Grästrimmer med batteri Bäst i test

Grästrimmer med batteri Bäst i test

En bra grästrimmer för kantklippning och vanlig trimning är troligtvis en av trädgårdens mest effektiva verktyg. Ännu bättre är det med en grästrimmer som både är sladdlös och drivs med batteri. Men hur bra är egentligen batteridrivna grästrimmers?

Batteridrivna grästrimmers är på frammarsch och har mer eller mindre tagit över segmentet bara de senaste åren. De är kraftfulla och ger en drifttid som räcker till små och stora trädgårdar. Dessutom håller de en låg vikt med litiumbatteri-teknologin som ger bättre ergonomi och flexibilitet.

På grund av alla fördelar med en batteridriven grästrimmer så har vi valt att endast ta med modeller som drivs med hjälp av batterier. Vårt bäst i test är baserat på flera oberoende test, kundrecensioner, egenskaper, prestanda och pris.

Senast uppdaterad Juli 2021

Black & Decker GLC 3630 L20 - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Black & Decker GLC 3630 L20 bild 1
ButikPris
1859:-Besök
1995:-Besök
1995:-Besök
2199:-Besök
 • Bäst i test hos Aftonbladet 2015
 • Bäst i test hos Gör Det Själv 2016
 • 4,6 av 5 hos brittiska Amazon efter över 1700 kundrecensioner

Black & Decker GLC 3630 L20 är en väldigt populär grästrimmer som bland annat fått bäst i test hos både Aftonbladet och Gör Det Själv. Även kundrecensioner vittnar om att detta är en fantastisk grästrimmer för trädgården med sitt betyg på 4,6 av 5,0 hos brittiska Amazon efter över 1700 kundrecensioner.

En grästrimmer med låg vikt och teleskopskaft

Denna fantastiska batteridrivna grästrimmer klarar av mellan till större trädgårdar och ska kunna klippa 3 700 meter per laddning. Med ett 36-volts batteri så får du även möjlighet att köra Eco-drive för längre batteridrift, men också Turbo-mode för att klippa svårare partier. Med 36 volt får du också högre styrka jämfört med andra modeller.

Bäst i test vinnaren från Black & Decker har verkligen balanserats bra mellan bra batteritid och en grästrimmer med låg vikt. Dessa två egenskaper går hand i hand då större batterier helt enkelt väger mer. 

Black & Decker GLC 3630 L20 har uppdaterats med en lite modernare konstruktion och bättre prestanda. Men i grunden är det samma fantastiska grästrimmer som varit en av marknadens mest populära modeller. Black & Deckers grästrimmer har en bra ergonomi med ett ställbart teleskophandtag som är justerbart upp till 325 mm åt båda hållen och passar därför i princip alla användare.

Black & Decker GLC 3630 L20 kan användas både till kantklippning och trimning med sitt justerbara klipphuvud. Modellen är också utrustad med med en egen knapp som automatiskt matar ut trimmertråd, något som är ganska ovanligt på grästrimmers.

Sett till pris och prestanda så är detta en gedigen grästrimmer på batteri som räcker till mellan- och medelstora trädgårdar. Den har också styrkan till att enkelt trimma och rensa längs kanter eller runt buskar. Baserat på test, kundrecensioner, prestanda och pris så vinner Black & Decker GLC 3630 L20 vår utmärkelse bäst i test.

 • Bäst i test vinnare i flera oberoende test
 • Toppbetyg från konsumenter som testat grästrimmern
 • Batteri på 36 V och 2.5 Ah
 • Klipper upp till 3 700 meter i ECO-mode
 • Två program, ECO-mode för vanlig klippning och TURBO-mode för tuffare partier
 • Ergonomisk grästrimmer med ställbart teleskopskaft
 • Välj mellan vanlig trimning och kantklippning med justerbart klipphuvud
 • Automatisk trådmatning när du trycker på knappten
 • Klippbredd på 30 cm och en ljudnivå på 80 dB
 • Vikt 3,2 kg

Husqvarna 115iL - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Husqvarna 115iL bild 1Husqvarna 115iL bild 2
ButikPris
1990:-Besök
2429:-Besök
 • Toppbetyg i Gör Det Självs test 2020
 • Bäst i test hos Byggahus 2019
 • Testvinnare när Expressen testa batteridrivna grästrimmers
 • #1 Populär grästrimmer på svenska marknadsplatser
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat grästrimmern

Husqvarna 115iL har snabbt blivit en av marknadens mest populära grästrimmer och har vunnit flera oberoende test som t.ex. hos Byggahus 2019. Husqvarnas batteridrivna grästrimmer toppar också flera försäljningslistor och konsumenterna älskar den.

