Bästa infravärmare 2024
Test av Infravärmare för terrass, balkong och uterum
Vi hoppas på en varm och trevlig sommar 2023, men eftersom sommarsäsongen är kort vill vi förlänga vår, sommar och höst så länge som möjligt. Infravärmare är ett smidigt sätt att förlänga utomhussäsongen för uterum, uteplatser, balkonger och terrasser. Dessutom kan man starta våren extra tidigt på året med hjälp av infravärmare.
Den ineffektiva gamla tekniken för infravärmare är nu ett minne blott. Idag finns det infravärmare som är betydligt mer energieffektiva, ger snabbare uppvärmning och drar mindre ström. Med dagens kortvågsteknik kan vi få infravärmare som direkt värmer upp ytor och personer i stället för bara den omgivande luften.
Nedanför hittar du marknadens bästa infravärmare och terrassvärmare. Vår jämförelse är baserad på testresultat, produktrecensioner, kundrecensioner, tekniker och pris. Allt från väggmonterade infravärmare till mindre golvmodeller som enkelt kan flyttas runt.
Innehåll – Infravärmare bäst i test
- Opranic THOR20XR-B - Bäst i test
- Bluegaz Bullet - Bästa terrassvärmare
- Termo Torso 300/600W - Bästa budgetval
- Veito CH1800RE - Särskilt rekommenderad
- Hortus 211-352 - Prisvärd Vägghängd
- Opranic Eco 1200-2300W - Prisvärd terrassvärmare
- Eva Solo HeatUp terrassvärmare - Bra premiumval
- Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20 2000W - Vägg, tak och parasoll
- Hortus Telescope Terrace Heater 2100W - Terrassvärmare golvmodell
- Köpguide – Så väljer du bästa infravärmare
- FAQ – Vanliga frågor om infravärmare
- Källor
Opranic THOR20XR-B - Bäst i test
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Bäst i test Aftonbladet 2021 i deras test av terrassvärmare
- Toppbetyg från kundrecensioner
Opranic Thor20XR-B är vad vi kallar för en golvstående infravärmare och passar vem som helst som vill förlänga säsongen med lite extra värme. Den nyare infravärmaren från populära Opranic har bland annat fått toppbetyg när vi kollar på kundrecensioner hos svenska butiker. 2021 vann terrassvärmaren utmärkelsen bäst i test när Aftonbladet testa flera olika värmare.
Förbättrad livslängd med den nyare IR-tekniken IR-X
Märket Opranic tillverkar utan tvekan en av marknadens bästa infravärmare med den senaste IR-tekniken. Terrassvärmaren Opranic Thor erbjuder en del nyheter och förbättringar med deras nya IR-X teknologi. IR-X har bland annat en fördubblad livslängd jämfört med Classic-tekniken, vilket ger en brinntid på ungefär 10 000 timmar.
Bäst i test vinnaren Opranic Thor har också en reflektor som breddar värmestrålningen så att den blir extra bred. Perfekt om ni sitter i ett sällskap under t.ex. en middag eller liknande. Infravärmaren använder sig av mellanvågsinfra som närmast kan liknas med solljus d.v.s. värmen absorberas av människor och objekt. Detta betyder att värmen kommer direkt och du slipper betala för att värma upp luft och minimerar att värmen reflekteras.
Smidig bärbar infravärmare för alla utrymmen
Det bästa med bärbara infravärmare är givetvis möjligheten att kunna placera vart man än vill så länge där finns en strömkälla. Detta gör att Opranic Thor infravärmare kan användas på uteplatser, balkonger, uterum, terrasser och verandor. Men också inomhus i t.ex. garage eller kanske källare.
Opranic infravärmare är tillverkad av en snygg aluminiumkonstruktion och levereras färdig med en tillhörande fjärrkontroll. Med den kan du själv styra värmenivå upp till 5 olika lägen. Det är också värt att nämna att denna infravärmare även finns som en vit modell och den heter THOR20XR-W.
Baserat på kundrecensioner, pris, prestanda, formfaktor, funktionalitet så vinner Opranic THOR20XR vår utmärkelse bäst i test. Brinntiden på upp emot 10 000 timmar är också en bidragade faktor när det gäller den här typen av produkter.
- Skäl att köpa
- Kraftfull golvstående infravärmare, från 1200 till 2000 watt (justerbart)
- Toppbetyg från kundrecensioner
- Förbättrad IR-teknik IR-X med en brinntid på 10 000 timmar
- Bred värmespridning som kan värma flera personer samtidigt
- IPX4 certifierad och rostfri
- Kan användas både inomhus och utomhus
- Livslängd ungefär 10 000 timmar
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Bluegaz Bullet - Bästa terrassvärmare
- Bästa premiumval när svenska Bäst-i-test ranka terrassvärmare
- Toppbetyg hos Bluegaz från vanliga kundomdömen
Bluegaz Bullet terrassvärmare har bland annat prisats av svenska testsidan Bäst-i-test där den kammade hem utmärkelsen bästa premiumval. Men även många konsumenter ställer sig väldigt positiva till modellen när de testat värmaren på terrassen.
Är gasoldrivna terrassvärmare på väg tillbaka nu när elkostnaderna ökar?
Bluegaz är kanske mest kända för sina gasolgrillar som vunnit flertalet oberoende tester genom åren. Men nu har de även lanserat en rejäl terrassvärmare med gas som har betydligt större uppvärmingsförmåga än eldrivna alternativ.
Om du behöver värma upp en stor yta på din uteplats kan Bluegaz Bullet vara det ideala valet. Med en maxeffekt på 13 kWh kan den värma upp en yta på cirka 30 m², vilket är betydligt mer än de vanliga elektriska alternativen som vanligtvis ligger på cirka 2 kWh vid högsta effekt.
När det gäller konstruktionen så är den minst sagt gedigen och väl genomtänkt. Förutom en stor värmesköld som reflekterar värmen 360° så har den en konisk brännare som ska förbättra värmestrålningen. En annan sak som vi också gillar är själva fotdelen som har transporthjul. Detta underlättar så klart användningen när terrassvärmaren ska flyttas för bättre värmespridning eller vid förvaring.
