Test av högtryckstvättar

högtryckstvätt bäst i test

Högtryckstvätt är kanske ett av de verktyg som har flest användningsområden i hemmet. Allt från att spola av bilen till att spola rent garage, båt, trädäck, hustak, husvägg, stenplattor med mera. Så vilken högtryckstvätt passar dig bäst egentligen?

Utbudet av högtryckstvättar är enormt och det är kanske inte helt enkelt att veta vilka modeller som presterar bra eller inte. Även egenskaper som vattentryck, effekt, tillbehör med mera gör det ännu svårare att välja den bästa högtryckstvätten. Mer om vilka egenskaper du bör kolla efter hittar du i vår guide längst nere i artikeln.

Vi har gått igenom ett stort antal olika oberoende test, kundrecensioner och produktrecensioner för att hitta de bästa modellerna. Vårt test av högtryckstvättar är baserat på dessa testresultat men även pris har varit en avgörande faktor. Detta test är framförallt inriktat till vanliga personer som vill kunna rengöra saker eller platser runt boendet.


Kärcher K4 Premium Full Control – Bäst i test

Kärcher K4 Premium Full Control bäst i test

ButikPris
2980:-Besök
3010:-Besök
3343:-Besök
3599:-Besök
 • 4,3 av 5 hos Amazon UK efter 140 kundrecensioner.
 • 4 av 5 hos ExpertReviews.co.uk.
 • 4,5 av 5 hos PressureWasherReviewer.

Vår bäst i test vinnare Kärcher K4 Premium Full Control är en kraftfull högtryckstvätt som har fått toppbetyg i flera stora oberoende test. Modellen har bland annat fått toppbetyg hos ExpertReviews UK samt testsidan PressureWasherReviewer. Även kundomdömen är höga när vi tittar på sidor som t.ex. marknadsplatsen Amazon, men också hos de butiker som säljer modellen.

En populär högtryckstvätt från Kärscher

Kärscher tillverkar en rad olika högtryckstvättar i flera prisklasser, däremot så är Kärcher K4 en av de modeller som ligger bäst till i både pris och prestanda. Något som också gör Kärcher extra populärt är alla de tillbehör som finns att köpa till så som t.ex. altantvätt, roterande borsthuvud, hängrännerengöringssats med mera.

Även reservdelar för Kärcher högtryckstvättar är enkelt att hitta ifall något skulle gå i sönder, vilket så klart gör Kärscher extra intressant.

Så till vem passar Kärscher K4 högtryckstvätt? Vem som helst som behöver rengöra bil, motorcykel, båt, altan med mera. Bor du i villa med altan så rekommenderas deras altantvättmunstycke.

Kraftfull högtryckstvätt med många möjligheter

Bäst i test vinnaren Kärscher K4 Premium Full Control har flera väldigt smarta och bra egenskaper. Något som är extra populärt är att all styrning/kontroll sköts via spolhandtaget där du enkelt reglerar styrka med mera. Spolhandtaget har också en LED-display som tydligt visar vilken styrka som är vald och så vidare.

Kärscher K4 har också en vattenskyld induktionsmotor som genererar 130 bar tryck med en ett flöde på 420 liter per timme. Högtryckstvätten har också en slang på 6 meter och hänger på en smidig slangvinda för smidigare förvaring. Modellen har också ett filter för vattnet som matas till maskinen.

 • Toppbetyg i flera stora högtryckstvätt test.
 • Bra kundomdöme/kundrecensioner.
 • Relativt billig högtryckstvätt med flera tillbehör.
 • Passar bra till flera användningsområden.
 • Rekommenderas för små till medelstora ytor.
 • Vattenkyld motor med 130 bar.
 • Kärchers populära Plug and Clean.
 • Full kontroll spolhandtag för att styra allt.
Effekt 1800 watt
Vattentryck130 bar
Vatten per timme420
SlangvindaJa
Längd slang6 meter
Max vattentemperatur40°C
Vikt12 kg
Max ljudnivå90 dB

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA – Testvinnare

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

ButikPris
3690:-Besök
3885:-Besök
4324:-Besök
 • Bäst i test hos svenska Leva & Bo med modellen (E 150.1).
 • Bäst i test Råd & Rön med modellen (E 150.1).

Nilfisk E 150.2 är den uppgraderade versionen av populära E 150.1 som bland annat har fått bäst i test i svenska Leva & Bo men också Råd & Rön. Just denna uppgraderade modellen (150.2) har inte testats vad vi vet så därför vill vi vara extra tydliga med detta.

Däremot så har denna högtryckstvätt Nilfisk E 150.2 fått fantastiska kundrecensioner hos de butiker som säljer högtryckstvätten i Sverige och utomlands.

Kraftfull högtryckstvätt med ett pumptryck på 150 bar

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA högtryckstvätt är en kraftfull modell som genererar ett pumptryck på 150 bar, 20 mer än t.ex. bäst i test vinnaren Kärcher K4. Med ett vattenflöde på 500 liter per timme så försvinner även de värsta fläckarna.

Något som Nilfisk marknadsför extra mycket är den driftsäkra metallpumpen, vilket de själva anser vara väldigt driftsäker jämfört med andra lösningar. Tittar vi på de test som har utförts på modellen (150.1 samma typ av vattenpump)  så får vi helt enkelt hålla med.

Även om denna högtryckstvätt genererar enorm kraft så lämpar sig modellen även till områden där det krävs skonsammare rengöring.

Bästa egenskaper för Nilfisk E 150.2 högtryckstvätt

Förutom den kraftfulla vattenpumpen så har denna modell flera andra väldigt bra egenskaper så som t.ex. 10 meter lång stålarmerad högtrycksslang, bra kraftiga hjul för enkel flytt, smidig manuell slangvinda, ergonomiskt teleskophandtag, automatiskt start/stopp-funktion, gummi för tystare drift, praktisk förvaring för tillbehören, smidig förvaring av elkabel, plug-and-play för byte av munstycke med mera.

Så till vem passar denna högtryckstvätt bäst till? Denna modell räknas som semi-professionell d.v.s. för dig som vill regelbundet tvätta bilen, båten, släp, hästtransport eller andra områden runt ditt hus.

 • Föregående modell fick bäst i test hos både Råd & Rön och Leva & Bo.
 • Perfekt högtryckstvätt för medelstora till stora ytor.
 • 150 bar som även klarar svårare rengöringsuppgifter.
 • Lång slang på 10 meter för smidigare användning.
 • Tornado munstycke.
 • Driftsäker metallpump för länge hållbarhet.
Effekt 2100 watt
Vattentryck150 bar
Vatten per timme500 liter
SlangvindaJa
Längd slang10 meter
Max vattentemperatur40°C
Vikt20 kg
Max ljudnivå90 dB

Kärcher K7 Premium Full Control – Värstingmodell

Kärcher K7 Premium Full Control högtryckstvätt

ButikPris
-:-Besök
5149:-Besök
 • 4,2 av 5 hos Amazon UK efter 180 kundrecensioner.
 • 8 av 10 hos svenska IDG M3.
 • 4 av 5 hos brittiska PressureWasherReviewer.

K7 Premium Full Control är Kärchers största och kraftfullaste högtryckstvätt på marknaden. Modellen har bland annat fått toppbetyg hos svenska M3 och har även kvalat in som en av marknadens bästa högtryckstvättar hos testsidan PressureWasherReviewer.

Kärcher K7 högtryckstvätt har också fått bra kundomdömen hos både marknadsplatser och butiker som säljer produkten.

Semi-professionell högtryckstvätt med 180 bar vattentryck

Detta är enligt de flesta en semi-professionell högtryckstvätt för lite tuffare jobb än att bara spola av bilen regelbundet. Detta är alltså Kärchers premiummodell med en kraftfull vattenkyld motor på 3000 watt och som genererar ett tryck mellan 20 till 180 bar. Högtryckstvätten har en vattenkapacitet på 600 liter per timme.

Så till vem passar denna högtryckstvätt?

Oberoende testsidor anser att denna högtryckstvätt passar till dig som behöver något ordentligt för att rengöra t.ex. ett stort hus, bil, tak, transportsläp, parkeringsuppfart, stenvägg, båtar med mera. Ska du bara rengöra ditt trädäck eller bil regelbundet så klar du dig med lite billigare modeller typ som bäst i test vinnaren Kärcher K4 Premium.

Gott om smarta funktioner

Kärcher K7 erbjuder det mesta som du kan förvänta dig av en premiummodell i form av smarta funktioner och prestanda. Några av dessa smarta men enkla funktioner är bland annat den robusta vattenkylda motorn som ger en topprestanda men som också ger tystare drift.

Andra väldigt bra funktioner är Plug-and-clean, sätt i en flaska rengöringsmedel och sätt igång. En smidig högtrycksslang som inte trasslar sig och som är enkel att rulla in/ut. Parkeringsläge med enkel av och på med munstycket. Ordentligt teleskophandtag, stora hjul, enkel av/på klickfunktion för olika munstycken.

Precis som många andra modeller från Kärcher så har även denna LCD-display där du enkelt att kolla inställningar med mera. Det är helt enkelt via handtaget där alla inställningar görs på ett smidigt sätt.

Det är också värt att nämna att du behöver 16 ampere säkring för att drifta denna högtryckstvätt.

 • Vårt test starkaste modell med 180 bar vattentryck.
 • Hög effekt på 3000 watt (kräver 16 ampere säkring).
 • Klarar av 60°C invatten.
 • Lång slang på 10 meter.
 • Enkel styrning med Kärchers Full Control spolhandtag.
 • Tre i ett munstycke för tre olika typer av strålar.
 • Toppbetyg i flera oberoende test.
Effekt 3000 watt (kräver 16 ampere säkring)
Vattentryck180 bar
Vatten per timme600 liter
SlangvindaJa
Längd slang10 meter
Max vattentemperatur60°C
Vikt18 kg
Max ljudnivå90 dB

Kärcher K5 Premium Full Control – Med altantvätt

Kärcher K5 Premium Full Control

ButikPris
4341:-Besök
4987:-Besök
4990:-Besök
4990:-Besök
 • 4,1 av 5 på Amazon UK efter 90 kundrecensioner.
 • 4 av 5 hos brittiska PressureWasherReviewer.
 • 80 av 100 hos svenska Leva & Bo.

Kärcher K5 Premium Full Control är troligtvis en av marknadens mest populära modeller och har bland annat fått toppbetyg i svenska Leva & Bo. Även hos PressureWasherReviewer i deras test av högtryckstvättar så presterar modellen på topp.

Komplett paket med tillbehör som altantvätt med mera

Köper du Kärcher K5 Premium FC Plus Flex Home så får du alla tillbehör som du behöver för att kunna rengöra huset regelbundet. Ett populärt tillbehör som medföljer är T-racer T350 altantvätt och med denna kan du på ett smidigt sätt få rent hela altanen.

Denna modell passar bra till dig som har medelstora till stora ytor att rengöra och klarar av normalt till hårt nedsmutsade ytor. Alltså helt enkelt ett vanligt bostadshus eller villa med uteplats och så vidare.

Kärscher K5 är vad vi i Sverige kallar för lagom. Den är inte den starkaste högtryckstvätten på marknaden, men inte heller den svagaste. Högtryckstvätten genererar ett tryck på 145 bar vilket räcker långt för de allra flesta hus och uteplatser.

Precis som Kärchers andra högtryckstvättar så har även denna modell ”Full Control” utförande med display och knappar på handtaget. Även Kärchers populära tre-i-ett munstycke med tre olika spoltyper medföljer.

Kärcher K5 ett bättre alternativ än bäst i test vinnaren?

Kärcher K5 och bäst i test vinnaren K4 har egentligen inga större skillnader förutom kapacitet samt pris. Kärcher K5 är lite dyrare men levererar lite högre kapacitet än bäst i test vinnaren och är inte priset ett hinder så är Kärcher K5 en bättre högtryckstvätt om målet är att rengöra medelstora ytor runt huset. Ska du däremot bara tvätta bilen regelbundet så är nog Kärcher K4 mer prisvärd.

Kärcher K5 Premium Full Control är en perfekt högtryckstvätt för dig som behöver en ordentlig maskin för rengöring av hus, bil, båt, trailer med mera.

 • Toppoäng i flera stora test av högtryckstvättar.
 • Bra/höga kundomdömen.
 • Plus Flex Home paketet innehåller altantvätt med flera andra tillbehör.
 • En av marknadens mest populära modeller.
 • Kraftfullt vattentryck på 145 bar.
 • Kärchers 3-i-1 munstycke och Full Control spolhandtag.
 • Flera väldigt bra extratillbehör från Kärcher.
Effekt 2100 watt
Vattentryck145 bar
Vatten per timme500 liter
SlangvindaJa
Längd slang8 meter
Max vattentemperatur40°C
Vikt13 kg
Max ljudnivå92 dB

Kränzle K 1152 – Dyr men professionell

Kränzle K 1152

ButikPris
12562:-Besök
 • 5 av 5 hos PressureWasherReviews.

Kränzle är troligtvis ett märke som många inte känner till och så länge du inte har letat efter professionella högtryckstvättar så har du nog inte sett namnet. Kränzle K 1152 är vad vi kallar för professionell högtryckstvätt d.v.s. alla delar är byggda för att hålla under konstant drift.

Hög kvalité som klarar mycket användning

Kränzle K 1152 är långt ifrån den starkaste modellen (upp till 115 bar) i vårt högtryckstvätt test, däremot är alla delar tillverkade för att hålla under lång tid. Ett exempel på detta är t.ex. kolvar av stål som är keramikbelagda, pumphuvud av mässing, torrkörningsskydd, bypass-drift med mera.

Högtryckstvätten är helt enkelt byggd för jobb där den används mer eller mindre varje dag.

Högtryckstvätten Kränzle K 1152 har också längre högtrycksslang på 15 meter, vilket är bra mycket längre än de flesta andra modeller i vårt test. Arbetstrycket är från 30 till 115 bar och räcker till det mesta i hemmet. Högtryckstvätten är också utrustad med både slangvinda och totalstopp-funktion.

Just denna modellen är också byggd för vanliga svenska elnät med 10-ampere säkring, men finns också en modell 14A för 16 ampere säkring. Det är däremot inte lika vanligt i vanliga hushåll.

Om pengar inte är ett problem så är Kränzle troligtvis den bästa högtryckstvätten gällande kvalité och livslängd. Men för någon som bara använder högtryckstvätten några gånger per år så finns det mer prisvärda alternativ.

 • Vårt test mest professionella högtryckstvätt.
 • Alla delar är byggda av hög kvalité därav den höga vikten på 32 kg.
 • Byggd för användas regelbundet varje dag.
 • Denna modellen kan köras på vanlig 10 ampere säkring.
 • Väldigt lång slang på 15 meter.
 • Klarar av invatten upp till 60°C.
Effekt 2800 watt (körs på 10 ampere säkring)
Vattentryck150 bar
Vatten per timme600 liter
SlangvindaJa
Längd slang15 meter
Max vattentemperatur60°C
Vikt32 kg

Köpguide: Är en dyr högtryckstvätt bäst?

köpguide bästa högtryckstvätt

En dyr högtryckstvätt som t.ex. professionella Kränzle-modeller har oftast bättre byggkvalité än billigare modeller. Kränzle har bland annat satsat mycket på t.ex. bastant motor med stål, bra skydd mot torrkörning och så vidare. Men dessa professionella modeller är avsedda för att användas regelbundet eller dagligen under lång tid och måste därför klara rätt tuffa perioder med mycket användning.

Så är det professionella högtryckstvättar det bästa alternativet?

För medelsvensson som bara använder högtryckstvätten någon gång per månad så finns det egentligen ingen anledning att investera åtta till tiotusen. Använder du däremot det i yrket så är det en professionell högtryckstvätt som gäller.

I vårt bäst i test av högtryckstvättar hittar du modeller som passar alla typer av plånböcker och i slutändan så är det vad som styr valet av högtryckstvätt. Även billigare högtryckstvättar som Kärcher K4 är en väldigt bra modell som har fått toppbetyg i både test och kundomdömen. Detta är enligt oss den mest prisvärda modellen ute just nu om man vill ha en bra och relativt billig högtryckstvätt med många bra egenskaper.

Har du däremot en större villa med väldigt stora områden som behöver tvättas regelbundet så kan det vara en bra idé att gå upp lite i pris. Modeller som Kärcher K5, K7, Nilfisk E 150.2 är högtryckstvättar som är avsedda för medelstora till stora ytor.

Ska du bara spola av bilen eller båten regelbundet så fungerar egentligen vilken billig högtryckstvätt som helst i vårt test, som t.ex. Kärcher K4. Men även om du bara ska göra enklare rengöringsjobb som t.ex. tvätta av cyklar eller bilar så är en kraftfull motor att föredra. Ju starkare högtryckstvätt, desto snabbare utförs jobbet. Ett minimum bör du välja en högtryckstvätt med minst 120 bar vattentryck.

så fungerar en högtryckstvätt

Hur fungerar en högtryckstvätt?

Många personer tror att en högtryckstvätt använder mer vatten än en helt vanlig vattenslang, men så är verkligen inte fallet. Skulle du tvätta med din vanliga vattenslang på max så skulle du troligtvis göra av med 6 till 8 gånger mer vatten än om du skulle använda en högtryckstvätt. Så i själva verket så sparar du både vatten, tid och kraft på att använda en högtryckstvätt.

Men hur fungerar det egentligen?

Högtryckstvätten jobbar helt enkelt genom att trycksätta en del vatten genom en kolvpump (motorn) och sedan koncentrera strålen genom sitt munstycke. Hur mycket trycksättning som sker avgörs av hur stor kolvpump maskinen har och oftast genereras ett vattentryck mellan 100 till 200 bar beroende på modell. Det mest vanliga är någonstans mellan 120 till 160 bar och det är ungefär i detta spann en högtryckstvätt bör ligga inom för effektiv rengöring.

Det finns många billiga högtryckstvättar på marknaden från t.ex. lågprisbutiker som sägs kunna generera 120 bar, men i själva verket så är det betydligt lägre än så. Vår rekommendation är att köpa en modell från ett välkänt märke som är kända för att tillverka pålitliga produkter och undvika okända modeller helt.

tvätta fälgar högtryckstvätt

Bästa användningsområden

Det bästa med en högtryckstvätt är definitivt alla användningsområden och är troligtvis det verktyg som verkligen kommer till användning regelbundet. Många kanske ser sig tvätta av bilen eller fälgar regelbundet och där fungerar den extra effektivt. Även för de som äger båtar är högtryckstvätten oslagbar, den tar enkelt bort både djur eller växter som har satt sig under båten.

Där högtryckstvätten verkligen kommer till nytta är rengöring av husets olika delar d.v.s. trädäck, stenplattor, uteplats, husvägg/fasad med mera. Har du som plan att rengöra stora ytor som t.ex. husväggar så rekommenderar vi att du väljer en modell som har en bra slanglängd. Friheten med en längre högtrycksslang i dessa lägen är extra fördelaktigt.

Vilket tryck (bar) bör en högtryckstvätt generera?

En bra nivå för en högtryckstvätt är 120 bar och över. Under 120 bar är inget vi rekommenderar och läser vi i flera oberoende test av högtryckstvättar så är detta rekommendationen. Ju högre tryck, desto bättre, snabbare, smidigare rengöring blir det helt enkelt.

Det finns ingen risk att du väljer en högtryckstvätt med för mycket tryck då flesta maskiner kan ställas in till önskat tryck. Däremot fungerar det inte om du vill kunna göra tvärtom då maskinen helt enkelt inte räcker till för att få bort smuts.

Så var noga med att välja en högtryckstvätt med 120 bar eller mer, gärna mer om plånboken tillåter. Men för den vanliga personen som ska rengöra bilen och lite uteplats så räcker 120 bar väldigt bra.

högtryckstvätt säkerhet

Värt att tänka på

Högtryckstvättar är definitivt ingen leksak och vi rekommenderar att du bär både tjockare kläder och skyddsglasögon. Kraften i dessa maskiner är ganska stor och använder du munstycket nära t.ex. stenplattor så är det lätt hänt att smuts flyger upp i luften. Använd också alltid skor som ett skydd för när du använder högtryckstvätten för skulle strålen träffa fötterna så gör det ordentligt ont och kommer lämna märken. Låt inte heller barn använda maskinen.

Håll också koll på effekten när du väljer högtryckstvätt då det finns starkare modeller som behöver större säkring. Ett exempel är Kärcher K7 (3000 watt) som är vårt test mest extrema högtryckstvätt och den körs faktiskt på en 16 ampere säkring. Då räcker alltså inte en vanlig 10 ampere säkring som de flesta hus/boende använder. En 10 A säkring får högst belastas med 2300 watt, medans en 16 A säkring kan klara upp till 3680 watt.

Källor

PressureWasherReviewer

PressureWasherReviewer har som inriktning att endast testa högtryckstvättar och på deras sida hittar du i princip alla modeller som finns ute på marknaden. Du hittar också deras egna Top 7 lista över bästa högtryckstvätten just nu och klickar du in på en av modellerna så kan du läsa hela produktrecensionen gratis.

Precis som i vårt bäst i test så kommer du hittar Kärcher K4 som deras testvinnare (Top 7) och det finns egentligen flera skäl till det. Den är väldigt prisvärd, mångsidig, bra tillbehör, bra kvalité, godkänt vattentryck med mera. Det är troligtvis den högtryckstvätt som passar bäst för de flesta plånböcker och som dessutom levererar i både egenskaper samt prestanda.

Även Kärcher K5 Full Control är en av deras toppresterande modeller och som har fått ett betyg på 4,2 av 5. Det enda som de egentligen var negativa emot var bland annat priset. Priset är något högt jämfört med vad Kärcher K4 levererar. Om du verkligen behöver mer kraft/vattentryck så är Kärcher k5 däremot ett bra köp.

 • Kärcher K4 Full Control – Betyg: 4,5 av 5 – Länk
 • Kärcher K5 Full Control – Betyg: 4,2 av 5 – Länk
 • Kränzle K 1152 – Betyg: 5 av 5 – Länk

Leva & Bo

Expressen Leva & Bo har släppt ett stort test av högtryckstvättar och där testades bland annat Nilfisk E150.1-10 X-TRA, Kärcher K5 Full Control, Nilfisk C130.2-8, K3 Full Control, Bosch AQT 40-13, CoCraft HHR135 samt Biltema HPC 120B. Ett stort plus var att de även tog med högtryckstvättar från lågprisbutiker så som t.ex. Biltema. Tyvärr visar det hur dåligt dessa lågprismodeller presterar jämfört med mer kända märken.

Bäst i test blev Nilfisk E150.1-10 X-TRA och sedan på andraplats kom Kärchers K5 Full Control. I vårt test har vi med E150.2, vilket är den uppdaterade versionen av generation ett. Även Nilfisk mindre modell C130.2-8 fick ett bra betyg.

 • Nilfisk E 150.1-10 H X-TRA – Bäst i test – Länk
 • Kärcher K5 Premium Full Control – Toppbetyg

Svenska M3

I denna produktrecensioner hittar vi Kärchers värstingmodell K7 Full Control, vilket är en av marknadens mest kraftfulla modeller. Men något som är värt att nämna är att denna högtryckstvätt kräver minst 16 A säkring. Denna går helt enkelt inte att plugga in på en vanlig 10 A säkring.

Svenska M3 var väldigt positiva till maskinen och fick statusen ”Rekommenderas”. Positiva saker var bland annat handtaget med LCD-skärm, starkt vattenflöde och smidig användning. Däremot var de negativa till det höga priset och att inte fler tillbehör medföljde. Läs testet här.

ExpertReviews

Kärcher K4 Full Control testades av ExpertReviews och fick ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Fördelar som lyftes fram var bland annat modellen var kompakt, bra prestanda, bra extratillbehör. Läs hela produktrecensionen här.

Råd & Rön

Råd & Rön har testat 13 stycken populära högtryckstvättar under 2017 och på förstaplats (bäst i test) kom Nilfisk E 150.1-10 X-TRA. Som vanligt så gör Råd & Rön ett fantastiskt test där de verkligen går in för att testa varje modell till minsta lilla egenskap. Om du bara vill läsa ett test av högtryckstvättar så rekommenderar vi att ni betalar för att läsa detta test. Mer om testet hittar ni här.