bästa hållningsväst

Bästa Hållningsvästen 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

En sund kroppshållning är viktig för att förebygga ryggsmärtor och förbättra välbefinnandet. Hållningsvästar finns i olika former och hjälper användaren att upprätthålla en korrekt kroppshållning vid t.ex. kontorsarbete eller andra aktiviteter.

Hela idén med hållningsvästar är att lära kroppen hur den ska positionera sig för att undvika framåtlutande axlar och krökt rygg. Genom att förbättra din kroppshållning så undviker du olika ryggbesvär samt får en positiv inverkan på ditt välbefinnande. Framskjuten och dålig hållning kan också ha negativ påverkan rent kroppsligt och psykiskt.

Nedanför hittar du hållningsvästar som vi anser vara bäst på marknaden just nu och som uppfyller de krav för en förbättrad kroppshållning. Jämförelsen är baserad på flera parametrar så som t.ex. funktionalitet, pris, egenskaper, oberoende tester men också kundomdömen.

Anodyne Hållningsväst Premium - Bästa hållningsväst

Bästa valet
Anodyne Hållningsväst Premium bild Anodyne Hållningsväst Premium bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4/5,0 Toppbetyg hos Trustpilot från konsumenter som testat hållningsvästen

Anodyne erbjuder ett brett utbud av hållningskorrigerande produkter, inklusive hållningsvästar och hållnings t-shirts. Anodyne Premium hållningsväst sticker ut bland annat på grund av sin komfort och lättanvändhet för justering av spännbanden. 

Hållningsväst med stabiliserande skenor i ryggen

Anodyne Premium har många fördelar, inklusive komfortabelt material och enkel justering. Många enklare hållningsselar/västar har problem med att man inte kan justera stödet efter sina behov och att det är svårt att få på dem så att de sitter korrekt. Men med Anodyne blir det enkelt att både sätta på och justera stödet.

En annan sak vi gillar med Anodyne Premium är fästningen runt midjan som ger ytterligare stabilitet. Dessutom har den en skena i ryggen som förbättrar stödet och avlastar ryggen. Hållningsvästen har också vadderade kuddar runt armhålan för att minska obehag, vilket är ett vanligt problem hos många andra produkter. Var dock noga med att välja rätt storlek för att få bästa komfort.

Den bästa med hållningsvästen är trots allt enkelheten med justering av kardborrbanden runt mellersta och övre delen av överkroppen. Det är inte helt ovanligt att man behöver justera hållningsvästen då och då vilket gör Anodyne extra smidig.

Anodyne Hållningsväst kan egentligen användas när som helst. Antingen när du står upp långa perioder eller när du sitter på kontoret. Men precis som med de flesta andra hållningsvästar så ska modellen användas för att främja kroppshållningen. Vilket innebär att västen endast ska användas ungefär en timme per dag för att lära kroppen att sträcka på sig.

Vem bör köpa Anodyne Premium?

Är hållningsvästen Anodyne Premium ett bättre köp än t.ex. Swedish Posture Classic som tidigare vunnit vår utmärkelse bästa hållningsväst? Vi tycker det. Anodyne Premium har betydligt fler fördelar och är betydligt enklare att använda samt justera. Därför vinner Anodyne vår utmärkelse "Bästa val". Enda nackdelen är att modellen inte är lika diskret men vi tycker fördelarna överväger denna nackdel.

 • Skäl att köpa
 • Påminner kroppen att sträcka på sig och förhindrar ihopsjunken överkropp
 • Ger bra stöd för att avlasta ryggen
 • Enkel att ta på och är betydligt smidigare att justera jämfört med andra konkurrenter
 • Justerbara remmar för både axlar och runt midjan
 • Ryggdelen har en skena för ökad stabilisering
 • Skäl att inte köpa
 • Inte lika diskret som vissa andra modeller

Swedish Posture Classic/Flexi - Tidigare testvinnare

Särskilt rekommenderad
Swedish Posture Classic/Flexi bild
ButikPris
306:-Besök
395:-Besök
395:-Besök
 • Toppbetyg hos tyska Amazon efter 15 kundrecensioner
 • Rekommenderas av tidningen Independent som testat 8 olika produkter
 • Rekommenderas av Runday som sysslar med löpning

Swedish Posture Flexi är kanske en av marknadens mest sålda hållningsvästar för bättre kroppshållning. Något som de flesta personer kollar efter när de letar hållningsvästar är nämligen diskretion, vilket Swedish Posture levererar med denna modell. Swedish Posture hållningssele är avsedd att användas av båda kön och finns i olika storlekar för att passa vem som helst. 