Bluegaz har också tänkt till extra gällande alla säkerhetsaspekter med en gasdriven terrassvärmare. Som vi nämnde innan så är fotdelen utrustad med transporthjul men foten har också monteringshål för säkrare installation. Monteringshålen är däremot inget krav för att använda terrassvärmaren. Bluegaz Bullet har också utrustats med tippsäkring där både låga och gas stängs av ifall den skulle trilla.
Andra saker vi gillar med modellen är också den steglösa värmereglaget och att den har elektronisk tändning. Värmeeffekten kan du reglera mellan 5 till 13 kWh. Nu tar modellen både PC5 och PC10 gasflaskor varav vi rekommenderar den större PC10. Med en förbrukning på 870 gram per timme vid högsta effekt ska en PC10 gasolflaska räcka ungefär 14 timmar. Men oftast behöver man inte köra på högsta effekt för att få bra med värme.
Vem bör köpa Bluegaz Bullet?
Driftkostnaden är fortfarande dyrare än en traditionell infravärmare, trots att elen är ganska dyr. Men samtidigt kan man inte jämföra dessa två varianter då Bluegaz Bullet avger betydligt mer värmeenergi. Det bästa med Bluegaz Bullet är ju att den fungerar till hela sällskapet och inte bara till ett litet område kring uteplatsen.
Bluegaz Bullet är för dig som vill kunna värme upp hela terrassen och sällskapet. Det är alltså inte en terrassvärmare för en eller två personer. Modellen vinner vår utmärkelse bästa terrassvärmare för utomhusbruk.
- Skäl att köpa
- Terrassvärmare med gasol som värmer upp en stor yta på 30 m²
- Värmeeffekt som motsvarar 5-13 kWh
- Tippskydd som stänger av både låga och gas om värmaren skulle trilla
- Fotdelen har både transporthjul och monteringshål
- Stor reflektor för värmeenergin
- Höjd: 225 cm, Vikt: 20 kg
- Rymmer både PC5 och PC10 gasoltub
- Skäl att inte köpa
- Kan endast användas utomhus
Termo Torso 300/600W - Bästa budgetval
Butik | Pris | |
---|---|---|
530:- | Besök |
- Toppbetyg från kunder som testat infravärmaren
Termo Torso infravärmare är en av de minsta modellerna i vårt test av terrassvärmare och det är även den billigaste. Men trots sitt låga pris så har infravärmaren fått ett väldigt bra kundomdöme när vi jämför kundrecensioner hos svenska butiker.
Marknadens mest prisvärda infravärmare?
Är en billig infravärmare ett dåligt val? Kanske inte, men du bör inte ha alldeles för höga förväntningar. Termo Torso kan passa dig som bor i lägenhet med en liten inglasad balkong eller inglasat uterum. Enligt tillverkaren så klarar infravärmaren av utrymmen upp till 6 kvm och det verkar stämma överens med det vi har sett i kundrecensioner.
Termo Torso erbjuder två effektlägen d.v.s. 300 och 600 watt. Det är utan tvekan den lägsta effekten i vårt bäst i test men för små utrymmen kan detta vara tillräckligt för att öka temperaturen under vår och höst. Infravärmaren kan också köras i både fast och i ett oscillerande läge.
Modellen tål och är godkänd för utomhusbruk med IPX4 IP-klassning. Dessutom är terrassvärmaren utrustad med ett tippskydd ifall olyckan skulle vara framme. Från vad vi har kunnat läsa oss till så är denna funktion väldigt känslig och därför är det noga med ett plant underlag.
Ljuskällan är via en kolfiberlampa och enligt tillverkaren ska denna hålla upp emot ca 5000 timmar. Precis som de allra flesta modeller i vårt test så kopplas denna direkt till vägguttaget med en lång kabel på 160 cm.
Termo Torso är utan tvekan väldigt prisvärd om det är små utrymmen som behöver värmas upp.
- Skäl att köpa
- Mindre infravärmare med gott kundomdöme hos svenska butiker
- Infravärmare för små inglasade utrymmen upp till ca 6 kvm
- Två effektlägen 300 och 600 watt
- Inbyggt tippskydd som stänger av värmen när den trillar
- IPX4 klassning för utomhusbruk
- Har både fast och i ett oscillerande läge
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Veito CH1800RE - Särskilt rekommenderad
Butik | Pris | |
---|---|---|
2290:- | Besök |
- 4,6 av 5 efter att över 100 kunder testat infravärmaren på Amazon UK
- Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat modellen
- 3,5 av 5 när svenska Bäst-i-test recensera produkten
- Bästa valet när brittiska BestAdvisor testa golvmodellen
Läser vi kundrecensioner på Veito infravärmare så är de flesta konsumenter väldigt nöjda med produkten. Bara på brittiska Amazon har golvmodellen ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor efter över 100 recensioner. Svenska Bäst-i-test har även testat modellen med gott resultat men ansåg att infravärmaren borde inkludera fjärrkontroll. Något som nu medföljer med modellen Veito CH1800RE.
Golstående infravärmare med steglös höjdjustering
Veito CH1800RE liknar på många sätt testvinnaren Opranic Thor och har också ungefär samma pris. Men är den lika bra? Tittar vi på de oberoende test av terrassvärmaren så är modellen inte helt perfekt. Däremot erbjuder den bra prestanda och funktionalitet med sin kolfiberteknik. Det är också denna teknik som sparar på energi genom att värma upp ytor i stället för den omgivande luften.
Enligt produktbeskrivningen så ska modellen klara av ungefär 20 kvm vilket bör tas med en nypa salt. Men sitter du inom en radie på 10 meter så ska den kunna ge bra med värme. Effektregleringen finns i fyra steg 800W, 1100W, 1400W, 1700W vilket är bättre än många andra infravärmare på marknaden. Med fler temperaturlägen blir det så klart enklare att hitta den optimala och mest behagliga temperaturen.
Förutom bra temperaturinställningar så har modellen även ett smidig och justerbart höjdstativ som kan justeras mellan 82-135 cm. På tidigare modeller har fjärrkontroll inte funnits vilket nu Veito har åtgärdat. Fjärrkontrollen är ganska enkel men den fungerar.
