Bästa Gamingstol 2021

Bästa Gamingstol 2021

Vilken gamingstol har bäst ergonomi för långa spelsessioner?

Med en bra gamingstol kan du förbättra din kroppshållning under långa spelsessioner framför datorn. Stolarna liknar oftast det vi hittar i racerbilar  vilket inte är så konstigt då den första tillverkaren av gamingstolar först började med stolar till just racerbilar. Men som sedan såg att där även fanns en annan marknad med behov av ergonomiskt skålformade stolar.

Idag finns det ett enormt utbud av olika gamingstolar och det är inte längre bara DXRacer som tillverkar kompetenta spelstolar. Även märken som AKRacing, Arozzi, Noblechair, Svive, Secretlab med flera tillverkare har flera väldigt bra gamingstolar.

I vårt bäst i test hittar du allt från lite finare till billigare modeller som har presterat bra i oberoende test. Sammanställningen är baserat på oberoende testkällor, produktrecensioner, kundomdömen, funktioner och egenskaper.

Senast uppdaterad September 2021

Noblechairs Hero - Bäst i test

Bäst i test
Noblechairs Hero bild 1Noblechairs Hero bild 2
 • Konstläder
 • Äkta läder
ButikPris
4290:-Besök
4690:-Besök
4690:-Besök
4690:-Besök
ButikPris
6990:-Besök
7290:-Besök
 • 4,4 av 5 på tyska Amazon efter 30 kundrecensioner
 • 96 av 100 hos TweakTown i deras test under 2018
 • 4 av 5 hos stora hårdvarutidningen TomsHardware
 • 4 av 5 hos amerikanska GamesRadar 2018

Noblechair Hero har bland annat fått toppbetyg i tidningen TweakTown i deras test av gamingstolen  2018 och vart vi än vänder oss så har denna modell mer eller mindre fått toppbetyg. Även konsumenter som har hunnit testa spelstolen är väldigt nöjda, bara på Amazon har modellen ett samlat betyg på 4,5 av 5.

Gamingstol med lite högre hårdhet, men som ger gott om stöd för kroppen

Bäst i test vinnaren Noblechairs Hero är utan tvekan åt det lite hårdare hållet jämfört med andra konkurrenter i testet. Vissa gillar det, andra inte. Gillar du mjukare gamingstolar så rekommenderar vi istället Arozzi Vernazza som har lite mjukare stoppning. Men oftast är det en vanesak och det kan utan tvekan dröja ett par dagar att vänja sig med styvheten om du inte är van.

En annan viktig detalj som många missar är kanterna på sittdynan. Dessa är låga och mjuka, vilket är förlåtande för dig som ibland antingen sitter på ett ben eller sitter i skräddarställning.

När det gäller byggkvalitet så är testvinnaren Hero i absoluta toppsegmentet och allt känns väldigt påkostat. Allt från en hjulbas i metall till snyggt konstläder eller äkta läder beroende på modell. Men för ett pris över 4 000 kr så förväntar vi oss denna kvalitet.

Ordentligt med inställningar för att passa en individuellt

Gamingstolen från Noblechairs erbjuder också en rad olika inställningsmöjligheter och vi älskar att svankstödet är inbyggt i själva ryggstödet. Oftast ser vi kuddar som ska agera svankstöd men på Hero är detta inbyggd och kan justeras med ett reglagehjul på sidan.

Armstöden har också något som oftast kallas för 4D, kan höjas/sänkas, skjutas framåt/bakåt,  skjutas inåt/utåt, men också roteras till en viss gräns. Det enda som saknas är egentligen vinkeljustering men det är väldigt ovanligt på denna typ av stolar.

Ryggstödet är ordentligt högt för att ge stöd till hela överkoppen inklusive huvudet. Ryggstödet är också lutningsbart ned till 135 grader och kan givetvis låsas i ett läge. Bäst i test vinnaren har också gungfunktion och är perfekt för dig som älskar att gunga framför datorn.

Noblechairs Hero är utan tvekan en av marknadens bästa gamingstolar men passar den dig?

 • Toppbetyg i test av gamingstolar och från vanliga kundomdömen
 • Gamingstolen är åt det styvare/hårdare hållet men ger bra med stöd till kroppen
 • 4D-armstöd för fler inställningsmöjligheter
 • Fällbart ryggstöd ned till 135 grader
 • Gungfunktion
 • Ordentligt metallkonstruktion som tar användare upp till 150 kg
 • Finns i både PU-läder och äkta läder
 • Inbyggt svankstöd
 • Låga kanter på sidan av sitsen
GungfunktionJa
MaterialPU-läder, äkta läder
SvankstödInbyggt med justering
LutningslåsJa
Ryggstöd lutning135 grader
Max användarvikt150 kg
Vikt30 kg

