Häcksaxar Bäst i test 2021

Häcksaxar Bäst i test 2021

Häcksaxen är utan tvekan det bästa valet om du har en häck runt tomten. Har du en ganska ung häck så bör denna i alla fall klippas några gånger per säsong för att den ska behålla formen och förbli tät. Men vilken typ av strömkälla bör du välja?

Likt de flesta andra trädgårdsmaskiner idag så är batteridrivna häcksaxar det mest populära då det är smidigare utan kabel och du slipper dessutom regelbunden service med t.ex. bensindrivna varianter. Vilken typ av häcksax som passar dig bäst kan du läsa om i vår korta köpguide av häcksaxar men oftast är en batteridriven häcksax det bästa valet.

I vårt bäst i test hittar du elektriska, batteridrivna och bensindrivna häcksaxar som har presterat bra i oberoende test. Sammanställningen är baserat på flera parametrar så som betyg i test, kundrecensioner, funktioner, egenskaper men även pris har varit en avgörande faktor.

Senast uppdaterad Juli 2021

Stihl HSA 56 Inkl. Batteri & Laddare - Bäst i test

Bäst i test
Stihl HSA 56 Inkl. Batteri & Laddare bild 1
ButikPris
2339:-Besök
2790:-Besök
 • Bäst i test hos Gör Det Själv 2018
 • 4 av 5 hos Byggahus 2019
 • Tredjeplats i Aftonbladets stora test av häcksaxar 2019

Stihl HSA 56 är en mycket populär batteridriven häcksax som har presterat väldigt bra i flera oberoende test av häcksaxar. Så sent som 2018 hamnade modellen på förstaplats i tidningen Gör Det Själv, men Stihl häcksax har också presterat bra i många andra test.

Levereras komplett med laddare och batteri

Något som vi verkligen älskar är att häcksaxen levereras komplett med både laddare och batteri till ett väldigt bra paketpris. Många av de batterdrivna häcksaxar som finns idag på marknaden kommer inte komplett med batteri eller laddare, vilket kräver ytterligare investering om du inte redan har kompatibla batterier.

STIHLs batterdrivna häcksax HSA 56 fick bland annat toppbetyg på grund av sin goda kvalité och sitt låga pris. En annan väldigt viktig egenskap var också det starka 36 volt batteri som driver knivbladet och enligt Gör Det Själv så klarar häcksaxen av även grövre modeller av grenar.

Tandavståndet på 3 cm gör att häcksaxen kan ta ganska så grova grenar om du har en lite äldre häck på tomten. Knivlängden på 45 cm är en bra längd som passar de allra flesta häckar och användare.

Fantastiskt grepp med bra balans och ergonomi

Häcksaxen HSA 56 är också en väldigt tyst modell som inte kräver några hörselskydd under drift, vilket är för många ett stort plus. Något som också blir extra tydligt när vi tittar på oberoende test är hur bra ergonomi och balans modellen har. Användare i dessa test var väldigt överens om att häcksaxen har en fin balans från klinga till själva placeringen av batteriet.

Dessa oberoende test av häcksaxar visar också hur viktigt det är att välja en modell som är enkel att jobba med i flera olika vinklar. Har du en hög häck eller buske där du behöver köra häcksaxen ovanför huvudet så är det ännu viktigare. Att stå med händerna i luften i över 15 minuter är ganska tufft för oss alla.

STIHL HSA 56 är utan tvekan en av marknadens bästa häcksaxar i dagsläget och som dessutom inte kostar speciellt mycket.

 • Bästa batteridrivna häcksaxen som vunnit flera stora bäst i test
 • Kraftfull häcksax som även klarar lite tuffare grenar
 • Väldigt prisvärd häcksax som inkluderar både batteri och laddare
 • Låg vikt på 2,9 kg för enklare användning
 • Drifttid på 40 min med AK 10 och 80 min med AK 20 batterier
 • Tyst drift som inte kräver hörselskydd
 • Transportläge för bättre säkerhet
 • Godkänd knivlängd på 45 cm

Bosch AHS 50-20 LI - Bästa budgetmodell

Bästa budgetval
Bosch AHS 50-20 LI bild 1
ButikPris
1099:-Besök
1148:-Besök
1186:-Besök
1399:-Besök
 • 4,6 av 5 hos brittiska Amazon efter 400 kundrecensioner

Bosch batteridrivna häcksax AHS 50-20 LI är en väldigt populär modell som har fått toppbetyg från kundrecensioner på brittiska marknadsplatsen Amazon. När detta test sammanställs så har häcksaxen ett samlat betyg på 4,6 av 5 efter 400 kundrecensioner. Ett toppbetyg som väldigt få modeller har när vi kollar på andra konkurrenter när det gäller kundrecensioner.

