IPL-Hårborttagare Bäst i Test – Bästa maskinerna för hemmabruk

bäst i test IPL-hårborttagare
Permanenta hårborttagningssalonger med IPL (Intense Pulsed Light) har nu varit populärt ett par år och nu går det att få tag i IPL-hårborttagare för hemmabruk. Produkter för IPL-behandling är inget billigt och de flesta test visar att de billigare alternativen inte ger någon längre effekt.

IPL-maskin för hemmet är något som ökar i popularitet och vi ser att allt fler produkter börjar komma ut på marknaden. I och med där finns ett större utbud så har även priserna gått ner något på senare år och troligtvis så kommer vem som helst ha råd med en bra IPL-hårborttagare inom några år.

I detta bäst i test av IPL-hårborttagare så har vi kollat närmare på ett par olika tester, men också vanliga kundrecensioner för att reda ut vilka produkter som fungerar. Där finns ett par olika IPL-maskiner som har fått toppbetyg på diverse hemsidor och de flesta är överens om att de bästa fungerar.


Braun Silk-expert 5 IPL BD 5009 – Bäst i Test

Braun-Silk-expert-5-IPL

ButikPris
3156:- Besök
4435:- Besök
4465:- Besök
 • 4.3 av 5.0 på Amazon USA efter 200 kundrecensioner.
 • 4 av 5 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org

Braun säljer ett par olika IPL-maskiner för permanent hårborttagning och deras bästsäljare Braun Silk-expert 5 IPL är deras flaggskeppsmodell. Det är också denna som har fått toppbetyg bland kundrecensioner och andra test.

Säker IPL-behandling med automatisk hudtonssensor

Detta är en av marknaden mest säkra IPL-maskiner som kommer med ett helt automatiskt system som känner av vilken hudton som behandlas. Teknologin kallas för SensoAdapt som anpassar ljusstyrkan efter hudton så att det blir en säker och effektiv behandling.

Bäst i test vinnaren Braun Silk-expert 5  är en av de snabbaste IPL-maskinerna på marknaden. Det tar nämligen endast ungefär 8 – 10 minuter att behandla benen eller armarna. Vilket är ganska snabbt för laser / ljusbehandling hemma och ger ett gott resultat utan hår.

Enligt Brauns egna statistik så upplever över 93% att där är ett märkbart resultat efter behandlingen. Nästan 90% märker av en stor skillnad och med en enorm minskning av synligt hår. Till och med efter 12 månader efter senaste behandlingen för hårborttagning med IPL.

Funktioner

Brauns testvinnare Silk-expert 5 IPL BD 5009 kommer med tre olika inställningar normal, mjuk, extra mjuk och är perfekt för nybörjare, men också kring områden på kroppen som är extra känsligt.

Lampan som sitter hårborttagningsmaskinen klarar av ungefär 300 000 blixtar, vilket motsvarar ungefär 15 års behandling. Perfekt om man vill dela användning med någon i familjen då dessa enheter är ganska dyra.

I just detta paketet följer det även med en batteridriven rengöringsborste som exfolierar huden ungefär fyra gånger bättre än manuell peeling. Borsten har 10 000 borstrån som tar bort döda hudceller men som också stimulerar hudens egna cellförnyelse.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Braun IPL Braun Silk-expert BD5009

 • Säker och effektiv användning tack vare den unika teknologin SensoAdapt som känner av hudtonen automatiskt och som sedan anpassar ljuset i enheten.
 • En av de billigare IPL-maskinerna som presterar med ett gott resultat.
 • Många nöjda kunder.
 • Beprövad teknik.
 • Gott resultat även efter 12 månader.
 • Lång livslängd på lampan. Upp till 15 års behandling.

Philips Lumea Prestige BRI953

ButikPris
4164:- Besök
4164:- Besök
4289:- Besök
 • 4.5 av 5.0 på Amazon USA efter 150 kundrecensioner.
 • 5 av 5 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org

Philips Lumea Prestige BRI953 är en populär sladdlös IPL-maskin som minskar hårtillväxten avsevärt och som tillslut försvinner med regelbunden IPL-behandling. På bara några minuter så sätter behandlingen hårrötterna i en form av vilofas och hårväxten minskar successivt tills att det slutar växa helt.

Enligt Philips egna kliniska tester så minskar hårtillväxten med över 90% efter bara tre behandlingar. Behandling är helt smärtfritt och det enda som känns är att huden värms upp lite.

Även denna modell har vunnit relativt stora tester utomlands och hör till de bästa IPL-hårborttagarna på marknaden.