Arozzi Vernazza - Hög komfort

Särskilt rekommenderad
Arozzi Vernazza bild 1Arozzi Vernazza bild 2Arozzi Vernazza bild 3
 • Vernazza
 • Soft Fabric
ButikPris
3145:-Besök
3495:-Besök
3495:-Besök
3590:-Besök
ButikPris
3521:-Besök
3895:-Besök
3990:-Besök
5237:-Besök
 • Bäst i test när norska Tek.no testar gamingstolar 2020
 • 4,1 av 5 på amerikanska Amazon efter 30 kundomdömen
 • 4 av 5 stjärnor när Play3r.net testa spelstolen ”Gold Award”
 • 91 av 100 hos TweakTown i deras test av Arozzi Vernazza 2019

Arozzi är en annan väldigt populär stol för gamers och modellen har mer eller mindre fått toppbetyg i varje test vi har kunnat hitta på stolen. Bland annat TweakTown har testat gamingstolen 2019 och de fann flera väldigt bra egenskaper och gav modellen ett toppbetyg på 91%.

Även kundomdömet är högt på både orginalet Arozzi Vernazza, men också den nyare Vernazza Soft Fabric varianten med tygklädsel. Även om stolarna är mer eller mindre identiska så finns där en viss skillnad.

Gamingstol med lite mjukare stoppning

Gamingstolen Arozzi Vernazzas bästa styrka är utan tvekan den mjukare stoppningen jämfört med t.ex. bäst i test vinnaren från Noblechairs. Skulle du provsitta de två modeller bredvid varandra så är skillnaden ganska stor. Så föredrar du en lite mjukare gamingstol så är antagligen Arozzi Vernazza det bättre valet. På grund av mjukare dämpning så passar Arozzi Vernazza minst lika bra som en kontorsstol.

Istället för inbyggt svankstöd så har denna modell en kudde och som justeras i höjd, något som vi ser på de allra flesta gamingstolar idag. Det har har både för- och nackdelar. Det medföljer även en kudde för huvudet om du gillar att ligga framför datorn och se på film.

När det gäller sittdynan så är kanterna mjuka vilket gör att du kan antingen kan sitta på ett ben eller sitta i skräddarställning.

Gungfunktion och lutning av ryggstöd

Precis som testvinnaren Noblechair Hero så har Vernazza-stolen gungfunktion, en egenskap som vi gärna hade sett på fler gamingstolar. Stolen kan gungas ned/upp till 12 grader och har också ett motstånd som kan justeras med ett reglage på undersidan. Givetvis går det också låsa när du hittar en skön lutning.

Även ryggstödet kan fällas ganska kraftigt om du vill ligga ner framför datorskärmen. Ryggstödet har en max lutning på 165° och kan låsas vart 4°. När det gäller armstödet så finns där goda inställningsmöjligheter och kan justeras i tre dimensioner. Upp/ner, skjutas framåt/bakåt och roteras ut/in.

Arozzi Vernazza och Arozzi Vernazza Soft Fabric är nästan identiska förutom valet av klädselmaterial. Där finns däremot en stor skillnad vilket är hjulbasen och på Vernazza så är hjulbasen av hårdplast/nylon medans på Soft Fabric så är den av aluminium.

Både Vernazza och Vernazza Soft Fabric är enligt oss några av de bästa gamingstolarna i denna prisklassen. Det är också väldigt enkelt att köpa reservdelar direkt från Arozzis egna hemsida ifall något skulle slitas ut eller gå i sönder. Vill du t.ex. uppgradera hjulbasen i hårdplast till en i metall så finns detta via deras hemsida.

 • Toppbetyg i oberoende test av gamingstolar och från både produktrecensioner samt kundomdömen
 • Mjukare stoppning än andra konkurrenter men ger bra stöd för kroppen
 • 3D-armstöd
 • Gungfunktion 12°
 • Finns i både konstläder och tygklädsel för bättre andningsförmåga
 • Låga/mjuka kanter på sittdynan ifall du gillar att sitta i skräddarställning
 • Prisvärd gamingstol med bra egenskaper och funktioner
GungfunktionJa
MaterialPU-läder, tygklädsel
SvankstödJa med kudde
LutningslåsJa
Ryggstöd lutning165°
Max användarvikt145 kg
Vikt26 kg

Svive Gemini - Kundfavorit

Särskilt rekommenderad
Svive Gemini bild 1Svive Gemini bild 2Svive Gemini bild 3Svive Gemini bild 4
ButikPris
2890:-Besök
4199:-Besök
 • Toppbetyg hos Komplett efter över 50 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos Webhallen från vanliga konsumenter

Vi har inte kunnat hitta några oberoende test av gamingstolen Svive Gemini men det finns gott om kundomdömen som är väldigt positiva. Både Komplett och Webhallen säljer modellen där den har ett samlat kundomdöme på 4 av 5 stjärnor. 

Mjuk gamingstol med bekvämlighet i fokus

Svive Gemini passar till dig som föredrar en lite mjukare gamingstol och som föredrar tyg framför konstläder. Tygmaterial gör att stolen upplevs något svalare under varma sommardagar där konstläder annars kan kännas klibbigt. Sittkomforten enligt kundrecensioner ska vara något av det bästa och det hänger troligtvis ihop med det gjutna skummet som används.

