gjutjärnspanna bäst i test

Gjutjärnspannor som är bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Gjutjärnspannor, när de ges lite kärlek och frekvent användning har non-stick-egenskaper som är minst lika effektivt som hos andra pannor. Dessutom är de helt fria från skadliga kemikalier, kan hålla i flera generationer och har utmärkt värmeegenskaper.

När du överväger att investera i en gjutjärnspanna finns det dock några faktorer att tänka på för att säkerställa att du väljer den bästa pannan för dina behov. Några viktiga aspekter inkluderar om pannan har porslinemalj eller inte, dess storlek, formen på kanterna, tjockleken på materialet, samt typ och utformning av handtaget.

Nedanför hittar du marknadens bästa gjutjärnspannor baserat på tester, produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper och pris. Glöm inte bort att läsa vår korta köpguide lite längre ner på sidan.

Lodge Blacklock - Bästa gjutjärnspanna

Bästa valet
Lodge Blacklock bild Lodge Blacklock bild
ButikPris
913:-Besök
913:-Besök
932:-Besök
 • Bästa budgetval (5/5) enligt SpruceEats 2023
 • 4,7 av 5,0 hos Bagaren & Kocken
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat gjutjärnspannan

Vi ser på en stekpanna som verkligen kombinerar tradition med innovation, Lodge Blacklock. Den är bästa budgetval enligt SpruceEats och har höga kundbetyg hos svenska butiker så som t.ex. Bagaren & Kocken där flera kunder prisat gjutjärnspannan.

Gjutjärnspannan som har fått sitt namn från det historiska Blacklock-gjuteriet där Lodge började sin produktion 1896, utmärker sig genom sin smarta lättviktsdesign. Den är 25% lättare än traditionellt gjutjärn, vilket ger den en unik fördel jämfört med liknande gjutjärnspannor.

En unik aspekt av denna panna är dess tredubbla inbränning från fabrik som ger en naturlig non-stick yta. Den kommer alltså förbehandlad vilket sparar tid och energi för oss konsumenter. Även om några kunder har upplevt viss fastbränning har pannan generellt presterat väldigt bra i sina non-stick-förmågor. Men detta kommer bara bli bättre och bättre med tiden.

Något att notera är att handtaget är av gjutjärn d.v.s. inget trä eller silikon. Men handtaget på Lodge Blacklock har en unik design jämfört med de flesta andra gjutjärnspannor. Den har två öppningar som hjälper till att hålla handtaget svalare, vilket fungerar över förväntan. Samtidigt kan gjutjärnspannan användas i ugnen på högre temperaturer för bakning och liknande. Om du är påhittig kan du alltid göra ett eget överdrag med silikon eller liknande material.

Ett annat plus är att den är enkel att rengöra då den levereras färdigbehandlad. Vi anser att allt du behöver göra är att rengöra den för hand med lite vatten, torka av den och olja in den med lite olja, sedan är den klar att användas igen.

Trots sina små brister, tror vi att Lodge Blacklock erbjuder mycket värde för sitt pris, särskilt med tanke på dess historiska arv och kvalitetskonstruktion. Framför allt uppskattar vi de raka och höga kanterna likt en traktörpanna vilket minimera stänk och maximerar storleken på stekytan. Baserat på detta vinner Lodge Blacklock vår utmärkelse bästa gjutjärnspanna.

 • Skäl att köpa
 • Hjälphandtag och ett kort handtag för smidigare förvaring
 • Handtaget är endast gjutjärn men håller sig relativt svalt
 • Raka och höga kanter som minimerar stänk och maximerar stekytan
 • Inbränd 3 gånger på fabrik för bättre non-stick egenskaper
 • 25% lättare än traditionella gjutjärnspannor
 • Skäl att inte köpa
 • Hällpip är inte tillräckligt bra och det är lätt att spilla när det används

Ronneby Bruk Ultra Light Original - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Ronneby Bruk Ultra Light Original bild
ButikPris
574:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
829:-Besök
 • Andraplats hos svenska Testfakta i deras test av gjutjärnspannor
 • 4,7 av 5,0 hos Bagaren & Kocken efter över 100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Ronneby Bruk Ultra Light Original är inte bara en gjutjärnspanna. Det är en revolution inom gjutjärnsstekpannor som lyckats förena det bästa av två världar: den autentiska, äkta känslan av gjutjärn och lätthanterlighet.

