grillbestick bäst i test sommartest

Bästa grillbestick inför grillsäsongen

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Förstör inte det fina grilltillfället med grillbestick som antingen faller isär eller som är allmänt slitna. Att servera en fantastisk grillmåltid med medelmåttiga bestick kan snabbt förstöra tillfället. Ännu jobbigare är det om man har bjudit över vänner som får slita i köttstycket i stället för att skära.

Om du har köpt billiga grillbestick från din lokala matbutik, har du förmodligen upplevt problemet med att de antingen rostar eller att vatten läcker in i plasthandtaget. Det kan vara värt att investera i något bättre. De bästa grillbesticken behöver inte kosta mycket, faktum är att de är relativt billiga med tanke på hur länge de håller.

Nedanför hittar du en jämförelse av bästa grillbesticken på den svenska marknaden. Sammanställningen är baserad på vad svenska och utländska konsumenter upplever produkten i form av kundomdömen. Märken som brasilianska Tramontina och svenska Gense är några av Europas ledande besticktillverkare och som är mest populära.

WMF Grillbestick 12 delar - Bästa grillbestick

Bästa valet
WMF Grillbestick 12 delar bild
ButikPris
407:-Besök
 • 4,8 av 5 hos tyska Amazon efter över 8 000 kunder testat grillbesticken
 • Toppbetyg hos både Bagaren & Kocken och KitchenTime

Vinnaren över bästa grillbesticken vann WMF som har tillverkat en väldigt populär serie bestick som många personer prisar för sin snygg design, men också för dess kvalité. WMF räknas som en av Europas största tillverkare av köksredskap så som grytset, stekpannor, andra rostfria bestick och så klart rostfria grillbestick.

WMF har tillverkat köksredskap sen 1853 och är ett tyskt tillverkare som är kända för flera populära produkter och innovationer. Grillbesticksetet är en av marknadens mest populära modeller någonsin och som har fått fantastiska kundrecensioner. Bland annat så hittar du över 8 000 kundrecensioner på Amazon där dessa köttbestick har fått ett toppbetyg på 4,8 av 5.

Snygg & enkel design som tilltalar de flesta

Designen på dessa grillbestick är något av det enklaste som finns när man tittar på olika modeller och de flesta tillverkare har valt att använda trähandtag på sina grillbestick. WMF har däremot valt att tillverka besticken helt i rostfritt stål från det kända tyska stålet Cromargan som är extremt slittåligt, men har också fantastiska egenskaper emot rost.

WMF köttbestick i rostfritt stål har flera stora fördelar då det inte används något trä och det är möjligheten till att diska besticken direkt i diskmaskinen. Andra grillbestick i trä bör inte diskas i diskmaskin då det sliter för mycket på det behandlade trähandtaget.

I detta grillbestickset med 12 delar hittar du 6 st knivar och 6 st gafflar som levereras i en ordentlig trälåda för bästa förvaring. Vi rekommenderar att du fortsätter förvara grillbesticken i denna låda så att knivarna håller sig vassa länge. Ligger de i besticklådan så slits knivarna fortare.

Designen bakom detta grillbestickset är Köhler och Wilms som är kända för att tillverka produkter av hög kvalité samt implementering av smarta funktioner. Längden på dessa grillbestick är 23 cm vilket är en bra längd på bestick och är mer eller mindre standard.

 • Skäl att köpa
 • 12 delar, 6 st gafflar och 6 st knivar
 • Levereras med en bra förvaringslåda. Vi rekommenderar att man använder trälådan för förvaring så håller knivarna sig vassa under en lång tid framöver
 • Längd 23 cm. Normalstora
 • Tillverkas helt i det kända rostfria stålet Cromargan
 • Tål diskmaskin
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Gense Old Farmer 8 st - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Gense Old Farmer 8 st bild
ButikPris
1299:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Det är något alldeles speciellt med Skandinavisk design och även om vi tittar utomlands så ser vi hur populärt det är. Till och med i Asien. Som näst bästa grillbesticks alternativ har vi valt ut det svenska märket Gense som erbjuder serien Old Farmer som har fått väldigt bra kundrecensioner hos de flesta nätbutiker. Det bästa med just dessa grillbestick är att de är formgivna av den kända danska designern Bent Severin.

Hög kvalité med vassa knivar

Stilen på dessa grillbestick är klassisk Skandinavisk design som de flesta troligen kan relatera till och designen liknar också en del populära kockknivar. D.v.s. handtaget påminner flera andra väldigt kända märken inom kökstillbehör som många eftersträvar då de gärna vill ha en enhetlig design.