Är du en användare som föredrar sittdynor utan hårda eller höga kanter så passar Svine Gemini bra. Detta passar speciellt bra till dig som antingen gillar att sitta på ett ben eller som vill kunna sitta med benen i kors. Gamingstolen marknadsförs som ett alternativ till korta och långa spelare. Men när vi läser kundrecensioner så påpekar flera konsumenter (180 cm långa) att stolen upplevs något för stor. Detta är givetvis en smaksak och kan därför vara viktigt att fundera över vad du själv föredrar.

Svive gamingstol har så kallade 4D-armstöd vilket innebär att de även kan flyttas sidledes och inåt/utåt. Gashissen klarar upp till 150 kg och kan förlängas/höjas max 80 mm.

Något vi gillar är att både ryggstöd samt dyna kan lutas 30 grader tillsammans. Gungfunktion som det ibland kallas för är inte möjligt på alla modeller och ibland kan endast ryggdelen lutas. Ryggdelen på Svive Gemini kan också lutas avskiljt från sittdynan upp til 180 grader. Perfekt om du vill kunna ligga ned och titta på film vid datorn.

Största nackdelen? Det är utan tvekan svankstödet som endast är en lös kudde. Tittar vi på andra modeller i vårt jämförelsetest så sitter de oftast fast med en rem eller liknande. Svive Gemini verkar vara en utmärkt modell för personer som föredrar lite mjukare och större gamingstolar.

 • Tygklädsel som andas bättre än konstläder
 • Tjock, bred, stor sits utan höga eller hårda kanter
 • 4D-armstöd för justering upp/ned, framåt/bakåt, sidled och snett
 • Gamingstol som klarar upp till 150 kg
 • Sittdynan kan lutas upp till 30 grader
 • Ryggstöd med maximal lutning 180 grader
 • Nackstöd och svankstöd (löst)

Noblechairs Epic - Väldigt populär

Noblechairs Epic bild 1Noblechairs Epic bild 2Noblechairs Epic bild 3
 • Konstläder
 • Äkta läder
ButikPris
3490:-Besök
3990:-Besök
4890:-Besök
ButikPris
6590:-Besök
6590:-Besök
 • 4,6 av 5 på tyska Amazon efter 900 kundomdömen
 • 91 av 100 hos tidningen PCGamer 2020

Gamingstolen Epic är en av Noblechairs mer populära modeller och bara på tyska Amazon har stolen fått ett genomsnittbetyg på 4,6 av 5 efter över 900 kundrecensioner. Modellen har också testats av den stora PC-tidningen PCGamer där den fick ett toppbetyg på 91 av 100.

Gamingstol med fast/styv ergonomi

Precis som vinnaren Noblechair Hero i vårt test av gamingstolar så är Noblechair Epic en stol som erbjuder en väldigt fast/styv komfort. Vissa älskar det, medans andra föredrar lite mjukare ergonomi med mer dämpning.

Det bästa med gamingstolen Noblechair Epic är däremot kvalitén och utseendet. Det är något som utan tvekan kommer hålla länge under en lång tid framöver, vilket vi förväntar oss av stolar i denna prisklassen.

Modellen finns i ett par olika utföranden med både konstläder och äkta läder. Epic gamingstolen med äkta läder är också betydligt dyrare och frågan är om det ens är värt pengarna. Med priser över 6 000 kr så börjar vi nå upp till kontorsstolar i mellan- och premiumsegmentet.

En gamingstol med bra inställningsmöjligheter

Noblechairs tillverkar utan tvekan en av marknadens bästa gamingstolar sett till egenskaper, funktioner och kvalitet. Den enda nackdelen vi ser med stolen är själva svankstödet som är en kudde, vilket har både för- och nackdelar. Fördelen är att du själv kan välja höjden på svankstödet och är lättare att anpassas efter användarens kroppslängd.

Tittar vi på andra egenskaper/funktioner så erbjuder Noblechairs Epic allt annat som vi kräver från en gamingstol i premiumklassen. Modellen är både utrustad med 4D-armstöd och en ordentligt gungfunktion till 11 grader.

Ryggstödet är också fällbart mellan 90 till 135° och stolen har en sitthöjd mellan 48 till 58 cm.

 • Väldigt populär gamingstol med ett toppbetyg i både oberoende test och från kundrecensioner
 • Passar passar bäst till dig som är över 180 cm
 • Max användarvikt på 120 kg
 • Ordentlig gungfunktion på 11 grader
 • 4D-armstöd för bättre inställningsmöjligheter
 • Ordentligt konstruktion i metall
GungfunktionJa
MaterialKonstläder, äkta läder
SvankstödJa med kudde
LutningslåsJa
Ryggstöd lutning90 till 135°
Max användarvikt120 kg
Vikt28 kg

DXRacer King Series - För större användare

DXRacer King Series bild 1DXRacer King Series bild 2
ButikPris
4090:-Besök
 • 4.2 av 5 på amerikanska Amazon efter 80 kundrecensioner
 • 4.1 av 5 i GamingScans test av DXRacer King Series 2020

DXRacer King Series är ett bra alternativ för dig som är mellan 175 och 195 cm och som behöver en lite större gamingstol. Gamingstolen har bland annat fått toppbetyg i GamingScans test av DXRacer King Series under 2020. Modellen har också ett genomsnitsbetyg på 4,2 av 5 när vi kikar på amerikanska Amazon.

