IPL-hårborttagare bäst i test

IPL-Hårborttagare Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Bästa IPL hårborttagare för hemmabruk och långvarigt resultat

Gör dina ben och armar redo för vår- och sommarsäsongen 2023 med IPL-hårborttagare. IPL för hemmabruk som använder starkt ljus för att bromsa hårväxt är ett smärtfritt alternativ till vaxning och epilering. Men som samtidigt ger samma fantastiska resultat med långvarig hårborttagning.

Det som gör IPL extra effektivt är det starka ljuset som skjuts ner i huden och som försätter hårsäckarna i en slags dvala. Med regelbunden behandling så slipper du återkommande hårväxt på ben, armar, mage och även mer känsliga områden så som bikinilinje eller ansikte. IPL för hemmabruk är också något som har ökat i popularitet tack vare den smärtfria behandlingen.

Nedanför hittar du IPL-hårborttagare som är bäst i test och som även har presterat väl i olika produktrecensioner. Dessa resultat har även kombinerats med vad vanliga konsumenter har att säga om modellerna. Andra saker som har påverkat jämförelsen är egenskaper och funktioner.

Braun IPL Silk Expert Pro 5 - Bäst i test

Bäst i test
Braun IPL Silk Expert Pro 5 bild
ButikPris
3990:-Besök
4199:-Besök
4200:-Besök
4364:-Besök
 • Testvinnare 2022 hos Testfakta
 • Bäst i test hos Testfakta i deras test av IPL 2019
 • 4,4 av 5,0 hos Amazon DE efter över 9100 kundrecensioner

Braun IPL Silk Expert Pro 5 är en kraftfull och smidigt IPL hårborttagare som fixar permanent reducering av hårtillväxt på bara 4 veckor. Modellen är väldigt populär och har bland annat vunnit ”Bäst i test” när svenska Testfakta testa sex olika IPL maskiner under 2019  och 2022.

Bästa IPL maskinen för hemmabruk - Bäst i test

När vi tittar på oberoende test av IPL maskiner så är resultatet ganska snarlikt mellan denna och t.ex. Philips Lumea Prestige BRI953. Enligt Testfaktas egna test så var Braun IPL 5014 något enklare att hantera på grund av lägre vikt, men när det gäller slutresultat så var modellerna identiska.

Skulle detta kunna vara vår bäst i test vinnare? Definitivt. En annan väldigt bra sak med nya Braun IPL 5014 är möjligheten att själv välja anpassade komfortlägen d.v.s. intensitet. Det finns tre olika intensitetslägen vilket är normal, mild och extra mild. För någon som aldrig har provat IPL förut så kan de lägre nivåerna under den första perioden vara rekommenderat. Men även när det gäller känsligare områden som t.ex. bikinilinjen så är det rekommenderat med att prova med en lägre intensitet.

Kraftfull IPL för hemmabruk – 400 000 ljuspulser

Braun Silk Expert 5 är utan tvekan en av marknadens bästa IPL maskiner just nu. Braun IPL 5014 ska enligt tillverkaren permanent reducera hårtillväxten redan efter 4 veckors användning. En behandling på båda benen ska ta ungefär 5 minuter och givetvis fungerar denna IPL på andra kroppsdelar som t.ex. mage, armar eller andra känsliga områden.

Precis som de flesta andra modeller i vårt bäst i test så har denna en SensoAdap-sensor som känner av din hudton och kan på så sätt automatiskt anpassa ljusintensiteten. Detta är ett krav för att ljusbehandlingen ska vara både säker och effektiv.

För att underlätta användningen ytterligare så har Braun tagit fram en app där du följer/registrerar dina behandlingar. Så så sätt kan du hålla koll på vilka kroppsområden som har behandlats och när det är dags för nästa behandling och så vidare.

Sett till pris, oberoende test, kundrecensioner, egenskaper och funktioner så är detta definitivt en testvinnare. Därför vinner Braun IPL Silk Expert Pro 5 vårt bäst i test av IPL-hårborttagning.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test vinnare i Testfaktas test av IPL-enheter från 2019
 • Toppbetyg från kundrecensioner
 • Kliniskt testad av organisationen Skin Health Alliance
 • Kraftfull IPL med 400 000 ljusimpulser
 • Tre anpassade komfortlägen, normal, mild, extra mild
 • 10 st intensitetsnivåer
 • Anpassar sig själv automatiskt efter olika hudtoner
 • Braun erbjuder också pengarna tillbaka (120 dagar) om du inte är nöjd
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer IPL 5500 Pure Skin Pro - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Beurer IPL 5500 Pure Skin Pro bild Beurer IPL 5500 Pure Skin Pro bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,9 av 5 stjärnor efter att över 250 kunder testat modellen

En relativt populär modell är budgetvalet Beurer IPL 5500 Pure Skin Pro som trots sitt låga pris fått bra kundrecensioner hos både butiker och marknadsplatser. På brittiska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 3,9 av 5 stjärnor efter över 250 recensioner.

Kan en billig IPL-maskin verkligen vara bra?

IPL-hårborttagaren Beurer IPL 5000 är utan tvekan en budgetmodell men trots detta så har enheten fått ett bra kundbetyg. Är detta den bästa modellen för IPL-hårborttagning? Kanske inte. Men den kan fortfarande fungera för många personer som vill komma igång med effektiv och permanent hårreducering. Något vi däremot har plockat upp när vi läst kundrecensioner är att enheten blir varm vid längre behandlingar. Vilket så klart kan ses som lite negativt men det är inte heller en deal-breaker.

Vi vet däremot sen innan att Beurer tillverkar flera väldigt bra IPL-modeller som vunnit flera stora oberoende test och bäst i test. Men ha något lägre förväntningar med denna modell.

Beurer IPL 5500 är utrustad med UV-filter för att skydda huden och kan användas överallt på kroppen som ansikte, ben, armhåla, bikinilinjen med mera. Modellen är också kliniskt testad och godkänd. 

