorn. I och med musmattan kopplas direkt till datorn så kommer musmattan släckas/tändas när datorn är av och på. Det sitter även en power-switch på hubben. Belysningen kan du styra dynamsikt genom Corsairs egna iCUE-mjukvara för att matcha andra RGB-komponenter.

Något som däremot utmärker modellen är de två USB-A kontakterna i hubben överst på musmattan. Med USB-passthrough så innebär det att uttagen fungerar som en helt vanlig USB-hubb så du kan koppla in andra USB-A-enheter i hubben så som mus, tangentbord, USB-minne med mera.

Vem bör köpa Corsair MM700 RGB musmatta? Modellen är ganska dyr men har du förkärlek till RGB-belysning så är detta en av marknadens bästa musmattor med RGB. USB-hubben på musmattan gör det också enklare att koppla in andra USB-A-enheter så som USB-minne, mus, med mera.

 • Stor musmatta på 930 x 400 x 4 mm
 • Dynamisk RGB-belysning genom iCUE-mjukvara
 • USB-hubb med 2 st USB-A kontakter
 • Mjuk textilyta för smidigare glid
 • Mattans undersida har gummibeläggning

Logitech G PowerPlay - Bästa trådlös laddning

Logitech G PowerPlay bild 1
ButikPris
1088:-Besök
1089:-Besök
1090:-Besök
1349:-Besök
 • Bästa Innovation – Fick ta emot ett pris som bästa innovation under CES mässan 2018
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter 130 kundrecensioner

Logitech G PowerPlay är kanske marknadens just nu mest unika musmatta och anledningen till det är så klart för att den kan ladda den trådlösa musen trådlöst. Vad vi vet så är Logitech den första tillverkaren i världen att tillhandahålla en musmatta som kan ladda ens datormus helt trådlöst.

För de som redan använder vissa av Logitechs trådlösa möss kan helt enkelt kompletera med denna musmatta för att helt slippa ladda sin mus med hjälp av kabel. Mer om vilka modeller som fungerar på Logitech G PowerPlay finns att hitta lite längre ner.

Unik trådlös laddning

Logitech G PowerPlay har fått ta emot enormt mycket publicitet sen musmattan introducerades och det är för att detta är den första av sitt slag. Det har redan trillat in en del kundrecensioner och test, de flesta är överens om att detta är något av det bästa på marknaden. Trådlös gaming-mus är väldigt smidigt, men något som är ännu smidigare är trådlös laddning av den trådlösa gaming-musen.

Musmattan fungerar till Logitech G903 och G703 som blev dessutom bästa trådlösa gamingmus i vårt andra test.

Det är inget snack om att fler tillverkare kommer haka på den här trenden omgående och än så länge är denna nya teknik relativt dyr. Bara själva musmattan är oftast dyrare än själva gamingmusen.

Bra egenskaper men något liten om du gillar stora musmattor

Förutom trådlös laddning medans du spelar eller sitter vid datorn så har Logitech G PowerPlay ett par andra väldigt bra egenskaper. Bland annat så är musmattan anpassningsbar på så sätt att du kan välja vilken matta du föredrar d.v.s. en mjuk (tyg) och sedan en hård (hårdplast). Båda dessa alternativ medföljer musmattan.

Musmattan har också en inställningsbar RGB-belysning som du styr genom Logitech Gaming Software. På så sätt kan du få musmattan att matcha din gaming-mus, tangentbord med mera. Du kan också synkronisera färger och ljuseffekter mellan din kringutrustning.

Musmattan kopplas in med USB och fungerar också som en mottagare till din Logitech-mus. På så sätt räcker det med en USB-kontakt för att koppla in både musmatta och gaming-mus.

 • Laddar din trådlösa logitech mus helt trådlöst. Du behöver aldrig tänka på laddning igen
 • Anpassningsbar musmatta med både tyg och hårdplast alternativ
 • Musmattan kopplas in med USB och som också kan paras direkt med din mus
 • RGB-belysning

Köpguide – Så väljer du den bästa musmattan för gaming

Denna guide är framförallt framtagen för personer som spelar PC-spel regelbundet och som behöver en musmatta som kan leverera hög precision till musen. Är du en vanlig användare som endast sitter och surfar på nätet regelbundet så finns där inga speciella krav på musmattan.

Men för aktiva spelare så är musmattan en viktig detalj som antingen kan försämra eller förbättra spelupplevelsen. Något av det värsta är musmattor som är för små och när musen hamnar på musmattans kant vid viktiga speltillfällen.

I princip alla förespråkar en extra stor musmatta av flera skäl. Det finns ingen tendens till att musen råkar hamna utanför ytan och dessutom isolerar den mot kyla från bordet.