Bra gamingstolar för lite längre personer

DXRacer King Series är nog ett av de bästa alternativen för dig som är längre än snittet. King Series är däremot inte den största serien från DXRacer. Skulle det behövas ännu större gamingstol så finns det även serier som t.ex. DXRacer Sentinel, Boss och Tank. DXRacer King Series passar däremot dig som har en lite bredare kroppsform.

Är detta en direkt konkurrent till Noblechairs Hero som vann vårt test av gamingstolar? Kanske. Det enda negativa vi ser med modellen är kudden som agerar svankstöd. Vi tycker att gamingstolar i denna prisklass ska ha ett inbyggt svankstöd direkt i ryggdelen med justeringsmöjligheter. Det är trots allt en ganska dyr stol.

När det gäller ergonomi så har vi inte kunnat hitta något som är negativt och de flesta tycker trots allt att modellen levererar både komfort och ergonomi i toppklass.

Konstruktion med kvalitet

Gamingstolar från DXRacer är utan tvekan kända för sin höga kvalitet och ligger i klass med stolar från Noblechairs. Hela stommen undertill är tillverkat av ordentligt stål och ett fotkryss av förstärkt aluminium. Klädseln har en känsla av läder men är i själva verket PU-läder (konstläder), vilket vi ser i princip alla gamingstolar.

Ett stort plus är de två 4D-armstöden som du justera hur du än vill ha dem och den fantastiska gungfunktionen. Ryggdelen är också fällbar och låsas ned till 135 grader, perfekt för dig som älskar att kolla film framför datorn.

 • Toppbetyg i oberoende test och från kunder som har testat gamingstolen
 • Passar bäst till dig som är mellan 175 och 195 cm lång
 • Rekommenderas också om du har en lite bredare kroppsform
 • Modellen finns i flera olika färger, svart, röd med flera
 • Gungfunktion och 4D-armstöd i toppklass
 • Ordentlig konstruktion i metall och förstärkt aluminium
GungfunktionJa
MaterialPU-läder
SvankstödKudde
LutningslåsJa
Ryggstöd lutning135 grader
Max användarvikt150 kg
Vikt30 kg

Svive Hoba Gaming Recliner - Gamingfåtölj för konsolspelare

Svive Hoba Gaming Recliner bild 1Svive Hoba Gaming Recliner bild 2Svive Hoba Gaming Recliner bild 3
ButikPris
990:-Besök
2990:-Besök
 • Bra kundomdömen hos svenska butiker

Svive Hoba Gaming Recliner är en av marknadens mest populära modeller för konsolspelande. Modellen har fått väldigt bra kundomdömen hos både Webhallen och Komplett där konsumenter speciellt lyfter fram den trevliga komforten.

Gamingstol med hög komfort för konsolspelare

Datorspelare har gott om alternativ när det gäller gamingstolar för skrivbord men varför ska inte konsolspelare få samma valmöjligheter? 

Svive Hoba gamingfåtölj är kanske inte det bästa valet för spelande vid skrivbord men för spel på TV med Xbox eller Playstation så levererar den. En egenskap som konsumenter tydligt lyfter fram är hur skön den upplevs och har i vissa fall ersatt soffan när de spelar. Den har däremot en höjd på 50 cm och kan användas till skrivbord enligt flera användare. Däremot finns det inga hjul så det kan vara något knepigt att sig in och ut.

Svive Hoba är en reclinerfåtölj vilket ger dig möjligheten till att fälla ned ryggstöd och fälla upp benstödet med en spak på sidan. Den kan också gunga och svänga precis som en vanlig reclinerfåtölj. Sittplats/dynan mäter 57 cm (djup) och 49 cm (bredd) vilket ger dig gott med utrymme för avkopplande spelsessioner.

Med en vikt på 30 kg så är gamingfåtöljen stabil i både sittande och liggande position. Den ska också klara av användare upp till 130 kg. 

 • Gamingfåtölj med gung- och svängfunktion
 • Väldigt mjuk och bekväm enligt användare
 • Justerbart rygg- och fotstöd
 • Produktvikt 30 kg och klarar användare upp till 130 kg
 • Sittplats mäter bredd 49 cm, höjd 50 cm, djup 57 cm
 • Passar bäst till spelande framför TV

DXRacer Formula F08 - Högt kundbetyg

DXRacer Formula F08 bild 1DXRacer Formula F08 bild 2
ButikPris
2690:-Besök
 • 4,7 av 5 på tyska Amazon efter 300 kundomdömen
 • 4,2 av 5 hos GamingScan i deras test av DXRacer Gamingstol

DXRacer Formula F08 är en relativt populär gamingstol i låg- till mellansegmentet, som fått bra betyg i både produktrecensioner och vanliga kundomdömen. Bara på tyska Amazon har modellen fått ett genomsnittsbetyg på 4,7 av 5 efter över 300 kundomdömen.

