Bästa grillbesticken inför grillsäsongen

Bästa grillbesticken inför grillsäsongen

Nu när grillsäsongen är igång så upptäcker många redan vid första grilltillfället att grillbesticken antingen är slitna eller bara allmänt dåliga. Att servera en fantastisk grillmåltid med dåliga bestick kan enkelt förstöra det fina tillfället. Ännu jobbigare är det om man har bjudit över sina vänner som får slita i köttstycket istället för att skära.

Har du köpt billiga grillbestick hos din lokala matbutik så har du säkert märkt problemet med att de rostar eller att de läcker in vatten i plasthandtaget. Då är det dags att investera i en uppsättning nya grillbestick från en känd tillverkare som erbjuder kvalité. De bästa grillbesticken kostar inte en förmögenhet som många tror och faktum är att de är relativt billiga med tanke på hur länge de håller.

Vi har gått igenom hela utbudet av grillbestick på den svenska marknaden och letat upp bästa grillbestickset som finns att köpa i dagsläget. Märken som brasilianska Tramontina och svenska Gense som är en av Europas ledande besticktillverkare är några av de mest populära.

Senast uppdaterad Februari 2021

WMF Geschenkidee 12 delar - Bästa grillbestick

Bästa valet
WMF Geschenkidee 12 delar bild 1
ButikPris
398:-Besök
398:-Besök
418:-Besök
463:-Besök
 • 4,8 av 5 hos tyska Amazon efter 5 000 kundrecensioner

Vinnaren av bästa grillbesticken är WMF som har tillverkat en väldigt populär serie bestick som många personer prisar för sin snygg design, men också för dess kvalité. WMF räknas som en av Europas största tillverkare av köksredskap så som grytset, stekpannor, andra rostfria bestick och så klart rostfria grillbestick.

WMF har tillverkat köksredskap sen 1853 och är ett tyskt tillverkare som är kända för flera populära produkter och innovationer. WMFs grillbestickset är en av marknadens mest populära set och som har fått fantastiska kundrecensioner. Bland annat så hittar du över 900 kundrecensioner på Amazon där dessa köttbestick har fått ett toppbetyg på 4,8 av 5.

Snygg & enkel design som tilltalar de flesta

Designen på dessa grillbestick är något av det enklaste som finns när man tittar på olika modeller och de flesta tillverkare har valt att använda trähandtag på sina grillbestick. WMF har däremot valt att tillverka besticken helt i rostfritt stål från det kända tyska stålet Cromargan som är extremt slittåligt, men har också fantastiska egenskaper emot rost.

WMF köttbestick i rostfritt stål har flera stora fördelar då det inte används något trä och det är möjligheten till att diska besticken direkt i diskmaskinen. Andra grillbestick i trä bör inte diskas i diskmaskin då det sliter för mycket på det behandlade trähandtaget.

I detta grillbestickset med 12 delar hittar du 6 st knivar och 6 st gafflar som levereras i en ordentlig trälåda för bästa förvaring. Vi rekommenderar att du fortsätter förvara grillbesticken i denna låda så att knivarna håller sig vassa länge. Ligger de i besticklådan så slits knivarna fortare.

Designen bakom detta grillbestickset är Köhler och Wilms som är kända för att tillverka produkter av hög kvalité samt implementering av smarta funktioner. Längden på dessa grillbestick är 23 cm vilket är en bra längd på bestick och är mer eller mindre standard.

Specifikationer för "testvinnaren" WMF grillbestickset 12 delar

 • 12 delar, 6 st gafflar och 6 st knivar
 • Levereras med en bra förvaringslåda. Vi rekommenderar att man använder trälådan för förvaring så håller knivarna sig vassa under en lång tid framöver
 • Längd 23 cm. Normalstora
 • Tillverkas helt i det kända rostfria stålet Cromargan
 • Tål diskmaskin

Gense Old Farmer 8 st - Näst bästa alternativ

Särskilt rekommenderad
Gense Old Farmer 8 st bild 1
ButikPris
711:-Besök
714:-Besök
715:-Besök
759:-Besök
999:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Det är något alldeles speciellt med Skandinavisk design och även om vi tittar utomlands så ser vi hur populärt det är. Till och med i Asien. Som näst bästa grillbesticks alternativ har vi valt ut det svenska märket Gense som erbjuder serien Old Farmer som har fått väldigt bra kundrecensioner hos de flesta nätbutiker. Det bästa med just dessa grillbestick är att de är formgivna av den kända danska designern Bent Severin.

