Keramisk stekpanna Bäst i test

Keramisk stekpanna Bäst i test

Non-stick stekpannor utan farliga kemikalier

Vi har valt att göra en sammanställning över de bästa stekpannorna som använder keramisk non-stick beläggning och det är av flera anledningar. En av anledningar till varför vi endast gör ett bäst i test av keramiska stekpannor är för att teflon har visat sig vara giftigt och miljöfarligt.

Det är fortfarande är väldigt önskvärt att använda en non-stick stekpanna i köket och dessa lämpar sig väldigt bra till matlagning under låg till medelhög temperatur. T.ex. steka ägg, pannkakor, steka fisk eller annat kött där temperaturen inte är alldeles för hög. Keramisk beläggning brukar däremot klara högre temperaturer än teflon.

Vi har gått igenom ett stort antal olika oberoende bäst i test av stekpannor i jakten på den bästa stekpannan med keramisk non-stick beläggning. Vi har hittat ett par stycken alternativ som fått bäst i test, men som också ha fått väldigt bra kundrecensioner.

Senast uppdaterad September 2021

Scanpan Pro IQ 28 cm - Bäst i test

Bäst i test
Scanpan Pro IQ 28 cm bild 1Scanpan Pro IQ 28 cm bild 2
 • 28 cm
 • 32 cm
ButikPris
1049:-Besök
1149:-Besök
1149:-Besök
1699:-Besök
ButikPris
1499:-Besök
1999:-Besök
 • Bäst i test i Aftonbladets test av stekpannor 2018
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos flera olika butiker

Scanpan Pro IQ 28 cm är vår nya bäst i test vinnare i vårt test av keramiska stekpannor och har bland annat fått utmärkelse i Aftonbladets stora test av stekpannor under 2018. På andraplats kom faktiskt vår tidigare testvinnare Scanpan CTX Ceramic Titanium. Förutom toppbetyg i test så har stekpannan även fått fantastiska kundrecensioner hos de butiker som säljer modellen.

Men vad är det som gör den nyare Scanpan Pro IQ nu till det bästa alternativet?

Mycket bättre konstruktion med miljötänk

Tittar vi på en butik som t.ex. Kitchentime så har stekpannan ett samlat betyg på 5 av 5 efter 23 kundrecensioner. Det kundomdömet överensstämmer med flera andra butiker som också säljer produkten.

När vi jämför Scanpan Pro IQ med den äldre modellen CTX som då var vår tidigare ”bästa keramiska stenpannan” så ser de i princip identiska ut. Men de är trots allt ganska olika när vi börjar titta på själva grunden d.v.s. konstruktionen.

Scanpan har den här gången valt att helt bygga stekpannan av aluminium och som dessutom är 100% återvunnen aluminium. Tidigare Scanpan CTX har varit en blandning av både stål och aluminium. Genom att använda endast 100% aluminium så har stekpannan fått en bättre balans och känns lättare att handskas med under matlagningen. Handtaget har också förbättrats och känns bättre än föregången Scanpan CTX.

Samma starka beläggning som på CTX Ceramic Titanium

Bäst i test vinnaren Scanpan Pro IQ använder samma starka beläggning som finns på de tidigare modellerna och som tillverkaren kallar för Stratanium. Detta är en av marknadens mest tuffa keramiska beläggningar som ger en fantastisk stekyta och som så klart också ger den där fantastiska non-stick beläggningen. Stratanium-beläggning ska enligt vissa vara 10 x hårdare än stål.

Steka utan fett är fullt möjligt med denna non-stick beläggning och bränner inte fast.

Scanpan Pro IQ finns i flera storlekar från 20 till 32 cm och kan användas på alla typer av spisar inklusive induktionshäll. Stort plus är att stekpannan klarar av ugnen upp till 260°C och kan diskas direkt i diskmaskinen om så önskas.