Batteridriven häcksax för trimning

Bosch häcksax är en perfekt modell till dig som vill äga en häcksax för att trimma buskar och häckar. Bladlängden på 50 cm ger en bra längd för normalstora häckar och har en tandöppning på 2 cm för finare grenar. Detta är d.v.s. inte en häcksax för något grovjobb med grövre tjocklek men passar bra till enklare trimning.

Det bästa med häcksaxen från Bosch är alla de smarta funktioner som har tagits fram. Så som t.ex. Bosch Quick-Cut-teknik som ser till att grenen klipps första gången och blir på så sätt effektivare. Där finns även Syneon Chip som ser till att energin från batteriet används på rätt sätt för att förbättra batteritiden.

Bosch har också introducerat ett system som de kallar för Anti-Blocking-System som möjliggör kontinuerlig klippeffekt, när annars andra modeller lägger av om grenen är för tjock.

Sågfunktion för tjockare grenar

Likt de flesta andra modeller i vårt bäst i test av häcksaxar så har även denna enhet ett svärdskydd för att klippa buskar nära murar eller stigar. Den har också en sågfunktion d.v.s. specialtänder längst ut på svärdet som kan kapa grenar upp till 2,5 cm.

Bosch AHS 50-20 LI är en relativt lätt häcksax som erbjuder både bra ergonomi och balans. Enheten drivs med hjälp av Bosch 18 volts batteri vilket tyvärr inte ingår och du bör räkna med ungefär ytterligare 1000 kr för att få ett komplett system med batteri och laddare. Har du redan batteridrivna enheter från Bosch så är chansen stor att det fungerar med den här häcksaxen.

 • Perfekt sladdlös häcksax för att trimma buskar
 • Flera smarta system som jobbar effektivt och förbättrar klippningsförmågan
 • Bra svärdlängd på 50 cm med laserskurna knivar med diamantslipning
 • Extra sågfunktion för tjockare grenar upp till 2,5 cm
 • Drivs av Bosch 18 volts batterier (medföljer inte)

Stihl HS 45 - Bästa bensindrivna häcksax

Bästa valet
Stihl HS 45 bild 1
ButikPris
3031:-Besök
3490:-Besök
 • Bäst i test hos svenska Smartson
 • Väldigt bra kundrecensioner

Stihl HS 45 är en bensindriven häcksax som har funnits på marknaden i över 10 år nu och som har bland annat fått bäst i test hos svenska Smartson. Modellen har funnits länge vilket är ett gott tecken på att häcksaxen håller hög kvalité och levererar den prestanda som förväntas.

Ibland är det bästa valet en bensindriven häcksax

Det finns tillfällen då både batteridrivna och elektriska häcksaxar inte räcker till för olika ändamål. Då kan en bensindriven modell vara det bättre alternativet som kan driftas länge med möjlighet till snabb påfyllning av bensin. Har du väldigt stora häckar att klippa så är ett bensindrivet alternativ som Stihl HS 45 ett bra alternativ.

Men det är också värt att poängtera att en bensindriven häcksax kräver sin regelbundna service med oljebyte och så vidare. Vilket är något som du helt slipper med elektriska och batteridrivna häcksaxar.

Med en bensindriven häcksax får du både kraft och uthållighet, faktum är att denna häcksax levererar en effekt som motsvarar en hästkraft. Svärdlängden är på 60 cm och är en av de längsta vi har med i vårt bäst i test. Enligt tillverkaren ska modellen klara en grendiameter upp emot 3 cm och passar därför perfekt till sirén eller nypon, eller liknande.

Stihls bensindrivna häcksax väger också något mer än elektriska/batteridrivna med en vikt på 4,7 kg. Men trots detta så är detta en relativt lätt och användarvänlig modell som kan användas av vem som helst.