Stilen på dessa grillbestick är klassisk Skandinavisk design som de flesta troligen kan relatera till och designen liknar också en del populära kockknivar. D.v.s. handtaget påminner flera andra väldigt kända märken inom kökstillbehör som många eftersträvar då de gärna vill ha en enhetlig design.

Hög kvalité med vassa knivar

Nu kanske det syns ganska dåligt på bilden vi valde, men gaffeln har bara tre spett i stället för 4 som är det normala när vi tittar på generella gafflar. Anledningen är så klart att de är avsedda för att användas med kött.

Skaftet på dessa köttbestick är tillverkat av pressat trä och metallen enligt flera källor ska vara av tyskt rostfritt stål då det har så bra egenskaper. Längden på dessa grillbestick är 22 cm och räknas som en bra medellängd på bestick. Har du väldigt stora händer så finns det större varianter upp emot 25 cm hos vissa andra tillverkare.

Gense Old Farmer grillbesticket kommer eller levereras i en fin trälåda där du kan förvara dina grillbestick tills nästa användning. En stor fördel med att använda trälådan som förvaring är att knivarna inte slås emot varandra när de förvaras och på så sätt förstörs inte skärpan på knivarna.

 • 4 st knivar och 4 st gafflar.
 • Längden på knivarna är 22 cm och gaffel 19,7 cm.
 • Levereras i en fin trälåda där du kan förvara setet när det inte används.
 • Handtaget är tillverkat i pressat trä och resten är rostfritt stål.
 • Snygg Skandinavisk design.
 • Designat på 70-talet av Bent Severin.

Tramontina Churrasco 12 delar - Brasiliansk kvalité

Särskilt rekommenderad
Tramontina Churrasco 12 delar bild 1
ButikPris
190:-Besök
224:-Besök
599:-Besök
649:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor efter över 240 kundrecensioner på Amazon UK

Tramontina är ett väldigt känt märke i framförallt Sydamerika och i USA, men också här i Europa. Märket kommer från Brasilien och är kända för att tillverka grillbestick av väldigt hög kvalité och framförallt är de snygga. Det många inte känner till om Brasilien är alla de grilltraditioner som finns och även om USA är störst inom grillning / barbecue så ligger Brasilien inte långt borta.

En design som tilltalar oss européer

Designen på detta grillbestickset efterliknar Skandinavisk design på många sätt och kanske har någon Skandinavisk designer varit med vid produktionen.

Något som speciellt får detta grillbestickset att sticka ut över allt annat som finns på marknaden är den bredare kniven och gillar du att grilla lite tjockare köttbitar så passar dessa perfekt. Så klart fungerar dessa även till  tunnare skivor kött.

Denna populära serie Churrasco är en serie som har lanserats av Tramontina för att hedra den stora grilltraditionen i Brasilien. I denna serie så finns det inte bara grillbestick utan även andra produkter / verktyg inom grillning.

Specifikationer för Tramontina Churrasco grillbestickset

 • Tillverkat av det kända märket Tramontina som kommer från Brasilien.
 • Materialet är rostfritt stål med ett trähandtag av polywood.
 • Efterliknar Skandinavisk design på flera sätt.
 • En bredare kniv jämfört med andra grillbestick.

Weber Deluxe grillbestick 4 delar - Premiumval

Särskilt rekommenderad
Weber Deluxe grillbestick 4 delar bild 1
ButikPris
749:-Besök
749:-Besök
749:-Besök
 • 4,9 av 5 stjärnor på tyska Amazon

Webers grillbestick Deluxe är utan tvekan en premiumprodukt som fått toppbetyg vart vi än vänder oss. Bara på Amazon så har grillbesticken fått toppbetyg med 4,9 av 5 stjärnor och även hos svenska butiker är betyget i topp.

Dyra Weber grillbestick med kvalitet

Bästa grillbestick listan hade inte varit ett komplett utan en produkt från kända Weber. Det är trots allt konungen över allt som har med grillning att göra så som kolgrillar, gasolgrillar, grilltillbehör med mera.

Det är inget snack om att Webers grillbestick Deluxe Style Steak är en premiumprodukt och då är det inte bara på grund av det höga priset. Grillbesticken har både bra vikt och balans som får besticken att ligga skönt i handen även vid lite tuffare köttstycken.

Handtagen är också designade med ovala ihåligheter för bättre grepp och formen gör att de sitter närmast perfekt i handen. Vilken typ av stål som har använts framgår inte riktigt förutom att det är tysk kvalitetsstål.

Om du är en riktigt Weber-älskare som uppskattar deras fantastiska kvalitet och öga för detalj så är detta kanske de bästa grillbesticken du kan köpa. Men på grund av det höga priset så är detta tyvärr en ren premiumprodukt.

 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen
 • Fin och bra balans med ypperlig känsla
 • Breda skaft för bättre balans
 • Tyskt stål av toppkvalitet
 • Lyxiga grillbestick ut över det vanliga

Zwilling Grillbestick 12 delar - Toppbetyg

Zwilling Grillbestick 12 delar bild 1
ButikPris
499:-Besök
779:-Besök
999:-Besök
 • 4,8 av 5 hos tyska Amazon efter 500 kundrecensioner

Zwilling grillbestick som levereras med en smidig trälåda är en stor kundfavorit på den tyska marknadsplatsen Amazon. När vi sammanställer listan över bästa grillbesticken så har detta set fått ett samlat betyg på 4,8 av 5 efter hela 500 kundrecensioner.

Grillbestick av rostfritt stål

Märket Zwilling är nog ett märke som många känner till eller har hört talas om, speciellt om du har tittar på grytset eller liknande. Zwilling är väldigt kända för deras kvalité och speciellt inom deras rostfria-produkter.

För dig som älskar grillbestick i rostfritt stål så är tyska Zwilling grillbestick det perfekta valet. Det bästa är däremot stålet som används vilket är 18/10 vilket är en blandning av krom och nickel. Det är samma stål som används för bestick som kräver extra hållbarhet d.v.s. till restauranger och så vidare.

Grillbestick levereras med en smidig trälåda för bättre förvaring och besticken tål diskmaskin.

 • Känt tyskt märke som tillverkar många bra kökstillbehör i rostfritt stål.
 • Grillbestick tillverkade i rostfritt stål 18/10 (restaurangkvalité).
 • 12 delar, 6 knivar och 6 gafflar.
 • Tål diskmaskin utan problem.
 • Levereras komplett i en smidig trälåda för förvaring.

Så valde vi ut de bästa grillbesticken

Det finns gott om olika grillbestick att välja mellan allt från Leif Mannerström, IKEA, Jamie Oliver, Anders Petter, Cervera, Weber, Global och Sagaform. Men då det inte finns några oberoende test att gå på för att sammanställa en lista så har vi valt att använda kundrecensioner. Många av dessa övriga märken saknar helt kundrecensioner och då kan vi helt enkelt inte rekommendera det.

Det blir ganska tydligt i den här listan med bästa grillbestick att det inte kostar speciellt mycket för att bra set av grillbestick. Visst, det är inte 200 kr för ICA grillbestick men de är också av fruktansvärd kvalité. Men för 500 kr så finns det gott om alternativ att välja mellan och då får du också något som kommer hålla länge trots att du diskar det i diskmaskinen.