När det gäller säkerhet så är infravärmaren utrustad med både överhettningsskydd och tippskydd. Den har däremot ingen IP-klassning så den får användas utomhus om vädret tillåter det.
Vem bör köpa Veito CH1800RE golvinfravärmare?
Söker du efter en mobil och bärbar terrassvärmare med kolfiberteknik kan Veito CH1800RE vara ett utmärkt val. Ett stort plus är faktiskt den medföljande fjärrkontrollen som underlättar styrning av temperatur, timerfunktion med mera. Höjdjusteringen är också ett stort plus och är en egenskap som oftast saknas på den här typen av golvmodeller.
- Skäl att köpa
- Golvstående infravärmare med justerbar effekt, 800W/1100W/1400W/1700W
- Kolfiberteknik som värmer upp ytor snabbt i stället för omgivande luft
- Medföljande fjärrkontroll för att styra värme och timer
- Justerbart höjdstativ 85-129 cm
- Max rumstorlek 20 m2
- Tippskydd och överhettningsskydd
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Hortus 211-352 - Prisvärd Vägghängd
Butik | Pris | |
---|---|---|
902:- | Besök |
- Testvinnare hos Bäst-i-test 2021
- Bra kundomdömen hos svenska butiker från vanliga konsumenter
Tittar vi hos svenska butiker där konsumenter kan lägga omdömen så har Hortus 211-352 fått närmast toppbetyg. Bara hos Tretti har modellen ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter över 25 kundrecensioner. Svenska Bäst-i-test har också utsett terrassvärmaren som testvinnare under 2021.
Billig väggmonterad infravärmare som överraskar
Sett till både pris och prestanda så utmärker sig Hortus infravärmare sig på flera sätt. Förutom förstaplatsen i en av Sveriges största oberoende tester så har modellen flera egenskaper och funktioner som oftast hittas på dyrare infravärmare. Precis som med många andra modeller i vår sammanställning så använder Hortus sig av kortvågsteknik som värmer upp ytor i stället för omgivande luft. Effekten är medelbar och uppnår full effekt efter en sekund.
I det här fallet känner du av hettan direkt i ansiktet om du står för nära och därför finns det även en rekommendation att den ska monteras minst 180 cm över marken. Räckvidden på 3 till 5 meter verkar också stämma överrens med det oberoende test rapporterar. Däremot erbjuder Hortus väggmonterade infravärmare tre temperaturinställningar mellan 500 till 1500 watt, vilket också kan kontrolleras med den medföljande fjärrkontrollen.
Hortus 211-352 har däremot bra skydd med en IP-klass på IP55 vilket innebär att den tål vattenbesprutning från alla riktningar. Mer eller mindre vattentät och kan därför monteras helt oskyddad. Givetvis kan den också monteras inomhus.
Vem bör köpa terrassvärmaren Hortus 211-352?
Tyvärr tycker vi och många andra att fjärrkontrollen är i det enklaste laget men den finns där. Tappa däremot inte bort kontrollen för det är enda alternativet för att kontrollera temperaturen. Hortus 211-352 är kanske inte helt perfekt men med tanke på pris och prestanda är Hortus 211-352 ett mycket prisvärt val.
- Skäl att köpa
- Kortvågsteknik som ger full effekt på 1 sekund och som värmer upp ytor
- Tre effektlägen mellan 500 till 1500 watt
- Enklare fjärrkontroll medföljer för att styra temperatur
- Perfekt till uterum med en storlek omkring 10-15 kvm
- Hög IP-klassning IP65 (vattentät), kan monteras utomhus och inomhus
- Lampans livslängd ca 7000 timmar
- Väggmonterad men kan också användas med stativ som finns att köpa till
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Opranic Eco 1200-2300W - Prisvärd terrassvärmare
- Opranic Eco
- Stativ
- Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat Opranic Eco
Opranic är ett väldigt populärt märke som är kända för att tillverka infravärmare av hög kvalité och som dessutom erbjuder finesser som t.ex. värme reglering. Opranics infravämare finns i lite olika storlekar, men just denna modell har en bra effekt mellan 1200 – 2300 watt med en storlek på 88 x 19 x 11,3 cm. En perfekt infravärmare för balkonger och terrasser.
Fäste för vägg och tak ingår, golvstativ går att köpa till
På bilden ser du Opranic ECO23R monterad på ett golvstativ men är tyvärr inget som medföljer när du köper modellen. Golvstativet säljs separat och kostar ungefär 500 kr beroende på vilken butik du väljer. I prislistan hittar du även själva stativet och vilka butiker som säljer.
Det bästa med Opranic ECO23R infravärmare är möjligheten att själv välja hur den ska monteras/användas och vill du använda den som portabel infravärmare så köp till ett stativ. Det medföljer däremot fästen för både tak och vägg när du köper Opranic ECO 1200 – 2300 watt.
Opranic använder senaste kortvågstekniken som både sparar energi och som värmer direkt när enheten sätts igång. Kortvågstekniken värmer upp alla ytor och personer som befinner sig i zonen och effekten kommer direkt när infravärmaren sätts igång.
Fjärrkontroll för smidigare värmereglering
Något av det bästa med just denna modell är den fjärrkontroll som möjliggör värmereglering med några enkla knapptryck. Detta sparar så klart energi om du bara är själv som ska använda den för tillfället. Med värmereglering är det också enklare att anpassa värmen beroende säsong samt när på säsongen du vill använda infravärmaren.
Modellen är väderbeständig med IP34 d.v.s. den kan användas i utomhusmiljö utan några problem. Opranic ECO23R kopplas in direkt på 230 V vägguttag och kan användas på säkringar upp till 10 ampere d.v.s. helt vanlig säkring.
Opranic Eco 1200-2300 watt var tidigare vår bäst i test vinnare under 2020. Enligt oss så är denna modell fortfarande en av marknadens mest prisvärda och bästa terrassvärmare.
- Skäl att köpa
- Perfekt för balkong och olika uteplatser.