Trådlös IPL-hårborttagning för hemmabruk

Ett stort plus med Lumea Prestige 953 IPL-hårborttagare är att den är trådlös. Även om hårväxten ligger vilandes i över 8 – 10 veckor efter sista behandlingen så behöver IPL-behandlingen upprepas vart fjärde till var åttonde vecka för långvarigt resultat.

Med en långvarig behandling vart fjärde eller åttonde vecka så är det ganska skönt om IPL-enheten är utan strömkabel. Perfekt när det finns tid över på kvällen framför sitt favoritprogram på TV eller vid andra tillfällen då det annars skulle lämpa sig bra.

Oftast är det ganska tillfredsställande att använda IPL-hårborttagaren tillsammans med något annat som sitt favorit TV-program. Lite som en form av terapi eller avkopplingsövningar.

Philips Lumea Prestige fungerar både med strömkabel och utan. Valmöjligheter är alltid det bästa.

IPL-behandling i ansiktet och flera tillbehör

Philips Lumea Prestige BRI953 har ett eget filter bara för ansiktet som underlättar användandet på ett väldigt känsligt ställe. Där finns även tillbehör för precisionsbehandling, kroppsbehandling med mera.

Tillbehören till Philips Lumea Prestige IPL är av det enklare sorten, men som ändå gör stor skillnad på själva behandlingen. Där finns t.ex. tillbehör som är framförallt framtagna för att hjälpa behandling vid bikinilinjen samt armhålan. Eller vid andra ställen där det kan vara svårt.

Philips IPL-maskinen har  en SmartSkin-sensor som själv känner av hudtonen och anpassar ljuset vid behandling. SmartSkin-sensorn läser av din hudton och ger dig råd om vilken intensitet du bör använda.

Fördelar med Philips Lumea Prestige BRI953

 • Batteridriven – Kan även användas med strömkabel om man vill.
 • SmartSkin-sensor – Som känner av hudtonen och ger rekommendationer på intensitet.
 • Tillbehör – Flera väldigt bra tillbehör som är speciellt framtagna för t.ex. bikinilinjen eller ansiktet.
 • Philips Lumea levereas komplett.

Philips Lumea Advanced SC1997

Philips Lumea Advanced SC1997

ButikPris
2790:- Besök
2949:- Besök
2949:- Besök
 • 4.0 av 5.0 på Amazon USA efter 250 kundrecensioner
 • 4.5 av 5.0 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org

Philips Lumea Advanced SC1997 liknar Lumea Prestige 953 på många sätt och det enda som egentligen skiljer är att denna endast kan användas med strömkabel. I och med den inte är batteridriven så är den även billigare. Perfekt för den som inte bryr sig om att behöva en IPL-hårborttagare med strömkabel.

Denna produkten ingår även i Philips nöjdhetsgaranti som ger en möjlighet till att skicka tillbaka sin Philips Lumea IPL SC1997 om man inte blir nöjd. Denna garanti finns i 120-dagar och Philips betalar tillbaka samma summa som du fick betala för enheten. Denna nöjdhetsgaranti gäller var du än valde att köpa din Philips Lumea.

IPL sätter sovsäckarna i dvala

IPL-hårborttagning för hemmabruk är ingen permanent lösning, den är dock extremt effektiv för långvarig hårborttagning. Du förblir hårfri ungefär 8 veckor utan IPL-behandling, men om behandling upprepas vart fjärde till åttonde så förblir man hårfri.

Teknologin idag är säker förutsatt att man följer de enkla anvisningar som finns. Teknologin fungerar bäst på ljus hy och mörkt hår. IPL-behandlingen är helt smärtfri och det enda som känns är hur huden värms upp något.

Fungerar över hela kroppen

Philips Lumea IPL fungerar över hela kroppen, även i ansiktet så som haka, kinder, överläppen. För män som inte vill ha polisonger eller sideburns som det ibland heter kan använda IPL för att motverka denna hårtillväxt. Just denna modellen har även ett specialfilter för ansiktet för att det ska vara extra säkert.

Andra områden där Lumea IPL också fungerar är ben, bikinilinje, underliv, mage, armar, armhålor. IPL-behandlingsytan är 4 cm² så även större områden som rygg och ben går ganska fort att behandla.

Denna IPL-modell kan också mäta hudtonen så om IPL-enheten känner av att hudtonen är för mörk som stängs den av automatiskt för att undvika skador.

Philips Lumea SC1997 kommer redo med alla tillbehör i ett färdigt paket så inget extra behöver inhandlas innan du kan köra igång med hårborttagningen.