Nu kanske det syns ganska dåligt på bilden vi valde, men gaffeln har bara tre spett i stället för 4 som är det normala när vi tittar på generella gafflar. Anledningen är så klart att de är avsedda för att användas med kött.

Skaftet på dessa köttbestick är tillverkat av pressat trä och metallen enligt flera källor ska vara av tyskt rostfritt stål då det har så bra egenskaper. Längden på dessa grillbestick är 22 cm och räknas som en bra medellängd på bestick. Har du väldigt stora händer så finns det större varianter upp emot 25 cm hos vissa andra tillverkare.

Gense Old Farmer grillbesticket kommer eller levereras i en fin trälåda där du kan förvara dina grillbestick tills nästa användning. En stor fördel med att använda trälådan som förvaring är att knivarna inte slås emot varandra när de förvaras och på så sätt förstörs inte skärpan på knivarna.

 • Skäl att köpa
 • 4 st knivar och 4 st gafflar.
 • Längden på knivarna är 22 cm och gaffel 19,7 cm.
 • Levereras i en fin trälåda där du kan förvara setet när det inte används.
 • Handtaget är tillverkat i pressat trä och resten är rostfritt stål.
 • Snygg Skandinavisk design.
 • Designat på 70-talet av Bent Severin.
 • Skäl att inte köpa
 • Bör endast handdiskas

Tramontina Churrasco Biffbestick 12 delar - Tål maskindisk

Särskilt rekommenderad
Tramontina Churrasco Biffbestick 12 delar bild Tramontina Churrasco Biffbestick 12 delar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter över 50 kundomdömen

Konsumenter som testat Tramontinas nya grillbestickserie är överlag väldigt nöjda med produkten. Bara hos Amazon USA har modellen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor. Vad svenska konsumenter säger återstår att se då grillbesticken är nya i Sverige.

Grill- och biffbestick från populära Tramontina

Tramontina-bestick är lite originalet till de klassiska grillbesticken som kommer från brasilen. Företaget har nu opererat i över 100 år med flera klassiska modeller genom åren där bland annat bestickserien Churrasco har toppat försäljningen.

De nya biffbesticken från Tramontina erbjuder samma höga kvalitet som deras tidigare modeller. Därför lämnar företaget också 5 års garantitid på besticken som ska klara av diskmaskinen. Vilket också är det största skillnaden mellan denna serie och den vanliga Churrasco-serien.

De flesta grillbestick från Tramontina har oftast ett skaft av trä som är känsligt mot väta. Men i det här fallet är skaften tillverkade av hårt pressad furu som är behandlat med polywoodteknik. Polywood är egentligen ett plast eller kompositmaterial som ska härma skrukturen av trä. Men hur detta hänger ihop är vi lite osäkra med. Däremot ska grillbesticken klarar av maskindisk vilket oftast inte möjligt när det gäller träskaft.

Något annat vi gillar med kniven är själva bladet som känns och ser lite mer sofistikerat ut jämfört med övriga Churrasco-serien. Prismässigt ligger grillbesticken bra till när vi jämför med liknande produkter på marknaden. Vill du däremot ha känslan av riktigt träskaft så rekommenderar vi Tramontinas andra grill bestickserier.

 • Skäl att köpa
 • Mer sofistikerad design jämfört med liknande Churrasco-serier
 • Träskaft tillverkad med polywoodteknik för bättre hållbarhet
 • Grillbestick som klarar av maskindisk
 • 5 års garanti mot tillverkningsfel
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Zwilling Grillbestick 12 delar - Toppbetyg

Zwilling Grillbestick 12 delar bild
ButikPris
417:-Besök
 • 4,8 av 5 hos tyska Amazon efter 500 kundrecensioner

Zwilling grillbestick som levereras med en smidig trälåda är en stor kundfavorit på den tyska marknadsplatsen Amazon. När vi sammanställer listan över bästa grillbesticken så har detta set fått ett samlat betyg på 4,8 av 5 efter hela 500 kundrecensioner.

Grillbestick av rostfritt stål

Märket Zwilling är nog ett märke som många känner till eller har hört talas om, speciellt om du har tittar på grytset eller liknande. Zwilling är väldigt kända för deras kvalité och speciellt inom deras rostfria-produkter.