Inte perfekt men har mycket att erbjuda

Gamingstolar från DXRacer är kanske de mest ikoniska och mest kända alternativen på marknaden. Men har de fortfarande den bästa gamingstolen? Det är utan tvekan betydligt större konkurrens idag och DXRacers billigare modeller börjar halta efter något. Men Formula series är fortfarande en väldigt bra datorstol.

Formula F08 från DXRacer är en väldigt prisvärd gamingstol för dig som inte är för lång d.v.s. helst under 180 cm. Är du längre än 180 cm så bör du istället fundera på DXRacer King series eller t.ex. bäst i test vinnaren Noblechair Hero. Däremot klarar stolen av användare upp till 150 kg vilket säger en del om kvalitén.

Det enda var hade velat se försvinna är hålen i ryggdelen. De fyller helt enkelt inte någon funktion framför datorn och kan vara något störande ifall man vill ligga ner med eller utan nackkudde.

Sittdynan har också höga sidokanter vilket gör att denna stolen inte direkt fungerar så bra till dig som vill kunna sitta i skräddarställning. Sitter du alltid med raka ben hängandes ned så påverkas du inte.

Sportig gamingstol för användare mellan 145 till 180 cm

Gamingstolen är utan tvekan en av de mer sportiga varianterna på marknaden och finns i flera olika färger. Ryggstödet kan fällas ganska ordentligt mellan 90 till 135° och har också gungfunktion som är låsbar.

Modellen är också utrustad med ett par 3D-armstöd för bättre inställningsmöjligheter, mer om hur dessa fungera kan du läsa i vår korta köpguide längre ner. När det gäller svankstöd så är det bara en kudde likt de flesta andra gamingstolar i denna prisklassen. Även en nackkudde ingår till denna modell.

 • Toppbetyg i produktrecensioner och från vanliga kundomdömen
 • Sportig gamingstol som finns i flera olika färger, grön, blå, röd, orange, svart, vit, lila med mera
 • Passar bäst till dig som är mellan 145 till 180 cm
 • Max användarvikt på 150 kg
 • Prisvärd gamingstol med flera bra inställningsmöjligheter
GungfunktionJa
MaterialKonstläder
SvankstödJa med kudde
LutningslåsJa
Ryggstöd lutning165°
Max användarvikt150 kg
Vikt22 kg

Köpguide – Så väljer du den bästa gamingstolen för dig

köpguide gamingstolar - välj den bästa stolen för dig

I vår guide över bästa gamingstol kommer vi lite snabbt gå igenom vilka funktioner samt egenskaper du bör kolla extra noga på. Genom att få lite bättre koll på vad du bör kolla efter när du väljer gamingstol så minimerar du risken för ett dåligt köp. Vanligtvis brukar vi kunna provsitta stolarna direkt i butiken men tyvärr så finns inte många av dessa modeller i vår närmsta butik. Har du möjlighet att testa gamingstolen i din lokala butik så är det fortfarande det bästa alternativet.

Det är väldigt många som kollar på sin första gamingstol eller planerar att köpa en datorstol till sina barn. Därför är det extra viktigt att känna till de egenskaper och funktioner som avgör om det är en bra modell eller inte. Gamingstolar kan också vara högst individuellt d.v.s. en stol kanske passar bra till någon men som inte alls passar till just dig och din egna sittposition.

I vårt bäst i test av gamingstolar så har vi med en rad olika modeller och även om vi anser att en stol är bäst i test vinnare så är det inte helt hundra att just den stolen är det bästa valet för dig. Det kan vara allt från att stolen är åt det hårdare hållet, till att stolen är alldeles för stor.

Din typ av sittposition kan vara viktig

gamingstol med låga kanterDet kan ibland vara lite knepigt att hitta en gamingstol som passar en individuellt och något som oftast missas är hur ens egna sittposition vanligtvis ser ut. Ta en funderare på hur din sittposition brukar se ut med din nuvarande stol. Sitter du rakt upp med raka ben ned så kan du skippa det här stycket för då påverkar inte din sittposition hur stolens sittdyna ser ut.

Men vissa gamers tycker den bästa sittpositionen är att antingen sitta på ett ben uppe på själva sittdynan eller sitta med korslagda ben d.v.s. skräddarställning. Det är oftast här som problemet uppstår då många gamingstolar har förhöjda kanter på båda sidorna. I princip alla gamingstolar har lite av en förhöjning på sidorna på själva sittdynan, men alla är inte hårda.

gamingstol med hårda sidokanterFöredrar du att sitta i t.ex. skräddarställning så behöver du hitta en datorstol med så låga/mjuka sidokanter som möjligt för annars kommer det snabbt bli irriterande. Dessutom kan det göra ont.

Gamingstolar som har låga eller mjuka kanter är bland annat Arozzi Vernazza och Noblechairs Hero.