 • Bästa bensindrivna häcksaxen med hög effekt
 • Bra tandavstånd på 30 mm och en lång klinga på 600 mm
 • Bra och snabb knivbroms för bättre säkerhet
 • Välbalanserad bensindriven häcksax till relativt lågt pris
 • Funnits ute på svenska marknaden i över 10 år

Bosch AHS 65-34 - Bästa eldrivna häcksax

Bästa valet
Bosch AHS 65-34 bild 1
ButikPris
1985:-Besök
 • Bästa häcksax i Gör Det Själv i deras test av häcksaxar 2016
 • 4,6 av 5 på den brittiska Amazon efter 300 kundrecensioner

För dig som trots allt vill köpa en eldriven häcksax så är Bosch AHS 65-34 ett bra alternativ som bland annat har fått bäst i test i tidningen Gör Det Själv under 2016. Modellen har också fått väldigt bra kundrecensioner hos butiker och marknadsplatser.

Väldigt långt svärd och en stark motor för tjockare grenar

Bosch är utan tvekan ett av märken som är ledande inom elektriska trädgårdsmaskiner och Bosch eldrivna häcksax AHS 65-34 är en stor favorit bland många. Den bästa fördelen med att använda en eldriven häcksax är att du slipper bekymra dig över både bensin och batterier. Dessutom blir vikten något lägre, trots svärdlängden på 65 cm så väger inte maskinen mer än 3,7 kg.

Den största nackdelen med elkabel är så klart att du behöver släpa fram kabelsnurran och sen undvika att klippa av kabeln. Vilket tyvärr är ett väldigt vanligt förekommande, men det går så klart att undvika med ganska enkla medel och vara lite extra observant.

Bosch AHS 65-34 har en kraftfull motor som klarar av grenar upp till 3 cm. Med ett längre svärd på 65 cm så blir det enklare att klippa jämnt på större häckar. Svärdet har också tippskydd för kantklippning längs murar eller vid marken. Knivavståndet är på 3,4 cm och bladen är diamantslipade för effektivare klippning.

Bosch eldrivna häcksax har bra balans och har en förbättrad design jämfört med tidigare modeller. Som de flesta andra häcksaxar i vårt test så är även denna utrustad med Anti-Blocking-system för effektivare klippning.

 • Utnämnd som bästa eldrivna häcksax i Gör Det Själv 2016
 • Kraftfull motor med slirkoppling med ett vridmoment på 50 Nm
 • Extra långt svärd på 65 cm
 • Ergonomisk häcksax med bra balans
 • Låg vikt på 3,7 kg trots det långa svärdet
 • Anti-Blocking-system för lugn och jämn arbetsgång

AL-KO EnergyFlex HT 4055 - Bra budgetval med batteri

AL-KO EnergyFlex HT 4055 bild 1AL-KO EnergyFlex HT 4055 bild 2
ButikPris
935:-Besök
983:-Besök
1003:-Besök
1232:-Besök
1246:-Besök
 • "Bästa budgetval" hos svenska Bäst i Test 2021

Häcksaxen AL-KO EnergyFlex HT 4055 är en bra och billig modell som bland annat vunnit utmärkelsen "Bästa billiga häcksax" hos svenska Bäst-i-test 2021.

Billig batteridriven häcksax utan laddare och batteri

AL-KO häcksaxen HT 4055 är billig om du redan har trädgårdsmaskiner från AL-KO och använder deras befintliga batterisystem. Men om du saknar både batteri och laddare så är det något du måste köpa till vilket hamnar strax under 2 000 kronor. Plötsligt är modellen inte så billig längre och då kan du lika bra köpa bäst i test vinnaren Stihl HSA 56 där allt ingår.

EnergyFlex HT 4055 har däremot väldigt bra batteritid med ett 5-amperesbatteri vilket har visat sig hålla ungefär 50 minuter i oberoende test. Det relativt långa bladet mäter 55 cm och har diamantslipade knivblad som tar grenar upp till en tjocklek av 2 cm. Du får däremot räkna ned tjockleken något om du vill kunna trimma/klippa häcken på ett smidigt sätt.

Häcksaxen från AL-KO utmärker sig däremot med sin unika batterilösning där du faktiskt kan bära batteriet i ett bälte i stället för att det sitter direkt på maskinen. På så sätt avlastas dina armar när du ska klippa i jobbiga positioner. Vikt med batteri hamnar på ungefär 4 kg och nästan halva vikten (2600g) med batteriet i ett bälte. Det är definitivt en funktion som fler tillverkare borde ta efter.

Är du redan investerad i AL-KO maskiner och har deras batterisystem så är AL-KO EnergyFlex HT 4055 ett väldigt bra val för mindre till medelstora häckar. Häcksaxen har bra svärdlängd och bra ergnomi som passar både vänster- och högerhänta personer.

