Grästrimmer med batteri – Bäst i test

Bästa Grästrimmer med batteri

En bra grästrimmer för kantklippning och även helt vanlig trimning är troligtvis en av trädgårdens mest effektiva verktyg. Ännu bättre är det med grästrimmer som är sladdlös och drivs med hjälp av batteri.

Batteridrivna trädgårdsmaskiner är på frammarsch och är bra nog för både medelstora till större trädgårdar. Dessutom håller de en väldigt låg vikt med den nyare lithiumbatteri-teknologin som förbättrar ergonomin avsevärt.

På grund av alla fördelar med batteridrivna trädgårdsmaskiner så har vi valt att endast ta med modeller som drivs med hjälp av batteri. Testet är baserat på flera oberoende tester och kundrecensioner.


Black & Decker GLC 3630 L20 – Bäst i test

Testvinnaren Black & Decker GLC 3630 grästrimmer

ButikPris
1839:-Besök
1859:-Besök
1859:-Besök
1859:-Besök
 • Bäst i test hos Aftonbladet 2015.
 • Bäst i test hos Gör Det Själv 2016.
 • 4,5 av 5 hos brittiska Amazon efter 980 kundrecensioner.

Black & Decker GLC 3630 L20 är en väldigt populär grästrimmer som bland annat fått bäst i test hos både Aftonbladet och Gör Det Själv. Även kundrecensioner vittnar om att detta är en fantastisk grästrimmer för trädgården med sitt betyg på 4,5 av 5,0 hos brittiska Amazon efter över 900 kundrecensioner.

Denna fantastiska grästrimmer på batteri kan även klara större trädgårdar och ska kunna klippa 3 700 meter per laddning. Med ett 36-volts batteri så får du även möjligheten att köra Eco-drive för längre batteridrift, men också Turbo-mode för att klippa svårare partier.

En grästrimmer med låg vikt och teleskopskaft

Bäst i test vinnaren från Black & Decker har verkligen balanserats bra mellan bra batteritid och en grästrimmer med låg vikt. Dessa två egenskaper går hand i hand då större batterier helt enkelt väger mera. Vikten för Black & Decker GLC 3630 L20 hamnar endast på 3,5 kg.

Precis som bra batteritid är viktigt så är även själva ergonomi viktigt och med Black & Decker grästrimmer får du ett ställbart teleskophandtag. Detta teleskophandtag är justerbart upp till 325 mm åt båda hållen och passar därför i princip alla användare.

Black & Decker GLC 3630 L20 kan användas både till kantklippning och trimning med sitt justerbara klipphuvud. Klipphuvudet använder automatisk enkeltråds trådmatning med A6481-XJ trimmertråd.

Egenskaper för bäst i test vinnaren Black & Decker GLC 3630 L20

 • Lithium Ion-batteri på 36 V och 2 Ah. Laddar snabbt och lider inte av självurladdning.
 • Klipper upp till 3 700 meter i ECO-mode.
 • Två olika program, ECO-mode för vanlig klippning och TURBO-mode för tuffare partier i trädgården.
 • Ställbart teleskopskaft.
 • Välj mellan vanlig trimning och kantklippning med justerbart klipphuvud.
 • Klippbredd 30 cm.
 • Automatisk trådmatning under drift.
 • Ljudnivå 80 dB.
 • Vikt 3,5 kg.

Bosch AdvancedGrassCut 36 – Populär modell

Grästrimmer Bosch AdvancedGrassCut 36

ButikPris
2935:-Besök
2995:-Besök
3141:-Besök
 • Bäst i test hos Råd & Rön 2018.
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter 50 kundrecensioner.

Bosch AdvancedGrassCut 36 är en annan väldigt populär grästrimmer som bland annat har fått bäst i test hos Råd & Rön 2018. Modellen har även fått toppbetyg hos de butiker som säljer produkten.

Många av de specifikationer liknar det som finns på bäst i test vinnaren Black & Decker. D.v.s. batterikraft, klippbredd, teleskopskaft med mera.

Sladdlös grästrimmer på batteri som klarar vildvuxen vegetation

Om du är på jakt efter en grästrimmer som både klarar enkel grästrimning, men också tuffare vildvuxen vegetation så kan detta vara en maskin för dig. Bosch Advanced GrassCut 36 har halvautomatisk trådmatning med dubbla trådar för tuffare tag.

