Hållningsväst bäst i test

Är du på jakt efter den bästa hållningsvästen? då har vi svaret på vilka hållningsvästar som har fått topprecensioner och vilka modeller som passar dig som kvinna eller man. Hållningsvästen har blivit väldigt populär de senaste åren och en stor anledning till detta är satt allt fler personer har börjat få problem med sin kroppshållning.

Detta kan bero på flera olika anledningar, men den största anledningen är att vi sitter alldeles för mycket under arbetstid, kanske sitter du på ett kontorsjobb eller i kassan på Coop hela dagarna. Men även personer som t.ex. har ett säljarjobb som kräver att man står upp hela dagarna och även många vardagssysslor har negativ påverkan på vår kroppshållning. Hållningsvästen har visat sig vara den perfekta hjälpverktyget för att bygga upp ens kroppshållning igen.

I detta test så har vi gått igenom hela marknaden för att hitta de bästa hållningsvästarna och resultatet är baserat på kundrecensioner, men också pris. Framförallt kundrecensioner har varit en väldig viktig del i hur vi har tagit fram den bästa hållningsvästen. Passa också på att läsa vår korta guide om varför hållningsvästen är så bra.


Swedish Posture Classic/Flexi – Bästa hållningsväst

Swedish Posture Classic

ButikPris
395:-Besök
395:-Besök
 • Toppbetyg hos tyska Amazon efter 15 kundrecensioner.
 • Rekommenderas av Runday som sysslar med löpning.

Swedish Posture Classic eller Flexi som den kallas för idag är kanske marknadens mest sålda hållningsväst för bättre kroppshållning. Något som de flesta personer kollar efter när de letar hållningsväst är nämligen diskretion, vilket Swedish Posture levererara med denna modell.

Bäst i test vinnaren är avsedd att användas av båda könen d.v.s en unisexmodell och finns i olika storlekar för att passa vem som helst. Allt från mindre till större personer och finns även modeller för barn.

Fixerar inte, utan påminner kroppen

Det finns hållningsvästar som fixerar med hjälp av betydligt stadigare konstruktion i ryggen, men denna modell är endast avsedd för att påminna en om ens kroppshållning. För de allra flesta personer så är detta det absolut viktigaste aspekten av att använda en hållningsväst.

När du befinner dig i en bra kroppshållning så sitter Swedish Posture Flexi ganska löst sittande, men om du t.ex. sjunker ihop framåt så kommer västen att spännas åt. På så sätt påminner hållningsvästen din kropp om att det är dags att ändra på kroppshållningen. Detta sker till en början ganska medvetet, men efter några timmars användande så kommer denna påminnelse och rättelse ske helt undermedvetet.

Hållningsvästen från Swedish Posture fungerar som bäst när den inte sitter för hårt och har också ett väldigt smidigt kardborreband framtill som enkelt kan justera hur hårt den ska sitta. Se bara till att du köper rätt storlek på produkten.

Kort video om Swedish Posture Flexi

Specifikationer för bäst i test vinnaren Swedish Posture Flexi

 • Diskret.
 • Påminner om hållningen endast, d.v.s. den fixerar ej som vissa andra modeller.
 • Finns i olika storlekar för alla personer.
 • Unisexmodell.
 • Kan tvättas i 40 grader.

Swedish Posture Position hållningsväst – Aktiv fixering

swedish posture position

ButikPris
645:-Besök
645:-Besök

Swedish Posture Position är precis som den låter en fixerande hållningsväst för kvinnor och män. Just denna modellen hjälper till med hållningen genom att fixera, vilket bäst i test vinnaren ej gör.

En hållningsväst för de som behöver extra hjälp

Bäst i test vinnaren (Flexi) är endast en hållningsväst som hjälper till att påminna om att sitta i en rätt kroppshållning. Modellen Position från Swedish Posture är en hållningsväst som aktivt hjälper till att fixera kroppshållningen och fungerar bäst för de som har ont eller lider av någon form av smärta.