Kraftfull grästrimmer med bra batteritid

Testvinnaren Husqvarna 115iL är med i flera test där den även får ställas emot bensindrivna alternativ och den överraskar på flera egenskaper. Givetvis har den inte samma klipptid som bensindrivna modeller men du får ändå en drifttid på ungefär 30 till 40 minuter på maximal effekt. Vissa svenska butiker säljer modellen inklusive batteri (2,1 Ah) och laddare. Men det finns också ett större batteri på 4 Ah att köpa till om du vill ha längre drifttid upp emot 80 minuter.

Grästrimmern från Husqvarna är också väldigt stark och har inga problem med att trimma ned lite tjockare växter. Enligt Byggahus så är detta den mest kraftfulla modellen i deras test av batteridrivna grästrimmers. Modellen kan enkelt trimma längs väggar och häckar likt de allra flesta batteridrivna enheter. Kraften i Husqvarna 115iL gör det också möjligt att trimma mellan plattor där det finns gräsrötter och mossa, något som annars kan vara ett problem med vanliga batteridrivna grästrimmers.

Husqvarna grästrimmer har också flera egenskaper som uppskattas som t.ex. teleskop handtag för att ställa längden. Tap N Go som gör att du kan stöta trimmerhuvudet i marken så matas linan ut. Den är också väldigt tyst jämfört med många andra konkurrenter med endast 60-70 dB enligt olika källor. Men det verkar stämma överrens med det vanliga konsumenter säger.

Det enda negativa vi har kunnat hitta på modellen är själva ergnomin. På Husqvarna 115iL så är handtaget helt rakt vilket gör att du måste vinkla handen. Flera oberoende test av grästrimmern ser det som något positivt, medans flera kunder klagar på det. Kanske är det smaksak.

Husqvarna 115iL är en grästrimmer i mellan- till premiumklassen och har mycket att erbjuda dig som behöver något som är kraftfullt till större trädgårdar. På grund av priset så vinner modellen vår utmärkelse Bästa premiumval.

 • Toppbetyg i flera stora oberoende test och från vanliga kundrecensioner
 • Ovanligt kraftfull batteridriven grästrimmer
 • Väldigt bred klippbredd på 33 cm
 • Drifttid på ungefär 40 minuter med 2,1 Ah batteri
 • Totalt vikt med batteri är 4,2 kg
 • Tråddiameter på Ø2 mm
 • Ljudnivå mellan 60-70 dB (olika beroende på källa)
 • Justerbart handtag för att hitta rätt längd

Bosch AdvancedGrassCut 36 - Populär modell

Särskilt rekommenderad
Bosch AdvancedGrassCut 36 bild 1
ButikPris
2858:-Besök
2871:-Besök
2934:-Besök
2964:-Besök
2995:-Besök
 • Bäst i test hos Råd & Rön 2018
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter 50 kundrecensioner

Bosch AdvancedGrassCut 36 är en annan väldigt populär grästrimmer som bland annat har fått bäst i test hos Råd & Rön 2018. Modellen har även fått toppbetyg hos de butiker som säljer produkten.

Många av de specifikationer liknar det som finns på bäst i test vinnaren Black & Decker. D.v.s. batterikraft, klippbredd, teleskopskaft med mera.

Sladdlös grästrimmer på batteri som klarar vildvuxen vegetation

Om du är på jakt efter en grästrimmer som både klarar enkel grästrimning, men också tuffare vildvuxen vegetation så kan detta vara en maskin för dig. Bosch Advanced GrassCut 36 har halvautomatisk trådmatning med dubbla trådar för tuffare tag.

En liten detalj som t.ex. skyddsbygel framtill gör det möjligt att trimma runt blommor och andra växter med hög precision.

Trots att Bosch grästrimmern drivs med hjälp av ett batteri så är ändå vikten på 2,9 kg väldigt lite, vilket så klart förbättrar ergonomin avsevärt. Med den låga vikten så avlastas armarna och med tilläggshandtaget så blir det ännu enklare att framföra grästrimmern under längre perioder.