Likt flera andra Beurer IPL-hårborttagare så kan denna användas med appen Beurer MyIPL och denna appen hjälper dig att sätta upp ett fungerande behandlingsschema som du kan följa. Du får bland annat förslag på inställningar, när behandlingen ska upprepas med mera.

Enligt tillverkaren ska du kunna se upp till 50% hårreduktion efter endast 3-4 kroppsbehandlingar. Detta kan jämföras med premiumprodukten Remington i-Light Prestige IPL6750 som ska ha upp till 94% hårreducering efter tre behandlingar.

Baserat på egenskaper, pris, funktioner och kundrecensioner så vinner denna IPL-hårborttagare vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Bra IPL-hårborttagning trots ett lågt pris
 • Upp till 50% hårreduktion efter 3-4 behandlingar
 • Kan användas på ansikte, ben, armar, bikinilinje, armhålor
 • Enhetens lampa ska hålla upp till 200 000 ljuspulser
 • Har en behandlingstid mellan 20-25 minuter
 • Utrustad med hudsensor som anpassar styrkan
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips Lumea IPL 9000 serie - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Philips Lumea IPL 9000 serie bild Philips Lumea IPL 9000 serie bild Philips Lumea IPL 9000 serie bild Philips Lumea IPL 9000 serie bild Philips Lumea IPL 9000 serie bild
ButikPris
6435:-Besök
 • Andraplats när Testfakta testa IPL-maskiner 2022
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon efter över 750 kundrecensioner
 • 5 av 5 när tidningen T3 testa Philips trådlösa IPL-enhet
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat IPL-hårborttagaren

Både oberoende test av Philips IPL och vanliga konsumenter ställer sig väldigt positiva till modellen. Bara på Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,4 av 5 stjärnor efter över 200 recensioner. Enligt tidningen T3 är detta marknadens bästa IPL för hemmabruk när de testa produkten 2021. Även Testfakta testa modellen 2022 med väldigt gott resultat.

En av få trådlösa och laddningsbara IPL-hårborttagare

Philips Lumea IPL 9000 är utan tvekan en premiumprodukt i IPL-segmentet och värdersätter du trådlösa maskiner så kan detta vara den bästa IPL-maskinen. Men smakar det så kostar det. Philips trådlösa IPL är också en av marknadens dyraste konsumentmodeller och jämfört vi t.ex. med bäst i test vinnaren Braun IPL Silk Expert Pro 5 så är priset ungefär 100% dyrare. Men kanske är det värt det.

När det gäller IPL-hårborttagare från Philips så har säkerheten alltid legat i fokus vilket även är tydligt med Philips Lumea IPL 9000. Med SenseIQ-tekniken "hudtonsensor" får du rekommendationer baserat på din egen hudton för effektivare och behagligare användning. Dessutom medföljer där flera olika munstycken avsedd för olika områden på kroppen. Beroende på vilken modell du väljer så finns det munstycken för armhålor, bikinilinje, ansikte med mera.

Ett stort plus är också gratisappen från Philips som hjälper och tipsar kring olika behandlingsprogram samt schemalägger IPL-behandlingar. Med regelbunden behandling går det nästan att få permanent hårborttagning. 

Är detta bästa IPL för hårborttagning hemma?

Philips Lumea IPL 9000 serie är utan tvekan en av marknadens bästa modeller för konsumenter. Det är också en av marknadens dyraste. De största fördelarna med Philips IPL är de smarta sensorerna för hudtoner, munstycken, batteridrift (med kabel fungerar också) och att den är kraftfull.

 • Skäl att köpa
 • Långvarig hårtborttagning
 • En av få uppladdningsbara IPL-enheter på marknaden
 • Kan användas med eller utan kabel
 • Flera medföljande munstycken, kan variera beroende på produkt
 • Kan användas på armar, ben, mage, bikinilinje, haka, överläpp, käklinje
 • Smart hudton-sensor som ger rekommendationer
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Braun Silk-Expert Pro 3 - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Braun Silk-Expert Pro 3 bild Braun Silk-Expert Pro 3 bild
ButikPris
3196:-Besök
3490:-Besök
 • 4,4 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter över 350 kundomdömen
 • Rekommenderas av Skin Health Alliance

IPL-apparaten Braun Silk-Expert Pro 3 för hemmabruk är en stor kundfavorit som bland annat ger bra resultat och som konkurrerar med ett bra pris. Modellen har ett högt kundomdöme på 4,4 av 5 stjärnor på tyska marknadsplatsen Amazon efter över 300 kundrecensioner. Även hos svenska butiker som säljer modellen är betyget i topp.

IPL-hårborttagare med precisionshuvud för exempelvis ansiktet

Brauns olika IPL-apparater har alltid fått bra kundomdömen och presterat i topp i flera stora oberoende test av IPL-hårborttagare. Dessutom har Braun lagt sig i en bra prisnivå som passar de allra flesta plånböcker utan att hålet blir allt för stort.

Likt de flesta andra modeller från Beurer så är denna IPL-apparat utrustad med en hudsensor som matchar hudton till rätt effekt. D.v.s. den anpassar sig automatiskt efter din egna hudton för att säkerställa en effektiv hårborttagning och säker behandling. Produkten är också rekommenderad av ledande internationella hudhälso-organisationen Skin Health Alliance.

Brauns IPL-hårborttagning använder också senaste IPL-tekniken med förbättrad och effektivare behandling. Vilket ska ge en permanent reducering av hår på bara tre månader med ett färdigt behandlingsschema. En behandling av t.ex. båda benen ska endast ta ungefär 9-10 minuter vilket är betydligt snabbare än tidigare. När det gäller behandlingsschema så finns detta att hitta i Brauns egna app för IPL-behandlingar.

Det bästa är trots allt det medföljande precisionshuvudet som förenklar behandlingen av mindre områden som på ansikte, bikinilinje eller under armarna. Modellen är både kliniskt testad och dermatologiskt godkänd.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga kunder som testat IPL-hårborttagaren från Braun
 • Rekommenderas av ledande internationella hudhälsoorganisationen Skin Health Alliance
 • Två gånger snabbare behandlingstid jämfört med tidigare generationer, 9 minuter för två ben
 • Medföljande precisionshuvudet för mindre områden i ansikte eller bikinilinje
 • Hudsensor som anpassar sig automatiskt
 • Skapa och följ ditt behandlingsprogram genom Brauns egna app
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Braun IPL Silk-Expert Mini - Sensor för hudton

Braun IPL Silk-Expert Mini bild Braun IPL Silk-Expert Mini bild
ButikPris
2429:-Besök
2944:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor hos Amazon DE efter över 500 kunder testat Braun IPL Mini

Konsumenter som testat Brauns IPL är överlag väldigt nöjda med den hårborttagning modellen ger. Däremot är det ganska många som poängterar att resultatet inte är 100-procentigt men som samtidigt minskar hårväxten ganska markant. I skrivandes stund har modellen ett samlat kundomdöme på 4,3 av 5 stjärnor efter över 500 recensioner

Sensor som hela tiden läser av hudtonen

Hudtonen är extremt viktig för att lyckas med IPL-behandlingar hemma. Braun Silk-Expert Mini har en sensor-teknik som snabbt läser av hudtonen och som anpassar ljuspulserna efter ljusa till medelmörka hudtoner. Rätt ljusintensitet är viktigt så att ljuset passar hudtonen. Ju mörkare hudton, desto mer ljus absorberar huden.

Så hur ställer sig modellen jämfört med dyrare Pro 5 och Pro 3 från Braun? För det första saknas det ett munstycke för de mer intima områdena som ansikte. Denna IPL-modell är framför allt gjord för enklare områden så som t.ex. ben, bröst eller armar

Den är inte heller lika kraftfull som bäst i test vinnaren Braun Silk-Expert Pro 5 villket innebär längre behandlingstid och inte lika snabba resultat. Braun IPL Silk-Expert Mini har endast tre stycken intensitetsnivåer, jämfört med 10 på Silk-Expert Pro 5.

Vem bör köpa Braun IPL Silk-Expert Mini?

Braun Silk-Expert Mini ska vara en modell i mellansegmentet och som namnet kanske antyder en mindre IPL-hårborttagare. Men modellen är inte så liten trots allt och varför Braun har valt att använda Mini vet vi inte. Strömadaptern som inte syns på bilderna är också större än själva IPL-enheten.

Men till rätt pris kan Braun Silk-Expert Mini trots allt vara en godkänd IPL-hårborttagare. Men kanske är det värt att spara till Silk-Expert Pro 5 som levererar ett bättre resultat.

 • Skäl att köpa
 • Använder SensoAdapt-sensor som anpassar intensiteten efter hudton
 • Lampan ska klara upp till 300 000 ljuspulser
 • Lämpar sig bäst till ben, armar och bröst
 • Ska ge synlig minskad hårväxt efter 3 månader
 • Skäl att inte köpa
 • Stor strömadapter
 • Inte så liten IPL-hårborttagare som man kan tro
 • Inte anpassad för ansiktet

Philips Lumea Prestige BRI947 - För hela kroppen

Särskilt rekommenderad
Philips Lumea Prestige BRI947 bild Philips Lumea Prestige BRI947 bild Philips Lumea Prestige BRI947 bild
ButikPris
5546:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor efter över 1000 kundomdömen på Amazon UK
 • 4,9 av 5 när Laura på WeAreBodyBeautiful testa Philips IPL 2021
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat modellen

Tittar vi på kundomdömen hos både butiker och marknadsplatser så är Philips Lumea Prestige IPL en av marknadens mest populära val. Philips IPL har också fått toppbetyg i oberoende tester och produktrecensioner så som t.ex. WeAreBodyBeautiful.

Philips kraftfullaste IPL hittals

Philips Lumea Prestige BRI947 är en lite billigare variant på "bästa premiumvalet" Philips Lumea IPL 9000 som har batteridrift. Har du inget behov av en batteridriven IPL så är denna modell minst lika bra och erbjuder i princip samma egenskaper. Philips Lumea Prestige finns som flera olika produkter så som BRI948 och BRI949. Men i grunden är det ungefär samma modellen med med olika tillbehör som medföljer.

Med Philips IPL BRI947 medföljer där flera olika munstycken som är anpassade för olika delar på kroppen så som t.ex. armhålor, bikiniområde, ben, armar och även ansiktet. Om du är osäker på vilket munstycke du ska använda så finns där alltid en liten ikon/bild på ovansidan som berättar vilket område på kroppen det passar bäst till.

Precis som med Philips övriga IPL-maskiner så är fokuset på säkerhet och komfort stort. Med SenseIQ (hudtonssensor) så får du personliga inställningar som anpassar ljusstyrkan efter din egen hudton på kroppen. Hudtonen kan skilja sig ganska kraftigt beroende på vart på kroppen du vill behandla.

Likt flera andra testade IPL-maskiner från Philips så har även denna stöd för deras gratisapp som kan ge tips på behandlingar samt schemalägga. Bland annat hjälper den dig att komma ihåg att göra regelbundna behandlingar så att hårväxten alltid är på ett minimum.

Vem bör köpa Philips Lumea Prestige IPL?

Philips IPL för hemmabruk har alltid varit en av marknadens bästa modeller. Ett stort plus är munstycket som gör det möjligt att använda IPL-maskinen i ansiktet men också runt bikinilinjen. Med en hudtonssensor blir också behandlingen både säker och behaglig med den komfort som ges.  Philips Lumea Prestige BRI947 är ett utmärkt val för den som eftersöker en modell som kan ta hela kroppen.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i oberoende test av IPL och från vanliga konsumenter
 • Hudtonssensor som anpassar inställningar automatiskt
 • Klarar av hela kroppen med medföljande munstycken (kan variera beroende på modell)
 • Tar armar, ben, mage, under armarna, bikinilinje, haka, överläpp med mera
 • Stöd för Philips Lumea IPL-app för tips och schemaläggning av behandlingar
 • Upp till 6 månaders hårborttagning efter komplett behandlingscykel
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer Velvet Skin Pro IPL8500 - Batteridriven

Beurer Velvet Skin Pro IPL8500 bild Beurer Velvet Skin Pro IPL8500 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg när Testafakta testa modellen 2022

I juli 2022 utförde Testfakta sitt test på sex olika IPL-maskiner där Beurer IPL 8500 lyckades kamma hem 7,9/10 poäng. Den är inte lika bra som Philips Lumea 9000 men samtidigt är Beurer betydligt billigare i jämförelse. 