Om du är ute efter en hållningsväst som aktivt hjälper dig med hållningen i rygg och axlar så är detta den perfekta produkten. Den är framförallt framtagen för att stötta/fixera kroppshållningen i stillasittande positioner där kroppen gärna vill sjunka ihop. Det är också denna kroppshållning som är det vanligaste problemet att upprätthålla under längre sittperioder.

Swedish Posture Position är tvättbar i upp till 40 grader och rekommenderas att bäras ovanpå ett tunt klädesplagg så att du slipper tvätta det så ofta. Materialet är 80% bomull och resten är spandex samt velcro.

Rekommendationen är att du använder hållningsvästen ungefär 1-2 timmar per dag och det är på grund av att den aktivt fixerar, men också för att den avlastar dina muskulatur. Den fungerar som bäst för dig som lider av smärta och värk i kroppen. Har du inte någon form av värk, så rekommenderar vi bäst i test vinnaren som endast hjälper till att påminna om kroppshållningen.

Kort användarvideo om Posture Position

Specifikationer för Swedish Posture Position – Aktiv fixering

 • Aktiv fixering som stöttar och avlastar dina muskler.
 • Perfekt för dig som redan har börjat få ont eller någon form av värk på grund av dålig hållning.
 • Kan användas för de som utför tunga lyft.
 • Bör användas 1-2 timmar per dag.
 • Kan tvättas i 40 grader.

Swedish Posture Feminine – Anpassad för kvinnor

swedish posture feminine

ButikPris
495:-Besök

Swedish Posture Feminine är framförallt framtagen för kvinnor av den enkla anledningen att den ser snyggare ut och för många kvinnor är det en viktig detalj. Modellen har fått ta emot blandade recensioner och de flesta är mestadels positiva. Däremot finns det en del kvinnor som har missuppfattat vad det är för typ av produkt och förväntar sig något helt annat.

Marknadsförs som hållningsförbättrande underplagg

Hållningsvästen Posture Feminine kan liknas med en vanlig bolero och är framtagen för att hjälpa till att förbättra en persons kroppshållning. Många kvinnor som får hem modellen blir lite besvikna då den inte ger något aktiv fixering som vissa andra hållningsvästar.

Huvudsyftet med Posture Feminine är alltså inte aktiv fixering eller stöd, utan är tillverkad för att ge lite lätt tryck bakåt för en bättre hållning. Tack vare detta så finns det inga problem med att bära denna hållningsväst under hela dagen och dessutom så är det snygg nog att användas som ett underplagg.

Syftet med hållningsvästen Feminine är alltså att endast påminna dig om att rätta till din kroppshållning under dagen. Sträck på dig och må mycket bättre under dagen. Med en bra kroppshållning signalerar du till dig själv och andra att du har ett ett bra självförtroende.

Modellen är väldigt enkelt i sitt utförande och kan ses som en effektiv accessoar, antingen kan du använda den helt dolt eller så väljer du att visa den ungefär som en bolero.

Kort film om produkten från Swedish Posture

Specifikationer för Swedish Posture Feminine

 • Enklare och snyggare modell än t.ex. bäst i test vinnaren Flexi.
 • Påminner dig under dagen om att sträcka på axlar och rygg.
 • Kan bäras under hela dagen.
 • Påminner om en bolero.
 • Kan tvättas i 40 grader.

Vem behöver en hållningsväst och varför är den bra att använda?

En hållningsväst kan brukas av egentligen vem som helst, men den är framförallt effektiv för de personer som har problem med sin kroppshållning. De flesta personer har inga problem med att hålla sin kroppshållning upprätt under en längre tid, men sitter man t.ex. i en kassa eller på ett kontor 8 timmar om dagen så kan det vara ganska problematiskt.

varför en hållningsväst?De bästa hållningsvästarna ger ett riktigt bra stöd för ryggen så att hela kroppshållningen blir korrekt och genom att ge extra stöd så blir det betydligt enklare att upprätthålla rätt hållning under lång tid. Så sitter du t.ex. i en kassa på jobbet eller på kontoret så är det ganska lätt hänt att man säckar ihop efter ett par timmar, då det helt enkelt blir för jobbigt och ansträngande att upprätthålla hållningen i ryggen. En bra hållningsväst åtgärdar detta problem relativt enkelt.