Fixerar inte, utan påminner kroppen

Det finns hållningsvästar som fixerar med hjälp av betydligt stadigare konstruktion i ryggen, men denna modell är endast avsedd för att påminna en om ens kroppshållning. För de allra flesta personer så är detta det absolut viktigaste aspekten av att använda en hållningsväst.

När du befinner dig i en bra kroppshållning så sitter Swedish Posture Flexi ganska löst sittande, men om du t.ex. sjunker ihop framåt så kommer västen att spännas åt. På så sätt påminner hållningsvästen din kropp om att det är dags att ändra på kroppshållningen. Detta sker till en början ganska medvetet, men efter några timmars användande så kommer denna påminnelse och rättelse ske helt undermedvetet.

Hållningsvästen från Swedish Posture fungerar som bäst när den inte sitter för hårt och har också ett väldigt smidigt kardborreband framtill som enkelt kan justera hur hårt den ska sitta. Se bara till att du köper rätt storlek på produkten.

Vem bör köpa Swedish Posture Classic?

Swedish Posture Flexi kan användas vart du än befinner dig. Allt från när du sitter på kontoret eller när du t.ex. är ute och joggar. Modellen bör användas ovanpå ett klädesplagg som t.ex. en t-shirt eller liknande, men kan enkelt gömmas under en tröja eller kavaj. Föredrar du diskretion så är Swedish Posture Classic och Flexi en av marknadens bästa hållningsselen.

 • Skäl att köpa
 • Diskret hållningsväst som kan gömmas under en jacka eller tröja
 • Påminner om hållningen endast d.v.s. den fixerar ej axlarna
 • Unisexmodell som finns i olika storlekar S/M, M/L, L/XL och XXL
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Bästa valet för dig som har problem med att hålla rätt hållning med framåtlutande axlar
 • Kan användas framför datorn, på gymmet eller varför inte på din löprunda
 • Skäl att inte köpa
 • Lite dyr med tanke på andra liknande modeller

Swedish Posture Position - Bästa med aktiv fixering

Bästa valet
Swedish Posture Position bild
ButikPris
645:-Besök
645:-Besök
645:-Besök
649:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat hållningsvästen

Swedish Posture Position är precis som den låter en fixerande hållningsväst för kvinnor och män. Just denna modell hjälper till med hållningen genom att fixera vilket inte vanliga hållningsband inte gör.

En hållningsväst för de som behöver extra hjälp

Swedish Posture (Flexi) är endast en hållningsväst som hjälper till att påminna om att sitta i en rätt kroppshållning. Modellen Position från Swedish Posture är en hållningsväst som aktivt hjälper till att fixera kroppshållningen och fungerar bäst för de som har ont eller lider av någon form av smärta.

Om du är ute efter en hållningsväst som aktivt hjälper dig med hållningen i rygg och axlar så är detta den perfekta produkten. Den är framförallt framtagen för att stötta/fixera kroppshållningen i stillasittande positioner där kroppen gärna vill sjunka ihop. Det är också denna kroppshållning som är det vanligaste problemet att upprätthålla under längre sittperioder.

Swedish Posture Position är tvättbar i upp till 40 grader och rekommenderas att bäras ovanpå ett tunt klädesplagg så att du slipper tvätta det så ofta. Materialet är 80% bomull och resten är spandex samt velcro.