Specifikation & fördelar med populära Philips Lumea SC1997

 • Relativt billig.
 • Kommer färdig – Kommer med alla tillbehör och är redo att användas direkt.
 • Slide & Flash – Slide & Flash funktion för snabbare behandling.
 • Hudsensor – Hudsensor som automatiskt känner av hudtonen.
 • Tar hela kroppen – Philips Lumea IPL tar hela kroppen och tar även hela ansiktet.
 • Långvarigt resultat.
 • Nöjdhetsgaranti i 120 dagar.

Vanliga frågor

Hur fungerar IPL-hårborttagning?

IPL står för Intense Pulsed Light, vilket är ett sätt för att bedöva / söva hårroten. När du använder en IPL-maskin på huden så skickar enheten svaga ljuspulser som hårroten absorberar. Detta leder till att hårroten försätts i dvala under två månader eller mer.

Detta är alltså inte en permanent lösning då ljuset från dessa enheter inte är tillräckligt starka. På salonger med utbildad personal går det att få ett permanent resultat, men kostnaden för detta är betydligt högre. Så starka maskiner kommer vi antagligen aldrig se för hemmabruk då de kan orsaka stor förödelse på huden.

Man kan däremot förbli hårfri genom att upprepa IPL-behandling vart fjärde till åttonde vecka.

Kan vem som helst använda en IPL-hårtborttagare?

Nej vem som helst kan inte använda en IPL-maskin för hemmabruk tyvärr. Sättet hur det fungerar gör att inte alla kan använda det. Melaninet i hårroten är det som absorberar ljuset från IPL och det är färgpigmentet i hårstrået. Ju mörkare håret är, desto mer ljus absorberas från IPL-maskinen.

Så t.ex. blont, vitt och grått hår innehåller väldigt lite färgpigment vilket gör att denna teknologi inte fungerar. Även rött hår är ett stort problem och svarar jättedåligt på IPL-behandlingar.

Personer med mörk hy har också problem med att använda IPL då huden absorberar det mesta av ljuset och då kan man också bränna huden. Nu har dessa maskiner skydd emot detta, men har du en ljus mörk hy till väldigt mörk så bör du undvika dessa enheter.

Kan IPL användas i ansiktet?

Svaret är Ja. Förutsatt att IPL-maskinen du köper får användas i ansiktet och var noga med att läsa instruktionsboken innan du sätter igång. T.ex. har Philips Lumea IPL-enheterna ett eget filter för användning i ansiktet. Speciellt ansiktet har en väldigt känslig hy därför finns det särskilda filter bara för ansiktet.

Med Philips Lumea IPL-enheterna kan du göra behandling även i ansiktet och flera test vittnar om att det ger ett gott resultat, samt långvarigt. Går att använda på t.ex. hakan, kinderna, överläppen, polisonger.

Hur länge håller lampan i en IPL-maskin?

Hur länge lampan håller i en IPL-maskin varierar från modell till modell. Braun skriver t.ex. att deras lampa håller för ungefär 300 000 blixtar. Det motsvarar ungefär 15 års IPL-behandling. Philips egna IPL-modeller ska hålla för ungefär 250 000 blixtar enligt flera tester.

Det finns alltså ingen enhet som har bästa levnadstid och dessa summor är endast ett genomsnitt.

Gör det ont att använda IPL-maskiner?

Nej, det ska inte göra ont överhuvudtaget. Gör det ont så är något väldigt fel med maskinen eller inställningen på maskinen. Det du däremot kan känna är att temperaturen stiger på huden och att det kanske kommer små-stick där IPL-maskinen skjuter sina blixtar.

Men det ska definitivt inte kännas att det gör ont eller att det känns obehagligt, för då är något fel. Tvärtom så brukar det kännas väldigt tillfredsställande enligt många personer.


Källor

Amazon – Många kundrecensioner

Vi brukar alltid ta och använda Amazon som en del av våran bedömning eller för att avgöra vilka produkter som är bra. Anledningen till det är att kundrecensioner oftast är flera hundra vilket ger en väldigt bra överblick om produkten är bra eller inte. Sedan så är kunderna även bekräftade så det sker väldigt lite så kallade fake reviews.

Vanliga kundrecensioner är även bra då testet av produkten sker hemma i hemmamiljö och inte endast i testlabbet.

IPLhaarentfernung.org

IPLhaarentfernung är en tysk hemsida som recenserar IPL-maskiner och som har väldigt utförliga recensioner samt test på många av de IPL-enheter som finns för hemmabruk. De har tester på bland annat Philips Lumea Prestige BRI956, Philips Lumea Prestige SC2009, Philips Lumea Advanced SC1997, Braun Silk expert BD5009 och Philips Lumea PrecisionPlus. iplhaarentfernung.