Grovdammsugare Bäst i test – Bästa dammsugaren för vått & torrt


En grovdammsugare är ett måste när man ska suga upp grövre partiklar så som t.ex. spån eller fukta. Om du försöker göra detta med en vanlig dammsugare så finns alltid risken att dammsugaren går i sönder eller att andra allvarliga olyckor inträffar. En grovdammsugare är framförallt framtagen för att klara av att suga upp sådant som en vanlig dammsugare inte klarar av.

Tyvärr finns det de som väljer att använda den vanliga dammsugaren när t.ex. spån ska sugas upp, men då ska man också tänka på att vissa träsorter är inte är alls är bra att få ner i lungorna. Dessa vanliga filter är inte gjorda för att fånga upp dessa partiklar. Att suga upp fukt med den vanliga dammsugaren kan också vara direkt livsfarligt. I värsta fall kan det bli kortslutning.

Vi har gått igenom bäst i test av grovdammsugare samt vanliga produkttest och har sedan skapat en komplett lista över de bästa grovdammsugarna på marknaden.


Kärcher WD 6 Premium P – Bäst i Test

Kärcher WD-6 Bäst i Test

ButikPris
2161:-Besök
2395:-Besök
2623:-Besök
2699:-Besök
 • 4 av 5 hos norska Gör Det Själv 2017.
 • Bäst i test hos danska Gör Det Själv 2014.

Kärcher WD 6 är en mycket populär grovdammsugare som har fått bäst i test i flera test och har dessutom väldigt höga kundrecensioner. Kärcher WD 6 är en fulländad dammsugare med många finesser t.ex. så kan den både suga och blåsa om så önskas. Kärcher använder även ny typ av filter-rengöringsteknik som gör dessa maskiner till riktiga arbetshästar som klarar det mesta som kan vara utmanade för andra konkurrenter.

Kraftfull sugeffekt och med en stor behållare

Kärcher WD 6 är på hela 1300 watt och anses vara väldigt energieffektiv jämfört med andra konkurrenter. Något som är extra positivt för de som tänker använda den under längre perioder så som när man står och jobbar i verkstaden hela dagen.

En ordentlig kabellängd på 6 meter och en slanglängd på 2,2 meter gör att man kommer åt det mesta utan att man får problem med att behöva byta kontakt hela tiden. Har du t.ex. en stor källare eller verkstad där du behöver dammsuga regelbundet så är detta en perfekt grovdammsugare till ett sådant ställe. Dessutom klarar den av att suga upp stora mängder vatten om det så skulle behövas och tanken rymmer hela 30 liter.

Bra filterteknik

Kärcher WD 6 kommer med en innovativ filterteknik som sitter i enhetens toppkåpa i form av en kassett. Denna kassett är öppningsbar så du enkelt kan komma åt och byta filtren när det är dags. Filtret kan dessutom rengöras bara genom en enkel knapptryckning, vilket man bör göra regelbundet för bästa resultat.

I paketet så följer där med lite olika tillbehör som t.ex. fogmunstycke, dräneringsskruv med mera.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Kärcher WD 6

 • Hög sugeffekt på 1300 watt.
 • Stor behållare på 30 liter.
 • Lång elkabel på 6 m, samt en slang på 2,2 m.
 • Effektivt filtersystem med semiautomatisk rengöring av filtret.
 • Klarar av både torrt och vått.
 • Kan suga samt blåsa.
 • Kan suga upp stora mängder vatten.

Nilfisk Multi 30 T VSC INOX – Bra Köp

ButikPris
1756:-Besök
1796:-Besök
1923:-Besök
2218:-Besök
 • 9,3 av 10 hos danska Gör Det Själv 2014.
 • Bra Köp hos svenska ViBilägare.

Den dansktillverkade Nilfisk Multi 30 T INOX är också en grovdammsugare som har fått väldigt bra i flera tester, både i Sverige men också Danmark. Den har även fått väldigt högt betyg hos de flesta kundrecensioner och verkar vara i klass med bäst i test vinnaren Kärcher WD 6 enligt de flesta tester.

Grovdammsugen från Nilfisk har flera väldigt bra egenskaper och bör ses som en premium produkt. För någon som vill ha en pålitlig trotjänare till hemmets grövre utrymmen så är detta ett det perfekta valet.

Flera väldigt bra egenskaper så som t.ex. filterrengöring

Nilfisk Multi 30 T Inox VSC kommer med flera väldigt effektiva och smarta egenskaper som också är det som har gett grovdammsugen toppoäng i de flesta test. Grovdammsugen från Nilfisk fungerar lika bra till vått som torrt skräp och har dessutom blåsfunktion som kan vara användbart vid vissa tillfällen.

Nilfisk har filterrengöring genom så kallad Push&Clean-funktion som kan användas när grovdammsugaren talar om att det är dags att rengöra filtret. När knappen trycks ner så skapar dammsugen en luftvåg som rengör filtret ordentligt. Indikatorn för filtret berättar både när det är dags att rengöra filtret, men också när det är dags att byta filtret.

Kraftfull grovdammsugare

Med en ordentlig smutsbehållare på 30 liter så behöver du inte tömma maskinen så ofta och sågar du mycket trä så är detta något man verkligen uppskattar. Nilfisk har en så kallad SoftStart funktion som gör att dammsugaren startar lite mjukare. Med en dammsugarmotor på 1400 watt så är det inga problem med att dammsuga upp den grövsta skiten, även om det är vått.

Detta är definitivt en en väldigt allsidig grovdammsugare som passar bra inomhus som utomhus och som klarar av att dammsuga upp smuts som är vått. Behållaren är av rostfritt stål som ger en möjligheten att även kunna dammsuga upp saker som man annars helst undviker d.v.s. kemikalier och syror.

Specifikationer för Nilfisk Multi 30 T grovdammsugare

 • Sugeffekt på 1400 watt. Sugstyrkan kan justeras.
 • Stålbehållare på 30 liter som klarar syror och andra kemikalier.
 • En egen indikator som berättar när det är dags att byta filter eller ska rengöras.
 • Filtret kan rengöras genom en enkel knapptryckning.
 • Lång slang på 4 meter.
 • Medföljande tillbehör är golvmunstycke, platt munstycke, flexibel slang, dammpåse, tillbehörsadapter.
 • Fungerar till både torr och våt smuts.

Kärcher WD 4 – Bästa budgetval

Bästa budgetval

ButikPris
1199:-Besök
1339:-Besök
 • Bra kundrecensioner.
 • 4,4 av 5 hos Amazon USA efter 60 kundrecensioner.

Kärcher WD 4 är vårt tips för bästa budgetval och efter lite grävande så är det tydligt att detta är en väldigt populär modell för många kunder. Den är både relativt billig och kraftfull. Som en enkel grovdammsugare i hemmet så är detta ett fullt tillräckligt alternativ för att kunna dammsuga källaren eller andra liknande utrymmen. Även enklare verkstadsjobb är inget problem för denna grovdammsugare.

Billig men kraftfull

Grovdammsugen WD4 från Kärcher är en relativt kraftfull dammsugare med bra sugeffekt som dessutom är energisnål. Denna grovdammsugen har även ”automatisk” filterrengöringsteknik där du helt enkelt trycker på en knapp när det är dags att rengöra filtret. Då rengör dammsugaren filtret själv genom sin patenterade rengöringsteknik.

Med grovdammsugen så får du även en ordentlig kabel på 5 meter som klarar av ganska mycket yttre åverkan innan det blir ett problem. Slangen är 2,2 meter lång så räckvidden blir ordentlig och du kommer åt även de svårare ställena där du behöver dammsuga.

Vått & Torrt

WD4 från Kärcher klarar av både torrt och vått. D slipper dessutom att byta filter när du ska byta från torrt till vått eller tvärtom och kan rengöras med en enkel knapptryckning. Vill du våtsuga så följer där även med gummilister till munstycket så att det ska bli enklare att suga upp vattnet. Där följer dessutom med ett par andra lister som fästs direkt på munstycket t.ex. två olika borstlister.

Handtaget är också avtagbart så att slangen kan fästas på andra tillbehör så som borstar eller liknande. WD4 från Kärcher har även smidig förvaring av elkablar och tillbehör.

Specifikationer & fördelar med Kärcher WD 4

 • Billig men effektiv.
 • Kraftfull med en sugeffekt på 1000 watt.
 • Stor behållare på 20 liter.
 • Lång elkabel på 5 meter, slanglängd 2,2 meter.
 • Parkeringsposition.
 • Semiautomatisk filterrengöring.
 • Förvaringsutrymme för tillbehör.
 • Klarar av torrt och vått.
 • Särskild gummilist för våtuppsugning.

Kärcher SE 4002 – Textilvårdsmaskin och grovdammsugare

ButikPris
2722:-Besök
2790:-Besök
2999:-Besök
3059:-Besök
 • 4 av 5 hos Amazon USA efter 200 kundrecensioner.

Vad är ett Bäst i test om där inte också finns en dammsugare för textilvård. En textilvårdsdammsugare som fungerar minst lika bra som en vanlig grovdammsugare. Har du t.ex. heltäckningsmatta i hemmet så är en sådan här dammsugare ett måste, men även saker som bilsäten, möbler, mattor med mera är ett perfekt mål för denna maskin.

Kärcher SE 4002 har fått väldigt bra kundrecensioner på nätet och denna grovdammsugare tilltalar de flesta personer som vill ha ut lite extra ur sin dammsugare. För vem vill inte kunna rengöra sin soffa eller de större mattorna i hemmet. Kärcher SE 4002 tvättar textilerna på djupet och når ner till ställen som annars är väldigt svåra att komma åt med vanlig trasa. Genom sin tvätt och samtidigt sug så försvinner fläckarna snabbt.

Separat behållare för smutsvatten

Kärcher SE 4002 har en helt egen behållare på 4 liter som samlar upp allt smutsvatten när man använder dammsugaren på textiler. Du kan så klart koppla bort denna lilla behållare och i stället använda den som en vanlig grovdammsugare som kan suga upp vått som torrt smuts. Vanliga släta golvytor för grovdammsugning eller tvätt är inga problem.

Vanlig grovdammsugare

Det som gör Kärcher SE 4002 något unik är att den även går att använda som vanlig grovdammsugare, en bra sådan dessutom. De flesta egenskaper som denna grovdammsugare har påminner mycket om de andra modellerna från Kärcher.

Denna grovdammsugare har däremot en längre kabellängd på 7,5 meter, men en kortare slanglängd på 2,0 meter.

Specifikationer & fördelar med Kärcher SE 4002

 • Tvätt-funktion för textiler t.ex. så kan du tvätta av soffan, bilsäten, mattor, heltäckningsmatta med mera.
 • Fungerar även som grovdammsugare.
 • Hög effektiv effekt på 1400 watt.
 • Smutsvatten hamnar i en separat tank.
 • Möbelmunstycke.
 • Spolmunstycke med adapter för hårdare underlag.
 • Skumfilter.
 • Mycket mer…

Källor

Vi Bilägare

Redan 2012 så gjorde Vi Bilägare ett stort test av grovdammsugare då alldeles för många vanliga dammsugare fick göra gästbesök i verkstaden. Ett utrymme där en vanlig dammsugare aldrig ska vara, då de helt enkelt inte är byggda för det. Dessutom kan det vara farligt att dammsuga upp spån och fukt med en vanlig dammsugare.

I deras stora test av 12 olika grovdammsugare så testades hela marknadens mest populära grovdammsugare. Även dammsugare från Biltema och Jula. Tyvärr så finns inte många av dessa grovdammsugare kvar på marknaden då testet gjordes 2012. Däremot är det tydligt att de billigare grovdammsugarna inte gjorde något superjobb och många gånger så har de ett alldeles för dåligt filter som inte fångar upp alla dåliga partiklar.

Bäst i test blev Kärcher WD 5.600 MP, men denna grovdammsugare finns inte kvar att köpa längre. Motsvarigheten idag är Kärcher WD 6 eller Kärcher WD 4. Även Nilfisk Multi 30 T VSC INOX presterade bra i testet och ansågs vara en toppmodell. ViBilägare.

GjoerDetSelv

Norska GjoerDetSelv har testat grovdammsugare vid flera tillfällen och vi har tagit med både testet som gjordes 2014, men också det som gjordes så sent som 2017. Båda testen är utförda på ett väldigt bra sätt, men tyvärr så kostar det att läsa testen. Men om du verkligen är intresserad av att läsa på kring vilka modeller som är bäst så kan det vara värt att köpa det nyaste numret.

Några av de grovdammsugare som har testats hos GjoerDetSelv är Kärcher WD 6 P PREMIUM, ViperLSU 135 EU, Nilfisk MULTI II 30 T INOX VSC, Bosch GAS 25 L SFC, Metabo ASA 25 L PC, Milwaukee AS 300 ELCP.

Även om det ena testet av grovdammsugare gjordes redan 2014 så finns några av de bästa produkterna kvar än idag. Vilket oerhört positivt då endast bra och säljande produkter finns kvar så länge. GjoerDetSelv 2014, GjoerDetSelv 2017.