 • Bra betyg i oberoende test av häcksaxar
 • Billig häcksax om du redan har AL-KO batterier och laddare
 • Svärdlängd på 55 cm
 • Klarar tjocklekar upp till 20 mm
 • Batteritid kring 50 minuter med 5 amperesbatteri
 • Batteriet kan antingen användas i häcksaxen eller bäras i en rem

Makita DUH523Z - Testvinnare

Makita DUH523Z bild 1
ButikPris
1076:-Besök
1088:-Besök
1149:-Besök
 • Bäst i test hos svenska Testfakta
 • Andraplats i Gör Det Själv 2018

Makita DUH523Z är ytterligare en batteridriven häcksax som fått bäst i test hos bland annat svenska Testfakta. Modellen kom också på andraplats i Gör Det Själv 2018, samma test där vår bäst i test vinnare Stihl HSA 56 kammade hem förstapris.

Smidig häcksax med låg vikt

Häcksaxen DUH 523Z från Makita är en modell som är väldigt lätt jämfört med många andra konkurrenter. Den väger i alla fall ett kilogram mindre än de flesta andra liknande modeller, vilket så klart förenklar klippningen något och sätter inte lika hög press på axlar eller armar.

Den batteridriva häcksaxen har en bra och relativt lång svärdlängd på 52 cm som passar de allra flesta häckar och buskar. Knivavståndet är på 2,6 cm men enligt de test som finns på modellen så klarar den inte riktigt så pass tjocka grenar. Men grenar upp till 1,5 cm var inget problem.

De som har testat Makita häcksaxen anser att modellen passar bäst till trimning av enklare buskar d.v.s. lite mer finklippning. Har du en häck eller buske med tjockare grenar än 1,5 cm så är detta inte rätt modell för dig. Även om den kanske klarar lite tjockare grenar så kommer batteriet att tömmas väldigt fort.

Bra häcksax med bra ergonomi

Det blir extra tydligt när vi läser oberoende test och kundrecensioner att denna elektrisk häcksax verkligen skiner när det gäller trimning av buskar. Modellen är både lätt och smidigt med bra ordentliga handtag för olika vinklar.

Är du redan investerad i märket Makita med kompatibla batterier och laddare så är detta en väldigt bra och billig investering. Makita DUH 523Z levereras utan batteri och laddare vilket gör att du måste köpa till detta för ungefär 1000 till 1200 kr. Men då är frågan om det inte är bättre att köpa bäst i test vinnaren Stihl HSA 56 som kommer komplett med allt från början.

 • Häcksax med lågt vikt kring 3 kg
 • Bra svärdlängd på 52 cm som klarar grenar upp till 1,5 cm
 • Levereras utan batteri och laddare
 • Makita häcksaxen fungerar bäst till trimning
 • Relativt tyst modell
 • Bra ergonomi som gör den lätthanterligt

Husqvarna 115iHD45 - Populär testvinnare

Husqvarna 115iHD45 bild 1
ButikPris
2279:-Besök
2890:-Besök
 • Andraplats i Aftonbladet 2019
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner

Husqvarna 115iHD45 är en batteridriven häcksax som har presterat bra i flera stora oberoende test av häcksaxar. Så sent som 2019 så hamnade modellen på andraplats i ett test hos Aftonbladet.

Lättanvänd batteridriven häcksax

Husqvarna är troligtvis en av marknadens mest populära märken i Sverige när det gäller trädgårdsmaskiner och är kända för sin höga kvalité. Husqvarna 115iHD45 är en batteridriven häcksax som fick utmärkelsen ”riktigt bra” när Aftonbladet testade modellen 2019.

Den sladdfria häcksaxen är en tyst och lättanvänd modell som passar de allra flesta svenska trädgårdar. Svärdlängden är något kort jämfört med andra konkurrenter på marknaden men kan du överleva med 45 cm så är detta en väldigt bra häcksax.

Modellen ska klara en grendiameter upp till 2,5 cm enligt tillverkaren, men när vi kollar hos våra testkällor så ska du ta detta med en nypa salt. 25 mm är något för grovt för den här modellen och du bör hålla dig till grenar som högst har en diameter på 1,5 till 2 cm.