En liten detalj som t.ex. skyddsbygel framtill gör det möjligt att trimma runt blommor och andra växter med hög precision.

Trots att Bosch grästrimmern drivs med hjälp av ett batteri så är ändå vikten på 2,9 kg väldigt lite, vilket så klart förbättrar ergonomin avsevärt. Med den låga vikten så avlastas armarna och med tilläggshandtaget så blir det ännu enklare att framföra grästrimmern under längre perioder.

Specifikationer för Bosch AdvancedGrassCut 36

 • Grästrimmer med batteridrift, 36 V och 2 Ah.
 • Klippbredd 30 cm.
 • Halvautomatisk trådmatning med dubbla trådar.
 • Förlängbart softgrip som passar alla personer.
 • Trimmar gräs och även vildvuxen vegetation.
 • Växtskyddsbygel för bättre precision vid trimning omkring t.ex. blommor.
 • Vikt 2,9 kg.

Gardena Easycut Li-18/23R – Väldigt lätt

Stark grästrimmer Gardena Easycut Li-18/23R

ButikPris
899:-Besök
1204:-Besök
1867:-Besök
 • Bäst i test hos Råd & Rön 2014.
 • Andraplats i Gör Det Själv 2016.
 • 3.6 av 5 – Bästa ergonomi i Testfaktas test av grästrimmers.

Gardena Easycut LI-18/23R är vårt tests mest lätta modell och väger in på endast 2,4 kg. Trots sin låga vikt så är detta en väldigt bra grästrimmer som bland annat fått bäst i test hos Råd & Rön, men också kommit på andraplats i tidningen Gör Det Själv.

Plastknivar istället för plasttråd

Unikt för denna grästrimmer är de plastknivar som används istället för traditionell plasttråd på de flesta modeller. En fördel med att använda knivar istället för tråd är att klippningen blir jämnare då plastkniven skär istället för att slå.

Men enligt många testpersoner så finns där inte så många fördelar eller nackdelar med denna typ trimning. En nackdel skulle då kunna vara att du måste byta dessa knivar när de går i sönder, men de håller också längre än vanlig tråd.

Gardena grästrimmer drivs med hjälp av ett litiumjonbatteri på 18 V/2,0 Ah och håller ungefär för 50 minuters trimning. Laddtiden hamnar någonstans mellan 180 till 300 minuter för 80 till 100% laddning.

Klippbredden på 23 cm som är något mindre än de andra modellerna vi har tagit med i testet. Men för trimning runt om rabatter eller andra ställen så räcker denna klippbredd väldigt väl.

Grästrimmer med bra ergonomi

Gardena Easycut LI-18/23R har ett anpassningsbart teleskopskaft som kan justeras enkelt för att passa personen som ska använda grästrimmern. Grästrimmerhuvudet kan också justeras eller vinklas för att komma åt svåråtkomliga ytor så som under stolar eller hoppmattan.

Det bästa med denna grästrimmer är helt klart den lätta vikten, vilket så klart förenklar användandet ganska mycket för vissa personer.

Specifikationer för batteridrivna grästrimmern Gardena Easycut LI-18/23R

 • Anpassningsbart teleskopskaft.
 • Klippbredd 23 cm.
 • Klipper med plastknivar istället för tråd.
 • Vinkelbart trimmerhuvud.
 • Vikt på endast 2,4 kg.
 • Ett fulladdat batteri klarar ungefär 50 minuters användande.

Gardena ComfortCut Li-18/23R – Guidehjul

Grästrimmer med bra ergonomi Gardena ComfortCut Li-18/23R

ButikPris
-:-Besök
810:-Besök
1199:-Besök
 • Bra köp i danska Gör Det Själv.

Gardena ComfortCut Li-18/23R har flera liknelser med EasyCut, däremot så väger ComfortCut något mer. Precis som EasyCut så använder denna modell plastknivar för snyggare trimning och när du köper ComfortCut så medföljer där även 20 st knivar.

Gardena ComfortCut Li-18/23R har bland annat fått utmärkelsen ”Bra Köp” i danska tidningen Gör Det Själv.

Använder plastknivar för snyggare trimning

Plastknivarna kan enkelt monteras på trimmerhuvudet utan några som helst verktyg och enligt tillverkaren ska trimningen bli mycket jämnare jämfört med den traditionella plasttråden.

Gardena ComfortCut har samma batterikapacitet som EasyCut d.v.s. 18 V/ 2,6 Ah och har samma användningstid på ungefär 50 minuter. Däremot är denna modell utrustad med ett hjul som hjälper dig att klippa kanter på ett bättre sätt.

Även denna modell har ett trimmerhuvud som kan vinklas till 90 grader för att lättare kunna trimma gräskanter som t.ex. kanten till stenplattor eller liknande.

Om vikten inte är det absolut viktigaste aspekten så är Gardena ComfortCut en bättre grästrimmer för kantklippning. Vikten på Gardena ComfortCut är endast 2,8 kg och kommer med fler möjligheter än den enklare EasyCut.

Specifikationer för Gardena ComfortCut Li-18/23R

 • Trimning med plastknivar (RotorCut knivar).
 • Klippbredd 23 cm.
 • Full batteriladdning ger 50 minuters användande och räcker till ungefär 1 200 meter gräskant.
 • Laddtiden är 300 minuter för 100% och 180 minuter för 80%.
 • Vikt 2,8 kg.
 • Trimmerhuvud är vinkelbart till 90 grader.

Makita DUR181Z

Kraftfulla Makita DUR181Z grästrimmer

ButikPris
799:-Besök
1149:-Besök
 • 4 av 5 – Klarar tufft arbete under längre tider enligt Gör Det Själv.

Enligt tidningen Gör Det Själv så är detta en batteridriven grästrimmer som även klarar lite tuffare vegetation. Däremot är det ingen röjsåg så du kan inte förvänta dig alldeles för mycket av en grästrimmer. Men för lite vildvuxen vegetationen så ska det inte vara något problem.

Batteridriven grästrimmer med teleskopskaft

Om du är på jakt efter en robust grästrimmer som även klarar lite vildvuxen vegetation så kan detta vara en modell för dig. Var däremot noga med att kolla upp om där medföljer batteri och batteriladdare. Har du redan andra Makita-produkter så är det stor chans att batteri och batteriladdare fungera till denna grästrimmer.

Makita DUR181Z är en robust och sladdlös grästrimmer med flera väldigt bra funktioner. Den har bland annat inbyggd varningslampa som indikerar när batteriet behöver laddas. Makita grästrimmer har också ett justerbart trimmerhuvud för smidigare klippning vid kanter och har också ett justerbart teleskopskaft för bättre ergonomi.

Batteritiden varierar beroende på vilket batteri du har eller kommer köpa. Som ett exempel kan vi ta ett 3,0 Ah batteri som enligt tillverkaren ska ge ungefär 45 minuters drifttid. Har du flera batterier så är detta så klart inte ett problem då du kan ladda samtidigt som du använder det andra batteriet.

Makita DUR181Z  har en klippdiametern på 26 cm och använder klassisk trimmertråd för smidigare användning. Trådrullarna rymmer ungefär 8 meter tråd och finns att köpa löst i butik.

Specifikationer för Makita DUR181Z grästrimmer

 • Justerbart teleskopskaft.
 • Justerbart trimmerhuvud.
 • Klippdiameter 26 cm.
 • Vikt från 2,8 till 3,1 kg beroende på batteristorlek.
 • Batteri ingår ej, har du däremot andra Makita produkter så ska dessa batterier passa denna enhet.

Guide: Så väljer du bästa grästrimmer med batteri

I denna guide kommer vi ta upp de egenskaper och funktioner som gör en batteridriven grästrimmer bra eller inte. Det finns några självklara kriterier som måste uppfyllas för att en grästrimmer på batteri ska kunna fungera smärtfritt.

Tittar vi på tidiga test av batteridriva grästrimmers så har problemet varit att batteriet inte håller speciellt länge. De sämsta modellerna har endast fungerat i ungefär 10-15 minuter och det är långt ifrån tillräckligt för att hinna med hela trädgården. Med så kort drifttid så faller alla de fördelar som finns med denna typ av grästrimmer.

Därför har vi skrivit ihop en kort guide över de punkter som är extra viktiga vid val av grästrimmer. Några av de viktigaste aspekterna med en grästrimmer är batteridrift, laddning, styrka med mera.

Varför vi har valt att endast ta med batteridrivna grästrimmers i testet

En sladdlös lösning är för de allra flesta trädgårdsägare en enorm fördel jämfört med modeller som kräver en förlängningskabel vid varje tillfälle. Det är ganska mycket extra jobb med att behöva plocka fram förlängningskabel och sen dessutom behöva ha kabeln hängandes från grästrimmern.

Om det finns möjlighet till att helt slippa kabel helt och hållet så gör vi helst det. Men kostnaden för att slippa kabel får inte vara alldeles för hög d.v.s. pris på produkten, dålig drifttid och så vidare.

Idag finns det väldigt bra grästrimmers som drivs med batteri och drifttiden är tillräckligt bra för att hinna med hela trädgården utan att behöva ladda i mellan arbetet. Därför har vi i detta test av grästrimmers endast tagit med modeller som drivs av litiumjonbatterier.

Även för större trädgårdar så räcker batteridrivna grästrimmers väldigt långt och det är inte alls ovanligt att en fulladdad grästrimmer har en drifttid från 40 till 60 minuter. Detta är oftast tillräckligt för 90% av alla trädgårdsägare och passar därför de allra flesta personer.

Batteriets drifttid och laddning

Batteritiden eller drifttiden för en grästrimmer är troligtvis den viktigaste aspekten i det hela och är också den egenskap man bör spana in extra noga. Du vill helst hitta en grästrimmer som har en drifttid närmare 40 till 60 minuter beroende på hur stor trädgård du har.

Om tillverkaren skriver 60 minuters användningstid så bör man också ta det med en nypa salt. Flera oberoende test av grästrimmers har visat att denna siffra inte riktigt stämmer med verkligheten tyvärr. Därför bör du i alla fall räkna med en förlust med 20% ungefär för att få den verkliga drifttiden.

En lösning för att få en längre drifttid är att köpa ett extra batteri som du snabbt kan byta till när det första är slut. Men för de allra flesta trädgårdsägare så räcker 30 minuters grästrimning väldigt långt då man vanligtvis endast jobbar på kanter eller liknande. Det är trots allt inte hela gräsmattan som ska trimmas.

Laddningstid skulle också kunna vara extra viktigt för vissa personer. Men för de allra flesta personer så är det ganska oviktigt så länge en laddning klarar hela trädgården. Om en fulladdad grästrimmer klarar av hela trädgården då kvittar det egentligen om laddningstiden tar 100 minuter eller 200 minuter. Därför har laddningstiden inte varit en avgörande faktor i vårt bäst i test av grästrimmer med batteri.

Har du en liten trädgård så räcker alla de modeller vi har tagit med i testet. Se upp med alldeles för billiga grästrimmers från lågprisbutiker, vissa av dessa modeller har testats hos bland annat Testfakta och de sämsta modellerna har bara en drifttid på ungefär 10 minuter.

Ergonomi

Ergonomi är också en väldigt viktig faktor vid val av grästrimmer och det är allt från en ett ordentligt handtag till en lättare maskin att bära runt på. Bra ergonomi är inte helt enkelt att få till då alla personer är olika långa och så vidare.

Den bästa egenskapen för en bra ergonomi är möjligheten till att kunna justera längden på skaftet och alla de grästrimmers vi har tagit med i testet har justerbart teleskopskaft. Ett justerbart teleskopskaft är ett måste enligt oss, det är en självklar egenskap som alla grästrimmers ska ha inkluderat. Detta gör att grästrimmern kan brukas av vem som helst oberoende av personens längd.

Vikten på grästrimmern är också viktig i viss aspekt, tyvärr är detta oftast en balans mellan vikt och batterikapacitet. Tillverkaren skulle så klart kunna sätta på ett enormt batteri för lång drifttid, men då blir enheten alldeles för tung att användas. Så detta är en balans som tillverkaren måste ha i åtanke när de tar fram nya modeller.

För att kunna styra grästrimmern så behövs det även ett extrahandtag som du styr maskinen med och idag har alla modeller detta. Däremot har inte alla modeller ett extra handtag som kan justera i olika vinklar och ska du trimma särskilda ytor så kan det vara extra effektivt med ett handtag som du kan vinkla.

Även trimhuvudet bör kunna vinklas från och till 90 grader för att enklare kunna trimma gräskanter och så vidare. Ännu bättre är det om modellen har ett guidehjul som hjälper dig att trimma raka kanter eller liknande.

Tråd eller plastknivar

De flesta grästrimmers använder idag helt vanlig plasttråd som slungas i hög hastighet för att trimma effektivt. Detta har flera fördelar enligt många testkällor så som t.ex. att det är enklare att mata ut ny tråd allt eftersom den blir nedsliten och är dessutom oftast billigare i längden. På många grästrimmers så matas tråden ut mer eller mindre automatiskt med hjälp av centrifugalkraften.

Det finns också plastknivar som man själv behöver montera på trimmerhuvudet och dessa knivar håller längre än traditionell plasttråd. Därför är det svårt att jämföra de två alternativen,  men kör du regelbundet på stenar och sånt så kan knivarna snabbt bli skadade. Då kan det också bli snabbt dyrare med detta alternativ.

Fördelen med plastknivar är att trimningen blir något jämnare, men för de allra flesta personer så fungerar plasttråd minst lika bra.


Källor

Black & Decker GLC 3630 L20 – Bäst i test

Black & Decker GLC 3630 L20 är vår bäst i test vinnare som bland annat har blivit testvinnare i Aftonbladet och tidningen Gör Det Själv. Det är en väldigt gedigen och robust grästrimmer som också har fått toppbetyg på brittiska Amazon efter närmare 1 000 kundrecensioner.

Grästrimmern har precis allt som man kan önska sig av vad den batteridriven grästrimmer ska erbjuda d.v.s. bra drifttid, ergonomisk och robust konstruktion, bra kraft, stor klippbredd med mera.

 • Bäst i test i Aftonbladet 2015, Testet hittar du här.
 • Bäst i test i tidningen Gör Det Själv, läs mer här.

Bosch AdvancedGrassCut 36

Så sent som 2018 så tog Bosch Advanced GrassCut 36 hem förstaplatsen i Råd & Röns stora test av grästrimmers. På tredjeplats kom också vår testvinnare Black & Decker och på andraplats kom faktiskt Honda HHTE38BE som inte är en helt vanlig grästrimmer. I deras test så testades 13 stycken olika batteridriva grästrimmers från flera olika företag och tillverkare.

Bosch Advanced GrassCut 36 har många av de fördelar som bäst i test vinnaren Black & Decker har att erbjuda så som t.ex. hög kapacitet, bra drifttid, bra klippbredd. Däremot tyckte Råd & Rön att Bosch grästrimmern hade något hög ljudnivå jämfört med andra modeller. Hela testet hittar du här.

Gardena Easycut Li-18/23R

Gardena Easycut Li-18/23R är en relativt gammal modell som har funnits med väldigt länge och är fortfarande väldigt aktuell då den presterar väldigt bra. Gardena grästrimmer tog bland annat hem priset testvinnare i Råd & Röns test under 2014 och en andraplats i tidningen Gör Det Själv 2016. Sen fick den även utmärkelsen ”Bästa Ergonomi” när Testafakta testade grästrimmers.

 • Andraplats i Gör Det Själv 2016, testet hittar du här.
 • Förstaplats hos Råd & Rön 2014, testet finns tyvärr inte kvar längre.

Amazon

Som vanligt tar vi alltid med Amazon om det finns en stor mängd kundrecensioner att använda i testet. En stor anledning till detta är för att varje kundrecension är verifierad d.v.s. omdömet endast kommer från personer som verkligen har köpt produkten.

Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren Black & Decker GLC 3630 L20 så har denna grästrimmer fått in närmare 1 000 kundrecensioner med ett betyg på 4,5 av 5,0. Ett sådant högt kundomdöme är väldigt ovanligt med så många kundrecensioner, därför är detta betyg enligt oss väldigt viktigt för att ta fram en testvinnare i vårt test. Sen har modellen även tagit hem hela två olika bäst i test som konfirmerar att detta är en fantastisk grästrimmer.