Kabelfri IPL-maskin för hela kroppen inklusive ansikte

IPL-behandlingar fungerar enklast när enheten är batteridriven och speciellt kring svåråtkomliga områden på kroppen. En fulladdning på 2 timmar ger Beurer IPL8500 en kapacitet på 550 ljuspulser som utan tvekan räcker till några behandlingar. Hållbarheten på lampan är 300 000 impulser vilket motsvarar 550 stycken fulladdningar.

Likt flera andra IPL-maskiner i vår jämförelse så är Beurer IPL8500 anpassad för hela kroppen och även ansikte med medföljande munstycke. Den är också utrustad med en sensor som känner av både hudfärg och hudkontakt för bättre säkerhet. Precis som vilken annan IPL-produkt så ska inte mörkhyade personer ej använda dessa då tekniken inte fungerar.

Funktionellt så påminner modellen om Philips populära Lumea Prestige-serie. Däremot verkar den inte vara lika effektiv enligt de test som finns på båda produkter. Tittar vi i Testfaktas test av både Philips Lumea Prestige 9000 och Beurer IPL8500 så vinner Philips med 54,1% rårreducering jämfört med Beurers 39,5%. Resultatet är baserat efter fem applikationer och ökar givetvis med ytterligare behandlingar. Det är också värt att nämna att Philips är betydligt dyrare.

Vem bör köpa Beurer IPL 8500?

Även om modellen inte riktigt lever upp till Philips Lumea 9000 så är den både billigare och funktionell. Men kanske är Braun IPL Silk Expert Pro 5 ett bättre val då den ger effektivare hårreducering och är billigare. Men vill du verkligen använda en batteridriven IPL-maskin så kan Beurer IPL 8500 vara det bättre valet.

 

 • Skäl att köpa
 • Batteridriven IPL-hårborttagare som underlättar behandlingen
 • En fulladdning räcker till 550 impulser
 • IPL-maskin för hela kroppen inkl. ansikte med medföljande munstycke
 • Sensor som känner av hudfärg och hudkontakt
 • Kan användas med både kabel och batteri
 • Skäl att inte köpa
 • Kräver exakt hudkontakt för att fungera
 • Något tung IPL-maskin

Köpguide – Så väljer du bästa IPL för hemmabruk

Oönskad hårväxt är något som de flesta kvinnor och även män lider av. Rakning, vaxning eller epilering är några av de metoder som är mest vanligt, men nu börjar vi se att allt fler börjar få upp ögonen kring IPL-tekniken. Även om vaxning och epilering ger ett fantastiskt resultat så är det fruktansvärt jobbigt och innehåller oftast en hel del smärta.

Med en IPL-maskin så slipper du allt detta och dessutom behöver du inte spendera lika mycket tid med att rengöra benen eller de områden där du vill ta bort hårväxt. Med en regelbundna behandlingar med IPL så stannar hårväxten upp helt och dina ben förblir silkeslena. Tekniken kan också användas i områden kring de mer intima områdena.

IPL för hemmabruk fungerar idag fantastiskt och modeller som t.ex. testvinnaren Philips Lumea Prestige BRI953 erbjuder något som andra metoder inte kan ge idag. Efter att ha provat en IPL så är risken väldigt liten att du någonsin kommer gå tillbaka till din gamla rakhyvel.

Så fungerar hårborttagning med IPL

Så fungerar IPL-hårborttagningIPL står för Intense Pulsed Light, vilket är ett sätt för att bedöva / söva hårroten. När du använder en IPL-maskin på huden så skickar enheten svaga ljuspulser som hårroten absorberar. När hårroten absorberar ljuset så bildas värme vilket leder till att både protein och stamceller bryts ned.

Förutom att hårväxten stannar upp så absorberar hårsäcken ljuset och varpå hårstråna faller av. Detta är alltså inte en permanent lösning då ljuset från dessa enheter inte är tillräckligt starkt. Man kan däremot förbli hårfri genom att upprepa sin IPL-behandling vart fjärde till åttonde vecka. Det finns tyvärr ingen permanent hårborttagning att utföra hemma och även på klinik krävs det mellan 5-10 behandlingar för ett permanent resultat.

Men för att hårroten ska kunna absorbera ljuset så behöver hår/hårrot ha rätt typ av pigment d.v.s. färg. Mörka färger absorberar ljus betydligt bättre än ljusa och därför rekommenderas inte IPL-hårborttagning till dig som har ljust hår. Vita, gråa och ljusa hårstrån absorberar i princip inget ljus vilket leder till att hårsäcken inte når tillräckligt höga temperaturer för att bryta ned hårstrået.

En IPL behandling går ganska fort och är väldigt skonsamt jämfört med många andra alternativ. Men det kräver också att man har rätt typ av pigment på håret och inte har för mörk hudfärg. Vill du fördjupa dig ytterligare kan du läsa – Så fungerar hårborttagning med IPL.

Använder IPL laser?

Detta är en väldigt vanlig fråga och många verkar tro att IPL använder sig av laser för att ta bort hårväxt. Men riktigt så är det inte. IPL och laserbehandling är två helt olika metoder men som båda använder ljus för att råda bot på problemet med oönskad hårtillväxt.

Även om de två metoderna liknar varandra med långvarigt resultat så använder laser endast ett ljus med en enkel våglängd, medans IPL har flera våglängder d.v.s. färger. När det gäller laserbehandling så är detta något som måste utföras av professionella kliniker och kan också utföras på så sätt att hårväxten försvinner permanent.

Med IPL-behandling så är det en tillfällig lösning som håller sig 6 till 8 veckor och vill du fortsätta ha silkeslena ben eller armar så måste behandlingen upprepas ungefär vart 4e vecka. Vill du veta mer så kan du läsa skillnaden mellan laser och IPL för hemmabruk.

Både hårfärg och hudfärg har betydelse

IPL hårborttagning och hudtonerNej vem som helst kan inte använda en IPL-maskin för hemmabruk tyvärr. Sättet hur det fungerar gör att inte alla kan använda det. Melaninet i hårroten är det som absorberar ljuset från IPL och det är färgpigmentet i hårstrået. Ju mörkare håret är, desto mer ljus absorberas från IPL-maskinen.

Så t.ex. blont, vitt och grått hår innehåller väldigt lite färgpigment vilket gör att denna teknologi inte fungerar. Även rött hår är ett stort problem och svarar jättedåligt på IPL-behandlingar.

Personer med mörk hy har också problem med att använda IPL då huden absorberar det mesta av ljuset och då kan man också bränna huden. Nu har dessa maskiner skydd emot detta, men har du en ljus mörk hy till väldigt mörk så bör du undvika dessa enheter. Även personer som solar mycket eller använder brun utan sol ska vara lite försiktiga vid användning av IPL.

Egenskaper och tillbehör till IPL-hårborttagare

Både tillbehör och utrustning varierar ganska markant beroende på vilken IPL-modell du väljer att köpa. Dyrare modeller har oftast fler tillbehör som t.ex. olika munstycken för ansiktet och så vidare.

Munstycke för ansiktet – Tittar vi på IPL-enheter från t.ex. Philips så har flera av dessa ett eget tillbehör/munstycke som är speciellt anpassat för ansiktet. Oftast har detta tillbehör ett smalare ljusfilter som är anpassat för ansiktets olika delar och som ger mjukare behandling. Huden på ansiktet är trots allt ganska känsligt.

Batteridriven IPL-hårborttagare – Det finns få enheter som drivs med hjälp av batteri men enligt oberoende test av IPL-hårborttagare som är detta en klar fördel. Det kanske inte påverkar resultatet men för många är det extremt smidigt att kunna behandla vart du än befinner dig i hemmet.

Kostnaden för en batteridriven IPL-hårborttagare är däremot betydligt högre än traditionella el anslutna enheter. Är du en person som verkligen ogillar elkablar så kan denna extra kostnad vara värt det.


Guide – Så här enkelt använder du din IPL-hårborttagare

förbereda behandling av IPLFör någon som aldrig har kommit i kontakt eller testat en IPL-hårborttagare kan det vara lite nervöst till en början. Men det är egentligen inga konstigheter med denna typ av ljuspulsbehandling. Nedan listar vi olika steg du bör följa så att resultatet blir så bra som möjligt.

Det är också viktigt att påpeka att dessa steg måste upprepas regelbundet till en början. Önskat resultat med minimal hårväxt kommer efter långvarig behandling vilket är flera månader. Läs också manualen noggrant då vissa moment kan skilja sig något från modell till modell.

Steg 1 – Förbered området

Det är alltid bra att börja med att raka det område som du vill behandla med din nya IPL-hårborttagare. Givetvis kan du använda andra tekniker också men rekommendationen är att plocka bort håret från området innan behandling.

Detta är för att vi inte vill att ljuspulserna ska absorberas av själva hårstrået på utsidan och istället gå ned på djupet där hårsäckarna finns. Det är trots allt hårsäckarna som får håret att växa.

Steg 2 – Påbörja behandlingen

Vårt bästa tips är att hitta ett bra ställe i hemmet där du kan sitta lugnt och bekvämt under IPL-behandlingen så som t.ex. i soffan eller sängen.

Innan du påbörjar behandlingen så kan det vara bra att ställa in IPL-enheten på lägsta intensitetsnivå och öka successivt för att känna efter hur det känns. Däremot har de bästa IPL-hårborttagare en sensor-funktion som automatiskt anpassar intensiteten efter din hudfärg.

Nu är det bara att påbörja behandlingen genom att hålla ned knappen och skjuta blixtarna på dina ben, armar eller vilket område du nu vill behandla. Känslan av ljuspulsbehandlingen varierar lite beroende på vem man frågar. Men för de allra flesta kan det kännas som ett svagt stick/ilning och att temperaturen ökar i huden.

Steg 3 – Smörj in huden

Steg tre är egentligen inget måste men vad vi har kunnat läsa hos till så väljer många användare att smörja in området med en mjukgörande hudkräm. Läser vi på Philips hemsida så rekommenderar de också att du undviker solljus på de behandlade områdena minst 24 timmar efteråt.


FAQ – Vanliga frågor om IPL-hårborttagare

 1. Ger IPL-hårborttagare permanent hårborttagning?
 2. Hur länge håller lampan i en IPL-maskin?
 3. Gör det ont att använda IPL-maskiner?
 4. Kan IPL användas i ansiktet?

Ger IPL-hårborttagare permanent hårborttagning?

Så länge du utför dina ljuspulsbehandlingar regelbundet så ska hårväxten upphöra mer eller mindre. Men det är ingen permanent lösning så som t.ex. hårborttagning med laser på klinik. Det är helt enkelt två olika tekniker varav den ena inte kan utföras i hemmet.

Hur länge håller lampan i en IPL-maskin?

Hur länge lampan håller i en IPL-maskin varierar från modell till modell. Braun skriver t.ex. att deras lampa håller för ungefär 300 000 blixtar. Det motsvarar ungefär 15 års IPL-behandling. Philips egna IPL-modeller ska hålla för ungefär 250 000 blixtar enligt flera test.

Det finns alltså ingen enhet som har bästa levnadstid och dessa summor är endast ett genomsnitt.

Gör det ont att använda IPL-maskiner?

Nej, det ska inte göra ont överhuvudtaget. Gör det ont så är något väldigt fel med maskinen eller inställningen på maskinen. Det du däremot kan känna är att temperaturen stiger på huden och att det kanske kommer små-stick där IPL-maskinen skjuter sina blixtar.

Men det ska definitivt inte kännas att det gör ont eller att det känns obehagligt, för då är något fel. Tvärtom så brukar det kännas väldigt tillfredsställande enligt många personer.

Kan IPL användas i ansiktet?

Svaret är Ja. Förutsatt att IPL-maskinen du köper får användas i ansiktet och var noga med att läsa instruktionsboken innan du sätter igång. T.ex. har Philips Lumea IPL-enheterna ett eget filter för användning i ansiktet. Speciellt ansiktet har en väldigt känslig hy därför finns det särskilda filter bara för ansiktet.

Med Philips Lumea IPL-enheterna kan du göra behandling även i ansiktet och flera test vittnar om att det ger ett gott resultat, samt långvarigt. Det går även bra att använda på t.ex. hakan, kinderna, överläppen, polisonger eller andra känsliga områden som t.ex. bikinilinjen.


Bäst i test – Så valde vi ut bästa IPL för hemmet

IPL-hårborttagare bäst i test 2023IPL-enheter för hemmabruk är fortfarande ganska ovanliga och dyra. Om du vill köpa en bra IPL för hemmabruk som faktiskt ger ett bra resultat och som faktiskt fungerar så är det uppemot 3 000 – 4 000 kronor. Många är tyvärr inte beredda att lägga denna summa när rakhyvel fortfarande fungerar till en godkänd nivå.

Så till vem passar en IPL? Vi skulle säga att en IPL passar till dig som är trött på att använda rakhyvel, kräm, vax eller en epilator. Det bästa med en IPL är ju så klart resultatet men även att det knappt känns något under behandlingen. Du slipper också onödig hudirritation.

Behandlingen är också ganska snabb och ska du göra båda benen så ska det inte ta längre än 5-7 minuter. Så klart kommer du behöva upprepa behandlingen regelbundet för att bibehålla silkeslena ben. Men detta gör du endast en gång vart 4 eller 8e vecka beroende på modell.

För att vi skulle kunna hitta vår bäst i test vinnare så har vi varit tvungna att använda både kundrecensioner och resultat från oberoende tester. Även produktrecensioner har varit en avgörande faktor. Pris har bara haft en viss påverkan då det helt enkelt inte finns några billiga modeller som presterar väl. De flesta godkända och bra modeller ligger omkring 2000-4000 kronor och därför har inte priset varit avgörande.

När det gäller bäst i test vinnaren Braun IPL Silk Expert Pro 5 och andraplatsen Philips Lumea IPL 9000 serie så är detta två fantastiska IPL-enheter för hemmaanvändning. Det som egentligen får Philips IPL att vinna är batterifunktionen även om det gör enheten lite tyngre. Tyvärr så faller modellen något på grund av sitt höga pris och förblir ett premiumval. Däremot är detta är enligt oss den bästa egenskapen och är något som vi gärna ser hos fler modeller och märken i framtiden.

Uppdatering våren 2023 – Väldigt lite har förändrats inför vår och sommar 2023. Förutom att det har börjat dyka upp ganska många okända märken på marknaden så fortsätter Braun IPL Silk-Expert Pro 5 toppa försäljningen hos både marknadsplatser och butiker. Braun IPL Silk-Expert Pro 5 behåller därför utmärkelsen bäst i test. Även Philips Lumea IPL 9000 behåller utmärkelsen bästa premiumval.

Källor

IPLhaarentfernung.org

IPLhaarentfernung är en tysk hemsida som recenserar IPL-maskiner och som har väldigt utförliga recensioner samt test på många av de IPL-enheter som finns för hemmabruk. De har tester på bland annat Philips Lumea Prestige BRI956, Philips Lumea Prestige SC2009, Philips Lumea Advanced SC1997, Braun Silk expert BD5009 och Philips Lumea PrecisionPlus. iplhaarentfernung.

Testfakta

Svenska Testfakta utförde ett test på sex olika IPL-enheter så sent som 2019 där Braun IPL Silk Expert Pro 5 PL5014 gick ut som testvinnare. Även Philips Lumea Prestige BRI953 IPL presterade i topp och var den enda modellen i testet som kunde användas på batteri.

Andra modeller som också fick testas var bland annat Silk’n H3220, BaByliss G960E, Beurer IPL 10000+ och Remington iLight IPL6750. Lite förvånande var att många modeller presterade ungefär lika bra, men att andra saker som ergonomi och liknande var avgörande i testet. Vi tycker däremot att fler tillverkare borde ta fram fler modeller som drivs med hjälp av batteri då det möjliggör smidigare användning.

Det var däremot en modell som var smärtsam och detta var Remington iLight IPL6750. Det är egentligen den enda enheten som vi verkligen inte kan rekommendera överhuvudtaget. För om behandlingen är smärtsam så faller hela idén av att använda IPL för hemmabruk. Mer om deras test hittar du här.

Testfakta släppte nyligen sitt nya test av IPL maskiner för 2022 där Braun Silk Expert Pro 5 kammande hem utmärkelsen testvinnare. På Andraplats hamna Philips Lumea 9000, tredjeplats Silk’n Infinity Premium Smooth, fjärdeplats Beurer IPL 8500 Velvet Skin Pro. Läsa hela deras artikel här.

Amazon – Många kundrecensioner

Vi brukar alltid ta och använda Amazon som en del av våran bedömning eller för att avgöra vilka produkter som är bra. Anledningen till det är att kundrecensioner oftast är flera hundra vilket ger en väldigt bra överblick om produkten är bra eller inte. Sedan så är kunderna även bekräftade så det sker väldigt lite så kallade fake reviews.

Vanliga kundrecensioner är även bra då testet av produkten sker hemma i hemmamiljö och inte endast i testlabbet.

Wearebodybeautiful.com

Laura på wearebodybeautiful.com har ett utförligt test på flera olika IPL-maskiner för hemmabruk. Under 2020 testa hon bland annat Philips Lumea Prestige som fick toppbetyget 4,9 av 5 stjärnor. Enligt deras egna test är Philips IPL Lumea Prestige den bästa enheten för komfort och precision. Vi kan varmt rekommendera läsning av deras recension här.

Tidningen T3

I mars 2021 testa T3 Philips trådlösa IPL-maskin där den fick utmärkelsen ”Platium Award” med högsta betyget 5 av 5 stjärnor. Fördelar som nämndes var bland annat batteridriften, hudtonssensorn, munstycken och den ergonomiska formen. Läs vidare här.


Utgångna modeller

Remington i-Light Prestige IPL6750 - Bra premiumval

Remington i-Light Prestige IPL6750 bild Remington i-Light Prestige IPL6750 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,2 av 5 stjärnor efter över 300 kundrecensioner på Amazon USA

Remington i-Light IPL6750 är en populär IPL-hårborttagare för hemmabruk och som fått ta emot väldigt bra kundrecensioner. Modellen har bland annat testats av över 300 kunder på den amerikanska marknadsplatsen Amazon där den har ett samlat kundomdöme på 4,2 av 5 stjärnor.

Upp till 94% minskad hårväxt redan efter tre behandlingar

Remingtons IPL-hårborttagning med PROPULSE ger en effektivt och kraftfull ljuspuls med 16 joule styrka. Vilket gör denna modell till en av vårt test starkaste modeller. Enligt tillverkaren så krävs det endast tre behandlingar för att se en permanent hårreducering med upp till 94%. .Modellen är också utrustad med en mängd olika egenskaper och funktioner som vi förväntar oss av en premiumprodukt som denna.

PROPULSE-teknologin som används i denna modell är speciellt framtagen för att effektivare bryta ned och bryta hårcykelns tillväxt. Ljuset träffar själva hårsäcken och på så sätt absorberas ljuset av melaninet i både hårstrå och hårrot. Behandlat hår ska själv falla ur efter 7-10 dagar och kvar lämnas mjuk, slät hy.

Lampan som finns i Remington IPL-hårborttagare ska hålla till ungefär 70 fullständiga kroppsbehandlingar. Detta är givetvis betydligt mer än vad en person behöver under sin livstid.

Något av det bästa med IPL-hårborttagaren från Remington är den inbyggda hudsensorn som själv kollar och försäkrar så att din hy klarar av IPL-behandling. IPL är som sagt inte lämpligt för hud som är väldigt mörk eller har röda kroppshår. Om så är fallet så kommer inte IPL-hårborttagaren starta sin behandling. För bästa resultat rekommenderas ljus till med mörk hudton och bruna hårstrån.

När det gäller ljusstyrka så kan detta anpassas med upp till fem olika nivåer beroende på vart på kroppen du vill behandla. T.ex. så vill du köra en lägre inställningar när du behandlar känsliga områden som bikinilinjen och underarmar.

IPL-maskinen kan användas av både män och kvinnor. Allt från ansikte till nedre delarna av kroppen. Däremot så ska den inte användas av män i ansiktet.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat IPL-hårborttagaren
 • Kraftfulla ljuspulser som verkligen når ned på djupet
 • Inbyggd hudsensor som säkerställer att användningen är säker
 • Multi-flash eller en blixt åt gången
 • Lampan ska räcka till över 70 fullständiga kroppsbehandlingar
 • Medföljande tillbehör för både ansikte och bikinilinje
 • 5 st olika energiinställningar
 • Kliniskt bevisad och FDA-godkänd
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips Lumea Advanced SC1997 - Med strömkabel

Philips Lumea Advanced SC1997 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4.0 av 5.0 på Amazon USA efter 250 kundrecensioner
 • 4.5 av 5.0 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org

Philips Lumea Advanced SC1997 liknar Lumea Prestige 953 på många sätt och det enda som egentligen skiljer är att denna endast kan användas med strömkabel. I och med den inte är batteridriven så är den även billigare. Perfekt för den som inte bryr sig om att behöva en IPL-hårborttagare med strömkabel.

Denna produkten ingår även i Philips nöjdhetsgaranti som ger en möjlighet till att skicka tillbaka sin Philips Lumea IPL SC1997 om man inte blir nöjd. Denna garanti finns i 120-dagar och Philips betalar tillbaka samma summa som du fick betala för enheten. Denna nöjdhetsgaranti gäller var du än valde att köpa din Philips Lumea.

IPL sätter sovsäckarna i dvala

IPL-hårborttagning för hemmabruk är ingen permanent lösning, den är dock extremt effektiv för långvarig hårborttagning. Du förblir hårfri ungefär 8 veckor utan IPL-behandling, men om behandling upprepas vart fjärde till åttonde så förblir man hårfri.

Teknologin idag är säker förutsatt att man följer de enkla anvisningar som finns. Teknologin fungerar bäst på ljus hy och mörkt hår. IPL-behandlingen är helt smärtfri och det enda som känns är hur huden värms upp något.

Fungerar över hela kroppen

Philips Lumea IPL fungerar över hela kroppen, även i ansiktet så som haka, kinder, överläppen. För män som inte vill ha polisonger eller sideburns som det ibland heter kan använda IPL för att motverka denna hårtillväxt. Just denna modellen har även ett specialfilter för ansiktet för att det ska vara extra säkert.

Andra områden där Lumea IPL också fungerar är ben, bikinilinje, underliv, mage, armar, armhålor. IPL-behandlingsytan är 4 cm² så även större områden som rygg och ben går ganska fort att behandla.

Denna IPL-modell kan också mäta hudtonen så om IPL-enheten känner av att hudtonen är för mörk som stängs den av automatiskt för att undvika skador.

Philips Lumea SC1997 kommer redo med alla tillbehör i ett färdigt paket så inget extra behöver inhandlas innan du kan köra igång med hårborttagningen.

Specifikation & fördelar med populära Philips Lumea SC1997

 • Skäl att köpa
 • Relativt billig IPL laser
 • Levereras med alla tillbehör och är redo att användas direkt
 • Slide & Flash funktion för snabbare behandling
 • Hudsensor som automatiskt känner av hudtonen
 • Philips Lumea IPL tar hela kroppen och tar även hela ansiktet
 • Långvarigt resultat
 • Nöjdhetsgaranti i 120 dagar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips Lumea Prestige BRI953 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Philips Lumea Prestige BRI953 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4.5 av 5.0 på Amazon USA efter 150 kundrecensioner
 • 5 av 5 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org
 • Andraplats i svenska Testfakta

Philips Lumea Prestige BRI953 är en populär sladdlös IPL-maskin som temporärt får hårtillväxten att stanna av under ungefär 8 veckor. På bara några minuter så sätter behandlingen hårrötterna i en form av vilofas och du slipper nytt hår de närmsta två månaderna. För att få permanent hårreducering så bör du upprepa behandlingen då och då.

Enligt Philips egna kliniska tester så minskar hårtillväxten med över 90% efter bara tre behandlingar. Behandling är helt smärtfritt och det enda som känns är att huden värms upp lite.

Även denna modell har vunnit relativt stora test utomlands och hör till en av de bästa IPL-hårborttagarna på marknaden. Därför vinner denna IPL för hemmabruk vår utmärkelse bästa premiumval.

Trådlös IPL-hårborttagning för hemmabruk

Ett stort plus med Lumea Prestige 953 IPL-hårborttagare är att den är trådlös. Även om hårväxten ligger vilandes i över 8 – 10 veckor efter sista behandlingen så behöver IPL-behandlingen upprepas vart fjärde till var åttonde vecka för långvarigt resultat.

Med en långvarig behandling vart fjärde eller åttonde vecka så är det ganska skönt om IPL-enheten är utan strömkabel. Perfekt när det finns tid över på kvällen framför sitt favoritprogram på TV eller vid andra tillfällen då det annars skulle lämpa sig bra.

Oftast är det ganska tillfredsställande att använda IPL-hårborttagaren tillsammans med något annat som sitt favorit TV-program. Lite som en form av terapi eller avkopplingsövningar.

Bästa premiumvalet Philips Lumea Prestige fungerar både med strömkabel och utan. Valmöjligheter är alltid det bästa och batteridriven IPL behandling är något som de flesta rekommenderar.

IPL-behandling i ansiktet och flera tillbehör

Philips Lumea Prestige BRI953 har ett eget filter bara för ansiktet som underlättar användandet på ett väldigt känsligt ställe. Där finns även tillbehör för precisionsbehandling, kroppsbehandling med mera.

Tillbehören till Philips Lumea Prestige IPL är av det enklare sorten, men som ändå gör stor skillnad på själva behandlingen. Där finns t.ex. tillbehör som är framförallt framtagna för att hjälpa behandling vid bikinilinjen samt armhålan. Eller vid andra ställen där det kan vara svårt.

Philips IPL-maskinen har  en SmartSkin-sensor som själv känner av hudtonen och anpassar ljuset vid behandling. SmartSkin-sensorn läser av din hudton och ger dig råd om vilken intensitet du bör använda.

 • Skäl att köpa
 • Batteridriven – Kan även användas med strömkabel
 • SmartSkin-sensor – Som känner av hudtonen och ger rekommendationer på intensitet
 • Tillbehör – Flera väldigt bra tillbehör som är speciellt framtagna för t.ex. bikinilinjen eller ansiktet
 • Philips Lumea levereas komplett
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Braun Silk-expert 5 IPL BD 5009 - Bäst i test

Braun Silk-expert 5 IPL BD 5009 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4.3 av 5.0 på Amazon USA efter 200 kundrecensioner
 • 4 av 5 på tyska testsidan iplhaarentfernung.org

Braun säljer ett par olika IPL-maskiner för permanent hårborttagning och deras bästsäljare Braun Silk-expert 5 IPL är deras flaggskeppsmodell. Det är också denna som har fått toppbetyg bland kundrecensioner och andra test.

Säker IPL-behandling med automatisk hudtonssensor

Detta är en av marknaden mest säkra IPL-maskiner som kommer med ett helt automatiskt system som känner av vilken hudton som behandlas. Teknologin kallas för SensoAdapt som anpassar ljusstyrkan efter hudton så att det blir en säker och effektiv behandling.

Bäst i test vinnaren Braun Silk-expert 5  är en av de snabbaste IPL-maskinerna på marknaden. Det tar nämligen endast ungefär 8 – 10 minuter att behandla benen eller armarna. Vilket är ganska snabbt för laser / ljusbehandling hemma och ger ett gott resultat utan hår.

Enligt Brauns egna statistik så upplever över 93% att där är ett märkbart resultat efter behandlingen. Nästan 90% märker av en stor skillnad och med en enorm minskning av synligt hår. Till och med efter 12 månader efter senaste behandlingen för hårborttagning med IPL.

Funktioner

Brauns testvinnare Silk-expert 5 IPL BD 5009 kommer med tre olika inställningar normal, mjuk, extra mjuk och är perfekt för nybörjare, men också kring områden på kroppen som är extra känsligt.

Lampan som sitter hårborttagningsmaskinen klarar av ungefär 300 000 blixtar, vilket motsvarar ungefär 15 års behandling. Perfekt om man vill dela användning med någon i familjen då dessa enheter är ganska dyra.

I just detta paketet följer det även med en batteridriven rengöringsborste som exfolierar huden ungefär fyra gånger bättre än manuell peeling. Borsten har 10 000 borstrån som tar bort döda hudceller men som också stimulerar hudens egna cellförnyelse.

 • Skäl att köpa
 • Säker och effektiv användning tack vare den unika teknologin SensoAdapt som känner av hudtonen automatiskt och som sedan anpassar ljuset i enheten.
 • En av de billigare IPL-maskinerna som presterar med ett gott resultat.
 • Många nöjda kunder.
 • Beprövad teknik.
 • Gott resultat även efter 12 månader.
 • Lång livslängd på lampan. Upp till 15 års behandling.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt