så förlänger du säsongen med en infravärmare

Infravärmare – Förläng både vår- och höstsäsong

Med en infravärmare, eller terrassvärmare, förlänger du vår- och höstsäsongen på din uteplats. Balkongen, terrassen eller uterummet är kanske de vanligaste platserna vi vill kunna använda en längre tid på året. Men det finns fler platser som infravärmaren passar på! Är du i närheten av ett eluttag kan du använda en infravärmare i förtältet till husvagnen eller husbilen. Eller varför inte ha fest i partytältet på senhösten eller tidig vår? Här nedanför kommer tips på hur du kan förlänga vår- och höstsäsongen med infravärme.

Förläng säsongen med infravärmare på balkong, altan eller uterum

Balkong, altan, eller uterum är platserna vi ofta vill kunna vara på en större del av höst- och vårsäsongen. Infravärmare värmer effektivt upp samtidigt som många modeller, tack vare ny teknik, ger ett behagligt ljus. En del modeller har också inbyggda högtalare för att du ska kunna lyssna på musik samtidigt. Stor balkong eller altan? Läs om hur stora utrymmen infravärmare kan värma upp.

Men hur väljer du rätt modell till ditt uterum? Här är några saker att tänka på:

  • Infravärmare tål olika mycket fukt – Många modeller tål fukt men behöver stå under tak. En del tål att stå utomhus. I produktspecifikationen under ”IP-klass” kan du se hur mycket fukt en infravärmare tål. Märkningen börjar på IP20. Ju högre sista siffra är, desto mer fukttålig är infravärmaren. IP69 tål mest fukt.
  • Välj lagom effekt för att värma upp uterummet –  För en normalstor inglasad balkong, på 5 — 10 kvadratmeter, räcker det med en infravärmare på 500 — 1 000 watt. Beroende på utomhustemperatur och hur varmt du vill ha det.
  • Vill du ha en vägghängd infravärmare eller kunna flytta den? – Det finns bärbara modeller som du kan flytta runt om du vill byta plats. Du kan också ta med den inomhus eller använda på andra ställen. Bra om du har flera uteplatser!
  • Vilken modell passar? – Det finns fyra typer av infravärmare: vägghängd, takhängd, golvplacerad eller flyttbar. De har en del funktioner gemensamt, som ljuskvalitet eller effekt, men passar på olika platser. En takhängd infravärmare i lampmodell passar bra att fördela värmen över ett bord där man sitter några stycken. På en altan kan vägghängda eller golvplacerade passa, eller varför inte flera olika modeller?
  • Hur många lägen på värmeeffekten vill du ha? – Fler effektlägen på infravärmaren gör att du kan reglera värmen beroende på hur kallt det är utomhus eller hur varmt du vill ha det. Värmen ökar ju fler ni är i uterummet.
  • Infravärmare har en livslängd – Det kallas också ”funktionstid”. Beroende på hur länge du vill använda den kan funktionstiden ha betydelse i förhållande till priset!
  • Vill du ha fler funktioner än värme? – Det finns modeller med högtalare, behagligt ljus eller roterande element som sprider värmen jämnt!
  • Är designen viktig för dig? – Det finns infravärmare i olika design. En del flyter in i inredningen och ser ut som exempelvis en vanlig taklampa. Besök olika sajter och se dig omkring!

Priset för en bra infravärmare behöver nödvändigtvis vara högt och för någon som vill använda något enkelt finns det flera golvstående modeller. Största fördelen med golvstående infravärmare är att den kan flyttas runt på tomten eller uteplatsen. Det är också enklare att justera avståndet mellan dig och enheten så att du når rätt temperatur. Samtidigt kan den följa med på resor med husvagn och så vidare.

Bjuder du över ett större sällskap på middag så är antingen en vägghängd eller takhängd infravärmare det bättre alternativet. De ger oftast bättre spridning runt bord och stolar där sällskapet sitter.

Förläng säsongen med infravärmare i husvagnens- eller husbilens förtält

infravärmare

Är du husvagns- och husbilsägare använder du kanske oftast gasol för att värma upp i förtältet eftersom det saknas kontakt med elnätet. Men har du möjlighet att använda ett jordat uttag via elnätet kan du koppla in en infravärmare och slippa fylla på gasol. En infravärmare passar bra i förtältet.

Ett roterande element i infravärmaren göra att värmen sprids till alla som är i tältet. Många infravärmare har teknik som värmer upp kroppen direkt så att värmen inte går till spillo. Passar särskilt bra i ett förtält där väggarna är tunna.

Förläng säsongen med infravärmare i partytält

Vill du ha fest ute i trädgården utanför sommarsäsongen? En infravärmare eller terrassvärmare kan användas för att värma upp partytältet. Med infravågor som värmer kroppen blir det effektivt fastän tältet står utomhus. Tillgång till elnätet har du från huset! Generellt räcker en infravärmare för 75 kvadratmeter och en till om tältet är större.

Säkerheten är viktigt även, eller kanske speciellt, på en fest. Avgränsa eller markera gärna kring värmarna så ingen kommer för nära. Det finns även takhängda infravärmare med kedjor som är lätta att flytta och hänga upp. Även här är det noga att placera värmaren på avstånd till taket.

Värmen kan behöva ändras då och då, beroende på hur mycket folk det är i tältet och hur ofta tältdörren öppnas. Med fjärrkontroll, även via app, går det lätt att byta effekt på värmen även om du sitter en bit ifrån.