Denna stekpanna har framställts med en ny innovativ gjuteriteknik. Som en följd är pannan lättare än traditionella gjutjärnspannor men behåller ändå de överlägsna stekegenskaperna hos gjutjärn. Vi ser detta som en riktig triumf. Att Ronneby Bruk har lyckats behålla gjutjärnets värmefördelning och hållbarhet, samtidigt som de har minskat vikten till endast 1,5 kg, är en prestation värd att hylla.

Vi vet att vikten kan vara en avskräckande faktor för många när det gäller gjutjärnspannor. Men med Ronneby Bruks ultralätta gjutjärnspanna kan man njuta av alla fördelarna utan nackdelarna. Pannan tål ugnsvärme upp till 220 grader vilket gör den extremt mångsidig i köket.

Pannan har även en ergonomiskt designat handtag med silikon som gör den bekväm att hantera. Dessutom har den en kanthöjd på 5,5 cm vilket ger tillräckligt utrymme för att steka olika rätter utan att oroa sig för att maten ska rinna över.

Ronneby Bruk Ultra Light Original har även tagit hem priset för "Bästa Miljöval 2021" i Pricerunners Stekpannetest, vilket är en tydlig indikation på att företaget bryr sig om hållbarhet och miljövänlighet.

Vi måste dock notera att stekytan i själva verket är 17,5 cm, inte 28 cm som man kanske skulle tro. Detta har lett till viss förvirring bland kunder och några har uttryckt besvikelse över den mindre stekytan. Men de flesta är väldigt nöjda med pannan vilket framgår av det utmärkta kundbetyget på 4,7 hos Bagaren & Kocken och de positiva omdömena från flera svenska butiker.

En annan sak som kanske drar ner betyget lite är att stekpannan endast bör användas på medeltemperatur då pannan kan slå sig. Har du induktionshäll måste också vi rekommendera en annan modell då låg temperatur endast är rekommenderat samt att booster-läget ej bör användas.

Om du är ute efter en lätt, men samtidigt hållbar och effektiv stekpanna är Ronneby Bruk Ultra Light Original ett utmärkt val. Den kombinerar det bästa av traditionellt och modernt och gör matlagningen till ett rent nöje.

 • Skäl att köpa
 • Förvånansvärt lätt gjutjärnspanna 1,5 kg
 • Kan användas i ugnen upp till 220 grader
 • Handtaget blir inte varmt med silikon
 • Blir snabbt varm och har jämn värmefördelning
 • Skäl att inte köpa
 • Innerdiametern känns ganska liten, trots en ytterdiameter på 28 cm
 • Medeltemperatur rekommenderas då den annars kan slå sig
 • Inte lika tjock botten som traditionella gjutjärnspannor

Le Creuset Signature - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Le Creuset Signature bild
ButikPris
1599:-Besök
1935:-Besök
2419:-Besök
 • 4,8 av 5,0 hos SpruceEats i deras test av Le Creuset Signature
 • 4,7 av 5,0 hos Kitchentime efter ett stort antal kundrecensioner
 • 4,6 av 5,0 hos tyska Amazon efter över 1300 kundrecensioner

Le Creuset Signature stekpanna är tillverkad av emaljerat gjutjärn som är ett utmärkt verktyg för all sorts matlagning, inklusive bryning och stekning. Med höga betyg i olika tester, som 4,8 av 5,0 hos SpruceEats, och starka kundrecensioner på Kitchentime och tyska Amazon ser vi hur uppskattad denna produkt är.

