Keramisk stekpanna Bäst i test – Non-stick utan farliga kemikalier

Bäst i test keramisk stekpanna
Vi har valt att göra en sammanställning över de bästa stekpannorna som använder keramisk (ceramic) non-stick beläggningen och det är av flera anledningar. En av anledningar till varför vi endast gör ett test av keramiska stekpannor är för att teflon har visat sig vara giftigt, mer om detta finns att läsa längre ner.

Den andra anledningen är att det fortfarande är väldigt önskvärt att ha en non-stock stekpanna i köket och dessa lämpar sig väldigt bra till matlagning under låg till medelhög temperatur. Som t.ex. steka ägg, pannkakor, steka fisk eller annat kött där temperaturen inte är för hög.

Vi har gått igenom ett stort antal olika bäst i test av stekpannor i jakten på den bästa stekpannan med keramisk non-stick beläggning. Vi har hittat ett par stycken alternativ som har fått bäst i test, men som också ha fått väldigt bra kundrecensioner och som vanligt så länkar vi vidare till de tester vi har hittat.


Scanpan CTX Ceramic Titanium 28cm – Bäst i test

Scanpan CTX stekpanna Bäst i test

ButikPris
1195:- Besök
1199:- Besök
1495:- Besök
1499:- Besök
 • Bäst i test hos Aftonbladet 2016.
 • Toppbetyg bland kundrecensioner.

Det är nog ingen som har undgått att missa just denna keramiska stekpanna som på kort tid har vunnit många kockars hjärtan. Bäst i test vinnare i Aftonbladets stora test av stekpannor, rekommenderas också av flera stora profiler inom mat- och restaurangbranschen. Scanpan CTX Ceramic Titanium har också vunnit flera stora prestigefyllda priser och andra utmärkelser.

En keramisk stekpanna i professionell klass

Bäst i test vinnaren CTX Ceramic titanium från Scanpan är en populär stekpanna som tillverkas i Danmark och är fri från skadliga ämnen som PFOA. CTX-serien är tillverkad av pressad rostfritt stål för jämnare värmeledning och det är något som många non-stick stekpannor har stora problem med.

I flera test av stekpannor så har det visat sig att många stekpannor lider av dålig värmefördelning d.v.s. värmen sprids inte jämnt över hela ytan. Detta är lite problematiskt då man gärna vill ha en så jämn yta som möjligt när det gäller värme. Scanpan CTX lider dock inte av detta problem och en stor anledning till detta är att dessa stekpannor har 5 st lager rostfritt stål / aluminium som ger en jämnare värmeledning.

CTX står helt enkelt för Ceramic Titanium Extreme och är Scanpans speciella non-stick beläggning som har vunnit flera priser. Den är både miljövänlig och utan några gifter, den är dessutom väldigt tålig. Beläggningen består av två olika lager där den översta är titan och den under är non-stick GreenTek. Dessa två lager sammanfogas vid upphettning och skapar en väldigt stark non-stick beläggning.

Fungerar på induktion, gas och keramikhällar

Scanpan CTX Titanium fungerar på de flesta värmekällor som t.ex. induktionshäll, gashäll och keramikhällar. Bäst i test vinnaren Scanpan CTX är godkänd att användas i ugnen upp till 260°C, vilket öppnar upp för ytterligare applikationer.

I detta test så har vi valt ut den största storlekn på 28cm, men det finns flertalet fler storlekar att välja mellan när det gäller CTX-serien. Några av de storlekar som finns är 20cm, 26cm, 32cm där vissa är wokpanna eller traktörpanna. Något som också finns i denna serien är vanliga kastruller och grytor med denna fantastiska non-stick beläggning.

Produktfilm

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Scanpan CTX Titanium 28cm

 • Vunnit flera stora tester och även vunnit flera internationella prestigefyllda priser.
 • Speciellt hållbar non-stick beläggning i kombination med titan.
 • Fri från giftiga PFOA-ämnen.
 • Non-stick beläggning som håller flera år.
 • Väldigt jämn värmefördelning vid upphettning.
 • Fungerar att användas på induktion, gas och keramikhällar.
 • Kan användas i ugnen upp till 260°C.
 • En grundkonstruktion av aluminium och rostfritt stål.

Fiskars All Steel 28cm – Testvinnare

Fiskars fd Hackman stekpanna testvinnare

ButikPris
499:- Besök
549:- Besök
795:- Besök
799:- Besök
 • Bäst i test hos SVT Plus 2015.
 • Toppbetyg i Testfaktas stora test av stekpannor 2014.
 • Bäst i test hos ICAKuriren 2013.

Fiskars All Steel 28cm är en keramisk stekpanna som är obotligt populär i de svenska köken och som har vunnit enormt många priser genom åren. Stekpannan har bland annat fått bäst i test i SVT Plus och i svenska ICAKuriren när de har utfört stora tester på stekpannor. Stekpannan All Steel har också fått toppbetyg när Testfakta testade ett stort antal olika stekpannor redan 2014.

Stekpannan säljs idag under märket Fiskars, men de flesta som redan har stekjärnet sen tidigare kan ha köpt den under märket Hackman som den tidigare såldes under. Förändringen är endast namnet och det är samma stekjärn i grunden som bara säljs under ett annat varumärke. Stekpannan från Fiskars är vidareutvecklad från kända stekpannor som Hackman Matador och Rotisser Steel som är två välkända stekjärn.

Hög hållbarhet med keramisk beläggning i toppklass

Likt bäst i test vinnaren Scanpan så håller denna stekpanna väldigt hög kvalité med en hållbarhet i toppklass. Keramisk beläggning i jämförelse med vanligt teflon-beläggning som billigare stekpannor använder är som natt och dag. En stor skillnad är att keramiska stekpannor klarar av högre temperaturer innan det tar skada och att man även slipper det gifta teflonet.

Fiskars All Steel använder en ny typ av keramisk Ceratec-beläggning som är extra hållbar, men som också klarar av betydligt högre temperaturer än traditionella stekpannor med liknande beläggning. Denna Ceratec-beläggning gör det möjligt att kunna flambera direkt i stekpannan, något som få non-stick stekpannor klarar av.

Fiskars All Steel stekpanna klarar av temperaturer upp till 240°C och kan användas i ugnen tack vare den unika keramiska Ceratec-beläggningen.

Stekjärnet från Fiskars har också fantastiska egenskaper när det gäller jämn värmefördelning och presterar i toppklass i de flesta bäst i test. Det är inte alls ovanligt att non-stick stekpannor har problem med att fördela värmen på ett korrekt sätt, vilket också de flesta test har visat. Fiskars All Steel lider dock inte av detta problem enligt de test vi har gått igenom.

Specifikationer & fördelar med populära Fiskars / Hackman All Steel 28cm

 • Keramisk Ceratec-beläggning som klarar av höga temperaturer.
 • Klarar av att användas i ugnen och klarar temperaturer upp till 240°C.
 • Tål diskmaskin, men vi rekommenderar att man handdiskar.
 • Tar alla typer av värmekällor, även induktionshäll.

WMF Comfort CeraDur 28cm – Testvinnare

WMF Comfort stekpanna keramisk testvinnare

ButikPris
1299:- Besök
 • Bäst i test i Råd & Rön 2011.
 • Bäst i test hos danska Forbrugerrådets Taenk.
 • Bäst i test i tyska Stiftung Warentest.

De flesta personer som är glada i bra kvalitativa köksprodukter har nog någon gång hört talas om det tyska märket WMF. Produkter och framförallt stekpannor från WMF räknas som högkvalitativa köksprodukter inom de flesta kretsar och är kända för att tillverka matbestick, porslin, grytor med mera.

WMF Comfort CeraDur 28cm vann Råd & Röns stora test av stekpannor redan 2011 och säljs än idag. Oftast är det ett ganska gott tecken att en produkt har varit ute på marknaden under så lång tid och att den säljs än idag. Detta keramiska stekjärn har också vunnit bäst i test i tyska Stiftung Warentest och även danska Forbrugerrådets TÆNK.

WMF Comfort CeraDur finns i flertalet olika storlekar, bland annat 28cm och 24cm är de mest populära men det finns också en på 20 cm.

Keramisk beläggning i toppklass

WMF använder en särskild keramisk beläggning som tål extra höga temperaturer och kärnan är tillverkat i cromargan rostfritt stål för bra jämn värmefördelning över hela stekytan. Något som många non-stick stekpannor har problem med.

Den keramiska beläggningen är av typen CeraDur som är en speciell beläggning framtagen av WMF och som är helt fri från gifta ämnen som PTFE eller PFOA. Beläggningen tål temperaturer upp till 400°C, men något man bör vara uppmärksam med är att denna rekommendera kan varierar beroende på vilket fett som används.

Helst bör man endast använda dessa keramiska stekpannor kring 175 – 200 grader som är en bra medeltemperatur. Något man också bör vara uppmärksam kring är att handtaget endast klarar av 180°C, men stekpannan tål att användas i ugnen.

Även denna stekpannan tål maskindisk, men det är något vi på Inspekto inte kan rekommenderar då många diskmaskinstabletter innehåller slipmedel. Helst bör du handdiska alla keramiska stekjärn för att de ska hålla under lång tid.

WMF Comfort CeraDur har också särskild teknologi som heter TransTherm, vilket sitter i bottnen på stekpannan och som underlättar värmefördelningen så den blir så jämn som den bara kan bli.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren WMF Comfort CeraDur 28cm

 • Keramisk beläggning som klarar upp till 400°C.
 • Klarar av att användas i ugnen men handtaget klarar endast 180°C.
 • Kan diskas i diskmaskin. Vi rekommenderar att du endast handdiskar denna typ av stekpannor.
 • Vunnit flera bäst i test i utlandet.
 • Fungerar på alla värmekällor, även induktionshäll.
 • 5 års fabriksgaranti.

Vanliga frågor kring keramiska stekpannor

Kan en keramisk stekpanna diskas i diskmaskin?

De flesta eller nästan alla keramiska stekpannor kan diskas i diskmaskin, men mycket tyder på att det ändå kan vara skadligt för stekpannan att göra detta. Anledningen till detta är att det kan finnas slipmedel i vissa diskmaskinstabletter och då finns risken att beläggningen kan ta skada.

Den keramiska beläggningen kanske inte tar skada efter ett par gånger i diskmaskinen, men diskar man den regelbundet i diskmaskinen så finns där en förhöjd risk att beläggningen tar skada. Vår rekommendation är att helt enkelt diska den förhand och med non-stick beläggning så blir detta en relativt enkel process.

Varför är keramisk stekpanna bättre än vanlig teflon?

Det många inte känner till är att teflon är direkt skadligt då de ofta innehåller gifter som utsöndras när stekpannan används. Detta gift lagras i kroppen under väldigt lång tid och har enligt vissa tester visat sig stanna i kroppen i över 10 år eller längre. Det kan också skada eller försämra fortplantningsförmågan hos oss människor och det är inte förrns nu som många har börjat få upp ögonen för att teflon faktiskt är skadligt för kroppen.

Teflon har också den nackdelen att beläggningen är väldigt känslig för hög värme, vilket i sin tur gör att det kan utsöndra gift fortare. Keramisk beläggning klarar av betydligt högre temperatur än teflon och innehåller inte något av de giftiga ämnen som teflon har eller som används när det tillverkas.

En annan stor fördel med keramisk beläggning är att det är betydligt hårdare och är inte lika känsligt för slitage från t.ex. stekspade i metall. Om du är riktigt rädd om din keramiska beläggning så rekommenderar vi inte att man använder några metallredskap även om tillverkaren säger att det är okej. Alltid säkrast att vara extra rädd om sitt nya stekjärn.

Om du vill veta mer kring forskning av dessa ämnen så kan du läsa mer på Forskning & Framsteg.

Har ni några tips kring skötsel av keramiska stekpannor?

Vårt tips är att behandla den keramiska stekpannan precis som ett vanligt teflonjärn. Även om den keramiska beläggningen tål betydligt mer så är den fortfarande väldigt känslig jämfört med t.ex. en vanlig gjutjärns stekpanna.

 1. Tänk kring förvaring. Stapla helst inte något över din nya stekpanna som kan repa beläggningen.
 2. Handdiska endast då det kan finnas slipmedel i diskmaskinstabletter.
 3. Tänk på att använda låg till medelhög temperatur när du steker. Vilket är den temperatur man använder till 90% av all matlagning.
 4. Sätt aldrig på maxvärme för att värma upp stekpannan snabbt.
 5. Sätt aldrig stekpannan på spisen utan något fett. De gillar nämligen inte att värmas upp torra.

Källor

Aftonbladet

Aftonbladet utförde ett stort test på 8 st olika stekpannor där kocken Markus Löfgren fick testa pannorna ordentligt från grunden. T.ex. så utförde de test på stekning, test kring uppvärmning av stekpannan, non-stick egenskaper med mera. De testade även förmågan att leda värme över hela stekytan vilket de flesta stekpannor misslyckades med. Även Scanpan CTX Ceramic hade vissa problem med värmefördelning i mitten, men ingen märkbar skillnad på stektestet.

Scanpan CTX Ceramic kammade hem fullpott och enligt kocken Markus så får man väldigt mycket för pengarna. Aftonbladet Plus.

SVT Plus

SVT Plus testade ett par olika stekpannor med non-stick beläggning i prisklassen 150 till 700 kronor. Några av de stekpannor som testades var IKEA 365+, Tefal Jamie Oliver, OBH Nordica Supreme och tillslut Hackman All Steel. Idag säljs Hackman All Steel under varumärket Fiskars, men är samma keramiska stekpanna.

I SVT Plus stora test av non-stick stekpannor så tittade de bland annat på värmefördelning, användarvänlighet och slitagetålighet. Mest användarvänlig blev Fiskars All Steel stekpannan och även non-stick beläggningen höll toppform även efter mycket slitage. Faktum är att de inte kunde märka någon skillnad efter 5000 varv av slitage, medans de andra stekpannorna fick problem redan vid 1000 varv.

Bäst i test vinnaren blev alltså Fiskars All Steel (Hackman förut) och skillnaden mellan dessa stekjärn är som natt / dag. SVT Plus.

Testfakta

Testfakta utförde ett stort test på 10 olika stekpannor redan 2010 och testade både teflon, men också keramiska stekpannor. Testfakta valde också att testa dessa stekpannor med hjälp av ett labb nere i Tyskland och testet är väldigt grundligt utfört jämfört med många andra test av non-stick stekpannor. Fiskars All Steel placerade sig i toppsegmentet med väldigt bra resultat och hamnade på en delad andraplats. Testfakta.

Råd & Rön

Under 2011 så gjorde Råd & Rön ett väldigt stort test av stekpannor och i deras test fick hela 14 stycken olika stekpannor tävla emot varandra. En av de dyraste stekpannorna i testet var WMF Comfort CeraDur, vilket är också den modell som vi har valt ut här i vår sammanställning över de bästa stekpannorna. Det är också denna stekpanna som vann bäst i test i Råd & Röns stora test.

Något testpanelen verkligen uppskattade var byggkvalitén och räknades som en av testets tyngsta modeller. Enligt testet så var där inte heller några problem med hållbarheten och var väldigt smidig att använda. Stekpannan var testets mest dyra modell, men idag 2018 så är detta ett prisvärt stekjärn då priset är något lägre hos de flesta butiker. Råd & Rön.