IPL-Hårborttagare bäst i test – Bästa IPL för hemmabruk

bäst i test IPL-hårborttagare

Trött på att raka eller vaxa benen för att få bort oönskad hårväxt? Då kan IPL-tekniken som använder starkt ljus för att bromsa/ta bort hårtillväxt vara ett alternativ för dig. Det finns flera olika sätt för att tar bort oönskad hårtillväxt som t.ex. rakning, vaxning och epilering. Många av dessa tekniker gör ganska ont då hårstråna rycks ut men med IPL så slipper du allt detta.

Det som gör IPL extra effektivt är det starka ljus som skjuts ner i huden och som både avlägsnar hår men också försätter hårsäckarna i en slags dvala. Med en regelbunden 5 minuters behandling så slipper du återkommande hårväxt på ben, armar, mage och även mer känsliga områden. Dessutom så gör det inte ont. IPL för hemmabruk är något som har ökat i popularitet och vi ser att allt fler produkter börjar komma ut på marknaden.

I detta bäst i test av IPL hårborttagare så har vi kollat närmare på ett par olika oberoende test, men också vanliga kundrecensioner för att reda ut vilken IPL för hemmabruk som är bäst.

Senast uppdaterad November 2019


Philips Lumea Prestige BRI953 – Bäst i test

ButikPris
8895:-Besök
8895:-Besök
 • 4.5 av 5.0 på Amazon USA efter 150 kundrecensioner
 • 5 av 5 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org
 • Andraplats i svenska Testfakta

Philips Lumea Prestige BRI953 är en populär sladdlös IPL-maskin som temporärt får hårtillväxten att stanna av under ungefär 8 veckor. På bara några minuter så sätter behandlingen hårrötterna i en form av vilofas och du slipper nytt hår de närmsta två månaderna. För att få permanent hårreducering så bör du upprepa behandlingen då och då.

Enligt Philips egna kliniska tester så minskar hårtillväxten med över 90% efter bara tre behandlingar. Behandling är helt smärtfritt och det enda som känns är att huden värms upp lite.

Även denna modell har vunnit relativt stora test utomlands och hör till en av de bästa IPL-hårborttagarna på marknaden. Därför vinner denna IPL för hemmabruk vår utmärkelse Bäst i test.

Trådlös IPL-hårborttagning för hemmabruk

Ett stort plus med Lumea Prestige 953 IPL-hårborttagare är att den är trådlös. Även om hårväxten ligger vilandes i över 8 – 10 veckor efter sista behandlingen så behöver IPL-behandlingen upprepas vart fjärde till var åttonde vecka för långvarigt resultat.

Med en långvarig behandling vart fjärde eller åttonde vecka så är det ganska skönt om IPL-enheten är utan strömkabel. Perfekt när det finns tid över på kvällen framför sitt favoritprogram på TV eller vid andra tillfällen då det annars skulle lämpa sig bra.

Oftast är det ganska tillfredsställande att använda IPL-hårborttagaren tillsammans med något annat som sitt favorit TV-program. Lite som en form av terapi eller avkopplingsövningar.

Bäst i test vinnaren Philips Lumea Prestige fungerar både med strömkabel och utan. Valmöjligheter är alltid det bästa och batteridriven IPL behandling är något som de flesta rekommenderar.

IPL-behandling i ansiktet och flera tillbehör

Philips Lumea Prestige BRI953 har ett eget filter bara för ansiktet som underlättar användandet på ett väldigt känsligt ställe. Där finns även tillbehör för precisionsbehandling, kroppsbehandling med mera.

Tillbehören till Philips Lumea Prestige IPL är av det enklare sorten, men som ändå gör stor skillnad på själva behandlingen. Där finns t.ex. tillbehör som är framförallt framtagna för att hjälpa behandling vid bikinilinjen samt armhålan. Eller vid andra ställen där det kan vara svårt.

Philips IPL-maskinen har  en SmartSkin-sensor som själv känner av hudtonen och anpassar ljuset vid behandling. SmartSkin-sensorn läser av din hudton och ger dig råd om vilken intensitet du bör använda.

Fördelar med Philips Lumea Prestige BRI953

 • Batteridriven – Kan även användas med strömkabel.
 • SmartSkin-sensor – Som känner av hudtonen och ger rekommendationer på intensitet.
 • Tillbehör – Flera väldigt bra tillbehör som är speciellt framtagna för t.ex. bikinilinjen eller ansiktet.
 • Philips Lumea levereas komplett.

Braun IPL Silk Expert Pro 5 PL5014 – Testvinnare

Braun IPL Silk Expert Pro 5 PL5014 testvinnare

ButikPris
3290:-Besök
 • Bäst i test hos Testfakta i deras test av IPL 2019.
 • 4,3 av 5,0 hos brittiska Amazon efter 20 kundrecensioner.

Braun IPL Silk Expert Pro 5 PL5014 är en kraftfull och smidigt IPL hårborttagare som fixar permanent reducering av hårtillväxt på bara 4 veckor. Modellen är väldigt populär och har bland annat vunnit ”Bäst i test” när svenska Testfakta testade sex olika IPL maskiner under 2019.

Bästa IPL maskinen för hemmabruk?

När vi kollar på oberoende test av IPL maskiner så är resultatet ganska snarlikt mellan denna och t.ex. vår bäst i test vinnare Philips Lumea Prestige BRI953. Enligt Testfaktas egna test så var Braun IPL 5014 något enklare att hantera på grund av lägre vikt, men när det gäller slutresultat så var modellerna identiska.

Skulle detta kunna vara vår bäst i test vinnare? Kanske. Men enligt oss och många andra så vinner Philips Lumea Prestige BRI953 av den enkla anledning att den kan användas med batteri. Det är trots allt väldigt skönt att slippa strömkabel och man kan själv välja vart behandlingen ska utföras. I sängen, soffan eller vart du nu det är mest bekvämt.

En annan väldigt bra sak med nya Braun IPL 5014 är möjligheten att själv välja anpassade komfortlägen d.v.s. intensitet. Det finns tre olika intensitetslägen vilket är normal, mild och extra mild. För någon som aldrig har provat IPL förut så kan de lägre nivåerna under den första perioden vara rekommenderat. Men även när det gäller känsligare områden som t.ex. bikinilinjen så är det rekommenderat med att prova på en lägre intensitet.

Kraftfull IPL för hemmabruk – 400 000 ljuspulser

Braun Silk Expert 5014 är utan tvekan en av marknadens bästa IPL maskiner just nu. Braun IPL 5014 ska enligt tillverkaren permanent reducera hårtillväxten redan efter 4 veckors användning. En behandling på båda benen ska ta ungefär 5 minuter och givetvis fungerar denna IPL på andra kroppsdelar som t.ex. mage, armar eller andra känsliga områden.

Precis som de flesta andra modeller i vårt bäst i test så har denna en SensoAdap-sensor som känner av din hudton och kan på så sätt automatiskt anpassa ljusintensiteten. Detta är ett krav för att ljusbehandlingen ska vara både säker och effektiv.

För att underlätta användningen ytterligare så har Braun tagit fram en app där du följer/registrerar dina behandlingar. Så så sätt kan du hålla koll på vilka kroppsområden som har behandlats och när det är dags för nästa behandling och så vidare.

 • Bäst i test vinnare i Testfaktas test av IPL-enheter från 2019.
 • Toppbetyg från kundrecensioner.
 • Kliniskt testad av organisationen Skin Health Alliance.
 • Kraftfull IPL med 400 000 ljusimpulser.
 • Tre anpassade komfortlägen, normal, mild, extra mild.
 • 10 st intensitetsnivåer.
 • Anpassar sig själv automatiskt efter olika hudtoner.
 • Braun erbjuder också pengarna tillbaka (120 dagar) om du inte är nöjd.

Philips Lumea Advanced SC1997

Philips Lumea Advanced SC1997

ButikPris
5285:-Besök
5485:-Besök
 • 4.0 av 5.0 på Amazon USA efter 250 kundrecensioner
 • 4.5 av 5.0 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org

Philips Lumea Advanced SC1997 liknar Lumea Prestige 953 på många sätt och det enda som egentligen skiljer är att denna endast kan användas med strömkabel. I och med den inte är batteridriven så är den även billigare. Perfekt för den som inte bryr sig om att behöva en IPL-hårborttagare med strömkabel.

Denna produkten ingår även i Philips nöjdhetsgaranti som ger en möjlighet till att skicka tillbaka sin Philips Lumea IPL SC1997 om man inte blir nöjd. Denna garanti finns i 120-dagar och Philips betalar tillbaka samma summa som du fick betala för enheten. Denna nöjdhetsgaranti gäller var du än valde att köpa din Philips Lumea.

IPL sätter sovsäckarna i dvala

IPL-hårborttagning för hemmabruk är ingen permanent lösning, den är dock extremt effektiv för långvarig hårborttagning. Du förblir hårfri ungefär 8 veckor utan IPL-behandling, men om behandling upprepas vart fjärde till åttonde så förblir man hårfri.

Teknologin idag är säker förutsatt att man följer de enkla anvisningar som finns. Teknologin fungerar bäst på ljus hy och mörkt hår. IPL-behandlingen är helt smärtfri och det enda som känns är hur huden värms upp något.

Fungerar över hela kroppen

Philips Lumea IPL fungerar över hela kroppen, även i ansiktet så som haka, kinder, överläppen. För män som inte vill ha polisonger eller sideburns som det ibland heter kan använda IPL för att motverka denna hårtillväxt. Just denna modellen har även ett specialfilter för ansiktet för att det ska vara extra säkert.

Andra områden där Lumea IPL också fungerar är ben, bikinilinje, underliv, mage, armar, armhålor. IPL-behandlingsytan är 4 cm² så även större områden som rygg och ben går ganska fort att behandla.

Denna IPL-modell kan också mäta hudtonen så om IPL-enheten känner av att hudtonen är för mörk som stängs den av automatiskt för att undvika skador.

Philips Lumea SC1997 kommer redo med alla tillbehör i ett färdigt paket så inget extra behöver inhandlas innan du kan köra igång med hårborttagningen.

Specifikation & fördelar med populära Philips Lumea SC1997

 • Relativt billig IPL laser.
 • Levereras med alla tillbehör och är redo att användas direkt.
 • Slide & Flash funktion för snabbare behandling.
 • Hudsensor som automatiskt känner av hudtonen.
 • Philips Lumea IPL tar hela kroppen och tar även hela ansiktet.
 • Långvarigt resultat.
 • Nöjdhetsgaranti i 120 dagar.

Köpguide – Så väljer du bästa IPL för hemmabruk

Oönskad hårväxt är något som de flesta kvinnor och även män lider av. Rakning, vaxning eller epilering är några av de metoder som är mest vanligt, men nu börjar vi se att allt fler börjar få upp ögonen kring IPL-tekniken. Även om vaxning och epilering ger ett fantastiskt resultat så är det fruktansvärt jobbigt och innehåller oftast en hel del smärta.

Med en IPL-maskin så slipper du allt detta och dessutom behöver du inte spendera lika mycket tid med att rengöra benen eller de områden där du vill ta bort hårväxt. Med en regelbunden behandling på 5 minuter med IPL så stannar hårväxten upp helt och dina ben förblir silkeslena.

IPL för hemmabruk fungerar idag fantastiskt och modeller som t.ex. bäst i test vinnaren Philips Lumea Prestige BRI953 erbjuder något som andra metoder inte kan ge idag. Efter att ha provat en IPL så är risken väldigt liten att du någonsin kommer gå tillbaka till din gamla rakhyvel.

Hur fungerar IPL-hårborttagning?

IPL står för Intense Pulsed Light, vilket är ett sätt för att bedöva / söva hårroten. När du använder en IPL-maskin på huden så skickar enheten svaga ljuspulser som hårroten absorberar. Detta leder till att hårroten försätts i dvala under ungefär två månader.

Förutom att hårväxten stannar upp så absorberar hårsäcken ljuset och varpå hårstråna faller av. Detta är alltså inte en permanent lösning då ljuset från dessa enheter inte är tillräckligt starka. Man kan däremot förbli hårfri genom att upprepa sin IPL-behandling vart fjärde till åttonde vecka.

En IPL behandling går ganska fort och oftast är genomsnittet ungefär 5 minuter för båda benen.

Använder en IPL-enhet laser?

Detta är en väldigt vanlig fråga och många verkar tro att IPL använder sig av laser för att ta bort hårväxt. Men riktigt så är det inte. IPL och laserbehandling är två helt olika metoder men som båda använder ljus för att råda bot på problemet med oönskad hårtillväxt.

Även om de två metoderna liknar varandra med långvarigt resultat så använder laser endast ett ljus med en enkel våglängd, medans IPL har flera våglängder d.v.s. färger. När det gäller laserbehandling så är detta något som måste utföras av professionella kliniker och kan också utföras på så sätt att hårväxten försvinner permanent.

Med IPL-behandling så är det en tillfällig lösning som håller sig 6 till 8 veckor och vill du fortsätta ha silkeslena ben eller armar så måste behandlingen upprepas ungefär vart 4e vecka.

Kan vem som helst använda en IPL hårborttagare?

Nej vem som helst kan inte använda en IPL-maskin för hemmabruk tyvärr. Sättet hur det fungerar gör att inte alla kan använda det. Melaninet i hårroten är det som absorberar ljuset från IPL och det är färgpigmentet i hårstrået. Ju mörkare håret är, desto mer ljus absorberas från IPL-maskinen.

Så t.ex. blont, vitt och grått hår innehåller väldigt lite färgpigment vilket gör att denna teknologi inte fungerar. Även rött hår är ett stort problem och svarar jättedåligt på IPL-behandlingar.

Personer med mörk hy har också problem med att använda IPL då huden absorberar det mesta av ljuset och då kan man också bränna huden. Nu har dessa maskiner skydd emot detta, men har du en ljus mörk hy till väldigt mörk så bör du undvika dessa enheter.

Kan IPL användas i ansiktet?

Svaret är Ja. Förutsatt att IPL-maskinen du köper får användas i ansiktet och var noga med att läsa instruktionsboken innan du sätter igång. T.ex. har Philips Lumea IPL-enheterna ett eget filter för användning i ansiktet. Speciellt ansiktet har en väldigt känslig hy därför finns det särskilda filter bara för ansiktet.

Med Philips Lumea IPL-enheterna kan du göra behandling även i ansiktet och flera test vittnar om att det ger ett gott resultat, samt långvarigt. Det går även bra att använda på t.ex. hakan, kinderna, överläppen, polisonger eller andra känsliga områden som t.ex. bikinilinjen.

Hur länge håller lampan i en IPL-maskin?

Hur länge lampan håller i en IPL-maskin varierar från modell till modell. Braun skriver t.ex. att deras lampa håller för ungefär 300 000 blixtar. Det motsvarar ungefär 15 års IPL-behandling. Philips egna IPL-modeller ska hålla för ungefär 250 000 blixtar enligt flera test.

Det finns alltså ingen enhet som har bästa levnadstid och dessa summor är endast ett genomsnitt.

Gör det ont att använda IPL-maskiner?

Nej, det ska inte göra ont överhuvudtaget. Gör det ont så är något väldigt fel med maskinen eller inställningen på maskinen. Det du däremot kan känna är att temperaturen stiger på huden och att det kanske kommer små-stick där IPL-maskinen skjuter sina blixtar.

Men det ska definitivt inte kännas att det gör ont eller att det känns obehagligt, för då är något fel. Tvärtom så brukar det kännas väldigt tillfredsställande enligt många personer.

Bäst i test – Så valde vi ut bästa IPL för hemmet

IPL-enheter för hemmabruk är fortfarande ganska ovanligt och en stor anledning till detta är så klart det höga priset. Om du vill köpa en bra IPL för hemmabruk som faktiskt ger ett bra resultat och som faktiskt fungerar så är det uppemot 3 000 – 4 000 kronor. Många är tyvärr inte beredda att lägga denna summa när rakhyvel fortfarande fungerar till en godkänd nivå.

Så till vem passar en IPL? Vi skulle säga att en IPL passar till dig som är trött på att använda rakhyvel, kräm, vax eller en brutal epilator. Det bästa med en IPL är ju så klart resultatet men även att det knappt känns något under behandlingen. Du slipper också onödig hudirritation.

Dessutom går behandlingen väldigt snabbt och ska du göra båda benen så ska det inte ta längre än 5-7 minuter. Så klart kommer du behöva upprepa behandlingen regelbundet för att bibehålla dina silkeslena ben, men detta gör du endast en gång vart 4 eller 8e vecka.

För att vi skulle kunna hitta vår bäst i test vinnare så har vi varit tvungna att använda både kundrecensioner och resultat från oberoende test. Även produktrecensioner har varit en avgörande faktor. Priset på dessa enheter har tyvärr inte varit någon avgörande faktor då det helt enkelt inte finns några billiga modeller som är bra. De flesta godkända och bra modeller ligger kring 3500-4000 kronor och därför har inte priset varit avgörande.

När det gäller bäst i test vinnaren Philips IPL 953 och andraplatsen Braun IPL 5014 så är detta två fantastiska IPL-enheter för hemmaanvändning. Det som egentligen får Philips IPL att vinna är batterifunktionen även om det gör enheten lite tyngre. Detta är enligt oss den bästa egenskapen och är något som vi gärna ser hos fler märken i framtiden. När det däremot gäller resultatet från både Braun och Philips så är hårborttagningen fantastisk och de båda modellerna presterar identiskt. Priset är inte heller något som skiljer nämnvärt och därför valde vi Philips IPL som bäst i test. Braun Silk Expert vinner däremot på ergonomi då den är lättare.

Källor

Amazon – Många kundrecensioner

Vi brukar alltid ta och använda Amazon som en del av våran bedömning eller för att avgöra vilka produkter som är bra. Anledningen till det är att kundrecensioner oftast är flera hundra vilket ger en väldigt bra överblick om produkten är bra eller inte. Sedan så är kunderna även bekräftade så det sker väldigt lite så kallade fake reviews.

Vanliga kundrecensioner är även bra då testet av produkten sker hemma i hemmamiljö och inte endast i testlabbet.

IPLhaarentfernung.org

IPLhaarentfernung är en tysk hemsida som recenserar IPL-maskiner och som har väldigt utförliga recensioner samt test på många av de IPL-enheter som finns för hemmabruk. De har tester på bland annat Philips Lumea Prestige BRI956, Philips Lumea Prestige SC2009, Philips Lumea Advanced SC1997, Braun Silk expert BD5009 och Philips Lumea PrecisionPlus. iplhaarentfernung.

Testfakta

Svenska Testfakta utförde ett test på sex olika IPL-enheter så sent som 2019 där Braun IPL Silk Expert Pro 5 PL5014 gick ut som testvinnare. Även Philips Lumea Prestige BRI953 IPL presterade i topp och var den enda modellen i testet som kunde användas på batteri.

Andra modeller som också fick testas var bland annat Silk’n H3220, BaByliss G960E, Beurer IPL 10000+ och Remington iLight IPL6750. Lite förvånande var att många modeller presterade ungefär lika bra, men att andra saker som ergonomi och liknande var avgörande i testet. Vi tycker däremot att fler tillverkare borde ta fram fler modeller som drivs med hjälp av batteri då det möjliggör smidigare användning.

Det var däremot en modell som var smärtsam och detta var Remington iLight IPL6750. Det är egentligen den enda enheten som vi verkligen inte kan rekommendera överhuvudtaget. För om behandlingen är smärtsam så faller hela idén av att använda IPL för hemmabruk. Mer om deras test hittar du här.


Utgångna modeller

Braun Silk-expert 5 IPL BD 5009 – Bäst i Test

Braun-Silk-expert-5-IPL

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4.3 av 5.0 på Amazon USA efter 200 kundrecensioner.
 • 4 av 5 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org

Braun säljer ett par olika IPL-maskiner för permanent hårborttagning och deras bästsäljare Braun Silk-expert 5 IPL är deras flaggskeppsmodell. Det är också denna som har fått toppbetyg bland kundrecensioner och andra test.

Säker IPL-behandling med automatisk hudtonssensor

Detta är en av marknaden mest säkra IPL-maskiner som kommer med ett helt automatiskt system som känner av vilken hudton som behandlas. Teknologin kallas för SensoAdapt som anpassar ljusstyrkan efter hudton så att det blir en säker och effektiv behandling.

Bäst i test vinnaren Braun Silk-expert 5  är en av de snabbaste IPL-maskinerna på marknaden. Det tar nämligen endast ungefär 8 – 10 minuter att behandla benen eller armarna. Vilket är ganska snabbt för laser / ljusbehandling hemma och ger ett gott resultat utan hår.

Enligt Brauns egna statistik så upplever över 93% att där är ett märkbart resultat efter behandlingen. Nästan 90% märker av en stor skillnad och med en enorm minskning av synligt hår. Till och med efter 12 månader efter senaste behandlingen för hårborttagning med IPL.

Funktioner

Brauns testvinnare Silk-expert 5 IPL BD 5009 kommer med tre olika inställningar normal, mjuk, extra mjuk och är perfekt för nybörjare, men också kring områden på kroppen som är extra känsligt.

Lampan som sitter hårborttagningsmaskinen klarar av ungefär 300 000 blixtar, vilket motsvarar ungefär 15 års behandling. Perfekt om man vill dela användning med någon i familjen då dessa enheter är ganska dyra.

I just detta paketet följer det även med en batteridriven rengöringsborste som exfolierar huden ungefär fyra gånger bättre än manuell peeling. Borsten har 10 000 borstrån som tar bort döda hudceller men som också stimulerar hudens egna cellförnyelse.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Braun IPL Braun Silk-expert BD5009

 • Säker och effektiv användning tack vare den unika teknologin SensoAdapt som känner av hudtonen automatiskt och som sedan anpassar ljuset i enheten.
 • En av de billigare IPL-maskinerna som presterar med ett gott resultat.
 • Många nöjda kunder.
 • Beprövad teknik.
 • Gott resultat även efter 12 månader.
 • Lång livslängd på lampan. Upp till 15 års behandling.