Test av Infravärmare för terrass, balkong och uterum

Bästa infravärmare för terrassen

Sommaren är kort, eller vad är det man säger? Med en kort säsong så vill vi gärna förlänga vår, sommar och höst så länge som det bara går. Infravärmare för uterum, uteplatser, balkong och terrasser är ett bra och smidigt sätt att förlänga säsongen avsevärt.

Den gamla tekniken med ineffektiva infravärmare är ett minne blått. Idag finns det infravärmare som är betydligt mer energieffektiva, snabbare uppvärmning och drar mindre ström. Med dagens kortvågsteknik så får vi en infravärmare som direkt värmer upp de ytor och personer som finns inom en viss radie.

Vi har valt ut några bra infravärmare som är populära på marknaden och som använder den nya kortvågstekniken för att värma upp omgivningen. Den är överlägset bättre än det som blev populärt på 80-talet och som säljs än idag. Mer om denna teknik hittar du i vår guide längre ner på sidan.


Opranic Eco23R 1200-2300W – ✅ Bästa infravärmare

Bästa infravärmare OPRANIC Eco 1200-2300W med golvstativ

ButikPris
1090:- Besök
1590:- Besök
1699:- Besök
2189:- Besök

Opranic är ett väldigt populärt märke som är kända för att tillverka infravärmare av hög kvalité och som dessutom erbjuder finesser som t.ex. värme reglering. Opranics infravämare finns i lite olika storlekar, men just denna modell har en bra effekt mellan 1200 – 2300 watt med en storlek på 88 x 19 x 11,3 cm. En perfekt infravärmare för balkonger och terrasser.

Fäste för vägg och tak ingår, golvstativ går att köpa till

På bilden ser du Opranic ECO23R monterad på ett golvstativ, men tyvärr är det inget som medföljer när du köper modellen. Golvstativet säljs separat och kostar ungefär 500 kr beroende på vilken butik du väljer. Vi har listat vilka butiker som säljer stativet lite längre ner.

Det bästa med Opranic ECO23R infravärmare är möjligheten att själv välja hur den ska monteras/användas och vill du använda den som portabel infravärmare så köp till ett stativ. Det medföljer däremot fästen för både tak och vägg när du köper Opranic ECO 1200 – 2300 watt.

Opranic använder senaste kortvågstekniken som både sparar energi och som värmer direkt när enheten sätts igång. Kortvågstekniken värmer upp alla ytor och personer som befinner sig i zonen och effekten kommer direkt när infravärmaren sätts igång.

Fjärrkontroll för smidigare värmereglering

Något av det bästa med just denna modell är den fjärrkontroll som möjliggör värme reglering med några enkla knapptryck. Detta sparar så klart energi om du bara är själv som ska använda den för tillfället.

Modellen är väderbeständig med IP34 d.v.s. den kan användas i utomhusmiljö utan några problem. Opranic ECO23R kopplas in direkt på 230 V vägguttag och kan användas på säkringar upp till 10 ampere d.v.s. helt vanlig säkring.

Egenskaper för bäst i test vinnaren Opranic Eco23R 1200-2300W

 • Perfekt för balkong och olika uteplatser.
 • Vägg- och takfäste ingår. Golvstativ går att köpa till som tillval.
 • Som mest optimal för 15 m2.
 • Kopplas direkt till vägguttaget på 230 V och 10 ampere säkring.
 • 2 års tillverkningsgaranti.
 • Kortvågsteknik som värmer upp ytor istället för luft.
 • Lampans brinntid är 4 000 timmar.
 • Från 1200 till 2300 watt beroende på vilken nivå du väljer.
 • Fjärrkontroll för fem olika värmelägen.
 • IP34 för väderbeständig design.
 • Mått: 88,0 x 11,3 x 19,0 cm.

Silverline 1200 Digital IPX4 – Golvmodell

Golvmodell från Silverline

ButikPris
1495:- Besök
2120:- Besök
2120:- Besök

Om du är på jakt efter en bra infravärmare i form av golvmodell till din balkong eller liknande så kan Silverline 1200W Digital IPX4 vara ett av de bästa valen. Om ni är ett litet sällskap på terrassen så passar också denna modell bra på grund av oscillation och timerfunktion.