Microfiberbaserade musmattor

musmatta av tygIdag är det framförallt tyg eller microfiberbaserade musmattor det vanligaste och det är också dessa som får det bästa betyget i olika test, men också kundrecensioner. Dagens tyg- eller microfiberbaserade musmattor är av väldigt hög kvalité och kan inte jämföras med de tidiga modeller från början på 2000-talet.

Sen skiljer det sig också mellan olika tillverkare med dessa musmattor och även kvalitén skiljer sig. Men en bra microfiberbaserad musmatta har relativt låg friktion och håller dessutom väldigt länge. Dessa musmattor är också extra skonsamma för gaming-musens glidytor undertill.

De flesta föredrar också microfiberbaserade musmattor för att de är mjuka och sköna. Lider du t.ex. av kalla händer och fingrar så är tyget väldigt skonsamt, även under vintermånaderna då det är kallare.

Musmattor av tyg blir relativt snabbt smutsiga och du kan inte bara torka av smutsen med en trasa. De är relativt enkla att rengöra men processen kräver att musmattan får torka några timmar. Mer om rengöring hittar du längre ner.

Hårdplast

musmatta av hårdplastMusmattor av hårdplast har också varit väldigt populärt under många år och har också sina fördelar jämfört med microfiberbaserade musmattor. Hårdplast överlag ger ett bättre glid för gaming-musen och ibland kan det tyvärr vara lite för mycket glid för vissa personer.

Även om plasten är hård så kommer musmattan blir sliten tillslut och oftast är slitaget väldigt ojämnt vilket också blir tydligt efter något års användande. Detta leder ju så klart att musen börjar prestera sämre med sin precision och så vidare.

Musmattor av plast är extremt enkla att rengöra, lite såpa och en diskborste under kranen får även bort den smuts som sitter extra hårt. Sen är det bara till att torka av musmattan med lite papper så är den redo att användas igen.

Hårdplasten är inte alls lika skönt på vintern som det är på sommaren då det är varmt. Musmattan känns så klart ganska kall jämfört med microfiberbaserade musmattor, dessutom har vissa modeller ganska skarpa kanter som kan irritera huden.

Musmattor av aluminium och glas

Musmattor av aluminium eller glas är inte speciellt vanliga. Det är både dyrt och saknar direkta fördelar för en bättre spelupplevelse. En stor nackdel med denna typ av musmattor är att de upplevs som väldigt kalla och det kan snabbt bli väldigt irriterande. Speciellt under vinterhalvåret. Aluminium speciellt är en perfekt värmeledare och så även glas, därför upplevs det att det känns väldigt kallt när man rör vid sådana material.

Dessa typer av musmattor har mer eller mindre helt försvunnit från marknaden och det finns bara ett fåtal modeller kvar att köpa.

Spelgenre påverkar storleken på musmattan

Counter StrikeFör dig som spelar snabba spel som Counter Strike eller Call of Duty behöver oftast köpa en musmatta som är större än den traditionella storleken 30 x 30 cm. Spelar du på en högre nivå så har man oftast också en lägre muskänslighet för att enklare träffa mindre objekt som t.ex. spelarhuvuden. Med en lägre muskänslighet så krävs det större musmatta då musen behöver färdas längre för att nå sitt mål på skärmen.

Om du ofta får slut på musmatta när du spelar så är det en bra indikation att du behöver köpa en större musmatta.

Idag finns det enorma musmattor att välja mellan och några av de tillverkare som producerar extra stora musmattor är bland annat SteelSeries, Xtrfy, Roccat, Razer och Qpad. Några av dessa tillverkare har till och med musmattor över 1,2 meter, perfekt för dig som vill ha riktigt stor yta.

Spelar du spel som t.ex. Dota 2, League of Legends eller t.ex. något strategispel som StarCraft, så är behovet av en stor musmatta inte lika stor. Däremot är det ganska skönt att ha ett stort underlag av t.ex. tyg för att vila armar/händer på när man spelar. Speciellt på vintern när datorbordet är kallt så är tyg faktiskt väldigt skönt att ha under sina armar.


Källor

Play3r.net

Play3r.net har testat den stora musmattan ASUS ROG Sheath som också blev bäst i test vinnare i vårt test. I deras recension så tittade de på en rad olika saker som gör en musmatta bra och testpanelen hittade flera väldigt bra fördelar. Några av de fördelar som hittades var bland annat Cordura fibret som används, den stora storleken och snygg design.

Det som de såg som negativt var så klart priset, men trots detta så fick gaming-musmattan ASUS ROG Sheath ett betyg på 4,2 av 5. Play3r.net.

MEF Tech

MEF Tech har testat den stora musmattan MM700 RGB från Corsair under 2021. I deras test hittade de flera stora fördelar så som fantastisk textilyta, USB-passthrough med mera. Det enda negativa var att storleken kanske är för stor för vissa skrivbord. Läs mer här.