Vi har tittat närmare på dess design och funktioner. Pannans höga kvalitet ligger i dess material och konstruktion. Gjutjärnet säkerställer jämn värmefördelning som snabbt förseglar matens utsida och bevarar fukt, näringsämnen och smaker.

Hjälphandtaget ger överlägset grepp och det svala trähandtaget ger komfort. Det är värt att notera att pannan är robust och kan vara lite tung, vilket kan vara en utmaning för vissa användare, men det bidrar också till att hålla värmen jämn under matlagningen.

Emaljen på insidan utvecklar en naturlig patina som fungerar som en non-stick yta. Le Creuset Signature-stekpanna behöver inte kryddas och är lätt att rengöra, vilket skapar en bekymmersfri matlagningsupplevelse redan från fabrik.

Med sin höga prislapp är den trots allt kostnadseffektiv på lång sikt tack vare Le Creusets livstidsgaranti. Vi känner till flera kockar som äger Le Creuset-produkter som de har ärvt från tidigare generationer.

Vi måste dock påpeka att pannan har relativt korta sidor och ett kort handtag. Trots dessa mindre nackdelar är Le Creuset Signature en investering som varje kök kan dra nytta av, och vi rekommenderar den starkt för dess kvalitet och hållbarhet. Men på grund av prislappen får den endast vår utmärkelse bästa premiumval.

 • Skäl att köpa
 • Behåller värme väldigt bra
 • Utmärkt handtag som håller sig svalt
 • Hjälphandtag när det behövs
 • Behöver inte brännas in då både insida och utsida har porslinemalj
 • Utmärkt hällpip på båda sidor
 • Skäl att inte köpa
 • Långsammare upphettning jämfört med liknande gjutjärnspannor
 • Dyr investering
 • Låg kant

Skeppshult Professional Djup - Utmärkt gjutjärnspanna

Skeppshult Professional Djup bild Skeppshult Professional Djup bild
ButikPris
699:-Besök
869:-Besök
999:-Besök
 • 4,8 av 5,0 hos Bagaren & Kocken
 • 4,5 av 5,0 hos Cervera
 • Toppbetyg hos Pricerunners test av stekpannor

Stekpannan Skeppshult Professional har fått mycket höga betyg från olika källor. Den har fått 4,8 av 5,0 hos Bagaren & Kocken och 4,5 av 5,0 hos Cervera. Dessutom har den fått bra betyg hos Pricerunners test av stekpannor.

Vad gäller design så har stekpannan en rak kant och en diameter på 28 cm vilket vi med många andra älskar. Detta gör den mycket praktisk att använda när du vill skaka innehållet utan att maten åker ur och minimera stänk. Dessutom maximerar det stoleken på stekytan.

Ett annat viktigt faktum att notera om Skeppshults produkter är att de är förbehandlade med kravmärkt rapsolja, vilket inte bara ger produkterna en attraktiv svart färg, men också bidrar till ett naturligt non-stickskydd.

När det gäller vikt så väger stekpannan 3 kg. Detta kan vara något att överväga eftersom några användare har kommenterat att den är tung att lyfta. Dock är handtaget av rostfritt stål utformat för att aldrig bli för varmt och kan användas i ugn eller varför inte öppen eld.

Stekpannan kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive öppen eld, vilket är en betydande fördel i många användare. Men vi har noterat att det har rapporterats om problem med att pannan inte blir riktigt varm längst ut på induktionshällar, något som kan vara relevant att tänka på vid val av värmekälla.

Slutligen, en unik aspekt med Skeppshults produkter är deras tillverkningsprocess. Varje produkt görs i en unik sandform och kanterna slipas för hand, vilket gör varje gjutjärnspanna unik. Detta, tillsammans med deras 25-års gjutjärnsgaranti visar företagets engagemang för kvalitet och hållbarhet. Vill du ha en gammeldags gjutjärnspanna så är Skeppshult Professional djupa modell ett utmärkt val.

 • Skäl att köpa
 • Handtag av stål som tillåter användning i ugn och över öppen eld
 • Handtaget håller sig svalt
 • Höga och raka kanter som minimerar fettstänk och maximerar stekytan
 • Fungerar på alla värmekällor
 • Skäl att inte köpa
 • Några kunder klagar på inbränningen från fabrik och upplever att de måste göra om det från början

Fiskars Brasserie - Bra budgetval

Fiskars Brasserie bild
ButikPris
379:-Besök
479:-Besök
479:-Besök
489:-Besök
699:-Besök
 • Bäst i test hos Expressen 2018
 • Testvinnare när svenska Testfakta testa gjutjärnspannor
 • 4,8 av 5,0 hos Bagaren & Kocken från kundomdömen
 • 4,5 av 5,0 hos Kitchentime efter 50 kundrecensioner

Vi anser att Fiskars Brasserie gjutjärnspanna är en riktig pärla och det är inte bara vi som tycker de. Den har bland annat utsetts till testvinnare hos Expressen och svenska Testfakta samt fått höga betyg från kunder hos både Bagaren & Kocken och Kitchentime.

Denna stekpanna utmärker sig genom sitt kvalitativa och hållbara gjutjärn som är utmärkt för stekning vid höga temperaturer. Vi har bland annat tittat närmare på handtaget som är gjort av trä vilket inte bara ger ett bra grepp utan också förhindrar att du bränner dig. Detta är en viktig detalj som ofta förbises.

Det är också värt att nämna att Fiskars Brasserie levereras förbehandlad och redo att användas direkt. Ingen extra krångel för dig! Det är dock rekommenderat att smörja in pannan med lite matolja då och då för att bevara materialets egenskaper.

En egenskap som vi tycker är särskilt bra med denna stekpanna är dess emaljerade in- och utsida. Emaljen skyddar mot rost vilket gör pannan lättare att underhålla och förlänger dess livslängd. Dessutom kan stekpannan användas i ugn upp till 240°C, vilket erbjuder extra mångsidighet i köket. Men är det en ren gjutjärnspanna du är ute efter bör du kolla efter en annan modell. 

Slutligen känner vi till att handtaget på vissa exemplar kan vara lite löst. Detta är dock inte ett generellt problem, utan något som har rapporterats av enstaka användare.  

På det hela taget ger vi Fiskars Brasserie gjutjärnspanna ett starkt betyg och rekommenderar den varmt till alla som vill ha en robust och pålitlig stekpanna till sitt kök. Den kombinerar klassisk design, hög kvalitet och praktiska funktioner på ett sätt som få andra stekpannor kan matcha. Men det är viktigt att poäntera igen att gjutjärnspannan har en porslinemalj som förenklar underhållet. Denna portslinemalj är så klart känsligare än om det bara var ren gjutjärn.

 • Skäl att köpa
 • Porslinsemalj som underlättar underhållet
 • Enkel att rengöra med porslinsemalj
 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion
 • Väldigt prisvärd för att vara gjutjärn och porslinsemalj
 • Trähandtag som håller handtaget kallt
 • Skäl att inte köpa
 • Värmefördelningen är inte den bästa
 • Handtaget måste tas av om pannan ska in i ugnen

Ronneby Bruk Ultra Light Pro - Ultralätt gjutjärnspanna

Ronneby Bruk Ultra Light Pro bild
ButikPris
659:-Besök
659:-Besök
699:-Besök
919:-Besök
 • 4,7 av 5,0 hos Bagaren & Kocken efter över 100 kundrecensioner
 • 4,4 av 5,0 hos KitchenTime efter närmare 100 omdömen
 • 3 av 5 plus när Aftonbladet testa stekpannor 2022

Ronneby Bruk Ultra Light Pro stekpanna har fått ett väldigt positivt mottagande på marknaden. Den har skapat en bra balans mellan tradition och innovation vilket märks i dess unika kombination av ett traditionellt plåthandtag och den moderna lättviktsgjutjärnstekniken.