För dig som älskar grillbestick i rostfritt stål så är tyska Zwilling grillbestick det perfekta valet. Det bästa är däremot stålet som används vilket är 18/10 vilket är en blandning av krom och nickel. Det är samma stål som används för bestick som kräver extra hållbarhet d.v.s. till restauranger och så vidare.

Grillbestick levereras med en smidig trälåda för bättre förvaring och besticken tål diskmaskin.

 • Skäl att köpa
 • Känt tyskt märke som tillverkar många bra kökstillbehör i rostfritt stål.
 • Grillbestick tillverkade i rostfritt stål 18/10 (restaurangkvalité).
 • 12 delar, 6 knivar och 6 gafflar.
 • Tål diskmaskin utan problem.
 • Levereras komplett i en smidig trälåda för förvaring.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Weber Deluxe grillbestick 4 delar - Premiumval

Särskilt rekommenderad
Weber Deluxe grillbestick 4 delar bild
ButikPris
949:-Besök
 • 4,9 av 5 stjärnor på tyska Amazon

Webers grillbestick Deluxe är utan tvekan en premiumprodukt som fått toppbetyg vart vi än vänder oss. Bara på Amazon så har grillbesticken fått toppbetyg med 4,9 av 5 stjärnor och även hos svenska butiker är betyget i topp.

Dyra Weber grillbestick med kvalitet

Bästa grillbestick listan hade inte varit ett komplett utan en produkt från kända Weber. Det är trots allt konungen över allt som har med grillning att göra så som kolgrillar, gasolgrillar, grilltillbehör med mera.

Det är inget snack om att Webers grillbestick Deluxe Style Steak är en premiumprodukt och då är det inte bara på grund av det höga priset. Grillbesticken har både bra vikt och balans som får besticken att ligga skönt i handen även vid lite tuffare köttstycken.

Handtagen är också designade med ovala ihåligheter för bättre grepp och formen gör att de sitter närmast perfekt i handen. Vilken typ av stål som har använts framgår inte riktigt förutom att det är tysk kvalitetsstål.

Om du är en riktigt Weber-älskare som uppskattar deras fantastiska kvalitet och öga för detalj så är detta kanske de bästa grillbesticken du kan köpa. Men på grund av det höga priset så är detta tyvärr en ren premiumprodukt.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen
 • Fin och bra balans med ypperlig känsla
 • Breda skaft för bättre balans
 • Tyskt stål av toppkvalitet
 • Lyxiga grillbestick ut över det vanliga
 • Skäl att inte köpa
 • Saftigt pris

Tramontina Churrasco 12 delar - Brasiliansk kvalité

Särskilt rekommenderad
Tramontina Churrasco 12 delar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,6 av 5 stjärnor efter över 240 kundrecensioner på Amazon UK

Tramontina är ett väldigt känt märke i framförallt Sydamerika och i USA, men också här i Europa. Märket kommer från Brasilien och är kända för att tillverka grillbestick av väldigt hög kvalité och framförallt är de snygga. Det många inte känner till om Brasilien är alla de grilltraditioner som finns och även om USA är störst inom grillning / barbecue så ligger Brasilien inte långt borta.

En design som tilltalar oss européer

Designen på detta grillbestickset efterliknar Skandinavisk design på många sätt och kanske har någon Skandinavisk designer varit med vid produktionen.

Något som speciellt får detta grillbestickset att sticka ut över allt annat som finns på marknaden är den bredare kniven och gillar du att grilla lite tjockare köttbitar så passar dessa perfekt. Så klart fungerar dessa även till  tunnare skivor kött.

Denna populära serie Churrasco är en serie som har lanserats av Tramontina för att hedra den stora grilltraditionen i Brasilien. I denna serie så finns det inte bara grillbestick utan även andra produkter / verktyg inom grillning.

Specifikationer för Tramontina Churrasco grillbestickset

 • Skäl att köpa
 • Tillverkat av det kända märket Tramontina som kommer från Brasilien.
 • Materialet är rostfritt stål med ett trähandtag av polywood.
 • Efterliknar Skandinavisk design på flera sätt.
 • En bredare kniv jämfört med andra grillbestick.
 • Skäl att inte köpa
 • Bör ej diskas i diskmaskin

Köpguide – Så väljer du bästa grillbesticken

smidiga grillbestick till både kött och grönsaker

Även om de billiga grillbesticken från din lokala matbutik är bra till en början så kommer du märka ganska snabbt att de har en del problem. Gör dig själv en tjänst och investera i något bra från början och du kommer spara både pengar, men också en del lidande.