Effekten är kanske inte lika hög som ”bäst i test vinnaren” men för ett litet sällskap eller för individuellt bruk så är denna infravärmare perfekt.

Energieffektiv terrassvärmare med oscillation

Det bästa med infravärmaren Silverline 1200W Digital IPX4 är definitivt sin oscillation d.v.s. att den kan pendla höger och vänster precis som en vanlig bordsfläkt. På så sätt kan den täcka av en större yta så att fler i sällskapet kan få nytta av infravärmaren. Enheten oscillerar efter den timerfunktion som du själv ställer in.

Även denna infravärme använder den senaste kortvågsteknik som bara värmer upp ytor eller personer som befinner sig i zonen. Detta ger en betydligt högre energieffektivitet än de gamla modeller som bara värmde upp onödig luft. Värmeeffekten är också omedelbar d.v.s så fort den startas så känner du av värmen.

Den här modellen har också en medföljande fjärrkontroll där du enkelt kan justera oscillation och den timerfunktion som finns inbyggd. Med Silverline 1200W Digital IPX4 får du också möjlighet till att själv reglera värmen i form av två olika lägen.

Värmereglering är framförallt användbart om du bara ska sitta själv en trevlig vårdag med lite bokläsning eller dylikt. Silverline Digital IPX4 finns i både silver och svart design.

Egenskaper för golvmodellen Silverline 1200 Digital IPX4

 • Högsta effekt 1200 watt.
 • Ansluts direkt till det vanliga vägguttaget.
 • Fjärrkontroll ingår som kan justera både oscillation och timerfunktion.
 • Två olika värmelägen, båda styrs med hjälp av fjärrkontroll.
 • Vikt 3,4 kg.
 • Kortvågsteknik som endast värmer upp ytor och personer.
 • Energieffektiv på grund av kortvågsteknik.
 • Klassning: IPX4 d.v.s kan användas för utomhus och tål även regn.

Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20 – Vägg, tak och parasoll

Väggmonterad Heatlight Quartz Halogen Heater HLW20

ButikPris
1899:- Besök
2295:- Besök
2295:- Besök
2295:- Besök

Heatlight Quartz HLW20 2000W har precis som ”bästa infravärmare” flera alternativa monteringsmöjligheter d.v.s. den kan fästas direkt på vägg eller tak, men också på parasoll stativ. Modellen finns i flera olika storlekar beroende på hur stora ytor som du vill täcka HLW10, HLW15 och sedan HLW20.

Hög IP Klassing IP55 för utomhus

Heatlight Quartz HLW20 2000W är som gjord för att sitta utomhus med sin höga IP-klassning (IP55) och har därför inga problem med de olika väderelementen.

Precis som alla andra infravärmare vi rekommenderar så använder även denna den nya kortvågstekniken. Vilket innebär att du får bättre direktverkande värmeeffekt och du slipper slösa energi på att värma upp luft, bokstavligt talat. Den nya kortvågstekniken reagerar endast med ytor och personer som befinner sig inom zonen.

Värmelampan på 2000 watt ska vara minst 5 000 timmar och är även utbytbar när det är dags att byta.

Likt de flesta andra modeller i vår guide om bästa infravärmare så har denna en enkel värmetålig strömkabel som kopplas direkt till ditt vägguttag. Längden på kabeln är 3 meter.

Egenskaper för Infravärme Heatlight HLW20

 • Effekt på 2 000 watt.
 • Kan monteras på vägg, tak och parasollutrustning.
 • Kopplas direkt till vägguttag på 230 volt och har en strömkabel på 3 meter.
 • Mått: 48 x 12 x 12 cm.
 • Kortvågsteknik som är energieffektiv och som endast värmer upp ytor och personer.
 • Passar bra på terrass, altan, balkong.
 • Bra modell för dig som uppskattar snygg design.

Hortus UFO Terrace Heater 2100W – Terrassvärmare golvmodell

Infravärmare golvmodell

ButikPris
3204:- Besök

Hortus UFO Terrance Heater på 2100 watt är en ordentlig altanvärmare som ger hög effekt i olika nivåer och som även använder den nya tekniken med korta ljusvågor. Med en rejäl effekt på 2100 watt så kommer du inte frysa när du sitter utomhus en kall vårkväll. Dessutom har den ett effektivt område på 6 till 8 meter så alla i sällskapet kan få värme.

Detta är en high-end terrassvärmare i form av golvmodell och kan enkelt flyttas runt om behovet finns. Modellen har också en medföljande fjärrkontroll som kan styra terrassvärmaren med de olika effektnivåerna. Hortus UFO terrassvärmare har tre effektnivåer: 800 W, 1300 W och 2100 W som är maximal effekt.

Förutom infravärmare så har den även inbyggd LED-belysning som du enkelt kan styra och även en timerfunktion som du kan ställa på 30, 60 eller 90 minuter avstängningsfunktion.

Det bästa med denna infravärmare är helt klart effekten och dess medföljande fjärrkontroll, men den snygga designen gör allt så mycket bättre.

Specifikationer för Hortus UFO Terrance Heater

 • Golvmodell.
 • Kortvågsteknik för snabbare uppvärmning utan energiförluster.
 • Medföljande fjärrkontroll.
 • Tre effektnivåer.
 • Timerfunktion för automatisk avstängning.
 • Kopplas direkt till vägguttaget på 230 V.
 • Lampans brinntid är 5000 timmar.
 • Effektivt område på 6 till 8 meter.
 • IP54.
 • Kan användas inomhus och utomhus.

Landmann 12049 – Bäst i test vinnare

Gasoldriven terrassvärmare Landmann

ButikPris
1380:- Besök
1418:- Besök
1790:- Besök
1990:- Besök
 • Bäst i test hos Hus & Hem.

Planen med detta bäst i test av terrassvärmare var egentligen att undvika värmare som drivs med hjälp av gasol. Men då Landmann 12049 är ett sådan populärt alternativ, samt att vissa hustomter saknar tillgång till elektricitet så ville vi ändå ta med denna fantastiska terrassvärmare.

Gasoldriven terrassvärmare som fått bäst i test

Landmann 12049 är en väldigt populär terrassvärmare som bland annat har tagit hem bäst i test i tidningen Hus & Hem 2013. I deras test av terrassvärmare så testades 8 olika terrassvärmare, allt från infravärmare till terrassvärmare som drivs med hjälp av gasol. De flesta infravärmare med kortvågsteknik presterade ganska bra, däremot tog Landmann 12049 hem priset bästa terrassvärmare.

Modellen är väldigt enkel att använda och är också väldigt effektiv på så sätt att du kan ställa värmen i olika nivåer. Detta är framförallt smidigt när vädret börjar slå om till lite varmare dagar, då finns det ingen anledning att brassa på full effekt. Med en lägre värmenivå så får du även mindre förbrukning av gasol.

Landmann terrassvärmare är också utrustad med tippskydd och har en stor reflektor som sprider värmen ordentligt ut åt sidorna. Detta ger så klart ett större område som får värme och alla i sällskapet kan därför få njuta av värmen.

Egenskaper för Landmann 12049 terrassvärmare med gasol

 • Drivs med hjälp av en gasoltub.
 • Bäst i test vinnare i tidningen Hus & Hem.
 • Slang och regulator medföljer inte, men detta finns att köpa hos de flesta butiker som säljer gasoltuber.
 • Används endast utomhus.
 • Steglös justering av värmenivå.
 • Reflektor som sprider värmen ordentligt.

Så väljer du bästa infravärmare

Man kan egentligen bara gå ut och besöka närmsta lågprisbutik och köpa en infravärmare som ger en lite värme under tidig vår samt senhöst. Men vill du köpa något som är hållbart och som kan ge värme till flera personer så finns där lite saker du bör känna till.

Lågprisbutiker säljer nästan bara den gamla tekniken där energiförlusten är enorm jämfört med den nya tekniken som omvandlar 95% av energin till värme. Den gamla tekniken är så pass dålig att endast ungefär 50% av energin ger oss direkt värme.

Idag bör vi ha ett bättre miljötänk och spara på den dyrbara energi som vi använder varje dag.

Vi kommer också gå in på fördelar och nackdelar med de olika modellerna så som t.ex. takmonterad infravärmare, golvmodell och även de klassiska vägmonterade alternativen. Vad som passar dig och din terrass eller uteplats bäst hänger på hur det ser ut på dessa platser och även hur du vill montera dessa modeller. Kanske vill du undvika att borra i tegelväggen?

Gamla tekniken mot nya kortvågstekniken

Infravärmare som använder den gamla tekniken med långvågsteknik är fruktansvärt energikrävande och ger också dyra elräkningar. Det mesta av den energi som förbrukas försvinner direkt ut i luften bokstavligen.

Tester har visat att endast 40% till 50% av energin ger oss någon form av värme då den mesta av energin värmer upp luften och som sedan ska värma oss. Detta sker på grund av hur långvågig strålning är utformat och det är också det vi kallar för långvågsstrålning. Detta är fruktansvärt ineffektivt och speciellt nu när elpriset har stigit avsevärt den senaste tiden.

kortvågsteknikMed ny teknik så kan vi istället generera strålning som är kortvågig och då beter sig IR-strålningen helt annorlunda jämfört med långvågigt. Genom att förändra strålningen till kortvågigt som undviker vi att värma upp luften bara och istället värms alla ytor upp som befinner sig i området. På så sätt kan vi nå en energieffektivitet på 93 till 95% istället för 50% på den gamla tekniken.

Detta innebär så klart att alla ytor, material och även vi människor träffas av dessa elektromagnetiska vågor så fort infravärmaren sätts igång.

Med kortvågs-infravärmare så blir uppvärmning ungefär så som solen fungerar och det är både effektivare, men också betydligt behagligare. En annan väldigt stor fördel med den nya kortvågstekniken är att effekten kommer direkt och vi slipper vänta på att luften i utrymmet ska värmas upp.

Detta har enorma fördelar om du t.ex. vill ha en infravärmare på din uteplats eller terrass som saknar tak eller dylikt. Vare sig det är vindstilla eller blåser utomhus så kommer strålarna att ge effekt i form av uppvärmning av stolar, bord, människor och liknande.

Väggmonterad, hängande eller golvstående infravärmare?

Vilken typ av infravärmare du bör välja hänger på hur ditt utrymme ser ut och vad som skulle kunna passa bäst. Backar vi till 90-talet när de gamla klassiska infravärmaren slog igenom så hade i princip alla personer sin monterad på väggen vid sin uteplats. En stor anledning till det var för att dessa modeller krävde en del ström och oftast krävde det en fast installation av en elektriker.

Idag med den nya kortvågstekniken så finns där betydligt fler alternativ då många infravärmare drar så pass lite ström att de kan kopplas in ett vanligt vägguttag. Detta öppnar så klart upp nya möjligheter i form av hängande, golvstående och väggmonterade alternativ.

golvmodell

Infravärmare golvmodell

En väldigt populär modell just nu är golvstående infravärmare och med hjälp av ett stadigt stativ så kan du själv välja vart infravärmaren ska stå. Förutom att enheten blir enklare att flytta runt så blir det även enklare att rikta vart värmen ska stråla när du vill sitta själv eller när gäster är på besök.

En golvmodell ger dig också möjligheten till att använda infravärmaren på andra ställen i trädgården eller om du har flera uteplatser du vill kunna använda den på. En annan stor fördel är också möjligheten till att plocka undan infravärmaren när den inte används eller när det är dags att ta in den inför vintersäsongen.

Vissa modeller av infravärmare är ibland en kombination av väggmonterad och golvstående modell där du själv kan välja hur den ska monteras/användas. Oftast har dessa modeller ett golvstativ som går att köpa som ett tillbehör.

Många av dessa golvmodeller av infravärmare går att använda både utomhus och inomhus.

väggmonterad

Väggmonterad infravärmare

Väggmonterad infravärmare är fortfarande relativt populärt men inte så populärt som det var på 90-talet. Köper du en väldigt stark infravärmare över 3000 watt så är chansen stor att modellen behöver en fast installation av en behörig elektriker.

Med fast installation så innebär det att en behörig elektriker kommer behöva göra en riktig elinstallation för att infravärmaren ska kunna fungera. Med fast installation så kommer infravärmaren att placeras på ett utsatt ställe så som t.ex. över sittgruppen på terrassen och där den kommer sitta resten av tiden.

Har du ingen annan plats som du använder eller där du vill använda infravärmare så är väggmonterat ett bra alternativ.

Men det är inte alla väggmonterade infravärmare som kräver installation av en behörig elektriker och har modellen en egen stickkontakt så kan du själv montera den på väggen.

Den största fördelen med en väggmonterad infravärmare är att den inte är i vägen och där finns ingen risk att någon råka tippa över den eller dylikt. Har du småbarn så kan ju väggmonterad infravärmare vara ett väldigt bra alternativ.

hängande infravärmare

Hängande infravärmare

Det minst vanliga är så kallade hängande infravärmare och dessa är ungefär som en hängande lampa i taket. För att en hängande modell verkligen ska fungera så krävs det en bra takhöjd för att strålarna ska spridas tillräckligt.

Tyvärr har många uterum en alldeles för låg takhöjd för att detta ska fungera på ett godkänt sätt, men det skiljer lite beroende på vilken infravärmare du köper. Men om du överväger att köpa en hängande infravärmare som ska monterad i tak så var noga med att kolla upp minimum höjd.

En takmonterad infravärmare kan annars vara väldigt smidigt på så sätt att den inte är i vägen. Nackdelen är väl att den inte kan förflyttas om man skulle vilja använda den på annan plats.

Bra egenskaper att kolla efter

För de flesta personer så krävs det inga särskilda funktioner eller egenskaper för att en terrassvärmare ska leverera ett önskat resultat d.v.s. värme. Men det finns trots allt några egenskaper som du troligtvis skulle uppskatta vid regelbunden användning.

Infravärme med fjärrkontroll

Enligt oss på Inspekto och hos andra testkällor så är fjärrkontrollen något av det mest användbara en infravärmare/terrassvärmare kan ha. Det kan kanske tyckas lite onödigt att behöva en fjärrkontroll för att sätta på/av infravärmaren, men efter en hel användning så lär du uppskatta detta enkla hjälpmedel.

Köper du en infravärmare med fler egenskaper så som t.ex. temperaturinställning och oscillerande lampa så är det ännu smidigare med en fjärrkontroll. Sitter du t.ex. och läser en bok på balkongen och känner att det blir för kallt eller varmt så kan du enkelt ändra temperatur utan att behöva resa dig upp.

Monterar du din infravärmare på väggen så är det så klart ännu smidigare med en fjärrkontroll då dessa oftast monteras ganska högt samt att möbelgruppen oftast är i vägen.

Vårt tips: Kolla efter en terrassvärmare/infravärmare med fjärrkontroll, helt klart värt det.

Oscillerande infravärme

Oscillerande innebär att infravärmaren svänger/pendlar mellan A och B d.v.s. den kan täcka av en större yta genom att svänga vart värmestrålningen ska riktas. Detta fungerar precis som vanliga  bordsfläktar som svänger från höger till vänster för att ge alla i sällskapet lite effekt.

Detta är så klart en funktion som möjliggör att fler i sällskapet kan få lite värme istället för inget alls. Men detta innebär också att det kan behövas fler infravärmare om man ofta har större sällskap regelbundet. Däremot är detta en väldigt bra tillfällig lösning så att alla ska kunna få lite värme.

Om du oftast sitter själv med din infravärmare på t.ex. balkongen så är detta kanske inte den mest viktiga funktionen, men är definitivt något bra när du får oväntat besök.

Reglerbar värme

Reglerbar värme är något av en lyxdetalj som vissa infravärmare erbjuder i sina toppmodeller och är framförallt användbart när du tycker det blir för varmt. Sitter du utomhus utan tak eller väggar så är risken för att det blir för varmt väldigt liten, även om det är vindstilla. Värmeförlusten utomhus är alldeles för stor för att det ska vara ett problem.

Sitter du däremot på en inglasad balkong eller i ett uterum så kan en infravärmare med reglerbar värme vara ett väldigt bra val. Fördelen med en steglös regulator som reglera värme, är att effekten kommer direkt om du har köpt en infravärmare med kortvågsteknik.

