Bästa Grillpannan för grilla inomhus

Förläng grillsäsongen inomhus med en grillpanna

Är det för kallt att grilla utomhus? Ge inte upp din grillintresse bara för att det kalla vädret har dragit in över Sverige. Du kan fortfarande få till den där perfekt grillade köttbiten utan att behöva gå utomhus och detta gör du enkelt genom att steka på en grillpanna istället för en vanlig stekpanna.

Grillpannan fungerar också perfekt för dig som inte har lyxen av att kunna grilla i trädgården d.v.s om du bor i lägenhet och så vidare. Den bästa grillpannan är tillverkad av gjutjärn då pannan behöver tåla höga temperaturer, däremot så finns det också grillpannor med non-stick beläggning. Dessa non-stick alternativ är däremot avsedda för lite lägre temperaturer och passar bra till fisk, kyckling eller andra saker som gillar lägre temperaturer.

Vi har läst igenom ett par olika test av grillpannor i jakten på de bästa modellerna och Le Creuset gjutjärns grillpanna är helt enkelt det bästa du kan få tag på idag. Så gäller också deras non-stick variant som fått bäst i test i Aftonbladets grillpanna test.


Le Creuset Gjutjärns Grillpanna – ✅ Bäst i test

Bäst i test vinnaren Le Creuset grillpanna

ButikPris
1060:-Besök
1145:-Besök
1166:-Besök
 • 4,4 av 5 ‎hos amerikanska Amazon efter 125 kundrecensioner.

Le Creuset är en mycket känd tillverkare från Frankrike som tillverkar allt från fantastiskt emaljerade grytor till grillpannor. Le Creuset är också lite av ett lyxmärke inom köksprylar och är framförallt kända för sin höga kvalité samt design.

Bäst i test vinnaren Le Creuset grillpanna är en favorit för många hemmakockar och är också den modell som har fått det högsta betyget när vi tittar på kundrecensioner. Le Creuset gjutjärns grillpanna är kanske inte testets billigaste modell, men ett köp garanterar nästan livslängd som sträcker sig så långt man själv har kvar att leva.

En relativt stor gjutjärns grillyta

Vill man kunna grilla sina biffar inomhus så är det en riktigt grillpanna i gjutjärn som gäller och det är för att vi behöver använda temperaturer som non-stick beläggningar inte klarar av. För att verkligen få till den där fantastiska grillytan och även smak, så behöver vi använda en högre temperatur.

Det bästa med gjutjärn är också den fördelen med att det fungerar på vilken värmekälla som helst, allt från öppen eld till induktionshäll. Le Creuset grillpanna kan så klart också användas direkt i ugnen och har också ett ordentligt stödhandtag på ena sidan. Perfekt om du vill servera direkt med grillpannan istället för att lägga över köttet på ett fat.

Storleken på grillpannan är 26 x 26 cm och har en typisk klassisk Le Creuset design som finns i en rad olika färger. Några av de färger som finns tillgängligt är Creme, Caribbean, Rosemary, Volcanic med flera. Den bästa färgen är så klart den färg som kan matcha den övriga inredningen i köket eller din favoritfärg.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Le Creuset Gjutjärns Grillpanna

 • Livstidsgaranti.
 • Gjutjärn som klarar höga temperaturer.
 • Bra storlek på 26 x 26 cm.
 • Ordentligt stödhandtag.
 • Kan användas på alla värmekällor, även induktion.
 • Kan användas direkt i ugnen.

Le Creuset Aluminium Grillpanna – Non-stick beläggning

Bästa grillpannan för fisk och kyckling

ButikPris
795:-Besök
879:-Besök
879:-Besök
 • Bäst i Test i Aftonbladets grillpanna test (non-stick varianter).

Le Creuset har en annan väldigt intressant grillpanna som bland annat har fått bäst i test i Aftonbladets egna test av grillpannor. Just denna modellen är tillverkad av aluminium och har sedan en non-stick beläggning som underlättar grillandet av t.ex. fisk eller kyckling som vill ha lägre temperaturer.

En stor grillpanna för fisk och kyckling

Med sin stora grillyta på 28x 28 cm så får du gott om plats för att grilla fisk, grönsaker eller kycklingfilé. Bäst i test vinnaren har en relativt låg vikt då den är tillverkad av aluminium och sedan ett hölje av non-stick beläggning. Non-stick beläggningen finns både på insidan och på utsidan vilket underlättar rengöringen.

Det bästa med en grillpanna i aluminium är så klart den snabba uppvärmningen och även den jämna värmefördelningen. Le Creuset aluminium är en perfekt grillpanna för att snabbt komma igång med stekning/grillning och fungerar bra som ett vanligt stekjärn.

Le Creuset aluminium grillpanna fungerar på alla värmekällor och så även på induktionshäll. Grillpannan kan också användas direkt i ugnen upp till 260 grader och klarar av maskindisk.

Enligt testet i Aftonbladet så har grillpannan ett av de bästa handtagen bland alla modeller och dessutom finns det livstidsgaranti på grillpannan.