- Vägg- och takfäste ingår. Golvstativ går att köpa till som tillval.
- Som mest optimal för 15 m2.
- Kopplas direkt till vägguttaget på 230 V och 10 ampere säkring.
- 2 års tillverkningsgaranti.
- Kortvågsteknik som värmer upp ytor istället för luft.
- Lampans brinntid är 4 000 timmar.
- Från 1200 till 2300 watt beroende på vilken nivå du väljer.
- Fjärrkontroll för fem olika värmelägen.
- IP34 för väderbeständig design.
- Mått: 88,0 x 11,3 x 19,0 cm.
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Eva Solo HeatUp terrassvärmare - Bra premiumval
- Toppbetyg från kunder som testat Eva Solo terrassvärmare
Eva Solo HeatUp terrassvärmare har snabbt blivit en populär modell på marknaden. Det är inte helt oväntat då den både presterar och leverar en design som många uppskattar. Infravärmaren från Eva Solo har bland annat fått toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter som testat infravärmaren.
Kortvågig infravärmare med ett premiumpris
Förutom toppbetyg från kundrecensioner så har denna terrassvärmare allt vi önskar oss av en smidig och snygg infravärmare. Gällande storleken så är Eva Solo HeatUp närmast perfekt, den är inte för stor eller för liten. Dessutom är den väldigt enkel att placera och flytta runt beroende på vart man vill sitta för stunden.
Infravärmaren mäter 110 cm på höjden vilket ger en bred yta som avger värme och på så sätt kan den både värma överkroppen samt benen. Enligt tillverkaren tar det endast 5 sekunder för att nå fullvärme på själva enheten. Infravärmaren har tre ordentliga ben att stå på som håller modellen stadig men skulle olyckan vara framme så finns det inbyggd tippskydd som stänger av värmen.
Precis som många andra modeller i vårt test av terrassvärmare så använder Eva Solo HeatUp den nya infravärmetekniken. Detta är vad vi kallar för kortvågsteknik som endast värmer upp ytor och inte bara luften. Det finns enorma fördelar med det och inte minst så värmer det upp betydligt snabbare med mindre energi. Läs mer om varför kortvågstekniken är att föredra i vår köpguide.
Högsta effekt är på 1500 watt men givetvis finns möjligheten till att välja effekt själv genom de tre olika lägena. 500, 1000 och 1500 watt beroende på vilken eller när på säsongen du vill använda terrassvärmaren.
Vem bör köpa golvterrassvärmaren Eva Solo HeatUp?
Eva Solos infravärmare är faktiskt relativt dyr jämfört med andra modeller på marknaden. Modellen passar bäst till dig som uppskattar designen Eva Solo erbjuder samt prestanda och funktioner. Men också formfaktorn med en golvstående infravärmare. Tidigare (2020-2021) har Eva Solo HeatUp fått vår utmärkelse bästa premiumval.
- Skäl att köpa
- Toppbetyg från vanliga användare som testat infravärmaren
- Kortvågsteknik som värmer ytor i stället för bara luften
- Tre effektlägen 500, 1000 och 1500 watt
- Snygg och stilren design som tilltalar många
- Bra höjd på 110 cm för bred värmestrålning
- Står stadigt med sina tre ben och har inbyggt tippskydd
- Skäl att inte köpa
- Ganska dyr golvstående infravärmare
Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20 2000W - Vägg, tak och parasoll
Butik | Pris | |
---|---|---|
3152:- | Besök |
Heatlight Quartz HLW20 2000W har precis som ”bästa infravärmare” flera alternativa monteringsmöjligheter d.v.s. den kan fästas direkt på vägg eller tak, men också på parasoll stativ. Modellen finns i flera olika storlekar beroende på hur stora ytor som du vill täcka HLW10, HLW15 och sedan HLW20.
Hög IP Klassning IP55 för utomhus
Heatlight Quartz HLW20 2000W är som gjord för att sitta utomhus med sin höga IP-klassning (IP55) och har därför inga problem med de olika väderelementen.
Precis som alla andra infravärmare vi rekommenderar så använder även denna den nya kortvågstekniken. Vilket innebär att du får bättre direktverkande värmeeffekt och du slipper slösa energi på att värma upp luft, bokstavligt talat. Den nya kortvågstekniken reagerar endast med ytor och personer som befinner sig inom zonen.
Värmelampan på 2000 watt ska vara minst 5 000 timmar och är även utbytbar när det är dags att byta.
Likt de flesta andra modeller i vår guide om bästa infravärmare så har denna en enkel värmetålig strömkabel som kopplas direkt till ditt vägguttag. Längden på kabeln är 3 meter.
Egenskaper för Infravärme Heatlight HLW20
- Skäl att köpa
- Effekt på 2 000 watt
- Kan monteras på vägg, tak och parasollutrustning
- Kopplas direkt till vägguttag på 230 volt och har en strömkabel på 3 meter
- Mått: 48 x 12 x 12 cm
- Kortvågsteknik som är energieffektiv och som endast värmer upp ytor och personer
- Passar bra på terrass, altan, balkong
- Bra modell för dig som uppskattar snygg design
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Hortus Telescope Terrace Heater 2100W - Terrassvärmare golvmodell
Butik | Pris | |
---|---|---|
2135:- | Besök |
Hortus Telescope Terrace Heater på 2100 watt är en ordentlig altanvärmare som ger hög effekt i olika nivåer och som även använder den nya IR-tekniken med korta ljusvågor. Med en rejäl effekt på 2100 watt så kommer du inte frysa när du sitter utomhus en kall vårkväll. Dessutom har den ett effektivt område på 6 till 8 meter så alla i sällskapet kan få värme.
Detta är en high-end terrassvärmare i form av golvmodell och kan enkelt flyttas runt om behovet finns. Så länge du har en förlängningskabel så kan du själv välja vart du vill använda den både inomhus och utomhus. Passar på balkongen, terrassen, verandan, uterummet eller varför inte i garaget under de kallare månaderna?
Hortus UFO terrassvärmare har tre effektnivåer: 900 W, 1200 W och 2100 W som är maximal effekt.
Det bästa med Hortus golvstående infravärmare är helt klart effekten på 2100 watt och möjligheten till att välja effektnivå efter hur kallt det är. Även den snyggare designen gör allt så mycket bättre.
Infravärmaren från Hortus använder också halogenrör med korta till medellånga vågor vilket gör att värmen levereras direkt så fort du slår på lampan. Brinntiden enligt tillverkaren är ungefär 5 000 timmar och når högsta effekt efter bara 5 sekunder.
Specifikationer för Hortus Teleskop infravärmare golvmodell
- Skäl att köpa
- Smidig infravärmare i form av golvmodell, enkel att positionera efter behov
- Medel- och kortvågsteknik för snabbare uppvärmning utan energiförluster
- Tre effektnivåer 900, 1200 och 2100 watt
- Kopplas direkt till vägguttaget på 230 V
- Lampans brinntid är 5000 timmar
- Effektivt område på 6 till 8 meter
- IP54 d.v.s utomhusbruk, men kan användas både inomhus och utomhus
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Köpguide – Så väljer du bästa infravärmare
Man kan egentligen bara gå ut och besöka närmsta lågprisbutik och köpa en infravärmare som ger en lite värme under tidig vår samt senhöst. Men vill du köpa något som är hållbart och som kan ge värme till flera personer så finns där lite saker du bör känna till.
Lågprisbutiker säljer nästan bara den gamla tekniken där energiförlusten är enorm jämfört med den nya tekniken som omvandlar 95% av energin till värme. Den gamla tekniken är så pass dålig att endast ungefär 50% av energin ger oss direkt värme.
Idag bör vi ha ett bättre miljötänk och sparar på den dyrbara energi som vi använder varje dag.
Vi kommer också gå in på fördelar och nackdelar med de olika modellerna så som t.ex. takmonterad infravärmare, golvmodell och även de klassiska vägmonterade alternativen. Vad som passar dig och din terrass eller uteplats bäst hänger på hur det ser ut på dessa platser och även hur du vill montera dessa modeller. Kanske vill du undvika att borra i tegelväggen?
Gamla tekniken mot nya kortvågstekniken
Infravärmare som använder den gamla tekniken med långvågsteknik är fruktansvärt energikrävande och ger också dyra elräkningar. Det mesta av den energi som förbrukas försvinner direkt ut i luften bokstavligen.
Tester har visat att endast 40% till 50% av energin ger oss någon form av värme då den mesta av energin värmer upp luften och som sedan ska värma oss. Detta sker på grund av hur långvågig strålning är utformat och det är också det vi kallar för långvågsstrålning. Detta är fruktansvärt ineffektivt och speciellt nu när elpriset har stigit avsevärt den senaste tiden.
Med ny teknik så kan vi istället generera strålning som är kortvågig och då beter sig IR-strålningen helt annorlunda jämfört med långvågigt. Genom att förändra strålningen till kortvågigt som undviker vi att värma upp luften bara och istället värms alla ytor upp som befinner sig i området. På så sätt kan vi nå en energieffektivitet på 93 till 95% istället för 50% på den gamla tekniken.
Detta innebär så klart att alla ytor, material och även vi människor träffas av dessa elektromagnetiska vågor så fort infravärmaren sätts igång.
Med kortvågs-infravärmare så blir uppvärmning ungefär så som solen fungerar och det är både effektivare, men också betydligt behagligare. En annan väldigt stor fördel med den nya kortvågstekniken är att effekten kommer direkt och vi slipper vänta på att luften i utrymmet ska värmas upp.
Detta har enorma fördelar om du t.ex. vill ha en infravärmare på din uteplats eller terrass som saknar tak eller dylikt. Vare sig det är vindstilla eller blåser utomhus så kommer strålarna att ge effekt i form av uppvärmning av stolar, bord, människor och liknande.
Väggmonterad, hängande eller golvstående infravärmare?
Vilken typ av infravärmare du bör välja hänger på hur ditt utrymme ser ut och vad som skulle kunna passa bäst. Backar vi till 90-talet när de gamla klassiska infravärmaren slog igenom så hade i princip alla personer sin monterad på väggen vid sin uteplats. En stor anledning till det var för att dessa modeller krävde en del ström och oftast krävde det en fast installation av en elektriker.
Idag med den nya kortvågstekniken så finns där betydligt fler alternativ då många infravärmare drar så pass lite ström att de kan kopplas in ett vanligt vägguttag. Detta öppnar så klart upp nya möjligheter i form av hängande, golvstående och väggmonterade alternativ.
Infravärmare golvmodell
En väldigt populär modell just nu är golvstående infravärmare och med hjälp av ett stadigt stativ så kan du själv välja vart infravärmaren ska stå. Förutom att enheten blir enklare att flytta runt så blir det även enklare att rikta vart värmen ska stråla när du vill sitta själv eller när gäster är på besök.
En golvmodell ger dig också möjligheten till att använda infravärmaren på andra ställen i trädgården eller om du har flera uteplatser du vill kunna använda den på. Det är också en bra modell att använda i förtält till både husvagn och husbil. En annan stor fördel är också möjligheten till att plocka undan infravärmaren när den inte används eller när det är dags att ta in den inför vintersäsongen.
Vissa modeller av infravärmare är ibland en kombination av väggmonterad och golvstående modell där du själv kan välja hur den ska monteras/användas. Oftast har dessa modeller ett golvstativ som går att köpa som ett tillbehör.
Många av dessa golvmodeller av infravärmare går att använda både utomhus och inomhus.
Väggmonterad infravärmare
Väggmonterad infravärmare är fortfarande relativt populärt men inte så populärt som det var på 90-talet. Köper du en väldigt stark infravärmare över 3000 watt så är chansen stor att modellen behöver en fast installation av en behörig elektriker.
Med fast installation så innebär det att en behörig elektriker kommer behöva göra en riktig elinstallation för att infravärmaren ska kunna fungera. Med fast installation så kommer infravärmaren att placeras på ett utsatt ställe så som t.ex. över sittgruppen på terrassen och där den kommer sitta resten av tiden.
Har du ingen annan plats som du använder eller där du vill använda infravärmare så är väggmonterat ett bra alternativ.
Men det är inte alla väggmonterade infravärmare som kräver installation av en behörig elektriker och har modellen en egen stickkontakt så kan du själv montera den på väggen.
Den största fördelen med en väggmonterad infravärmare är att den inte är i vägen och där finns ingen risk att någon råka tippa över den eller dylikt. Har du småbarn så kan ju väggmonterad infravärmare vara ett bättre alternativ. Läs mer om vart vägghängda infravärmare passar bäst.
Hängande infravärmare
Det minst vanliga är så kallade hängande infravärmare och dessa är ungefär som en hängande lampa i taket. För att en hängande modell verkligen ska fungera så krävs det en bra takhöjd för att strålarna ska spridas tillräckligt.
Tyvärr har många uterum en alldeles för låg takhöjd för att detta ska fungera på ett godkänt sätt, men det skiljer lite beroende på vilken infravärmare du köper. Men om du överväger att köpa en hängande infravärmare som ska monterad i tak så var noga med att kolla upp minimum höjd.
En takmonterad infravärmare kan annars vara väldigt smidigt på så sätt att den inte är i vägen. Nackdelen är väl att den inte kan förflyttas om man skulle vilja använda den på annan plats.
Bra egenskaper att kolla efter
För de flesta personer så krävs det inga särskilda funktioner eller egenskaper för att en terrassvärmare ska leverera ett önskat resultat d.v.s. värme. Men det finns trots allt några egenskaper som du troligtvis skulle uppskatta vid regelbunden användning.
Infravärme med fjärrkontroll
Enligt oss på Inspekto och hos andra testkällor så är fjärrkontrollen något av det mest användbara en infravärmare/terrassvärmare kan ha. Det kan kanske tyckas lite onödigt att behöva en fjärrkontroll för att sätta på/av infravärmaren, men efter en hel användning så lär du uppskatta detta enkla hjälpmedel.
Köper du en infravärmare med fler egenskaper så som t.ex. temperaturinställning och oscillerande lampa så är det ännu smidigare med en fjärrkontroll. Sitter du t.ex. och läser en bok på balkongen och känner att det blir för kallt eller varmt så kan du enkelt ändra temperatur utan att behöva resa dig upp.
Monterar du din infravärmare på väggen så är det så klart ännu smidigare med en fjärrkontroll då dessa oftast monteras ganska högt samt att möbelgruppen oftast är i vägen.
Vårt tips: Kolla efter en terrassvärmare/infravärmare med fjärrkontroll, helt klart värt det.
Oscillerande infravärme
Oscillerande innebär att infravärmaren svänger/pendlar mellan A och B d.v.s. den kan täcka av en större yta genom att svänga vart värmestrålningen ska riktas. Detta fungerar precis som vanliga bordsfläktar som svänger från höger till vänster för att ge alla i sällskapet lite effekt.
Detta är så klart en funktion som möjliggör att fler i sällskapet kan få lite värme istället för inget alls. Men detta innebär också att det kan behövas fler infravärmare om man ofta har större sällskap regelbundet. Däremot är detta en väldigt bra tillfällig lösning så att alla ska kunna få lite värme.
Om du oftast sitter själv med din infravärmare på t.ex. balkongen så är detta kanske inte den mest viktiga funktionen, men är definitivt något bra när du får oväntat besök.
Reglerbar värme
Reglerbar värme är något av en lyxdetalj som vissa infravärmare erbjuder i sina toppmodeller och är framförallt användbart när du tycker det blir för varmt. Sitter du utomhus utan tak eller väggar så är risken för att det blir för varmt väldigt liten, även om det är vindstilla. Värmeförlusten utomhus är alldeles för stor för att det ska vara ett problem.
Sitter du däremot på en inglasad balkong eller i ett uterum så kan en infravärmare med reglerbar värme vara ett väldigt bra val. Fördelen med en steglös regulator som reglera värme, är att effekten kommer direkt om du har köpt en infravärmare med kortvågsteknik.
Det finns olika modeller av terrassvärmare som har steglös regulator inbyggd redan från början, men tyvärr är det inte allt för vanligt. Köper du en infravärmare med fast installation så finns det steglös regulator att köpa till som extra vid installation, däremot är de relativt dyra.
Vårt tips: Köp en terrassvärmare med reglerbar värme om du kommer sitta på en plats som är skyddat med tak eller väggar. Sitter du på altanen så är inte behovet lika stort.
Energiförbrukning och kostnad
Energiförbrukning är definitivt något vi alla bör ha i åtanke när vi köper nya prylar, inte bara för miljön, utan också för en billigare elräkning. Dagens nya infravärmare är bra mycket effektivare idag än de gamla modellerna från förr och även om de har ungefär samma elförbrukning så får du ut mer värme med den nya tekniken.
Att räkna ut energikostnaden för en infravärmare är ganska enkelt om man räknar på den maximala förbrukningen d.v.s. den högsta effekten som infravärmaren dra från eluttaget. Däremot så har många modeller flera värmenivåer att välja mellan och om du inte vet effekten för den värmenivå du använder så får du gissa lite. Ibland står det i manualen vad varje nivå drar för effekt.
Ett räkneexempel
- Infravärmare på 2 000 watt.
- Kostnaden för 1 kWh är 1 krona med avgifter och så vidare.
- 2 000 watt i en hel timme blir 2 kWh. ( 2 000 / 1000).
Så kostnaden för att driva en infravärmare blir 2 kronor per timme på högsta nivån.
Terrassvärmare med gasol kan vara ett bra alternativ
Terrassvärmare med gasol har flera fördelar jämfört med elektriska infravärmare där bland annat värmeutgången är betydligt större. Terrassvärmare med gasol har en högre värmeutgång jämfört med elektriska infravärmare, vilket gör dem mer effektiva på att värma upp större utomhusområden eller under kalla väderförhållanden.
Som jämförelse kan en gasoldriven terrassvärmare utsöndra ungefär 10-15 kWh vid högsta effekt medans elektriska alternativ är begränsade till vad vägguttaget kan leverera. En vanlig säkring klarar av 2300 watt vilket motsvarar 2,3 kWh.
En annan fördel är gasol inte kräver någon kabeldragning: Terrassvärmare med gasol kräver ingen kabeldragning eller elanslutning, vilket gör dem lämpliga för utomhusmiljöer där det inte finns tillgång till el.
Mobilitet: Gasolterrassvärmare kan också flyttas runt ganska enkelt och placeras på olika platser, vilket ger flexibilitet och möjlighet att använda dem på olika platser på terrassen eller på altanen. Många modeller är även utrustade med transporthjul för smidigare förflyttning.
Det kan vara värt att överväga terrassvärmare med gasol för större sällskap då de helt enkelt värmer upp en större yta. Driftkostnaden är däremot inte billigare än elektriska varianter. Men samtidigt kan man inte jämföra värmeeffekten mellan dessa då gasol frigör betydligt mer energi och värme.
FAQ – Vanliga frågor om infravärmare
- Vilken infravärmare ska man välja?
- Kan infravärmare användas både inomhus och utomhus?
- Hur stor zon kan värmas?
- Hur stor är driftkostnaden för en infravärmare?
- El eller gasol, vad är billigast?
Vilken infravärmare ska man välja?
Välj en som räcker till det område du kommer använda infravärmaren. Tänker du använda den när du sitter ensam ute i trädgården? Välj en mindre och smidigare modell som du enkelt att flytta runt. Vill du däremot kunna värma ett helt sällskap så välj en modell som klarar av lite större ytor. Det går också köpa två av samma modell för att öka värmeområdets storlek vilket är en lösning många väljer.
Kan infravärmare användas både inomhus och utomhus?
De flesta infravärmare går att använda både inomhus och utomhus men om du tänker använda den utomhus så se till att modellen har rätt IP-klassning. De går trots allt på elektricitet. Uterum ser också olika ut beroende på byggnation och bildas det imma/vattendroppar så räknas utrymmet inte som torrt. Då räcker inte IP20 (inomhus) längre.
Hur stor zon kan värmas?
Hur stor värmezonen är varierar väldigt mycket från modell till modell. Ibland varierar också hur denna zon ser ut beroende på hur tillverkaren har valt att lägga in reflektorer med mera. I vår sammanställning av bästa infravärmare så finns det modeller som har ett effektivtområde upp till 8 m2 men mer än så är inte speciellt vanligt för vanliga konsumenter.
Hur stor är driftkostnaden för en infravärmare?
Säg att du köper testvinnaren Opranic THOR20XR så drar den ungefär 2 000 watt på högsta läget. Detta kan översättas till 2 kWh och har du ett elavtal på ungefär 1 kr per kWh så innebär det att driftkostnaden hamnar på 2 kr per timme.
El eller gasol, vad är billigast?
Även om elen är relativt dyr just nu så är det fortfarande det billigaste alternativet. Säg att infravärmaren har en effekt på 2000 watt så motsvarar det ungefär 2 kr per timme i driftkostnad. Gasol är troligtvis närmare 10 kr per timme beroende på modell och storlek.
Så sammanställde vi vårt bäst i test
Vi har valt ut infravärmare/utevärmare som fått bra betyg i oberoende test samt kombinerat resultatet med vanliga kundrecensioner. Genom att kombinera både testresultat och kundomdömen kan vi få en tydligare bild över hur modellerna presterar. Det händer då och då att produkter presterar bra i testlabbet men som sedan floppar när väl slutkunden får testa produkten. Vi ser det som ett extra filter på produkterna.
Andra saker som vi har tagit hänsyn till är reservdelar, effekt, teknik, design, pris i vissa fall och även tillbehör så som golvställning med mera. Alla modeller av infravärmare (förutom Landmanns gasoldriva terrassvärmare) använder den nya kortvågstekniken som ger omedelbar värmepåverkan. Den äldre tekniken som fanns förut är alldeles för ineffektiv då de i stället värmer upp luften runtomkring och med dagens elpriser samt miljöpåverkan så bör dessa undvikas.
Så vad är mest populärt, fast installation eller stativ? Vi skulle säga att infravärmare med egen fot så kallad golvmodell är något populärare men båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. Infravärmare med fot eller stativ har den stora fördelen att du enkelt kan flytta omkring på terrassen eller var du nu vill sitta. En infravärmare som monteras i tak eller på vägg har fördelen att den inte är i vägen och att inget barn kan röra vid enheten.
En viktig funktion som många missar är fjärrkontroll. Tyvärr finns det allt för många infravärmare som inte har denna funktion, trots att det är något som är extra uppskattat när man läser kundomdömen om produkterna. Många som köper en infravärmare utan fjärrkontroll ångrar sig snabbt och önskar att de valt en modell med denna funktionalitet. Möjligheten att kunna justera intensiteten efterhand som temperaturen ändras är något som många saknar.
Uppdatering våren 2023 – Opranic THOR20XR-B behåller sin utmärkelse som bäst i test vinnare. Med högre elpriser är det särskilt viktigt att kunna rikta och förflytta infravärmen till där man sitter och på så sätt spara på elförbrukningen. Vi tror att små golvmodeller kommer att vara extra populära under 2023.
Vi har nu också inkluderat två nya modeller i vår jämförelse, varav den ena är produkten Veito CH1800RE – en golvstående infravärmare. Modellen har fått bra omdöme i tester av Pricerunner och har nu även förbättrats med fjärrkontroll, vilket höjer betyget ytterligare.
Hortus 211-352 är vår nästa modell, en väggmonterad infravärmare i budgetklassen som blev testvinnare 2021 i Pricerunners tester.
Källor
- Aftonbladet – Aftonbladet testa 2021 tolv olika terrassvärmare med allt från gasol till vanliga eldrivna modeller. Båda alternativen visade sig ha både fördelar och nackdelar. Bäst i test vinnare blev Opranic THOR20XR-B som finns i både svart och vitt. Något som utrmärkte dig var att även billigare utevärmare kan leverera bra med värme. Läs mer på Aftonbladet Plus.
- Hus & Hem – Tidningen Hus & Hem testade 8 stycken olika terrassvärmare, varav fyra kördes på gasol och de andra var vanliga infravärmare. I deras bäst i test av terrassvärmare så jämfördes gasoldrivna terrassvärmare mot den nya tekniken av infravärmare. Något som blev extra tydligt var att infravärmare har minst lika mycket att ge som en gasoldriven terrassvärmare.Den största nackdelen med terrassvärmare på gasol är att de fungerar ganska dåligt när det blåser utomhus. Infravärmare med kortvågsteknik är inte alls lika känsliga för vind då värmestrålarna från lampan inte påverkas av vinden. Däremot så kan det inte blåsa så mycket att sällskapet snabbt kyls ner på grund av vinden.Om din terrass inte saknar tillgång till elektricitet så rekommenderar vi att du köper en elektrisk terrassvärmare så slipper du använda gasol. Har du däremot ingen tillgång till elektricitet så finns där bara ett val och gasoldrivna terrassvärmare är fortfarande väldigt effektiva. Här hittar du ett utklipp från tidningen Länk här.
- Pricerunner – Prisjämförelsesidan Pricerunner har testat ett stort antal infravärmare genom åren och bland annat har Hortus 211-352 väggmonterade modell blivit testvinnare. I deras test har de bland annat tittat närmare på funktioner, användarvänlighet och framför allt prestationsförmåga gällande värmning med mera. Läs mer här.
- BestAdvisors UK – Brittiska bestadvisors har testat infravärmare så som t.ex. Veito CH1800RE, Klarstein HeatPal Marble, Blumfeldt Guru 360, Klarstein Heatbox med flera. Testvinnare blev den golvstående modellen Veito CH1800RE som hade bäst egenskaper med tanke på sitt pris. Läs mer här.
Utgående modeller
Här hamnar tidigare modeller som varit med i jämförelsen. Antingen har produkten utgått från tillverkaren eller så har dessa produkter blivit ersatta av något bättre. I sällsynta fall kan det vara så att okända problem har uppdagats efter att vi har lagt till en modell. Men då kommenterar vi problemen för att upplysa våra besökare.
Landmann 12049 - Testvinnare
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Bäst i test hos Hus & Hem
Planen med detta bäst i test av terrassvärmare var egentligen att undvika värmare som drivs med hjälp av gasol. Men då Landmann 12049 är ett sådan populärt alternativ, samt att vissa hustomter saknar tillgång till elektricitet så ville vi ändå ta med denna fantastiska terrassvärmare.
Gasoldriven terrassvärmare som fått bäst i test
Landmann 12049 är en väldigt populär terrassvärmare som bland annat har tagit hem bäst i test i tidningen Hus & Hem 2013. I deras test av terrassvärmare så testades 8 olika terrassvärmare, allt från infravärmare till terrassvärmare som drivs med hjälp av gasol. De flesta infravärmare med kortvågsteknik presterade ganska bra, däremot tog Landmann 12049 hem priset bästa terrassvärmare.
Modellen är väldigt enkel att använda och är också väldigt effektiv på så sätt att du kan ställa värmen i olika nivåer. Detta är framförallt smidigt när vädret börjar slå om till lite varmare dagar, då finns det ingen anledning att brassa på full effekt. Med en lägre värmenivå så får du även mindre förbrukning av gasol.
Landmann terrassvärmare är också utrustad med tippskydd och har en stor reflektor som sprider värmen ordentligt ut åt sidorna. Detta ger så klart ett större område som får värme och alla i sällskapet kan därför få njuta av värmen.
Egenskaper för Landmann 12049 terrassvärmare med gasol
- Skäl att köpa
- Drivs med hjälp av en gasoltub
- Bäst i test vinnare i tidningen Hus & Hem
- Slang och regulator medföljer inte, men detta finns att köpa hos de flesta butiker som säljer gasoltuber
- Används endast utomhus
- Steglös justering av värmenivå
- Reflektor som sprider värmen ordentligt
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Silverline 1200 Digital IPX4 Silver - Golvmodell
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Toppbetyg från konsumenter som testat infravärmaren
Om du är på jakt efter en bra infravärmare i form av golvmodell till din balkong eller liknande så kan Silverline 1200W Digital IPX4 vara ett av de bästa valen. Om ni är ett litet sällskap på terrassen så passar också denna modell bra på grund av oscillation och timerfunktion.
Effekten är kanske inte lika hög som ”bäst i test vinnaren” men för ett litet sällskap eller för individuellt bruk så är denna infravärmare perfekt.
Energieffektiv terrassvärmare med oscillation
Det bästa med infravärmaren Silverline 1200W Digital IPX4 är definitivt sin oscillation d.v.s. att den kan pendla höger och vänster precis som en vanlig bordsfläkt. På så sätt kan den täcka av en större yta så att fler i sällskapet kan få nytta av infravärmaren. Enheten oscillerar efter den timerfunktion som du själv ställer in.
Även denna infravärme använder den senaste kortvågsteknik som bara värmer upp ytor eller personer som befinner sig i zonen. Detta ger en betydligt högre energieffektivitet än de gamla modeller som bara värmde upp onödig luft. Värmeeffekten är också omedelbar d.v.s så fort den startas så känner du av värmen.
Den här modellen har också en medföljande fjärrkontroll där du enkelt kan justera oscillation och den timerfunktion som finns inbyggd. Med Silverline 1200W Digital IPX4 får du också möjlighet till att själv reglera värmen i form av två olika lägen.
Värmereglering är framförallt användbart om du bara ska sitta själv en trevlig vårdag med lite bokläsning eller dylikt. Silverline Digital IPX4 finns i både silver och svart design.
- Skäl att köpa
- Högsta effekt 1200 watt.
- Ansluts direkt till det vanliga vägguttaget.
- Fjärrkontroll ingår som kan justera både oscillation och timerfunktion.
- Två olika värmelägen, båda styrs med hjälp av fjärrkontroll.
- Vikt 3,4 kg.
- Kortvågsteknik som endast värmer upp ytor och personer.
- Energieffektiv på grund av kortvågsteknik.
- Klassning: IPX4 d.v.s kan användas för utomhus och tål även regn.
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt