infravärmare på uteplatsen

Infravärmare på altan, balkong eller uterum

Att en infravärmare på balkongen eller terrassen kan förlänga sommaren och ge många stämningsfulla stunder känner du kanske redan till. Värme skapar en skön känsla, särskilt utomhus. Kanske minns du hur det känns att sitta vid en lägereld i naturen? En liknande känsla kan du skapa med en infravärmare på din altan, balkong eller i ditt uterum.

Det finns i stort sett en infravärmare för varje tillfälle och plats. Men olika modeller skiljer sig åt i värmestyrka, hur mycket fukt de tål och andra funktioner. Läs vidare för att ta reda på mer om hur du kan skapa en ombonad känsla med värme i ditt uterum. Även om det är kyligt ute!

Var passar en infravärmare?

infravärmare på balkongHar du en balkong, terrass, altan, uteplats eller en veranda? Det finns många ställen att sitta på utomhus men ändå vara hemma. En infravärmare passar i alla utomhusrum och finns i olika storlekar med olika kapacitet.

Du kan ställa en eller flera infravärmare på bordet eller på golvet, andra kan du hänga på väggen eller i taket. Infravärmare som värmer upp större ytor, som en altan, kallas ibland också för terrassvärmare.

Så i vilken ände ska du börja om du vill hitta en infravärmare till ditt uterum? Den första frågan du kan ställa dig är: hur stor yta vill du värma upp och hur många är det som ska hålla sig varma? Beroende på kapacitet och teknik värmer infravärmare upp ytor olika effektivt. För att göra det enkelt så finns det fyra typer av infravärmare som passar för skilda platser och önskemål:

 • Vägghängda infravärmare har ofta en avlång form. Ju högre värmekapacitet, desto längre till formen. Flera infravärmare kan hängas upp på väggen beroende på hur stort uterummet är.
 • Takhängda infravärmare påminner ofta om en taklampa. Passar om du vill fördela värmen ovanifrån om ni sitter några stycken runt bordet.
 • Stående infravärmare som står på golvet. Kan både ha formen av en golvlampa eller avlång högtalare. Kan fästas i golvet för att de ska stå stabilt.
 • Flyttbara (eller bärbara) infravärmare kan flyttas runt där du vill ha den. Den här modellen passar bra på en balkong eller om du vill ha extra värme nära inpå.

Designen spelar också roll, kanske särskilt om du är inredningsintresserad. Infravärmare finns i varierande design, som gör att du kan hitta en modell som passar in i miljön där den ska vara. Takhängda och golvplacerade infravärmare ser ofta ut som diskreta designade lampor som lätt smälter in i inredningen.

Hur stor yta värmer en infravärmare?

infravärmare - hur stor yta klarar de avDet är inte alltid den kraftfullaste infravärmaren som passar bäst. Ju högre effekt (kapacitet att värma upp) en infravärmare har, desto större yta kan den värma upp.

För en balkong, där du mestadels vill sitta och läsa eller mysa själv, kan det räcka med en infravärmare på cirka 500 watt som klarar att värma upp 5 till 10 kvadratmeter. En flyttbar modell kan vara bra om du vill kunna välja placering för infravärmaren. För mingel på en större uteplats passar en terrassvärmare med högre effekt eftersom den klarar av att värma upp en större yta. Den kan placeras på väggen eller på golvet. Det viktiga är att du har lagom effekt så du värmer upp uterummet. En infravärmare på 2 000 watt klarar av att värma upp cirka 35 kvadratmeter.

En del infravärmare har rörliga element som gör att värmen fördelar sig. Det passar bra om man är fler runt ett bord så alla får ta del av värmen! På vissa modeller finns ett effektläge, på andra kan du välja att ställa in på olika effektlägen beroende på hur varmt du vill ha det.

En positiv sak är att många infravärmare alstrar kortare vågor som värmer upp kroppen och föremål direkt. Det gör att värmen inte går till spillo i luften!

Säker placering av infravärmare

Infravärmare ska alltid placeras på avstånd från väggar, tak och saker. En tumregel är att en infravärmare ska stå drygt 30 cm från exempelvis en vägg. Var noga med att läsa instruktionerna. Det kan vara bra att ta tänka på så att infravärmaren får plats där du tänkt ställa eller hänga den.

Infravärmare och fukttålighet

I produktspecifikationen för infravärmare står ofta vilken IP-klass den har. Det handlar om hur fukttålig infravärmaren är. Det kan vara viktigt att känna till beroende på var infravärmaren ska vara placerad. Kort sagt så betyder kombinationen IP20 att infravärmaren är gjord för inomhusbruk. Men ju högre siffran är efter ”20”, desto mer tål infravärmaren fukt. Exempelvis betyder IP24 mer fukttålighet än IP23. Det kan vara intressant att veta att det högsta värdet är IP69.

Olika funktioner på infravärmare

Många infravärmare gör mer än värmer upp uterummet. Produkterna har utvecklats och har funktioner som gör det mer stämningsfullt men också säkert på din altan, balkong eller uterum. Här listas några punkter som du kan titta efter när du letar efter en infravärmare till ditt uterum:

 • Inställning för flera effektlägen (värmenivåer).
 • Inställning för roterande element som sprider värmen.
 • Utvecklad teknik som ger mildare och mer stämningsfullt ljus.
 • Justerbar höjd och vinkling för att kunna rikta värmen dit du önskar.
 • Styrning med app via fjärrkontroll eller enbart med fjärrkontroll.
 • Inbyggda högtalare.
 • Timer.
 • Tippskydd så infravärmaren står stadigt.

Infravärmare har en livslängd, eller funktionstid, som alla tekniska saker. Exempelvis kan en infravärmare på 1 500 watt ha en funktionstid på 7 000 timmar. Funktionstid står inte alltid med i alla produktbeskrivningar, men kan vara bra att känna till ifall du vill fråga återförsäljaren eller tillverkaren innan du bestämmer dig!