Specifikationer för Le Creuset Aluminium Grillpanna 28 x 28 cm

 • Livstidsgaranti.
 • Non-stick beläggning.
 • Bra för medeltemperaturer till fisk, kyckling och grönsaker.
 • Stor storlek på 28 x 28 cm.
 • Kan användas i ungen upp till 260 grader.
 • Tål maskindisk.
 • Passar alla värmekällor, även induktionshäll.
 • Fri från PFOS och PFOA.

Skeppshult Gjuteri Traditional Grillpanna

ButikPris
639:-Besök
639:-Besök
765:-Besök

Svensktillverkad och klassisk grillpanna i gjutjärn från populära Skeppshult, som levereras med 25 års garanti. Skeppshult är ett av Sveriges mest kända märken och som bland annat är kända för sina gjutjärnsprodukter. Skeppshult likt Le Creuset är också medvetna om sin fantastiska kvalité och därför lämnar de 25 års garanti på sina stekpannor och grillpannor.

Svensktillverkad grillpanna

Nu finns Skeppshults grillpanna i ett par olika storlekar men vi rekommenderar en storlek på 25 eller 28 cm. Den större passar bra till dig som vanligtvis lagar mat till flera personer och som behöver lite extra grillyta.

Trähandtaget som sitter på grillpannan ger lite karaktär och är faktiskt tillverkat av brunbetsad bok som isolerar effektivt mot värmen. Det som också gör det extra roligt är att varje grillpanna gjuts i en unik sandform, så varje grillpanna blir inte exakt likadan.

Handslipade kanter och en fin 5 mm tjock bottenplatta gör att värmen sprids effektivt och håller kvar värmen länge. Skeppshult Gjuteri Traditional Grillpannan fungerar på alla värmekällor och så även på induktion.

Specifikationer för Skeppshult Gjuteri Traditional Grillpanna

 • Gjutjärn som klarar höga temperaturer.
 • Klarar av alla typer av värmekällor. Även induktion.
 • Varje gjutning är unik.
 • Storlek från 22 till 28 cm.
 • Vikt 3,3 kg.
 • Trähandtag av betsad bok.

Ronneby Bruk Ultra Light Original – Ultralätt grillpanna i gjutjärn

ButikPris
846:-Besök
 • 3 av 5 i Aftonbladets test av grillpannor.

Ronneby Bruk tillverkar en rad olika stekpannor av gjutjärn och som räknas som ultra light. Problemet med gjutjärnspannor har hela tiden varit den tunga vikten och det är också en stor anledning till varför många slutar med dem. Men Ronneby Bruk har tagit fram stekpannor som är tillverkade av tunnare gjutjärn, vilket är ganska svårt att lyckas med.

Ronneby Bruk Ultra Light grillpanna

En grillpanna i gjutjärn på 30 cm och som endast väger 1,9 kg är oftast något helt unikt. Men Ronneby Bruk har lyckats ta fram en hel serie med ultralätta stekpannor och grillpannor. De har bland annat löst problemet med att grillpannor tillslut slår sig och blir skeva när de är för tunna i godset.

Om du är en personer som hatar för tunga gjutjärnspannor så bör du faktiskt testa Ronneby Bruks ultralätta pannor. Deras Ultra Light pannor finns i både grillpanna och vanliga stekpanna i diverse olika storlekar.

Ronneby Bruk Ultra Light Original Grillpanna 30 cm har ett ordentligt handtag som isolerar väl med sitt silikonmaterial. Vill du kunna använda grillpannan direkt i ugnen så går det bra om inte temperaturen överstiger 220 grader. Men 220 grader räcker gott och väl till lite eftervärmning.

Gjutjärnsgrillpannan kommer färdigbehandlad direkt från deras fabrik och förinstekt med vegetabilisk olja. Grillpannan kan också användas på alla värmekällor och det gäller även induktionshäll.

Specifikationer för Ronneby Bruks Ultra Light grillpanna på 30 cm

 • Ultralätt grillpanna i gjutjärn.
 • Modellen på 30 cm väger endast 1,9 kg.
 • Klarar av ugnstemperaturer upp till 220 grader.
 • Kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.
 • Ordentligt handtag med silikon som isolerar mot värmen.

Så använder du en grillpanna på bästa sätt

Kort guide som berättar hur du använder en grillpanna på bästa sätt

Grillpannan är tyvärr en panna som många glömmer bort eller som används på fell sätt, vilket så klart leder till att folk slutar använda det då resultatet inte blir bra. Men används grillpannan på rätt sätt så blir resultatet helt fantastiskt och kan enkelt ersätta grillandet under vinterhalvåret.

Har man redan tillgång till en grill under sommarmånaderna så kommer grillpannan inte användas regelbundet och det är givetvis förståeligt. Bor du däremot i lägenhet och inte har möjlighet till att grilla i trädgård eller på balkong så är en bra grillpanna perfekt för att få till den där grillkänslan.

Tyvärr använder alldeles för många personer grillpannan helt fel och det slutar med att brandlarmet går då det osar alldeles för mycket. Om detta händer ett par gånger så kommer du tröttna ganska fort.