Det finns olika modeller av terrassvärmare som har steglös regulator inbyggd redan från början, men tyvärr är det inte allt för vanligt. Köper du en infravärmare med fast installation så finns det steglös regulator att köpa till som extra vid installation, däremot är de relativt dyra.

Vårt tips: Köp en terrassvärmare med reglerbar värme om du kommer sitta på en plats som är skyddat med tak eller väggar. Sitter du på altanen så är inte behovet lika stort.

Energiförbrukning och kostnad

Energiförbrukning är definitivt något vi alla bör ha i åtanke när vi köper nya prylar, inte bara för miljön, utan också för en billigare elräkning. Dagens nya infravärmare är bra mycket effektivare idag än de gamla modellerna från förr och även om de har ungefär samma elförbrukning så får du ut mer värme med den nya tekniken.

Att räkna ut energikostnaden för en infravärmare är ganska enkelt om man räknar på den maximala förbrukningen d.v.s. den högsta effekten som infravärmaren dra från eluttaget. Däremot så har många modeller flera värmenivåer att välja mellan och om du inte vet effekten för den värmenivå du använder så får du gissa lite. Ibland står det i manualen vad varje nivå drar för effekt.

Ett räkneexempel

 • Infravärmare på 2 000 watt.
 • Kostnaden för 1 kWh är 1 krona med avgifter och så vidare.
 • 2 000 watt i en hel timme blir 2 kWh. ( 2 000 / 1000).

Så kostnaden för att driva en infravärmare blir 2 kronor per timme på högsta nivån.

Kostnaden för en gasoldriven terrassvärmare är lite svårare att beräkna då gasolpris spelar in samt att vi inte riktigt vet hur mycket gasol som går åt. Det vi vet är att kostnaden är betydligt högre än elektriska infravärmare.


Källor

Hus & Hem

Tidningen Hus & Hem testade 8 stycken olika terrassvärmare, varav fyra kördes på gasol och de andra var vanliga infravärmare. I deras bäst i test av terrassvärmare så jämfördes gasoldrivna terrassvärmare mot den nya tekniken av infravärmare. Något som blev extra tydligt var att infravärmare har minst lika mycket att ge som en gasoldriven terrassvärmare.

Den största nackdelen med terrassvärmare på gasol är att de fungerar ganska dåligt när det blåser utomhus. Infravärmare med kortvågsteknik är inte alls lika känsliga för vind då värmestrålarna från lampan inte påverkas av vinden. Däremot så kan det inte blåsa så mycket att sällskapet snabbt kyls ner på grund av vinden.

Om din terrass inte saknar tillgång till elektricitet så rekommenderar vi att du köper en elektrisk terrassvärmare så slipper du använda gasol. Har du däremot ingen tillgång till elektricitet så finns där bara ett val och gasoldrivna terrassvärmare är fortfarande väldigt effektiva.

Här hittar du ett utklipp från tidningen Länk här.

Så sammanställde vi detta test av infravärmare

Tyvärr hittade vi inga konkreta test av infravärmare som är tillräckligt nya med de modeller som finns ute på marknaden idag och därför ska denna sammanställning tas med en nypa salt. Vi har däremot noga kollat upp de modeller vi har tagit med och tagit hänsyn till de kundrecensioner som finns på dessa modeller.

Däremot finns Landmann 12049 med i ett test från Hus & Hem och tog också hem utmärkelsen bäst i test. Denna modell är ingen infravärmare, men då den är så populär så kände vi att den bör vara med i guiden. Även om den drivs med hjälp av gasol så finns där områden där den fungerar bättre än en infravärmare och har du inte tillgång till elektricitet så är detta en perfekt modell.

Vi har valt ut modeller som bland annat fått bra kundrecensioner men vi har också tagit hänsyn till saker som reservlampor, effekt, teknik, design, pris i vissa fall och även tillbehör så som golvställning med mera.

Alla modeller av infravärmare (förutom Landmanns gasoldriva terrassvärmare) använder den nya kortvågstekniken som ger omedelbar värmepåverkan. Den gamla tekniken som fanns förr är alldeles för ineffektiva då de istället värmer upp luften runtomkring och med dagens elpriser och miljöpåverkan så bör man undvika dessa.