Specifikationer för Bosch AdvancedGrassCut 36

 • Grästrimmer med batteridrift, 36 V och 2 Ah
 • Klippbredd 30 cm
 • Halvautomatisk trådmatning med dubbla trådar
 • Förlängbart softgrip som passar alla personer
 • Trimmar gräs och även vildvuxen vegetation
 • Växtskyddsbygel för bättre precision vid trimning omkring t.ex. blommor
 • Vikt 2,9 kg

Gardena Easycut Li-18/23R - Väldigt lätt

Gardena Easycut Li-18/23R bild 1
ButikPris
669:-Besök
849:-Besök
899:-Besök
1061:-Besök
 • Bäst i test hos Råd & Rön 2014
 • Andraplats i Gör Det Själv 2016
 • 3.6 av 5 – Bästa ergonomi i Testfaktas test av grästrimmers

Gardena Easycut LI-18/23R är vårt tests mest lätta modell och väger in på endast 2,4 kg. Trots sin låga vikt så är detta en väldigt bra grästrimmer som bland annat fått bäst i test hos Råd & Rön, men också kommit på andraplats i tidningen Gör Det Själv.

Plastknivar istället för plasttråd

Unikt för denna grästrimmer är de plastknivar som används istället för traditionell plasttråd på de flesta modeller. En fördel med att använda knivar istället för tråd är att klippningen blir jämnare då plastkniven skär istället för att slå.

Men enligt många testpersoner så finns där inte så många fördelar eller nackdelar med denna typ trimning. En nackdel skulle då kunna vara att du måste byta dessa knivar när de går i sönder, men de håller också längre än vanlig tråd.

Gardena grästrimmer drivs med hjälp av ett litiumjonbatteri på 18 V/2,0 Ah och håller ungefär för 50 minuters trimning. Laddtiden hamnar någonstans mellan 180 till 300 minuter för 80 till 100% laddning.

Klippbredden på 23 cm som är något mindre än de andra modellerna vi har tagit med i testet. Men för trimning runt om rabatter eller andra ställen så räcker denna klippbredd väldigt väl.

Grästrimmer med bra ergonomi

Gardena Easycut LI-18/23R har ett anpassningsbart teleskopskaft som kan justeras enkelt för att passa personen som ska använda grästrimmern. Grästrimmerhuvudet kan också justeras eller vinklas för att komma åt svåråtkomliga ytor så som under stolar eller hoppmattan.

Det bästa med denna grästrimmer är helt klart den lätta vikten, vilket så klart förenklar användandet ganska mycket för vissa personer.

Specifikationer för batteridrivna grästrimmern Gardena Easycut LI-18/23R

 • Anpassningsbart teleskopskaft
 • Klippbredd 23 cm
 • Klipper med plastknivar istället för tråd
 • Vinkelbart trimmerhuvud
 • Vikt på endast 2,4 kg
 • Ett fulladdat batteri klarar ungefär 50 minuters användande

Stiga SGT 500 AE - Prisvärd grästrimmer

Stiga SGT 500 AE bild 1Stiga SGT 500 AE bild 2Stiga SGT 500 AE bild 3Stiga SGT 500 AE bild 4
ButikPris
1119:-Besök
1424:-Besök
1440:-Besök
1490:-Besök
 • Tredjeplats när Pricerunner testa grästrimmers 2021
 • Toppbetyg i Expressens test av grästrimmers

Stiga SGT 500 AE grästrimmer är en av marknadens bästa budgetval för mindre trädgårdar och modellen har presterat bra i oberoende test. I Pricerunners test av grästrimmers så plockade modellen hem en tredjeplats.

Prisvärd batteridriven grästrimmer med finesser

Stiga har flera väldigt billiga grästrimmrar på marknaden men den som utmärker sig mest är SGT 500 AE som ger både prestanda och finesser. Drifttiden (2 Ah) är något sämre än det vi ser på lite dyrare modeller och flera test visar att modellen duger till ungefär 15-20 minuters klipptid. Det är lite underkant men för någon som har en liten trädgård så räcker detta om du bara ska trimma kanter som går fort.

Med 48 volts batteri får du däremot en kraftfull grästrimmer som klarar det mesta i trädgården. Allt från att klippa kanter på gräsmattan till att fräsa bort oväxt. Den klarar däremot inte av tjockare grenar eller sly. Stiga grästrimmer har en bra klippbredd på 30 cm vilket nästan är standard i branschen.

För att smidigt trimma kaner på gräsmattan så är trimmhuvudet vinkelbart till 90 grader med ett hjul som underlättar körningen. Detta kallar vi också för vertikalt trimmande.

Läser vi de bäst i test som finns på modellen så är ergnomin väldigt bra och grästrimmern är också väldigt enkel med bara on/off-knapp. Det finns även ett justerbart handtag och teleskopisk rigg för att enklare passform. Stången är också delbar så förvaringsutrymmet minimeras.

Hade batteritiden varit något bättre så hade Stiga SGT 500 AE varit en riktig fullträff. Men med en drifttid på ungefär 20 minuter så är detta trots allt en bra batteridriven grästrimmer för små trädgårdar. Om målet är att endast klippa längs kanter så går det oftast fort och då är inte den korta drifttiden ett problem. Gott om styrka finns där tack vare 48 volt batteriet.

 • Bra betyg i flera oberoende test av batteridrivna grästrimmers
 • Prisvärd och billig grästrimmer för små trädgårdar
 • 48 volt batteri gör grästrimmern kraftfull
 • Drifttid på max 20 minuter
 • Vinkelbart klipphuvud för vertikal kantrimning
 • Justerbart handtag och teleskop för bättre ergonomi
 • Klippbredd 30 cm

AL-KO EnergyFlex GT 4030 - Extra lång klipptid

AL-KO EnergyFlex GT 4030 bild 1AL-KO EnergyFlex GT 4030 bild 2AL-KO EnergyFlex GT 4030 bild 3AL-KO EnergyFlex GT 4030 bild 4
ButikPris
726:-Besök
726:-Besök
731:-Besök
756:-Besök
 • Andraplats när Gör Det Själv testa grästrimmers 2020
 • Bra kundomdömen från vanliga konsumenter

AL-KO EnergyFlex GT 4030 är en modell som erbjuder extra lång klipptid upp emot 60-80 minuter. AL-KO batteridrivna grästrimmer vann silverpris när svenska Gör Det Själv testa batteridrivna grästrimmers 2020. Modellen har också fått toppbetyg från vanliga konsumenter och på tyska Amazon så har den fått 4,5 av 5 stjärnor efter 30 kundrecensioner.

Grästrimmer som är tyst och som har ovanligt lång klipptid

Det bästa med AL-KO EnergyFlex GT 4030 är utan tvekan den långa drifttiden på 60 till 80 minuter. Det är väldigt få batteridrivna grästrimmers som erbjuder så pass lång drifttid. Däremot säljs modellen utan både batteri och laddare vilket gör att du måste köpa till detta om du inte redan har maskiner från AL-KO.

Men hur ser övriga egenskaper ut då? AL-KO EnergyFlex GT 4030 har väldigt bra ergonomi med ett ordentligt handtag där batteriet hänger undertill. Detta ger en betydligt bättre balans jämfört med modeller där batteriet sitter upp till. Det medföljer även ett extrahandtag som är reglerbart för att hitta rätt position samt ett ställbart teleskop skaft för att hitta rätt längd.

När det gäller styrka så är den perfekt för att klippa gräskanter och lättare ogräs. Det är däremot värt att poängtera att modellen inte klar av allt för tjocka grenar och buskar. Klippbredd på 30 cm och ett vridbart klipphuvud på 180-grader gör det extra smidigt att trimma snygga kanter.

Likt flera andra modeller i vårt bäst i test så sker trådmatningen halvautomatiskt genom att trycka ned klipphuvudet lite lätt i backen. Är detta den bästa batteridrivna grästrimmern? Batteritiden är förvånadsvärt imponerande men tyvärr är detta något som måste köpas till för närmare 2 000 kronor. Om du redan är investerad i produkter från AL-KO eller vill så är detta en fantastisk grästrimmer med prestanda som slår många konkurrenter.

 • Toppbetyg i oberoende test och från vanliga kundomdömen
 • Extra lång batteritid mellan 60-80 minuter
 • Tystgående grästrimmer
 • Bra ergonomi med både justerbart handtag och teleskopskaft
 • Halvautomatisk trådmatning
 • Svängbart trimmerhuvud för att klippa kanter
 • Rekommenderas för att klippa kanter, under buskar och längs väggar

Makita DUR181Z - Lång klipptid

Makita DUR181Z bild 1
ButikPris
1020:-Besök
1032:-Besök
 • 4 av 5 – Klarar tufft arbete under längre tider enligt Gör Det Själv

Enligt tidningen Gör Det Själv så är detta en batteridriven grästrimmer som även klarar lite tuffare vegetation. Däremot är det ingen röjsåg så du kan inte förvänta dig alldeles för mycket av en grästrimmer. Men för lite vildvuxen vegetationen så ska det inte vara något problem.

Batteridriven grästrimmer med teleskopskaft

Om du är på jakt efter en robust grästrimmer som även klarar lite vildvuxen vegetation så kan detta vara en modell för dig. Var däremot noga med att kolla upp om där medföljer batteri och batteriladdare. Har du redan andra Makita-produkter så är det stor chans att batteri och batteriladdare fungera till denna grästrimmer.