Relativt lätt häcksax med låg ljudnivå

Husqvarna häcksaxen är kanske inte den lättaste modellen på marknaden men med en vikt på 4 kg inklusive batteri så måste modellen ändå ses som relativt lätt. Husqvarna 115iHD45 häcksax är också en relativt tyst modell som inte kräver något hörselskydd under användning.

Modellen levereras också komplett med både batteri och laddare. Priset hamnar också ungefär där vår bäst i test vinnare ligger d.v.s. häcksaxen från Stihl och frågan är vad som är det bästa valet. Äger du redan batteridrivna maskiner från Husqvarna så kan detta vara ett bra val men annars hade vi rekommenderat att du väljer testvinnaren Stihl HSA 45 istället då det blir samma pris.

 • Toppbetyg i flera stora oberoende test
 • Klarar av kvistar med en tjocklek på 1,5 till 2 cm
 • Relativt låg vikt på 4 kg inkl. batteri
 • Bra drifttid med Eco-läge
 • Utmärkt häcksax med bra ergonomi och balans

Dewalt DCM563PB - Kraftfullt batteri

Dewalt DCM563PB bild 1
ButikPris
1546:-Besök
1566:-Besök
1650:-Besök
 • 3,5 av 5 hos Byggahus 2019
 • 4,5 av 5 hos brittiska Amazon efter 80 kundrecensioner

Dewalt är kanske inte det första märket du tänker på när du vill hitta en bra häcksax men är du investerad i Dewalt-maskiner sen tidigare kan detta vara ett alternativ. Modellen har fått hyfsat betyg i test och har också fått bra kundrecensioner hos bland annat Amazon.

Batteridriven häcksax med Dewalt 18 volts batterier

Kollar vi på Byggahus test av häcksaxar så presterar modellen likt bäst i test vinnaren från Stihl när det gäller tjocklek på grenar. Däremot skriver de att Stihl har en bättre och mer smidig känsla under klippandet. Modellen faller i poäng när det gäller ergonomi men toppresterar när det gäller klippning och kraftfullhet.

Dewalt DCM563PB erbjuder en bra bladlängd på 55 cm och ett tandavstånd på 19 mm som passar perfekt till en normalstor häck på tomten. Stort pluspoäng till den långa batteritiden på 75 min per laddning, vilket är ett av de längsta när vi jämför batteridrivna modeller. Bästa klipplängd på batteri?

Tyvärr levereras inte Dewalt häcksaxen med batteri eller laddare, vilket också gör att denna modell blir vårt test dyraste modell när du väl har köpt batterier. Men har du redan andra maskiner från Dewalt med 18 volts batterier så kan detta vara ett väldigt bra val.

När det gäller vikt 3,4 kg så väger den lite mer än vissa andra konkurrenter men inte speciellt mycket extra och bör alltså inte påverka valet.

 • Stark häcksax som även klarar av tuffare grenar
 • Väldigt lång drifttid på 75 min, vilket är mycket för en batteridriven häcksax
 • Långt knivblad på 55 cm med ett knivavstånd på 1,9 cm
 • Toppbetyg på alla egenskaper förutom ergonomi som drar ner betyget något
 • Både batteri och batteriladdare ingår ej

Ryobi OHT1855R - Toppbetyg i test

Ryobi OHT1855R bild 1
ButikPris
1399:-Besök
 • Andraplats hos Gör Det Själv i deras test av häcksaxar 2017

Ryobi OHT 1855R är en annan populär sladdlös häcksax som 2017 hamnade på andraplats i Gör Det Själv. Modellen har också fått bra kundrecensioner och har funnits på marknaden i över tre år nu.

Drivs av Ryobi:s klassiska 18V ONE+ system för 40 olika verktyg

Om du är personen som redan har investerat i att köpa Ryobi-verktyg så kan denna häcksax vara ett bra alternativ så länge du har rätt typ av batterier. Häcksaxen använder Ryobi:s klassiska ONE+ system där över 40 olika verktyg använder samma batterier. Om du inte är investerad i Ryobi så rekommenderar vi en annan modell där batterier ingår, så länge du inte är intresserad av att komma igång med Ryobi-produkter.

Ryobi OHT1855R är en kraftfull häcksax med högt vridmoment som möjliggör klippning/trimning av lite grövre grenar upp till 22 mm. Däremot så avgör batteriet vilken effekt som kommer produceras. Bladlängden är på 55 cm och är en bra längd för att klippa häckar med bra precision.

