bästa kapselmaskin för snabb cappuccino

Bästa Kapselmaskiner 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Kaffe för oss svenskar är något av det viktigaste på morgonen när vi utför våra morgonrutiner innan jobb eller skola. En annan sak som också är viktigt på morgonen är tiden, något som gör kapselmaskinen extra eftertraktad.

Det bästa med en kapselmaskin är så klart det goda kaffet men också smidigheten med att snabbt kunna få till en kopp kaffe eller espresso. Oftast tar det inte längre än 30 till 40 sekunder för att få till en färdig kopp och allt vi behöver göra att sätta i en kapsel.

För 2022 har vi gått igenom ett stort antal oberoende tester i jakten på de bästa kapselmaskinerna. Sammanställningen är baserat på resultat från oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner och pris. Är dyrast alltid det bästa valet? Kanske inte.

Nespresso Vertuo Plus - Bäst i test

Bäst i test
Nespresso Vertuo Plus bild Nespresso Vertuo Plus bild Nespresso Vertuo Plus bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 12 000 kundrecensioner
 • Testvinnare Pricerunner 2022 med toppbetyget 4,5 av 5

Nespresso Vertuo Plus är en bästsäljande kapselmaskin på amerikanska Amazon efter över 12 000 kundrecensioner. Den har också vunnit Pricerunners test 2022 med utmärkelsen bäst i test.

Nytt bryggningssystem som läser av en streckkod på kapseln

Nespresso Vertuo Plus har något som är ganska unikt jämfört med andra tillverkare av kapselmaskiner. Deras nya Vertuo-kapslar ger både fler möjligheter samt använder ett streckkodssystem på vajre kapsel som bryggaren läser av för att anpassa bryggningen. Bryggprocessen har också förbättrats med Nespressos nya Centrifusion-teknologi som sätter snurr på kapseln under bryggningen med upp till 7000 varv per minut. Detta skapar en centrifugalkraft som gör att fler aromer lämnar kaffekapseln och på så sätt ger mer smak samt crema till kaffet.

Men de nya kapslarna finns det nu också olika kapselstorlekar att välja mellan. Nespresso Vertuo Plus tar tre storlekar vilket är small, medium och large. Här går det verkligen att leka med både styrka och koppstorlek. Älskar du starkt kaffe eller en riktigt stor espresso är är Vertuo Plus ett utmärkt val.

Kapselmaskiner från Nespresso har alltid varit enkla att använda och Vertuo Plus är heller inget undantag. Med ett enkelt knapptryck brygger den perfekt kaffe varje gång. När det gäller underhåll så är maskinen också enkel. Använda kapslar hamnar i en behållare på baksidan som man enkelt kan ta av för regelbunden tömning. Vattentanken på sidan är också enkel att fylla på. Stort plus för att vattentanken kan justeras något för enklare placering i köket. Vattenbehållaren kan antingen vridas till vänster eller höger för smidigare placering.

Vem bör köpa Nespresso Vertuo Plus? Nespresso Vertuo Plus är en värdig testvinnare baserat på både kundrecensioner och obereonde tester. Söker du efter en kapselmaskin med både olika kapselstorlekar och smaker är Nespresso bäst i sin klass. 

 • Skäl att köpa
 • Stort urval av både smaker och olika storlekar på kapslarna
 • Unik bryggmetod med centrifugalkraft som ger bättre aromer och crema
 • Varje kapsel har en streckkod som läses av och som anpassar bryggningen
 • Smidig vattentank som är justerbar för enklare placering
 • Upp till 5 olika koppstorlekar
 • Skäl att inte köpa
 • Lite dyrare kaffekapslar jämfört med andra märken

Nespresso Pixie C60 - Testvinnare

Nespresso Pixie C60 bild
ButikPris
1489:-Besök
 • Bäst i test av Smartson 2012
 • Bra köp av Råd & Rön 2014
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter närmare 1 000 kundrecensioner

Testvinnaren är ett givet köp för de personer som bara vill ha en enkel kapselmaskin utan några som helst problem. Kapselmaskinen Nespresso Pixie C60 är en stor kundfavorit som bland annat har fått ”bäst i test” av Smartson men också ”Bästa köp” enligt Råd & Röns test 2014.

Förutom toppbetyg i flera oberoende test så har även denna modell fått skyhöga poäng från kundrecensioner, vilket så klart stärker resultatet från test av kapselmaskinen.

Bra kapselmaskin till ett bra lågt pris

Vill du bara ha en enkel och billig kapselmaskin som kan göra gott espressokaffe? Då är Nespresso Pixie C60 ett enkelt val bland alla kapselmaskiner. En stor fördel med denna modell är också det lilla utrymme som espressomaskinen faktiskt tar. Med en storlek på bara 11,1 x 32,6 x 23,5 cm så är det ganska enkelt att placera kapselmaskinen i köket.

Tittar vi på oberoende test av kapselmaskiner där Pixie C60 ingår så ser vi också att detta är en väldigt snabb modell. Uppvärmningstiden tar endast 25 sekunder och sen ytterligare några sekunder för bryggningen.

Testvinnaren Nespresso Pixie C60 har också två stycken programmeringsbara koppstorlekar. Vill du ha din espresso lite större så kan du själv programmera detta och där finns även en knapp för större kopp kaffe ifall du vill göra Nespresso lungo, även denna är programmeringsbar.

Modern design och teknik

Nespresso Pixie C60 kapselmaskin finns i flertalet olika färger som t.ex. brun, röd, svart, silver och har en klassisk industridesign som passar de flesta kök.

Detta är enligt oss ett givet köp för de som vill ha en pålitlig kapselmaskin för espresso och lungo. Detta förutsätter att du klarar dig utan skummad mjölk eller om du redan har en extern mjölkskummare. Om du är intresserad av mjölkskummare så rekommenderar vi att du tittar på Nespresso CitiZ & Milk 2 som finns lite längre ner i vår sammanställning.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i flera stora test av kapselmaskiner
 • Snabb kapselmaskin som värmer upp på endast 25 sekunder
 • Vattenbehållare på 0,7 liter
 • Varnar när vattentanken är slut
 • Behållaren för använda kapslar rymmer 10 stycken kapslar
 • Stänger av sig automatiskt efter 9 minuter
 • Två programmeringsbara koppknappar, styr själv hur stor din espresso ska vara
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Nescafé Dolce Gusto Mini Me - Bra budgetval

Nescafé Dolce Gusto Mini Me bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,1 av 5 tyska Amazon efter 470 kundrecensioner

Dolce Gusto är också en annan typ av kapsel som har blivit relativt populärt och likt Tassimo så är även dessa kaffekapslar väldigt enkla att få tag på i den lokala matbutiken. Trots sitt låga pris så har denna Dolce Gusto kapselmaskin fått ett högt betyg hos de flesta butiker.

Kapselmaskin för Dolce Gusto kaffekapslar

Det bästa med Nescafé Dolce Gusto Mini Me är så klart den lilla designen men också möjligheten till att snabbt kunna köpa nya kapslar i den lokala matbutiken. Med en sådan liten formfaktor så är det relativt enkelt att hitta en plats i köket.

Denna kapselmaskin är minst lika enkel som de andra modellerna i detta test och det mesta sker automatiskt efter att du har laddat apparaten med en kapsel. Den har också automatisk avstängning efter 5 minuter.

Något unikt för denna modellen är möjligheten att tilltaga både varma och kalla drycker. Det är definitivt något som vi inte ser på andra modeller inom detta segment. Det finns ungefär 30 olika kaffesorter att välja mellan och de flesta vanliga matbutiker säljer en rad olika sorter. För dig som älskar Zoégas så finns denna möjlighet i from av kapslar.

Vattentanken rymmer 0,8 liter och har inga problem att räcka till ett par koppar innan det är dags att fylla på. Denna kaffemaskin har också Flow-Stop teknologi för att undvika onödigt spill.

Vi har stor förståelse varför detta är en favorit bland många kaffeälskare, den är inte speciellt dyr, stort urval av kapslar, enkelt att få tag på kapslar från vanliga matbutiker, ger ett gott kaffe och andra kaffedrinkar med mera.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg hos de flesta butiker som säljer modellen
 • En relativt billig kapselmaskin som är enkel att komma igång med
 • Stort urval av Dolce Gusto kaffekapslar
 • Vanliga matbutiker säljer en rad olika kapslar
 • Snygg och liten design som är enkel att placera i köket
 • Kan göra både kalla och varma drycker
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Nespresso CitiZ & Milk 2 - Inkl mjölkskummare

Nespresso CitiZ & Milk 2 bild
ButikPris
2398:-Besök
2399:-Besök
 • Bäst i test (C120) i Råd & Rön 2014
 • 4,3 av 5 hos amerikanska Amazon efter 370 kundrecensioner

CitiZ & Milk 2 är en annan väldigt populär kapselmaskin från Nespresso, modellen har bland annat fått bäst i test i tidningen Råd & Rön 2014. Ett testresultat som matchar betyget när vi tittar på kundrecensioner hos de butiker som säljer kapselmaskinen.

Förutom ett toppbetyg i flera oberoende test så har modellen också fått toppbetyg när vi tittar på kundrecensioner och bara hos amerikanska Amazon så har modellen fått 4,3 av 5 efter 370 kundrecensioner.

Kommer med mjölkskummaren Aeroccino

Nespresso CitiZ & Milk 2 har som namnet kanske avslöjar en ordentlig mjölkskummare. Aeroccino mjölkskummare öppnar upp en rad olika kaffealternativ som t.ex. cappuccino eller varför inte en god kaffe latte.

Här finns stora möjligheter till att testa sig fram med olika smaker och recept. Mjölkskummaren kan både göra kallt och varmt mjölkskum beroende på vad du föredrar.

Designen på Nespresso CitiZ & Milk 2 påminner mycket om bäst i test vinnaren eller de flesta Nespresso-modeller. Även denna modell finns i flertalet olika färger att välja mellan och troligtvis så finns där en färg som passar den övriga inredningen i köket.

Snabb uppvärmning med ordentligt pumptryck

Nespresso är kända för att tillverka kapselmaskiner som är snabba på uppvärmning från kallstart och som även ger ett ordentligt pumptryck med en jämn temperatur. Från kallstart så tar det inte mer än 25 sekunder för maskinen att komma igång med bryggning som bara tar några sekunder.

Med ett pumptryck på 19 bar ger en jämn vattentemperatur under hela bryggprocessen för att få ut alla smaker från kaffekapseln.

Något som utmärker sig extra är den justerbara spillbrickan där du enkelt kan välja vilken storlek på mugg eller glas du vill använda när du brygger ditt kapselkaffe.

 • Skäl att köpa
 • Bästa kapselmaskin i Råd & Rön 2014
 • Levereras med Aeroccino mjölkskummare
 • Endast 25 sekunder för uppvärmning
 • 30 minuters automatisk avstängning
 • Perfekt för dig som älskar kaffe latte eller cappuccino
 • Behållare som rymmer 10 använda kapslar
 • Stöd för flera olika storlekar av koppar, små som stora glas
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Nespresso Lattissima Touch F521 - Bra premiumval

Nespresso Lattissima Touch F521 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 av TrustedReviews.com
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 800 kundrecensioner

Nespresso Lattissima Touch är en lite mer avancerad kapselmaskin med mjölkskummare som mer eller mindre är helautomatisk. Modellen är väldigt populär av den anledningen och tittar vi på både produktrecensioner och kundomdömen så har denna modell fått ett fantastiskt betyg.

Grymt smidig mjölkskummare

För någon som älskar allt från cappuccino, kaffe latte eller latte macchiato så är detta en perfekt kapselmaskin som sköter det mesta av sig själv. Faktum är att Nespresso Lattissima Touch har hela sex stycken förprogrammerade alternativ att välja mellan. Dessa är vanlig espresso, lungo, cappuccino, krämig latte, latte macchiato och sen en för endast mjölkskum.

Men det bästa är helt klart den automatiska mjölkskummaren som själv fyller upp glaset med skummad mjölk. Tittar vi på andra modeller med mjölkskummare så måste man vanligtvis själv hälla upp den skummade mjölken separat från själva bryggningen.

Något unik touchskärm

Det är inte allt för ofta som vi får se så kallade touchskärmar på kapselmaskiner och vanligtvis så är många väldigt tveksamma till detta. Men på något sätt har Nespresso verkligen lyckats med att få till den där fantastiska känslan med en bra touchskärm. I detta fallet så fungerar det väldigt bra.

Precis som Nespressos andra toppmodeller så är denna kapselmaskin snabb med endast 25 sekunders uppvärmning. En annan sak som också tilltalar potentiella köpare är också garantitiden på 5 år, något som väldigt få märken erbjuder.

 • Skäl att köpa
 • Enligt oss den bästa kapselmaskinen med automatisk mjölkskummare
 • Toppbetyg när vi kollar kundrecensioner på nätet
 • Sex olika program för espresso, cappuccino, latte med mera
 • 5 års garantitid
 • 0,9 liter vattenbehållare och 0,35 liter mjölkbehållare
 • Automatisk avstängning efter 9 minuter
 • Automatisk rengöring
 • Fantastisk touchskärm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Nespresso Essenza Mini C30 - Billig Nespresso

Nespresso Essenza Mini C30 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 500 kundrecensioner

Den billiga och minimalistiska kapselmaskinen Essenza Mini C30 från populära Nespresso är en stor favorit bland studenter. Med sitt låga pris och minimala plats så är detta den perfekta kapselmaskinen för trånga utrymmen.

En snabbkoll på amerikanska Amazon ger en ganska tydlig bild av vad befintliga kunder tycker om modellen och när detta test skrivs så har modellen fått 4,5 av 5 efter 500 kundrecensioner.

Liten och kompakt espressomaskin

Nespresso Essenza Mini C30 är märkets minsta kapselmaskin för espresso och trots sin lilla storlek så har den samma pumptryck/uppvärmningstid som de större modellerna. D.v.s. 25 sekunders uppvärmningstid och 19 bar pumptryck. Detta ger så klart samma espressokvalité som de dyrare modellerna från Nespresso.

Men den kompakta espressomaskinen har också två stycken programmeringsbara koppstorlekar så att du själv kan styra lite över storleken på dina koppar. Men det är ganska tydligt att denna kapselmaskin är framtagen för espressokoppar. Så om du bara vill ha en renodlas espressomaskin med kapslar så är detta ett väldigt bra val.

Vill du däremot kunna göra annat än bara espresso så tycker vi det finns bättre modeller att välja mellan. Men då får man också räkna med att det kostar lite extra för en uppgradering.

Vattenbehållaren rymmer 0,6 liter vilket är fullt tillräckligt om man har som mål att endast göra espressokaffe.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kundrecensioner
 • Billig och väldigt kompakt kapselmaskin
 • 25 sekunders uppvärmningstid med 19 bars pumptryck
 • 5 års garantitid
 • Två programmeringsbara koppstorlekar
 • Eco Mode efter 3 minuter
 • Vattenbehållare som rymmer 0,6 liter
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Bosch Tassimo Vivy 2 - Bra budgetval

Bosch Tassimo Vivy 2 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,3 av 5 hos tyska Amazon efter 700 kundrecensioner

För någon som vill kunna använda Tassimo-kapslar så är Bosch Tassimo Vivi 2 ett utmärkt val och tittar vi på kundrecensioner på tyska Amazon så verkar detta vara en fullträff. Efter 700 kundrecensioner så har denna modell fått ett kundomdöme på 4,3 av 5.

Billig kapselmaskin för Tassimo-kapslar

För någon som vill komma igång billigt med att testa en kapselmaskin så är Bosch Tassimo Vivy 2 ett utmärkt val. Trots den billiga investeringen så får du en komplett kapselmaskin som kan göra närmare 40 olika dryckessorter. Allt från Latte Macchiato till varm choklad.

Den största fördelen med en kapselmaskin som tar Tassimo-kapslar är ju enkelheten med att få tag i kapslar i den lokala butiken. Butiker som City Gross och andra stora matbutiker har oftast en väldigt bra utbud av denna typ av kapslar.

Något unikt med denna modell är IntelliBrew-tekniken och med denna teknik så kan kaffemaskinen själv läsa av information på kapseln för att alltid få lyckat resultat. Samma system informerar också dig när det är dags för avkalkning och så vidare.

Bosch Tassimo Vivi 2 är också gjord för att passa alla typer av koppar, allt från små espressokoppar till större glas.

 • Skäl att köpa
 • Väldigt billig kapselmaskin som klarar av jobbet utan problem
 • Tar T Disc kapslar d.v.s. Tassimo-kapslar
 • Stort utbud av smaker, närmare 40 enligt tillverkaren
 • Enkelt att få tag på kapslar hos de lokala matbutikerna
 • Anpassad för att klara av små som stora glas
 • IntelliBrew-teknik som läser av streckkoden på kapseln för anpassad bryggning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide: Så väljer du bästa kapselmaskinen

köpguide för bästa kapselmaskin

Det finns bokstavligt talat flera hundra olika modeller och märken att välja mellan när det gäller kapselmaskiner. Sen Nespresso slog igenom för ungefär 10 år sen så har utbudet närmare exploderat och idag hittar vi en rad olika märken att välja mellan.

Vi hittar också olika typer av kapslar med olika dimensioner för de olika märkena. Däremot så är Nespresso fortfarande den mest populära kapselmaskinen. Men det finns också alternativ som t.ex. populära Tassimo och Dolce Gusto som också är ett väldigt populärt alternativ.

Vår guide tar bara upp lite kort vad du bör tänka på när du kollar efter en ny  kapselmaskin och förhoppningsvis kan guiden besvara några frågetecken.

Bästa fördelarna med kapselmaskin

Fördelar med kapselmaskin

Kapselkaffe är egentligen inget nytt och har faktiskt funnits ett bra tag innan kapselmaskinen slog igenom för 10 år sen. Men det var inte förrän Nespresso tog idén till marknaden som en hel produktkategori förändrades över en natt.

Det som gjorde kapselmaskinen så populär var smidigheten med att snabbt kunna göra espresso utan krångel eller spill. Nu krävdes det inte längre en dyr espressomaskin för att kunna få till en krämig espresso.

Men vad är det som gör en kapselmaskin så bra?

Snabbt och gott kaffe

Det bästa med en kapselmaskin är så klart möjligheten att snabbt få till en kopp kaffe eller espresso. Med bara ett knapptryck så får du en espresso eller lungo inom en minut ungefär. Vilket är bra mycket snabbare än en traditionell kaffekokare.

Många olika smaker

Kapselkaffe har också en annan stor fördel, vilket är möjligheten till att variera smaker från kopp till kopp. På morgonen kanske du vill ha något starkare, medans på kvällen något lättare med mindre koffein. Där emellan vill du kanske också variera ett par andra smaker under dagen.

Den variation som en kapselmaskin erbjuder är svårt att slå när vi tittar på andra alternativ som t.ex. vanlig kaffebryggare eller en helautomatisk espressomaskin.

Enkel och väldigt lite underhåll

De bästa kapselmaskinerna kräver i princip inget underhåll överhuvudtaget, förutom ett enkelt rengöringsprogram några gånger per år. Denna rengöring fungerar nästan precis som det man bör göra på en vanlig kaffekokare d.v.s. spola igenom ett avkalkningsmedel ett par gånger per år.

Kapselmaskinen är också väldigt enkel på så sätt att du slipper syssla med massa kaffesump och slipper spill. När väl kapseln är förbrukad så är det bara att slänga den i återvinningen.

Så vilka nackdelar finns det?

Högt pris på kaffet

Det är faktiskt ett väldigt högt pris på de flesta kapslar och jämför man med vanligt kaffe i butik så hamnar priset på ungefär det dubbla. Så priset för att kunna få snabbt och smidigt kaffe är helt enkelt ett högre pris per kopp.

Dricker du mycket kaffe under dagen så kan ju kapselkaffe blir relativt dyrt, men oftast dricker man inte bara kapselkaffe under hela dagen. De flesta som väljer att köpa en kapselmaskin använder den framförallt på morgonen då det är ont om tid eller när man vill lyxa till det lite extra på kvällen.

Vanligt bryggkaffe är fortfarande aktuellt även om man väljer att införskaffa en kapselmaskin om du dricker mycket kaffe. En kopp vanligt bryggkaffe kostar ungefär 1,80 kr, medans kapselkaffe kostar ungefär 3 till 4 kr per kopp.

Priset per kapsel varierar så klart beroende på vart du köper dina kapslar, men också vilken typ av kapsel det är. Men du kan ganska säkert räkna med att en kopp kaffe blir dyrare med kapslar än med en traditionell kaffebryggare.

Detta bör du tänka på när du väljer en kapselmaskin

Det första du bör fundera över är hur du vill använda kapselmaskinen d.v.s. vill du endast kunna göra espresso eller vill du även kunna göra cappuccino och liknande.

För vill du bara kunna göra espresso och kanske lungo så fungerar egentligen vilken kapselmaskin som helst vi har med i testet. Även de billiga kapselmaskinerna vi har med i testet kan göra fantastiskt espressokaffe.

Vill du däremot kunna göra cappuccino eller liknande så krävs det också en mjölkskummare. Det är långt ifrån alla modeller där det medföljer en sådan och dessa kostar också betydligt mer. Det du skulle kunna göra om det inte medföljer en mjölkskummare är att helt enkelt komplettera detta genom att köpa en extern mjölkskummare.

En annan sak som många inte tänker på är att Nespresso säljer sina kapslar via deras hemsida och i några enstaka butiker i våra städer. Vill du ha kapslar från Nespresso så får du antingen besöka deras butik eller beställa på nätet.

Föredrar du däremot att köpa dina kaffekapslar hos t.ex. Coop eller City Gross så kan antingen maskiner för Tassimo eller Dolce Gusto vara ett bättre alternativ. Dessa kapslar passar d.v.s. inte Nespresso kapselmaskiner. Det kan alltså vara en bra idé att besöka din lokala butik och se vad de har för utbud där innan du köper.

Måste jag köpa kapslar från samma märke som kapselmaskinen?

nackdelar med kapselmaskin

Nespresso kapselmaskiner är en stor favorit bland många personer och det många inte vet är att det finns andra leverantörer av kapslar än bara Nespresso. Förut hade Nespresso monopol på sina kapslar och du var tvungen att köpa passande kapslar endast från Nespresso.

Men det finns faktiskt andra märken som säljer 100% kompatibla kapslar till Nespresso-maskiner. Så om du inte är nöjd med Nespresso eller tycker deras kapslar är för dyra så finns det andra alternativ.

Några företag som tillverkar kompatibla kapslar

 • Starbucks
 • Löfbergs
 • Segafredo
 • Real Coffee
 • Garibaldi
 • L’Or
 • Med många flera.

Det finns en rad olika modeller av kapslar när vi jämför kapselmaskiner och t.ex. en Tassimo-kapsel passar inte i en Nespresso-maskin. Så när du väljer system/kapselmaskin så kan det vara en bra idé att först kolla upp utbudet av kapslar.

Vill du t.ex. kunna köpa kapslar hos din närmsta matbutik så kanske det är enklast att välja en kapselmaskin som tar den typ av kapslar som säljs i din butik.

Återanvändbara kapslar finns också i flera utföranden och kan vara ett alternativ för dig som tänker extra mycket på miljön. Eller varför inte prova egna smaker genom att blanda olika kaffebönor.


FAQ – Vanliga frågor om kapselmaskiner

 1. Varför ska man välja en kapselmaskin?
 2. Hur mycket kaffe blir det av en kapsel?
 3. Hur fungerar en kapselmaskin?
 4. Vilken kapselmaskin är bäst egentligen?

Varför ska man välja en kapselmaskin?

Största köpargumentet för kapselmaskiner är enkelheten med både bryggning och olika smaker. I med önskad kaffekapsel och ut kommer en välbalanserad kaffedryck. Är kapselmaskiner smidigare än kaffebryggare med kvarn? Kanske inte men det är betydligt mindre rörliga delar som kan gå i sönder på en kapselmaskin. Kaffekvarnar har en tendens att strula om man inte sköter om maskinen vilket man slipper med kapslar.

Espressomaskiner med egen kaffekvarn är givetvis också smidiga men vill du kunna dricka olika smaker så blir det problem. Med kaffekapslar kan du välja att först dricka en espresso och sedan en indisk Fortado om så önskas. Kapselmaskiner har definitivt några fördelar.

Hur mycket kaffe blir det av en kapsel?

Hur mycket kaffe du får ut av en kapsel varierar beroende på vad du är ute efter. Är det en starkare espresso du är ute efter så brukar maskinen ge ungefär 40 ml medans en lungo ger 110 ml. Koppstorleken kan oftast justeras på direkt maskinen så att du själv kan hitta önskad favoritkoppstorlek.

Men som regel går det en kapsel per kopp kaffe men det finns också kapselmaskiner som kan brygga en hel karaff på 535 ml som t.ex. Nespresso Vertuo Next.

Hur fungerar en kapselmaskin?

Kapselmaskinen är troligtvis den enklaste kaffebryggaren som finns på marknaden. Fyll upp behållaren med vatten och mata maskinen med en kaffekapsel. Sedan tryck på knappen. Ut kommer färdigbryggt kaffe av olika smaker och storlekar. Efter bryggprocessen är färdig trillar den använda kapseln ner i en behållare som du kan tömma i metallåtervinningen. Man slipper alltså gammal kaffesump med mera.

Vilken kapselmaskin är bäst egentligen?

Det finns flera bra enheter att välja mellan och dyrast är nödvändigtvis inte det bästa valet. Stora oberoender tester av kapselmaskiner har visat att även billigare modeller har mycket att erbjuda och för ungefär 1000 kr finns det flera modeller som t.ex. Nespresso Pixie C60.

När det gäller pris per kapsel så kan det skilja så mycket som 1 krona per kapsel beroende på vilket märke du väljer. En kapsel för Tassimo brukar kosta ungefär 3 kr styck medans Nespresso över 4 kronor kapseln. Vilket kan vara värt att ha i åtanke. Nespresso har däremot betydligt fler smaker att välja mellan vilket kan vara en avgörande faktor för många. 


Slutord: Så valde vi ut bästa kapselmaskin

Bäst i test - cykellamporFör att hitta den bästa kapselmaskinen så har vi kollat på en rad olika oberoende tester i Sverige. Men också utomlands. Förutom test av kapselmaskiner så har vi även tagit stor hänsyn till de flera tusen kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet.

Priset har också varit en avgörande faktor i valet av den bästa kapselmaskinen. Funktioner eller egenskaper som t.ex. mjölkskummare har inte varit en avgörande faktor. Det är trots allt en funktion som inte alla är intresserade av och det går inte riktigt att jämföra en med eller utan mjölkskummare. Däremot har vi tagit med kapselmaskiner som erbjuder denna funktionalitet då det trots allt finns personer som vill kunna göra mer avancerat kaffe. En bra mjölkskummare höjer däremot priset ganska rejält vilket vi ser lite som en lyxgrej mer än en nödvändighet.

Priset för kapslar har inte heller varit en avgörande faktor då det helt enkelt varierar så mycket beroende på vart du köper dina kapslar. Men pris per kapsel kan skilja sig en hel del från tillverkare till tillverkare. Även tillgången på kapslar i vanliga butiker skiljer sig ganska mycket och här är faktiskt Nespresso sämst. Samtidigt har Nespresso betydligt fler smaker och kapselstorlekar jämfört med andra märken.

Uppdatering sommaren 2022 – Nespresso Vertuo Plus plockar tillslut hem utmärkelsen bäst i test baserat på oberoende tester och kundrecensioner. Det är väldigt få kapselmaskiner som har så höga kundomdömen som just Vertuo Plus. Den ligger dessutom bra i pris och funktionalitet som matchar de flesta önskemål.

Källor

Smartson

Smartson utrförde ett test av åtta olika kapselmaskiner under 2012 och även om det är ett tag sen så är testet fortfarande aktuellt än idag. Många av de modeller som testades säljs än idag, varför ändra på något som fungerar bra?

Precis som vi har tagit upp i vår artikel så har även Smartson varit tydliga med att man bör välja ett kapselsystem som passar en själv. Nespresso är en stor favorit då det finns så många smaker, däremot finns det största utbudet via beställning på nätet. Tassimo eller Dolce Gusto har oftast ett bättre utbud i vanliga matbutiker.

Några av de märken som testades var bland annat Nespresso, Electrolux, Gaggia, Delonghi, Adesso, OBH Nordica och Bosch. Bäst i test fick Nespresso Pixie C60 som också är vår testvinnare och som Smartson skriver så ger denna relativt billiga kapselmaskin en fantastisk espresso eller Lungo. Crema är tjock och fin så som det ska vara i en god Espresso. Du hittar hela testet här.

Råd & Rön

Råd & Rön har ett väldigt stort test av kapselmaskiner där hela 58 olika modeller har testats och där har bland annat Nespresso Pixie C60 fått toppbetyg. Även Nespresso CitiZ & Milk 2 har fått toppbetyg i samma test från 2014. Om du verkligen vill gräva ner dig i olika kapselmaskiner så rekommenderar vi att du köper Råd & Röns test av kapselmaskiner.

Det är väldigt få test som är så bra som de Råd & Rön producerar. Hela deras test hittar du här.

Pricerunner

Pricerunner har uppdaterat sitt test för 2022 där Nespresso Vertuo Plus kammande hem förstaplatsen. Andra modeller som utmärkte sig var också Nespresso Lattissima Touch samt Nescafé Dolce Gusto Mini Me. Saker som testades var bland annat användarvänlighet, funktioner samt utbudet av kapslar och så klart smaken. Läs mer här.

TrustedReviews –

Nespresso Lattissima Touch är en stor favorit bland många kaffeälskare, på grund av enkelheten med att kunna göra en cappuccino med skummad mjölk med bara ett knapptryck. Den är helt enkelt mer eller mindre helt automatisk med mjölkskummare.

Men det är också vårt bäst i test dyraste modell och därför bör man vara ganska säker på att mjölkskummare är något som kommer användas. Är du intresserad av att göra cappuccino eller liknande kaffedrinkar så är detta helt klart en av de bästa kapselmaskinerna just nu.

Du hittar hela recensionen av Nespresso Lattissima Touch här.