Makita DUR181Z är en robust och sladdlös grästrimmer med flera väldigt bra funktioner. Den har bland annat inbyggd varningslampa som indikerar när batteriet behöver laddas. Makita grästrimmer har också ett justerbart trimmerhuvud för smidigare klippning vid kanter och har också ett justerbart teleskopskaft för bättre ergonomi.

Batteritiden varierar beroende på vilket batteri du har eller kommer köpa. Som ett exempel kan vi ta ett 3,0 Ah batteri som enligt tillverkaren ska ge ungefär 45 minuters drifttid. Har du flera batterier så är detta så klart inte ett problem då du kan ladda samtidigt som du använder det andra batteriet.

Makita DUR181Z  har en klippdiametern på 26 cm och använder klassisk trimmertråd för smidigare användning. Trådrullarna rymmer ungefär 8 meter tråd och finns att köpa löst i butik.

Specifikationer för Makita DUR181Z grästrimmer

 • Justerbart teleskopskaft
 • Justerbart trimmerhuvud
 • Klippdiameter 26 cm
 • Vikt från 2,8 till 3,1 kg beroende på batteristorlek
 • Batteri ingår ej, har du däremot andra Makita produkter så ska dessa batterier passa denna enhet

Stiga SGT 24 AE - Billig och bra grästrimmer

Stiga SGT 24 AE bild 1Stiga SGT 24 AE bild 2
ButikPris
1160:-Besök
1299:-Besök
Billig batteridriven grästrimmer med godkänd prestanda

Det är ganska ovanligt att vi ser batteridrivna grästrimmers där det inkluderas både batteri och laddare till en låg prislapp. Modellen är bra till dig som har en mindre trädgård och som behöver en enkel grästrimmer för mindre klipparbeten.

Vi kan säga det direkt. Stiga SGT 24 AE har inte den bästa batteritiden jämfört med andra modeller i vårt test av grästrimmern. Drifttiden är inte speciellt imponerande men du får ändå ut ungefär 15 minuters klippning. Det räcker till mindre trädgårdar om du bor i radhus eller liknande.

Trots sin korta drifttid så är Stiga SGT 24 AE fortfarande väldigt prisvärd så länge den passar storleken på din trädgård. Storebror Stiga SGT 500 AE har lite mer drifttid och är också kraftfullare. Den klarar av att trimma kanter längs väggar och gräsmattor utan några problem.

Två egenskaper som verkligen uppskattas är den breda klippbredden upp till 30 cm och att man kan vinkla trimmerhuvudet 90° för att komma åt kanter. Den kan också delas i två delar så förvaringen under vintern blir smidigare. Tyvärr är inte längden ställbar.

 • Billig batteridriven grästrimmer där både batteri och laddare ingår
 • Perfekt modell för små trädgårdar
 • Drifttid på ungefär 15 minuter
 • Bra klippbredd upp till 30 cm
 • Kanttrimmer-funktion med ställbart på 90°
 • Delbart skaft för enklare förvaring

Köpguide: Så väljer du bästa grästrimmer med batteri

I denna guide kommer vi ta upp de egenskaper och funktioner som gör en batteridriven grästrimmer bra eller inte. Det finns några självklara kriterier som måste uppfyllas för att en grästrimmer på batteri ska kunna fungera smärtfritt.

Tittar vi på tidiga test av batteridriva grästrimmers så har problemet varit att batteriet inte håller speciellt länge. De sämsta modellerna har endast fungerat i ungefär 10-15 minuter och det är långt ifrån tillräckligt för att hinna med hela trädgården. Med så kort drifttid så faller alla de fördelar som finns med denna typ av grästrimmer.

Därför har vi skrivit ihop en kort guide över de punkter som är extra viktiga vid val av grästrimmer. Några av de viktigaste aspekterna med en grästrimmer är batteridrift, laddning, styrka med mera.

Varför vi har valt att endast ta med batteridrivna grästrimmers i testet

En sladdlös lösning är för de allra flesta trädgårdsägare en enorm fördel jämfört med modeller som kräver en förlängningskabel vid varje tillfälle. Det är ganska mycket extra jobb med att behöva plocka fram förlängningskabel och sen dessutom behöva ha kabeln hängandes från grästrimmern.

Om det finns möjlighet till att helt slippa kabel helt och hållet så gör vi helst det. Men kostnaden för att slippa kabel får inte vara alldeles för hög d.v.s. pris på produkten, dålig drifttid och så vidare.