Det bästa med Ryobi häcksaxen är det vridbara handtaget för att få bättre vinkel vid lite tuffare vinklar på häcken. Modellen har också ett anti-block-system som förhindrar att grenar blockerar vid klippningen.

Beroende på hur stort batteri du monterar på häcksaxen så är modellen relativt lätt med en vikt på 2,8 kg utan batteri. Med en låg vikt och ett bra handtag med gummiöverdrag för att motverka vibrationer så är detta en utmärkt och balanserad häcksax.

 • Stödjer Ryobi:s klassiska ONE+ batterier
 • Bra knivbladslängd på 55 cm och tandavstånd på 22 mm
 • Roterbart handtag för bättre och smidigare vinklar
 • Svärdskydd medföljer
 • Både batteri och laddare är tillval och måste köpas separat
 • Anti-block-system som motverkar att grenar fastnar

Köpguide – Så väljer du bästa häcksaxen för din trädgård

köpguide så väjer du bästa häcksaxen

Vi kommer i den här korta köpguiden att gå igenom saker du bör tänka på innan du väljer ut en batteri-, bensin- eller eldriven häcksax. Idag rekommenderar i princip alla oberoende test att köpa en batteridriven häcksax och det gör även vi här på Inspekto.

Batterier är så pass bra idag att de räcker för 30-60 minuters klippning och de flesta klarar av att klippa sin häck på en laddning. Skulle inte ett batteri räcka så går det alltid att investera i ett ytterligare batteri i framtiden som kan användas till andra maskiner från samma märke. Det är också en av de aspekter du bör funderar över när du köper en häcksax. Har du redan maskiner med batterier från ett märke så lönar det sig oftast att hålla sig samma märke.

Batterier till häcksaxar – Kompatibla system

batterier till häcksax och kompatibla system

De flesta modeller i vår lista över bästa häcksaxen levereras inte komplett med batteri och laddare. Det är egentligen bara vår bäst i test vinnare från Stihl HSA 56 som kommer komplett med både batteri och laddare. För någon som inte redan investerad i ett märke så är detta det bästa valet i dagsläget.

Men har du däremot redan maskiner från t.ex. Ryobi eller Makita så kan det istället vara bättre att välja en häcksax som passar med de batterier du redan har. Med ett kompatibelt batterisystem gör att batteriet även passar andra trädgårdsmaskiner så som t.ex. grästrimmer, gräsklippare med mera.

Så länge du är nöjd med det märke du har så kan det vara smart att hålla sig till ett märke där du kan låna batterier mellan de olika maskinerna.

Egenskaper som avgör om det är en dålig eller bra häcksax

Så vad egentligen utmärker en bra häcksax? Det finns flera egenskaper som gör att häcksaxen ska prestera bra och som gör att den blir smidig att använda. Något av det viktigaste är själva klippningen av grenar och här vill vi ha raka fina snitt för att inte skada själva busken.

Ergonomi är också något som är väldigt viktigt och speciellt om du har höga häckar som kräver speciella vinklar. Häcksaxen måste vara välbalanserad med sin vikt både fram- och baktill.

Så vilken typ av strömkälla bör du välja? De allra flesta väljer att köpa en batteridriven häcksax av flera skäl.

 • Den är oftast väldigt smidig och har bra ergonomi
 • Dagens batterier ger både styrka och lång drifttid
 • Kräver inget underhåll av motor
 • Ingen strömkabel som kan klippas av

Styrka

bra styrka är ett krav för en bra häcksaxDet finns inget värre än en häcksax som hela tiden kör fast när du trimmar dina buskar. En bra häcksax måste vara kraftfull nog att kunna ta även lite grövre grenar när du jobbar lite djupare in i häcken.

Det är inte alla modeller som klarar av att klippa lite djupare in i häcken och därför har vi valt att skriva ut på de modeller som endast bör användas för enklare trimning i vårt bäst i test. En bra modell som klarar det mesta är Stihl HSA 56 och den klarar det mesta som kommer nära knivarna. Mycket hänger på hur knivbladen är formade och med just Stihl HSA 56 så är knivarna speciellt utformade för både tjocka och mindre grenar.

Ergonomi och balans

häcksax med bra balans och ergonomiEn bra häcksax måste kunna erbjuda någon form av ergonomi som underlättar processen med att klippa grenar i alla olika vinklar. Allt från en låg till en hög häcka påverkar hur du arbetar med häcksaxen. Är det en hög häck så kommer du behöva hålla häcksaxen högt väldigt länge och då spelar vikten speciellt stor roll och så vidare.