Tittar du på gamingstolar från t.ex. DXRacer så har många av deras modeller en kant som är förstärkt med ett hårt material. Dessa ska du verkligen undvika om du gillar att sitta i en position där du sitter på ett ben i kors eller om du föredrar skräddarställning.

Tyvärr är detta ett relativt vanligt problem som många upptäcker när de väl får hem sin gamingstol så var extra uppmärksam med detta innan du köper stolen.

Din längd och vikt spelar roll när du väljer en gamingstol

gamingstol kroppslängd och viktEtt vanligt fel många gör är att de bara beställer en gamingstol utan att titta närmare på vilka mått och rekommendationer som finns på stolen. Antingen blir gamingstolen för liten eller för stor. Även om vi på Inspekto.se har utsett en testvinnare i vårt bäst i test så är det inte 100% säkert att stolen kommer passa dig.

Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren Noblechairs Hero så finns där en rekommendation att användaren bör vara mellan 173 och 187 cm lång. Är du kortare än 173 cm så finns där betydligt bättre modeller att välja mellan.

En annan sak som också påverkar valet av stol är ens kroppsform. Är du lite åt det bredare hållet så fungerar oftast en större gamingstol bättre och då bör du inte välja modeller som t.ex. DXRacer Formula som är för lite mindre gamers.

Din kroppsvikt ska givetvis inte heller överstiga den max kapacitet som på stolen och det bör dessutom finnas lite marginal. Ligger du nära gränsen så rekommenderar vi att du istället väljer en gamingstol som klarar av lite mer vikt. Risken är annars att du kommer slita ut stolen betydligt snabbare än vad som är tänkt.

Gillar du att använda gungfunktionen och fälla ryggstödet ordentligt för filmtittande så kan där också finnas en viktbegränsning som är något lägre än den maxvikt som finns på modellen. Det är inte ovanligt att tillverkare skriver ut att stolen orkar med 150 kg, men ändå har en lägre viktgräns för att undvika tippning när du fäller ryggdelen till den lägsta nivån.

Olika material – Konstläder, tyg eller äkta läder?

gaming stolar tyg eller konstläderDe flesta gamingstolar använder sig av konstläder, varav några modeller använder sig av olika tyg. Men det finns också lite lyxigare stolar som t.ex. testvinnaren Noblechair Hero som har både äkta läder och vanlig konstläder. Givetvis ger äkta läder både exklusivare känsla och utseende, men då är också prislappen högre och kräver lite skötsel.

Majoriteten av gamingstolarna vi har med i vårt bäst i test använder sig av konstläder och det är egentligen det material som håller bäst, trots mycket användning. Den enda nackdelen med äkta läder och konstläder är att materialet inte andas på samma sätt som med tyg. Är det riktigt varma sommardagar så kan materialet kännas något klibbigt.

Gamingstolar med tyg är relativt ovanligt men en populär modell är t.ex. Arozzi Soft Fabric. Materialet som används på stolar med tyg varierar från märke till märke. Men tittar vi t.ex. på Soft Fabric stolen från svenska Arozzi så använder de ett ISO testat tyg som närmast liknar det vi ser på andra typer av sittmöbler. Den bästa fördelen med tyg är att det faktiskt andas när det blir varmt och under varma sommardagar så kommer dessa gamingstolar upplevas något kallare än konstläder.

Armstöd – Skillnaden mellan 3D och 4D-armstöd

4D armstöd för gamingstolarEtt bra armstöd ska kunna avlasta armbågarna på ett effektivt sätt utan att det gör ont, trots längre sessioner framför spelandet. Hur mjuka armstöden upplevs vara varierar från märke till märke men är inte något som skiljer speciellt mycket. Det är i alla fall inget som klagas på allt för ofta.

Däremot skiljer sig inställningsmöjligheter ordentligt när vi tittar på billiga och lite dyrare gamingstolar. De allra billigaste gamingstolarna har ibland bara stöd för höj- och sänkbara armstöd. Vilket så klart kan vara ett litet problem då alla har olika kroppsstorlek och sittposition.

Går vi upp i prisklasser över 2 000 kr så börjar vi hittar bra gamingstolar med armstöd som både kan justeras fram och bakåt. Men också rotera/skruvas och dessa kallas oftast för 3D armstöd. Vissa lite lyxigare gamingstolar har också stöd för förflyttning i sidled d.v.s. du kan skjuta armstödet utåt eller inåt mot eller från din kropp, vilket oftast kallas för 4D armstöd.

Det bästa med armstöd med flera inställningar är att det blir enklare att justera efter din kroppshållning, men också anpassningsbarheten till det skivbord/datorbord du använder. Ibland kan det vara skönt att kunna skjuta ner armstöden för att kunna använda datorbordet som avlastning till armarna när du spelar.

Lutning av ryggstöd och gungfunktion

luta ryggstödet gamingstolÄr du en person som älskar att fälla tillbaka sätet och att titta på lite film framför datorn? Eller är du personen som älskar att sitta och gunga framför datorn? Då bör du definitivt läsa detta stycke.