Kunder på olika kökssajter så som Bagaren & Kocken och KitchenTime har gett den betyg som sträcker sig från 4,4 till 4,7 av 5. Även om Aftonbladet i sitt test gav den ett lite lägre betyg, 3 av 5 plus anser vi att den totala bilden är positiv.

Stekpannan är tillverkad med en ny gjuteriteknik som gör den tunnare och lättare än traditionella gjutjärnspannor. Vikten ligger på endast 1,71 kg, vilket underlättar användningen i köket. Den här tekniken gör även att pannan värms upp snabbare. Detta innebär dock att man behöver vara försiktig med uppvärmningstakten, särskilt på en induktionsspis. Vi har läst att en för snabb uppvärmning kan leda till att undersidan blir konvex.

Ett annat viktigt aspekt att beakta är att pannan kommer förbehandlad med rapsolja, vilket är ett stort plus. Men några användare har påpekat att den behöver ytterligare inarbetning för bästa resultat. Något som vi egentligen förväntar oss av alla nya gjutjärnspannor.

Pannan har en diameter på 23 cm och en kant på 4,5 cm, vilket gör den tillräckligt djup för de flesta maträtter. Dess botten är prydd med ett virvelmönster som inte bara tillför estetisk charm utan även bidrar till jämnare värmefördelning.

Ronneby Bruk Ultra Light Pro är helt klart ett prisvärt val för den som söker en lätt, hållbar och effektiv stekpanna. Dess förmåga att tåla höga ugnstemperaturer ökar dess mångsidighet. Om du inte tänker använda den i ugn kan faktiskt Ronneby Bruk Ultra Light Original med silikonhandtag vara det bättre valet.

Trots några mindre nackdelar anser vi att fördelarna klart överväger. Med rätt skötsel kan denna stekpanna bli en älskad och pålitlig följeslagare i ditt kök under lång tid framöver. Dessutom är den billig jämfört med liknande gjutjärnspannor.

 • Skäl att köpa
 • Jämn värmefördelning och snabb uppvärmning
 • Handtag av bara stål vilket gör att den kan köras på alla värmekällor
 • Lätt gjutjärnspanna jämfört med traditionella alternativ
 • Skäl att inte köpa
 • Trots behandling från fabrik kommer det krävas ytterligare inbränning över tid för att få utmärkta non-stick egenskaper

Staub gjutjärnspanna med trähandtag - Modern gjutjärnspanna

Staub gjutjärnspanna med trähandtag bild Staub gjutjärnspanna med trähandtag bild
ButikPris
1150:-Besök
1407:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat stekpannan
 • 4,5 av 5,0 hos tyska Amazon efter över 250 kundomdömen

Vi anser att en stekpanna är mer än bara ett köksredskap. Det är en förlängning av kocken, en kamrat som står vid din sida när du skapar kulinariska mästerverk. Med detta i åtanke, har vi tittat närmare på Staub gjutjärnspanna som är en produkt som har imponerat på oss med dess unika egenskaper och utmärkta prestanda.

Staub gjutjärnspanna har blivit hyllad av både kunder och experter, vilket återspeglas i dess höga betyg. Den har fått toppbetyg hos svenska butiker och ett imponerande betyg på 4,5 av 5,0 hos tyska Amazon efter över 250 kundomdömen. Men vad är det som gör denna stekpanna så speciell?

Till att börja med är det viktigt att notera det material som stekpannan är gjord av. Gjutjärn är känt för sin förmåga att fördela och behålla värme, vilket gör den idealisk för både stekning och långkok.

Handtaget i björk ger inte bara en estetisk touch utan också en praktisk fördel - det förblir svalt även när pannan är varm. Dessutom kommer pannan förbehandlad vilket innebär att den är redo att användas direkt vid leverans. Något som vi tycker alla gjutjärnspannor ska vara.

När det gäller vikt är Staub gjutjärnspanna en rejäl produkt. Men det är denna robusthet som bidrar till dess hållbarhet och effektivitet. Det är också värt att notera att gjutjärn, till skillnad från andra material, förbättrar sina egenskaper med regelbunden användning vilket gör det till ett oumbärligt verktyg i köket.

Sammanfattningsvis är Staub gjutjärnspanna en stekpanna som erbjuder enastående prestanda, hållbarhet och estetik. Vi kan säkert säga att det är en investering värd att överväga för alla matälskare.

 • Skäl att köpa
 • Skönt och väldesignat trähandtag
 • Emaljerad insida som inte ska kräva inbränning
 • Passar alla värmekällor förutom öppen eld
 • Skäl att inte köpa
 • Emaljerad gjutjärnspanna som man måste vara försiktig med

Köpguide – Så väljer du bästa gjutjärnspanna

gjutjärnspannor köpguide

Här kommer vi att dyka djupt in i världen av denna tidlösa köksklassiker. En ovärderlig kompanjon för alla matlagningsäventyr. Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, kan en gjutjärnspanna bli din mest tillförlitliga vän.

Gjutjärnspannor har länge varit uppskattade av kockar över hela världen för sin hållbarhet, överlägsna värmefördelning och allsidighet. Med rätt skötsel kan dessa pannor tjäna dig i flera generationer vilket gör dem till en fantastisk investering för både din plånbok och planeten.

I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att välja den perfekta gjutjärnspannan för dina behov. Vi kommer att diskutera skillnaderna mellan ren gjutjärn och emaljerat gjutjärn, förklara hur man sköter och underhåller dessa pannor, samt svara på de vanligaste frågorna om gjutjärnspannor. Dessutom kommer vi att ge tips på de bästa användningsområdena för gjutjärnspannor och de livsmedel du bör undvika att laga i dem.

Bästa användningsområden för gjutjärnspannor

Gjutjärnspannor, visst är de något? Faktum är att de erbjuder ett sortiment av användningsområden i köket som många andra stekpannor inte kan mäta sig med. Men låt oss dyka djupare ner i detta ämne.

Först och främst, stekning. Med deras förmåga att behålla värme exceptionellt väl är gjutjärnspannor ideala för att skapa en krispig, gyllene yta på allt från potatis till kött. Ditt kött kan få den där perfekta bryningen som vi alla eftersträvar.

Ännu mer imponerande är dock att dessa pannor inte bara begränsar dig till stekning. Har du någonsin provat att baka i en gjutjärnspanna? Om inte, har du missat något. Dessa robusta pannor kan säkert gå in i ugnen vilket gör dem perfekta för att laga allt från saftig frittata till underbara djupa pajer.

En annan användning? Bräsera. Kombinera den initiala högtemperaturstekningen med långsam, fuktig värmekokning – din gjutjärnspanna kommer att prestera utan tvekan.

Visst, de kräver lite mer skötsel än din genomsnittliga non-stick panna. Men med rätt vård och uppmärksamhet kan en gjutjärnspanna vara ett köksredskap som varar i generationer. Det är både hållbart och ekonomiskt.

Så nästa gång du står inför valet av vilken panna du ska använda, glöm inte din trogna gjutjärnspanna. Oavsett om du steker, bakar, bräserar eller gräddar, kommer ditt gjutjärn att leverera varje gång.