Balansen mellan klinga och handtag har också stor betydelse för längre klippass. Många märken har stora problem med att få till en bra balans mellan en kraft och balans då placeringen av batteriet hamnar fel. Viktfördelningen är extra viktig för dig som kommer behöva lyfta högt för att klippa ovanpå häcken.

Långt eller kort svärd – Vilket är bäst egentligen?

svärdlängd på häcksaxDe flesta skulle nog gissa att en långt svärd är det bästa valet, men stämmer det då? I en perfekt värld så hade en längre klinga varit det bästa alternativet, men med ett längre svärd blir också häcksaxen snabbt klumpig på grund av vikten. En för kort är inte heller speciellt roligt så vad rekommenderas?

En bra svärdlängd är mellan 45 och 55 cm, under eller över detta kommer göra häcksaxen jobbig att använda. Med en klinga under 45 cm så kommer du få problem med räckvidd och med en för lång så kommer vikt, balans och hantering bli sämre.

Vill du har ett extra långt svärd så kan en vanlig eldriven variant vara ett bättre val då de väger lite mindre. Både batteridrivna och bensindrivna varianter väger alldeles för mycket om svärdet är extra långt tyvärr.

Så valde vi ut de bästa häcksaxarna till vårt bäst i test

Bäst i testVi har hållit det ganska enkelt i det här testet genom att sammanställa alla oberoende test på häcksaxar. Vi har däremot kollat noggrant igenom flera av de stora testen och jämfört de olika typerna för att se vilken typ av häcksax som presterar bäst och som erbjuder den bästa ergonomin.

Det är inget snack om att batteridrivna häcksaxar är det bästa valet idag och äntligen har batteriteknologin kommit så pass långt att vi nästan helt kan gå över till batteridrivna trädgårdsmaskiner. Det är väldigt tydligt att de flesta oberoende test förespråkar häcksaxar på batteri då med medför en rad fördelar och du slipper vara rädd för att klippa kabeln.

Däremot märker vi att det har börjat dyka upp småproblem med batteridrivna häcksaxar då många tillverkare verkar ha problem med att placera batterierna. Batterier väger ju lite och de måste placeras på ett bra ställe på häcksaxen för att få en bra balans. Bäst i test vinnaren från Stihl har valt att sätta batterierna längre fram vilket ger en avsevärt bättre balans.

För att hittar de bästa häcksaxarna så har vi både kombinerat testresultat och kundrecensioner. Det har nämligen hänt alldeles för många gånger att modeller presterar perfekt i testlabbet men som sedan visar sig vara betydligt sämre när konsumenten får den i handen. Därför har vi på Inspekto börjat allt mer gå över till att använda både kundrecensioner och resultatet från våra testkällor.

FAQ – Vanliga frågor om häcksaxar

 1. Vilken typ av häcksax är bäst?
 2. Vad kostar en häcksax?
 3. Köpa en häcksax med teleskophandtag?
 4. När är det bättre att köpa en bensindriven häcksax?
 5. Hur kraftfull häcksax bör jag välja?
 6. Långt eller kort svärd på häcksaxen?

Vilken typ av häcksax är bäst?

Idag är de flesta överens om att en batteridriven häcksax är det bästa valet för någon som har en normalstor häck. Sen finns det tillfällen då en bensindriven variant lämpar sig bättre men det är rätt ovanligt att vanliga svenska trädgårdar behöver det.

En eldriven häcksax har ju fördelen med att energin aldrig tar slut men att släpa runt på en kabel när det inte behövs känns onödigt. Dessutom är det väldigt vanligt att man råkar klippa av elkabeln och det är mer vanligt än de flesta tror.

Vad kostar en häcksax?

Det finns häcksaxar som kostar allt från några hundra till flera tusen kronor beroende på märke och butik. Men tittar vi på stora oberoende bäst i test så ligger de flesta modeller någonstans mellan 1500 till 3000 kr. Vilket gäller både bensindrivna och batteridrivna enheter. 

En bra eldriven med kabel kostar också någonstans över 1500 kr. Visst, besöker du en lågprisbutik så finns det billigare där men dessa har inte någon speciellt imponerande prestanda i de test vi har hittat. Tvärtom så presterar de väldigt dåligt.

Köpa en häcksax med teleskophandtag?

Vi har faktiskt inte med någon modell i vårt test av häcksaxar som har teleskophandtag och det är faktiskt inte helt vanligt. Det finns oftast inget behov för dessa i svenska trädgårdar men har du en väldigt hög häck så finns det att köpa.

När är det bättre att köpa en bensindriven häcksax?

En bensindriven häcksax är bättre att köpa om du har en väldigt grov häck att klippa eller om häcken är så pass stor att ett par batterier inte kommer räcka till. Gillar du att mecka och har kunskapen att göra egen service på häcksaxen så kanske detta är ett bra alternativ.

Men de flesta trädgårdsägare har inte lusten att behöva göra regelbunden service med oljebyte och så vidare.

Hur kraftfull häcksax bör jag välja?

Så kraftfull som möjligt enligt oss och andra experter. Så länge du inte är säker på att du bara behöver trimma eller klippa enklare grenar. Om målet är att endast trimma enklare buskar med en grendiameter mindre än 1 cm så fungerar vilken modell som helst i vårt test. Har du däremot buskar som har tjockare grenar än 1 cm så välj en av de starkare modellerna i vårt test.

När tillverkaren skriver att häcksaxen klarar av 2-3 cm så ta det med en nya salt för oftast stämmer inte det har flera test bevisat. Men en så stark modell som möjligt är något vi rekommenderar till de flesta.

Långt eller kort svärd på häcksaxen?

En bra svärdlängd är någonstans mellan 45 till 55 cm för både batteridrivna och bensindrivna häcksaxar. Över detta så kommer maskinen kännas klumpig då det ökar vikten ganska markant.

Källor

Bäst-i-test

Svenska testsidan bäst-i-test har uppdaterat sitt ingående test av häcksaxar under 2021. I deras guide hittas 14 olika modeller där både batteridrivna och bensindrivna alternativ jämförs. Testvinnare för 2021 blev Ryobi RHT36B61R, andraplats AL-KO Solo 163-70, tredjeplats AL-KO EnergyFlex HT 4055. Du kan läsa mer här.

Gör Det Själv

Under 2018 utförde tidningen Gör Det Själv ett förträffligt test på 8 olika häcksaxar på batteri från 8 olika märken och bäst i test blev Stihl HSA 56. Andra modeller som också testades var Wolf-Garten HTA 700, Gardena EASYCUT LI-18/50, Bosch AHS 50-20 LI, Stiga SHT 24 AE, Worx WG259E, Black & Decker GTC18502PST.

Bästa batteridrivna häcksaxen blev alltså Stihl HSA 56, som vann på både styrka, ergonomi, balans med mera. Ett stort plus var möjligheten att klara av lite tjockare grenar som många andra modeller föll på. Smarta lösningar som bra batteriplacering var också starka egenskaper. Testet hittar du här.

Smartson

Smartsons test av häcksaxar är nog ett våra äldsta källor någonsin då testet utfördes våren 2006 men trots detta så finns där modeller som säljs än idag. Några av de häcksaxar som presterade bäst i deras test var Tanaka THT 2000 LT, Klippo 2,6 L och Stiga SH 170 K.

På förstaplats hamnade Stihl HS 45 som också är den modell vi valde ut som bästa bensindriva häcksax. Det är ingen slump varför den modellen säljs än idag och behöver du en bensindriven häcksax så är detta ett väldigt prisvärt alternativ. Hela testet hittar du här.

Byggahus

Så sent som 2019 testade Byggahus 12 stycken sladd- och batteridrivna häcksaxar. Vi gillar skarpt hur de har utfört sitt egna test på dessa modeller och vi rekommenderar starkt att du läser deras test för mer mer nyttig information.

Vad som blir tydligt i deras test är att batteridrivna häcksaxar erbjuder en rad fler fördelar än de med elkabel. De märken som presterade bäst var Ryobi, Stihl och Bosch. Ryobi RHT1851R20F blev slutligen testvinnare i testet men Stihl HSA 56 presterade liknande på många moment. Hela artikeln hittar du här.

Aftonbladet Plus

Tyvärr kostar det att läsa Aftonbladets Plus artiklar men lite kort så testades det 12 stycken olika batteridrivna häcksaxar. Testpanelen var överens om att batterier helt klart är det bästa alternativet idag och att det är skönt att slippa klippa av kabeln eller lukta bensin. Bäst i test vinnare blev Makita DUH601Z, andraplats Husqvarna 115IHD45 och på tredjeplats Stihl HSA 56. Läsa hela artikeln här.