Val av bästa grillpanna – olika alternaitv

Om du är en person som älskar att grilla kött så som gris och nötkött, så är det en grillpanna av gjutjärn som du ska välja. Gjutjärn är det enda alternativet som verkligen klarar av höga temperaturer och om du ska grilla nötköttsbitar som t.ex. entrecôte eller ryggbiff så är det höga temperaturer som gäller.

Grillpanna i gjutjärn är det mest mångsidiga alternativet du kan välja då det även passar bra till lägre temperaturer för fisk och kyckling. Så om du inte redan har en grillpanna av gjutjärn så är det just detta du ska välja, förutsatt att du äter nötkött överhuvudtaget.

Äter du endast fisk, grönsaker eller kyckling så fungerar grillpannor med non-stick beläggning bra, så som t.ex. bäst i test vinnaren Le Creuset Aluminium Grillpanna. Den är också lite lättare än vanliga gjutjärns alternativ, vilket så klart kan underlätta användandet.

Men grillpannor som är tillverkade av aluminium och som har non-stick beläggning klarar bara av medeltemperaturer som passar bra till fisk och kyckling. Därför bör du överväga noga vad du kommer använda din nya grillpanna till.

Så grillar du på rätt sätt med en grillpanna

För att resultatet ska kunna bli bra överhuvudtaget så behöver man följa några enkla regler. Det absolut vanligaste felet de flesta personer gör är att se grillpannan som en vanlig stekpanna. Det är absolut ingen stekpanna och bör därför inte användas som ett stekjärn.

Felet många personer gör från början är att de häller på med olja direkt i grillpannan och brassar sedan på med värme. Vad som händer då är att det börjar osa och ryka ordentligt, ibland går även brandlarmet vid detta tillfälle. Många väljer då att dra ner på värmen nästan gång de använder grillpannan och då blir resultatet inget vidare heller.

Det första du ska göra är att ställa grillpannan på spisen och det ska vara utan någon olja. Det du bör göra sen är att höja värmen successivt d.v.s. först på till 4an, sen vänta ett par minuter, för att sedan höja till 8an och sedan 12an. Det bör i alla fall gå 3 minuter mellan varje nivå innan du höjer till nästa, så att grillpannan hinner värmas upp sakta.

Medans du värmer upp grillpannan så kan du förbereda köttet d.v.s. på med salt och peppar. När grillpannan är uppvärmd ordentligt så sänker du temperaturen med 1/3 d.v.s. ner till 8an igen och penslar grillpannan med olja. Det är viktigt här att du inte häller på oljan för då är risken att det blir alldeles för mycket. Sedan grillar du köttet ett par minuter på varje sida.

Det finns också ett alternativ två som många gillar och det är att pensla köttbiten med olja i stället för att pensla direkt i grillpannan. Även detta knep fungerar väldigt bra och är ett sätt som många kör med regelbundet.

Grillpannan ska helt enkelt grilla och inte steka som många tror, oljan finns där endast för att köttbiten inte ska brännas fast alldeles för mycket eller minimera risken för det.

Tips: Om du någon gång köper en grillpanna så måste du testa grilla bacon, resultatet blir enastående bättre än om du skulle steka det i en helt vanlig stekpanna.


Källor

Aftonbladet

Aftonbladet har gjort ett större test på endast grillpannor och det är faktiskt väldigt ovanligt då vi oftast ser test på vanliga stekpannor. I deras test så testades bland annat grillpannor från Le Creuset, Anders Petter, Tefal Jamie Oliver, IKEA, Morberg, Ronneby Bruk, Skeppsfult och Brussel Greenpan.

I deras test blev Le Creuset Aluminium grillpanna med non-stick beläggning bäst i test vinnare, men för gjutjärn blev Anders Petters Stenfors bäst i test vinnare. Aftonbladet hade alltså två testvinnare i olika kategorier d.v.s. gjutjärn och grillpannor med non-stick beläggning.

Tyvärr verkar Anders Petter Stenfors grillpannan ha utgått, däremot finns Le Creuset Aluminium grillpanna kvar i de flesta populära köksbutiker på nätet. Ett stort plus med Le Creuset Aluminium är att du enkelt kan använda den som en helt vanligt stekpanna när du inte vill grilla kyckling eller fisk. Så länge du använder medeltemperaturer så går det bra. Läs här.

Amazon

Då det är brist på tester för endast grillpannor så har vi valt att ta med kundrecensioner från amerikanska Amazon. Anledningen till det är för att Amazon endast accepterar kundrecensioner från riktiga kunder och därför blir dessa recensioner extra intressanta. Alla kundrecensioner som Amazon har är från verifierade användare som har köpt produkten.

För oss på Inspekto är Amazon en viktig källa för att hitta bra produkter och en stor anledning till detta är för att det finns så många kundrecensioner. Speciellt på produkter som är internationella så finns där oftast flera hundra kundrecensioner och då får vi en mycket bättre bild över hur bra produkten är.