 • Bäst i test vinnare i bland annat Aftonbladet 2018
 • Fantastiskt många bra kundrecensioner
 • Helt tillverkad av 100% återvunnen aluminium
 • Aluminium är också bättre värmeledare än t.ex. rostfritt stål
 • Jämn värmefördelning tack vare aluminiumkonstruktion
 • Känns lättare och har bättre balans än tidigare modeller
 • Samma fantastiska Stratanium-beläggning som tål metall
 • Kan diskas i tvättmaskin
 • Fungerar på alla spisar, även induktionshäll
 • Många olika storlekar från 20 till 32 cm

GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm - Testvinnare

Särskilt rekommenderad
GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm bild 1GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm bild 2
 • 28 cm
 • 30 cm
ButikPris
569:-Besök
569:-Besök
569:-Besök
589:-Besök
799:-Besök
ButikPris
599:-Besök
621:-Besök
 • Bäst i test när ICA Kuriren testa 10 olika stekpannor
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen hos svenska butiker

GreenPan Barcelona keramiska stenpanna har bland annat fått utmärkelsen ”bäst i test” när svenska ICA Kuriren testa 10 olika stekpannor i november 2019. Tittar vi hos svenska butiker så har även modellen fått toppbetyg från vanliga konsumenter som har testat stekpannan.

Stekpanna med ett bra pris och egenskaper

I ICA Kurirens test av stekpannor fick alla modeller genomgå både test av stekegenskaper men också nötningstålighet. GreenPan Barcelona fick högsta betyg på både pannkakor och falukorvtestet. När det gäller nötningstestet så fick stekpannan utstå 5000 varv från en roterande spiralvisp, vilket den klarade galant jämfört med andra konkurrenter. Endast några svaga märken syntens efter slitagetestet.

Testvinnaren från GreenPan har helt enkelt en fantastisk keramisk non-stick beläggning som tål användning och kommer därför förlänga livslängden.

Godset är av ett extra tjock aluminium vilket ger en snabb och fin värmefördelning på alla typer av spishällar. Även handtaget är ordentligt och är tillverkat av gjutet rostfritt stål som utan problem kan användas inne i ugnen.

Vad är det egentligen som gör beläggningen unik? Något som gör Thermolons keramiska non-stick beläggning ganska unik är den förstärkta ytan med diamanter. Detta gör denna beläggning till en av de starkaste som finns på marknaden.

Modellen finns i flera olika storlekar varav den vanligaste är 28 cm, men finns även i mindre men också större modeller upp till 30 cm. Detta är utan tvekan av av marknadens bästa keramiska stekpannor och med ett pris som är betydligt lägre än t.ex. bäst i test vinnaren Scanpan Pro IQ.

 • Toppbetyg i oberoende test av stekpannor men också från kundomdömen
 • Finns i flera storlekar mellan 20 till 30 cm
 • Extremt stark beläggning med diamanter som tål en hel del nötning
 • Livstidsgaranti från fabriksfel
 • Ugnssäker med ett handtag av gjutet stål
 • Fungerar på alla olika spishällar
 • Metallverktyg får användas, men det är alltid bra att försöka undvika sådant

Scanpan CTX Ceramic Titanium 28 cm - Tidigare testvinnare

Scanpan CTX Ceramic Titanium 28 cm bild 1
ButikPris
1199:-Besök
1199:-Besök
1299:-Besök
1699:-Besök
 • Bäst i test hos Aftonbladet 2016
 • Andraplats i Aftonbladets test 2018

Det är nog ingen som har undgått att missa just denna keramiska stekpanna som på kort tid har vunnit många kockars hjärtan. Bäst i test vinnare i Aftonbladets stora test av stekpannor 2016 och rekommenderas också av flera stora profiler inom mat- och restaurangbranschen. Scanpan CTX Ceramic Titanium har också vunnit flera stora prestigefyllda priser och andra utmärkelser.

En keramisk stekpanna i professionell klass

Bäst i test vinnaren CTX Ceramic titanium från Scanpan är en populär stekpanna som tillverkas i Danmark och är fri från skadliga ämnen som PFOA. CTX-serien är tillverkad av pressad rostfritt stål för jämnare värmeledning och det är något som många non-stick stekpannor har stora problem med.

I flera test av stekpannor så har det visat sig att många stekpannor lider av dålig värmefördelning d.v.s. värmen sprids inte jämnt över hela ytan. Detta är lite problematiskt då man gärna vill ha en så jämn yta som möjligt när det gäller värme. Scanpan CTX lider dock inte av detta problem och en stor anledning till detta är att dessa stekpannor har 5 st lager rostfritt stål / aluminium som ger en jämnare värmeledning.

CTX står helt enkelt för Ceramic Titanium Extreme och är Scanpans speciella non-stick beläggning som har vunnit flera priser. Den är både miljövänlig och utan några gifter, den är dessutom väldigt tålig. Beläggningen består av två olika lager där den översta är titan och den under är non-stick GreenTek. Dessa två lager sammanfogas vid upphettning och skapar en väldigt stark non-stick beläggning.

Fungerar på induktion, gas och keramikhällar

Scanpan CTX Titanium fungerar på de flesta värmekällor som t.ex. induktionshäll, gashäll och keramikhällar. Bäst i test vinnaren Scanpan CTX är godkänd att användas i ugnen upp till 260°C, vilket öppnar upp för ytterligare applikationer.

I detta test så har vi valt ut den största storleken på 28cm, men det finns flertalet fler storlekar att välja mellan när det gäller CTX-serien. Några av de storlekar som finns är 20cm, 26cm, 32cm där vissa är wokpanna eller traktörpanna. Något som också finns i denna serien är vanliga kastruller och grytor med denna fantastiska non-stick beläggning.

 • Vunnit flera stora tester och även vunnit flera internationella prestigefyllda priser
 • Speciellt hållbar non-stick beläggning i kombination med titan
 • Fri från giftiga PFOA-ämnen
 • Non-stick beläggning som håller flera år
 • Väldigt jämn värmefördelning vid upphettning
 • Fungerar att användas på induktion, gas och keramikhällar
 • Kan användas i ugnen upp till 260°C
 • En grundkonstruktion av aluminium och rostfritt stål

Anders Petter Stenfors 28 cm - Nöttålig stekpanna

Anders Petter Stenfors 28 cm bild 1Anders Petter Stenfors 28 cm bild 2Anders Petter Stenfors 28 cm bild 3
ButikPris
699:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Cervera efter över 60 kundomdömen
 • 3 av 5 hjärtan ICA Kuriren 2019

Keramiska stekpannan Anders Petter Stenfors är en populär modell som väldigt bra betyg i oberoende test och från vanliga konsumenter som testat modellen. Hos Cervera har stekpannan i skrivande stund 69 kundomdömen med ett genomsnittsbetyg på 4,5 av 5 stjärnor.

Under 2019 testa ICA Kuriren 10 olika stekpannor och där fick modellen 3 av 5 hjärtan. Där testades bland annat stekegenskaper av både pannkakor och falukorv. 2 av 5 på pannkakor och 4 av 5 på falukorv. Den fick däremot högsta poäng i nötningstålighet med 5 av 5 poäng.

Cerveras egna varumärke med fokus på giftfria ämnen

De allra flesta personer som har kollat på stekpannor på nätet har nog någon gång kommit i kontakt med märket Anders Petter. Faktum är att Anders Petter är en del av Cerveras egna varumärke med en rad olika kökstillbehör.

Anders Petter Stenfors är en bra och tålig keramisk stekpanna som ska vara fri från både PFOA och PTFE.  Den keramiska beläggningen ILAG är tålig vilket vi ser i ICA Kurirens test av stekpannor där den fick maxpoäng. Beläggningen tål temperaturer upp till 230°C innan den tar skada och som alltid bör du endast använda redskap av trä eller plast för att inte skada beläggningen. Du bör också undvika att värma upp stekpannan när den är tom så se till att där alltid är olja i pannan när du sätter på värmen.

Anders Petter Stenfors 28 cm är perfekt till dig som vill använda en stekpannan fri från cancerframkallande ämnen som PFOA och PTFE. Stekpannan har kanske inte marknadens bästa non-stick beläggning men när det gäller nöttålighet så ska den vara toppklass.

 • Stor keramiska (ILAG) stekpanna på 28 cm
 • Toppbetyg i nöttålighet (ICA Kuriren)
 • Fri från tillsatt PFOA och PTFE
 • Kärna av Rostfritt stål som klarar induktion
 • Tål diskmaskin men handdisk rekommenderas

Tefal Jamie Oliver Premium 28 cm - Prisvärd

Tefal Jamie Oliver Premium 28 cm bild 1
ButikPris
469:-Besök
469:-Besök
469:-Besök
562:-Besök
699:-Besök
 • Tredjeplats i Aftonbladets test av stekpannor 2018
 • 4,5 av 5 hos brittiska Amazon efter 100 kundrecensioner

Jamie Oliver Premium Hard Anodised stekpanna har bland annat fått toppbetyg i Aftonbladets test av stekpannor 2018. Även när vi kollar hos de butiker som säljer produkten så har modellen fått toppbetyg från helt vanliga kundrecensioner. Bara på brittiska Amazon har modellen fått 4,5 av 5 efter 100 kundrecensioner.

Hård titanbeläggning med non-stick egenskaper

De flesta känner nog till Jamie Oliver och hans olika kökstillbehör som säljs i utlandet men också i Sverige. Mest unikt för Tefal är troligtvis den Thermo-spot som finns på alla deras stekpannor och som visar när järnet är redo att användas. Jamie Olivers samarbete med Tefal har funnits under lång tid och faktum är att Tefal redan 1954 uppfann det vi idag kallar för non-stick beläggning.

Tefals nya Jamie Oliver Premium Hard Anodised är en serie stekpannor och grytor med en speciell ytbehandling som förbättrar non-stick egenskaperna. Dessutom är den nya titanbeläggningen förbättrad på så sätt att den tål mer mekanisk påverkan utan att lämnas några fula märken.

Sett till sitt pris så är detta en av marknadens mest prisvärda stekpannor just nu och om du inte har lust att investera över 1 000 kr på bäst i test vinnaren så kan detta vara det bästa alternativet. Det är inte helt ovanligt att Jamie Oliver stekpannan trillar ner på 400 kr vid rea. Denna modell fick också utmärkelsen ”prisvärd” i Aftonbladets test.

Helt enkelt en fantastisk allround keramisk stekpanna som tål lite och som har en bra non-stick beläggning. Om du gillar stekpannan så finns det även flera olika grytor och kastruller från samma serie.

 • Fått utmärkelsen "prisvärd" och kom på tredjeplats i Aftonbladets test 2018
 • Keramisk stekpanna med tålig non-stick beläggning
 • Klassiska Tefal ThermoSpot som berättar när stekpannan är varm
 • Fungerar till alla typer av spisar, även induktion
 • Kan användas i ugnen upp till 210 grader
 • Tål diskmaskin

Fiskars All Steel 28 cm - Testvinnare 2015

Fiskars All Steel 28 cm bild 1
ButikPris
549:-Besök
592:-Besök
592:-Besök
689:-Besök
 • Bäst i test hos SVT Plus 2015
 • Toppbetyg i Testfaktas stora test av stekpannor 2014
 • Bäst i test hos ICAKuriren 2013

Fiskars All Steel 28cm är en keramisk stekpanna som är obotligt populär i de svenska köken och som har vunnit enormt många priser genom åren. Stekpannan har bland annat fått bäst i test i SVT Plus och i svenska ICAKuriren när de har utfört stora tester på stekpannor. Stekpannan All Steel har också fått toppbetyg när Testfakta testade ett stort antal olika stekpannor redan 2014.

Stekpannan säljs idag under märket Fiskars, men de flesta som redan har stekjärnet sen tidigare kan ha köpt den under märket Hackman som den tidigare såldes under. Förändringen är endast namnet och det är samma stekjärn i grunden som bara säljs under ett annat varumärke. Stekpannan från Fiskars är vidareutvecklad från kända stekpannor som Hackman Matador och Rotisser Steel som är två välkända stekjärn.

Hög hållbarhet med keramisk beläggning i toppklass

Likt bäst i test vinnaren Scanpan så håller denna stekpanna väldigt hög kvalité med en hållbarhet i toppklass. Keramisk beläggning i jämförelse med vanligt teflon-beläggning som billigare stekpannor använder är som natt och dag. En stor skillnad är att keramiska stekpannor klarar av högre temperaturer innan det tar skada och att man även slipper det gifta teflonet.

Fiskars All Steel använder en ny typ av keramisk Ceratec-beläggning som är extra hållbar, men som också klarar av betydligt högre temperaturer än traditionella stekpannor med liknande beläggning. Denna Ceratec-beläggning gör det möjligt att kunna flambera direkt i stekpannan, något som få non-stick stekpannor klarar av.

Fiskars All Steel stekpanna klarar av temperaturer upp till 240°C och kan användas i ugnen tack vare den unika keramiska Ceratec-beläggningen.

Stekjärnet från Fiskars har också fantastiska egenskaper när det gäller jämn värmefördelning och presterar i toppklass i de flesta bäst i test. Det är inte alls ovanligt att non-stick stekpannor har problem med att fördela värmen på ett korrekt sätt, vilket också de flesta test har visat. Fiskars All Steel lider dock inte av detta problem enligt de test vi har gått igenom.

Specifikationer & fördelar med populära Fiskars / Hackman All Steel 28cm

 • Keramisk Ceratec-beläggning som klarar av höga temperaturer
 • Klarar av att användas i ugnen och klarar temperaturer upp till 240°C
 • Tål diskmaskin, men vi rekommenderar att man handdiskar
 • Tar alla typer av värmekällor, även induktionshäll

Köpguide – Så väljer du stekpanna med keramik beläggning

köpguide keramiska stekpannor

Hela anledningen till varför vi vill använda stekpannor med keramiska beläggning är för att slippa de skadliga ämnena i teflon. Ett av dessa ämnen är PFAS som används i flertalet olika produkter så som t.ex. non-stick stekpannor. Detta ämne misstänks vara både cancerframkallande och reproduktionsstörande.

Naturskyddsföreningen klassar PFAS som en av världens värsta miljögifter och som oturligt finns i alla vattendrag i hela världen. Och är tyvärr inte något som kommer försvinna den närmsta tiden då det bryts ned så långsamt samt att ämnet finns i allt från kläder, smink, möbler med mera.

Tjocklek och gods har betydelse

tjocklek stekpannaBeroende på vad du tänker steka i stekpannan så kan tjockleken på godset ha betydelse. En tjock kärna innebär mer vikt och långsammare uppvärmning. Men det innebär också jämnare värmefördelning och bättre stekegenskaper.

Tänker du bara steka enkla saker som pannkakor eller ägg där non-stick beläggningen verkligen gör störst nytta så har det kanske inte så stor betydelse. Men för kött och liknande så presterar alltid ett tjockare gods bättre. Med ett tunn kärna så är risken att pannan kyls ned när du lägger på köttet vid stekning.

Men ett tjockt gods innebär också att stekpannan blir tyngre och här kan det vara värt att välja ett alternativ som har en kärna av aluminium som är lättare än rostfritt stål. Viktskillnaden är nästan tre gånger så mycket.

Keramiska stekpannor tål olika temperaturer

stekpanna i ugn temperaturDet finns flera saker som påverkar hur hög temperatur som stekpannan klarar av. Vilken typ av keramisk beläggning stekpannan använder kan påverka hur hög temperatur som rekommenderas. Tittar vi t.ex. bäst i test vinnaren Scanpan Pro IQ så tål den en ugnstemperatur på 260°C medans andra modeller bara klarar av 210 till 240°C.

En annan sak som påverkar temperaturen är själva handtaget på stekpannan. Är det plast eller trä så är oftast ugnstemperaturen betydligt lägre. Vill du kunna använda stekpannan direkt i ugnen så rekommenderar vi ett handtag av stål även om det inte är speciellt värmeisolerande.

Använder du stekpanna i ugnen regelbundet så kan det vara värt att funderar över vilka temperaturer du brukar använda. Står det t.ex. att stekpannan klarar av 210°C och du vill köra 230°C så bör du undvika det så beläggningen kan ta skada. Välj istället en modell som klarar en högre temperatur.

Skötselråd för keramiska stekpannor

 • Var noga med att följa de temperaturrekommendationer som finns till stekpannan. Bränner du på din nya stekpanna med en för hög temperatur så kommer beläggningen ta skada.
 • Dra inte igång värmen med en tom stekpanna och försök alltid ha lite olja i pannan.
 • Undvik använda metallredskap även om tillverkaren säger att det är okej. Vi har läst alldeles för många kundrecensioner som säger sig ha förstört beläggningen trots att tillverkaren säger metall är okej. Använd endast trä eller plast även om tillverkaren tillåter metall.
 • De flesta keramiska stekpannor tillåter maskindisk. Vi och många andra experter rekommenderar endast handdisk då maskindiskmedel kan innehålla slipmedel.
 • Låt stekpannan svalna helt innan du häller på vatten så inte beläggningen tar skada.
 • När du förvarar stekpannan i skåpet så undvik att lägga andra stekpannor eller kastruller över beläggningen.

Vanliga frågor kring keramiska stekpannor

 1. Kan en keramisk stekpanna diskas i diskmaskin?
 2. Varför är keramisk stekpanna bättre än vanlig teflon?
 3. Har ni några tips kring skötsel av keramiska stekpannor?
 4. Fastbränt trots att den keramisk stekpannan är relativt ny eller oanvänd?

Kan en keramisk stekpanna diskas i diskmaskin?

De flesta eller nästan alla keramiska stekpannor kan diskas i diskmaskin, men mycket tyder på att det ändå kan vara skadligt för stekpannan att göra detta. Anledningen till detta är att det kan finnas slipmedel i vissa diskmaskinstabletter och då finns risken att beläggningen kan ta skada.

Den keramiska beläggningen kanske inte tar skada efter ett par gånger i diskmaskinen, men diskar man den regelbundet i diskmaskinen så finns där en förhöjd risk att beläggningen tar skada. Vår rekommendation är att helt enkelt diska den förhand och med non-stick beläggning så blir detta en relativt enkel process.

Varför är keramisk stekpanna bättre än vanlig teflon?

Det många inte känner till är att teflon är direkt skadligt då de ofta innehåller gifter som utsöndras när stekpannan används. Detta gift lagras i kroppen under väldigt lång tid och har enligt vissa tester visat sig stanna i kroppen i över 10 år eller längre. Det kan också skada eller försämra fortplantningsförmågan hos oss människor och det är inte förrns nu som många har börjat få upp ögonen för att teflon faktiskt är skadligt för kroppen.

Teflon har också den nackdelen att beläggningen är väldigt känslig för hög värme, vilket i sin tur gör att det kan utsöndra gift fortare. Keramisk beläggning klarar av betydligt högre temperatur än teflon och innehåller inte något av de giftiga ämnen som teflon har eller som används när det tillverkas.

En annan stor fördel med keramisk beläggning är att det är betydligt hårdare och är inte lika känsligt för slitage från t.ex. stekspade i metall. Om du är riktigt rädd om din keramiska beläggning så rekommenderar vi inte att man använder några metallredskap även om tillverkaren säger att det är okej. Alltid säkrast att vara extra rädd om sitt nya stekjärn.

Om du vill veta mer kring forskning av dessa ämnen så kan du läsa mer på Forskning & Framsteg.

Har ni några tips kring skötsel av keramiska stekpannor?

Vårt tips är att behandla den keramiska stekpannan precis som ett vanligt teflonjärn. Även om den keramiska beläggningen tål betydligt mer så är den fortfarande väldigt känslig jämfört med t.ex. en vanlig gjutjärns stekpanna.

Tänk kring förvaring. Stapla helst inte något över din nya stekpanna som kan repa beläggningen.

Handdiska endast då det kan finnas slipmedel i diskmaskinstabletter.

Tänk på att använda låg till medelhög temperatur när du steker. Vilket är den temperatur man använder till 90% av all matlagning.

Sätt aldrig på maxvärme för att värma upp stekpannan snabbt.

Sätt aldrig stekpannan på spisen utan något fett. De gillar nämligen inte att värmas upp torra.

Fastbränt trots att den keramisk stekpannan är relativt ny eller oanvänd?

Vi läser då och då att många trots allt får fastbränningar i ytan och oftast tror många att beläggningen är slut. Men det är inte alls säkert. Även om den keramiska beläggning har non-stick egenskaper så kan det hända att vissa saker bränner fast så som t.ex. äggprotein eller liknande. Om non-stick beläggningen får en matt yta så ska du försöka rengöra det så fort du kan då denna beläggning bara kommer byggas på allt eftersom stekpannan används. Låter du beläggningen sitta kvar så finns risken att den keramiska beläggningen tar skada genom överhettning.

Sitter den fastbrända beläggningen fast ordentligt så kan du faktiskt behöva använda lite stålull. Men se bara till att du skrubbar väldigt varsamt så endast den fastbrända beläggningen lossnar.

Källor

ICA Kuriren 2019

Under hösten 2019 så utförde ICA Kuriren ett test på 10 olika stekpannor, några klarade inte testet överhuvudtaget. De tittade bland annat närmare på stekegenskaper men också ett nötningsprov med en spiralvisp som fick gå några tusen varv per stekpanna.

De stekpannor som klarade sig bäst var bland annat Åhlens Bon (3 av 5), ICA Premium (4 av 5), Anders Petter (3 av 5), GreenPan Barcelona (5 av 5) som också blev bäst i test vinnare. GreenPan fick högsta betyg i både stekegenskaper och nötningstålighet. Något förvånande var resultatet på Scanpan Pro IQ som bara blev godkänd på nötningstestet. Läs hela här.

Aftonbladet

Aftonbladet utförde ett stort test på 8 st olika stekpannor där kocken Markus Löfgren fick testa pannorna ordentligt från grunden. T.ex. så utförde de test på stekning, test kring uppvärmning av stekpannan, non-stick egenskaper med mera. De testade även förmågan att leda värme över hela stekytan vilket de flesta stekpannor misslyckades med. Även Scanpan CTX Ceramic hade vissa problem med värmefördelning i mitten, men ingen märkbar skillnad på stektestet.

Scanpan CTX Ceramic kammade hem fullpott och enligt kocken Markus så får man väldigt mycket för pengarna. Aftonbladet Plus.

Aftonbladet gjorde ett nytt test av stekpannor under 2018 där modeller som Tefal Jamie Oliver Premium, Scanpan Pro IQ och Scanpan CTX presterade i toppen. Bäst i test blev Scanpans nyaste modell Pro IQ och inte helt oväntat så hamnade den tidigare Scanpan CTX på andraplats. Dessa keramiska stekpannor är något av det bästa som finns på marknaden just nu men Scanpan Pro IQ vinner på bättre balans och konstruktion. Hela testet hittar du här.

SVT Plus

SVT Plus testade ett par olika stekpannor med non-stick beläggning i prisklassen 150 till 700 kronor. Några av de stekpannor som testades var IKEA 365+, Tefal Jamie Oliver, OBH Nordica Supreme och tillslut Hackman All Steel. Idag säljs Hackman All Steel under varumärket Fiskars, men är samma keramiska stekpanna.

I SVT Plus stora test av non-stick stekpannor så tittade de bland annat på värmefördelning, användarvänlighet och slitagetålighet. Mest användarvänlig blev Fiskars All Steel stekpannan och även non-stick beläggningen höll toppform även efter mycket slitage. Faktum är att de inte kunde märka någon skillnad efter 5000 varv av slitage, medans de andra stekpannorna fick problem redan vid 1000 varv.

Bäst i test vinnaren blev alltså Fiskars All Steel (Hackman förut) och skillnaden mellan dessa stekjärn är som natt / dag. SVT Plus.

Testfakta

Testfakta utförde ett stort test på 10 olika stekpannor redan 2010 och testade både teflon, men också keramiska stekpannor. Testfakta valde också att testa dessa stekpannor med hjälp av ett labb nere i Tyskland och testet är väldigt grundligt utfört jämfört med många andra test av non-stick stekpannor. Fiskars All Steel placerade sig i toppsegmentet med väldigt bra resultat och hamnade på en delad andraplats. Testfakta.

Råd & Rön

Under 2011 så gjorde Råd & Rön ett väldigt stort test av stekpannor och i deras test fick hela 14 stycken olika stekpannor tävla emot varandra. En av de dyraste stekpannorna i testet var WMF Comfort CeraDur, vilket är också den modell som vi har valt ut här i vår sammanställning över de bästa stekpannorna. Det är också denna stekpanna som vann bäst i test i Råd & Röns stora test.

Något testpanelen verkligen uppskattade var byggkvalitén och räknades som en av testets tyngsta modeller. Enligt testet så var där inte heller några problem med hållbarheten och var väldigt smidig att använda. Stekpannan var testets mest dyra modell, men idag 2018 så är detta ett prisvärt stekjärn då priset är något lägre hos de flesta butiker. Råd & Rön.

Modeller som inte längre säljs

WMF Comfort CeraDur 28 cm - Testvinnare

WMF Comfort CeraDur 28 cm bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test i Råd & Rön 2011
 • Bäst i test hos danska Forbrugerrådets Taenk
 • Bäst i test i tyska Stiftung Warentest

De flesta personer som är glada i bra kvalitativa köksprodukter har nog någon gång hört talas om det tyska märket WMF. Produkter och framförallt stekpannor från WMF räknas som högkvalitativa köksprodukter inom de flesta kretsar och är kända för att tillverka matbestick, porslin, grytor med mera.

WMF Comfort CeraDur 28cm vann Råd & Röns stora test av stekpannor redan 2011 och säljs än idag. Oftast är det ett ganska gott tecken att en produkt har varit ute på marknaden under så lång tid och att den säljs än idag. Detta keramiska stekjärn har också vunnit bäst i test i tyska Stiftung Warentest och även danska Forbrugerrådets TÆNK.

WMF Comfort CeraDur finns i flertalet olika storlekar, bland annat 28cm och 24cm är de mest populära men det finns också en på 20 cm.

Keramisk beläggning i toppklass

WMF använder en särskild keramisk beläggning som tål extra höga temperaturer och kärnan är tillverkat i cromargan rostfritt stål för bra jämn värmefördelning över hela stekytan. Något som många non-stick stekpannor har problem med.

Den keramiska beläggningen är av typen CeraDur som är en speciell beläggning framtagen av WMF och som är helt fri från gifta ämnen som PTFE eller PFOA. Beläggningen tål temperaturer upp till 400°C, men något man bör vara uppmärksam med är att denna rekommendera kan varierar beroende på vilket fett som används.

Helst bör man endast använda dessa keramiska stekpannor kring 175 – 200 grader som är en bra medeltemperatur. Något man också bör vara uppmärksam kring är att handtaget endast klarar av 180°C, men stekpannan tål att användas i ugnen.

Även denna stekpannan tål maskindisk, men det är något vi på Inspekto inte kan rekommenderar då många diskmaskinstabletter innehåller slipmedel. Helst bör du handdiska alla keramiska stekjärn för att de ska hålla under lång tid.

WMF Comfort CeraDur har också särskild teknologi som heter TransTherm, vilket sitter i bottnen på stekpannan och som underlättar värmefördelningen så den blir så jämn som den bara kan bli.

 • Keramisk beläggning som klarar upp till 400°C.
 • Klarar av att användas i ugnen men handtaget klarar endast 180°C.
 • Kan diskas i diskmaskin. Vi rekommenderar att du endast handdiskar denna typ av stekpannor.
 • Vunnit flera bäst i test i utlandet.
 • Fungerar på alla värmekällor, även induktionshäll.
 • 5 års fabriksgaranti.