Alla gamingstolar i vårt bäst i test har möjligheten till att fälla/justera ryggstödet till ett visst antal grader. Däremot är det långt ifrån lika vanligt med att kunna fälla ryggstödet hela vägen ner horisontellt. Men rent generellt kan de flesta ryggstöd fällas ganska kraftigt och många av de gamingstolar vi har med i vårt test har en begränsning runt 135°. Ryggstödets lutning i kombination med gungfunktionen så blir lutning närmare 145° eller mer.

Gungfunktion är en annan egenskap som inte heller finns på alla modeller d.v.s. där både sits och ryggstöd kan gungas samtidigt. Är detta en viktig egenskap för dig så ska du kolla noggrant innan du köper gamingstolen.

Hur många grader du kan gunga skiljer sig från modell till modell men oftast handlar det om 10-15°. En annan viktig egenskap på en bra gungfunktion är möjligheten av att kunna ställa motståndet. Oftast hittar du detta reglage på undersidan av stolen och som kan ställas in så motståndet passar din kroppsvikt.

Vanliga frågor om gamingstolar

 1. Kontorsstol eller gamingstol?
 2. Vilken gamingstol passar?
 3. Vilken gamingstol är bäst?
 4. Är gamingstolar något bra?
 5. Finns det gamingstolar till barn?
 6. Säljs gamingstolar ofta på kampanj?

Kontorsstol eller gamingstol?

Gamingstolar inriktar sig framförallt till de som sysslar med gaming/e-sport men många personer använder även det som kontorsstol. Men har kontorsstolen en bättre ergonomi? Kanske. Sitter du på kontoret 8 till 12 timmar per dag så hade vi rekommenderat en kontorsstol från t.ex. Kinnarps som är byggda för längre sittningar. Men då är det också ett helt annat pris vi pratar om.

Gamingstolen utvecklades i en tid då många e-sportare satt på en helt vanliga stolar under LAN och liknande. Något som behövdes var en spelstol som ger stöd för nedre och övre ryggen för en bättre hållning, vilket de flesta gamingstolar ger idag.

Men kan en gamingstol vara minst lika bra som en kontorsstol? Ja definitivt, men går du upp i prissummor över 6000-7000 kr så finns det fantastiska kontorsstolar. Däremot är spelstolar bra på är att hålla ryggen rak under långa sessioner vilket avlastar ryggen ordentligt.

Vilken gamingstol passar?

Vilken gamingstol som passar dig bäst är svårt att avgöra men vi rekommenderar att du läser vår köpguide som tar upp flera klassiska fallgropar. Det bästa du kan göra är att läsa på som de olika märken och modeller som finns på marknaden och se vad som skulle kunna passa dina önskemål. De skiljer sig också i storlek så var noga med att kolla upp vad rekommenderad kroppslängd och vikt är på modellen du är intresserad av.

Vilken gamingstol är bäst?

Det finns egentligen inte bara en gamingstol som är bäst för alla användare. Vid val av gamingstol så är mycket individuellt så som storlek, krav på egenskaper, material och så vidare. Den bästa gamingstolen är den som passar din kroppsform och längd helt enkelt. Sen finns där givetvis andra egenskaper som skiljer märke från märke. Tittar vi t.ex. på toppsäljaren Noblechairs så har de lite hårdare ergonomi, medans t.ex. Arozzi har lite mjukare stoppning.

När det gäller kvalitet så skulle vi säga att Noblechairs är det märke som håller bäst, men även DXRacer och Arozzi håller hög kvalitet.

Är gamingstolar något bra?

Vissa är faktiskt skeptiska till gamingstolar rent generellt och hävdar att vilken annan kontorsstol är bättre. Kan kontorsstolar var det bättre valet? Definitivt. Men bra kontorsstolar kostar också en hel del pengar men ett ganska billigt alternativ är alltid IKEA Markus. 

Problemet med många billigare kontorsstolar är att det oftast saknas inställningsmöjligheter, allt från svankstöd med mera. Även billigare gamingstolar har oftast någon form av svankstöd och liknande i form av en kudde. Är det perfekt? Kanske inte men det ger ändå lite stöd för ryggen. Gamingstolar är däremot bra till att stötta upp kroppen och hålla ryggen rak när användaren spelar aktivt framför datorn, även under längre sessioner.

Finns det gamingstolar till barn?

Visst finns det gamingstolar till barn i den yngre tonåren och ett exempel är t.ex. DXRacer Formula Series. Just den stolen rekommenderas till personer mellan 140 till 180 cm, men det finns också andra modeller att välja. Är det ännu yngre barn vi pratar om så är inte utbudet lika stort och är tyvärr inget vi har tittat närmare på i vårt gamingstol test.

Säljs gamingstolar ofta på kampanj?

Spanar du på en särskild gamingstol så kan det mycket väl löna sig att vänta tills en kampanj eller en rea. Det är inte alls ovanligt att modeller sänks med 1 000 kr när t.ex. Black Friday inträffar eller när mellandagsrean drar igång. Även enstaka reor på vissa modeller brukar inträffa då och då under året men det är givetvis svårt att tajma. Men annars är det speciellt Black Friday och Mellandagsresan du ska hålla utkik.

