Test av Kaffepress & Presskanna

Bästa presskanna

Dagligt kaffe på morgonen är för många personer en viktig faktor för att en dag ska kunna fungera felfritt och för andra är det direkt överlevnad. Men smaken är som baken och hur vi njuter av vårt kaffe skiljer sig väldigt mycket från person till person. Vissa gillar vanligt bryggkaffe med mjölk, medans andra gillar ett lite mer fylligt kaffe från en kaffepress.

Känslan av att dricka kaffe från en kaffepress/presskanna är avsevärt annorlunda jämfört med kaffet från kaffebryggaren. Med en kaffepress blir kaffet fylligare och du får en helt annan munkänsla då kaffet inte filtreras lika hårt som i en kaffebryggare. Om du aldrig har provat presskaffe, så är det definitivt dags.

Vi har gått igenom ett par olika test av kaffepressar och har efter dessa resultat tagit fram fem olika kaffepressar/presskannor som har fått toppbetyg. Vi har också tagit hänsyn till alla de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet och har använd dessa som en del av uttagningen.


Bodum Chambord 8 koppar – ✅ Bästa kaffepress

Bästa kaffepress

ButikPris
479:-Besök
749:-Besök
 • 5 av 5 hos svenska Expressen.
 • 4,2 av 5 hos amerikanska Amazon efter 3 700 kundrecensioner.

Bodum är en av marknadens mest kända märke inom kaffeprylar och framförallt är de kända för sina fantastiska kaffepressar. Bodum är ett danskt märke som är kända för sina innovationer inom köket och framförallt inom kaffebryggning.

Bäst i test vinnaren Bodum Chambord 8 koppars är en av marknadens mest sålda presskanna och de flesta kundrecensioner är överens om att detta är den bästa pressbryggaren just nu. Dessutom har den en design som tilltalar de flesta kaffeälskare. En enkelt och snygg pressbryggare för de som älskar fylligt kaffe.

Lättpressad och lättdiskad

Bodum kaffepress är definitivt en av marknadens bästa alternativ och en stor anledning till detta är alla de positiva egenskaper. En kaffepress behöver vara lättanvänd för att den ska kunna användas regelbundet och Bodum Chambord är en sådan pressbryggare.

Bodum Chambord pressbryggare är lättdiskad och du kan antingen diska den för hand eller så kan du diska den direkt i diskmaskinen. Alla delar är diskmaskinssäkra. Den är också väldigt enkel att komma igång med och är också enkel att förbereda för bryggning.

Filtret är också väldigt enkelt att pressa igenom, om man jämför med många andra konkurrenter på marknaden. Ett stort plus är att pressbryggaren inte har några problem med att hålla värmen under en längre tid efter själva bryggningsprocessen.

Specifikationer/fakta för bäst i test vinnaren Bodum Chambord 8 koppar presskanna

 • Stor pressbryggare på 8 koppar (1 liter).
 • Bäst i test i flera olika pressbryggare test.
 • Alla delar är diskmaskinssäkra.
 • Enkel att komma igång med.
 • Även enkel att förbereda för de som vill använda den varje dag.
 • Relativt billig kaffepress.

Aerobie AeroPress – Prisvinnare

Väldigt populär kaffepress

ButikPris
340:-Besök
469:-Besök
 • 4,7 av 5 hos brittiska Amazon efter 2 000 kundrecensioner.

Det är väl ingen som har kunnat undvika den här obotligt populära kaffepressen, som dessutom har sålts i otroliga mängder de senaste tretton åren. Det finns flera anledningar till varför Aerobie AeroPress har blivit så populär, men den främsta anledningen är dess enkelhet.

Prisbelönt kaffepress

Aerobie AeroPress är enkelt en av marknadens bästa kaffepressar och vissa skulle även hävda att denna borde vara bäst i test vinnare, istället för Bodums Chambord. Aerobie AeroPress har bland annat vunnit flera stora priser för innovation och beroende på hur doseringen ser ut så kan du göra helt vanligt kaffe eller varför inte en espresso.

Aerobie AeroPress är något unik med sin kolv, som skapar ett lufttryck, som sedan skapar ett tryck där vattnet forcerar genom filtret. Beroende på hur din dosering ser ut så kan du göra både vanligt kaffe, men också espressokaffe.

De flesta skulle ställa sig frågandes om espressokaffet blir bra eller inte och faktum är att Aerobie AeroPress har vunnit flera priser ute i världen för sin espressoförmåga.

Det bästa med Aerobie AeroPress är så klart det fantastiska resultatet med gott kaffe varje gång. Förutom det så har den också andra positiva sidor så som t.ex. enkel rengöring, enkel användning, billig med mera.

Den enda nackdelen är väl att den kanske inte lämpar sig så bra till ett större sällskap då den endast gör en kopp åt gången. Det är också därför som vi inte satte den som bäst i test vinnare i detta test, men för någon bara vill göra en kopp åt gången så är detta ett självklart val.

Specifikationer för obotligt populära Aerobie AeroPress

 • Vunnit flera priser för innovation och det fantastiska kaffe den producerar.
 • Enkel att rengöra.
 • Gör endast en kopp åt gången.
 • Kan göra vanligt kaffe, men också fantastiskt gott espressokaffe.

Eva Solo Cafesolo coffee-maker – Modern presskanna

Eva Solo kaffepress

ButikPris
219:-Besök
631:-Besök
631:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska testsidan Smartson med poängen 21/25.
 • 4 av 5 hos svenska tidningen Expressen.

Eva Solo Cafesolo coffee-maker kanske ser ut som en enkel termos, men den är så mycket mer än bara en enkel termos med neoprenfodral. Eva Solo är kända för att vara nyskapande gällande nya köksprylar och så är de även med sina unika designer.

Eva Solo kaffepress har bland annat fått toppbetyg i Smartsons stora test av pressbryggare och har också presterat väl i Expressens egna test.

Smart och enkel användning

Modellen kanske ser ut som en enkel termos men Eva Solo Cafesolo har så mycket mer att erbjuda. Något som har gjort att modellen har fått toppbetyg i flera test, är förmågan att få fram ett snabbt resultat.

Just denna modellen skiljer sig lite från traditionella kaffepressar och istället har Eva Solo valt att använda ett filter i form av en helt vanlig sil. Först häller du ner dina malda kaffebönor, sen häller du ner varmt vatten och sen sätter du på själva silen. Sedan bör kannan få stå en stund så att vattnet för suga åt sig alla aromer. När du sedan häller upp en kopp kaffe så filtreras kaffet innan det hamnar i koppen.

Något av det bästa som denna modell också har är det smidiga locket som endast öppnas när du häller upp en kopp kaffe. På så sätt så hålls värmen instängd i karaffen och med hjälp av neoprenöverdraget så kan denna kaffepress hålla värmen relativt länge.

På grund av sin enkelhet så är denna typ av presskanna/kaffepress väldigt enkel att rengöra och alla delar är också diskmaskinssäkra. förutom neoprenöverdraget som du enkelt tar bort med dragkedjan.

Specifikationer för Eva Solo Cafesolo coffee-maker

 • Kapacitet upp till 8 koppar (1 liter).
 • Smart konstruktion som en karaff med neoprenöverdrag för bättre värmehållning.
 • Enkel att rengöra.
 • Väldigt enkelt att komma igång med och resultatet kommer snabbt.

Espro Press P7 – Patenterad filtrering

ButikPris
1296:-Besök
 • 4,6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 50 kundrecensioner

Espro Press P7 är en väldigt lyxig presskanna som finns i två olika storlekar d.v.s. en 8 och sedan en mindre på 4 koppar. Priset för de två olika storlekarna skiljer sig inte speciellt mycket och därför bör man överväga noga vilken som passar en bäst.

Likt bäst i test vinnaren Bodum Chambord så har även Espro Press presskanna fått ta emot gott om positiva kundrecensioner och på Amazon USA så har denna ett toppbetyg på 4,6 av 5 efter över 50 kundrecensioner.

Patenterad filtrering

Förutom sin snygga och lyxa design så har Espro Press P7 flera väldigt smarta lösningar, som dessutom har blivit patenterat. Presskannan har bland annat ett filtreringssystem som filtrerar i dubbla steg, perfekt för dig som inte alls är så förtjust i kaffepartiklar.

Denna fantastiska presskanna har flera liknelser med Eva Solo i form av bryggningsprocess. D.v.s. du häller både kaffe och varmt vatten direkt ner i kannan, blandar runt lite, och sedan trycker du ner själva pressen i bottnen. Nu är kaffet redo att avnjutas.

Fler än Espro borde använda någon form av dubbelfiltrering för att säkerställa att inga kaffepartiklar kommer igenom silen/filtret. Dessa kaffepartiklar smakar oftast inte speciellt gott och förstör mycket av upplevelsen. Det är extra tydligt att de flesta som har provat Espro presskanna har blivit väldigt förtjusta över hur effektivt den filtrerar bort dessa partiklar.

Rostfritt stål design

Espro Press presskanna är nästan helt tillverkad i rostfritt stål, vilket gör att denna modell inte alls är så känsligt för stötar likt många andra konkurrenter. Många andra presskannor är tillverkade av glas och dessa är så klart väldigt känsliga. Varför inte ta med din Espro Press ut i naturen?

Specifikationer för populära Espro Press P7 presskanna

 • Två olika storlekar, en 8 och en 4 koppars.
 • Finns i både rostfritt stål och borstat stål.
 • En hållbar produkt som inte är känslig för stötar.
 • Vakuumlösning/dubbla väggar som hjälper till att hålla värmen extra länge.
 • Patenterad dubbelfiltrering för att motverka kaffepartiklar i kaffet.

Stelton AJ Press Coffee Maker – 60-tals klassiker

Stelton AJ presskanna

ButikPris
1337:-Besök
1459:-Besök
 • 4 av 5 hos svenska tidningen Expressen.

Inget test av kaffepressar är komplett utan ha tagit med Arne Jacobsens fantastiska pressbryggare som knappt har förändras något senaste 50 åren. Det enda som har förändrats de senaste 50 åren är de 50 års jubileumsmodeller som har släppts på marknaden.

Cylinda-line av Arne Jacobsens är en presskanna som fungerar perfekt än idag med sina dubbelväggar för bättre värmehållning. Vill du köpa en perfekt presskanna, som alltid levererar ett bra resultat och som aldrig kommer gå ur stil, då är detta rätt kaffepress för dig.

Lång historia

Trots sina långa historia på över 50 år på marknaden så är Stilton AJ Press högst aktuell fortfarande. Designen är typiskt dansk och har dessutom en väldigt typisk 60-tals design som tilltalar de flesta kaffeälskare.

Precis som moderna presskannor idag så har även denna kanna dubbla väggar för att säkerställa att värmen finns kvar under en längre tid. Med god värmehållning så säkerställs det att kaffet och temperaturen stämmer överens när kaffet ska pressas. På så sätt blir resultatet perfekt varje gång.

Stelton presskanna rymmer upp till 8 koppar d.v.s. 1 liter, perfekt till ett litet sällskap eller för dig som dricker mycket presskaffe. Konstruktionen är av rostfritt stål med dubbla väggar för bättre värmehållning.

Specifikationer för Stilton AJ presskanna

 • Futuristisk 60-tals design.
 • Kapacitet på 8 koppar (1 liter).
 • Rostfritt stål.
 • Klassiker som sålts i över 50 år.
 • Dubbla väggar för bättre värmehållning.

Så lyckas du bäst med ditt presskaffe

För någon som aldrig har provat göra presskaffe förut så kan det finnas lite frågor angående processen. Så som t.ex. vilket kaffe, grovhet på kaffet, temperatur med mera. Vi kommer i denna snabba guide att försöka reda ut så många frågetecken som möjligt och förhoppnings så kommer du vilja testa denna fantastiska kaffeuppfinning.

Så vad är skillnaden mellan vanligt bryggkaffe och presskaffe?

Om du har två koppar där den ena är helt vanligt bryggkaffe, den andra presskaffe så kommer du märka av skillnaden direkt när du jämför de olika kaffekopparna.

Vanligt bryggkaffe är väldigt rent, nästan vattnigt på så sätt att det känns väldigt rent. Men provat du en kaffepress så får du en känsla av fyllighet som ger en mättad känsla. Anledningen till detta är så klart att presskaffe innehåller betydligt mer kaffepartiklar som sätter smak och känsla.

Varför ska kaffet vara lite grovmalet?

Anledningen är helt enkelt för att där saknas ett pappersfilter i kaffepressen och du vill inte släppa ut alldeles för mycket kaffepartiklar i vattnet. Men det är också för att kaffet ska ”sluta” bryggas när du pressar ner filtret i bottnen på kannan, därför rekommenderas ett kaffe som är lite grovmalet.

Helst bör du antingen mala ditt egna presskaffe eller så kan du t.ex. köpa Pressokaffe från Zoegas eller liknande märken. Oftast står det direkt på paketet om kaffet är gjort för pressobryggare.

Hur använder jag en kaffepress?

Det första du bör göra att är mäta upp hur många koppar du ska göra och sedan måtta två mått per kopp kaffe. Det uppmätta kaffepulvret lägger du direkt i kannan eller behållare som är avsedd till att hålla kaffet. Mycket hänger på vilken typ av presskanna du har köpt.

Sedan värmer du upp vattnet till närmare kokpunkten, helt stanna vid 97-98 grader innan det börjar koka. Du vill aldrig få vattnet att börja koka då vattnet blir syrefattigt, som i sin tur gör att kaffet smakar mindre.

Vattnet häller du sedan ner i kannan och låter det blandas under några minuter (3-4 minuter). Ju längre du väntar, desto starkare blir kaffet. Sedan använder du pressen för att pressa ner allt kaffe i bottnen och detta ska göras ganska så varsamt och långsamt. På så sätt slipper du få kaffe som sipprar igenom mellan pressen och innerväggen på presskannan.

Sedan är det bara att njuta av sitt goda presskaffe.

Men som allt annat så är kaffepress lite av en konst och ju mer kärlek du lägger ner, desto bättre blir resultatet. T.ex. så kan det vara bra att investera i en kaffekvarn så att du själv kan mala dina egna böner och då blir helt plötsligt utbudet av kaffesorter enormt.

Men om du inte vill investera i att mala kaffe och så vidare så finns där trots allt en hel del pressokaffe att köpa i affären. Går du sedan in i en renodlad kaffebutik i stan så finns där troligtvis ännu mer alternativ där.


Så sammanställde vi vårt test av kaffepress

För att på bästa sätt plocka fram en bäst i test vinnare så behövs det ett par testkällor. I detta test så använde vi framförallt resultaten från Expressen men också Smartsons egna test på presskannor. Båda testen hade med ungefär samma produkter och därför var resultatet ganska enkelt att ta fram.

Men vi har också tagit hjälp av kundrecensioner från amerikanska Amazon som har flera tusen recensioner på vissa av de modeller i har med i testet. Även om resultatet från testkällor är viktigt, så är så många kundrecensioner nästan ännu viktigare. Speciellt med kundrecensioner som är verifierade, d.v.s. Amazon tar endast emot recensioner från riktiga köpare av produkten.

Det bästa är så klart att kunna använda både kundrecensioner och olika testkällor för att få fram det bästa resultatet. Vilket vi har gjort i detta bäst i test av presskannor, förhoppningsvis får ni besökare 100% koll på vilka modeller som presterar på marknaden.

Källor

Expressen

Expressen har testat ett stort antal olika kaffepressar och har koncentrerat sig extra mycket på modeller som är presskannor. D.v.s. en kaffepress som rymmer mer än bara en kopp kaffe och de flesta modeller de har testat rymmer upp till 8 koppar.

Några av de kaffepressar som testades var bland annat Ikea kaffepress, Ikea Anrik, Eva Solo Cafesolo, Zack Bricco, Stelton AJ Presskanna, Bodum Kenya, Bodum Chambord med flera. De presskannor som var bäst var Bodum Chambord som bland annat blev deras bäst i test vinnaren. Sen presterade även Stelton AJ presskanna väldigt bra och så klart Eva Solos Cafesolo presskanna.

Bodum Chambord kaffepress/kanna blev testvinnare av flera anledningar, men en stor anledning till varför den blev bäst var på grund av den enkla konstruktionen. Dessutom är den väldigt enkel att använda och är så klart enkel att rengöra. Expressen.

Smartson

Även Smartson har testat ett stort antal olika kaffepressar och de fem bästa modellerna blev Bodum Chambord, Eva Solo Cafesolo, C3 Caffe Presso, Stelton AJ presskanna, Ikea Anrik.

Bästa kaffepress blev Bodum Chambord som tog hem ett betyg på 22/25 och på andraplats kom den obotligt populära Eva Solo Cafesolo presskannan som fick 21/25. I Smartson var det flera modeller som krigade i toppen om vilken som skulle bli testvinnare och det visar också hur bra alla dessa kaffepressar fungerar. Smartson.

Amazon kundomdömen

Det händer då och då att vi använder amerikanska Amazon för att kolla upp kundomdömen på produkter och så har vi även gjort med kaffepressar. Test av presskannor är fortfarande så klart väldigt viktiga i vår uttagningsprocess.

Men det blir bättre om vi kan använda ett stort antal kundrecensioner som en form av hävstång när produkter presterar ungefär lika i test. Ännu bättre blir det när det finns flera tusen olika kundrecensioner på en produkt. Alla recensioner är dessutom verifierade så att de är riktiga köpare.