Idag finns det väldigt bra grästrimmers som drivs med batteri och drifttiden är tillräckligt bra för att hinna med hela trädgården utan att behöva ladda i mellan arbetet. Därför har vi i detta bäst i test endast tagit med modeller som drivs av litiumjonbatterier.

Även för större trädgårdar så räcker batteridrivna grästrimmers väldigt långt och det är inte alls ovanligt att en fulladdad grästrimmer har en drifttid från 40 till 60 minuter. Detta är oftast tillräckligt för 90% av alla trädgårdsägare och passar därför de allra flesta personer.

Batteriets drifttid och laddning

Batteritiden eller drifttiden för en grästrimmer är troligtvis den viktigaste aspekten i det hela och är också den egenskap man bör spana in extra noga. Du vill helst hitta en grästrimmer som har en drifttid närmare 40 till 60 minuter beroende på hur stor trädgård du har.

Om tillverkaren skriver 60 minuters användningstid så bör man också ta det med en nypa salt. Flera oberoende test av grästrimmers har visat att denna siffra inte riktigt stämmer med verkligheten tyvärr. Därför bör du i alla fall räkna med en förlust med 20% ungefär för att få den verkliga drifttiden.

En lösning för att få en längre drifttid är att köpa ett extra batteri som du snabbt kan byta till när det första är slut. Men för de allra flesta trädgårdsägare så räcker 30 minuters grästrimning väldigt långt då man vanligtvis endast jobbar på kanter eller liknande. Det är trots allt inte hela gräsmattan som ska trimmas och klippa kanter går fort.

Laddningstid skulle också kunna vara extra viktigt för vissa personer. Men för de allra flesta personer så är det ganska oviktigt så länge en laddning klarar hela trädgården. Om en fulladdad grästrimmer klarar av hela trädgården då kvittar det egentligen om laddningstiden tar 100 minuter eller 200 minuter. Därför har laddningstiden inte varit en avgörande faktor i vårt bäst i test av grästrimmer med batteri.

Har du en liten trädgård så räcker alla de modeller vi har tagit med i testet. Se upp med alldeles för billiga grästrimmers från lågprisbutiker, vissa av dessa modeller har testats hos bland annat Testfakta och de sämsta modellerna har bara en drifttid på ungefär 10 minuter.

Ergonomi – Justerbara grästrimmers med handtag och teleskopskaft

Ergonomi är också en väldigt viktig faktor vid val av grästrimmer och det är allt från en ett ordentligt handtag till en lättare maskin att bära runt på. Bra ergonomi är inte helt enkelt att få till då alla personer är olika långa och så vidare.

Den bästa egenskapen för en bra ergonomi är möjligheten till att kunna justera längden på skaftet och alla de grästrimmers vi har tagit med i testet har justerbart teleskopskaft. Ett justerbart teleskopskaft är ett måste enligt oss, det är en självklar egenskap som alla grästrimmers ska ha inkluderat. Detta gör att grästrimmern kan brukas av vem som helst oberoende av personens längd.

Vikten på grästrimmern är också viktig i viss aspekt, tyvärr är detta oftast en balans mellan vikt och batterikapacitet. Tillverkaren skulle så klart kunna sätta på ett enormt batteri för lång drifttid, men då blir enheten alldeles för tung att användas. Så detta är en balans som tillverkaren måste ha i åtanke när de tar fram nya modeller.

För att kunna styra grästrimmern så behövs det även ett extrahandtag som du styr maskinen med och idag har alla modeller detta. Däremot har inte alla modeller ett extra handtag som kan justera i olika vinklar och ska du trimma särskilda ytor så kan det vara extra effektivt med ett handtag som du kan vinkla.

Även trimhuvudet bör kunna vinklas från och till 90 grader för att enklare kunna trimma gräskanter och så vidare. Ännu bättre är det om modellen har ett guidehjul som hjälper dig att trimma raka kanter eller liknande.

Tråd eller plastknivar

De flesta grästrimmers använder idag helt vanlig plasttråd som slungas i hög hastighet för att trimma effektivt. Detta har flera fördelar enligt många testkällor så som t.ex. att det är enklare att mata ut ny tråd allt eftersom den blir nedsliten och är dessutom oftast billigare i längden. På många grästrimmers så matas tråden ut mer eller mindre automatiskt med hjälp av centrifugalkraften.

Det finns också plastknivar som man själv behöver montera på trimmerhuvudet och dessa knivar håller längre än traditionell plasttråd. Därför är det svårt att jämföra de två alternativen,  men kör du regelbundet på stenar och sånt så kan knivarna snabbt bli skadade. Då kan det också bli snabbt dyrare med detta alternativ.

Fördelen med plastknivar är att trimningen blir något jämnare, men för de allra flesta personer så fungerar plasttråd minst lika bra.


Vanliga frågor om batteridriven grästrimmer

 1. Vilken grästrimmer är bäst egentligen?
 2. Räcker en batteridriven grästrimmer?
 3. Hur använder man en grästrimmer?
 4. Grästrimmer med trimmerlina eller kniv?
 5. Vad kostar trimmertråd?
 6. Hur byter man tråd på grästrimmer?

Vilken grästrimmer är bäst egentligen?

Det finns flera bra modeller att välja mellan men den bästa grästrimmern är den som räcker till sitt ändamål. Val av grästrimmer berörs av flera saker så som storlek på trädgård och användningsområden. Ska du bara klippa gräs längs husvägg eller staket så är det batteritiden du bör kolla närmare på. Ska du röja lite tuffare gräs så bör du kolla efter en kraftfull modell. En av marknadens bästa grästrimmers är 

Räcker en batteridriven grästrimmer?

I 98% av fallen så räcker en batteridriven grästrimmer för att röja längs husväggar och staket. Ska du däremot röja stora partier i en vildvuxen trädgård så är en bensindriven modell att föredra.

Hur använder man en grästrimmer?

Grästrimmern ersätter inte gräsklipparen och ska i stället ses som ett komplement för att komma åt svåråtkomliga kanter längs gräsmattan. Den är perfekt för att klippa gräs längs med husväggar, terrasser, uteplatser, staket med mera.

Grästrimmer med trimmerlina eller kniv?

Det mest vanliga är trimmerlina och den fungerar perfekt till att trimma vanligt gräs. Men det finns också modeller med knivblad av hårdplast som är lite starkare än nylonlina. Dessa knivar är bättre på att klippa ned lite tuffare material som kraftigare ogräs eller liknande.

Vad kostar trimmertråd?

Priset för trimmertråd varierar lite beroende på hur den monteras på modellen. Vissa grästrimmers använder färdigspolad kassett som du enkelt kan byta ut. Andra modeller får du själv spola på tråden från en större rulle. Priset för dessa trimmertrådar varierar men någonstans mellan 1 till 3 kronor metern.

Hur byter man tråd på grästrimmer?

Hur du byter tråd eller knivar varierar från modell till modell. Flera populära grästrimmers har så kallad färdigspolad kassett där spolen byts ut. Andra modeller måste du själv spola på en trimmerlina från en större rulle. Se klippet för hur du byter trimmertråd på en av Husqvarnas grästrimmers. Youtube.


Källor

Byggahus

 • Bygga hus har ett bra test av grästrimmer som de uppdaterar löpande med nya modeller som kommer ut på marknaden. Några modeller som har testats är Husqvarna 115iL, Bosch Advanced-Grasscut 36, Stiga SGT 226 J, Black & Decker STC1820PC, Black & Decker ST1823 och Biltema CGT 36.Bästa köp rekommendation fick Black & Decker STC1820PC och bäst i test fick värstingmodellen Husqvarna 115iL som idag är en av marknadens mest populära val (2021).I byggahus test har de blandat både bensin- och batteridrivna grästrimmer. Något som gör testet extra intressant då vi får se hur bra de batteridrivna modeller har börjat bli. Läs hela testet här.

Gör Det Själv

 • Gör Det Själv har en rad olika test av trädgårdsmaskiner och har flera gånger testat kanttrimmers. Black & Decker GLC 3630 L20 är vår bäst i test vinnare som bland annat har blivit testvinnare i Aftonbladet och tidningen Gör Det Själv. Så sent som 2020 utförde de ett nytt test av både batteridrivna kanttrimmers. Husqvarna 115iL placerade sig bra med ett högt betyg för sin prestanda. På andraplats hamnade AL-KO EnergyFlex GT 4030 som har en imponerande klipptid över 60 minuter.Husqvarna 115iL och AL-KO EnergyFlex GT 4030 i Gör Det Själv 2020 – Länk
  Bäst i test i tidningen Gör Det Själv 2016, läs mer här.

Aftonbladet

 • Även Aftonbladet brukar testa trädgårdsmaskiner med allt från vanliga gräsklippare till gräs- och kanttrimmers. Under 2015 placerade Black & Decker GLC 3630 L20 sig på en förstaplats med utmärkelsen ”bäst i test”.Bäst i test i Aftonbladet 2015, Testet hittar du här.

