guide till val av socksäckar

Guide till rätt sovsäck för vandring

Ska du ut på en efterlängtad vandring och är på jakt efter en sovsäck men är osäker på vilken du ska välja? I så fall kan du känna dig lugn, för här får du lära dig om isolering, form och längd, temperaturgräns, temperaturgradering och de olika sovsäcksdelarna och dess funktioner.

Isolering

sovsäck med riktigt dunDet finns två olika typer av isolering att välja mellan: dun och syntet och ditt val av isolering beror i första hand på var och hur du ska använda din sovsäck. Här kan du läsa om deras respektive fördelar och nackdelar men också skillnader och likheter dem emellan.

Dun

De största fördelarna med dun är att dess lätta vikt och komprimerbarhet, en dunsovsäck kan lätt få plats i packningen och ger mer plats åt annat. De är också bra på att hålla värmen länge och anses vara den bästa sovsäcken för vandring. Det som är dåligt med dunsovsäcken är att den tappar isoleringsförmågan då den utsätts för väta. Nu har det däremot kommit många dunsovsäckar som är impregnerade och kan därmed stå emot väta.

Syntet

En sovsäck med isolering av syntet är ultimat här uppe i norden eftersom den kan isolera vid väta och skulle den bli fuktig kan den också torka snabbare än dun. En annan fördel är att den normalt sätt är billigare än en dunsovsäck, vilket är perfekt om man inte använder sig av sovsäcken alltför ofta. Syntets största nackdel är dunets största fördel; den tar mer plats och ger inte lika mycket värme i förhållande till sin vikt. Det har däremot kommit många syntetisoleringar som nu mer efterliknar dun och dess fördelaktiga egenskaper. En dyrare syntetsovsäck har vanligtvis mycket gemensamt med en dunsovsäck.

Form och längd

sovsäckar Form och längdDet finns olika former på sovsäckar beroende på vilka temperaturer du ska använda din sovsäck i och hur du sover. Tänk på att inte välja en för bred sovsäck eftersom det då finns risk för att din kropp inte kan värma alla luftutrymmen som finns i sovsäcken. Men den ska inte heller vara för trång eftersom fyllningen då pressas ihop och isoleringsförmågan blir sämre.

Rektangulär form

Om du är en person som rör sig mycket under natten är en rektangulär sovsäck perfekt för dig eftersom du får bra med rörelsefrihet i denna typ av form. Den är också flexibel i och med att du kan dra upp hela dragkedjan och använda sovsäcken som täcke. Det finns även rektangulärt formade sovsäckar som kan sättas ihop med varandra, vilket är bra då man får extra värme av varandra. Nackdelen med en rektangulär sovsäck är dessvärre att den väger mer eftersom den har mer tyg.

Mumieform

sovsäckar MumieformMed mumieform menas en sovsäck som är mer kroppsnära och värmande eftersom det inte finns någon extra luft som måste värmas upp, och det gör den perfekt för vinteranvändning. Med tanke på sovsäcken är kroppsnära finns det inte heller något extra tyg och det gör den lätt att packa ned och bära på. Men är du en person som rör dig mycket i sömnen eller tycker det är obehagligt med lite utrymme är mumieformen inte något för dig.

Barnsovsäckar

Det finns specifika sovsäckar för barn som passar deras längd för att undvika områden med kall luft, och de flesta barnsovsäckar har också en justerbar längd. Är sovsäcken för lång och saknar justering kan du knyta ett band vid fötterna för att korta ner sovsäcken och eliminera kyla.

Specifika sovsäckar för kvinnor

Det finns sovsäckar som specifikt är gjorda för kvinnor som är bredare över höfterna och snävare vid axlarna och har mer isolering vid fötterna och överkroppen.

Längd

I övrigt är det bra att ha en sovsäck med individanpassad längd både för att undvika kyla och slippa bära på extra vikt. En sovsäcks längd motsvarar din exakta längd, så är en sovsäck 175 cm passar den dig som är 175 cm.

Temperaturgräns – Sovsäckar efter säsong

sovsäckar olika säsonger

Det är viktigt att välja sovsäck utifrån säsong så att den klarar av att värma dig. Men det är också viktigt att utgå ifrån den lägsta temperatur som du förväntas använda sovsäcken i och därefter välja en som klarar en ännu lite lägre temperatur. Temperaturgränserna som anges förutsätter att du har ett tunt underställ och ett liggunderlag som är isolerat.

  • 1-säsongssovsäckar mellan +5 och +9
  • 2-säsongssovsäckar mellan -1 och +4
  • 3-säsongssovsäckar mellan -10 och -3
  • 4-säsongssovsäckar mellan -25 (och -32)

En sovsäck som ska användas på sommaren hör till klassificeringen 1-säsongssovsäckar och har i regel en komforttemperatur mellan +5 och +9 Celsius, det vill säga en lägsta temperaturgräns mellan fem och nio plusgrader. Om du vill ha en sovsäck för vår och höst ska du antingen välja en 2-säsongssovsäck eller en 3-säsongssovsäck. Ditt val beror på om du kommer använda den under den varmare delen av våren/hösten eller under hela säsongen. En 3-säsongssovsäck för höst och vår är utmärkt om du kommer att befinna dig på höga höjder och norröver. Om du har tänkt att använda sovsäcken under vintertid rekommenderar vi antingen en 3 eller 4-säsongssovsäck. Vinterns kallaste dagar kräver dock en 4-säsongssovsäck, eftersom den kan stå emot temperaturer kring -25.

Tips för att hålla värmen och sova bättre

  • Lägg dig torr, varm och mätt för då håller du värmen bättre.
  • Gå på toa innan läggdags eftersom vätska binder kyla.
  • Införskaffa ett bra liggunderlag eftersom det bildar en barriär mot markens kyla.

Temperaturgradering

Det finns tre olika graderingar att finna på sovsäckar som anger olika bekvämlighetsgraderingar, där den tredje graderingen enbart finns med för att ge en referens för extrema förhållanden.

  • Komforttemperatur (Comfort): En (normalbyggd) kvinna förväntas sova bekvämt i denna temperaturgräns.
  • Lägre temperaturgräns (Lower Limit): En (normalbyggd) man förväntas sova bekvämt i denna temperaturgräns.

* Extremtemperatur (Extreme): En temperatur där risk för förfrysningsskador i allvarlig grad kan förekomma, en normalbyggd kvinna beräknas överleva i sex timmar.

Sovsäckens delar

Det finns en del funktioner och delar som kan vara avgörande beroende på hur du har tänkt att använda din sovsäck. Ju fler säsonger en sovsäck är anpassad för desto fler av dessa funktioner kommer den sannolikt att ha.

Dragkedja

Nästan alla sovsäcksmodeller finns i två varianter, en som har dragkedjan till vänster och en som har den till höger. Välj en sovsäck med dragkedjan på motsatt sida, med andra ord, det underlättar om du har dragkedjan på vänstersida om du är högerhänt. Många har också en tvåvägsdragkedja vilket gör att du kan öppna sovsäcken även vid fotändan, om du blir varm. Vissa sovsäckar har en kanal med stoppning längs dragkedjan för att hindra kall luft från att sippra in.

Huva

Sovsäckar för kallare klimat ska ha en isolerande huva som skyddar mot vind och kyla. Vissa har även som en ficka i huvan där man kan placera en kudde eller kläder för att forma en kudde.

Krage

En sovsäck för vintertid, en 4-säsongssovsäck, bör och brukar också ha en krage som du kan sluta om runt halsen för att undvika att kall luft tar sig in i sovsäcken. Detta är inget som behövs på en sommarsovsäck.

Fotbox

Vissa sovsäckar har större fotutrymme för att minska trycket på stoppningen (från fötterna), så att den blir mer hållbar. Det kräver dock mer kroppsvärme för att ge värme åt ett utrymme som är större. Och sover du på rygg är detta inte alls aktuellt för dig.

Förvaringsficka

Att ha en förvaringsficka kan vara ett plus i kanten om du lätt vill kunna hitta din mobil, hörlurar eller ficklampa. Den kan vara placerad på lite olika ställen beroende på tillverkare.