Hållningsvästen fungerar också väldigt effektivt för andra personer, som t.ex. är uppe och går hela dagarna eller varför inte när du är ute och joggar. Har du ryggbesvär eller varit med om någon operation så kan en hållningsväst göra stor skillnad och är något som många läkare samt sjukgymnaster rekommenderar.

Personer som lider av domningar i händer och armar kan också dra stor nytta av att använda en hållningsväst för att förbättra andningen och även blodtillförseln i hela kroppen.

Personer som har stor nytta av att använda en hållningsväst

 • Personer som sitter ner mycket på arbetsplatsen eller  i hemmet. Så som t.ex. kontorsarbetare eller personer som sitter i kassan hela dagarna.
 • Om du är en person som går mycket under arbetstid t.ex. som säljare eller liknande så kan en hållningsväst göra stor skillnad.
 • Även för personer som joggar eller utför någon annan form av träning behöver också ha en bra hållning för optimalt resultat.
 • Har du ryggbesvär så kan det också hjälpa med en bra hållningsväst. Däremot så rekommenderar vi att du kollar med din läkare så att det är okej. Även dig som har gått igenom någon form av operation bör kolla med läkaren innan du börjar använda en hållningsväst.

Så varför är hållningsvästen bra att använda?

Hållningsvästen är framförallt framtagen för att stötta upp när axlarna hamnar i ett framåt läge och detta är vanligast i många sysslor vi gör i hemmet och på arbetsplatsen. När axlarna hamnar framåt alldeles för ofta så blir bröstmuskulaturen kortare för över. Detta blir sedan en vana och hamnar som ett form av muskelminne, vilket i sin tur försämrar leder och ligament i muskulaturen.

varför är hållningsväst bra?Kroppens hållning sägs också vara en spegel för dina tankar och välmående, så om du har en framskjuten hållning så skickar det signaler till andra men också till din egna hjärna. Dålig hållning kan definitivt påverka ditt generella välmående, så det finns gott om anledningar till varför en upprätt hållning är så mycket bättre.

Det finns ett par enkla test som du kan prova för att känna av hur din hjärna signalerar när du sträcker på dig när du går. Du kan testa dig själv genom att gå framåt på ett självsäkert sätt och dessutom sträcka på dig och sin rygg. Fråga sedan dig själv hur det kändes att gå med säkra steg och en rak rygg. För att testa det motsatta så kan du skjuta fram axlarna och säcka ihop något när du går.

Genom att göra dessa två enkla test så kommer du känna den stora skillnaden mellan att ha en korrekt hållning, framför en sämre kroppshållning. För de flesta personer är det som natt och dag, vilken kroppshållning föredrar du?

Har du problem med ländryggen från t.ex. allt stillasittande eller långvarig stress, så kan enklare styrketräning och en bra hållningsväst hjälpa dig att bygga upp muskulaturen igen. Ryggbesvär är idag en av de vanligaste orsakerna till varför personer söker vård i sjukvården och där kan de få hjälp med om hur man kan träna upp ryggmuskulaturen igen.


Källor

Runday

Runday har testat Swedish Posture hållningsväst och berättar i en längre recensioner om hur produkten har fungerat. Det bästa med denna recensionen är att personen bakom testet har fått testa hållningsvästen under flera olika sammanhang. T.ex. så testades västen under arbetstid, hemmakvällar, men också under löprundorna.

Det många glömmer bort när de springer är att försöka ha en bra hållning under löprundan och till en början så det oftast inga problem. Men när man väl börjar bli trött efter längre löprundor så är det lätt hänt att börja slarva med sin kroppshållning.

Personen bakom testet märkte direkt skillnaden när hållningsvästen åkte på och hur ens inställning förändrades. Likt de flesta andra som provar en hållningsväst får en känsla av ökad självförtroende och en boost i utstrålning. Vi rekommenderar att du läser denna recension om du är intresserad. Runday.