Rekommendationen är att du använder hållningsvästen ungefär 1-2 timmar per dag och det är på grund av att den aktivt fixerar, men också för att den avlastar dina muskulatur. Den fungerar som bäst för dig som lider av smärta och värk i kroppen. Har du inte någon form av värk så rekommenderar vi t.ex. Swedish Posture Flexi/Classic som endast hjälper till att påminna om kroppshållningen. Alternativet är att testa en hållningssensor som kan påminna dig om att hålla korrekt kroppshållning.

 • Skäl att köpa
 • Aktiv fixering som stöttar/avlastar dina muskler i ryggen
 • Bästa alternativet för dig som redan har börjat få ont/värk på grund av dålig hållning
 • Kan användas för de som utför tunga lyft
 • Bör användas 1-3 timmar per dag
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Finns i XS, S, M och L
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Refit Hållningsband - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Refit Hållningsband bild
ButikPris
199:-Besök
199:-Besök
 • Högt kundomdöme från konsumenter som testat Refit hållningsband

Refit hållningsband har fått ett bra betyg från vanliga konsumenter som testat hållningsbandet och jämför vi priset med liknande modeller på marknaden så är Refit väldigt prisvärd.

En storlek som passar alla gör det extra enkelt 

Det finns egentligen två stora fördelar med Refit hållningsband och det är pris samt att det endast finns en storlek som ska passar alla. Tittar vi t.ex. på "testvinnaren" Swedish Posture Classic så har den flera olika storlekar att välja mellan. Medans Refit hållningsbandage har justeringsband som kan spännas åt för att passa användaren. På så sätt blir det enklare att köpa Refit då det endast finns en storlek för alla.

Likt de flesta andra bra hållningsband så erbjuder inte Refit någon direkt aktiv fixering d.v.s. modellen är inte tillverkad för att avlasta kroppen. Utan den ska endast påminna dig och kroppen om att sträcka på sig så att hållningen blir korrekt.

Refit hållningsbandage ska användas ungefär 1-3 timmar varje dag och kan antingen användas när du sitter eller när du är ute på promenad. Det är också rekommenderat att hållningsbandet bärs utanpå en tunn tröja eller t-shirt. Då skaver den inte och håller sig ren längre.

 • Skäl att köpa
 • Prisvärt hållningsband som fått bra kundrecensioner
 • En storlek för alla med justeringsband för att spänna åt
 • Påminner kroppen om att justera hållningen (ej aktiv fixering eller avlastning)
 • Kan bäras när du antingen sitter stilla eller när du är ute och promenerar
 • Ska bäras 1-3 timmar per dag
 • Skäl att inte köpa
 • Kan vara lite svår att ställa in

Swedish Posture Feminine - Anpassad för kvinnor

Swedish Posture Feminine bild
ButikPris
359:-Besök
359:-Besök

Swedish Posture Feminine är framförallt framtagen för kvinnor av den enkla anledningen att den ser snyggare ut och för många kvinnor är det en viktig detalj. Modellen har fått ta emot blandade recensioner och de flesta är mestadels positiva. Däremot finns det en del kvinnor som har missuppfattat vad det är för typ av produkt och förväntar sig något helt annat.

Marknadsförs som hållningsförbättrande underplagg

Hållningsvästen Posture Feminine kan liknas med en vanlig bolero och är framtagen för att hjälpa till att förbättra en persons kroppshållning. Många kvinnor som får hem modellen blir lite besvikna då den inte ger något aktiv fixering som vissa andra hållningsvästar.

Huvudsyftet med Posture Feminine är alltså inte aktiv fixering eller stöd, utan är tillverkad för att ge lite lätt tryck bakåt för en bättre hållning. Tack vare detta så finns det inga problem med att bära denna hållningsväst under hela dagen och dessutom så är det snygg nog att användas som ett underplagg.

Syftet med hållningsvästen Feminine är alltså att endast påminna dig om att rätta till din kroppshållning under dagen. Sträck på dig och må mycket bättre under dagen. Med en bra kroppshållning signalerar du till dig själv och andra att du har ett ett bra självförtroende.

Modellen är väldigt enkelt i sitt utförande och kan ses som en effektiv accessoar, antingen kan du använda den helt dolt eller så väljer du att visa den ungefär som en bolero.

 • Skäl att köpa
 • Enkel, diskret och snygg modell
 • Förbättrar hållningen genom att skjuta axlarna bakåt
 • Bekväm och elastisk modell som kan bäras under kläderna
 • Kan bäras under hela dagen
 • Påminner om en bolero
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Vibe Digital Hållningssensor - Smidig hållningssensor

Vibe Digital Hållningssensor bild Vibe Digital Hållningssensor bild Vibe Digital Hållningssensor bild
ButikPris
695:-Besök
 • Få men bra kundrecensioner hos Swedish Posture

Digitala hållningssensorn Vibe från Swedish Posture är fortfarande en väldigt ny produkt på marknaden. De enda kundrecensionerna vi har kunnat hitta på modellen är de som finns på tillverkarens egna hemsida. De är få men väldigt positiva till att den ersätter selen/band som för många kan vara störande.

Enkel hållningssensor utan app och inställningar

Vibe hållningssensor liknar på många sätt Beurer 8Sense som fästs på kragen men är något enklare i sitt utförande med mindre finesser. Är då mindre finesser något negativt? Troligtvis inte. Tvärtom så kan det vara en direkt fördel. Beurer 8Sense största nackdel är kravet på app till telefonen vilket många användare vittnar om. Vi är ganska säkra på att Swedish Posture har gått rätt väg här med att skippa avancerade finesser med app-funktionalitet och så vidare.

Hållningssensorn Vibe ersätter användandet av vanliga hållningsband som ska påminna dig om att hålla rätt kroppshållning. Vibe är enkel. Den vibrerar endast när det är dags att korrigera kroppshållningen. Vid en kroppslutning större än 15 grader och 5 sekunder så vibrerar enheten tills att du rättar till din hållning.

Precis som många andra hållningssensorer så kräver Vibe kalibrering men med just denna modellen är det väldigt enkelt. Korrigera din hållning när du sitter, sätt på sensorn, färdig. Modellen kan antingen sitta på bröstet eller på ryggen och fästs med en magnet.

Produkten är fortfarande väldigt ny på marknaden och vi inväntar fler kundomdömen samt produktrecensioner. Är du en person som inte gillar att bära hållningsband så kan denna hållningssensor från Swedish Posture vara ett bra alternativ. Den är både enkel och diskret.

 • Skäl att köpa
 • Digital hållningssensor som sätts på bröstet med magnet
 • En dålig kroppshållning mer än 5 sekunder får sensorn att vibrera
 • Vibrerar tills att du håller en korrekt kroppshållning igen
 • Enheten laddas med hjälp av vanlig USB-kabel
 • Kan bäras både på bröstet och ryggen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du den bästa hållningsvästen

köpguide hållningsvästar

En hållningsväst kan brukas av egentligen vem som helst, men den är framförallt effektiv för de personer som har problem med sin kroppshållning. De flesta personer har inga problem med att hålla sin kroppshållning upprätt under en längre tid, men sitter man t.ex. i en kassa eller på ett kontor 8 timmar om dagen så kan det vara ganska problematiskt.

varför en hållningsväst?De bästa hållningsvästarna ger ett riktigt bra stöd för ryggen så att hela kroppshållningen blir korrekt och genom att ge extra stöd så blir det betydligt enklare att upprätthålla rätt hållning under längre tider.

Sitter du t.ex. i en kassa eller på kontoret så är det ganska lätt hänt att man säckar ihop efter ett par timmar med framåtlutande axlar. Då kan du behöva en hållningsväst som antingen ger aktivt stöd eller som påminner din kropp om den behöver sträcka på sig. Om du redan har smärtor i rygg eller axlar så rekommenderas det en hållningsväst som ger ett aktivt stöd.

Hållningsvästen fungerar också väldigt effektivt för andra personer som t.ex. är uppe och går hela dagarna eller varför inte när du är ute och joggar. Har du ryggbesvär eller varit med om någon operation så kan en hållningsväst göra stor skillnad och är något som många läkare samt sjukgymnaster rekommenderar.

Personer som lider av domningar i händer och armar kan också dra stor nytta av att använda en hållningsväst för att förbättra andningen och även blodtillförseln i hela kroppen.

Personer som har stor nytta av att använda en hållningsväst

 • Personer som sitter ner mycket på arbetsplatsen eller i hemmet. Så som t.ex. kontorsarbetare eller personer som sitter i kassan hela dagarna.
 • Om du är en person som går mycket under arbetstid t.ex. som säljare eller liknande så kan en hållningsväst också göra stor skillnad.
 • Även för personer som joggar eller utför någon annan form av träning behöver också ha en bra hållning för optimalt resultat.
 • Har du ryggbesvär så kan det också hjälpa med en bra hållningsväst. Däremot så rekommenderar vi att du kollar med din läkare så att det är okej. Även dig som har gått igenom någon form av operation bör kolla med läkaren innan du börjar använda en hållningsväst.

Varför är hållningsväst så bra att använda?

Hållningsvästen är framförallt framtagen för att stötta upp när axlarna hamnar i ett framåt läge och detta är vanligast i många sysslor vi gör i hemmet och på arbetsplatsen. När axlarna hamnar framåt alldeles för ofta så blir bröstmuskulaturen kortare för över. Detta blir sedan en vana och hamnar som ett form av muskelminne, vilket i sin tur försämrar leder och ligament i muskulaturen.

varför är hållningsväst bra?Kroppens hållning sägs också vara en spegel för dina tankar och välmående, så om du har en framskjuten hållning så skickar det signaler till andra men också till din egna hjärna. Dålig hållning kan definitivt påverka ditt generella välmående, så det finns gott om anledningar till varför en upprätt hållning är så mycket bättre.

Det finns ett par enkla test som du kan prova för att känna av hur din hjärna signalerar när du sträcker på dig när du går. Du kan testa dig själv genom att gå framåt på ett självsäkert sätt och dessutom sträcka på dig och sin rygg. Fråga sedan dig själv hur det kändes att gå med säkra steg och en rak rygg. För att testa det motsatta så kan du skjuta fram axlarna och säcka ihop något när du går.

Genom att göra dessa två enkla test så kommer du känna den stora skillnaden mellan att ha en korrekt hållning, framför en sämre kroppshållning. För de flesta personer är det som natt och dag, vilken kroppshållning föredrar du?

Har du problem med ländryggen från t.ex. allt stillasittande eller långvarig stress, så kan enklare styrketräning och en bra hållningsväst hjälpa dig att bygga upp muskulaturen igen. Ryggbesvär är idag en av de vanligaste orsakerna till varför personer söker vård i sjukvården och där kan de få hjälp med om hur man kan träna upp ryggmuskulaturen igen.

Läs vår artikel: Hur hållningsvästar fungerar och vad du kan göra för att förbättra kroppshållningen.

Olika typer av kroppshållningsprodukter

Hållningssele

Hållningssele eller hållningsband som det ibland kallas för är den mest vanliga typen. Hela idén med denna modell är att påminna dig att det är dags att sträcka på rygg och axlar. Till en början kommer du vara medveten om det men efter lite användning så kommer påminnelsefunktion att ske omedvetet.

Hållningsväst

Hållningsvästen har en lite mer avancerad roll där den både påminner kroppen men också ger ett aktivt stöd för både länd- och bröstrygg. Detta innebär att den både lindrar ryggont men samtidigt förbättrar hållningen. Precis som med hållningssele så ska västen inte bäras hela dagen utan endast ett par timmar per dag för att träna upp kroppen.

Hållningströja

Hållningströjor har samma funktion som hållningssele fast i det här fallet så kan den bäras hela dagen som påminnelse att sträcka på ryggen. Den är också betydligt mer subtil jämfört med de andra modellerna.

Digitala sensorer

Det senaste på marknaden är digitala hållningssensorer som fästs direkt på din tröja. Precis som med andra kroppshållningsprodukter så ska dessa hjälpa dig att hålla korrekt kroppshållning. Detta sker oftast genom vibrationer från enheten som snabbt talar om för dig att din kroppshållning är fel.

För dig som numera jobbar hemma på grund av situationen med Covid-19

hemmakontor under coronaVäldigt många kontorsarbetare har nu fått börja jobba hemifrån på grund av den rådande situationen med Covid-19. På kontoret sitter de allra flesta väldigt bra med ordentliga och ergonomiska kontorsstolar men hemma är det inte alls säkert att alla har tillgång till detta.

Även om du jobbar hemma så har arbetsgivaren fortfarande ansvar för din arbetsmiljö och är något som du bör dra nytta av om du har problem med att fixa en ergonomisk arbetsplats i hemmet. Nu är vi fortfarande ganska tidigt ute med att jobba hemma men ju längre tiden går, desto fler krav kan du ställa på din arbetsgivare att du behöver bättre utrustning hemma.

Det är inte helt orimligt att fråga efter allt från tangentbord, mus, datorskärm, skrivbord eller varför inte en bra hållningsväst? Saknar du t.ex. en bra kontorsstol hemma så är det inte orimligt att fråga efter en hållningsväst eller liknande. Det är trots allt arbetsgivarens ansvar att du har en bra arbetsmiljö hemma även om det är frivilligt arbete hemma som gäller.

En annan sak du bör implementera under din arbetstid hemma är att ta fler regelbundna bensträckare jämfört med vad du brukar ta på kontoret. Om din produktivitet minskar för att du ta fler bensträckare under dagen så är det något din arbetsgivare får acceptera helt enkelt. Detta eftersom du jobbar ofrivilligt hemma istället för på kontoret.

Det bästa du kan göra nu är att fundera över vad du behöver förbättra när det gäller ditt nya provisoriska hemmakontor.


FAQ – Vanliga frågor om hållningsvästar

 1. Vad är gamnacke?
 2. Varför får man en dålig hållning?
 3. Är hållningsväst bra för mig som jobbar på kontor?
 4. Hur förbättrar en hållningsväst själva kroppshållningen?
 5. Hur länge ska jag använda hållningsvästen per dag?
 6. Hållningsvästen skaver och gör ont, vad är fel?
 7. Vilka symptom finns det vid dålig hållning?

Vad är gamnacke?

Gamnacke eller mobilnacke som det ibland kallas för är något som är väldigt vanligt hos personer som antingen sitter mycket framför datorn eller som mobilsurfar mycket. Oftast känns det igen på att huvudet ofta ligger i en framskjuten position.

Gamnacke är något som uppstår genom långvarigt framåtlutande av huvudets position. Det är alltså inget som uppstår efter en kort period med framåtlutande position. Problemet ligger oftast i ryggen vilket kan hänga ihop med kutrygg som kommer nerifrån ryggen. Hållningsvästar kan hjälpa till att bota gamnacke men bästa resultat får man med några styrkeövningar.

Varför får man en dålig hållning?

Det kan finnas flera skäl till varför man får en dålig kroppshålllning och oftast kommer det smygandes. Oftast är det personer med en stillasittande livsstil som får dålig hållning och som tillslut kan leda till smärtor i ryggen. Men även personer som går mycket i jobbet kan få en dålig kroppshållning.

Är hållningsväst bra för mig som jobbar på kontor?

Om du har lätt för att sjunka ihop när du sitter för länge på kontoret eller får ont i bröstryggen så kan hållningsväst hjälpa till. Sitter du länge framför datorn är det ganska vanligt att kroppshållningen tillslut sjunker ihop senare på dagen och med en hållningsväst kan du träna/bygga upp muskler samtidigt som du får ett bra stöd.

Hur förbättrar en hållningsväst själva kroppshållningen?

Målet med att använda en hållningsväst är att lära kroppen hur en stabil och korrekt hållning ser ut. Nu finns det också hållningsvästar som aktivt stöttar rygg och axlar men även där är målet att successivt lära kroppen hur en korrekt kroppshållning ser ut.

Hur länge ska jag använda hållningsvästen per dag?

Det kan variera lite beroende på vilken hållningsväst du väljer men vanligtvis så ska du endast använda hållningsvästen ett par timmar per dag. När du först får din hållningsväst så kan det i början vara något påfrestande och därför rekommenderas det oftast max 1 timme per dag i början. När du känner dig redo kan du sedan öka detta till två eller tre timmar per dag.