Så valde vi ut modeller till vårt bäst i test

Bäst i testMarknaden för gamingstolar har vuxit något enormt sen DXRacer kom ut med den första gamingstolen under 2006. Detta var samtidigt som e-sporten verkligen började växa till sig och bli populär på streamingtjänster så som t.ex. Twitch. Anledningen till varför gamingstolen blev så populär var av flera anledningar men framförallt för den förbättrade ergonomin vid längre sessioner framför datorn.

Men hur ser det ut idag egentligen? DXRacer var länge det märkte som de flesta valde att köpa då det inte fanns några konkurrenter. Men idag finns det flera stora tillverkare som t.ex. AKRacing, Noblechairs, men också den svenska leverantören Arozzi som tillhandahåller en rad olika gamingtillbehör och gamingmöbler.

För att kunna hitta de bästa gamingstolarna på marknaden så har vi bland annat tittat närmare på produktrecensioner men också vanliga kundrecensioner. Förutom betyg från kundomdömen och produktrecensioner så har vi även valt ut modeller med egenskaper som passar olika individer. Vi har trots allt väldigt olika sittpositioner när vi sitter framför datorn men vi är också individuell kroppslängd och kroppsvikt.

Har pris varit en avgörande faktor? Priset har inte varit helt avgörande i vårt bäst i test men har ändå haft en viss påverkan på rangordningen i testet. T.ex. så har vi inte lyft dyrare modeller som använder riktigt skinn i stället för konstläder. då de flesta inte alls bryr sig om detta. Vi har däremot valt ut en gamingstol som får vår utmärkelse för ”Bästa budgetval”.

Källor

Norska Tek.no

Under 2020 testa norska Tek.no sex stycken gamingstolar. Modeller som testades var Arozzi Vernazza, Cepter Rogue, Svive Lynx Tier 3, Svive Fornax Tier 2 och Dacota 200. Egenskaper som jämfördes var komfort/ergonomi, justering/inställningar, känsla av kvalitet samt design. Bäst i test utmärkelsen gick till populära Arozzi Vernazza Soft Fabric. Andraplats tog faktiskt Svive Lynx Tier 3 som fick toppbetyg i inställningar och komfort. Hela testet hittar du här.

TweakTown

Teknologitidningen TweakTown har både testat Noblechairs Hero och den populära gamingstolen Arozzi Vernazza. I deras recension av Noblechairs Hero 2019 så plockade modellen hem mer eller mindre maxpoäng i allt från komfort till kvalitet. Totalt fick gamingstolen 96% vilket är ett av de högsta poängen som tidningen har utfärdat till en gamingstol. Mer om testet hittar du här.

Men TweakTown har också utfört ett test av gamingstolen Arozzi Vernazza som fick ett totalbetyg på 91%. Enligt testpanelen så var denna modell en av de skönaste i prisklassen och prisade den svenska modellen. Hela testet hittar du här.

TomsHardware

Stora hårdvarutidningen TomsHardware har under 2019 testat Noblechairs Hero och där upptäckte testpanelen både för- samt nackdelar. Den största nackdelen var priset men också att gamingstolen uppfattades som något hård. Men de säger också att hårdheten är högst individuellt, antingen gillar du det eller inte. De var däremot väldigt positiva till ergonomin och stolen gav väldigt bra stöd för kroppen. Hela produktrecensionen hittar du här.

GamesRadar

Även GamesRadar har tagit en närmare titt på populära Noblechairs Hero och där fick modellen ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Enligt deras testpanel är gamingstolen perfekt för dig som vill kunna byta mellan jobb och nöje framför datorn. Helt enkelt en solid kontorstol och gamingstol. Hela testet hittar du här.

Play3r.net

Under 2016 så testade Play3r.net den populära gamingstolen Arozzi Vernazza där den fick ett samlat betyg på 4,2 av 5. Modellen fick också två utmärkelser ”Gold Award” samt ”Design Award”. Fördelarna de såg var bland annat vikt kapaciteten, flera snygga färger, skön stoppning åt det mjukare hållet, fantastisk nackkudde med mera. Hela produktrecensionen hittar du här.

GamingScan

GamingScans test av DXRacer Formula Series så fick modellen ett toppbetyg på 4,2 av 5. Även om stolen har en mindre vikt kapacitet än många andra konkurrenter så var GamingScan överraskade bra. Enligt deras testpanel så är DXRacer Formula Series är av de bättre på marknaden och finns dessutom i flera ganska ovanliga färger som t.ex. rosa. Inriktningen till tjejer/kvinnor är förvånansvärt dålig när det gäller gamingstolar. Hela recensionen hittar du här.

PCGamer

Noblechairs Epic fick mer eller mindre toppoäng när PCGamer testade modellen med ett betyg på 91%. Det enda som de egentligen slog ner på var premiumpriset. Men förutom det något höga priset så vann modellen på material, stadig konstruktion, design och komfort. PCGamer.