Bosch AdvancedGrassCut 36

 • Så sent som 2018 så tog Bosch Advanced GrassCut 36 hem förstaplatsen i Råd & Röns stora test av grästrimmers. På tredjeplats kom också vår testvinnare Black & Decker och på andraplats kom faktiskt Honda HHTE38BE som inte är en helt vanlig grästrimmer. I deras test så testades 13 stycken olika batteridriva grästrimmers från flera olika företag och tillverkare.Bosch Advanced GrassCut 36 har många av de fördelar som bäst i test vinnaren Black & Decker har att erbjuda så som t.ex. hög kapacitet, bra drifttid, bra klippbredd. Däremot tyckte Råd & Rön att Bosch grästrimmern hade något hög ljudnivå jämfört med andra modeller. Hela testet hittar du här.

Gardena Easycut Li-18/23R

 • Gardena Easycut Li-18/23R är en relativt gammal modell som har funnits med väldigt länge och är fortfarande väldigt aktuell då den presterar väldigt bra. Gardena grästrimmer tog bland annat hem priset testvinnare i Råd & Röns test under 2014 och en andraplats i tidningen Gör Det Själv 2016. Sen fick den även utmärkelsen ”Bästa Ergonomi” när Testafakta testade grästrimmers.Andraplats i Gör Det Själv 2016, testet hittar du här.
  Förstaplats hos Råd & Rön 2014, testet finns tyvärr inte kvar längre.

Amazon

 • Som vanligt tar vi alltid med Amazon om det finns en stor mängd kundrecensioner att använda i testet. En stor anledning till detta är för att varje kundrecension är verifierad d.v.s. omdömet endast kommer från personer som verkligen har köpt produkten.Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren Black & Decker GLC 3630 L20 så har denna grästrimmer fått in närmare 1 000 kundrecensioner med ett betyg på 4,5 av 5,0. Ett sådant högt kundomdöme är väldigt ovanligt med så många kundrecensioner, därför är detta betyg enligt oss väldigt viktigt för att ta fram en testvinnare i vårt test. Sen har modellen även tagit hem hela två olika bäst i test som konfirmerar att detta är en fantastisk grästrimmer.

Expressen

 • Expressen har testat 10 stycken batteridrivna grästrimmers i alla olika prisklasser. På förstaplats hamnade Husqvarna 115il, andraplats Ryobi RLT183225F och tredjeplatsen tog Husqvarna 535iFR. Läs mer här.

Produkter som har utgått

Gardena ComfortCut Li-18/23R - Guidehjul

Gardena ComfortCut Li-18/23R bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra köp i danska Gör Det Själv

Gardena ComfortCut Li-18/23R har flera liknelser med EasyCut, däremot så väger ComfortCut något mer. Precis som EasyCut så använder denna modell plastknivar för snyggare trimning och när du köper ComfortCut så medföljer där även 20 st knivar.

Gardena ComfortCut Li-18/23R har bland annat fått utmärkelsen ”Bra Köp” i danska tidningen Gör Det Själv.

Använder plastknivar för snyggare trimning

Plastknivarna kan enkelt monteras på trimmerhuvudet utan några som helst verktyg och enligt tillverkaren ska trimningen bli mycket jämnare jämfört med den traditionella plasttråden.

Gardena ComfortCut har samma batterikapacitet som EasyCut d.v.s. 18 V/ 2,6 Ah och har samma användningstid på ungefär 50 minuter. Däremot är denna modell utrustad med ett hjul som hjälper dig att klippa kanter på ett bättre sätt.

Även denna modell har ett trimmerhuvud som kan vinklas till 90 grader för att lättare kunna trimma gräskanter som t.ex. kanten till stenplattor eller liknande.

Om vikten inte är det absolut viktigaste aspekten så är Gardena ComfortCut en bättre grästrimmer för kantklippning. Vikten på Gardena ComfortCut är endast 2,8 kg och kommer med fler möjligheter än den enklare EasyCut.

Specifikationer för Gardena ComfortCut Li-18/23R

 • Trimning med plastknivar (RotorCut knivar)
 • Klippbredd 23 cm
 • Full batteriladdning ger 50 minuters användande och räcker till ungefär 1 200 meter gräskant
 • Laddtiden är 300 minuter för 100% och 180 minuter för 80%
 • Vikt 2,8 kg
 • Trimmerhuvud är vinkelbart till 90 grader