Fördelar med gjutjärnspannor

 1. Värmefördelning: Gjutjärnspannor är kända för sin överlägsna värmefördelning. När de värms upp så håller de värmen jämnt över hela pannans yta. Det innebär inga varma eller kalla fläckar vilket resulterar i jämn matlagning.
 2. Värmebehållning: De är inte bara bra på att sprida värme, men de är också utmärkta på att behålla den. Både för snabb och långsam tillagning. En egenskap som de flesta andra alternativ helt saknar.
 3. Mångsidiga: Du kan använda din gjutjärnspanna på spisen, i ugnen, under grillen eller över en öppen eld. Oavsett matlagningsmetod, står din panna upp för utmaningen.
 4. Hållbarhet: Med rätt skötsel kan en gjutjärnspanna varar i flera generationer. De är robusta och tål hårt bruk, vilket gör dem till ett hållbart val för köket.
 5. Naturligt non-stick: När de är ordentligt inbrända har gjutjärnspannor en naturlig non-stick-yta. Detta innebär att du kan minska mängden olja eller smör du använder vid matlagning, vilket är ett hälsosammare alternativ.
 6. Järnberikning: Gjutjärnspannor kan faktiskt lägga till järn i din mat vilket kan hjälpa de som behöver öka sitt järnintag. Andra hävdar även att det sätter en bättre smak på maten.
 7. Ekonomiskt: Trots deras många fördelar är gjutjärnspannor ofta mycket prisvärda. Dessutom, med tanke på deras hållbarhet är de en utmärkt investering över tid.

Värsta livsmedel för gjutjärn

Tyvärr finns det vissa livsmedel som du kanske vill undvika att tillaga i din gjutjärnspanna. Inte för att gjutjärnspannan går i sönder men för att det skadar den naturliga non-stick beläggningen du har skapat genom regelbunden användning. Här är några exempel:

 1. Syrliga livsmedel: Tomatsåser, vinäger och andra syrliga livsmedel kan bryta ner pannans inbrända non-stick beläggning. Det kan även leda till en metallisk smak i maten.
 2. Klibbiga livsmedel: Även om en väl inbränd panna har en naturlig non-stick-yta, kan vissa klibbiga livsmedel, som ägg, fastna och vara svåra att rengöra.
 3. Fisk och andra delikata proteiner: Medan gjutjärn är bra för att steka kött, kan det vara för kraftfullt för mer känsliga proteiner som fisk. De kan fastna och falla isär.
 4. Desserter och söta bakverk: Vissa typer av söta livsmedel kan fastna och lämna kvar sockerresterna som kan vara svåra att rengöra.

Kom ihåg att dessa är bara riktlinjer och det finns undantag. Till exempel, vissa personer älskar att göra tomatsåser i gjutjärn för extra smak. Det viktigaste är att ta hand om din panna genom att rengöra den ordentligt och underhålla dess kryddade yta.

Med eller utan porslinsemalj?

Att välja mellan en ren gjutjärnspanna och en med porslinsemalj beror på dina personliga matlagningsvanor och preferenser. Båda har sina fördelar och nackdelar.

Gjutjärnspannor utan emalj: Dessa är de traditionella, klassiska pannorna vi ofta tänker på när vi hör ”gjutjärn” och är också det mest vanliga alternativet.

Fördelarna inkluderar:

 • Naturlig non-stick-yta: När de kryddas korrekt, utvecklar dessa pannor en naturlig non-stick-yta som kan bli ännu bättre med tiden och användning.
 • Värme: De är utmärkta på att behålla och fördela värme.
 • Hållbarhet: De är mycket hållbara och kan vara i generationer.

Nackdelarna inkluderar:

 • Underhåll: De kräver noggrant underhåll, inklusive regelbunden kryddning och speciell rengöring.
 • Syrliga livsmedel: De reagerar med syrliga livsmedel, vilket kan leda till en metallisk smak och skada pannans kryddade yta.

Gjutjärnspannor med porslinsemalj: Dessa pannor har en emaljyta som gör dem lite mer användarvänliga. Porslinemaljerade pannor är oftast lite dyrare och är rent generellt vanligare på premiummärken så som t.ex. Le Creuset.

Fördelarna inkluderar:

 • Lätt att rengöra: Emaljen gör pannan lättare att rengöra och kräver inte samma typ av kryddning som ren gjutjärn.
 • Syrafri: Du kan laga syrliga livsmedel utan att oroa dig för att skada pannan eller ändra smaken på maten.

Nackdelarna inkluderar:

 • Känslig: Emalj kan flisa eller spricka om den utsätts för höga temperaturer eller hårda stötar.
 • Mindre non-stick: Emaljpannor har inte samma naturliga non-stick egenskaper som rena gjutjärnspannor.

Det kommer alltså an på dina individuella behov och preferenser vilken typ av panna som passar bäst för dig. Båda typerna erbjuder fördelarna med gjutjärn, men de har också sina unika egenskaper och krav på underhåll.


Frågor & svar – Vanliga frågor om gjutjärnspannor

 1. Kan jag laga mat med starka smaker i min gjutjärnspanna?
 2. Varför maten fastnar i min gjutjärnspanna?
 3. Kan gjutjärnspannor gå i ugnen?
 4. Hur rengör jag min gjutjärnspanna?
 5. Kan jag använda gjutjärn på en glaskeramikhäll?
 6. Kan jag laga syrliga livsmedel i min gjutjärnspanna?

Kan jag laga mat med starka smaker i min gjutjärnspanna?

Du kan, men var medveten om att starka smaker kan "hänga kvar" i pannan och påverka smaken på andra rätter som du lagar senare. Det är bäst att ha separata pannor för mat med starka smaker, som till exempel curryrätter.

Varför maten fastnar i min gjutjärnspanna?

Detta kan bero på att pannan inte är tillräckligt väl inbränd eller att den inte har värmts upp tillräckligt innan maten tillsattes.

Kan gjutjärnspannor gå i ugnen?

Ja och det är en av de stora fördelarna med gjutjärn är att de kan användas både på spis och i ugnen.

Hur rengör jag min gjutjärnspanna?

Rengör den varsamt med bara varmt vatten och en mjuk borste eller svamp direkt efter användning. Använd inte diskmedel om det går att undvika och skrubba aldrig med stålull eller andra hårda material. Torka den sedan ordentligt och applicera ett tunt lager matolja innan du förvarar den.

Kan jag använda gjutjärn på en glaskeramikhäll?

Ja, du kan, men var försiktig. Gjutjärn kan repa ytan på en glaskeramikhäll, så lyft pannan istället för att dra den över ytan.

Kan jag laga syrliga livsmedel i min gjutjärnspanna?

Syrliga livsmedel så som t.ex. tomater och citroner kan skada den naturliga non-stick beläggningen på din panna och kan ge maten en metallisk smak. Det är bäst att undvika att laga dessa livsmedel i en gjutjärnspanna, särskilt om den är relativt ny.


Källor

 • Testfakta – Under 2018 utförde svenska Testfakta ett test av sju olika gjutjärnspannor. Testvinnare blev faktiskt Fiskars Brasserie med egenskaper som t.ex. snabb upphettning, bäst på att behålla sin värme och att handtaget inte blir varmt. Andraplats vann Ronneby Bruks ultralätta stekpanna. Andra modeller som testades var också ICA Cook & Eat, IKEA Senior, Skeppshult Professional och Le Creuset Signature. Läs mer här.
 • SpruceEats 2023 – TheSpruceEats har sammanställt marknadens bästa gjutjärnspannor där Lodge Blacklock vann bästa alternativ. Andra gjutjärnspannor som prestera väl var bland annat Le Creuset Signature och Stargazer. De valde även ut några grillpannor som utmärker sig. Läs mer här.
 • Expressen 2018 – Expressen testar gjutjärnspannor på induktionshäll. Bäst i test kammar Fiskars Barsserie hem medans Ronneby Bruks ultralätta gjutjärnspanna tar andraplatsen. Läs mer här.