Köper du innan eller efter grillsäsongen så kan du garanterat hitta bättre pris under rea eller olika kampanjer. Under mellandagsrea eller liknande så kostar dessa köttbestick många gånger ibland halva priset jämfört med högsäsongen. Så det kan vara värt att spana in den här typen av produkter under lågsäsongen, precis som t.ex. kolgrillar och gasolgrillar.

Övrigt om grillbestick

Även om de billiga grillbesticken från din lokala matbutik är bra till en början så kommer du märka ganska snabbt att de har en del problem. Gör dig själv en tjänst och investera i något bra från början och du kommer spara både pengar, men också en del lidande.

En snabb sökning på Google visar att de flesta personer ångrar sitt köp av billiga grillbestick och till en början så fungerar dessa väldigt bra. Men efter en del diskande så uppstår där oftast en del problem så som att besticken börjar rosta eller så börjar plasthandtaget läcka in vatten. De billiga varianterna har inte riktiga trähandtag, utan använder plast för att imitera trä på ett billigare sätt.

Bra grillbestick kostar inte skjortan och köper du t.ex. ”testvinnaren” från WMF så har du grillbestick för många år framåt. Så länge du tar hand om dessa bestick så kommer de överleva en livslängd med rätt omvårdnad. De är dessutom fantastiska och kniven skär genom köttet som om det vore smör.

Vi kan garantera dig att du tjänar på att investera i något bra för framtiden.

Diska inte dina grillbestick i diskmaskinen om det är trähandtag

Vi ser att flera tillverkare skriver att deras grillbestick med trähandtag klarar av maskindisk men det stämmer inte. Trähandtag är väldigt känsliga och de kommer utan tvekan att förstöras om du kör de i diskmaskinen.

Vad vi vet så finns där inga knivar eller bestick med trä som klarar av diskmaskinen men vi vet att vissa tillverkare skriver det. Det stämmer helt enkelt inte så länge det inte är någon form av konstgjort material. Tyvärr läser många kunder att besticken ska klara av diskmaskinen men som sedan har fått de förstörda med antingen missfärgningar eller att träet börjar resa sig.

Både grillbestick och andra knivar som använder trä ska endast diskas under kranen och sen torkas. På så sätt håller de betydligt längre.

Övriga märken av intresse

Här listar vi några andra märken och modeller som har varit av intresse men som inte riktigt kom med i vår lista över bästa grillbesticken. Vissa modeller håller helt enkelt inte någon kvalitet eller så har de inte kommit med av den enkla anledning att där finns bättre modeller att lista i vår testsammanställning.

Leif Mannerström

Ännu en köksprodukt från märket Leif Mannerström och erbjuds ofta som present/julklapp bland kommunanställda. Men vart man handlar dessa produkter förutom som julklapp från jobbet är en bra fråga. När det gäller Leif Mannerström grillbestick så finns där ett par varianter med eller utan trähandtag. Trämodellen har fått ett ganska dåligt betyg när vi kollar kundrecensioner och flera kunder klagar på både rost och trä som missfärgas när de diskas.

Newport grillbestick

Även här har vi en klassisk grillbestickmodell från Newport med snygga trähandtag i rosenträ. Likt Mannerström så erbjuds dessa ofta som julklapp till anställda och liknande. Grillbesticken säljs däremot av ett par butiker på nätet men huruvida bra de är vet vi inte.

Anders Petter grillbestick Backyard

Anders Petter Backyard grillbestick i 12 delar är också relativt populära och har faktiskt fått ganska bra betyg hos de butiker som säljer modellen. Även här är det den klassiska designen med trähandtag av rosenträ på både gaffel och kniv. Enligt tillverkaren ska de också klara av maskindisk men det stämmer inte riktigt överens med det vi har läst från vanliga kundrecensioner.

IKEA grillbestick Lindrig

Det är nog ingen som har missat IKEAs grillbestick Lindrig som kanske är den mest klassiska modellen bland grillbestick. Mörkbrunt trähandtag som matchar det mesta i köket och är dessutom billigt. Huruvida bra de är låter vi ha osagt då det inte finns några test eller kundrecensioner på modellen.