Hållningsvästen ska oftast aldrig användas hela dagen så länge det inte är en modell som är byggd för det. Modeller som stödjer dina muskler ska inte användas mer än ett par timmar per dag då du inte vill att musklerna ska börja förlita sig på hållningsvästen.

Det bästa du kan göra är att helt enkelt följa de anvisningar som medföljer från tillverkaren av västen.

Hållningsvästen skaver och gör ont, vad är fel?

Om du får ont av din hållningsväst så kan det vara för att du har valt en för liten modell. Det kan mycket väl vara så att du behöver byta upp dig en storlek vilket du oftast gör ganska enkelt genom att kontakta webbutiken där du köpte hållningsvästen.

Om den skaver kan den också vara för liten eller så bär du hållningsvästen direkt på huden. Det rekommenderas nästan alltid att du bär västen över ett klädesplagg för att undvika skavproblem. Det finns däremot hållningsvästar som är anpassade för att bäras under klädesplagg som t.ex. Swedish Posture Feminine.

Vilka symptom finns det vid dålig hållning?

Ett väldigt vanligt symptom vid dålig hållning är smärta i nacken eller övre ryggen. Sitter du på ett kontor så brukar detta inte vara ett alldeles för stort problem de första timmarna men på eftermiddagen blir det vanligtvis värre. Det är oftast då som muskeltröttheten börjar visa sig. 

Men det finns många andra symptom som kan visa sig så som t.ex. huvudvärk, stelhet i nacke och rygg, gamnacke med mera.


Så valde vi ut de bästa hållningsvästarna

Hållningsväst bäst i test 2023

I vår sammanställning över bästa hållningsvästar så har vi tagit med flera alternativ som har olika användningsområden eller ändamål. De flesta personer behöver endast rätta till sin hållning med ett enklare sele.

Enklare hållningsselen/västar ska endast användas för att påminna dig om att försöka sträcka på kroppen när du sitter eller står. Till en början är det ganska omständligt men efter en tids användning så kommer kroppen själv rätta till sig utan att man är medveten om det.

Nu kan man så klart ha flera olika kroppshållningsproblem och därför har vi valt att ta med flera olika modeller i vårt bäst i test. Swedish Posture Position är ett exempel där hållningsvästen aktivt hjälper till att stötta upp rygg och torso. Detta kan vara den bästa hållningsvästen för dig som redan har fått smärtor och som behöver extra stöd för att komma till rätta med problemen.

När det gäller den här typen av rehabiliteringsprodukter så har vi satt extra värde att det finns ett seriöst företag bakom. Men givetvis har andra parametrar så som t.ex. kundomdömen, produktrecensioner, pris, funktion och egenskaper varit minst lika viktigt. Returer och kundnöjdhetsgaranti har också varit en viktig faktor.

Uppdatering vintern 2023 – För 2023 har vi utsett en ny testvinnare vilket är Anodyne Premium hållningsväst. Den ger lite bättre stöd jämfört med enklare selen och är dessutom enkel att ta av/på. Den är även väldigt enkel att justera med sina spännband. Något som saknas på andra modeller. Swedish Posture Position behåller däremot utmärkelsen bästa hållningsväst med aktiv fixering. Denna modell ger det bästa ryggstödet för dig som redan har ont i ryggen och hjälper till att stötta upp ryggen.

Källor

Kundrecensioner

Vi har också använt oss av kundomdömen på olika marknadsplatser och butiker som t.ex. Amazon där det finns verifierade köpare av produkten. Även om det inte finns flera hundra kundrecensioner att använda oss av så har det ändå varit en viktig faktor i vårt val av bästa hållningsvästen.

Runday

Runday har testat Swedish Posture hållningsväst och berättar i en längre recensioner om hur produkten har fungerat. Det bästa med denna recensionen är att personen bakom testet har fått testa hållningsvästen under flera olika sammanhang. T.ex. så testades västen under arbetstid, hemmakvällar, men också under löprundorna.

Det många glömmer bort när de springer är att försöka ha en bra hållning under löprundan och till en början så det oftast inga problem. Men när man väl börjar bli trött efter längre löprundor så är det lätt hänt att börja slarva med sin kroppshållning.

Personen bakom testet märkte direkt skillnaden när hållningsvästen åkte på och hur ens inställning förändrades. Likt de flesta andra som provar en hållningsväst får en känsla av ökad självförtroende och en boost i utstrålning.

Brittiska Independent

Under 2021 testa den brittiska tidningen Independent 8 olika produkter för bättre hållning. En stor anledning till varför de gjorde sitt bäst i test var på grund av att allt fler jobbar hemma under pandemin. Bäst i test (Bästa köp) hamnade på Beurer 8Sense som är en digital sensor som placeras på kragen. Den ger samma funktion som ett vanligt hållningsband förutom att den vibrerar i stället för strama åt när det är dags att sträcka på sig. Även Swedish Posture Flexi rekommenderades i testet. Hela testet hittar du här.


Modeller som har tagits bort

Här hamnar tidigare modeller vi har haft med i vår jämförelse över bästa hållningsvästar. Oftast har dessa modeller varit särskilt populära men som antingen har utgått hos tillverkaren eller har slutat säljas. I vissa fall kan det även vara så att något problem har uppdagats kring modellen och då varnar vi för produkten med röd text.

Beurer 8Sense PC100 - Testvinnande hållningssensor

Beurer 8Sense PC100 bild Beurer 8Sense PC100 bild Beurer 8Sense PC100 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test när Independent testa 8 olika produkter för bättre hållning 2021
 • Ganska bra kundomdömen hos butiker som säljer modellen

Hållningssensorn Beurer 8Sense PC100 är fortfarande en ganska ny produkt på marknaden som kan ersätta det vanliga hållningsbandet. Produkten har redan vunnit bäst i test 2021 när tidningen Indenpendent testa olika bättre-hållnings-produkter. Konsumenterna tycker produkten är bra men säger att den kräver en hel del konfiguration av sensorn vilket kan vara problematiskt för många personer.

Ersätter hållningssensor det klassiska hållningsbandet?

Tittar vi på produkter som t.ex. vanliga hållningsband så är tanken att produkterna endast ska påminna dig när din kroppshållning blir fel. Hållningsbandet sitter löst när du har rätt kroppshållnings men stramar när överkroppen sjunker ihop. Digitala hållningssensorn från Beurer fungerar på samma sätt förutom att den vibrerar när du måste sträcka på dig för att hålla en bra hållning.

Beurers hållningssensor 8Sence har egentligen två olika lägen eller inställningar. Det ena läget ser till att du håller korrekt kroppshållning genom att vibrera när det är dags att sträcka på sig. Det andra läget påminner dig om att resa på dig när du har suttit för länge. Med appen får du också en coach som föreslår övningar/stretchövningar du kan utföra som är bra för kroppen.

Genom appen får du mer eller mindre ett betyg på hur bra du följer din coach och de övningar som rekommenderas. Tyvärr är detta betyg endast i realtid och det går inte t.ex. att se trender på hur du utvecklas. 

Även om Beurers hållningssensor har vunnit utmärkelsen "Bästa köp" så är det inte en perfekt produkt när vi läser kundrecensioner. Hållningssensorn måste kalibreras om varje dag och vibrationerna kan störa när man försöker fokusera på något. På pappret låter detta som en toppenprodukt men lämnar lite att önska. Ett bättre alternativ är kanske Vibe digitala hållningssensor som är något enklare i sitt utförande men som kan vara bättre i praktiken.

 • Skäl att köpa
 • En diskret hållningssensor som påminner om att sträcka på dig
 • Sensorn placeras på kragen baktill och vibrerar när du har en dålig kroppshållning
 • Inbyggd coach som motiverar användaren till både övningar och röra på sig
 • Laddas genom USB och batteriet räcker ungefär en vecka
 • I appen kan du se dina poäng baserat på hållning och övningar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt