Ismaskin Bäst i test 2021

Ismaskin Bäst i test 2021

Nu när vår och sommar är på gång så är det smidigt att snabbt kunna få fram färdiga isbitar med hjälp av en ismaskin. Kall dryck med mycket is under varma sommardagar är nästan oslagbart och vi slipper gärna meckande med isformar och ispåsar. De bästa ismaskinerna på marknaden klarar av att göra ungefär 70 isbitar per timme, vilket är ganska snabbt jämfört med andra tekniker.

En bra ismaskin är också något som uppskattas när det är dags att bjuda gäster på en riktig sommardryck eller drink. Även om ismaskinen kanske inte rymmer mer än 1 kg isbitar, så går det bra att hälla över isbitarna i påse och sedan lagerföra det i frysen tillsvidare.

I jakten på den bästa ismaskinen för hemmabruk så har det har varit lite problematiskt att hitta oberoende test på ismaskiner. Så vi har valt att använda kundrecensioner som finns tillgängligt hos butiker och marknadsplatser. Efter en hel del efterforskning så har vi kommit fram till en testvinnare och även andra modeller som kan vara av intresse.

Senast uppdaterad Juli 2021

Wilfa ICE-12S - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Wilfa ICE-12S bild 1Wilfa ICE-12S bild 2
ButikPris
1792:-Besök
1792:-Besök
2499:-Besök
2499:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter
 • Bäst i test hos norska Mintest 2020

Wilfa är nog ett av de märken på ismaskiner som de flesta nog kan relatera till och just Wilfa Ice 12S har fått toppbetyg från kundomdömen på nätet. Dessutom är det en relativt billig ismaskin i jämförelse med andra modeller som presterar likvärdigt.

En ismaskin är kanske inte ett måste för att överleva den varma sommaren, men det är vansinnigt smidigt att göra stora mängder is på kort tid. För de flesta personer som använder isbitar regelbundet vet hur omständligt det kan vara att hela tiden behöva fylla på isformar eller ispåsar. Dessutom så tar det oftast flera timmar innan isen är redo att användas.

Stor kapacitet på 70 isbitar i timmen

Detta är kanske inte den allra snabbaste ismaskinen på marknaden, men den kan däremot göra 70 isbitar per timme. Med 70 isbitar per timme så kan du snabbt ”tillverka” en stor mängd isbitar på väldigt kort tid och när första omgången är färdig så kan du lägga över isen i frysen, för att sedan dra igång omgång nummer två.

Givetvis är denna kapacitet ganska smidig när man vill kunna bjuda på kalla drycker/drinkar till sina gäster och det är också då som isen snabbt går åt. För vem vill snåla med isbitar när det är varmt.

Bäst i test vinnaren ICE 12S från Wilfa har också lite valmöjligheter gällande storlek på isbitarna och med en enkel knapptryckning så kan du själv välja mellan två olika storlekar. Stora eller små isbitar.

Smidig och enkel instrumentpanel

Något av det bästa med Wilfa isbitsmaskin ICE 12S är den smidiga påfyllningen av nytt vatten och som sker enkelt genom en ventil. Något som också höjer modellen är den enkla instrumentpanel som tydligt visar när ismaskinen är full och om strömmen är igång. Den indikerar också när det är dags att fylla på med nytt vatten.

Ljudnivån på ismaskinen är också en av marknadens lägsta och det ska därför inte vara några problem med att ha ismaskinen ståendes framme under t.ex. en fest eller liknande evenemang. Att kunna bjuda på färska isbitar under en bjudning är troligtvis något som de flesta gäster uppskattar.

Wilfa ICE är en ganska liten ismaskin och med den smala designen, så blir det relativt enkelt att hitta en plats i köket. En provisorisk plats i köket under sommarhalvåret är ingen dum idé, för då kommer den verkligen till användning.

 • Upp till 70 isbitar per timme
 • Helt klart bästa ismaskinen baserat på kundomdömen och pris
 • Tyst modell som kan stå framme under fest
 • Två olika storlekar på isen, stor och liten
 • Mått på ismaskin är 250 x 320 x 360 mm
 • Enkel påfyllning av nytt vatten och enkel tömning
 • Wilfa lämnar 5 års garanti

Emerio IM-111502 - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Emerio IM-111502 bild 1
ButikPris
1995:-Besök
2019:-Besök
2019:-Besök
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos svenska butiker

Emerio IM-111502 är en populär ismaskin som har fått bra kundomdömen när vi tittar hos butiker och marknadsplatser. Perfekt för dig som vill ha en lite snyggare ismaskin ståendes framme under sommarsäsongen.

Isbitsmaskin med tre olika isbitsstorlekar

Likt de flesta andra bra ismaskiner i vårt bäst i test så kan du själv välja storlek på isbitarna. Det bästa med den egenskapen är att du kan anpassa storleken efter vilken dryck du tänker dricka. Storlekarna är liten, medel och stor.

Emerio ismaskin har en effekt och prestanda som liknar de bästa ismaskinerna vi har med i vårt test. Det vill säga 12 kg is per 24 timmar och det ska inte ta länge än några minuter innan de första isbitarna trillar ner i korgen. Med en stor vattentank på 2,2 liter så blir det en hel del isbitar.

Ismaskinen från Emerio har också en digital display som tydligt visar visar dina inställningar och kommer larma när iskorgen är full. Perfekt för dig som vill ha en stående ismaskin i hemmet eller när du är i väg med husvagnen där det oftast saknas frysmöjligheter. Alarmet/signalen som indikerar när isbitskorgen är full är ett smidigt sätt att kunna lagra isbitar i frysen inför festen eller liknande tillställningar.

Just denna isbitsmaskin från Emerio är uppe och konkurrerar med bäst i test vinnaren från Wilfa. Men testvinnaren har både fler och bättre kundrecensioner jämfört med den här modellen.

 • Populär ismaskin som har fått bra betyg från kundrecensioner
 • Ger isbitar inom några minuter och max 12 kg isbitar per 24 timmar
 • Stor vattentank på 2,2 liter
 • Tydlig digital display och alarm när iskorgen är full
 • Tre olika kubstorlekar att välja mellan
 • Effekt 120 watt

Andersson Ismaskin IEM 2.1 - Bästa budgetmodell

Bästa budgetval
Andersson Ismaskin IEM 2.1 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 stjärnor hos NetOnNet efter att över 120 kunder testat ismaskinen

Den må vara billig men så många kundomdömen kan inte ha fel när det gäller pris och prestanda på Andersson Ismaskin IEM 2.1. Modellen har just nu ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter närmare 50 kundrecensioner och därför blir detta vårt val av bästa budgetmodell.

Billig ismaskin med bra prestanda

De flesta som har besökt NetOnNet:s hemsida har nog någon gång sett produktnamnet Andersson på diverse olika prylar och det är alltså NetOnNet:s egna produktmärke. Därför hittar vi bara Andersson ismaskin hos just NetOnNet.

Enligt hemsidan ska ismaskinen kunna göra isbitar på 7 minuter vilket styrks bland alla de kundrecensioner som finns på hemsidan. Faktum är att ismaskinen har en kapacitet på 12 kg is per 24 timmar.

Ismaskinen skapar 7 till 9 gram stora isbitar som sedan trillar ner i behållaren och som du sedan fångar upp med den medföljande isskopan. Maskinen har också automatisk avstängning när isbehållaren är full eller när vattnet tar slut.

Med en låg prislapp och så pass bra kundrecensioner så blir detta bästa billiga ismaskin.

 • Väldigt prisvärd och billig ismaskin från märket Andersson.
 • Skapar isbitar på bara 7 minuter.
 • Maxkapacitet på 12 kg is under 24 timmar.
 • Stängs av om behållaren blir full eller om vattnet tar slut.
 • Enkel att rengöra och sköta.
 • Isskopa medföljer.
 • Vikt 8,4 kg och en effekt på 105 W.

CASO Ice Master Pro - Populär modell

CASO Ice Master Pro bild 1
ButikPris
1559:-Besök
1886:-Besök
2577:-Besök
2577:-Besök
 • Högt betyg från kundrecensioner som finns hos svenska och utländska butiker

De flesta personer har nog hört talas om Caso vid det här laget och har troligtvis kommit i kontakt med detta märke någon gång när de har köpt eller tittat på andra köksmaskiner. Caso är ett relativt känt märke inom flera olika köksmaskiner och tillbehör. Caso Ice Master Pro är inget undantag och faktum är att just denna modell är en av marknadens mest sålda ismaskiner.

Caso Ice Master Pro är en väldigt populär ismaskin på marknaden och klassas som en av de bästa alternativen i denna prisklass. Vissa anser att detta är den perfekta ismaskinen för hemmabruk.

Ismaskin med flera smarta egenskaper

Där finns en hel del egenskaper som gör Caso Ice Master Pro ismaskin så populär och med en design med borstat stål gör också detta till ett extra hett alternativ för de flesta personer. En enkel egenskap som t.ex. avtagbar iskorg gör att denna ismaskin sticker ut lite extra än andra modeller på marknaden.

Likt bäst i test vinnaren från Wilfa så kan du även välja två olika storlekar på isbitar d.v.s. små och stora isbitar. Vikten på ismaskinen från Caso är på 9,3 kg, vilket ger en känsla av hög kvalité. Största delen av vikten kommer från den invändiga kompressor som gör det möjligt att tillverka isbitar snabbt.

Snabb ismaskin som ger isbitar på några minuter

Är du en person som har svårt med att vänta på att saker och ting ska bli färdiga? då är detta den bästa ismaskinen för dig. Med bara ett knapptryck borta så kan du få färdiga isbitar på bara 7 minuter och ibland snabbare beroende på klimat.

Enligt manualen så ska det i alla fall inte ta längre än 6-13 minuter för att få en omgång färdiga isbitar och detta verkar stämma överens med de tider som kunder anger i sina kundrecensioner. Detta är perfekt om du behöver göra nya isbitar så snabbt som möjligt och detta ger också möjligheten till att endast använda färska isbitar. Alla vet att gamla isbitar inte är något större höjdare i drinken.

Det är också värt att nämna att denna ismaskin från Caso kan skapa ungefär 0,5 kg isbitar per timme. När maskinen är full av is, så kommer den helt automatiskt avsluta sitt program och endast kyla det som finns färdigt i behållaren.

Vattenbehållaren rymmer 3,1 liter vatten och har en intern vattenindikator som berättar när det är dags att fylla på med nytt vatten.

Specifikationer för populära Caso Ice Master Pro

 • 0,5 kg isbitar per timme
 • Gör snabbt isbitar på endast 7 minuter
 • Vikt 9,3 kg
 • Två olika storlekar på isbitar
 • Kompressorteknik
 • Bra isolering
 • Avtagbar iskorg för att lättare kunna tömma ismaskinen
 • Vattennivåindikator

Princess 283069 - Relativt snabb ismaskin

Princess 283069 bild 1
ButikPris
1719:-Besök
1814:-Besök
1814:-Besök
1899:-Besök
 • Bra betyg från kundrecensioner

Princess ismaskin 283069 är en relativt populär modell som fått bra kundrecensioner hos både butiker och marknadsplatser. Princess är en holländsk tillverkare som är kända för sina lite billigare köksmaskiner så som t.ex. fritös, riskokare med mera.

9 isbitar inom 10 min

Princess 283069 ser ganska enkelt ut men erbjuder många av de funktioner och egenskaper som vi ser på de bästa ismaskinerna. För det första så gör den första laddningen av is (9 st) på bara 10 minuter och rymmer närmare 0,8 kg is i sin behållare.

Likt de flesta andra modeller i vårt test så erbjuder Princess också möjligheten till att välja storleken på isbitarna med tre olika storlekar.

Ismaskinen har också timerfunktion där du kan välja när isbitarna ska vara färdiga eller under vilka timmar som maskinen ska producera isbitar. Den passar därför väldigt bra när det ska bli fest och gästerna behöver kontinuerlig påfyllning av isbitar. Den är helt enkelt helt automatisk. Dessutom har den en stor vattentank på 2,8 liter.

Ismaskinen har en smidig och tydlig LCD-display med en kontrollpanel som tydligt visar dina inställningar.

 • Stor vattentank på 2,8 liter och isbehållare på 0,8 kg.
 • 9 isbitar vart 10e minut.
 • Tre olika kubstorlekar.
 • Helautomatisk med timerfunktion och så vidare.
 • Smidig kontrollpanel med LCD-display som tydligt visar dina inställningar.
 • Effekt 120 watt.

Champion CHIM210 - Billig ismaskin

Champion CHIM210 bild 1
ButikPris
1372:-Besök
1372:-Besök
1372:-Besök
1490:-Besök
1499:-Besök
 • Bra betyg från vanliga kunder som testat ismaskinen

Köksutrustning och köksmaskiner från Champion är oftast något som är billigt, men faktum är att många av deras produkter faktiskt levererar i form av prestanda och ger oftast ett väldigt gott resultat. Ismaskinen Champion CHIM210 är inget undantag och för sitt låga pris så är detta en av marknadens mest prisvärda ismaskiner.

Relativt kraftfull ismaskin med stor kapacitet

Låt inte det billiga priset avskräcka din nyfikenhet, för detta är en fullt fungerade ismaskin som har tillräckligt med prestanda som räcker gott och väl för de flesta personer. Likt bäst i test vinnaren så har denna ismaskin en stor vattentank på 1,7 liter som räcker långt innan det är dags för den regelbundna påfyllningen.

Champion ismaskin har en kapacitet på ungefär 10 kg isbitar per 24 timmar, vilket motsvarar ungefär ett halvt kilo isbitar per timme. Isbehållaren rymmer ungefär 600 gram isbitar innan den meddelar att den är full och då kan man välja att låta det ligga i ismaskinen eller hälla över det i frysen.

Modellen är relativt snabb för att vara så billig och på bara några minuter så har du färdiga isbitar. Ismaskinen är också lagom stor och lämpar sig perfekt att ta med sig på resan till t.ex. stugan för att kunna njuta över lite kall dryck.

På bilden kanske det ser ut som ismaskinen är tillverkad av målad plast, men den är faktiskt tillverkad av rostfritt stål som ger en väldigt bra kvalitetskänsla. Överlag känns hela produkten väldigt gedigen för sitt låga pris.

Om du aldrig har ägt en ismaskin förut och vill prova något billigt, så är detta en bra ismaskin att börja med. Den gör exakt det som den är tillverkad för och den gör det dessutom ganska så bra.

Specifikationer för billiga Champion CHIM210 ismaskin

 • Kapacitet på 10 kg isbitar per 24 timmar.
 • Relativt snabb ismaskin som ger isbitar på bara några minuter.
 • Stor vattentank på 1,7 liter.
 • Effekt 150 watt.
 • Behållare för alla isbitar rymmer ungefär 600 gram.
 • Eget fönster på locket för bättre översyn kring processen.
 • Mått 242 x 380 x 328 mm.

Profi Cook PC-EWB 1007 - Tyst & kraftfull

Profi Cook PC-EWB 1007 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos tyska Test-vergleiche 2021
 • 4 av 5 på tyska Amazon efter 40 kundrecensioner

Om du är på jakt efter en riktigt kraftfull ismaskin som klarar framställa rikligt med isbitar inför festen så är Profi Cook 1007 en av marknadens mest kraftfulla alternativ. Även om ismaskinen från Profi Cook är kraftfull så är det ändå en modell med väldig låg ljudnivå och är inga problem att ha ståendes framme.

Snabb & kraftfull ismaskin

Ismaskinen Profi Cook PC EWB 1007 är den dyraste modellen vi har i detta test av ismaskiner, men är också den mest kraftfulla alternativet. Med en kapacitet på 180 watt så kan denna ismaskin producera hela 15 kg isbitar per 24 timmar. Med 15 kg isbitar per dygn så motsvarar det ungefär 125 gram isbitar vart 12e minut, vilket motsvarar någonstans mellan 10-12 isbitar vart 12e minut.

Vattentanken på 1,8 liter ger gott om isbitar och kräver inte påfyllning lika ofta som andra modeller på marknaden. Ismaskinen talar själv om när det är dags att fylla på med vatten och när det är dags att tömma maskinen på isbitar. Detta gör den genom pipa i en lägre ton.

Detta kan vara en av marknadens bästa ismaskiner, tyvärr är priset också ett av de högsta. Men för någon som inte är speciellt priskänslig så är detta en av marknadens bästa ismaskiner, speciellt för någon som vill ha en permanent lösning till köket.

Något vi gillar med just denna ismaskin är det energisparläge som den går igång på när ishinken är full för spara på energi. Detta gör det möjligt att använda ismaskinen som en helhetslösning i stället för att behöva lägga in isen i frysen. Andra modeller på marknaden kan också stå igång hela tiden, men de är däremot inte lika energisnåla och saknar ofta ett energisparläge.

Designen är snygg och är en av de bättre bland alla ismaskiner på marknaden. Med borstat stål och modern LCD-skärm så är det inga problem med att få den att passa in i köket eller någonstans i hemmet.

Specifikationer för Profi Cook PC EWB 1007

 • Snabb ismaskin som ger 10-12 isbitar vart 12e minut.
 • Vattentank på 1,8 liter.
 • Stor kapacitet som ger ungefär 10-15 kg isbitar per dygn. (förutsatt att du tömmer maskinen så klart).
 • Går över på ett energisparläge när maskinen är full.
 • Ismaskinen indikerar i form av ett pip när den behöver fyllas på eller tömmas.
 • Effekt 180 watt.

Köpguide – Allt du behöver veta om ismaskiner

val av bästa isbitsmaskin

Visst fungerar formar och ispåsar i frysen relativt bra om man inte använder isbitar allt för ofta. Men när väl sommaren kommer så går dessa påsar/formar på högvarv och det blir snabbt omständligt att behöva fylla på. Förvarar du dessutom isbitar i frysen under längre perioder så sätter luften i frysen också smak på dessa vilket smakar ganska illa.

ishink med många isbitar från ismaskin

Ismaskin är definitivt inte en köksmaskin man måste ha i hemmet för att överleva, men det är en förbannat uppskattad produkt. Den kan tyckas väldigt onödig för många, men har man en gång fått prova ha en under en sommar så kommer den alltid till användning. Hur många gånger har du inte behövt snåla med isbitar så att det räcker till alla eller snåla så saftbringaren också får sig ett par isbitar.

Då bör du prova att fylla halva saftbringaren med is och resten saft. Då får du en extremt kall dryck att dricka under väldigt länge och du kan njuta gott i värmen.

Det är relativt intressant att läsa de kundrecensioner som finns kring ismaskiner för de allra flesta personer är väldigt skeptiska till att den kommer användas regelbundet när den väl är inköpt. Men nästan alla kundrecensioner vittnar om hur lyxigt det kan vara med en ismaskin och speciellt under sommarmånaderna är det extra lyxigt eller när det bjuds på fest.

De flesta personer som börjar använda isbitsmaskin ökar oftast sin konsumtion/användning av isbitar avsevärt. Anledningen till detta är för att det öppnar upp nya möjligheter med tillgång till mycket isbitar och det kan vara allt från man upptäcker nya drinkar till nyttiga slushdrinkar.

Bjuder du på fest eller bjuder över vänner på kalla drycker så är en ismaskin något av det bästa att använda under sommaren. Ännu bättre är det om du ställer fram en skål, full med förgjord is som gästerna själva kan ta från regelbundet. Annars brukar det också fungerar väldigt bra med att helt enkelt sätta fram ismaskinen så alla gäster kan ta från ismaskinen själva.

Allt eftersom mängden isbitar minskar i ismaskinen så startar den själv upp sin produktion. Det enda du behöver göra som värd är att se till så att ismaskinen har tillräckligt med vatten i sin vattentank.

Egenskaper – Val av bästa isbitsmaskin

Nedan listar vi några egenskaper och funktioner du ska vara extra uppmärksam med när du väljer ut en isbitsmaskin. Allt från hastighet till hur stor kapacitet behållaren har.

Pris – Hur mycket får en isbitsmaskin kosta egentligen. Är du ute efter en relativt billig isbitsmaskin så finns där faktiskt flera bra modeller runt tusenlappen. Trots att de är så billiga så är det ändå snabba och flera modeller gör isbitar under 10 minuter. Alltså är det inget krav att behöva lägga flera tusen för att få något som fungerar bra och snabbt.

Kapacitet – Hur mycket is vill du kunna göra per dygn? Läser vi kundrecensioner så har flera konsumenter valt att alltid ha igång isbitsmaskinen i ett skåp eller annat utrymme. Med en låg effekt på 100-150 watt så är detta möjligt. Tänker du frysa in isbitar för att lagra så är det rätt skönt om maskinen kan framställa en stor mängd isbitar åt gången. Flera modeller vi har med i vårt bäst i test har en kapacitet på 12 kg isbitar per dygn.

Snabbhet – Många isbitsmaskiner är förvånansvärt snabba och även billigare alternativ som t.ex. vårt bästa budgetval kan göra isbitar redan efter 7 minuter. Och det är ungefär här de allra flesta maskiner ligger någonstans med 0,5 kg isbitar per timme. Några modeller är något snabbare med 5-6 minuter för att framställa ungefär 5 isbitar. Är det en ismaskin där du kan ställa in storleken på isen så kan tiden variera något beroende på storlek.

Storlek på isbitar – Tittar vi på billigare isbitsmaskiner så har de oftast bara en storlek vilket är okej för de allra flesta konsumenter. Men på lite finare modeller så går det oftast att välja storlek på isbitarna genom kontrollpanelen.

Vattentank – Storleken på själva vattentanken varierar ganska kraftigt beroende på modell. Allt från 1 till 3 liter vatten är det normala. Men är en stor vattentank det bästa valet? Kanske inte. Det är oerhört viktigt att du använder färskt vatten när du gör isbitar i maskinen och de allra flesta tillverkare föreslår byte av vatten varje dygn.

Isbitar från ismaskiner påverkas inte av andra dofter och smaker

isbitar med främmande smakIsbitar som bildas i frysen i stället för i en ismaskin kan faktiskt ta smak från andra varor som finns i frysen. Är man då känslig för främmande dofter och smaker så är detta en ganska jobbig grej med att göra isbitar i frysen. Med en bra ismaskin så slipper du främmande smaker/dofter då maskinen endast gör isbitar och inget annat.

Har man mycket infryst fisk eller andra råvaror som har starka dofter så är det inte alls ovanligt att dessa kan sätta smak på isbitar. Oftast har man inte upptäckt detta då isbitar vanligtvis ligger i en vätska som är starkare än den främmande smaken. Men för personer som är känsliga eller som regelbundet tuggar/suger på isbitar kan känna av dessa smaker.

Alla vet att färska isbitar smakar avsevärt bättre än gamla isbitar från frysen och de personer som aldrig har känt av skillnaden, har troligtvis aldrig lagt märke till det bara. Isbitar är definitivt en färskvara.

Är du osäker på att ismaskinen kommer komma till användning?

Det finns ingen tvekan om att intresset kring ismaskiner har ökat de senaste åren av flera anledningar och det är aldrig roligt att investera i ytterligare en köksmaskin som bara står oanvänd. Du kan däremot starkt räkna med att ismaskinen står lite oanvänd under hela vinterperioden, så länge du inte dricker slush-drycker även när det är kallt.

ismaskin med skopaMen under vår, sommar och även höst så är kalla drycker högst aktuellt för de allra flesta personer och har man dessutom oändlig tillgång till isbitar så kommer maskinen användas mer än vad som var tänkt från början. Anledningen till att vi skriver detta och att vi kan vara så säkra på vår sak, är för att vi har läst ett stort antal kundrecensioner och har även egen erfarenhet av ismaskiner.

I princip alla kundrecensioner som går att hitta om ismaskiner ställer sig väldigt positiva till denna ”onödiga” köksmaskin. De flesta förstagångstestare blir väldigt ofta förvånade över hur smidigt och bekvämt hela processen är. Bara en sådan enkel sak som att ta lite läsk på kvällen med lite isbitar, vanligtvis hade du varit nöjd med den kalla läsken från kylen, men med en ismaskin så kommer du ta isbitar regelbundet till olika kalla drycker under veckan.

Det är bara för att isbitar finns tillgängligt på ett enkelt sätt och drycker blir så mycket godare med lite is. Detta är enkelt den bästa anledningen till varför ismaskiner är så smidiga, men trots detta så känns de lite onödiga.

De bästa ismaskinerna har dessutom bra energisparprogram som går igång när ismaskinen är full, så i många fall så väljer de flesta personer att ha ismaskinen som en permanent lösning. Vissa väljer däremot att producera en står mängd isbitar för att sedan lagerföra det i frysen, men inget slår färska isbitar i smak. Så undvik att förvara isbitar för länge i frysen.

FAQ – Vanliga frågor om ismaskiner

 1. Frys med ismaskin ett bättre val?
 2. Varför så få test av ismaskiner?
 3. Hur bra är billiga ismaskiner?
 4. Ismaskiner för restauranger ett alternativ?

Frys med ismaskin ett bättre val?

I de flesta fall är frys med ismaskin det bättre valet men då måste man också investera i en ny frys. Det är inget som man bara byter ut bara för att få en inbyggd ismaskin. Men det är givetvis något som du bör överväga när det väl är dags att byta frys. Det finns däremot saker du bör fundera över gällande tillgång till vatten och många frys-modeller kräver att du drar en vattenslang till enheten. Men det finns också modeller med vattenbehållare som kan fyllas på utan att behöva dra några slangar.

Varför så få test av ismaskiner?

Vi vet faktiskt inte. Förutom få oberoende test av ismaskiner så finns där väldigt få modeller på marknaden jämfört med andra länder i Europa. Kanske är det inte lika varmt här som i de södra delarna av Europa och därför säljs de inte lika bra här. Däremot har försäljningen ökat lite nu när vi har haft så extremt varmt under sommarhalvåret. Det är inte helt omöjligt att vi kommer få se en ökning av nya ismaskins-produkter nu när klimatet blir varmare.

Hur bra är billiga ismaskiner?

Tittar vi på ismaskiner som kostar omkring 1 000 kr så presterar dessa helt okej. Man får däremot räkna med lite mindre isbitar i de allra flesta fall. Vi har sett ett tydligt mönster att ju billigare ismaskin, desto mindre isbitar producerar enheten. Däremot verkar där inte finnas någon större skillnad på hastighet förutom i några enstaka fall.

Den billigaste modellen vi har med i vårt bäst i test är Andersson Ismaskin IEM 2.1 och trots sitt låga pris så presterar den bättre än många andra dyrare modeller. Modellen har fått väldigt bra kundrecensioner och är en klockren ismaskin för sitt pris. 

Ismaskiner för restauranger ett alternativ?

Ismaskiner för restauranger är något helt annat och dessa är givetvis helt fantastiska. Men vill en vanlig konsument investerar i en dyr och stor ismaskin? Detta är inte precis en liten ismaskin du ställer på köksbordet och många modeller kostar närmare 10 000 och över. Det är helt enkelt inget alternativ för en vanlig konsument som vill ha isbitar. 

Ska du däremot hålla i en stor fest eller liknande så finns där möjligheter till att hyra in stora ismaskiner och många av dessa har en kapacitet på över 300 kg isbitar.

Ont om oberoende test av ismaskiner

I denna sammanställning över bästa ismaskiner så har vi helt utgått av kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet. Många av de betyg och produktrecensioner vi har hittat finns på nätbutiker som vi listar i våra test och vissa modeller har vi också inkluderat Amazon som ibland kan vara en viktig källa till fler kundomdömen.

Vi har tyvärr inte kunnat hitta något oberoende bäst i test eller vanligt test på ismaskiner som har publicerats de närmsta 10 åren. Anledningen till detta är att det helt enkelt inte har funnits någon enorm efterfrågan på denna typ av produkter. Utbudet av ismaskiner har inte heller varit speciellt stort och de ismaskiner som har sålt förr har varit väldigt dyra. Många väljer också att köpa kyl och frys där ismaskin ingår. Så efterfrågan är inte speciellt stor.

Bäst i test hamnar återigen på Wilfa ICE-12S för 2021 som är en fantastisk ismaskin med ett relativt bra pris. Modellen har varit vår testvinnare tre år i rad och det är ganska självklart med tanke på alla positiva kundrecensioner som finns på modellen. Förutom bra kundrecensioner så har isbitsmaskinen allt vi förväntar oss av en bra konsumentmodell, allt från tyst, snabb, bra kapacitet med mera.

På senare tid har slush-drycker blivit populära så just nu ser vi en trend där ismaskiner och slushmaskiner ökar i intresse. Med allt varmare sommarväder så kommer denna trend troligen hålla i sig.

Vi kommer så klart hålla detta bäst i test av ismaskiner uppdaterat och skulle vi hitta en källa d.v.s. ett test från en känd testkälla, så kommer vi uppdatera denna artikel.

Källor

 • Test-vergleiche – Tyska Test-vergleiche har jämfört stort antal isbitsmaskiner där bland annat modeller som ProfiCook PC-EWB 1007, Ice Maker MS Point, H.Koenig, Rosenstein & Sans EWS-2100 och Klarstein Ice Cube Maker har testats. Utmärkelsen ”Bäst i test” fick modellen på ProfiCook PC-EWB 1007. Hela testet hittar du här.
 • Mintest – Norska Mintest har ett bra jämförelsetest på flera populära isbitsmaskiner där bland annat Wilfa ICE-12S kammade hem utmärkelsen ”Testvinnare”. Läs mer här.
 • Kundomdömen – Vanliga kundrecensioner har varit viktigt i vårt jämförelsetest av
  isbitsmaskiner. Även om intresset för isbitsmaskiner har ökat markant senaste åren så finns det väldigt få oberoende test att använda oss av. Det finns ett par utländska varianter men oftast har de med modeller som helt enkelt inte säljs i Sverige. Vi har använt oss av kundrecensioner från vanliga marknadsplatser så som Prisjakt och Amazon. Men även kundomdömen/recensioner hos svenska butiker.