En snabb sökning på Google visar att de flesta personer ångrar sitt köp av billiga grillbestick och till en början så fungerar dessa väldigt bra. Men efter en del diskande så uppstår där oftast en del problem så som att besticken börjar rosta eller så börjar plasthandtaget läcka in vatten. De billiga varianterna har inte riktiga trähandtag, utan använder plast för att imitera trä på ett billigare sätt.

Bra grillbestick kostar inte skjortan och köper du t.ex. ”testvinnaren” från WMF så har du grillbestick för många år framåt. Så länge du tar hand om dessa bestick så kommer de överleva en livslängd med rätt omvårdnad. De är dessutom fantastiska och kniven skär genom köttet som om det vore smör. Vi kan garantera dig att du tjänar på att investera i något bra för framtiden.

Diska inte dina grillbestick i diskmaskinen om de har trähandtag

grillbestick med trähandtagVi ser att flera tillverkare skriver att deras grillbestick med trähandtag klarar av maskindisk men det stämmer inte. Trähandtag är väldigt känsliga och de kommer utan tvekan att förstöras om du kör de i diskmaskinen regelbundet.

Vad vi vet så finns där inga knivar eller bestick med trä som klarar av diskmaskinen men vi vet att vissa tillverkare skriver det. Det stämmer helt enkelt inte så länge det inte är någon form av konstgjort material. Tyvärr läser många kunder att besticken ska klara av diskmaskinen men som sedan har fått de förstörda med antingen missfärgningar eller att träet börjar resa sig.

Både grillbestick och andra knivar som använder trä ska endast diskas under kranen och sen torkas. Om du verkligen vill kunna diska besticken i diskmaskin rekommenderas modeller utan trähandtag.

Långt eller kort knivblad på grillkniven

kort knivblad på grillbestickDet finns ganska stora variationer på grillknivar, allt från korta till långa knivblad. För många konsumenter är det en högst individuellt med vad som passar bäst till måltiden. Med ett kort knivblad får du mer kraft bakom vilket kan vara bra till köttbitar av den mindre sorten så som ryggbiff eller liknande.

Grillknivar med lite längre blad är lite mer delikata och anses vara det bästa alternativet. Långt knivblad passar egentligen till vilka maträtter som helst så länge kniven har en vass knivsegg.

Som vi påtala innan så hänger längden mycket ihop med känsla och vad man föredrar individuellt. De korta varianterna är däremot väldigt smidiga när när kött som ska skäras upp.

En liten varning till föräldrar med mindre barn

vassa grillknivar och små barnGrillknivar är fantastiska men vi vill lyfta en lite varning till föräldrar med barn då många modeller är både vassa och har spetsigt blad. Faktum är att grillknivar kan vara lika farlig som helt vanliga köksknivar.

Speciellt den spetsiga delen kan vara väldigt farliga för barn som inte hanterar knivarna på ett korrekt sätt. Barn i den lägre åldern bör inte använda dessa knivar överhuvudtaget då de är betydligt farligare jämfört med vanliga köksbestick.

När du ska förvara grillbesticken så kan det också vara bra att förvara det på ett ställe där barnet/barnen inte kan komma åt. Däremot är det ett utmärkt tillfälle att informera barn vikten med att respektera vassa knivar och riskerna som finns.

Övriga märken av intresse

Här listar vi några andra märken och modeller som har varit av intresse men som inte riktigt kom med i vår lista över bästa grillbesticken. Vissa modeller håller helt enkelt inte någon kvalitet eller så har de inte kommit med av den enkla anledning att där finns bättre modeller att lista i vår testsammanställning.

Leif Mannerström

Ännu en köksprodukt från märket Leif Mannerström och erbjuds ofta som present/julklapp bland kommunanställda. Men vart man handlar dessa produkter förutom som julklapp från jobbet är en bra fråga. När det gäller Leif Mannerström grillbestick så finns där ett par varianter med eller utan trähandtag. Trämodellen har fått ett ganska dåligt betyg när vi kollar kundrecensioner och flera kunder klagar på både rost och trä som missfärgas när de diskas.

Newport grillbestick

Även här har vi en klassisk grillbestickmodell från Newport med snygga trähandtag i rosenträ. Likt Mannerström så erbjuds dessa ofta som julklapp till anställda och liknande. Grillbesticken säljs däremot av ett par butiker på nätet men huruvida bra de är vet vi inte.

Anders Petter grillbestick Backyard

Anders Petter Backyard grillbestick i 12 delar är också relativt populära och har faktiskt fått ganska bra betyg hos de butiker som säljer modellen. Även här är det den klassiska designen med trähandtag av rosenträ på både gaffel och kniv. Enligt tillverkaren ska de också klara av maskindisk men det stämmer inte riktigt överens med det vi har läst från vanliga kundrecensioner.

IKEA grillbestick Lindrig

Det är nog ingen som har missat IKEAs grillbestick Lindrig som kanske är den mest klassiska modellen bland grillbestick. Mörkbrunt trähandtag som matchar det mesta i köket och är dessutom billigt. Huruvida bra de är låter vi ha osagt då det inte finns några test eller kundrecensioner på modellen.


FAQ – Vanliga frågor om grillbestick

 1. Vilka är de bästa grillbesticken?
 2. Är billiga grillbestick bra?
 3. Bara rostfritt stål eller med trähandtag?
 4. Är grillbestick endast till kött?

Vilka är de bästa grillbesticken?

Det finns flera väldigt bra bestickset att välja mellan som är anpassade för grillat och framförallt kött. Bland annat har populära WMF Geschenkidee vunnit vår utmärkelse bäst i test på grund av sitt låga pris, funktion och egenskaper. Andra populära alternativ är bland annat Gense Old Farmer grillbestick som har en snygg finish med trähandtag och vassa knivblad.

Är billiga grillbestick bra?

Vad som anses vara billigt är högst individuellt. Men om vi tittar på billiga grillbestick som oftast säljs i lokala matbutiker som t.ex. ICA, City Gross, Coop eller liknande så är det inget vi kan rekommendera överhuvudtaget. De är billiga av en anledning. Billigt stål, billigt handtag av plast med mera. I längden blir det troligtvis billigare att köpa bra grillbestick redan från början och då hamnar priset på ungefär 500 kr i stället för 200 kr i butik.

Bara rostfritt stål eller med trähandtag?

Smaken är som baken, eller vad är det man säger? Det är högst individuellt vad för material som förespråkas och även om grillbestick med bara stål är smidigt så är det många som föredrar träskaft. Köper du bestick som bara är stål så får du fördelen med att de kan diskas i diskmaskin.

Är grillbestick endast till kött?

Grillbestick är framför allt framtagna för att klara av att skära kött på ett effektivt sätt. Äter du endast grillade grönsaker så är inte grillbestick lika intressant även om de fungerar bra till det mesta. Väljer du att köpa grillbestick/köttknivar så välj den längre varianten med långt knivblad om du tänker använda det till grönsaker.


Så valde vi ut de bästa grillbesticken

Bästa grillbesticken 2023Det finns gott om olika grillbestick att välja mellan. Allt från Leif Mannerström, IKEA, Jamie Oliver, Anders Petter, Cervera, Weber, Global och Sagaform. Men då det inte finns några oberoende tester av grillbestick att gå på så har vi valt att i stället använda kundrecensioner. Många av dessa märken saknar helt kundrecensioner och då kan vi helt enkelt inte rekommendera det.

Det blir ganska tydligt i vår jämförelse av bästa grillbesticken att ett bestickset inte behöver kosta speciellt mycket. Visst, det är inte 200 kr för grillbestick hos den lokala mataffären som håller väldig dålig kvalitet. Men för 500 kr så finns det flera väldigt bra alternativ att välja mellan och då får du även något som kommer hålla länge trots att du diskar det i diskmaskinen.

Köper man innan eller efter grillsäsongen så kan man garanterat hitta bättre pris under rea eller olika kampanjer. Under mellandagsrea eller liknande så kostar dessa köttbestick ibland halva priset jämfört med högsäsongen. Så det kan vara värt att spana in den här typen av produkter under lågsäsongen, precis som med t.ex. kolgrillar och gasolgrillar.

Uppdatering våren 2023 – Inför grillsäsongen 2023 har där inte skett några större förändringar i vår jämförelse. WMF klassiska grillbestickset behåller utmärkelsen ”Bästa grillbesticken” baserat på kundrecensioner och pris. Grillbesticken från WMF är också helt av stål vilket gör de enkla att diska direkt i diskmaskinen vilket många föredrar. Däremot har där tillkommit en ny serie grillbestick från Tramontina som erbjuder känslan känslan av träskaft men som samtidigt tillåter maskindisk.