bästa grilltången till utomhusgrillen

Bästa grilltången för smidigare grillning

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

En högkvalitativ grilltång är en oumbärlig verktyg för varje grillentusiast. Eftersom den gör det möjligt att hantera maten på ett säkert sätt och minimerar risken att tappa maten. Något som har hänt de flesta personer någon gång.

Genom att välja en grilltång av hög kvalitet med rätt längd kan du känna dig säker när du grillar och njuter av en läcker måltid.

Nedanför hittar du marknadens bästa grilltänger som vi har granskat noggrant genom produktrecensioner och kundrecensioner. I vår granskning har vi även vägt in viktiga egenskaper så som t.ex. längd, greppvänlighet, tånggrepp med mera.

Weber Precision - Bästa grilltången

Bästa valet
Weber Precision bild Weber Precision bild
ButikPris
299:-Besök
349:-Besök
 • Bästa slitstarka grilltång enligt GoodHouseKeeping 2023
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon DE efter närmare 400 kunder testat grilltången
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Weber Precision Grilltång är en prisbelönt och mycket uppskattad produkt bland grillentusiaster. Den har fått bästa toppbetyg enligt Good Housekeeping 2023 och har ett imponerande betyg på 4,7 av 5 stjärnor på Amazon DE efter att närmare 400 kunder testat grilltången. Den har även fått toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter.

Den här grilltången är 45 centimeter lång vilket är utmärkt för att hantera större köttbitar och arbete över stora grillar. Handtaget har en generöst storlek och en gummerad yta för komfort samt för att hålla sig sval. Något vi noterade är att tången kan sticka igenom maten mer lätt än vissa andra former, men den är skicklig på att få tag på mindre svårhanterliga föremål.

Den inbyggda låsmekanismen är både praktisk och enkel att använda, och det finns även en upphängningsögla för smidig förvaring. Vi anser att kvaliteten och utseendet är mycket bra, och vi litar på att tången kommer att hålla lika länge som en Weber-grill. En unik fakta att tänka på är att tångens storlek kan vara något för stor för vissa användare och att mindre känsliga råvaror som cevapcici kan kräva en mer försiktig hantering.

När det gäller de viktigaste aspekterna av en grilltång erbjuder Weber Precision ett bekvämt handgrepp, en tillräcklig längd för att hantera större köttbitar och en design i rostfritt stål som tål maskindisk.

Detta gör den till ett utmärkt val för alla som söker en pålitlig och användarvänlig grilltång. Vi anser att Weber Precision är den bästa grilltången för det mesta inom grillning. Är det däremot känsligare råvaror som grillas så som t.ex. fisk eller hamburgerbiffar kan det vara bättre med ett annat alternativ.

 • Skäl att köpa
 • Konstruktion som känns och upplevs som förstklassig
 • Bra handtag med soft-touch och non-slip
 • Har inga problem med att hantera större köttstycken
 • Lång grilltång på 45 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Kan vara lite för stor i vissa fall men är samtidigt grilltångens bästa förmåga

Napoleon Pro - Prisvärd

Napoleon Pro bild Napoleon Pro bild
ButikPris
299:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter över 100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Vi har analyserat grilltången Napoleon Pro som är mycket uppskattad av grillälskare. Denna grilltång har fått 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 100 kundomdömen och även toppbetyg hos svenska butiker. Vi anser att det är några egenskaper som särskilt utmärker denna grilltång.

För det första är Napoleon Pro grilltång tillverkad i rostfritt stål vilket gör den hållbar och lätt att rengöra. Den har en längd på 41 cm och ett vingspann på 12 cm, vilket gör den lämplig för att hantera både små och större köttbitar. Vi uppskattar särskilt dess smarta upphängning och låsfunktionen som gör det enkelt att förvara tången.

Några användare jämför Napoleon Pro grilltång med Weber grilltänger och menar att Napoleon faktiskt är överlägsen i detta fall. En nackdel som nämns är dock att låsmekanismen kan sluta fungera efter en tid, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Men överlag är det en utmärkt grilltång som passar alla grillentusiaster.

Däremot är de flesta överrens om att Weber Precision är bättre till större köttbitar, medans Napoleon Pro är mer mångsidig. I och med ett plattare grepphuvud är det enklare att vända hamburgarebiffar eller andra mer känsla råvaror.

 • Skäl att köpa
 • Lämpligt grepp för små och stora köttbitar
 • Grilltång med brett huvud/omfång
 • Bra längd på 41 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Låsmekanismen kan sluta fungera

Broil King Grilltång - Bra grippände

Broil King Grilltång bild Broil King Grilltång bild
ButikPris
229:-Besök
404:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter närmare 500 kundrecensioner

Vi har tittat närmare på grilltången från Broil King , ett mångsidigt och praktiskt redskap för alla som älskar att grilla. Grilltången kombinerar fördelarna med en grillspade och en grilltång, vilket gör den perfekt för att hantera både stora och små köttbitar. Tången har fått ett betyg på 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter närmare 500 kundrecensioner, vilket är mycket imponerande.

Broil King Grilltång är tillverkad av 1,8 mm högkvalitativt rostfritt stål och har ett inbyggt låsmekanism och upphängningskrok. Handtaget ger en bekvämt och säkert grepp. En unik aspekt av tången är dess design. Ena sidan är platt som en spatel medan den andra har rundade tänder. Detta gör det enkelt att glida under maten och få ett bra grepp.

En nackdel som några användare har påpekat är att plastdetaljen som täcker fjädermekanismen vid gångjärnet kan lossna, men det påverkar inte funktionen och har liten inverkan på verktygets utseende. Ett annat problem som någon användare har upplevt är att fjädern kan rosta efter flera års användning, vilket minskar spänningen i tången.

Vi uppskattar den långa längden på 47 cm vilket gör det lätt att nå baksidan av en stor grill. Den platta delen av grippänden fungerar som en mini-spatel och underlättar lyft av fisk eller kött som fastnar på gallret.

Dock kan det vara lite utmanande att lyfta små bitar eller hantera tyngre, marinerade köttstycken som kräver mer tryck för att förhindra att de glider ur greppet. I dessa fall kan det vara bra att använda en mindre tång med tänder på båda sidorna av grippänden för att komplettera Broil King Grilltång.

 • Skäl att köpa
 • Unikt utformat huvud med ena sidan som en spatel, perfekt för fisk eller burgarbiffar
 • Handtag som ger bra grepp
 • Lång grilltång på 47 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Vissa konsumenter säger att fjädern rostar efter några års användning

Rösle Premium - Gedigen grilltång

Rösle Premium bild Rösle Premium bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,6 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter över 1400 kundomdömen

Vi har tittat närmare på Rösle Premium och anser att den är utmärkt för grillning av större köttbitar som hela stekar, kotletter eller majskolvar. Grilltången är tillverkad av rostfritt stål och har en patenterad kopplingsmekanism, vilket gör den enkel att öppna och stänga med en hand.

Vi ser också att kunder på tyska Amazon har gett den 4,6 av 5 stjärnor efter över 1400 omdömen vilket vi tycker visar på hög kundnöjdhet.

Vi känner till att grilltången är ergonomiskt utformad och har en extra stor vändyta, vilket gör den smidig och enkel att använda. Dessutom är den hygienisk, smak- och luktfri, samt lätt att rengöra eftersom den tål maskindisk.

Något vi noterat är att vissa kunder har påpekat att handtaget kan vara lite hal, vilket kan vara en nackdel vid användning av grilltången. Vi rekommenderar därför att använda en gummiklädd variant om du föredrar bättre grepp.

Vi har även uppmärksammat att Rösle Premium grilltång inte innehåller några trä- eller plastdetaljer, vilket föredras av vissa användare. Längden på 44,2 cm ger också en bra räckvidd, men en del kunder har nämnt att metallen kan böja sig vid användning av tången längst ut. Sammantaget är Rösle Premium grilltång en mångsidig och prisvärd grilltång med några mindre brister.

 • Skäl att köpa
 • Vändytan på grilltången är utmärkt
 • Enkel att rengöra tack vare sin enkla design
 • Bra längd som håller händerna borta från värmekällan
 • Prisvärd hos flera butiker på nätet
 • Skäl att inte köpa
 • Tången kan böjas lite vid användning
 • Har du fuktiga händer kan grilltången upplevas som hal

Rösle Vinklad - Toppbetyg

Rösle Vinklad bild
ButikPris
459:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor hos Amazon DE efter närmare 2 000 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat Rösle grilltång

Rösle vinklade grilltång är en favorit bland grillmästare. Den har fått ett betyg på 4,7 av 5 stjärnor hos Amazon DE efter närmare 2 000 kundrecensioner och toppbetyg hos svenska butiker. Grilltången är en allroundmaskin för grillning och matlagning, tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål och har balanserad fjäderkraft för enkel användning.

Tack vare dess vinklade design kan vi hålla säkert i maten när vi vänder den. Den ligger bra i handen och har en klassisk design som garanterat passar in hos varje grillmästare. Grilltången har en total längd på 35,5 cm, vilket skyddar mot värme och gör att den kan hantera större köttbitar. De vågiga ändarna ger ett fast grepp vid vändning, lyftning eller flyttning av mat.

Vi noterade att användarna har haft olika upplevelser med grilltången. Vissa användare uppskattar dess enkelhet och effektivitet för att hantera olika typer av mat, medan andra har haft problem med att använda den för att hantera grillat kött. Det kan vara en god idé att komplettera grilltången med en grillgaffel för att förbättra greppet om köttet.

Slutligen är Rösle Vinklad grilltång lätt att rengöra och kan diskas i diskmaskin. Vi anser att detta är ett utmärkt verktyg för grillentusiaster, men det kan vara värt att komplettera med ytterligare redskap beroende på vad man grillar mest. Grillar du vanligtvis större köttbitar så är Weber Precision ett betydligt bättre val.

 • Skäl att köpa
 • Enkelheten i grilltångens design är modellens starkaste sida
 • Godkänd längd på 35 cm
 • Det vinklade grepphuvudet gör det enklare att vända
 • Lågt pris hos vissa butiker
 • Skäl att inte köpa
 • Inte den bästa grilltången för köttbitar

Köpguide – Så väljer du bästa grilltången

bästa grilltången

När vi tänker på grillning kommer ofta tankarna på den perfekta biffen, kycklingen eller grönsakerna som grillas till perfektion. Men en viktig detalj som inte bör förbises är grilltången. Grilltången är ett måste för alla grillentusiaster, eftersom den hjälper oss att hantera och vända maten under grillningen på ett säkert och bekvämt sätt. I denna artikel kommer vi att guida dig genom de viktigaste aspekterna att tänka på när du väljer den bästa grilltången för dina behov.

Material och konstruktion av grilltänger

Det finns en rad olika material som används för att tillverka grilltänger. Vi har gått igenom de vanligaste materialen och deras för- och nackdelar.

 • Rostfritt stål: Detta är det vanligaste materialet som används i grilltänger på grund av dess hållbarhet och motståndskraft mot värme och rost. Rostfritt stål är också enkelt att rengöra och är vanligtvis diskmaskinssäkert. När det gäller grillen så rekommenderar vi endast rostfria alternativ då de tål höga temperaturer.
 • Silikon: Silikonklädda grilltänger är utmärkta för att skydda non-stick-ytor och för att förhindra repor på känsligare grillgaller. Silikon är även värmeresistent, vilket innebär att det inte smälter vid höga temperaturer. Silikonklädda grilltänger lämpar sig bäst till vanlig stekning även om de fungerar till grillen.
 • Trä: Trätänger är mindre vanliga, men de kan vara ett bra val för dem som föredrar ett mer traditionellt utseende och en naturlig känsla. Trä är dock mindre hållbart än andra material och kräver mer underhåll, inklusive regelbunden oljning.

Längd och viktkomfort

Grilltäner finns i olika längder, och det är viktigt att välja en som passar din grillstil och komfort. Vi anser att det är viktigt att tänka på följande faktorer när det gäller längd och vikt:

 • Korta (20-30 cm): Passar bäst för små grillar eller för dem som vill ha en tätare kontroll över maten. De kan dock innebära en större risk för att bränna händerna om de används på en stor grill med mycket värme. Korta fungerar egentligen bäst till stekpannan men samtidigt ger de ett hårdare grepp när det nödvändigt.
 • Långa tänger (30-50 cm): Ger mer räckvidd och skyddar händerna från värmen. Långa tänger är lämpligare för stora grillar eller för dem som vill hålla sig på säkert avstånd från elden.

Grepp och handtagets design

Ett bra grepp är viktigt när det gäller grilltänger, eftersom det förhindrar att maten glider ur tången och ens fantastiska köttbit hamnar på marken. Samtidigt ger det bättre kontroll. Vi ser på några vanliga typer av grepp:

 • Tandade grepp: Dessa ger extra grepp och stabilitet när du hanterar maten. Tandade kanter är vanliga på rostfria grilltänger och kan vara mycket effektiva för att förhindra att maten glider ur tången. Däremot kan denna typ av grilltänger vara lite för aggressiva för vissa råvaror.
 • Räfflade grepp: Dessa finns oftast på silikonklädda tänger och ger också ett bra grepp. De räfflade kanterna är inte lika aggressiva som de tandade kanterna vilket innebär att de är skonsammare mot känsliga råvaror.
 • Platt grepp: Det finns även grilltänger som har ett platt grepp och dessa lämpar sig utmärkt till fiska eller hamburgerbiffar som faller isär enkelt.

Handtagets design är en annan viktig faktor att överväga. Ett ergonomiskt handtag ger bättre komfort och minimerar trötthet under långa grillpass. Vi rekommenderar att du väljer en grilltång med följande egenskaper:

 • Halkfria handtag: Gummierade eller silikonklädda handtag ger ett säkert grepp även när de är fuktiga eller täckta av matrester.
 • Formade handtag: Ett handtag som är formad för att passa handen ger en mer bekväm upplevelse och minskar risken för att tången glider ur handen.

Lås- och fjäderfunktioner

En bra grilltång bör ha en låsfunktion som gör det möjligt att förvara tången i ett kompakt format när den inte används. Låsmekanismen kan vara en ring, en spärr eller en annan typ av lås. Se till att låsmekanismen är lätt att använda och att den inte kommer i vägen när du grillar.

Fjäderfunktionen, som ger grilltången dess öppnande och stängande rörelse är också viktigare än man tror. En grilltång utan fjädermekanism tröttnar man snabbt på när man väl någon gång har testat en som öppnar sig själv. En grilltång med en mjuk fjäderfunktion är lättare att använda och minskar tröttheten i handen.

Slutsats

Att välja rätt grilltång kan göra en stor skillnad i din grillupplevelse. Genom att överväga material, längd, vikt, grepp, handtagets design och lås- och fjäderfunktioner kommer du att kunna hitta den bästa grilltången för dina behov och förbättra din grillning avsevärt.

Vi hoppas att den här köpguiden hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut när det är dags att skaffa en ny grilltång.


FAQ – Vanliga frågor om grilltänger

 1. Kan jag använda en vanlig kökstång för att grilla?
 2. Vilka märken av grilltång är populära och pålitliga?
 3. Vilka funktioner bör jag leta efter i en grilltång?
 4. Hur lång bör en grilltång vara?

Kan jag använda en vanlig kökstång för att grilla?

Du kan använda en vanlig kökstång för att grilla, men det är bättre att använda en grilltång som är speciellt designad för ändamålet. Grilltänger har ofta längre handtag och mer robusta konstruktioner för att hantera höga temperaturer och tung mat.

Vilka märken av grilltång är populära och pålitliga?

Några populära och pålitliga märken av grilltänger inkluderar Weber, OXO Good Grips, Fiskars och Rösle.

Vilka funktioner bör jag leta efter i en grilltång?

Några viktiga funktioner att leta efter i en grilltång inkluderar värmetåligt material, långt handtag, låsmekanism, non-slip grepp och en hängande ögla för enkel förvaring. Underskatta inte fjädermekanism som öppnar grilltången automatiskt.

Hur lång bör en grilltång vara?

En grilltång bör vara tillräckligt lång för att ge dig ett säkert avstånd från grillen, vanligtvis mellan 30 och 45 cm. Längre tänger kan vara användbara för att undvika värme, men kan också vara klumpigare att använda. En lång grilltång kräver mer kraft för att användas effektivt än en kort. Så det gäller hitta en bra balans mellan vad som är nödvändigt och tillräckligt.


Källor

 • GoodHouseKeeping – Under 2023 publicerade GoodHouseKeeping sitt test av grilltänger där bland annat OXO Good Grips och Weber placerade sig i toppen. Båda modeller ger ett bra och ergonomiskt grepp samt håller maten i ett stadigt grepp. Läs mer här
 • Kundrecensioner – Vi har framför allt använt oss av kundrecensioner i vår sammanställning av bästa grilltänger. Det finns helt enkelt inga direkta test av denna typ av produkter och därför är kundomdömena extra viktiga. Vi har bland annat använt oss av kundrecensioner hos marknadsplatser och butiker i Sverige.